Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stare ff czy nowsze apsc?

e4r5t
22-10-2013, 07:38
Witam, od 2 miesiecy zbieram sie za wymiane body, ale na nic nie moge sie zdecydowac, bo w kazdej puszcze znajduje jakies "ale" wiec postanowilem, ze moze by tak kupic cos z pelna klatka w moim przedziale cenowym stac mnie jedynie na 5d, tylko czy ta puszka nie jest juz za stara jak na dzisiejsze czasy, a tym bardziej do celow zarobkowych(sluby,sesje plener,studio). Do tego nie mam w ogole pojecia o ff, jak szukac w ogole obiektywow,jak sa oznaczone? Kupujac obiektyw pod apsc moge go zapiac pod ff?jak wypada jakosc obrazka na tle dzisiejszych aparatow z apsc, a dokladnie porownujac do 50/60d, d7000,d300/s? Gdyz te biore pod uwage. Nie mialem stycznosci nigdy z canonem, wczesniej pentax i nikon, ale od zawsze jakos ciagnie mnie do Canona i wydaje mi sie, ze ma jakby lepsza jakosc obrazu niby wszytsko i tak ustawia sie w ps czy cr, ale mimo tego to cos nadal ma canon. Patrzac na fotografow, ktorzy cykaja zdjecia do jakis magazynow ckm itp itd albo sesje mody, czy ogolnie modeli/modelek w 99 przypadkach uzywaja canona, wiec cos w tym musi byc. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc

Usjwo
22-10-2013, 08:02
Obietywy
EF projektowane na FF, moga byc uzywane do APS-C i FF
EF-S projektowane do APSC, uzywane tylko do APSC

5D to faktycznie stara puszka, wiec musialbys sie obyc bez wielu nowszych "ficzerow". Zwolennikow i przeciwnikow bedzie pewnie tyle samo.
"Lepszosc Canona" to caly system, czyli dostepnosc obiektywow i akcesoriow wszelakiej masci. Opinie o canonowym obrazku sa raczej najgorsze, jezeli porownujemy wspolczesne aparaty.
Moze przy porownanie 5D z "odpowiednio starym" Nikonem nie bedzie wygladalo zle.

moritto
22-10-2013, 08:07
5D daje świetny obrazek ,leszy od 50D ,ale brak możliwości kalibracji szkieł skutecznie mnie odstręczył od zakupu tego modelu.

jellyeater
22-10-2013, 08:08
Fotografowie do magazynów to pewnie często używają już średniego formatu, a nie Canona. :P Aczkolwiek to moje przypuszczenie, po obejrzeniu kilku programów Tyszki. :)

"Lepszosc Canona" to caly system, czyli dostepnosc obiektywow i akcesoriow wszelakiej masci
W wysokich cenach dodajmy. Canon szaleje jeżeli chodzi o ceny.

I tak brałbym 5D i lepiej. Wspaniały aparat.

rojo
22-10-2013, 10:27
Witam, od 2 miesiecy zbieram sie za wymiane body, ale na nic nie moge sie zdecydowac, bo w kazdej puszcze znajduje jakies "ale" wiec postanowilem, ze moze by tak kupic cos z pelna klatka w moim przedziale cenowym stac mnie jedynie na 5d, tylko czy ta puszka nie jest juz za stara jak na dzisiejsze czasy, a tym bardziej do celow zarobkowych(sluby,sesje plener,studio). Do tego nie mam w ogole pojecia o ff, jak szukac w ogole obiektywow,jak sa oznaczone? Kupujac obiektyw pod apsc moge go zapiac pod ff?jak wypada jakosc obrazka na tle dzisiejszych aparatow z apsc, a dokladnie porownujac do 50/60d, d7000,d300/s? Gdyz te biore pod uwage. Nie mialem stycznosci nigdy z canonem, wczesniej pentax i nikon, ale od zawsze jakos ciagnie mnie do Canona i wydaje mi sie, ze ma jakby lepsza jakosc obrazu niby wszytsko i tak ustawia sie w ps czy cr, ale mimo tego to cos nadal ma canon. Patrzac na fotografow, ktorzy cykaja zdjecia do jakis magazynow ckm itp itd albo sesje mody, czy ogolnie modeli/modelek w 99 przypadkach uzywaja canona, wiec cos w tym musi byc. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc

serio piszesz, że do celów zarobkowych, zadając tą serię ignoranckich pytań? Przepraszam za OT ale przeraża mnie to szczerze...

morlight
22-10-2013, 10:56

Prowokacja ?? :twisted:

e4r5t
22-10-2013, 11:17
Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny, a mimo tego ludzoe biora takich fotografowa, wiec dlaczego ja mam nie sprobowac, skoro wiem, ze.robie lepsze zdjecia? Nie chce rzucic swojej obecnej pracy, ale dlaczego nie moge dorabiac sobie na weekend? Co do lepszosci Canona nad Nikonem widze z obserwacji zdjec, przegladajac strony internetowe, no chyba ,ze Canonowcy lepiej operuja PS stad taki efekt;-) ale bedac ostatnio na imprezie, mialem okazje zaobserwowac 2 fotografow jeden 5dmk3 drugi d3, zdjecja Canona juz na wyswietlaczu mialy idealne kolory, swiatlo, po prosti cudowne, natomiast z d3 byly albo ciemne, albo jasne i ogolnie bez szalu, a nie wydaje mi sie ze fotogral slaby.
Wiec jak to jest z tym 5d brac czy kupic cos nowszego pod apsc?

salas
22-10-2013, 11:40
skoro tak mówisz to kup cokolwiek powyżej 30d i już będziesz lepszym fotografem niż tamci o których mówisz :>

centur
22-10-2013, 13:01
e4, moze pokaż parę swoich prac to łatwiej będzie doradzić czy ff czy aps-c...

Element7th
22-10-2013, 13:06
Ja proponuję na początek celów zarobkowych kupić tanio cokolwiek i drożej sprzedać.

Usjwo
22-10-2013, 14:18
Ja proponuję na początek celów zarobkowych kupić tanio cokolwiek i drożej sprzedać.

To jest rada dobra nie tylko na poczatek celow zarobkowych, ale na ciagly cel zarobkowy :)

rojo
22-10-2013, 15:55
Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny, a mimo tego ludzoe biora takich fotografowa, wiec dlaczego ja mam nie sprobowac, skoro wiem, ze.robie lepsze zdjecia? Nie chce rzucic swojej obecnej pracy, ale dlaczego nie moge dorabiac sobie na weekend? Co do lepszosci Canona nad Nikonem widze z obserwacji zdjec, przegladajac strony internetowe, no chyba ,ze Canonowcy lepiej operuja PS stad taki efekt;-) ale bedac ostatnio na imprezie, mialem okazje zaobserwowac 2 fotografow jeden 5dmk3 drugi d3, zdjecja Canona juz na wyswietlaczu mialy idealne kolory, swiatlo, po prosti cudowne, natomiast z d3 byly albo ciemne, albo jasne i ogolnie bez szalu, a nie wydaje mi sie ze fotogral slaby.

powiedz że bekę sobie kręcisz, błagam...

PoulN
22-10-2013, 16:54

A ja tak zupełnie szczerze bez kąśliwości - jaki miałeś/ masz obecnie aparat? czy masz jakies osiągnięcia w dziedzinie fotografii? czy dopiero masz zamiar zdobywać wiedzę teoretyczną jak i praktyczną?

Opinie o canonowym obrazku sa raczej najgorsze, jezeli porownujemy wspolczesne aparaty.
Moze przy porownanie 5D z "odpowiednio starym" Nikonem nie bedzie wygladalo zle.

To tak nie na serio, tylko w ironii? nie? ;) chyba że na poważnie, to proponują przybić piątkę z Autorem wątku :) za dobrze wykonane zadanie opiniobiorczości szerokopojętej ;)

koraf
22-10-2013, 17:34
Bez cienia złośliwości, możemy pomóc pod warunkiem , że sam najpierw sobie pomożesz wiedząc, że każda puszka=aparat bez względu na system ma pewne wady i jak to określiłeś "ale" i tylko od Ciebie i nikogo więcej zależy czy je będziesz akceptował czy też nie. Wybierając system akceptujesz jego liczne wady i zalety. Sam musisz włożyć własny trud aby te wady jak najlepiej poznać i dokonać właściwej i wcale nie łatwej decyzji (wtedy sam sobie pomożesz). Przypomina mi się moja sytuacja kiedy przed wieloma laty wybierałem system, przez wiele miesięcy szukałem, czytałem, analizowałem zanim dokonałem wyboru.

Bolek02
22-10-2013, 17:40
Panowie litości, produkujecie się w wątku i angażujecie wolny czas a to zwyczajna ściema jest :( To nie może być prawda :(

piast9
22-10-2013, 18:46
Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny(...)
Z tego wynika, że zły fotograf był a nie aparat. Co, 9 lat temu nie dało się robić dobrych zdjęć? Albo 15? Dało się.

pan.kolega
22-10-2013, 20:14
Ciekawy watek, można się wiele dowiedzieć.

Np. że opinie o canonowym obrazku sa najgorsze, ale Canon szaleje jeśli chodzi o ceny i pewnie dlatego 99% cykajacych do magazynów i modę używa Canona.

Czekam na więcej cennych spostrzeżeń.:roll:

Zbyszko666
23-10-2013, 14:24
Ja czekam aż kolega zdecyduje kupić się aparat , gdzie będzie porównywać zdjęcia na wyświetlaczach. :oops:

poszukiwacz2006
23-10-2013, 17:03
Ostatnio gdzieś widziałem procentowy udział w rynku poszczególnych marek, bez podziału na segmenty (profi, entry itp). Canon z Nikonem mają ponad 80% i idą łeb w łeb. Pozostałe kilkanaście procent reszta producentów. Dotyczy to lustrzanek cropowych i małego formatu.

tomphoto
23-10-2013, 18:49
czekam na rozstrzygniecie 8-)
Moim skromnym zdaniem jak dla Ciebie na początek APSC i zrób sesje w plenerze...
lub do najbliższej wypożyczalni, wypożycz pełną klatkę, później jakiś crop... najlepiej z tym samym obiektywem który nadaje się pod jedno i drugie i porównaj. Na marginesie kiedyś też robiło się bardzo dobre fotografie, to tak a propos że 5D może nie podołać...Prędzej fotograf polegnie...