Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowy wyzwalacz do lampy

maxx78
22-05-2013, 18:03
Witam

Niedawno zakupilem sobie lampę 430 EXII. Kompletnie nie znam się na wyzwalaczach do lamp. Posiadam Canona 650d. Moje potrzeby są takie ze chciałbym wyzwalac lampę z odległości kilku metrów od aparatu. Mam tez pytanie czy instnieje coś takiego jak wyzwalacz lampy i przy okazji migawki w aparacie ? Chodzi mi o coś raczej tańszego ale żeby obsługiwało dobrze system canona typu ttl itp

Januchta
22-05-2013, 19:45
Mogę polecić Pixel King ETTL Flash Trigger koszt ok 400 zł , W komplecia nadajnik i odbiornik. Mam to urzadzenia od roku czasu i sprawdza się dośc dobrze. Są tez i droższe urzadzenia np Pocket Wizard koszt ok. 1300zł. Ale to wszystko zalezy od zasobności portfela. Pokazały się ostatnio wyzwalacze Fomei TR-10D odbiornik + nadajnik koszt 520zł. Być może na Allegro znajdziesz taniej, Z tym,że w specyfikacji tego urzadzenia nie piszą czy obsługuje ETTL.
Sterujesz mocą błysku lampu z menu aparatu. Mam przypisany przycisk SET i jest korekcja ekspozycji lampy .Też steruję lampą 430 EXII. To urzadzenię ma jedną wadę po podłączeniu urzadzenia aparat go nie wykrywa trzeba ręcznie z menu aparatu uaktywnić sterowanie lampą zewnetrzną - nastawy lampy zewnetrznej Po włączeniu tej opcji chodzi bezproblemowo. Zmieniałem sterowniki i nie pomogło chociaż jest dedykowane do canona . Ale ta przypadłość jest z moim 60D jak podłączyłem na próbę do 5D wykrywał. Coś ze sterownikami mają niedograne.Ale nawet już nie szukam nowych sterowników przyzwyczaiłem się,że trzeba uaktywnić.

Bangi
23-05-2013, 00:29
Witam

Niedawno zakupilem sobie lampę 430 EXII. Kompletnie nie znam się na wyzwalaczach do lamp. Posiadam Canona 650d. Moje potrzeby są takie ze chciałbym wyzwalac lampę z odległości kilku metrów od aparatu. Mam tez pytanie czy instnieje coś takiego jak wyzwalacz lampy i przy okazji migawki w aparacie ? Chodzi mi o coś raczej tańszego ale żeby obsługiwało dobrze system canona typu ttl itp

A str. 225 Instrukcji aparatu widział???
Jak nie, to niech zobaczy !!!

SkowronWro
23-05-2013, 07:48
650d ma wbudowany systemowy;)

adam1717
23-05-2013, 14:15
dokładnie jeśli masz 430ex II to do 650d nie potrzebujesz wyzwalacza... Świetna sprawa:)

Usjwo
23-05-2013, 15:24
Pozostaje tylko kwestia wyzwolenia zdalnie migawki :)

krzyssp
23-05-2013, 17:15
A to akurat mały problem, pilot do samego wyzwalania migawki to nie taki duży koszt ;) Canon RC-6 np, ok 70zł.

kosdkp
23-05-2013, 17:33
Haha, 70 zł za pilota, który rzucisz w kąt po tygodniu :)

Zamienniki, zamienniki..

Canon rc-6 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=canon+rc-6)

Bangi
23-05-2013, 23:28
Haha, 70 zł za pilota, który rzucisz w kąt po tygodniu :)

Zamienniki, zamienniki..

Canon rc-6 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=canon+rc-6)

Miałem, nie polecam. Owszem działa, ale największą wadą jest brak 2s opóźnienia wyzwolenia migawki.

maxx78
24-05-2013, 06:48
witam

dziękuje bardzo za odp

przeczytałem instrukcje ale gdzieś mi to uleciało
lampa błyska aż miło - jedynie motam się z ustawieniem aby wyłączyć lampę wbudowaną a błyskac tylko 430 exII

jeszcze raz dziękuje a co do pilota do migawki to przemyśle jeszcze sprawę

Bangi
24-05-2013, 07:49
witam

dziękuje bardzo za odp

przeczytałem instrukcje ale gdzieś mi to uleciało
lampa błyska aż miło - jedynie motam się z ustawieniem aby wyłączyć lampę wbudowaną a błyskac tylko 430 exII

jeszcze raz dziękuje a co do pilota do migawki to przemyśle jeszcze sprawę

To jest proste, tam się wybiera taką zakładkę z symbolami lamp i wybierasz tylko symbol zewnętrznej. Pamietaj oczywiście, że jak nawet wbudowana ma nie brać udziału w naświetlaniu, to i tak błyśnie, gdyż właśnie błyskiem steruje lampą zewnętrzną.

PawelB
24-05-2013, 07:51
To się nie odmotasz :) Lampa wbudowana właśnie swoim błyskiem steruje lampą zewnętrzną.

maxx78
24-05-2013, 08:11
teraz rozumiem

Bangi tak jak pisałeś ustawiłem ten tryb ale ciągle błyskała mi ta wbudowana

teraz już wiem że tak musi być ale z tego co patrzyłem to da się ustawić siłę wbudowanej do zewnętrznej
chodzi mi o to żeby z tej wbudowanej nie wychodziły jakieś cienie :x

Goranick
24-05-2013, 08:46
Wbudowana tylko steruje twoją 430-ką i nie bierze udziału w doświetlaniu sceny (choć w niektórych sytuacjach może tak się stać). Przeczytaj jeszcze raz instrukcje ...porządnie ;)

Bangi
24-05-2013, 08:55
Przyczytaj na spokojnie instrukcję i porób próby na jakimś przedmiocie. To nie jest takie starszne jak wygląda ;)

maxx78
24-05-2013, 09:27
rozumiem - dziękuję za pomoc