Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Makro tanim kosztem pod FF

chodziu
21-04-2013, 21:59
Proszę o poradę kolegów. Chciałbym wejść w świat makrofotografii. Nie chodzi mi o jakieś mega powiększenia. Chciałbym spotykając na drodze jakiegoś ciekawego owada lub kwiatuszka zrobić ładne zdjęcie. Czy polecicie jakieś budżetowe rozwiązanie do sprzętu Canon 5D + C17-40L + C85 1,8 ?

Selena
21-04-2013, 22:01
Tak - pierścienie pośrednie. Z 85/1,8 będzie całkiem fajnie.

ghiio
21-04-2013, 22:09
Osobiscie ustrzelilem z 50 1.8mm (ze srednio sprawnym autofocusem) pierscienie posrednie MARUMI, za 177zl :P
Wiec polecam szukac via allegro, ale za 200zl i tak znajdziesz metalowe z przeniesieniem automatyki.

Mozesz tez polasic sie na stworzenie z uszkodzonego obiektywu, uszkodzonego body oraz mieszka m42 -> mieszka z przeniesieniem automatyki. (koszt. ok 700zl za zrobiony)
Widzialem takie cuda. Moze ktos jest w posiadaniu?

chodziu
21-04-2013, 22:36
Selena a pierścienie pośrednie z przeniesieniem autoamatyki czy zwykłe? I druga rzecz jeśli z przeniesieniem to Kenko, czy obojętnie jakie?

Selena
21-04-2013, 22:49
Jeśli do 85/1,8 to z przeniesieniem automatyki. Mam Kenko (kupione na eBay-u) i mogę polecić. Jeśli nie Kenko, to koniecznie coś z metalowymi bagnetami, a nie plastik bo jednak to szkło swoje waży i z trzema pierścieniami mogą być problemy.

Optymalnym rozwiązaniem, ale trudno dostępnym jest Cosina, Soligor, Vivitar, Phoenix 100/3,5 - tanie i fantastyczne optycznie szkło macro z mocowaniem EF.

ghiio
21-04-2013, 22:50
Chodzi :D Pewnie, ze z przeniesieniem. To "czasami" sie przydaje. Roznica nie jest duza.
Pierscien to pierscien. Jezeli nie jest krzywy i dziurawy (a nie sa) to niewazne jakiej marki kupisz tak naprawde.
Te tansze wersja sa jednak z plastiku, co przy ciezkim szkle na koncu grozi zlamaniem :) Lepiej doplacic te pare groszy i miec spokoj.

----
Dodano : kolega byl szybszy o minutke widze ;)

chodziu
21-04-2013, 22:54
Dzięki za podpowiedzi to na razie zainwestuje w pierścienie a jak mnie wciągnie to poszukam któregoś z tych szkieł lub kupie C100 Macro

Bernard
22-04-2013, 14:41
Chodzi :D Pewnie, ze z przeniesieniem. To "czasami" sie przydaje. Roznica nie jest duza.
Pierscien to pierscien. Jezeli nie jest krzywy i dziurawy (a nie sa) to niewazne jakiej marki kupisz tak naprawde.
Te tansze wersja sa jednak z plastiku, co przy ciezkim szkle na koncu grozi zlamaniem :) Lepiej doplacic te pare groszy i miec spokoj.

----

Pierscienie miejako z definicji są zawsze dziurawe. :)

Bernard

airhead
22-04-2013, 17:03
Dzięki za podpowiedzi to na razie zainwestuje w pierścienie a jak mnie wciągnie to poszukam któregoś z tych szkieł lub kupie C100 Macroja mam plastikowe z przeniesieniem automatyki - chociaż automatyka jest nieważna, to bardzo ważne, że mają one łączenie bagnetowe, bo gwintowe mi się skleiły w jeden pierścień (wykorzystuje na co dzień w robcie: Nowości w sklepie | Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.644488382244888.1073741835.625623607464699&type=1)

haze
22-04-2013, 17:08
chociaż automatyka jest nieważna
A sterowanie przesłoną? Rozumiem AF, ale przesłona chyba stanowi istotny element w fotografii makro? :)

airhead
22-04-2013, 17:38
A sterowanie przesłoną? Rozumiem AF, ale przesłona chyba stanowi istotny element w fotografii makro? :)

Można ustawić przed fotografowaniem. Ja w każdym razie robię z lampami.

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 IPS za pomocą Tapatalk 2

haze
22-04-2013, 21:14
Można ustawić przed fotografowaniem.
No ale chyba nie w obiektywach EF i EF-S prawda? :)

Selena
22-04-2013, 21:21
No ale chyba nie w obiektywach EF i EF-S prawda? :)

W takich też się da :D
Wykorzystuje się do tego podgląd ostrości. Karkołomne nieco, ale ... da się zrobić.

--- Kolejny post ---

Jezeli nie jest krzywy i dziurawy (a nie sa) to niewazne jakiej marki kupisz tak naprawde.
----

Śmiem się nie zgodzić - jak wyskakuje error, a tak bywa przy plastikach, to średnia frajda z focenia.

Koleżanka, jak już :mrgreen:

Aleximov
22-04-2013, 22:08
Witam,

Karkołomne nieco, ale ... da się zrobić.
Oj, mocno karkołomne - i moim zdaniem dość zniechęcające dla kogoś, kto dopiero zaczyna przygodę z makro...

Proponuję zatem dwa rozwiązania:
- dokupienie pierścieni EOS - koniecznie metalowe i z przeniesieniem automatyki - mamy potwierdzenie ostrości ("piknięcie") i kontrolę przysłony z body (automatycznie przymykaną) - należy tylko sprawdzić, jak obiektyw C85/1.8 sprawuje się z pierścieniami (bo w niektórych obiektywach ostrość dla makro wypada wewnątrz obiektywu...)
- zakup obiektywu M42 (np. Helios czy coś dłuższego, np. 135mm) + pierścienie M42 + adapter - mamy ręczne (pierścieniem) ustawianie przysłony, choć dość kłopotliwe dla zdjęć makro, ale jest (zwykle trzeba ustawiać ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie, potem szybko przymknąć i zrobić zdjęcie - jak fotografowany obiekt się rusza, to jest problem...)

Pozdrawiam, Alex

Selena
22-04-2013, 23:06

Zgadzając się z powyższym dorzucę trzecie, które - paradoksalnie - docelowo może okazać się najtańsze (zakładając kolejne modyfikacje i wymiany sprzętu) czyli :
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/sigma-105-mm-f-2-8-ex-dg-macro-filtr-uv-hoya-krakow-90244/
szkło które nasz forumowy kolega sprzedaje.

chodziu
22-04-2013, 23:24
Zgadzając się z powyższym dorzucę trzecie, które - paradoksalnie - docelowo może okazać się najtańsze (zakładając kolejne modyfikacje i wymiany sprzętu) czyli :
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/sigma-105-mm-f-2-8-ex-dg-macro-filtr-uv-hoya-krakow-90244/
szkło które nasz forumowy kolega sprzedaje.

Tak ale to już jest spory wydatek i nie wiem czy nie lepiej byłoby dorzucić 300 zł i wziąć Canon 100 macro.

Selena
22-04-2013, 23:27
I w ten sposób dojdziemy do zakupu 100L :mrgreen:

tkosiada
22-04-2013, 23:31
a EF 50 f2,5 macro? nadal jest dostepna
jeszcze jak dołożymy pierścienie, to...

ketras
23-04-2013, 08:54
Z tymi m42 pod FF trzeba uważać bo nie wszystkie pasują , tzn niektóre wadzą o lustro... Ja w jednym 5D po podpięciu pierścieni pośrednich z przeniesieniem automatyki, tej automatyki już nie było wiec z tymi pierścieniami różnie (w 50D,40D,60D działało).

Aleximov
23-04-2013, 17:31
Witam,

Z tymi m42 pod FF trzeba uważać bo nie wszystkie pasują , tzn niektóre wadzą o lustro...
Z założonymi pierścieniami to raczej żaden nie zawadzi o lustro... (no ale bez, to np. Takumar może...)

To może zamiast kupować pierścienie, to zakupić konwerter Raynox DCR-250 i założyć na C85/1.8 - na początek wystarczy a i fajne zdjęcia makro też można tym zrobić...

Pozdrawiam, Alex

meg83
23-04-2013, 17:50
Jeśli do 85/1,8 to z przeniesieniem automatyki. Mam Kenko (kupione na eBay-u) i mogę polecić. Jeśli nie Kenko, to koniecznie coś z metalowymi bagnetami, a nie plastik bo jednak to szkło swoje waży i z trzema pierścieniami mogą być problemy.

też polecam pierścienie Kenko - zestaw używanych można wyrwać za ok 400zł - nie ma z nimi problemów - nic się nie gnie, nie przerywa, nie wywala błędów

airhead
23-04-2013, 18:10
Witam,

Oj, mocno karkołomne - i moim zdaniem dość zniechęcające dla kogoś, kto dopiero zaczyna przygodę z makro...

z tym przymykaniem przysłony w EF nie było problemu, ale ja nie robiłem w zastanym

- dokupienie pierścieni EOS - koniecznie metalowe i z przeniesieniem automatyki - mamy potwierdzenie ostrości ("piknięcie") i kontrolę przysłony z body (automatycznie przymykaną) - należy tylko sprawdzić, jak obiektyw C85/1.8 sprawuje się z pierścieniami (bo w niektórych obiektywach ostrość dla makro wypada wewnątrz obiektywu...)ja te zdjęcia właśnie 85/1,8 zrobiłem
z pierścieniami działa w porządku, ale z powodu bardzo dużej minimalnej skali odwzorowania trzeba przypinać wiele pierścieni, jednak obiektyw jest na tyle ostry, że AF działa bez problemów
znaczenie lepszą skalę odwzorowania ma 50/1,4, ale ona już zniekształca

- zakup obiektywu M42 (np. Helios czy coś dłuższego, np. 135mm) + pierścienie M42 + adapter - mamy ręczne (pierścieniem) ustawianie przysłony, choć dość kłopotliwe dla zdjęć makro, ale jest (zwykle trzeba ustawiać ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie, potem szybko przymknąć i zrobić zdjęcie - jak fotografowany obiekt się rusza, to jest problem...)

Pozdrawiam, Alexja nie polecam szkieł m42 do makro - moje miały słabą ostrość i okropny kontrast

ketras
23-04-2013, 21:40
Witam,

Z założonymi pierścieniami to raczej żaden nie zawadzi o lustro... (no ale bez, to np. Takumar może...)

To może zamiast kupować pierścienie, to zakupić konwerter Raynox DCR-250 i założyć na C85/1.8 - na początek wystarczy a i fajne zdjęcia makro też można tym zrobić...

Pozdrawiam, Alex

Obiektyw + pierścienie to logiczne, że nie zawadzi .... -.^
Jednakże z przenoszeniem automatyki ostrzegam, że u mnie w jednym modelu 5D był z tym kłopot. Po co kupować soczewkę ? By utracić jakość zdjęć? Nie po to ma się DLSR'a by zakładać soczeki zamiast dobrego obiektywu. Zabawa w makro z półsrodkami jest bardzo uciążliwa, gdzie wspomaganie oświetleniem? To dodatkowe koszta. Jak ktoś chce tanio a dobrze to owszem da się, kompakt + raynox i problem z głębią ostrości nie będzie tak doskwierać...

haze
23-04-2013, 21:42
Obiektyw + pierścienie to logiczne, że nie zawadzi .... -.^
Po co kupować soczewkę ?(...) Jak ktoś chce tanio a dobrze to owszem da się, kompakt + raynox i problem z głębią ostrości nie będzie tak doskwierać...
A Raynox to co? pies? :lol: Sprawdza się i w obiektywach 70-200 ;)

Bouli_wro
25-04-2013, 11:31
Można też kupić pierścienie pośrednie typu "delta" za jakieś 200 PLN lub "digital" za jakieś 145 i do tego Helios 44M-4 2/58 (od 50 do 150)