PDA

Zobacz pełną wersję : BF i FF zależny od odległości ?

iras11
28-08-2013, 19:19
Witam

Niedawno kupiłem obiektyw TAMRON 28-75 f/2.8 SP AF Di LD ASL IF do Canona i strasznie źle trafia ostrością w punkt.
Postanowiłem zrobić sobie FocCal FocCal 2.2XL – kolejna odsłona – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne. (http://www.skibek.pl/zts/2011/09/foccal-2-2xl-kolejna-odslona/)

I się okazuje że ma raz Front focus a raz Back focus ( zależnie od odległości aparatu od obiektu)
I tak: w odległości około 1m powiedzmy że jest ok ale jak przybliżę aparat na odległość mniej niż 1m to robi się back focus a jak większą niż 1m to robi się front focus.

Czy jest to wina obiektywu czy aparat już szwankuje ?

testowałem to na Canon 600D 75mm f/2.8

I jeszcze jedno, czy nie robię tego źle wykorzystując lampę błyskową ? ma to jakieś znaczenie ? bo było troche już ciemno i robiłem test z lampą wbudowaną w aparat.

iras11
31-08-2013, 20:03
Nikt nie wie ?
Bo nie wiem czy dzwonić do serwisu canona czy odrazu do Tamrona aby wysłać wraz z korpusem do korekty.

jellyeater
31-08-2013, 20:14
Tak zrób to w dziennym i dobrym świetle.

hensu
01-09-2013, 06:28
I ustaw na statywie!

poszukiwacz2006
01-09-2013, 08:09
Zrób tym zestawem kilka portretów i będziesz wiedział, czy jest dobrze czy nie. Nigdy nie "bawiłem się" w testy linijkowe, tylko w rzeczywistych warunkach sprawdzałem szkła, a sporo ich przeszło przez moje ręce.
Pozdrawiam

iras11
02-09-2013, 14:13
No właśnie podczas mojego pierwszego pleneru z tym obiektywem wyszło że 100% zdjęć nie mają ostrości i dlatego chciałem sprawdzić to dokładnie testem linijkowym.

Dziś powtórzyłem test w świetle naturalnym i wychodzi dokładnie to samo.
W odległości około 1m ostrość jest ok ale jak przybliżę aparat na odległość mniej niż 1m to robi się back focus a jak większą niż 1m to robi się front focus.
Test na 75mm, f2.8

Podobny problem mam z portretówką 50mm 1.8 canona. Jak robię zdjęcia z około 1-3m to jest żyleta ale jak oddalę się aby objąć całą postać (około 5m) to wtedy ostrość też jest skopana :( i to na f5,6

iras11
09-09-2013, 16:14
Może odpowiem dla innych co też mają podobny problem.

Podczas rozmowy tel z serwisem Tamrona (FOTO Technika) odesłałem obiektyw wraz z body do regulacji.

Wysłałem we wtorek a w piątek już miałem zestaw z powrotem więc dosłownie serwis błyskawica.
Po regulacji obiektyw spisuje się na medal.

pozdrawiam