Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czarne zdjęcia przy czasach 1/2500 i krótszych 50D

Domyślnie Czarne zdjęcia przy czasach 1/2500 i krótszych 50D

Witam,

W czasie ostatniego wyjazdu nad jezioro zaobserwowałem, że przy czasach 1/2500 i krótszych wychodzą na moim 50D całkiem czarne zdjęcia (czarna, "gładka powierzchnia"). Zdjęcia wykonywane w trybie preselekcji przysłony, tryb zdjęć pojedynczych. Zdjęcia z czasami 1/2000 i dłuższymi wychodzą prawidłowe - ten sam kadr, zdjęcia robione w niewielkim odstępie czasu od siebie. Testowałem na różnych obiektywach, jak i bez robiąc w trybie manualnym zdjęcie źródła światła. W każdym wypadku przy czasach krótszych niż 1/2000 wychodziły czarne zdjęcia (zarówno na wbudowanym wyświetlaczu, jak i na ekranie komputera). Przeinstalowałem już softa, wyjąłem baterie (na stałe podpięty jest grip) na ponad 24 godziny i nic nie pomogło. Czy powyższe objawy sugerują padającą migawkę? Aparat ma przebieg poniżej 30k zdjęć. Przy czasach 1/2000 zdjęcia są prawidłowe nie ma żadnego paska na ich dole. Co jeszcze mogę zrobić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Czarne zdjęcia przy czasach 1/2500 i krótszych 50D

Cytat Zamieszczone przez fleming Zobacz posta
    Czy powyższe objawy sugerują padającą migawkę?
    Prawdopodobnie.
    Jeśli robiłeś zdjęcia w świetle zastanym, wytłumaczeniem takiego zjawiska może być zbyt wcześnie ruszająca druga lamelka migawki, lub wręcz startująca razem z pierwszą. Co oznacza awarię migawki, lub elektroniki nią sterującej. Bez serwisu raczej się nie obejdzie.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Czy powyższe objawy sugerują padającą migawkę? Aparat ma przebieg poniżej 30k zdjęć.
    A co za roznica, ile przebiegu ma migawka? To ze sredni czas miedzy awariami jest powyzej 100 tysiecy razy, nie zmienia faktu, ze niektore egzemplarze moga pasc po kilkuset strzalach

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    A co za roznica, ile przebiegu ma migawka? To ze sredni czas miedzy awariami jest powyzej 100 tysiecy razy, nie zmienia faktu, ze niektore egzemplarze moga pasc po kilkuset strzalach
    Jestem tego świadom. Aczkolwiek zapewne większe "szanse" na padnięcie ma migawka z przebiegiem dużo ponad 100k niż taka, która ma 3k.

BTW Dziś sprawdziłem przebieg aparatu i wg EOSInfo wynosi on niecałe 12k. Tak więc, jeśli się okaże się, ze to padająca migawka, to... no cóż szkoda słów. Z tego co kojarzę, to gwarancja na migawkę oparta na jej przebiegu dotyczy tylko serii 5D 1D i 1Ds. Czy może jednak się mylę i mój 50D też jest nią objęty? I jeszcze jedno - czy lepiej jest wysłać do ekspertyzy na Żytnią, czy też oddać na miejscu (Poznań) w jakimś serwisie? Konkretnie w CSF na Prądzyńskiego? W obu przypadkach ekspertyza jest darmowa.

Jeszcze raz z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

...... Z tego co kojarzę, to gwarancja na migawkę oparta na jej przebiegu dotyczy tylko serii 5D 1D i 1Ds. Czy może jednak się mylę i mój 50D też jest nią objęty? .
    Podobny problem, warto przeczytać.

http://www.canon-board.info/autoryzo...igawkiz-88344/

Dopiero zaczyna

30 40 i 50D też posiadają to i dlatego lepiej wysłać na żytnią to powiedzą co jest nie tak.
    Początkujący od 4 lat...

Uprawnienia umieszczania postów