Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grand Press Photo 2013

p0m
10-05-2013, 21:38
no i znamy już zwycięzców z roku 2013 - co sądzicie?

Galeria Grand Press Photo 2013 (http://www.grandpressphoto.pl/)

Hellfire
11-05-2013, 03:26
Przecież na tym forum nikt się zdjęciami nie interesuje.

janhalb
11-05-2013, 08:56
Przecież na tym forum nikt się zdjęciami nie interesuje.

Moją odruchową reakcją na takie zdanie jest odpowiedź złośliwa: to że TY się ie interesujesz, to jeszcze nie znaczy że nikt. ;-)

Dla mnie to zwycięskie zdjęcie z krzyżem wynoszonym z płonącego kościoła jest kapitalne. Jeden obrazek, a całą historię opowiada - o to przecież chodzi w fotografii prasowej...

zanussi
11-05-2013, 09:59
Bardzo dobra fotografia. Mam nadzieję, że coraz więcej osób będzie robiło takie fotki a coraz mniej osób będzie w tym samym czasie wchodziło na forum CB na którym powiedziano już chyba wszystko i niewiele nowego można się dowiedzieć .... z resztą i po co? do zrobienia fotki takiej jaką ją wykonał Legierski nie potrzebna by była nawet lustrzanka.... :D Pozdrawiam!

Zbyszko666
11-05-2013, 15:10
i to jeszcze zdjęcie zrobione na Górnym Śląsku w pamiętnym pożarze :) No cóż foto zatrzymało wszystko

Kolekcjoner
11-05-2013, 15:26
Mnie zastanawia co innego - jeśli to forum jest takie złe i niektórym tutaj jest tak źle to po kiego grzyba tu wchodzić i opowiadać jak to jest mi źle i po co inni tu przychodzą.

Jako żywo przypomina mi to sytuację iż ktoś nieproszony przychodzi do mojego domu i mówi, że czemu ja mam takie brzydkie ściany - on by nie mógł tak mieszkać, a w ogóle to co ja tu jeszcze robię.

I teraz po co to piszę? Po to żeby uświadomić jak niemiłe dla przeciętnego użytkownika forum jest takie ględzenie :roll:.

p0m
11-05-2013, 15:40
Kolekcjoner, nie pomyliłeś wątków?;) nie wiem do końca, w co uderzasz.

lux
11-05-2013, 16:22
sądzę, że miał za słaby aparat, kontrast i bokeh nie wygląda na 35L, w dodatku brakło mu czułości aby skrócić czas, także oceniam tę fotkę gdzieś na poziome 350D z kitem. Także nie rozumiem jak mógł wygrać. A że wyszła dobra fotka to musiał mieć chyba jakiś talent.

jacek_73
11-05-2013, 16:28
... to musiał mieć chyba jakiś talent.

Mógł być absolutnie pozbawiony jakiegokolwiek talentu, natomiast wiedział kiedy i gdzie się ustawić z aparatem (jakimkolwiek), podczas gdy dumni posiadacze jedynek i 35L smacznie spali, bądź studiowali przeróżne wykresy na forach fotograficznych :D

p0m
11-05-2013, 16:29
odsypiali śluby i wesela:mrgreen:

Sergiusz
11-05-2013, 16:36
Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.

VomitroN
11-05-2013, 17:06
Mógł być absolutnie pozbawiony jakiegokolwiek talentu, natomiast wiedział kiedy i gdzie się ustawić z aparatem (jakimkolwiek), podczas gdy dumni posiadacze jedynek i 35L smacznie spali, bądź studiowali przeróżne wykresy na forach fotograficznych :D

Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.

Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.

Jeleń został odstrzelony.

zanussi
11-05-2013, 18:26
akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań

Sergiusz
11-05-2013, 18:27
To masakra jednym słowem. Ja nie posiadam wyobraźni więc na mnie nie działa. Jeleń to jeleń.

zanussi
11-05-2013, 18:39
Sergiusz.... nie patrz do cholery na jelenia! :) nie o niego tu chodzi! :D

jellyeater
11-05-2013, 18:46
Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.
I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota. :)

Wszystkie zdjęcia i reportaże mocne. Poza tym o wodzie z Wisły.

jacek_73
11-05-2013, 21:27
akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań

Nie może zadawać żadnych pytań, bo jak zauważyłeś - nie żyje. Co gorsza nie da się już wydoić, ale ładnie się wkomponował w całość (zwłaszcza kolorystycznie).

I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota. :)
...

Fajnie, że ktoś taki drobiazg w ogóle zauważył. Przecież to zdjęcie jest bardzo dobrze skadrowane, co biorąc pod uwagę gorącą atmosferę w jakiej powstało powinno być liczone podwójnie.

oszczepnik
11-05-2013, 22:06
zdjecie z krzyżem super, ale reszta mnie nie zachwyciła, no może to z matką karmiącą w szpitalu. Nie jestem pro ale jakoś nie zostałem zauroczony.
pzdr

janhalb
11-05-2013, 22:19
sądzę, że miał za słaby aparat(...) Także nie rozumiem jak mógł wygrać.(...)

Przepraszam, ale moja inteligencja dziś trochę przymulona ze względu na pogodę, więc zapytam: wygłupiasz się, czy piszesz serio?

Bo jak się wygłupiasz, a ja nie chwyciłem, to z góry bardzo przepraszam.

Ale jeśli piszesz serio - to chyba nie zauważyłeś jednej części nazwy tego konkursu. Grand Press Photo. To jest fotografia prasowa. Ilustracja do tekstu lub wydarzenia. Coś się dzieje - tu, teraz, w tej sekundzie. Nie ma czasu na zastanawianie się nad kontrastem i bokeh, nie ma czasu na sięganie po inną puszkę, na zastanawianie się nad głębią ostrości. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność zobaczenia tej jednej chwili, tego momentu, spojrzenia, układu. 350D z kitem, mówisz? No i co z tego, skoro gość takim jednym zdjęciem opowiada całą historię, dokumentuje nie tylko wydarzenie, ale emocje, reakcje ludzi...

Może i miał 350D z kitem. Ja mam 60D - bo taką miałem fantazję, bo było mnie stać... - i z tą moją sześćdziesiątką mógłbym mu pewnie statywy czyścić... ;-) Darujmy sobie onanizm sprzętowy - no i przede wszystkim pamiętajmy o różnicy pomiędzy fotografią studyjną czy "statywową", a reporterką.

Sergiusz
11-05-2013, 22:29
. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność

Ale te zdjęcia są przeciętne. Jak by było inaczej to by się nie znalazły w prasie. Z wyjątkiem jelenia.

Kolekcjoner
11-05-2013, 23:55
Kolekcjoner, nie pomyliłeś wątków?;) nie wiem do końca, w co uderzasz.

Niczego nie pomyliłem. Jak nie wiesz to widocznie nie było do Ciebie 8-).

zanussi
12-05-2013, 08:37
Jak zawsze. Są wyniki jakiegoś konkursu i forum podzielone. :) Tak ma być! :)

Czacha
12-05-2013, 10:16
Moim zdaniem mierny poziom prac, chociaz pierwsza fotografia jest fajna.

igor58
12-05-2013, 10:31
fotka jest genialna, dobrze, że B&W
pewnie fotograf zrobił całą serię zdjęć, ciekawe, czy ma takie, na którym są wierni wynoszący organy

jellyeater
12-05-2013, 10:33
Moim zdaniem mierny poziom prac, chociaz pierwsza fotografia jest fajna.
Pork chop fields forever.

Fotografia powstała też po to by rejestrować świat. A nie tylko kotlecić.

We mnie każde z tych zdjęć wzbudza silną emocję. To dziecko na portrecie pojedynczym jest niepokojące, a poza tylko to podkreśla. Kolejka do wyciągu jest ciekawa graficznie, a na dodatek zabawna. Zawsze śmieję się z narciarzów. :P Ta karmiąca matka w szpitalu jest w jakiś sposób surrealistyczna. To zdjęcie płaczu nad trumną... Chyba najgorsze z indywidualnych. Ale są na nim emocje. A takie kadrowanie tylko podkreśla zaangażowanie autora. Zresztą jest ono takie polskie. Ta meblościanka i reklamówka.

Reportaż wojenny jak dla mnie trafne kadry które pokazują, że fotograf nie bał się być blisko.

Reportaż życie codzienne. Opowiedziana ciekawa historia. Widać zmaganie się z losem. I ciekawe kadry. Fajne światło i obróbka. Bardzo dobry reportaż.

Dwa pozostałe reportaże jak pisałem nie do końca do mnie trafiają. O ile te puste pokoje po przeczytaniu opisu mają sens, o tyle reportaż o wodzie z Wisły nieciekawy.

Czacha
12-05-2013, 11:45
Fotografia powstała też po to by rejestrować świat. A nie tylko kotlecić.
O rly? Jak juz napisalem, moim zdaniem poziom wyroznionych prac jest bardzo slaby. Rejestrowanie zycia codziennego mozna okraszac duzo lepszymi kadrami i ciekawszymi historiami na nich pokazanych. To co pokazano swiadczy jedynie o tym, ze nie mieli z czego wybierac.

PS. Kilka fotek (moze ze 3) mi sie podoba, reszta jest słaba.

janhalb
12-05-2013, 11:59
Ale te zdjęcia są przeciętne.

Nie obraź się - na pewno jesteś lepszym fachowcem niż ja - ale "są przeciętne" bo Ty tak mówisz?

Odpowiedz mi zatem: pod jakim względem te zdjęcia (choćby to z krzyżem i płonącym kościołem) są "przeciętne"?

Pod względem ostrości, nasycenia, czysto akademickiej poprawności? Zapewne. Jak wejdziesz na 500px czy inne podobne strony znajdziesz setki zdjęć bardziej poprawnych, wysmakowanych, "zaprojektowanych", eleganckich, bezbłędnie naświetlonych, z perfekcyjną głębią ostrości i kompozycją. I co z tego?

Ładne parę lat byłem dziennikarzem (nie, nie fotoreporterem - dziennikarzem od pisania ;-). Może dlatego na zdjęcia prasowe patrzę nieco inaczej, niż większość tu obecnych: mniej przez pryzmat mojego foto-hobby, bardziej z punktu widzenia dziennikarskiego: opowiadanej historii, ilustracji, emocji etc.

Tak, patrzę z punktu widzenia dziennikarza - ale i czytelnika gazety. Wiem, ile zmienia takie zdjęcie. Piszę reportaż - a do reportażu fotograf robi zdjęcie. I czasami jest tak, że to zdjęcie (jedno z pięćdziesięciu które zrobił, wybrane przez niego albo przez fotoedytora) tak doskonale współgra z tekstem, z opowiedzianą historią, z opisywanym wydarzeniem, że staje się integralną częścią reportażu (a czasami - integralną częścią tego, w jaki sposób w "zbiorowej świadomości" postrzegane jest dane wydarzenie). Samo zdjęcie - bez tekstu, bez świadomości o co chodzi, bez historii w tle - można by pewni uznać za "przeciętne", a czasami - z czysto profesjonalnego, fotograficznego punktu widzenia - wręcz nieudane. Ale w połączeniu z historią - okazuje się być ikoną. Pamiętasz słynne zdjęcie z 1989 z Pekinu, z człowiekiem który zatrzymał kolumnę czołgów? Z czysto profesjonalnego punktu widzenia było przeciętne. A jednak dziś kiedy mówi się o wydarzeniach na placu Tienanmen, to chyba każdy człowiek na świecie ma przed oczami właśnie ten obrazek.

Jako kompletny amator w dziedzinie fotografii, ale mający jakie takie pojęcie o narracji i dziennikarstwie, zawsze będę się upierał że fotografia prasowa to "zupełnie inna historia".

michalab
13-05-2013, 09:55
Ja tam się nie znam, ale dla mnie odbiór niektórych zdjęć znacznie psuje podpis. Np. to z karmiącą matką, dziecko podłączone do aparatury, obok inkubator - ogólnie można się domyślić o co chodzi, ale w podpisie jest coś o skomplikowanym porodzie, po co? Jeśli ktoś chciał pokazać skomplikowany poród - to zdjęcie jest nieudane moim zdaniem, jeśli matkę, która mimo jakiś problemów medycznych jest szczęśliwa z kontaktu ze swoim nowo narodzonym dzieckiem to dla mnie informacja o skomplikowanym porodzie jest niepotrzebna i psuje efekt opowiadania historii przez sam obraz. Podobnie jest z innymi.

jas_r
15-05-2013, 21:16
Ale te zdjęcia są przeciętne. Jak by było inaczej to by się nie znalazły w prasie.
Chyba sobie żartujesz. Pozwólcie, że zacytuję klasyk: "Nie znam się, to się wypowiem" :)
Fotografia prasowa rządzi się swoimi prawami, o których Ty najwyraźniej nie masz za grosz pojęcia.

Kolekcjoner
15-05-2013, 22:15
Chyba sobie żartujesz. Pozwólcie, że zacytuję klasyk: "Nie znam się, to się wypowiem" :)

Rozumiem, że siebie masz na myśli ;).

Hellfire
02-06-2013, 01:03
sądzę, że miał za słaby aparat, kontrast i bokeh nie wygląda na 35L, w dodatku brakło mu czułości aby skrócić czas, także oceniam tę fotkę gdzieś na poziome 350D z kitem. Także nie rozumiem jak mógł wygrać. A że wyszła dobra fotka to musiał mieć chyba jakiś talent.

Wiem (mam nadzieję), że post odnośne sprzętu był żartobliwy. Czytając wywiady wiadomo, że zdjęcie jest robione 1D Mk III i 16-35 L czyli nie takim 350D z kitem ;) Fotografia prasowa ma się nijak do wykresów, pomiarów i tablic testowych.

jacek_73
02-06-2013, 11:30
...wiadomo, że zdjęcie jest robione 1D Mk III i 16-35 L ...

Najsamprzód narzekasz, że forum takie onanistyczno-sprzętowe, że nikogo nie interesuje fotografia - a teraz raczysz nas takimi informacjami :shock:

Hellfire
02-06-2013, 12:04
Bo o sprzęcie dyskutowano (dokładniej o 350D) :D