Zobacz pełną wersję : Grand Press Photo 2013
no i znamy już zwycięzców z roku 2013 - co sądzicie?
Galeria Grand Press Photo 2013 (http://www.grandpressphoto.pl/)
Hellfire
11-05-2013, 03:26
Przecież na tym forum nikt się zdjęciami nie interesuje.
Przecież na tym forum nikt się zdjęciami nie interesuje.
Moją odruchową reakcją na takie zdanie jest odpowiedź złośliwa: to że TY się ie interesujesz, to jeszcze nie znaczy że nikt. ;-)
Dla mnie to zwycięskie zdjęcie z krzyżem wynoszonym z płonącego kościoła jest kapitalne. Jeden obrazek, a całą historię opowiada - o to przecież chodzi w fotografii prasowej...
Bardzo dobra fotografia. Mam nadzieję, że coraz więcej osób będzie robiło takie fotki a coraz mniej osób będzie w tym samym czasie wchodziło na forum CB na którym powiedziano już chyba wszystko i niewiele nowego można się dowiedzieć .... z resztą i po co? do zrobienia fotki takiej jaką ją wykonał Legierski nie potrzebna by była nawet lustrzanka.... :D Pozdrawiam!
Zbyszko666
11-05-2013, 15:10
i to jeszcze zdjęcie zrobione na Górnym Śląsku w pamiętnym pożarze :) No cóż foto zatrzymało wszystko
Kolekcjoner
11-05-2013, 15:26
Mnie zastanawia co innego - jeśli to forum jest takie złe i niektórym tutaj jest tak źle to po kiego grzyba tu wchodzić i opowiadać jak to jest mi źle i po co inni tu przychodzą.
Jako żywo przypomina mi to sytuację iż ktoś nieproszony przychodzi do mojego domu i mówi, że czemu ja mam takie brzydkie ściany - on by nie mógł tak mieszkać, a w ogóle to co ja tu jeszcze robię.
I teraz po co to piszę? Po to żeby uświadomić jak niemiłe dla przeciętnego użytkownika forum jest takie ględzenie :roll:.
Kolekcjoner, nie pomyliłeś wątków?;) nie wiem do końca, w co uderzasz.
sądzę, że miał za słaby aparat, kontrast i bokeh nie wygląda na 35L, w dodatku brakło mu czułości aby skrócić czas, także oceniam tę fotkę gdzieś na poziome 350D z kitem. Także nie rozumiem jak mógł wygrać. A że wyszła dobra fotka to musiał mieć chyba jakiś talent.
jacek_73
11-05-2013, 16:28
... to musiał mieć chyba jakiś talent.
Mógł być absolutnie pozbawiony jakiegokolwiek talentu, natomiast wiedział kiedy i gdzie się ustawić z aparatem (jakimkolwiek), podczas gdy dumni posiadacze jedynek i 35L smacznie spali, bądź studiowali przeróżne wykresy na forach fotograficznych :D
odsypiali śluby i wesela:mrgreen:
Sergiusz
11-05-2013, 16:36
Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.
VomitroN
11-05-2013, 17:06
Mógł być absolutnie pozbawiony jakiegokolwiek talentu, natomiast wiedział kiedy i gdzie się ustawić z aparatem (jakimkolwiek), podczas gdy dumni posiadacze jedynek i 35L smacznie spali, bądź studiowali przeróżne wykresy na forach fotograficznych :D
Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.
Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.
Jeleń został odstrzelony.
akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań
Sergiusz
11-05-2013, 18:27
To masakra jednym słowem. Ja nie posiadam wyobraźni więc na mnie nie działa. Jeleń to jeleń.
Sergiusz.... nie patrz do cholery na jelenia! :) nie o niego tu chodzi! :D
jellyeater
11-05-2013, 18:46
Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.
I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota. :)
Wszystkie zdjęcia i reportaże mocne. Poza tym o wodzie z Wisły.
jacek_73
11-05-2013, 21:27
akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań
Nie może zadawać żadnych pytań, bo jak zauważyłeś - nie żyje. Co gorsza nie da się już wydoić, ale ładnie się wkomponował w całość (zwłaszcza kolorystycznie).
I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota. :)
...
Fajnie, że ktoś taki drobiazg w ogóle zauważył. Przecież to zdjęcie jest bardzo dobrze skadrowane, co biorąc pod uwagę gorącą atmosferę w jakiej powstało powinno być liczone podwójnie.
oszczepnik
11-05-2013, 22:06
zdjecie z krzyżem super, ale reszta mnie nie zachwyciła, no może to z matką karmiącą w szpitalu. Nie jestem pro ale jakoś nie zostałem zauroczony.
pzdr
sądzę, że miał za słaby aparat(...) Także nie rozumiem jak mógł wygrać.(...)
Przepraszam, ale moja inteligencja dziś trochę przymulona ze względu na pogodę, więc zapytam: wygłupiasz się, czy piszesz serio?
Bo jak się wygłupiasz, a ja nie chwyciłem, to z góry bardzo przepraszam.
Ale jeśli piszesz serio - to chyba nie zauważyłeś jednej części nazwy tego konkursu. Grand Press Photo. To jest fotografia prasowa. Ilustracja do tekstu lub wydarzenia. Coś się dzieje - tu, teraz, w tej sekundzie. Nie ma czasu na zastanawianie się nad kontrastem i bokeh, nie ma czasu na sięganie po inną puszkę, na zastanawianie się nad głębią ostrości. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność zobaczenia tej jednej chwili, tego momentu, spojrzenia, układu. 350D z kitem, mówisz? No i co z tego, skoro gość takim jednym zdjęciem opowiada całą historię, dokumentuje nie tylko wydarzenie, ale emocje, reakcje ludzi...
Może i miał 350D z kitem. Ja mam 60D - bo taką miałem fantazję, bo było mnie stać... - i z tą moją sześćdziesiątką mógłbym mu pewnie statywy czyścić... ;-) Darujmy sobie onanizm sprzętowy - no i przede wszystkim pamiętajmy o różnicy pomiędzy fotografią studyjną czy "statywową", a reporterką.
Sergiusz
11-05-2013, 22:29
. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność
Ale te zdjęcia są przeciętne. Jak by było inaczej to by się nie znalazły w prasie. Z wyjątkiem jelenia.
Kolekcjoner
11-05-2013, 23:55
Kolekcjoner, nie pomyliłeś wątków?;) nie wiem do końca, w co uderzasz.
Niczego nie pomyliłem. Jak nie wiesz to widocznie nie było do Ciebie 8-).
Jak zawsze. Są wyniki jakiegoś konkursu i forum podzielone. :) Tak ma być! :)
Moim zdaniem mierny poziom prac, chociaz pierwsza fotografia jest fajna.
fotka jest genialna, dobrze, że B&W
pewnie fotograf zrobił całą serię zdjęć, ciekawe, czy ma takie, na którym są wierni wynoszący organy
jellyeater
12-05-2013, 10:33
Moim zdaniem mierny poziom prac, chociaz pierwsza fotografia jest fajna.
Pork chop fields forever.
Fotografia powstała też po to by rejestrować świat. A nie tylko kotlecić.
We mnie każde z tych zdjęć wzbudza silną emocję. To dziecko na portrecie pojedynczym jest niepokojące, a poza tylko to podkreśla. Kolejka do wyciągu jest ciekawa graficznie, a na dodatek zabawna. Zawsze śmieję się z narciarzów. :P Ta karmiąca matka w szpitalu jest w jakiś sposób surrealistyczna. To zdjęcie płaczu nad trumną... Chyba najgorsze z indywidualnych. Ale są na nim emocje. A takie kadrowanie tylko podkreśla zaangażowanie autora. Zresztą jest ono takie polskie. Ta meblościanka i reklamówka.
Reportaż wojenny jak dla mnie trafne kadry które pokazują, że fotograf nie bał się być blisko.
Reportaż życie codzienne. Opowiedziana ciekawa historia. Widać zmaganie się z losem. I ciekawe kadry. Fajne światło i obróbka. Bardzo dobry reportaż.
Dwa pozostałe reportaże jak pisałem nie do końca do mnie trafiają. O ile te puste pokoje po przeczytaniu opisu mają sens, o tyle reportaż o wodzie z Wisły nieciekawy.
Fotografia powstała też po to by rejestrować świat. A nie tylko kotlecić.
O rly? Jak juz napisalem, moim zdaniem poziom wyroznionych prac jest bardzo slaby. Rejestrowanie zycia codziennego mozna okraszac duzo lepszymi kadrami i ciekawszymi historiami na nich pokazanych. To co pokazano swiadczy jedynie o tym, ze nie mieli z czego wybierac.
PS. Kilka fotek (moze ze 3) mi sie podoba, reszta jest słaba.
Ale te zdjęcia są przeciętne.
Nie obraź się - na pewno jesteś lepszym fachowcem niż ja - ale "są przeciętne" bo Ty tak mówisz?
Odpowiedz mi zatem: pod jakim względem te zdjęcia (choćby to z krzyżem i płonącym kościołem) są "przeciętne"?
Pod względem ostrości, nasycenia, czysto akademickiej poprawności? Zapewne. Jak wejdziesz na 500px czy inne podobne strony znajdziesz setki zdjęć bardziej poprawnych, wysmakowanych, "zaprojektowanych", eleganckich, bezbłędnie naświetlonych, z perfekcyjną głębią ostrości i kompozycją. I co z tego?
Ładne parę lat byłem dziennikarzem (nie, nie fotoreporterem - dziennikarzem od pisania ;-). Może dlatego na zdjęcia prasowe patrzę nieco inaczej, niż większość tu obecnych: mniej przez pryzmat mojego foto-hobby, bardziej z punktu widzenia dziennikarskiego: opowiadanej historii, ilustracji, emocji etc.
Tak, patrzę z punktu widzenia dziennikarza - ale i czytelnika gazety. Wiem, ile zmienia takie zdjęcie. Piszę reportaż - a do reportażu fotograf robi zdjęcie. I czasami jest tak, że to zdjęcie (jedno z pięćdziesięciu które zrobił, wybrane przez niego albo przez fotoedytora) tak doskonale współgra z tekstem, z opowiedzianą historią, z opisywanym wydarzeniem, że staje się integralną częścią reportażu (a czasami - integralną częścią tego, w jaki sposób w "zbiorowej świadomości" postrzegane jest dane wydarzenie). Samo zdjęcie - bez tekstu, bez świadomości o co chodzi, bez historii w tle - można by pewni uznać za "przeciętne", a czasami - z czysto profesjonalnego, fotograficznego punktu widzenia - wręcz nieudane. Ale w połączeniu z historią - okazuje się być ikoną. Pamiętasz słynne zdjęcie z 1989 z Pekinu, z człowiekiem który zatrzymał kolumnę czołgów? Z czysto profesjonalnego punktu widzenia było przeciętne. A jednak dziś kiedy mówi się o wydarzeniach na placu Tienanmen, to chyba każdy człowiek na świecie ma przed oczami właśnie ten obrazek.
Jako kompletny amator w dziedzinie fotografii, ale mający jakie takie pojęcie o narracji i dziennikarstwie, zawsze będę się upierał że fotografia prasowa to "zupełnie inna historia".
michalab
13-05-2013, 09:55
Ja tam się nie znam, ale dla mnie odbiór niektórych zdjęć znacznie psuje podpis. Np. to z karmiącą matką, dziecko podłączone do aparatury, obok inkubator - ogólnie można się domyślić o co chodzi, ale w podpisie jest coś o skomplikowanym porodzie, po co? Jeśli ktoś chciał pokazać skomplikowany poród - to zdjęcie jest nieudane moim zdaniem, jeśli matkę, która mimo jakiś problemów medycznych jest szczęśliwa z kontaktu ze swoim nowo narodzonym dzieckiem to dla mnie informacja o skomplikowanym porodzie jest niepotrzebna i psuje efekt opowiadania historii przez sam obraz. Podobnie jest z innymi.
Ale te zdjęcia są przeciętne. Jak by było inaczej to by się nie znalazły w prasie.
Chyba sobie żartujesz. Pozwólcie, że zacytuję klasyk: "Nie znam się, to się wypowiem" :)
Fotografia prasowa rządzi się swoimi prawami, o których Ty najwyraźniej nie masz za grosz pojęcia.
Kolekcjoner
15-05-2013, 22:15
Chyba sobie żartujesz. Pozwólcie, że zacytuję klasyk: "Nie znam się, to się wypowiem" :)
Rozumiem, że siebie masz na myśli ;).
Hellfire
02-06-2013, 01:03
sądzę, że miał za słaby aparat, kontrast i bokeh nie wygląda na 35L, w dodatku brakło mu czułości aby skrócić czas, także oceniam tę fotkę gdzieś na poziome 350D z kitem. Także nie rozumiem jak mógł wygrać. A że wyszła dobra fotka to musiał mieć chyba jakiś talent.
Wiem (mam nadzieję), że post odnośne sprzętu był żartobliwy. Czytając wywiady wiadomo, że zdjęcie jest robione 1D Mk III i 16-35 L czyli nie takim 350D z kitem ;) Fotografia prasowa ma się nijak do wykresów, pomiarów i tablic testowych.
jacek_73
02-06-2013, 11:30
...wiadomo, że zdjęcie jest robione 1D Mk III i 16-35 L ...
Najsamprzód narzekasz, że forum takie onanistyczno-sprzętowe, że nikogo nie interesuje fotografia - a teraz raczysz nas takimi informacjami :shock:
Hellfire
02-06-2013, 12:04
Bo o sprzęcie dyskutowano (dokładniej o 350D) :D