Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Muszla oczna w 5D mk1

DarkMan
21-08-2013, 10:47
Witam.

Mam pytanie odnośnie osłony w 5d. Czy Wam także w modelu Mk1 zsuwa się ona cały czas? Kiedy ją oglądałem było wszystko ok, żadnych przetrać ani luzów.
Napisałem oglądałem, bo przepadła ;]. Jakiś czas użytkowałem aparat bez, ale jest to trochę niekomfortowe, a foto to dla mnie hobby i nie zamierzam się przy tym nawet trochę irytować.

Gdzie najlepiej można kupić tanio oryginał, a może jakiś dobrej jakości niestandardowy zamiennik (nie mam tutaj na myśli podróbek chińskich).
No i powielam pytanie też macie takie problem?

akustyk
21-08-2013, 11:05
bardzo fajne muszle oczne robi Hoodman:
https://hoodmanusa.com/prodinfo.asp?number=H-EYEC18L

z tym ze nie wiem jak z dostepnoscia i cenami w PL. ale jak sie pracuje na zewnatrz i robi foty pod slonce,
to te muszle sa fantastyczne i o niebo przerastaja oryginal.

ketras
21-08-2013, 21:26
Posiadam 5d mk1 i muszka oczna pozostaje na swoim miejscu cały czas, nie rusza się chyba, że na siłę bym nią szarpał. Także może ktoś płozy plastikowe Ci zjechał co dziwne..

Demonos
22-08-2013, 09:43
Nie wiem, jak w 5D ale w 50D muszla oczna blokuje się na wypustkach, które są umiejscowione wewnątrz szyny muszli na body.
I są to małe wypustki, które mogą zostać ścięte jeżeli często ktoś wymienia akcesoria np. jakieś powiększalniki, zmienia muszle itp

ketras
22-08-2013, 10:33
To ma sens, bo trzeba ją odginać by z ciągnąć w 5D , jednakże w 5DmII do video kombinowanie z wizjerami, ekranami jeszcze rozumiem ale w 5D classic....

szwayko
22-08-2013, 14:13
JA ze swoich 5D dawno pogubilem. Kupilem hurtem 6 od chinczyków. Plastik z chinskich lepiej trzyma sie korpusu, ale guma schodzi z tej ramki plastikowej i wczesnej lepiej ja klejem podkleic.

akustyk
22-08-2013, 14:34
powtorze jeszcze raz:

https://canon-board.info/imgimported/2013/08/EYECUP-2.jpg
źródło (http://whatdigitalcamera.media.ipcdigital.co.uk/11133/000003ce5/c131/EYE-CUP.jpg)

kosztuje wiecej niz oryginal, ale jest duzo wygodniejsze, daje znakomita oslone przed swiatlem przy foceniu w kontrze...
a siedzi tak sztywno, ze nie ma szansy za chiny ludowe wypasc...

Merde
22-08-2013, 16:03
Wygląda jak, nie przymierzając, od Nikona :-)

akustyk
22-08-2013, 16:10
to mozliwe, bo Nikon wiele rozwiazan funkcjonalnych w aparatach ma robione przez fotografow, ktorzy robia zdjecia. nie przez inzynierow, ktorzy boja sie zeslania do R&D kalkulatorow...

jaś
22-08-2013, 17:59
to mozliwe, bo Nikon wiele rozwiazan funkcjonalnych w aparatach ma robione przez fotografow, ktorzy robia zdjecia. nie przez inzynierow, ktorzy boja sie zeslania do R&D kalkulatorow...

i czym to zasłaniasz jak robisz coś przy dłuższym czasie może są takie z wbudowaną kurtynką "prawie jak nikon".

Merde
22-08-2013, 18:25

Ale ci inżynierowie to może chociaż jakiekolwiek pojęcie o ergonomii mają... Trochę to coś za bardzo odstaje od korpusu na mój gust.

akustyk
22-08-2013, 19:44
i czym to zasłaniasz jak robisz coś przy dłuższym czasie może są takie z wbudowaną kurtynką "prawie jak nikon".
moj nie ma, wydaje mi sie ze Hoodman zaslonki nie robi.
zaslaniam zwyczajowo reka, czasem etui na filtry.
aczkolwiek lustro 5D jest na tyle szczelne, ze i przy ekspozycji pol minuty nie ma problemu z wpadajacym z tylu swiatlem.

Ale ci inżynierowie to może chociaż jakiekolwiek pojęcie o ergonomii mają... Trochę to coś za bardzo odstaje od korpusu na mój gust.
mysle, ze na obrazku moze ci odstawac.

ja to mam w realu i problemu nie ma. jest za to ogromna wygoda przy robieniu zdjec, bo oko widzi tylko to co w celowniku i nie rozprasza sie.
to w praktyce daje ogromne korzysci... tylko ze to trzeba zobaczyc samemu i wyprobowac, a nie teoretyzowac na podstawie tego co sie komu wydaje...

Smigaacz
13-08-2016, 12:41
powtorze jeszcze raz:

http://whatdigitalcamera.media.ipcdigital.co.uk/11133/000003ce5/c131/EYE-CUP.jpg

kosztuje wiecej niz oryginal, ale jest duzo wygodniejsze, daje znakomita oslone przed swiatlem przy foceniu w kontrze...
a siedzi tak sztywno, ze nie ma szansy za chiny ludowe wypasc...

a gdzie ją można kupić ?

akustyk
15-08-2016, 00:16
a gdzie ją można kupić ?

na amazonie sa chociazby, a pewnie i na ebayu. z czego raczej nie polecam jakichs-tam zamiennikow (a oryginalny Hoodman nie jest jakos kosmicznie drogi), bo zetkanalem sie z takimi, co sa bardzo twarde i bardzo niewygodne w uzytkowaniu