PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Pary a ostre twarze

pawel1178
30-09-2013, 18:15
Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą :) Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie :)

p0m
30-09-2013, 18:44
poczytaj o GO.

Tom77
30-09-2013, 19:06
Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą :) Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie :)

Udało ci się to, co zamierzałeś uzyskać. Jedna twarz jest ostra druga rozmyta :)

tkosiada
30-09-2013, 19:12
ma też znaczenie pod jakim kątem jest aparat w stosunkudo fografowanej osoby, musi byc 90 stopni, a wtedy da sie i na f2
kwestia wprawy

pawel1178
30-09-2013, 19:26
Udało ci się to, co zamierzałeś uzyskać. Jedna twarz jest ostra druga rozmyta :)

haha no właśnie chciałem aby 2 twarze były ostre a tło rozmyte :D

maviozo
30-09-2013, 19:35
Możesz w takim przypadku:
a) poczytać, poeksperymentować, ogólnie zdobyć więcej wiedzy
b) stackować
c) domknąć przesłonę, by mieć obie twarze w ostrości.

michael_key
30-09-2013, 20:11
To nie takie proste... dużo zależy od tego jaką miałeś ogniskową oraz jaka była odległość.
Możesz np. podostrzyć drugą osobę i odsłonić ją na warstwie w programie, albo ustawić ostrość pomiędzy dwoma osobami i pokombinować z rozmyciem i podostrzeniem fragmentów zdjęcia.
Może po prostu ustaw ich tak na tej ławce by byli w miarę jak najbliżej wspólnej płaszczyzny? Jedna osoba siedzi oparta, druga podparta na łokciach i tułowiem skierowana w stronę obiektywu.

maviozo
30-09-2013, 20:13
O, są jeszcze opcje: obiektyw tilt/shift, lens whaking, lensbaby ;)

szunaj
30-09-2013, 20:23
Wyeliminować to możesz na kilka sposobów,
- ustawić się tak z aparatem by obie twarze były dokładnie w tej samej odległości od obiektywu,
- zmienić ogniskową obiektywu na krótszą, bo im krótsza jest ogniskowa obiektywu tym większa jest głębia ostrości.
- zmienić przysłonę, bo im mniejszy jest otwór przysłony, tym większa jest głębia ostrości, w tym przypadku utracisz duże rozmycie tła na zdjęciu.

Poczytaj od czego (poza wielkością matrycy aparatu) zależy głębia ostrości.

Pozdrawiam

pawel1178
30-09-2013, 20:33
To nie takie proste... dużo zależy od tego jaką miałeś ogniskową oraz jaka była odległość.
Możesz np. podostrzyć drugą osobę i odsłonić ją na warstwie w programie, albo ustawić ostrość pomiędzy dwoma osobami i pokombinować z rozmyciem i podostrzeniem fragmentów zdjęcia.
Może po prostu ustaw ich tak na tej ławce by byli w miarę jak najbliżej wspólnej płaszczyzny? Jedna osoba siedzi oparta, druga podparta na łokciach i tułowiem skierowana w stronę obiektywu.

ogniskowa w moim przypadku to 50 mm, zdjęcie robione stałką 50 mm 1.8 II. Osoby były oboje oparci siedząc na ławce oraz byli przytuleni do siebie z głowami skierowanymi ku siebie, i tak jak pisałem ostrość ustawiłem na jedną twarz i zdjęcie nie wyszło tak jak bym tego chciał, czy jeżeli ustawił bym ostrość tak jak piszesz pomiedzy dwiema głowami wtedy uzyskał bym obie ostre twarze ?

piast9
30-09-2013, 21:19
(...) czy jeżeli ustawił bym ostrość tak jak piszesz pomiedzy dwiema głowami wtedy uzyskał bym obie ostre twarze ?
No, prawie. Trochę bliżej pierwszej twarzy, bo głębia nie rozchodzi się po równo przed i za punktem ostrzenia, a przysłonę ustawić na wielkość wystarczającą do uzyskania właściwej głębi ostrości. Wszystko obliczysz sobie kalkulatorem głębi ostrości.

Brak lektur się kłania. Żeby nie zostać objechanym na tym forum musisz teraz obiecać, że jutro pobiegniesz do księgarni po książkę z podstawami fotografowania.

pawel1178
30-09-2013, 21:34
właśnie jestem po czytaniu na temat głębi ostrości i już jakieś tam pojęcie mam i czytając jeszcze raz o czym wszyscy piszą w tym wątku jestem w stanie to zrozumieć :) i nic jak po prostu poeksperymentować na jakich kolwiek przedmiotach najpierw aby to sobie zobrazować oraz nabrać jako takiej wprawy i przyswoić wiedzę wyczytaną z internetu. przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości gdzie wszystko w tych granicach pozostaje ostre, a więc idąc tym tropem fotografując np dwie osoby gdzie jedna jest lekko bliżej obiektywu od drugiej kierować ostrość bardziej na tę osobę pierwszą a druga z automatu również będzie ostra tak ? i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6

piast9
30-09-2013, 22:20
przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości
To jest bardzo duże uproszczenie, ogólnie to nie jest prawda. Weź pierwszy lepszy kalkulator głębi ostrości, jest tego pełno w necie. I zobacz. Na małe odległości i duże dziury jest niemal 50/50, a jak robisz na hiperfokalną to masz nieskończoną głębię za punktem ostrości.

i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6
Jak chcesz ostre oczy to na oczy. Czemu na nos? Jeszcze raz, weź kalkulator, sam sobie policz.

xxkomarxx
01-10-2013, 01:12
To tak łopatologicznie. Masz obiektyw i walisz na wprost ścianą prostopadłą to obiektywu. Ściana ma grubość o wartości głębi ostrości (wg kalkulatora głębi ostrości o której pisali koledzy). I teraz jak ustawiasz coś tak by się znalazło w tej ścianie ostrości. Mam nadzieję że trochę pomogłem :)
Dobranoc

namoamo
01-10-2013, 11:07
Kółko trybów ustaw na A-Dep. A w między czasie poczytaj o dzialaniu aparatów.

pan.kolega
01-10-2013, 22:58
Kółko trybów ustaw na A-Dep. A w między czasie poczytaj o dzialaniu aparatów.

I to jest to. Jest to A-DEP, nikt go nie używa, a właśnie takie ma zastosowanie.

michalab
02-10-2013, 09:21
A jak działa A-DEP w nowych canonach? W czasach analogowych były dwa rodzaje:
1. najpierw ostrzyło się na najdalszy punkt potem na najbliższy i aparat dobierał przysłonę - tak miał EOS 5 i to mi odpowiadało
2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne

centur
02-10-2013, 09:33
piekło zamarzło, na portalu dla pasjonatów fotografii i sprzętu canon padają juz pytania "jak zrobić zdjęcie żeby było ostre"... sorry ale brak słów ........

salas
02-10-2013, 09:35
piekło zamarzło, na portalu dla pasjonatów fotografii i sprzętu canon padają juz pytania "jak zrobić zdjęcie żeby było ostre"... sorry ale brak słów ........

dział "dla początkujących" ;)

namoamo
02-10-2013, 09:56
I to jest to. Jest to A-DEP, nikt go nie używa, a właśnie takie ma zastosowanie.
Wstyd przyznać ale odkryłem ten tryb miesiąc temu, a mam lustrzankę 4 lata :lol: Tryb jest bardzo użyteczny.

2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne
Mniej więcej tak to działa. Za pomocą punktów AF mierzy kadr i dobiera odpowiednia przysłonę.

adawro
02-10-2013, 10:26
A jak działa A-DEP w nowych canonach? W czasach analogowych były dwa rodzaje:
1. najpierw ostrzyło się na najdalszy punkt potem na najbliższy i aparat dobierał przysłonę - tak miał EOS 5 i to mi odpowiadało

1. tak samo miał EOS 50E - i nazywało się to tylko DEP - taki półautomatyczny - raz ustawiasz ostrość na jeden punkt potem na drugi i przy trzecim naciśnięciu ustawiał ostrość pomiędzy odległościami i dobierał przysłonę - czasami migał brak zakresu.
2. A-DEP - automat na ogół w seri EOS XXX EOS XXXX - przysłona i ogniskowa tak dobierana aby wszystkie punkty AF miały być ostre

piast9
02-10-2013, 11:54
Należy dodać, że tryb A-DEP był tak bezużyteczny, właśnie przez to, że automatycznie dobierał punkty ostrości, że został skasowany w 650D. Gdy wcześniej miałem 350D to coś nim próbowałem ale zmusić aparat do tego by ostrzył na tych dwóch punktach jakie chcę było niemożliwością.

michalab
03-10-2013, 09:19
Czyli tego trybu DEP, który działał jak trzeba już nie ma w żadnym aparacie. Szkoda.

namoamo
03-10-2013, 09:29
ustawiał ostrość pomiędzy odległościami i dobierał przysłonę - czasami migał brak zakresu.
W A-DEP nie miga tylko robi zdjęcie, może stąd rozczarowanie. Ja traktuje ten tryb jako typowo wycieczkowy i w tej roli się sprawdza.
edyta
Podczas robienia zdjęcia widać które punkty AF wziął pod uwagę, więc czasem trzeba delikatnie zmienić kadr aby złapały tam gdzie My chcemy. A że AF w serii xxxD jest jaki jest to tak działa tryb A-Dep..