PDA

Zobacz pełną wersję : Save z photoshopa sRGB i inne kolory wyjsciowe?

norlex
29-07-2013, 20:38
Ratunku pomocy... Juz nie mam pomyslow co moglem gdzies namieszac - a gdzies namieszane musi byc:

Z Lightrooma i z Photoshopa mam ten sam efekt: probuje eksportowac obrazek do JPG dla WEB-a. W obu przypadkach w programach Adobe wszystko wyglada ladnie, ale jak juz zapisze plik i otwieram go w invfranview, albo w chromie to mam jakies przezolcone zdjecia.... Co ciekawe w photoshopie nawet wymusilem konwersje do sRGB, potem save for Web internet standards, dont embed profile - na podgladzie jest ok, po zapisie - inne programy zalatuja zolcia. Jak ten plik otworze w photoshopie to jest OK. Jakies pomysly bo ja juz opadam z sil. Wyswietlacz lapka mam kalibrowany.... Jakies pomysly ?

--- Kolejny post ---

Tutaj obrazek
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/2710/vxy8.jpg) zeby sobie uzmyslowic o co chodzi...

--- Kolejny post ---

Zauwazylem ze jak ustawie Assign profile i zmienie z "Dont manage" na profil kalibracji mojego ekranu to w photoshopie wyglada identycznie jak w Infranview - jakies pomysly?

tdominiak
29-07-2013, 21:54
Było? RGB - Lab - RGB. Ponadto sprawdzaj przy imporcie do LR, ACR czy wybrany jest profil sRGB bo jak zaciąga w Adobe 1998 to się krzaczy w przeglądarkach.

norlex
29-07-2013, 22:07
Przejrzalem wiekszosc tekstu Zobacz temat - Kolory w JPG dla Internetu - ICC (http://forum.optyczne.pl/printview.php?t=10707&start=0&sid=8301a53a116eef0ca00e0299ee64e3a7)

Generalnie robilem do sRGB konwersje ale jeszcze na tym samym monitorze byly cuda. Okazuje sie ze infranview nie pokazuje kolorow jak trzeba. Doinstalowalem plugin i jest lepiej. Dalej nie wiem czego sie spodziewac na innych monitorach ale chyba po prostu musze z tym zyc...

tdominiak
29-07-2013, 22:28
Mi też Irfan pokazywał co innego niż PS a Picassa jeszcze co innego. Pomagała konwersja w PS z RGB do LAB i potem znowu do RGB. Nic Ci to nie daje?

norlex
29-07-2013, 23:35
Po lekturze tekstu do ktorego dalem linka doszedlem do wniosku, ze z takimi dziwnymi kolorami wlasnie bedzie wygladalo moje zdjecie na moim wlasnym komputerze otwierane w programie ktory nie radzi sobie z profilem monitora. Innymi slowy profil mojego ekranu (bardzo slabego zreszta) jest mocno przesuniety w stosunku do sRGB. Poniewaz infranview bez plugina nie uzywal profilu mojego monitora tylko jakis (nie wiem jaki? domyslny?) profil stad efekty byly dziwne (bo windows na to rozumiem naklada kolory wyswietla wg profilu). Ten plik byl po prostu dobry tylko zle wyswietlany u mnie. Nie wiem czy te pokretne tlumaczenie ma sens, ale moze komus to pomoze zrozumiec o co kaman :)

--- Kolejny post ---

Dodatkowo ciekawostka - jak odpalilem infranview, wylaczylem plugina z kolorami profilu monitora, a nastepnie wszedlem w profil monitora w windowsie i tam wrocilem do ustawien domyslnych to kolory na tym zdjeciu sa takie jakie chcialem (czyli infranview + plugin, czyli to co w Photoshopie).

Zagadka rozwiazana :)