Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [5D Mark III + 580EX] Flash obchodzi tryb M

Domyślnie [5D Mark III + 580EX] Flash obchodzi tryb M

Witam,

mam nastepujący problem. Canon 5D Mark III w trybie M i Canon 580EX (nie II) w trybie M, połączone kablem Phottix. Mimo manualnych ustawień przy naciśnieniu migawki do połowy aparat dokonuje pomiaru ekspozycji i na tej podstawie zmienia długość naświetlania (w tym przypadku z 1/6400 na 1/200). Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić czemu tak się dzieje. I przede wszystkim jak to obejść?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
    FiIip

PS mam nadzieję, że temat założyłem w odpowiednim dziale. W przeciwnym razie prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego.
    Ostatnio edytowane przez FiIip ; 27-05-2013 o 18:27 Powód: literówka w tytule

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Odp: [5D Mark III + 580EX] Flash ochodzi tryb M

A jaki numer softu w body?

Domyślnie Odp: [5D Mark III + 580EX] Flash obchodzi tryb M

1.1.3

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez FiIip Zobacz posta
    Witam,

mam nastepujący problem. Canon 5D Mark III w trybie M i Canon 580EX (nie II) w trybie M, połączone kablem Phottix. Mimo manualnych ustawień przy naciśnieniu migawki do połowy aparat dokonuje pomiaru ekspozycji i na tej podstawie zmienia długość naświetlania (w tym przypadku z 1/6400 na 1/200). Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić czemu tak się dzieje. I przede wszystkim jak to obejść?
    [...]
    To nie tak - aparat ustawia czas X-sync, bo "widzi lampę", a nie wydłuża czas na podstawie pomiaru ekspozycji. Zakładam, że używasz kabla przenoszącego TTL. W menu aparatu, w ustawieniach lampy wejdź w synchronizację lampy i ustaw tryb HSS. Będziesz mógł wtedy fotografować z lampą przy krótszych czasach niż x-sync, który wynosi w tym body 1/200.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    To nie tak - aparat ustawia czas X-sync, bo "widzi lampę", a nie wydłuża czas na podstawie pomiaru ekspozycji. Zakładam, że używasz kabla przenoszącego TTL. W menu aparatu, w ustawieniach lampy wejdź w synchronizację lampy i ustaw tryb HSS. Będziesz mógł wtedy fotografować z lampą przy krótszych czasach niż x-sync, który wynosi w tym body 1/200.

Zupełnie zapominałem o istnieniu czegoś takiego jak flash-sync / X-sync... Trochę wstyd ale tak czy inaczej dziękuję bardzo za pomoc.

Temat do zamknięcia/usunięcia

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez FiIip Zobacz posta
    Zupełnie zapominałem o istnieniu czegoś takiego jak flash-sync / X-sync... Trochę wstyd ale tak czy inaczej dziękuję bardzo za pomoc.

Temat do zamknięcia/usunięcia
    Dlaczego od razu usuwać? Może inni tez sobie przypomną...

Uprawnienia umieszczania postów