Zobacz pełną wersję : canonowski oryginał zoom światło min 4.0
Witam forumowiczów. Potrzebuje kupić canonowski zoom :
- posiadający światło nie gorsze niż 4.0 w całym zakresie ogniskowych
- o zakresie ogniskowych minimum 35mm - 70mm (rzecz jasna może być ten
zakres ciut rozszerzony np 28-135 lub 24-105)....ideał to byłby 28-135
- posiadający wewnętrzne ogniskowanie.
Podajcie mi jakie jakie mam możliwości. Wiem, że może to być wydatek nawet kilku tysięcy złotych...no to trudno!.
Z góry dziękuję i pozdrawiam. Maryole.
dlaczego wewnętrzne ogniskowanie jest konieczne ?
bez wewnętrznego, obiektyw klasy L, stałe światło 4 i do tego stabilizacja - kupiłbym to (miałem to szkło i podmieniłem na 24-70 2.8L) :
Test Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/84.1-Test_obiektywu-Canon_EF_24-105_mm_f_4L_IS_USM_Wst%C4%99p.html)
24-105 - Obiektywy Canon - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=24-105&search_scope=category-50591)
Do czego potrzebne wewnętrzne ogniskowanie? - w zasadzie do niczego....jeno denerwuje mnie to, że do szkła paprochy wpadają. Nie zdawałem sobie sprawy, że wewnętrzne ogniskowanie w zoomach jest tak rzadkim wynalazkiem. Uprzednio sprawdziłem w necie i widziałem zoom : Canon EF 17-40 mm f/4 L USM, który takie ogniskowanie wewnętrzne posiada. A mając w pamięci posiadany kiedyś przeze mnie canon 28-135 IS USM i pamiętając, że wysuwana jego część obiektywu tańczyła i hulała w lewo i prawo robiąc wrażenie popsutej, to i zapytałem o wersję z ogniskowaniem wewnątrz obiektywu. Ale cosi widzę, ze dla tych parametrów co zapodałem, to odpowiedź brzmieć będzie : TAKIEGO NI MA. Tak?
komisarz ryba
11-07-2013, 21:34
17-40 tez nie tak do konca.
Nie_Talentny
11-07-2013, 21:47
Bez obaw. Nie porównuj 28-135 do eLek :) Dla przykładu, używam 24-70L, tubus się wysuwa, a nie ma żadnych luzów ani nie zasysa paprochów do środka. W terenie, osłonka świetnie się sprawdza jako dodatkowa ochrona i jak dla mnie jest wystarczająca.
Btw. Na FF czy Cropie będziesz używać?
Mam zamiar używać na moim 5d Mark II.
A co do : słów forumowicza NIE_TALENTNego "Dla przykładu, używam 24-70L, tubus się wysuwa, a nie ma żadnych luzów ani nie zasysa paprochów do środka. W terenie, osłonka świetnie się sprawdza jako dodatkowa ochrona i jak dla mnie jest wystarczająca"...to....odczytuję jego słowa tak, jakoby były w sprzedaży jakieś osłonki chroniące obiektyw przed zasysaniem przez obiektyw paprochów z zewnątrz...błagam o wyjaśnienie.
Fotopstryczek
11-07-2013, 23:03
Chodzi pewnie o osłonę przeciwsłoneczną przykład (dla 24-70) - EW-83F - Przeciwsłoneczne - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=EW-83F&search_scope=category-19961)
W eLkach jest w komplecie, nie chroni przed zasysaniem kurzu/paprochów.
Nie_Talentny
11-07-2013, 23:10
Chodzi o osłonę przeciwsłoneczną, którą dostaje się razem ze szkłem. Zawsze to większa ochrona z osłonką niż bez. Ale wierz mi 24-70 jest na tyle uszczelniony, że nie ma co się bać o paprochy (martwiłbym się bardziej o 5d :lol:).
A skoro masz 5DII to ja bym brał na twoim miejscu 24-70. Jest naprawdę świetny jak na zooma.
dokladnie, 24-70 L 2.8 zastąpił mi 24-105L IS
te z L to inna liga niż ten rozchybotany o którym pisałeś, kupuj bez obaw
24-105 L z wysuwanym tubusem to nie to samo co te plasticzaki. Poza tym parametrem spełnia Twoje wymagania.
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
podjedź sobie do jakiegoś sklepu który ma na składzie 24-105 L IS i sprawdź sam
miałem, używałem, byłem zadowolony, też używałem z 5d2
Ok. Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi - wszystko jasne !!! A ponieważ powinienem, zdaje się, zakończyć ten wątek, to......gdyby mi się nie udało wykonać "zakończenia" (bo chyba muszę w coś kliknąć) , to proszę już uznać , że jestem kontent z otrzymanych odpowiedzi i proszę nie kontynuować wątku.