Zobacz pełną wersję : Obiektywy od Minolta do Canona?
Witam wszystkich trafia mi się okazja kupna paru szkiełek za parę groszy od systemu Minolta MD i tu moje pytanie bo widzę ze na ebay’u są dostępne adaptery dzięki którym można podłączyć te szkła do canona.
Jak one się sprawują z lustrzankami czy jest w ogóle sens kupować te szkiełka?
W tym przypadku przejściówki muszą mieć wbudowaną soczewkę umożliwiającą ostrzenie na nieskończoność. Może to pogorszyć jakość optyczną obiektywu. A czy jest sens to musisz sam zdecydować. Przede wszystkim zależy to od tego co to za obiektywy, czy nie ma odpowiedników w Canonie (albo koszmarnie drogie :) ).
W komplecie są 50mm 1.4 i 50mm 1.7 i na nie mam chrapkę :) no ale jak wymagana jest do tego przejściówka z soczewką a to na pewno pogorszy obrazek poszukam jeszcze w necie coś na ten temat może czegoś się jeszcze dowiem..
Kolekcjoner
30-06-2013, 00:13
W tym przypadku przejściówki muszą mieć wbudowaną soczewkę umożliwiającą ostrzenie na nieskończoność. Może to pogorszyć jakość optyczną obiektywu.
Na 100% pogorszy. Moim zdaniem taki deal nie ma większego sensu.
To odpuszczam sobie te szkła, trzeba będzie zbierać na jakieś jasne szkiełko canona pozdro...