Zobacz pełną wersję : Budżetowy obiektyw na imprezy masowe pod cropa
Witajcie mam w zasadzie dwa pytania. Pierwsze to potrzebuję obiektywu na tegoroczne PGA. Kto by ten wie jakie tam warunki są, ale chodzi o to, że światła za dużo to niet a nie wiem czy moja 50mm 1.8 da radę pod względem zastosowania, czy nie będzie na cropie zbyt wąski. Tak sobie myślałem o starym 28mm /2.8 lub 35mm /2.8 pod M42 bo i tak sobie z ciekawości kupię, żeby się przekonać w jakim stopniu psuje się obraz na cyfrze( nie pamiętam określenia - to, że promienie światła padają na matrycę nie pod kątem prostym). Czy ktoś z doświadczenia może mi podpowiedzieć jak będzie się zachowywać kitowiec ze światłem 3.5-5.6? Brać czy lepiej iść z 50mm?
No i drugie pytanie. Chciałem poszerzyć sobie tanim kosztem kita. No i właśnie myślę nad jakimś z dołu 18-28 a z góry powyżej 100. Do 400-500zł jakąś Tokinę, Tamrona czy Sigmę kupię pytanie czy warto bo chciałem mieć taki wycieczkowy uniwersalny obiektyw. Dodam, że z kita jestem bardzo zadowolony - wersja IS II.
DonBilson
28-03-2013, 07:55
Zalezy co na pga bedziesz pstrykac ale na moje 50mm powinno wystarczyc
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
No i drugie pytanie. Chciałem poszerzyć sobie tanim kosztem kita. No i właśnie myślę nad jakimś z dołu 18-28 a z góry powyżej 100.
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób chcesz poszerzyć kita (18-55 mm) obiektywem o zakresie zaczynającym się również od 18 mm...
A jaką masz puszkę?
Osobiście przy 5dmkII używam takiego śmiesznego obiektywu Canon 28-105 3,5-5,6 II USM... Kosztowal mnie całe 300 PLN, kupiłem go, ot tak, dla fantazji, ale szybko go bardzo, bardzo polubiłem. No ale na cropie to już inny zakres, 42-167? Sample ze szkła na stronie w stopce, poswięciłem mu trochę miejsca.
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób chcesz poszerzyć kita (18-55 mm) obiektywem o zakresie zaczynającym się również od 18 mm...
Źle się trochę wyraziłem, chodziło o poszerzenie zakresu powyżej 55mm. Bardzo ciepło wspominam swojego Panagora 70-210 chyba pod M42 ale sprzedałem go bo potrzebowałem pieniędzy no i nie miałem wtedy statywu a trzymanie metalowego obiektywu mi niezbyt idzie :)
@Łopal puszka w opisie C40D no i właśnie ten crop psuje mi wszystko bo nawet 50mm to dla mnie jakieś 80mm dlatego zastanawiam się nad braniem albo kita swojego albo zamianie go na podobny do Twojego i zabraniu właśnie jego.
A jaką masz puszkę?
Będę strzelał: 40D? :mrgreen:
Będę strzelał: 40D? :mrgreen:
Złośliwiec :)
"Wychowywałem się" na forum z czarnym tłem, gdzie opis torby znajdował się tylko pod spodem posta :) Trudno się przestawić, mimo upływu czasu.
Źle się trochę wyraziłem, chodziło o poszerzenie zakresu powyżej 55mm.
No to budżetowo masz Canona 55-250 IS , jak chcesz coś z zooma, ew tamron 70-300 VC ale to już droższy interes...
nieno spoko 55-250 500+zł a mi chodzi o sprzedanie kita (ile mogę dostać? ze 150zł) i do tych 400-500 dołożyć. dlatego myślę nad jakimś 28-200 ew 18-135 :) co na to powiesz?
PAblo0071
29-03-2013, 05:36
ten powyżej 100 to proponuje: Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM od kitowego Canon po prostu lepsza. Tokina mimo, że starsza to będzie po za budżetem zarówno 80-200 i 80-400 to około 1000-1500 zł, albo poczekać i dołożyć do Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD w tej klasie chyba nie ma konkurencji jakość/cena (Jakościowo bliżej mu do L Canonowej niż do normalnego Canona)
Na temat krótkich się nie wypowiem, bo nie używam :)
Panowie, rzecz się tyczy jednego obiektywy, na który zamienię kita. Chodzi o to żeby był bardziej uniwersalny bo przybliżenie 55mm jest trochę za małe do niektórych rzeczy. Nie musi być jakiś mega ostry, ważne żeby nie było jakiejś mega tragedii na obrazku :) myślę, że na końcu max 200 bo z ręki i tak będzie ciężko cokolwiek zrobić.
Za 400-500 zł nie kupisz nic co spełni Twoje oczekiwania - czyli zakres 18-200 i z dobrym światłem jeszcze i przydałaby się stabilizacja.
Takie rzeczy to tylko w systemie Sony/Minolta znajdziesz za mniejszą kasę.
Za 400-500 zł nie kupisz nic co spełni Twoje oczekiwania - czyli zakres 18-200 i z dobrym światłem jeszcze i przydałaby się stabilizacja.
Takie rzeczy to tylko w systemie Sony/Minolta znajdziesz za mniejszą kasę.
stabilizację olewam bo mi się i tak nie przyda :P łapki i tak się trzęsą a statyw mam :) dobre światło to jakie? bo nie mówimy tu o 2.8 czy coś bo wiem, że mnie nie stać na takie :) chyba, że 3.5-4 to też jest dobre światło. Dlatego pytałem o te sigmy czy tamrony czy inne z w/w zakresu czy po prostu to dobry pomysł w zamian za kita.
RobertON
30-03-2013, 11:27
Stabilizacja jest przydatna, sam zobaczysz za chwilę. Długi zoom - łapki się zatrzęsą , a ze statywem - to może na Chojnik wejdziesz, ale nie wszędzie. Wypada dozbierać kasy przynajmniej do takiego obiektywu - SIGMA 18-200/ 3,5-6,3 II DC OS lub poszukać znacznie tańszej "starej" wersji tego obiektywu. Naprawę daje dobre obrazki, świetne kolory, było już o tym na forum. Niestety przy mniej zasobnym portfelu szkła raczej nie-systemowe.
--- Kolejny post ---
Rzut oka na aledrogo i można coś wybrać, jest kilka obiektywów TAMRON 18-200mm 1:3.5-6.3 XR Di II LD Macro - mają dość pozytywne uwagi, ale nie używam tamiego to nie wiem na sto procent.
18-135 to tak ze dwa razy więcej, niż C 28-105 3,5-4,5... Różnica w obrazku nie jest warta tych pieniąchów.Oczywiście IMHO. Pozdr.
Stabilizacja jest przydatna, sam zobaczysz za chwilę. Długi zoom - łapki się zatrzęsą , a ze statywem - to może na Chojnik wejdziesz, ale nie wszędzie. Wypada dozbierać kasy przynajmniej do takiego obiektywu - SIGMA 18-200/ 3,5-6,3 II DC OS lub poszukać znacznie tańszej "starej" wersji tego obiektywu. Naprawę daje dobre obrazki, świetne kolory, było już o tym na forum. Niestety przy mniej zasobnym portfelu szkła raczej nie-systemowe.
--- Kolejny post ---
Rzut oka na aledrogo i można coś wybrać, jest kilka obiektywów TAMRON 18-200mm 1:3.5-6.3 XR Di II LD Macro - mają dość pozytywne uwagi, ale nie używam tamiego to nie wiem na sto procent.
fakt ta Sigma II to nie ta półka ale starsza wersja już tak. Do listopada powinienem któryś kupić :)
Postanowiłem nieco przyspieszyć kupno obiektywu. Zamierzam go kupić w tym tygodniu i trafiła mi się Sigma 18-125 DC OS HSM - 570zł z wysyłką. Na optycznych niestety narzekają na straszną awaryjność tego szkła i serwis, miał ktoś do czynienia z nią? prawda to co piszą?
Zastanawiam się też nad pokombinowaniem z Tokiną 19-35mm - na optycznych piszą, że bardzo ładne kolorki daje - i to jedyny powód rozważania tego obiektywu (200zł) i do tego coś dobrać do 300zł (C55-200, C75-300). jest sens czy lepiej kupić wspomnianego tamrona 18-200?
Do rundy finałowej mogę dorzucić jeszcze Sigma 28-105 mm f/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF (250zł) - potwierdzone działanie na cyfrówkach lub Tamron 28 - 105 4-5.6 IF (250zł)
Który z wyżej wymienionych? No i może faktycznie RobertON ma rację i jak bez stabilizacji to lepiej dłuższy koniec zostawić na max 125(135).