Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Makro tanim kosztem pod FF

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Domyślnie Makro tanim kosztem pod FF

Proszę o poradę kolegów. Chciałbym wejść w świat makrofotografii. Nie chodzi mi o jakieś mega powiększenia. Chciałbym spotykając na drodze jakiegoś ciekawego owada lub kwiatuszka zrobić ładne zdjęcie. Czy polecicie jakieś budżetowe rozwiązanie do sprzętu Canon 5D + C17-40L + C85 1,8 ?

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Odp: Makro tanim kosztem pod FF

Tak - pierścienie pośrednie. Z 85/1,8 będzie całkiem fajnie.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Osobiscie ustrzelilem z 50 1.8mm (ze srednio sprawnym autofocusem) pierscienie posrednie MARUMI, za 177zl :P
    Wiec polecam szukac via allegro, ale za 200zl i tak znajdziesz metalowe z przeniesieniem automatyki.

Mozesz tez polasic sie na stworzenie z uszkodzonego obiektywu, uszkodzonego body oraz mieszka m42 -> mieszka z przeniesieniem automatyki. (koszt. ok 700zl za zrobiony)
    Widzialem takie cuda. Moze ktos jest w posiadaniu?

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Selena a pierścienie pośrednie z przeniesieniem autoamatyki czy zwykłe? I druga rzecz jeśli z przeniesieniem to Kenko, czy obojętnie jakie?

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Jeśli do 85/1,8 to z przeniesieniem automatyki. Mam Kenko (kupione na eBay-u) i mogę polecić. Jeśli nie Kenko, to koniecznie coś z metalowymi bagnetami, a nie plastik bo jednak to szkło swoje waży i z trzema pierścieniami mogą być problemy.

Optymalnym rozwiązaniem, ale trudno dostępnym jest Cosina, Soligor, Vivitar, Phoenix 100/3,5 - tanie i fantastyczne optycznie szkło macro z mocowaniem EF.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Chodzi Pewnie, ze z przeniesieniem. To "czasami" sie przydaje. Roznica nie jest duza.
    Pierscien to pierscien. Jezeli nie jest krzywy i dziurawy (a nie sa) to niewazne jakiej marki kupisz tak naprawde.
    Te tansze wersja sa jednak z plastiku, co przy ciezkim szkle na koncu grozi zlamaniem Lepiej doplacic te pare groszy i miec spokoj.

----
    Dodano : kolega byl szybszy o minutke widze

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Dzięki za podpowiedzi to na razie zainwestuje w pierścienie a jak mnie wciągnie to poszukam któregoś z tych szkieł lub kupie C100 Macro

Cytat Zamieszczone przez ghiio Zobacz posta
    Chodzi Pewnie, ze z przeniesieniem. To "czasami" sie przydaje. Roznica nie jest duza.
    Pierscien to pierscien. Jezeli nie jest krzywy i dziurawy (a nie sa) to niewazne jakiej marki kupisz tak naprawde.
    Te tansze wersja sa jednak z plastiku, co przy ciezkim szkle na koncu grozi zlamaniem Lepiej doplacic te pare groszy i miec spokoj.

----
    Dodano : kolega byl szybszy o minutke widze
    Pierscienie miejako z definicji są zawsze dziurawe.

Bernard
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez chodziu Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedzi to na razie zainwestuje w pierścienie a jak mnie wciągnie to poszukam któregoś z tych szkieł lub kupie C100 Macro
    ja mam plastikowe z przeniesieniem automatyki - chociaż automatyka jest nieważna, to bardzo ważne, że mają one łączenie bagnetowe, bo gwintowe mi się skleiły w jeden pierścień (wykorzystuje na co dzień w robcie: Nowości w sklepie | Facebook
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    chociaż automatyka jest nieważna
    A sterowanie przesłoną? Rozumiem AF, ale przesłona chyba stanowi istotny element w fotografii makro?
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów