Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowy wyzwalacz do lampy
Witam
Niedawno zakupilem sobie lampę 430 EXII. Kompletnie nie znam się na wyzwalaczach do lamp. Posiadam Canona 650d. Moje potrzeby są takie ze chciałbym wyzwalac lampę z odległości kilku metrów od aparatu. Mam tez pytanie czy instnieje coś takiego jak wyzwalacz lampy i przy okazji migawki w aparacie ? Chodzi mi o coś raczej tańszego ale żeby obsługiwało dobrze system canona typu ttl itp
Januchta
22-05-2013, 19:45
Mogę polecić Pixel King ETTL Flash Trigger koszt ok 400 zł , W komplecia nadajnik i odbiornik. Mam to urzadzenia od roku czasu i sprawdza się dośc dobrze. Są tez i droższe urzadzenia np Pocket Wizard koszt ok. 1300zł. Ale to wszystko zalezy od zasobności portfela. Pokazały się ostatnio wyzwalacze Fomei TR-10D odbiornik + nadajnik koszt 520zł. Być może na Allegro znajdziesz taniej, Z tym,że w specyfikacji tego urzadzenia nie piszą czy obsługuje ETTL.
Sterujesz mocą błysku lampu z menu aparatu. Mam przypisany przycisk SET i jest korekcja ekspozycji lampy .Też steruję lampą 430 EXII. To urzadzenię ma jedną wadę po podłączeniu urzadzenia aparat go nie wykrywa trzeba ręcznie z menu aparatu uaktywnić sterowanie lampą zewnetrzną - nastawy lampy zewnetrznej Po włączeniu tej opcji chodzi bezproblemowo. Zmieniałem sterowniki i nie pomogło chociaż jest dedykowane do canona . Ale ta przypadłość jest z moim 60D jak podłączyłem na próbę do 5D wykrywał. Coś ze sterownikami mają niedograne.Ale nawet już nie szukam nowych sterowników przyzwyczaiłem się,że trzeba uaktywnić.
Witam
Niedawno zakupilem sobie lampę 430 EXII. Kompletnie nie znam się na wyzwalaczach do lamp. Posiadam Canona 650d. Moje potrzeby są takie ze chciałbym wyzwalac lampę z odległości kilku metrów od aparatu. Mam tez pytanie czy instnieje coś takiego jak wyzwalacz lampy i przy okazji migawki w aparacie ? Chodzi mi o coś raczej tańszego ale żeby obsługiwało dobrze system canona typu ttl itp
A str. 225 Instrukcji aparatu widział???
Jak nie, to niech zobaczy !!!
SkowronWro
23-05-2013, 07:48
650d ma wbudowany systemowy;)
adam1717
23-05-2013, 14:15
dokładnie jeśli masz 430ex II to do 650d nie potrzebujesz wyzwalacza... Świetna sprawa:)
Pozostaje tylko kwestia wyzwolenia zdalnie migawki :)
A to akurat mały problem, pilot do samego wyzwalania migawki to nie taki duży koszt ;) Canon RC-6 np, ok 70zł.
Haha, 70 zł za pilota, który rzucisz w kąt po tygodniu :)
Zamienniki, zamienniki..
Canon rc-6 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=canon+rc-6)
Haha, 70 zł za pilota, który rzucisz w kąt po tygodniu :)
Zamienniki, zamienniki..
Canon rc-6 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=canon+rc-6)
Miałem, nie polecam. Owszem działa, ale największą wadą jest brak 2s opóźnienia wyzwolenia migawki.
witam
dziękuje bardzo za odp
przeczytałem instrukcje ale gdzieś mi to uleciało
lampa błyska aż miło - jedynie motam się z ustawieniem aby wyłączyć lampę wbudowaną a błyskac tylko 430 exII
jeszcze raz dziękuje a co do pilota do migawki to przemyśle jeszcze sprawę
witam
dziękuje bardzo za odp
przeczytałem instrukcje ale gdzieś mi to uleciało
lampa błyska aż miło - jedynie motam się z ustawieniem aby wyłączyć lampę wbudowaną a błyskac tylko 430 exII
jeszcze raz dziękuje a co do pilota do migawki to przemyśle jeszcze sprawę
To jest proste, tam się wybiera taką zakładkę z symbolami lamp i wybierasz tylko symbol zewnętrznej. Pamietaj oczywiście, że jak nawet wbudowana ma nie brać udziału w naświetlaniu, to i tak błyśnie, gdyż właśnie błyskiem steruje lampą zewnętrzną.
To się nie odmotasz :) Lampa wbudowana właśnie swoim błyskiem steruje lampą zewnętrzną.
teraz rozumiem
Bangi tak jak pisałeś ustawiłem ten tryb ale ciągle błyskała mi ta wbudowana
teraz już wiem że tak musi być ale z tego co patrzyłem to da się ustawić siłę wbudowanej do zewnętrznej
chodzi mi o to żeby z tej wbudowanej nie wychodziły jakieś cienie :x
Goranick
24-05-2013, 08:46
Wbudowana tylko steruje twoją 430-ką i nie bierze udziału w doświetlaniu sceny (choć w niektórych sytuacjach może tak się stać). Przeczytaj jeszcze raz instrukcje ...porządnie ;)
Przyczytaj na spokojnie instrukcję i porób próby na jakimś przedmiocie. To nie jest takie starszne jak wygląda ;)
rozumiem - dziękuję za pomoc