PDA

Zobacz pełną wersję : Awaria karty jak odyzskać zdjęcia w raw POMOCY

ketras
09-06-2013, 13:49
Witam, chciałem zgrać zdjęcia z karty pamięci cf po wczorajszej 18'tce. Posiadam 5D i windows 7, także zdjęcia mogę zgrywać za pomocą czytnika kart pamięci. Po włożeniu karty zacząłem kopiować zdjęcia przeszło 100 sztuk. jednak po 20 coś się zacięło i wyciągnąłem odruchowo kartę pamięci z czytnika. Nigdy nie było po takim występku problemów aż tu nagle dziś po ponownym włożeniu karty cf do czytnika wyskakuje, że karta powinna być sformatowana , rozmiar 0 .

Próbowałem, podłączyć do innego pcta, w 5D również trzeba ja rzekomo sformatować. Sęk w tym, że chce odzyskać brakujące 70 zdjęć...

Próbowałem programem photorec niestety nie znajduje rawów z 5D - dostępne do zaznaczenia przy szukaniu crw a jak wiadomo stara piątka ma cd2*

Czy ktoś próbował odzyskać pliki raw w takim przypadku?
Czy powinienem sformatować kartę pamięci? I wtedy podjąć próbę odzyskiwania?

Zastosowałem, strongrecover ale wynajduje 5 plików raw, photorec odzyskał usunięte bardzo stare zdjęcia (połowa miniaturki, połowa średni rozmiar jpg). Mi zależy na pełnych rawach.

Matick7
09-06-2013, 16:37
Spróbuj BadCopyPro ja odzyskałem z pełnej karty wszystkie zdjęcia bez uszczerbku na ich zdrowiu a sytuację miałem podobną.

mceyk
09-06-2013, 18:06
Miałem identyczny problem z kartą CF. Udało mi się odzyskać wszystkie RAW'y (z 40D) za pomocą PC Inspector smart recovery. Nie formatowałem karty przed odzyskiwaniem.

p0m
09-06-2013, 18:38
BadCopyPro - ja podbijam. dobry programik, mi też odzyskał wszystkie RAWy po formacie karty.

Usjwo
10-06-2013, 03:03
ja uzywalem recuva, odzyskaem zdjecia z karty po formatowaniu

Mike7
10-06-2013, 08:31
Za kolegami wyżej - BadCopyPro

ketras
11-06-2013, 22:35
Dzięki Panowie Badcopy odzyskał 99% procent zdjęć , i jak wspominaliście, nie można formatować karty wtedy. Dziwne, że photorec zachwalany nie poradził sobie tylko stare jak świat jpgi jakiejś znalazł.