Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat co kupić...

MirosławH
11-07-2013, 19:34
Witam

od jakiegoś czasu noszę się z chęcią zmiany body, do chwili obecnej używam canona 1000d i bardzo dzielnie towarzyszy mi nauce sztuki uwieczniania świata dookoła mnie na fotografiach.
Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem oczekiwać od mojego aparatu czegoś więcej, większych możliwości. Od tamtego czasu jestem rozdarty i pomimo poszukiwania odpowiedzi (m. in. tak trafiłem na to forum) w mojej głowie dalej panuje mętlik.

Zastanawiam się czy kupić canona 7d i potem sukcesywnie zmieniać obiektywy rozbudowując możliwości czy zaraz wskoczyć na FF.
Dodam że mam możliwość kupienia z dobrej ręki Canona 1d mark III (znajomy przechodzący na 1ds sprzedaje swojego 1d mark III z przebiegiem nie przekraczającym 70 000 klatek).

i tu pojawia się moja prośba, może ktoś będzie w stanie doradzić mi czy pozostać przy APS-C czy zrobić poważny krok i wskoczyć na FF.
Dodam że robię zdjęcia w każdej możliwej sytuacji wiec zaczynając od krajobrazów, rajdów, imprez masowych itd a kończąc na imprezach rodzinnych więc szukam sprzętu uniwersalnego.

z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość w ponownym wałkowaniu tego tematu ( zauważyłem jak niektórzy reagują na tego typu tematy a mimo wszystko zdecydowałem się na ten krok a to chyba świadczy o tym że jestem już zdesperowany ).

becekpl
11-07-2013, 19:46
drogi miroslawie
przeczytaj tematy poświęcone dylematom takim jak twój:
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/pomoc-w-wyborze-i-pomoc-w-wyborze-91517/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-zestaw-dokladnie-wybrac-dla-amatoraz-91449/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/wybor-canona-91443/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/nowe-body-ale-jakie-z-przesiadka-z-450d-91281/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/pierwszy-aparat-lustrzanka-90999/
i wiele,wiele podobnych tematow
przejście na ff to nie poważny krok tylko większy wydatek

pan.kolega
11-07-2013, 20:07
Oczywiście wiesz, źe 1d3 to nie jest FF i ma ponad 6 lat.

Lucky Luck
11-07-2013, 20:19
Witam

od jakiegoś czasu noszę się z chęcią zmiany body, do chwili obecnej używam canona 1000d i bardzo dzielnie towarzyszy mi nauce sztuki uwieczniania świata dookoła mnie na fotografiach.
Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem oczekiwać od mojego aparatu czegoś więcej, większych możliwości. Od tamtego czasu jestem rozdarty i pomimo poszukiwania odpowiedzi (m. in. tak trafiłem na to forum) w mojej głowie dalej panuje mętlik.

Zastanawiam się czy kupić canona 7d i potem sukcesywnie zmieniać obiektywy rozbudowując możliwości czy zaraz wskoczyć na FF.
Dodam że mam możliwość kupienia z dobrej ręki Canona 1d mark III (znajomy przechodzący na 1ds sprzedaje swojego 1d mark III z przebiegiem nie przekraczającym 70 000 klatek).

i tu pojawia się moja prośba, może ktoś będzie w stanie doradzić mi czy pozostać przy APS-C czy zrobić poważny krok i wskoczyć na FF.
Dodam że robię zdjęcia w każdej możliwej sytuacji wiec zaczynając od krajobrazów, rajdów, imprez masowych itd a kończąc na imprezach rodzinnych więc szukam sprzętu uniwersalnego.

z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość w ponownym wałkowaniu tego tematu ( zauważyłem jak niektórzy reagują na tego typu tematy a mimo wszystko zdecydowałem się na ten krok a to chyba świadczy o tym że jestem już zdesperowany ).

A jakie masz szkła do tego swojego canona 1000d ... bo jeżeli 10-22, 17-55 to może warto pozostać przy cropie? :)

Ligo
11-07-2013, 20:42
Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem oczekiwać od mojego aparatu czegoś więcej, większych możliwości.
Spróbuj to doprecyzować...

MirosławH
11-07-2013, 21:10
@ becekpl - bardzo dziękuję za linki (szykuje się troszkę czytania ) na pewno wniosą coś do mojego rozważania,

@ pan.kolega - tak wiem że to matryca APS-H, i jest to spory błąd w moim rozumowaniu ale mimo wszystko nie mogę się pozbyć myśli że to FF (choć nie wiem dlaczego)
O 1D nie pomyślałbym gdyby nie fakt że ten akurat egzemplarz jest dobrze mi znany wiem że kolega jest jego pierwszym właścicielem i że nie leżakował na plaży w pełnym słońcu czy też nie był wystawiony na gwałtowne zmiany temperatur i wilgoć jesienną czy zimową porą. dużą jego wadą jest wiek i technologia dlatego się waham.

@ Lucky Luck - do niedawna posiadałem obiektywy:
Kit 18-55 is
55-250 is
samyanga fish-eye 8mm
W ostatnim półroczu dokupiłem
canona 40mm 2.8 STM
oraz 24-105mm 4L is usm

Ostatnie dwa obiektywy przyczyniły się do chęci zmiany body, w końcu jaki jest sens posiadania w miarę dobrych szkiełek kiedy body je ogranicza.
I szczerze zastanawiam się nad sprzedażą pierwszej grupy obiektywów i dodaniu czegoś do tej drugiej myślałem nad 70-200 usm.

--- Kolejny post ---

@ Ligo - po ponad 4latach pstrykania fotek i eksperymentów co i jak zrobić, moje zdjęcia obejrzał kolega (ten od 1d) i zachęcił mnie do wysłania paru zdjęć na konkursy.
Przy wywoływaniu zdjęć w rozmiarze 20x30 zacząłem zauważać różnice pomiędzy jakością obrazka na moich zdjęciach i innych (barwy itd.) dotychczas większość zdjęć była oglądana na monitorze bądź wywoływana w rozmiarze 9x13. Postanowiłem kupić lepsze szkiełka zgodnie z myślą że szkła są ważniejsze niż puszka. Jest lepiej ale nadal chodzi mi po głowie myśl "a może nowsza konstrukcja i technologia da coś jeszcze" i stąd pomysł na zmiany.

MirosławH
11-07-2013, 21:53
Tak jeszcze coś mi przyszło do głowy.. skoro FF to nie "poważny krok tylko większy wydatek" to czy nie rozszerzyć pola manewru o np 60d czy bardziej leciwego 50d (który wg testów mniej szumi nawet od 7d przynajmniej wg testów) bo chciałbym porobić zdjęcia nocne a mały szum przy wyższych iso byłby zdecydowanym + ponieważ mój 1000d ma z tym spore problemy.

Przemasl1985
11-07-2013, 22:11
Kolego, miałem 7d sprzedałem, kupiłem 1d3. Mimo jak mówicie to "leciwa" puszka to siódemkę bije w każdej kategorii. Poza filmami i rozdzielczością, których akurat nie potrzebuję. Jeśli zależy Ci tylko na lepszym obrazku to broń Boże nie kupuj 7d, to prawie to samo co w 1000d. Na przyszłość pomyśl o FF, choćby 5d I.

MirosławH
11-07-2013, 22:20
Przemasl1985 - canona 5d mark I dostać w dobrym stanie to prawdziwy cud, dodatkowo ma on podobno problemy z odwzorowaniem barw czerwieni (nie wiem tego z własnego doświadczenia tylko z gdzieś przeczytanych opinii) i tu pojawia się znowu dylemat.... sercem jestem za 1d ale rozum mówi mi "zastanów się dobrze" i znowu się zapętlam............

krzyssp
12-07-2013, 00:41
To może 5D Mk ii?

Ligo
12-07-2013, 06:12
Postanowiłem kupić lepsze szkiełka zgodnie z myślą że szkła są ważniejsze niż puszka.
Tak było kiedyś, kiedy puszki różniły się jedynie ergonomią, nie decydowały natomiast o jakości zdjęć, bowiem wpływ na to miała jakość optyki i nośnik. Dzisiaj, kiedy nośnik jest zintegrowany z puszką, jest ona prawie tak samo ważna, jak i optyka.

W ostatnim półroczu dokupiłem
canona 40mm 2.8 STM
oraz 24-105mm 4L is usm
Te szkła proszą się o Marka pierwszego.
Na temat jego dostępności rozmawialiśmy ostatnio w wątku http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/nowe-body-ale-jakie-z-przesiadka-z-450d-91281/

jellyeater
12-07-2013, 08:06
Też myślę, że rozglądaj się za 5D mk I. Jeżeli uda się jeszcze coś trafić sensownego... Jak nie to mk II.

MirosławH
12-07-2013, 08:47
@ Ligo - "Te szkła proszą się o Marka pierwszego." pisząc to masz na myśli 5D mark I? I jeśli mogę cię prosić o wyjaśnienie czym się kierujesz dobierając body do szkiełek lub odwrotnie.

michael_key
12-07-2013, 10:23
Ile MirosławH masz funduszy na zakup?

MirosławH
12-07-2013, 11:03
@ michael_key - ciężko mówić o funduszach jakie posiadam, bardziej myślę w sposób ile maksymalnie chciałbym wydać. W tym przypadku nie chciałbym przekroczyć 4tys no w ostateczności mógłbym podnieść poprzeczkę do 5tys ale musiałbym mieć naprawdę dobry powód. Jak już pisałem aparatu używam dla przyjemności nie w celach zarobkowych.

michael_key
12-07-2013, 12:02
Poleciłbym Ci 5DII. Bardzo fajna puszka. Myślę, że kompromisem w Twoim przypadku byłby 6D (jednak cenowo nie osiągnięcia).
Biorąc jednak pod uwagę przyszłe 70-200mm i rajdy chyba najlepszy rozwiązaniem byłoby 1DIII. Przydaje się dobry tryb seryjny (w kwestii śledzenia obiektu itp. kwestii). Bocznych punktów nie użyjesz w drugiej 5-tce. Jednak centralnym punktem da radę fajnie fotografować.
Fotografowałeś kolegi 1D? Jakie spostrzeżenia w kwestii obrazka i funkcjonalności?

MirosławH
12-07-2013, 14:37
@michael_key - tak miałem w rękach 1D, ale to co robiłem można bardziej nazwać zabawą, pierwsze odczucia to jakbym przesiadł się z poczciwego dobrze znanego malucha do mercedesa i nie wiedział jak zmieniać biegi. Odnośnie użytkowania to ciężko było mi ogarnąć przyciski. Ale jak już się troszkę oswoiłem z przyciskami i wagą ( jest sporo cięższy od mojego 1000d) poczułem jakby był stworzony dla mojej dłoni.
Jak chodzi o zdjęcia to szczerze powaliła mnie ostrość odwzorowanie rzeczywistych obiektów, AF bardzo precyzyjny nie było mowy o jakimkolwiek BF czy FF (a pozowała mi dziewczynka 5latek o usposobieniu Speedy Gonzalesa) mimo że to nie pełna klatka jakość obrazka przy 50mm 1.4 była znakomita (w porównaniu z moim aparatem) niestety nie mam tych zdjęć bo bym zamieścił. A i robiłem nim zdjęcia na środkowym punkcie AF wiec nie wiem co się dzieje jak aparat jest ustawiony na automat.
Jedno czego nie wiem to jaki obrazek wychodzi z 5d mI czy 5d mII najzwyczajniej nie miałem żadnej z tych puszek w rękach.
No i kończąc to 6D faktycznie poza zasięgiem zdecydowanie odpada z powodów finansowych choć nie ukrywam bardzo długo oglądałem ten aparat w sklepie i dużo o nim czytałem, niestety cena i brak używanych egzemplarzy w dobrej dla mnie cenie robi swoje.

Ligo
12-07-2013, 19:06
@ Ligo - "Te szkła proszą się o Marka pierwszego." pisząc to masz na myśli 5D mark I? I jeśli mogę cię prosić o wyjaśnienie czym się kierujesz dobierając body do szkiełek lub odwrotnie.
Tak, 5D MkI. Oczywiście w grę wchodzą nowsze wersje.

Szkła, które wymieniłeś zostały zaprojektowane pod FF i tam sprawdzą się najlepiej. Naturalnie można podpiąć je pod cropa, ale będzie to ersatz, o wiele mniej praktyczny pod względem użytkowania.

w ostateczności mógłbym podnieść poprzeczkę do 5tys ale musiałbym mieć naprawdę dobry powód
Masz bardzo poważny powód.

Jak już pisałem aparatu używam dla przyjemności
To właśnie ten powód ;)

MirosławH
12-07-2013, 21:36
Myślę że pokazaliście mi drogę, i postawiliście myśli na właściwe tory za co bardzo dziękuję Wam wszystkim. Po namyśle skłaniam się ku FF, poszukam 5d w sensownym stanie a może uda mi się gdzieś znaleźć 5d mII w granicach moich możliwości finansowych.
Mam jeszcze jedno pytanie- czy może ktoś z Was używa 5d mI/II i może troszkę przybliżyć dobre i słabe strony tego aparatu (opierając się na własnych odczuciach).

trothlik
12-07-2013, 21:45
Myślę że pokazaliście mi drogę, i postawiliście myśli na właściwe tory za co bardzo dziękuję Wam wszystkim. Po namyśle skłaniam się ku FF, poszukam 5d w sensownym stanie a może uda mi się gdzieś znaleźć 5d mII w granicach moich możliwości finansowych.
Mam jeszcze jedno pytanie- czy może ktoś z Was używa 5d mI/II i może troszkę przybliżyć dobre i słabe strony tego aparatu (opierając się na własnych odczuciach).

Mam 5D mkII i nie widzę minusów