PDA

Zobacz pełną wersję : Czarne zdjęcia przy czasach 1/2500 i krótszych 50D

fleming
10-08-2013, 01:02
Witam,

W czasie ostatniego wyjazdu nad jezioro zaobserwowałem, że przy czasach 1/2500 i krótszych wychodzą na moim 50D całkiem czarne zdjęcia (czarna, "gładka powierzchnia"). Zdjęcia wykonywane w trybie preselekcji przysłony, tryb zdjęć pojedynczych. Zdjęcia z czasami 1/2000 i dłuższymi wychodzą prawidłowe - ten sam kadr, zdjęcia robione w niewielkim odstępie czasu od siebie. Testowałem na różnych obiektywach, jak i bez robiąc w trybie manualnym zdjęcie źródła światła. W każdym wypadku przy czasach krótszych niż 1/2000 wychodziły czarne zdjęcia (zarówno na wbudowanym wyświetlaczu, jak i na ekranie komputera). Przeinstalowałem już softa, wyjąłem baterie (na stałe podpięty jest grip) na ponad 24 godziny i nic nie pomogło. Czy powyższe objawy sugerują padającą migawkę? Aparat ma przebieg poniżej 30k zdjęć. Przy czasach 1/2000 zdjęcia są prawidłowe nie ma żadnego paska na ich dole. Co jeszcze mogę zrobić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Ligo
10-08-2013, 03:34
Czy powyższe objawy sugerują padającą migawkę?
Prawdopodobnie.
Jeśli robiłeś zdjęcia w świetle zastanym, wytłumaczeniem takiego zjawiska może być zbyt wcześnie ruszająca druga lamelka migawki, lub wręcz startująca razem z pierwszą. Co oznacza awarię migawki, lub elektroniki nią sterującej. Bez serwisu raczej się nie obejdzie.

sylwek2k
11-08-2013, 15:23
Czy powyższe objawy sugerują padającą migawkę? Aparat ma przebieg poniżej 30k zdjęć.

A co za roznica, ile przebiegu ma migawka? To ze sredni czas miedzy awariami jest powyzej 100 tysiecy razy, nie zmienia faktu, ze niektore egzemplarze moga pasc po kilkuset strzalach ;)

fleming
11-08-2013, 22:10
A co za roznica, ile przebiegu ma migawka? To ze sredni czas miedzy awariami jest powyzej 100 tysiecy razy, nie zmienia faktu, ze niektore egzemplarze moga pasc po kilkuset strzalach ;)

Jestem tego świadom. Aczkolwiek zapewne większe "szanse" na padnięcie ma migawka z przebiegiem dużo ponad 100k niż taka, która ma 3k.

BTW Dziś sprawdziłem przebieg aparatu i wg EOSInfo wynosi on niecałe 12k. Tak więc, jeśli się okaże się, ze to padająca migawka, to... no cóż szkoda słów. Z tego co kojarzę, to gwarancja na migawkę oparta na jej przebiegu dotyczy tylko serii 5D 1D i 1Ds. Czy może jednak się mylę i mój 50D też jest nią objęty? I jeszcze jedno - czy lepiej jest wysłać do ekspertyzy na Żytnią, czy też oddać na miejscu (Poznań) w jakimś serwisie? Konkretnie w CSF na Prądzyńskiego (http://www.csfot.pl/)? W obu przypadkach ekspertyza jest darmowa.

Jeszcze raz z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.

Gimli
12-08-2013, 09:37
...... Z tego co kojarzę, to gwarancja na migawkę oparta na jej przebiegu dotyczy tylko serii 5D 1D i 1Ds. Czy może jednak się mylę i mój 50D też jest nią objęty? .

Podobny problem, warto przeczytać.

http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-67/pytanie-do-csi-czy-6d-posiada-gwarancje-na-bezplatna-wymiane-migawkiz-88344/

Paniki
12-08-2013, 17:44
30 40 i 50D też posiadają to i dlatego lepiej wysłać na żytnią to powiedzą co jest nie tak.