PDA

Zobacz pełną wersję : Ktoś z analogowym Canonem w Krakowie?

Paniki
04-09-2013, 17:54
Cześć
Nie wiem gdzie miałem dać taki temat, ale zapytam. Czy jest ktoś w Krakowie, posiadający analogowe body Canona z bagnetem EF? Chciałbym sprawdzić jeden obiektyw.

Są w ogóle body z podglądem głębi?

jaroz
04-09-2013, 18:37
idź do pierwszego lepszego komisu i po problemie.
tak, są z podglądem GO na tej samej zasadzie jak w cyfrze.

mrek
04-09-2013, 20:56
Cześć
Nie wiem gdzie miałem dać taki temat, ale zapytam. Czy jest ktoś w Krakowie, posiadający analogowe body Canona z bagnetem EF? Chciałbym sprawdzić jeden obiektyw.

Są w ogóle body z podglądem głębi?Tak. Na przykład jedynki, 600'setki

pan.kolega
05-09-2013, 07:54
Cześć

Są w ogóle body z podglądem głębi?

W bodziach z Eye Control, takich jak mój EOS Elan IIe (50e) wystarczy spojrzeć na romb w rogu wizjera i przysłona się domyka do podgladu GO.

Merde
05-09-2013, 09:12
W bodziach z Eye Control, takich jak mój EOS Elan IIe (50e) wystarczy spojrzeć na romb w rogu wizjera i przysłona się domyka do podgladu GO.

Huh? Muszę sprawdzić w trójce, bo szczerze powiedziawszy nie wiedziałem o takim bajerze...

komisarz ryba
05-09-2013, 09:15
w trojce nie ma tego bajeru mimo eye control, podglad jest tradycyjnie przyciskiem kolo obiektywu.

poszukiwacz2006
05-09-2013, 16:55
Pisz na PM. Mam 50e z tym rombem
Pozdrawiam

mrek
06-09-2013, 14:04
W bodziach z Eye Control, takich jak mój EOS Elan IIe (50e) wystarczy spojrzeć na romb w rogu wizjera i przysłona się domyka do podgladu GO.A co sie dzieje jak przesuniesz wzrok na matówkę, żeby ocenić głębie?

v.1958
06-09-2013, 14:30
A co sie dzieje jak przesuniesz wzrok na matówkę, żeby ocenić głębie?
przysłona pozostaje jeszcze przez pewien czas domknięta...

Paniki
27-09-2013, 15:44
OK, w pewnym sensie koniec tematu. Jakoś tak nie chciało mi się zbytnio umawiać, bo to różnie bywa z czasem i chęciami. Kupiłem sobie 50E i na szybko widzę, że domyka przysłonę przy robieniu zdjęć, ale nie mogę jakoś uruchomić podglądu głębi. EC skalibrowane, punkty da się wybrać spokojnie i to działa, ale jak patrzę w górny lewy prostokącik to nic się nie dzieje. Ona ma jakoś mignąć?

edit. ok, sprawdziłem na 50 1.4 i tam działa fajnie, czyli jednak może problem z obiektywem?
Od początku chciałem sprawdzić Sigmę 28-105 2.8-4, która na cyfrze, na większych wartościach przysłony prześwietla. Na podgląd głębi nie reaguję, tak jak by listki były zlepione.

Na analogu podobnie, więc jak patrzyłem bezpośrednio w szkło to chyba mi się wydawało z tym domykaniem. No nic, trudno (a może i dobrze?), rozbiorę obiektyw i sprawdzę taśmę itp, może i na cyfrze zadziała :)

Paniki
27-09-2013, 16:42
Diagnoza trafna. Pęknięta taśma na zgięciu po zoomowaniu, więc i na cyfrze powinna działać, jak nie zgłaszała żadnych błędów. Silniczek listków przysłony nie był zasilany jak trzeba było i stąd nie domykanie ;)

Paniki
28-09-2013, 14:41
Mam jeszcze pytanie co do 50e. A może i problem. Byłem kupić kliszę i poprosiłem obsługę (Sklep Canona w sumie) by pomogła założyć pierwszy raz, niestety był problem, bo body nie chciało nawinąć filmu na pierwszą klatkę. Miał ktoś z takim problem?

edit.
OK, odżył, nie wiem co mu było. Przypadkowo wcisnąłem przycisk migawki i ruszył, druga klatka też i przewinął, więc chyba jest ok.

Postanowiłem spróbować jeszcze raz, zwinąłem go i chciałem wsadzić ponownie, ale coś się nie udaję, miga cały czas symbol filmu.
Jak to działa? Film całkowicie wyciągnięty z aparatu, a ta ikonka cały czas miga i nic nie można zrobić, ani wyzwolić migawki itp. Wcześniej bez filmu się dało ;)

Paniki
28-09-2013, 15:12
edit

Po wyciągnięciu baterii i włożeniu już jest tak jak bez filmu i jestem w punkcie wyjścia, znowu "nie wykrywa" filmu w ogóle i nie wiem jak sobie z tym radzić :/

Paniki
28-09-2013, 19:38
Temat wyczerpany. Body wykrywa film za każdym razem jak wyciągnę i włożę baterie ;)
Można zamknąć