Zobacz pełną wersję : Jedno wesele - 2 x Canon - 2 x Awaria.
Witam
W sobotę dopadł mnie pech a mianowicie podczas jednego wesela padły mi dwa aparaty, 5d i 40d. Jako pierwsza przy wyjściu z kościoła poddała się 5, następnie w trakcie oczepin w 40-tce pojawił się napis busy po czym aparat nie reagował na zmiany migawki, iso i łapanie ostrości. Zdjęcia mogłem robić tylko na Live view. Szczęście w nieszczęściu że to była końcówka ostatniej zabawy i miałem już wystarczającą ilość materiału. Później pozostały jeszcze podziękowania rodzicom, więc obiekty stateczne i jakość dałem radę. Co mogło się stać w 40-tce? Aparat działa jak tylko w obiektywie ustawiona jest ostrość manual, w AF brak jest jakiejkolwiek reakcji. Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu przyczyny.
Pozdrawiam
Właśnie wróciłem z serwisu na Żytniej. Problem z odklejonym lustrem najprawdopodobniej wyjaśniony, raczej uznają to jako wadę fabryczną ponieważ lustra nie można przyklejać i tu potrzebna będzie wymiana całego mirror boxu (czas realizacji do 7 dni jeśli nie mają na stanie). Awaria 40d jest bardziej złożona i tu potrzebna ekspertyza, ponieważ jak twierdziła Pani, która przyjmowała sprzęt nigdy nie spotkała się z taką usterką. Może ktoś z forumowiczów domyśla się co może być z 40-tką?
Pozdrawiam
a ja mam pytanie, czy z odklejonym lustrem można dalej robić zdjęcia? oczywiście wiadomo brak wizji w wizjerze... - ale zdjęcia powinno robić?
... Może ktoś z forumowiczów domyśla się co może być z 40-tką?
Dość znana objaw - można robić zdjęcia tylko w live view (i chyba tylko w jednym z trybów live view) - coś z silnikiem powrotu lustra . Ale lepiej niech się serwis wypowie - w końcu jest na forum :D
... Może ktoś z forumowiczów domyśla się co może być z 40-tką?
Dość znana objaw - można robić zdjęcia tylko w live view (i chyba tylko w jednym z trybów live view) - coś z silnikiem powrotu lustra . Ale lepiej niech się serwis wypowie - w końcu jest na forum :D
Już raz miałem taką sytuację że 40-tka była w serwisie ponieważ zawiesiło się lustro i wtedy również mogłem robić zdjęcia tylko w lv, jednak wtedy mogłem zmieniać iso i przysłonę a aparat łapał ostrość.
Mogę ci napisać z dokładnością do jednego wyrazu jaka będzie odpowiedź serwisu :mrgreen:
Mogę ci napisać z dokładnością do jednego wyrazu jaka będzie odpowiedź serwisu :mrgreen:
Na pewno trzeba będzie bulić, ciekaw jestem jaki to będzie przedział, bo może okazać się że aparat nie będzie tego wart :(
Naprawiacz
22-07-2013, 18:21
Moim zdaniem siada silnik migawki. W autoryzowanym serwisie wymienią dwa na raz, więc będzie to dość okrągła kwota.
Witam
W sobotę dopadł mnie pech a mianowicie podczas jednego wesela padły mi dwa aparaty, 5d i 40d. Jako pierwsza przy wyjściu z kościoła poddała się 5, następnie w trakcie oczepin w 40-tce pojawił się napis busy po czym aparat nie reagował na zmiany migawki, iso i łapanie ostrości. Zdjęcia mogłem robić tylko na Live view. Szczęście w nieszczęściu że to była końcówka ostatniej zabawy i miałem już wystarczającą ilość materiału. Później pozostały jeszcze podziękowania rodzicom, więc obiekty stateczne i jakość dałem radę. Co mogło się stać w 40-tce? Aparat działa jak tylko w obiektywie ustawiona jest ostrość manual, w AF brak jest jakiejkolwiek reakcji. Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu przyczyny.
Pozdrawiam
Koszmar fotografa ślubnego :shock:
I weź nie miej backupu wcale - a znam takich.
Ja zwichnąłem rzepkę kolana z przemieszczeniem na jednej z komunii. Nogi nie dało się do końca rozłożyć, nie mówiąc o stawaniu na niej. Zacisnąłem zęby i robiłem fotki dalej, na jednej nodze :)
Moim zdaniem siada silnik migawki. W autoryzowanym serwisie wymienią dwa na raz, więc będzie to dość okrągła kwota.
Kurcze ale dlaczego na zmiany nie reaguje przysłona i iso?
I jest odpowiedź.
5d - naprawa w ramach gwarancji producenta (wada fabryczna)
40d - serwis twierdzi że nie ma błędów przy odczytaniu płyty głównej i wszystko jest ok. Czy w takim razie to możliwe żeby obiektywy były uszkodzone? Dziwna sprawa.