Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: BF i FF zależny od odległości ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie BF i FF zależny od odległości ?

Witam

Niedawno kupiłem obiektyw TAMRON 28-75 f/2.8 SP AF Di LD ASL IF do Canona i strasznie źle trafia ostrością w punkt.
    Postanowiłem zrobić sobie FocCal FocCal 2.2XL – kolejna odsłona – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne.

I się okazuje że ma raz Front focus a raz Back focus ( zależnie od odległości aparatu od obiektu)
    I tak: w odległości około 1m powiedzmy że jest ok ale jak przybliżę aparat na odległość mniej niż 1m to robi się back focus a jak większą niż 1m to robi się front focus.

Czy jest to wina obiektywu czy aparat już szwankuje ?

testowałem to na Canon 600D 75mm f/2.8

I jeszcze jedno, czy nie robię tego źle wykorzystując lampę błyskową ? ma to jakieś znaczenie ? bo było troche już ciemno i robiłem test z lampą wbudowaną w aparat.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: BF i FF zależny od odległości ?

Nikt nie wie ?
    Bo nie wiem czy dzwonić do serwisu canona czy odrazu do Tamrona aby wysłać wraz z korpusem do korekty.

Pełne uzależnienie

Tak zrób to w dziennym i dobrym świetle.

Coś już napisał

I ustaw na statywie!

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Zrób tym zestawem kilka portretów i będziesz wiedział, czy jest dobrze czy nie. Nigdy nie "bawiłem się" w testy linijkowe, tylko w rzeczywistych warunkach sprawdzałem szkła, a sporo ich przeszło przez moje ręce.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-09-2013 o 23:41
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

No właśnie podczas mojego pierwszego pleneru z tym obiektywem wyszło że 100% zdjęć nie mają ostrości i dlatego chciałem sprawdzić to dokładnie testem linijkowym.

Dziś powtórzyłem test w świetle naturalnym i wychodzi dokładnie to samo.
    W odległości około 1m ostrość jest ok ale jak przybliżę aparat na odległość mniej niż 1m to robi się back focus a jak większą niż 1m to robi się front focus.
    Test na 75mm, f2.8

Podobny problem mam z portretówką 50mm 1.8 canona. Jak robię zdjęcia z około 1-3m to jest żyleta ale jak oddalę się aby objąć całą postać (około 5m) to wtedy ostrość też jest skopana i to na f5,6

Dopiero zaczyna

Może odpowiem dla innych co też mają podobny problem.

Podczas rozmowy tel z serwisem Tamrona (FOTO Technika) odesłałem obiektyw wraz z body do regulacji.

Wysłałem we wtorek a w piątek już miałem zestaw z powrotem więc dosłownie serwis błyskawica.
    Po regulacji obiektyw spisuje się na medal.

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów