Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [5D Mark III + 580EX] Flash obchodzi tryb M

FiIip
27-05-2013, 18:25
Witam,

mam nastepujący problem. Canon 5D Mark III w trybie M i Canon 580EX (nie II) w trybie M, połączone kablem Phottix. Mimo manualnych ustawień przy naciśnieniu migawki do połowy aparat dokonuje pomiaru ekspozycji i na tej podstawie zmienia długość naświetlania (w tym przypadku z 1/6400 na 1/200). Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić czemu tak się dzieje. I przede wszystkim jak to obejść?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
FiIip

PS mam nadzieję, że temat założyłem w odpowiednim dziale. W przeciwnym razie prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego.

Pikczer
27-05-2013, 18:26
A jaki numer softu w body?

FiIip
27-05-2013, 18:29
1.1.3

Kuba1
27-05-2013, 19:01
Witam,

mam nastepujący problem. Canon 5D Mark III w trybie M i Canon 580EX (nie II) w trybie M, połączone kablem Phottix. Mimo manualnych ustawień przy naciśnieniu migawki do połowy aparat dokonuje pomiaru ekspozycji i na tej podstawie zmienia długość naświetlania (w tym przypadku z 1/6400 na 1/200). Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić czemu tak się dzieje. I przede wszystkim jak to obejść?
[...]To nie tak - aparat ustawia czas X-sync, bo "widzi lampę", a nie wydłuża czas na podstawie pomiaru ekspozycji. Zakładam, że używasz kabla przenoszącego TTL. W menu aparatu, w ustawieniach lampy wejdź w synchronizację lampy i ustaw tryb HSS. Będziesz mógł wtedy fotografować z lampą przy krótszych czasach niż x-sync, który wynosi w tym body 1/200.

FiIip
27-05-2013, 19:07
To nie tak - aparat ustawia czas X-sync, bo "widzi lampę", a nie wydłuża czas na podstawie pomiaru ekspozycji. Zakładam, że używasz kabla przenoszącego TTL. W menu aparatu, w ustawieniach lampy wejdź w synchronizację lampy i ustaw tryb HSS. Będziesz mógł wtedy fotografować z lampą przy krótszych czasach niż x-sync, który wynosi w tym body 1/200.

Zupełnie zapominałem o istnieniu czegoś takiego jak flash-sync / X-sync... Trochę wstyd ale tak czy inaczej dziękuję bardzo za pomoc. :)

Temat do zamknięcia/usunięcia

szambonur
27-05-2013, 19:58
Zupełnie zapominałem o istnieniu czegoś takiego jak flash-sync / X-sync... Trochę wstyd ale tak czy inaczej dziękuję bardzo za pomoc. :)

Temat do zamknięcia/usunięcia
Dlaczego od razu usuwać? Może inni tez sobie przypomną...:)