PDA

Zobacz pełną wersję : Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

Strony : [1] 2

Andee
22-02-2006, 23:05
Oj jest takowy moment, kiedy mozna pochwalic sie wlasnym dzieckiem ;)

Oto ono, wyjete prosto z lona matki (maszyny niestety) jeszcze w powijakach ale piekne i spelniajace wszelkie marzenia ojca Smile.

Wersja standardowa mojej dzieciny ktora rodzila sie w bolach ponad 3 miesiace, wczesniak jak widac ale dajacy przedsmak tego co bedzie dostepne za okolo tydzien.

Oto SM PROTOTYPE 2, wersja dla EOS 350D... ma juz wlasciciela :-D

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/prototyp2.jpg)

To historyczny przynajmniej dla mnie moment i lza zakrecila sie w mem oku wiec pozwolilem sobie wzniesc toast za ta chwile ;-)

Ponizej zdjecia wersji finalnych, produkcyjnych:

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/300D.jpg)

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/350d.jpg)

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/d7d.jpg)

arturs
22-02-2006, 23:26
Witam..

To ta na której pojawiają się już świecące punkty AF?

Pozdrawiam
Artur Starz

Andee
22-02-2006, 23:45
Nie to wersja standard...

kami74
22-02-2006, 23:47
Fajnie. Ciekawe jak się sprawdzi w "praniu"

Andee
22-02-2006, 23:49
Juz sie sprawdza :), testy niebawem...

tomekde
23-02-2006, 00:05
no to brawo Andee,
nie ukrywam ze z niecierpliwością czekam na testy, szczegółowe informacje no i niusy na temat matówki niestandardowej ... gdyż w planach mam używanie przynajmniej dwóch plastikowców :) więc AF czasem by się na coś zdał
śledzę wielowątkowość tego projektu tu i nie tylko tu
powodzenia

piast9
23-02-2006, 00:14
więc AF czasem by się na coś zdał
AF przecież działa niezależnie od matówki.

tomekde
23-02-2006, 00:16
ale to na matówce wyświetlają się punkty AF

kaplasak
23-02-2006, 00:42

eee tam :) Ja jak mialem szkla z AF to w 95% i tak uzywalem centralnego :D

KuchateK
23-02-2006, 00:51
Jesli chodzi o wybieranie to nie tylko na niej. Jak znasz swoja puszke to trafisz bez malunkow...

piast9
23-02-2006, 00:56
Prawie nigdy nie było mi to potrzebne. Może 45-polowy AF w jedynkach nadaje sens pracy z automatycznym wyborem pola AF. Według mnie w 350D takiego sensu nie ma. Przerwy między polami są tak duże, że i tak którymś trzeba wycelować, więc lepiej środkowym, bo najdokładniejszy. Wniosek - 99,99% moich zdjęć robione jest z wybranym na stałe centralnym punktem.

Ale i tak ta dyskusja jest jałowa, skoro ponoć Andee ma patent na pokazywanie pól.

BTW, Andee, czy te znaczki na oryginalnej matówce to jest jakaś metalizacja, w której diodki się odbijają, czy to jest czarne, matowe?

Andee
23-02-2006, 01:03
To jak sadze jest tajemnica firmy Canon ;). Nie mam pojecia, ja to rozwiazalem w inny sposob...

Andee
23-02-2006, 10:11
Maly pokaz mozliwosci z placu boju:

Ostrosc lapana na? Tak, zgadza sie ;)

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/focus.jpg)

Planar na f1.7, fotka z reki, oswietlenie lampka nocna

tadek
23-02-2006, 10:39
ale ostrosc na af czy mf

gonzo44
23-02-2006, 11:07
ale ostrosc na af czy mf
a Planar ma AF?

DoMiNiQuE
23-02-2006, 11:08
ale ostrosc na af czy mf

a jaki sens mialby test matowki ulatwiajacej manualne ostrzenie wykonany przy pomocy AF? ;)

Andee, dobra robota
źródło (http://canon-board.info/images/icons/icon14.gif)

Maciej
23-02-2006, 11:25
Gratuluję udanego i szczęśliwego "porodu" - teraz czekam (czekamy) z utęsknieniem na jej bliźniaczą siostre ... do 300D

Riccardo
23-02-2006, 11:44
A ja bym chcial zobaczyc zdjecie tej matowki z pkt potwierdzenia ostrosci jesli mozna prosic

kami74
23-02-2006, 12:40
Po za zdjęciem mógłbyś napisac coś więcej. Szczerze powiem nie bardzo orientuję sie na czym polega "lepszość" tej matówki nad standardową. Że nie jest gładka, tak ? Tylko co to daje w praktyce ?

Andee
23-02-2006, 13:31
A ja bym chcial zobaczyc zdjecie tej matowki z pkt potwierdzenia ostrosci jesli mozna prosic

Punkty potwierdzenia ostrosci maja srednice 0.15mm, jezeli Cie to usatysfakcjonuje to zrobie makro takiego punktu bo na normalnym zdjeciu go nie zobaczysz. Czy mam to zrobic?

Andee
23-02-2006, 13:41
Po za zdjęciem mógłbyś napisac coś więcej. Szczerze powiem nie bardzo orientuję sie na czym polega "lepszość" tej matówki nad standardową. Że nie jest gładka, tak ? Tylko co to daje w praktyce ?

Zainteresowani napewno beda wiedziec o co chodzi. Moje matowki sluza do ostrzenia obiektywami manualnymi ktore mozna podpiac do Canonow, czyli M42, Nikon F, Hasselblad C, Zeiss Contax, Yashica, Olympus OM, Leica M, Pentacon Six i wiele innych. Jakosc wiekszosci z tych obiektywow dorownuje najwyzszym modelom Canona a do niektorych nawet L'kom daleko. Przy tym kosztuja one ulamek ceny Canonowskiego odpowiednika.

Standardowe matowki Canon DSLR nie zapewniaja ostrzenia dla obiektywow manulanych, ostrzy sie "na oko" co jest bardzo malo skuteczne. Moje matowki posiadaja mikropryzmaty i klin optyczny ktore zapewniaja 100% pewnosc ostrzenia, lepsza nawet niz autofocus. Kiedy popatrzysz na moja matowke przez wizjer to jezeli ostrosc nie jest ustawiona widzisz na zewnatrz matowki standardowy obraz jak na zwyklej matowce, w kregu mikropryzmatow widzisz obraz rozmyty a w centrum czyli klinie optycznym obraz jest rozciety i podzielony na pol z przesunieciem. W momencie ustalania ostrosci na wybranym obiekcie okrag z mikropryzmatow zaczyna sie klarowac a obraz na klinie skladac z 2 polowek w calosc. Kiedy juz zlapiesz ostrosc na wybranym obiekcie okrag z mikropryzmatow staje sie idealnie czysty i daje ostry obraz a obraz w klinie sklada sie w calosc. Daje to 100% pewnosc zlapania ostrosci, nawet przy minimalnej glebi ostrosci i odleglych obiektach.

Tak to z grubsza wyglada.

Riccardo
23-02-2006, 13:46
Punkty potwierdzenia ostrosci maja srednice 0.15mm, jezeli Cie to usatysfakcjonuje to zrobie makro takiego punktu bo na normalnym zdjeciu go nie zobaczysz. Czy mam to zrobic?

Znaczy chodzi mi o to ze napisales wczesniej ze masz jakis wlasny patent na te pkt. Tzn czy po prostu tez widac te kropki tak jak na orginalnej matowce? No i oczywiscie na klinie nie ma kropki?

Harnash
23-02-2006, 13:48
1. A jak wygląda sprawa jasności?
2. Dużo traci się względem oryginalnej matówki?
3. Przy jakiej maksymalnej przysłonie można pracować z tą matówką?
4. Zmiana matówki oczywiście nie wpływa negatywnie na AF?

Andee
23-02-2006, 13:54
Znaczy chodzi mi o to ze napisales wczesniej ze masz jakis wlasny patent na te pkt. Tzn czy po prostu tez widac te kropki tak jak na orginalnej matowce? No i oczywiscie na klinie nie ma kropki?

Tak punkty ostrosci widac na matowce. Zaskocze Cie, w centrum matowki tez jest potwierdzenie ostrosci...

Andee
23-02-2006, 14:00
1. A jak wygląda sprawa jasności?
2. Dużo traci się względem oryginalnej matówki?
3. Przy jakiej maksymalnej przysłonie można pracować z tą matówką?
4. Zmiana matówki oczywiście nie wpływa negatywnie na AF?

Nie tracisz jasnosci, jasnosc w wizjerze jest porownywalna lub wyzsza niz na matowce standardowej. Z obiektywami manualnymi komfortowo pracuje sie do przyslony f8, przy przyslonach > f8 ostrosc mozna ustawic na wyzszej przyslonie a przed zrobieniem zdjecia ustawic ja na porzadana wartosc.

Z obiektywami AF wartosc przyslony nie odgrywa zadnej roli gdyz przyslona jest domykana w momencie wyzwolenia migawki. Przed chwila zrobilem fotke na f32.

Zmiana matowki niema zadnego wplywu na AF gdyz pomiar jest dokonywany przed matowka.

kami74
23-02-2006, 14:09
Dzieki juz wszystko jasne. Rozumiem, ze jak mam podpięty obiektyw AF to jest analogicznie tj Patrze przez wizjer, mam rozmazny obraz w kółku i przesunięte połówki wzgledem siebie. Wciskam spust do połowy i połówki mi sie zbiegają. A w przypadku gdy AF mi zasygnalizuje że wyostrzył a połowki nie są idealnie zgrane to oznacza, że mam skopany AF ? Dobrze rozumuje ?

Andee
23-02-2006, 14:13
Tak, bardzo dobrze kombinujesz :)

Harnash
23-02-2006, 14:20
Nie tracisz jasnosci, jasnosc w wizjerze jest porownywalna lub wyzsza niz na matowce standardowej. Z obiektywami manualnymi komfortowo pracuje sie do przyslony f8, przy przyslonach > f8 ostrosc mozna ustawic na wyzszej przyslonie a przed zrobieniem zdjecia ustawic ja na porzadana wartosc.

Z obiektywami AF wartosc przyslony nie odgrywa zadnej roli gdyz przyslona jest domykana w momencie wyzwolenia migawki. Przed chwila zrobilem fotke na f32.

Zmiana matowki niema zadnego wplywu na AF gdyz pomiar jest dokonywany przed matowka.

No to widzę że masz następnego klienta ;-). Poczekam na szczegółowy cennik i zamawiam.

Tomasz Urbanowicz
23-02-2006, 14:52
Andee> No, no - gratuluję :) Właśnie jaka cena?

Andee
23-02-2006, 15:55
Cena za wersje standard 150zl

mxw
23-02-2006, 16:07
Oto SM PROTOTYPE 2, wersja dla EOS 350D...
no Andee - gratuluje porządnej roboty! wygląda profi! brawo! 8-)

trzebaby pomyśleć o otwarciu klubu majsterkowiczów/konstruktorów canona :mrgreen:

przy okazaji pomyśl jeszcze o tym chipie:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7589689978&ssPageName=MERC_VIC_ReBay_Pr2_PcY_BIN_IT
i praca z M42 stanie się bajką ;-)

jest u Ciebie szansa na większą produkcję?

VANT
23-02-2006, 16:24
wersja standart?? a jaka jest nie standart??

Harnash
23-02-2006, 16:27
wersja standart?? a jaka jest nie standart??

Mają być jeszcze:
- punkty AF
- linie złotego podziału

i na te czekam :-)

VANT
23-02-2006, 16:35
ciekawi mnie ja jakiej zasadzie to działa?? te mikropryzmaty i klin...?

KuchateK
23-02-2006, 16:42
ciekawi mnie ja jakiej zasadzie to działa?? te mikropryzmaty i klin...?
Tu opis dzialania...
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Zasada_dzia%C5%82ania_lupy_nastawc zej_i_AF_w_SLR

A tu masz w pierwszym poscie jak to wyglada w praniu...
http://canon-board.info/showthread.php?t=3410

tadek
23-02-2006, 16:51
Mają być jeszcze:
- punkty AF
- linie złotego podziału

i na te czekam :-)

punkty af to rozumiem ze chodzi o te kwadraciki'
ale nie mam pojecia co to sa linie zlotego podzialu

dentharg
23-02-2006, 16:52
Ja tez poczekam na wersje z punktami AF i liniami zlotego podzialu (do 350D).
A potem zakup.

Bartosz
23-02-2006, 17:08
Witam,
Andee - ta matówka Twojego autorstwa pasuje wyłącznie do 350d, czy tez do 300d?
Jeżeli 300d to jestem zaiteresowany:)

Harnash
23-02-2006, 17:10
punkty af to rozumiem ze chodzi o te kwadraciki'
ale nie mam pojecia co to sa linie zlotego podzialu

Kwadraciki jak kwadraciki - tu raczej chodzi o to by te czerwone kropki, które sygnalizują potwierdzenie ostrości/aktywny punk AF były widoczne.

O liniach złotego podziału możesz poczytać tutaj:
http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=4

Harnash
23-02-2006, 17:11
Witam,
Andee - ta matówka Twojego autorstwa pasuje wyłącznie do 350d, czy tez do 300d?
Jeżeli 300d to jestem zaiteresowany:)

Wiem że wątek nie za krótki ale pisze jak byk wyżej że do "czysta de" matówka jest w opracowaniu ;-)

Bartosz
23-02-2006, 17:22
oki, oki
kajam się:)

tadek
23-02-2006, 17:42
O liniach złotego podziału możesz poczytać tutaj:
http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=4

dzieki
trzeba bylo odrazu mowic o mocnych ponktach obrazu
tego ze zlotem nie znalem

Andee
23-02-2006, 19:42
no Andee - gratuluje porządnej roboty! wygląda profi! brawo! 8-)

trzebaby pomyśleć o otwarciu klubu majsterkowiczów/konstruktorów canona :mrgreen:

przy okazaji pomyśl jeszcze o tym chipie:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7589689978&ssPageName=MERC_VIC_ReBay_Pr2_PcY_BIN_IT
i praca z M42 stanie się bajką ;-)

jest u Ciebie szansa na większą produkcję?

Produkcja miesieczna ma docelowo osiagac okolo 50szt... W tej chwili robie partie 8szt dla Norwegow, jutro leca za "mala wode".

Vitez
23-02-2006, 21:22
To ja sie tylko przypomne o moim zamowieniu na taka specjalna do 20D 8)

Diabeł
23-02-2006, 22:35
czy do 20D a później 30D też są plany wykonania takiej matówki?

kociu
23-02-2006, 23:32
A czy w planach jest matówka do 10d?

Andee
23-02-2006, 23:46
Moge wykonac dowolna matowke, niestety musze posiadac jej egzemplarz do wykonania kopii. Najprosciej wyciagnac matowke z aparatu i poslac do mnie. Odsylam komplet w ciagu 3 dni.

Do 350D matowki beda dostepne od poniedzialku...

scooter
24-02-2006, 00:12
No to może jakieś testy cennik i zamawiam ...
.. czy w komplecie będzie instrukcja wymiany matówki ???

VANT
24-02-2006, 00:13
@Andee
swoje matówki robisz z oryginalnych?? przerabiasz?? czy jak?? Jak jest z jakością takiej matówki??
qrka napaliłem sie jak cholera.................

mxw
24-02-2006, 01:34
Produkcja miesieczna ma docelowo osiagac okolo 50szt... W tej chwili robie partie 8szt dla Norwegow, jutro leca za "mala wode".
uuu, pełen respect 8-)

życzę sukcesów w real business! :smile:

gdybyś kiedyś potrzebował jakiś dedykowany system zarządzania produkcją, klientami czy logistyką, jakieś erp, mrp, tpp czy crm, to daj cynka ;-)

minek
24-02-2006, 03:10
@Andee
swoje matówki robisz z oryginalnych?? przerabiasz?? czy jak?? Jak jest z jakością takiej matówki??
qrka napaliłem sie jak cholera.................

Ja też. Ale pełny rozmiar, do 33v (-:
Jeszcze nie wiem czy dam radę wyjąć aktualną matówkę.

dentharg
24-02-2006, 09:34
No to czekamy na cennik. Do 350D z AF i liniami jest juz "moja", ha! :D

tomosj
24-02-2006, 10:14
Ja też chciałbym taką do 350D z AF i liniami.
Czekam z niecierpliwością na cennik :)
Zastanawiam się czy montaż jest skomplikowany tzn. czy sprawia jakieś trudności?

Moris
24-02-2006, 10:37
Cena za wersje standard 150zl

Andee, czy wersja standard do 350D za 150 zł to taka z AF i liniami ??
Jeśli tak to wpisuję się z listę zainteresowanych.

Respect, chylę nisko czoła...

kaplasak
24-02-2006, 11:21
Andee, czy wersja standard do 350D za 150 zł to taka z AF i liniami ??
Jeśli tak to wpisuję się z listę zainteresowanych.

Respect, chylę nisko czoła...

Zerknij na 3 pierwsze posty tego topicu masz tam zdjecie matowki i odpowiedz na nurtujace Cie pytanie .

Moris
24-02-2006, 12:26
Zerknij na 3 pierwsze posty tego topicu masz tam zdjecie matowki i odpowiedz na nurtujace Cie pytanie .

Kaplasak, a może ja w ten sposób chcę wynogocjować u Andee-go wersję "full" która będzie "standardem" za 150 zł dla forumowiczów CB :twisted: Metodą na : nie potrafiącego czytać przygłupa :neutral:

Ale mimo wszystko bardzo Ci dziękuję za wskazówkę.:rolleyes:

minek
24-02-2006, 14:05
A, zresztą, na taką do 350 też bym się zapisał.

kocotgrz
26-02-2006, 11:39
Ja proponowałbym zrobić listę chętnych, policzyć i wynegocjować cenę.
Proste i skuteczne, wiadomo jak ktoś 1 szt. kupuje to na rabat koleżeński liczy??? A przy 50 szt.? Sprzedawca nie będzie miał wątpliwości sprzedam temu .... za ... to zaraz i inni się będą napraszać. A tak Panowie, zamówienie grupowe które można już formalnie negocjować, bez obaw że sprzedawca będzie miał dylemat, czy nie sprzedaje za tanio bo mógł to komuś innemu za ... sprzedać I ZAROBIĆ, A o to chyba chodziło gdy zaczął robić matówkę.

Parteq
26-02-2006, 12:33
Ja proponowałbym zrobić listę chętnych, policzyć i wynegocjować cenę.
Proste i skuteczne, [...]

Tak, jasne,
ale mysle ze tu bardziej istotny jest czas,
bo to manufaktura, a przy 50/150 zleceniach - a dalej tylko dwoch rekach do pracy nad matowka ta 100 osoba dostanie ja za trzy miesiace ;-)

Moze lepiej odwrotnie - zrobic licytacje matowki na allegro - kto da wiecej ten dostanie pierwszy ;-)

Andee - procent dla mnie za pomysl ;-) ;-)

Pozdrawiam,
Parteq

herbie
26-02-2006, 14:19
Nie mam jeszcze aparatu, al wątek jest kusząco atrakcyjny :-) A właściwie jego przedmiot :-)
Zastanawiam się, ale pewnie też bym nabył ...

jadak
26-02-2006, 17:59
Wszystko pięknie andee...już ci proponowałem wysłanie matówki do 300d na wzór, tylko primo po pierwsze;) nie wiem jak ją wyjąć ( miałeś mi podrzucić instrukcję) a primo po drugie - GDZIE JĄ WYSŁAĆ:), więc nawet gdybym po partyzancku doszedł sam do sposobu wymontowania to ... Ale to tak tylko - mimochodem:) oczywiście wciąż liczę na matówkę z AF i podziałem do 300d

Andee
27-02-2006, 09:30
Przepraszam jedak ze nie odpisalem ale jestem ostatnio bardzo zabiegany :(. w dodatku mialem teraz kilkudniowy wyjazd...

Sprawy wygladaja nastepujaco. Narazie dostepne sa matowki bez punktow potwierdzenia AF, powod jest nastepujacy - mam duze problemy z naniesieniem tych punktow, wyobrazcie sobie ten problem: musze naniesc element o srednicy 0.15mm i grubosci 20nm na pole o wymiarach okolo 0.3x0.3mm, czynnosc musi byc powtarzalna i wykonana tak jak ktos okreslil w "warunkach manufaktury". Dodatkowo element musi byc naniesiony trwale.

Sadze ze uporam sie z tym problemem w najblizszym czasie ale narazie bede oferowal tylko matowki bez punktow potwierdzenia ostrosci, natomiast z liniami podzialu... Kiedy uporam sie z tym tematem bedzie mozliwa wymiana matowki tylko za roznice cen pomiedzy modelami matowki.

Oto cennik:

1. Matowka standardowa, mikroraster, klin do dowolnego modelu aparatu - 150zl
2. Matowka typ 2, mikroraster, klin, linie podzialu do dowolnego modelu aparatu - 180zl
3. Matowka typ 3, mikroraster, klin, linie podzialu, punkty AF do dowolnego modelu aparatu - 230zl, narazie niedostepna

Parteq
27-02-2006, 09:33
2. Matowka typ 2, mikroraster, klin, linie podzialu do dowolnego modelu aparatu - 180zl

To teraz daj znac jak dokonac zamowienia/platnosci na ww matowke.
;-)

Pozdrawiam,
Parteq

Ender
27-02-2006, 12:01
Ja tez mam kilka pytan :)

Matowka typu 3 - w jakim czasie bedzie dostepna? (bo jesli w jakims rozsadnym - to chetnie poczekam, a jak nie - to pewnie sie na matowke typy 2 rzuce).

Drugie pytanie (canon 350d), a raczej pytania (moze dla wiekszosci odpowiedzi sa oczywiste)....: w jaki sposob wyjac/wymienic matowke? Jakie jest ryzyko - tzn czy wymieniajac matowke mozna cos uszkodzic, ew. po powrocie na oryginalna - moze cos nie dzialac - nie ostrzyc itp.?

Andee
27-02-2006, 12:10
Matowka typ 3 jak sadze bedzie dostepna dopiero za 1-2 miesiecy ale ten okres moze sie przedluzyc z tego powodu ze juz w tej chwili mam duzo zamowien na zwykle matowki. Tak jak pisalem nie bedzie problemu z pozniejsza ich wymiana na wersje AF!

Wymiana matowki jest banalna i nie wplywa na gwarancje aparatu...

Tu jest opis wymiany na przykladzie 20D, jest on analogiczny we wszystkich modelach Canonow:

https://mywebspace.wisc.edu/haodafu/web/ChangeScreen.pdf

Jezeli osoba wymieniajaca nie ma 2 lewych rak i nie uzywa siekiery lub mlotka to ciezko cokolwiek uszkodzic. Po wymianie matowki na standardowa Canona wszystko dziala jak przed wymiana na moja matowke, jest to pewne i wielokrotnie sprawdzone. Matowke moge tez wymienic wlasnorecznie ale wiaze sie to z przeslaniem do mnie aparatu, koszt 35zl.

Zamowienia mozna skladac na email: andee@poczta.onet.pl opisujac typ posiadanego aparatu i rodzaj matowki...

Sugeruje zdecydowanie bo zamowien przybywa i czasy realizacji moga sie wydluzyc choc napewno nie drastycznie.

mganko
27-02-2006, 12:32
Andee czy zrobisz test jak działa światłomierz z nową matówką?

dentharg
27-02-2006, 12:33
Wymiana matowki jest banalna i nie wplywa na gwarancje aparatu...

Hmm.. mimo wszystko obawa istnieje, ze jak np. cos padnie w puszce a Zytnia zobaczy niestandardowa matowke, to od razu powiedza, ze grzebane i po gwarancji. No chyba, ze wymienic na standard przed oddaniem :)

herbie
27-02-2006, 13:21
Ja poczekam na wersję full :-) Aparat i tak kupuje dopiero za kilka miesięcy, więc opóźnienie w produkcji i ewentualne czekanie mi nie straszne :-)

Ender
27-02-2006, 14:57
Andee: wyslalem maila z zamowieniem.

Moze ktos oprocz mnie, jest z Poznania i zamawia nowa matowke (czyt. w razie czego pomoze w wymianie za jakiegos browca, bo ja swoim lapkom nie ufam za bardzo) :) ? - jakby co to na priva chyba :) i za jakis czas mozna by sie zgadac.

;)

Przemek Białek
27-02-2006, 15:16
ja tak samo tylko full mnie interesuje, mysle ze niebedzie to zadlugi okres oczekiwania

scooter
27-02-2006, 16:10
Andee:
A jak będzie wyglądać "rysunek" matówek 2 i 3 typu ??
Kiedy można się ich spodziewać ??
Gdzie mieszkasz, może mógłbym podjechać i zobaczyć jak te matówki się sprawdzają ??

Andee
27-02-2006, 18:05
Niestety mieszkam daleko od Ciebie ale zapraszam, mieszkam w Busku-Zdroju...

Pszczola
27-02-2006, 18:47
Generalnie bardzo podoba sie mi pomysl z typem nr 3 (jak juz bedzie). Tylko balbym sie chyba z moim szczesciem samemu matowke wymieniac.

arturs
27-02-2006, 20:47
Jeszcze mam pytanko.. jak ma się jasnosc tej matówki w porównaniu do orginalnej?

Pozdr
AS

kaplasak
27-02-2006, 22:20
Jeszcze mam pytanko.. jak ma się jasnosc tej matówki w porównaniu do orginalnej?
Pozdr
AS

ehhh było.....

tadek
27-02-2006, 22:57
zapytanie ofertowe wyslane

Andee:
A jak będzie wyglądać "rysunek" matówek 2 i 3 typu ??
Kiedy można się ich spodziewać ??
Gdzie mieszkasz, może mógłbym podjechać i zobaczyć jak te matówki się sprawdzają ??

no wlasnie - jak

Andee
27-02-2006, 23:26
Jezeli chodzi o ich wyglad to sa identyczne ze standardem, jezeli zas chodzi o naniesiona siatke to jest to siatka "zlotego podzialu"...

Andee
28-02-2006, 15:02
WAZNA informacja!

Mam duzy problem, niestety nie bede w stanie zrealizowac kolejnych zamowien na matowki z liniami podzialu. Podwykonawca ktory wykonuje te linie narzucil mi od dzisiaj warunki ktorym niemoge podolac, dodatkowo wydluzajac czas realizacji do kilku dni. Mam nadzieje ze sytuacja sie unormuje ale niczego niemoge obiecac.

Aktualnie dostepne sa jedynie matowki w wersji standard - 150zl

Przepraszam wszystkich zawiedzionych :(

Zielony
28-02-2006, 15:07
Podwykonawca ktory...

...wyczaił zapewne, że może robić to sam i sprzedawać za lepszą kase...

ale tylko gdybam...

tadek
28-02-2006, 15:30
Kurde Juz Wiem, Zle Wiesci Dotarly I Do Mnie Jak Wrocilem Do Domu
Wczoraj Zamowilem Wesje 2 Z Opcja Na 3 A Tu Taka Kicha
Ale Nic Biore Wer 1 I Czekam Na Rozwuj Sytuacji
Andee Jest Tak Mily Ze Obiecal Wymiane Na Lepszy Model Jak Cos Bedzie Wiadomo

Riccardo
28-02-2006, 15:39
Kurde Juz Wiem, Zle Wiesci Dotarly I Do Mnie Jak Wrocilem Do Domu
Wczoraj Zamowilem Wesje 2 Z Opcja Na 3 A Tu Taka Kicha
Ale Nic Biore Wer 1 I Czekam Na Rozwuj Sytuacji
Andee Jest Tak Mily Ze Obiecal Wymiane Na Lepszy Model Jak Cos Bedzie Wiadomo

Moze sie czepiam ale dlaczego kazdy wyraz jest z duzej litery?

tadek
28-02-2006, 15:41
tez nie wiem
pisalem wszystko duzymi

dentharg
28-02-2006, 15:56
A standard + AF bez linii?

tadek
28-02-2006, 16:01
A standard + AF bez linii?
jeszcze nie ma bedzie za okolo miesiac
andee pisal wyzej ze narazie nie ma czasu na to bo tam trzeba cos przyklejac bardzo dokladnie

Andee
28-02-2006, 16:02
Narazie dostepny jedynie standard, o wszystkich zmianach bede informowal.

tadek
28-02-2006, 16:05
a mialo byc tak pieknie :(
czekam andee czekam juz z wersja standardowa na wer z punktami af i moze cos sie da zrobic z liniami
:)

kaplasak
28-02-2006, 16:21
Wg mnie jest pieknie. Przeciez jeszcze kilka tygodni temu nie bylo szansy dostac takiej matowki za normalna cene, a teraz kiedy juz jest to tez jest zle....

tadek
28-02-2006, 16:40
no nie nie jest zle
na sama taka standardowa wg andee'go pewnie bym sie nawet nie zdecydowal ale jak weszla opcja 2 z liniami i nawet opcja 3 z liniami i punktami af to bylo cos
ja od razu sie zdecydowalem na wer 3-andee powiedzial ze wysyla wer 2 a jak sie upora z wer 3 to za doplata wymieni wer 2 na 3
no i jak to w zyciu jak bys nie chcial jak bys sie nie staral to zawsze ktos cos wymysli zeby cie udupic , ale licze na szybkie rozwiazanie problemu i znowu bedzie super

Andee
28-02-2006, 18:05
Nie chce wnikac dlaczego kolega sie wycofal ze wspolpracy, to jego sprawa. Mnie pozostaje zajac sie swoim...

Dla wszystkich zainteresowanych: pod numerem gadu-gadu: 4488234 jestem dostepny od poniedzialku do piatku w godzinach 7.00 do 22.00, oczywiscie moga byc momenty kiedy mnie niebedzie ale zwykle jestem.

Potraktujmy ten numer gadu jako INFOLINIE, wszystkie osoby chcace zasiegnac informacji lub rozwiac swoje watpliwosci zapraszam do rozmowy, osoby ktore juz zakupily matowki moga zglaszac sie z problemami jezeli takie wystapia. Udzielam tez pomocy technicznej dotyczacej montazu moich matowek, wszelkie problemy mozemy omowic online.

Zapraszam

Andee
28-02-2006, 20:06
Mam problemy z kontem BPH oraz internetowym dostepem do niego. Wszystkie osoby ktore nie otrzymaly potwierdzenia wyslania matowki prosze o kontakt na email badz gg. Sadze ze jest ich niewiele. Przepraszam za utrudnienia... Chyba wszystko sie dzis uwzielo...

tadek
28-02-2006, 23:44
juz od jutra bedzie lepiej;)

Andee
28-02-2006, 23:55
Wszystko wyjasnione :). Dzieki Tadek za slowa otuchy...

Andee
02-03-2006, 00:06
Chcialbym poinformowac zainteresowanych ze wszystkie dotychczasowe zamowienia zostaly zrealizowane, mam nadzieje ze poczta je szybko dostarczy.

Pozdrawiam

Andee
02-03-2006, 20:44
Wlasnie skonczylem projekt matowki do 300D, przyjmuje wiec zgloszenia. Matowki do 300D beda dostepne od poniedzialku.

Pozdrawiam

Lutek
03-03-2006, 13:11
Mnie interesuje ta matórka ale z zaznaczonymi punktami AF....
czy jest ona dostępna i ile kosztuje bo pogubiłem się już z tymi wersjami....?

Pozdrawiam

GaGacek
03-03-2006, 13:46
Mnie interesuje ta matórka ale z zaznaczonymi punktami AF....
czy jest ona dostępna i ile kosztuje bo pogubiłem się już z tymi wersjami....?

Pozdrawiam

https://canon-board.info/imgimported/2006/03/icon_wali-1.gif
źródło (http://ktosiad.webd.pl/cat/images/smiles/icon_wali.gif)

Sprawy wygladaja nastepujaco. Narazie dostepne sa matowki bez punktow potwierdzenia AF, powod jest nastepujacy - mam duze problemy z naniesieniem tych punktow, wyobrazcie sobie ten problem: musze naniesc element o srednicy 0.15mm i grubosci 20nm na pole o wymiarach okolo 0.3x0.3mm, czynnosc musi byc powtarzalna i wykonana tak jak ktos okreslil w "warunkach manufaktury". Dodatkowo element musi byc naniesiony trwale.

Sadze ze uporam sie z tym problemem w najblizszym czasie ale narazie bede oferowal tylko matowki bez punktow potwierdzenia ostrosci, natomiast z liniami podzialu... Kiedy uporam sie z tym tematem bedzie mozliwa wymiana matowki tylko za roznice cen pomiedzy modelami matowki.
wyciete z http://canon-board.info/showpost.php?p=141281&postcount=62

Matowka typ 3 jak sadze bedzie dostepna dopiero za 1-2 miesiecy ale ten okres moze sie przedluzyc z tego powodu ze juz w tej chwili mam duzo zamowien na zwykle matowki. Tak jak pisalem nie bedzie problemu z pozniejsza ich wymiana na wersje AF.
wyciete z http://canon-board.info/showpost.php?p=141331&postcount=65

Narazie dostepny jedynie standard, o wszystkich zmianach bede informowal.
http://canon-board.info/showpost.php?p=141790&postcount=85

Lutek
03-03-2006, 14:06
Nie szkoda głowy na to walenie?
:-)
Czytałem to ale z ostatnich postów naszego "Konstruktora" wynikało, że coś się ruszuło.... chyba że żle zrozumiałem....

pozdr

kocotgrz
03-03-2006, 15:18
i ja dołańczam się do pytania o matówki AF,
mogą być bez linni złotego podziału ale bez potwierdzenia :-( ?

oczywiście że mogą, ale to tak jak woźić ze sobą 2 komplety opon :-)
jak ktoś ma ochotę i niech wozi a ja i wiele osób pewnie skusiło by się
ale na matówkę z potwierdzeniem AF.

Jeśli będą za jakiś czas, lepiej poczekać, tym bardziej że aparat na gwarancji :-)

wiem nie tracę nic, ale po co grzebać 2x przy wymianie matówki ?

Andee
03-03-2006, 15:39
Aktualnie dostepne sa tylko standardowe matowki (klin + mikroraster) do 350D i 300D. Jezeli cos sie zmieni w tym temacie bede informowac na forum...

kaplasak
03-03-2006, 18:52
oczywiście że mogą, ale to tak jak woźić ze sobą 2 komplety opon :-)

Nie bardzo rozumiem co z tymi 2 kompletami opon? Mozesz to wytlumaczyc dlaczego matowka bez punktow autofokusa jest jak wozenie ze soba 2 kompletow opon?

Jeśli będą za jakiś czas, lepiej poczekać, tym bardziej że aparat na gwarancji

Tego tez nie rozumiem? Obydwie matowki (z punktami AF i bez) maja taki sam wplyw na gwarancje, oddajac do serwisu i tak czeka Ci wymiana na oryginalna.

Ender
03-03-2006, 18:59
Wlasnie dostalem matowke - typ 1. Zainstalowana (sama instaklacja - prosta - tzn jesli cos popsulem, to jeszcze tego nie wiem). Wrazenia z robienia zdjec - po weekendzie, bo dzis nie bede mial czasu.

:)

tadek
03-03-2006, 21:32
a ja czekam i czekam ( cierpliwie)

Andee
03-03-2006, 21:50
Bardzo mi przykro ze to trwa tak dlugo (w niektorych przypadkach, 2 dokladnie). Postaram sie w jakis sposob usprawnic dostawy na przyszlosc. Przepraszam za problemy i mam nadzieje ze wszystko bedzie OK. Gdyby jednak nie bylo poprosze o kontakt na email.

Pozdrawiam

Andee
03-03-2006, 23:57
WAZNA INFORMACJA!!!

W zwiazku z duza iloscia zamowien jestem zmuszony wstrzymac kolejne zamowienia do srody (przyszly tydzien), przepraszam zainteresowanych.

piast9
04-03-2006, 13:32
A ja mam pytanie dotyczące samej matówki. Przy jakiej przesłonie zaczyna być widoczne zaciemnienie klinów w tej matówce oferowanej przez Andee'ego? Na przykład przy obiektywie 50mm, dla ustalenia uwagi i możliwości dokonania porównania.

Do swojego 350D właśnie włożyłem przyciętą i przypiłowaną starannie matówkę z zenka 122. Wszystko ładnie, tylko że z obiektywami m42 pomiar światła działa nieprawidłowo przy przysłonach, które właśnie powodują już zaciemnienie klinów.

MF działa z klinem fantastycznie, z obiektywami EF nie ma kłopotu ze światłem (no, może oprócz kita, bo ciemny jak @%$@), ale z przymkniętymi M42 ekspozycja wymaga korekt. Ech, nie można mieć wszystkiego...

Edit:
Cholera, popsułem sobie tę matówkę przy dłubaniu.... Ech.... Tak więc ciekawi mnie, czy twierdzenie o działaniu matówki do przesłony 8 oznacza, że dopiero przy 8 kliny się zaciemniają (byłoby to lepiej niż przy matówce z zenka), czy też że przy 8 już całkiem nic przez nie nie widać.

tadek
04-03-2006, 15:19
paczka przyszla, zalozylem, dziala
a teraz czekam na wersje 3

po pierwszych pobieznych testach stwierdzam ze jest ok
ostrosc w punkt, nie zdazaja sie takie wpadki z ostroscia jak wczesniej
dlaczego tego nie ma w standardzie jak kiedys w lustrzankach analogowych bez af
pewnie uznali wyzszosc af nad mf i w erze cyfry zaczely sie problemy
do poboznych zyczen zaliczam tez fabryczne matowki z klinem i mikrorastrem

minek
05-03-2006, 16:05
Mam już za sobą próbne wyjęcie i umieszczenie ponowne, prawie bez kurzu matówki z 350tki.
Ale nie mogę dojść jak jest zaczepiona w 33v.
Tu też jest blaszka na około, taka z zatrzaskiem jakby, ale zatrzask nie jest z przodu, tylko wygląda jak by były dwa - z przodu po lewej i po prawej stronie. Blacha tam jest wygięta do góry i zawinięta i wchodzą dwa takie jej języczki w boki, plastikowej już obudowy wnętrza jamy obiektywowej.
Na razie udało mi się zrobić drobną rysę na rogu matówki (-:
O, spróbuję zamieścić zdjęcia - może ktoś będzie w stanie poradzić.
EDIT:
fotki mocowania matówki w eos33v:
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m1.jpg
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m2.jpg
Na czerwono zaznaczone miejsca jedynego (chyba?!) zaczepienia blaszki o wnętrze body, taki jakiś zatrzask. Obok zaznaczenia na 1 zdjęciu widać rysę, którą udało mi się wykonać podczas prób odczepienia tego.

b'Art
05-03-2006, 17:05
Minek, czasami w niedziele po wyjeździe znajomych ręce się trzęsą :)
Dzieki za fotki.
Czym wyciagałes matówke? Rysa na niej nie wpływa na nic, prócz komfortu jej nieposiadania :) ale to oczywiscie wiesz. pozdr

Jac
05-03-2006, 17:13
Na razie udało mi się zrobić drobną rysę na rogu matówki (-:
O, spróbuję zamieścić zdjęcia - może ktoś będzie w stanie poradzić.
EDIT:
fotki mocowania matówki w eos33v:
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m1.jpg
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m2.jpg
Na czerwono zaznaczone miejsca jedynego (chyba?!) zaczepienia blaszki o wnętrze body, taki jakiś zatrzask. Obok zaznaczenia na 1 zdjęciu widać rysę, którą udało mi się wykonać podczas prób odczepienia tego.
a probowales w sieci znalesc service manual do 33V mozna by podpatrzec gdzie sa zaczepy... poszukam jak znajde to sie odezwe...

minek
05-03-2006, 17:54
b'Art: Wiem, że rysa nie wpływa. Mimo, że tu jest bardzo widoczna, to w wizjerze jest w samym rogu i naprawdę nie przeszkadza. Mam przynajmnniej oznaczony aparat (-:
Próbowałem wyciągać przez lekkie wciśnięcie tych blaszek i wyciągnięcie ich z boków - tam, dzie są wsunięte. Uzyłem najpierw końcówki cienkiego pilniczka (ten mi się omknął i rysnął), następnie odpowiednio wygiętego grubego spinacza biurowego. Ale delikatnie próbowałem wysunąć i nic... może to cholerstwo jakoś inaczej tam siedzi.

Jac: No tak gołym okiem to jedyne miejsce, bo blaszka z góry (czyli normalnie z dołu) dociska matowkę podobnie jak w 350. Po bokach widać fregmenty sprężynujące z tej blaszki. Ale w odóżnieniu od 350tki - tu nie jest na około tylko na końcu - zaczepiona tak samo dwoma wpustami w body - takie zawiasiki, i po bokach - na środku sprężynuje a końcówki ma wygięte do góry, zawinięte i wpuszczone w bok.
Nie, nie szukałem takiej instrukcji.. pogooglam, ale jak Tobie uda się pierwszemu - to będzie b. wdzięczny. Na razie mam gdzieś tylko pdfy z obiektywami canona.

A matówkę chcę wyjąć, bo autor wątku powiedział, że jak mu podam jej dokładne wymiary to mi powie czy będzie w stanie wykonać odpowietnik z klinem.

Andee
06-03-2006, 11:44
WAŻNE!!!

Zamieszczam dokumentacje demontażu standardowej matowki i montażu nowej.

Plik w formacie PDF, do odczytania niezbędna jest instalacja Adobe Acrobat Reader, jezeli ktos go jeszcze nie posiada.

Pozdrawiam

DOKUMENTACJA (http://www.andee.nwz.pl/matowki/dokumentacja.pdf)

ToMo
06-03-2006, 20:36
Andee czy jest już jakiś przybliżony termin produkcji matówki tej z punktami AF?

piast9
06-03-2006, 22:46
Pytałem już ale nie uzyskałem odpowiedzi. Przy jakiej przesłonie widoczne jest zaciemnienie klinów na tej matówce?

Jeśli jest tak, jak w matówce przeszczepionej przeze mnie z Zenita 122, to ja widzę dość prosty powód niestosowania takich matówek w nowoczesnych aparatach. Chyba wszystkie one ustawiają ekspozycję patrząc na matówkę. A matówka z Zenka + np. obiektyw kitowy czy inna ciemna masa = niemal zawsze zaciemnione kliny => pomiar centralny czy spot (jak ktoś ma) idzie w maliny. Operowanie aparatem komplikuje się nieco, trzeba bardziej uważać.

To samo z obiektywami manualnymi i pomiarem światła przy przymkniętej przesłonie.

Andee
07-03-2006, 00:14
Odpowiedz na to pytanie znajduje sie w tym watku, jest pozno a ja niebardzo mam czas na powtarzanie sie po raz kolejny, za co mimo wszystko przepraszam...

Moge jedynie powiedziec ze moja matowka nie daje przyciemnionego obrazu z obiektywem kitowym, czy tez z zadna "ciemna masa" jak to okreslasz i cokolwiek by to nie bylo...

piast9
07-03-2006, 00:23
Odpowiedz na to pytanie znajduje sie w tym watku, jest pozno a ja niebardzo mam czas na powtarzanie sie po raz kolejny, za co mimo wszystko przepraszam...
Takiej odpowiedzi nie było. Pisałeś o komforcie do 8 i ostrzeniu przy otwartej przysłonie dla >8. Ciemnienie klinów w matówce zenkowej postępuje płynnie od około 4.5 do 8. Przy np. 6.3 da się ostrzyć, ale jest ciemniej na klinach.

Moge jedynie powiedziec ze moja matowka nie daje przyciemnionego obrazu z obiektywem kitowym, czy tez z zadna "ciemna masa" jak to okreslasz i cokolwiek by to nie bylo...
I to mi dopiero wyjaśniło sytuację, dzięki.

Andee
07-03-2006, 00:29
Moge wprowadzic do obrotu matowki dzialajace sprawnie do przyslony f16, a moze nawet wyzej f22. Niestety nie sadze aby znalezli sie chetni, chocby ze wzgledu na koszty takiej matowki...

tadek
07-03-2006, 00:45
Andee czy jest już jakiś przybliżony termin produkcji matówki tej z punktami AF?

czekac tomo - trzeba czekac

Andee
07-03-2006, 00:55
Niestety nie moge okreslic jednoznacznie czasu w ktorym wprowadze do sprzedazy matowki z potwierdzeniem AF, nie chce i nie moge mowic o rzeczach ktorych pewien nie jestem na 100%. Matowki z potwierdzeniem AF sa w opracowaniu, zadacie odemnie rzeczy ktore koncerny typu Canon opracowuja latami uzywajac sztabow ekspertow. Nie mam do Was pretensji, wiem z to nowinka i ze rynek tego bardzo potrzebuje. Problemem w tej chwili nie jest fakt trudnosci z naniesieniem samych punktow lecz trwalosci samego naniesienia. Co powiedzielibyscie gdybym oferowal matowki z punktami AF ktore odpadly by samoistnie lub zniknely po pierwszym czyszczeniu matowki. Na takie bledy nie moge sobie pozwolic.

Dla rozjasnienia sprawy, moje matowki napewno nie sa przeznaczone do wspolpracy z obiektywami z natury ciemnymi mam tu na mysli tanie telezoomy. Nie bede ukrywac ze optymalne przyslony to przyslony do f5.6 dla obiektywow manualnych. Przy obiektywach AF nie jest to duzym problemem, tu odgrywa role najwyzsza osiagalna przyslona gdyz wartosci ponizsze sa uruchamiane w momencie wyzwolenia matowki, a ten moment trwa ulamek sekundy i nie wplywa na pomiar czy zaciemnienie matowki.

Andee
07-03-2006, 18:18
Mala fotka dla podtrzymania tematu, matowka wersja 300D gotowa do wyslania:

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/300D.jpg)

dentharg
07-03-2006, 18:28
Ech.. te cacka wygladaja jak malutke porsche :)

Andee
07-03-2006, 18:54
Pytanie do zainteresowanych

Czy bylibyscie w stanie zaplacic 280zl za matowke zdolna do komfortowej pracy przy przyslonach do f12 i wiecej oraz z dlugimi teleobiektywami?

scooter
07-03-2006, 19:09
Jakby miała punkty AF i była do 350d to TAK TAK TAK !! !! !! !! !!

KuchateK
07-03-2006, 19:31
Do 20/30'stki chetnie.

Rpoto
07-03-2006, 20:08
To masz kolejnego chętnego.
Cena nie odbiega mocno od innych szkieł(np.filtry).

Dla mnie, może być na zamówienie(z wpłatą zaliczki).

Może zrób ankietę??

Vitez
07-03-2006, 20:33

Czy bylibyscie w stanie zaplacic 280zl za matowke zdolna do komfortowej pracy przy przyslonach do f12 i wiecej oraz z dlugimi teleobiektywami?

Do 20D - jak najbardziej 8), pod warunkiem ze bedzie to typ 3 z tej listy:
http://canon-board.info/showpost.php?p=141281&postcount=62

herbie
07-03-2006, 20:44
280 zł?
Jeśli do 350D to tak. Jeśliby miała jeszcze punkty AF i złote linie, to na pewno :-) Nawet 300 ...

Andee
07-03-2006, 20:46
Narazie to przyszlosc. Mam zamiar robic takie matowki jako dodatek do standardowej produkcji, na specjalne zamowienie. Ceny ktora podalem tez nie jestem pewien w 100%, minimalna jaka przewiduje to wlasnie 280zl. Zadalem pytanie bo nie bylem pewien jaki bedzie odzew.

piast9
07-03-2006, 22:01
Narazie to przyszlosc. Mam zamiar robic takie matowki jako dodatek do standardowej produkcji, na specjalne zamowienie. Ceny ktora podalem tez nie jestem pewien w 100%, minimalna jaka przewiduje to wlasnie 280zl. Zadalem pytanie bo nie bylem pewien jaki bedzie odzew.
A czym się różni ta matówka od zwykłej? Po prostu skos pryzmatów klina jest mniejszy czy jakaś sztuczka?
Jeśli to pierwsze, to ładnie ostrzy z ciemnym szkłem, ale precyzja mniejsza bo rozsunięcie obrazów na klinie przy danym rozostrzeniu jest mniejsze.
A jeśli to jakaś sztuczka, to jakie są efekty ubczne tej sztuczki?

Andee
07-03-2006, 23:25
Mniejszy skos pryzmatow, mniejszy element ostrzacy i superprecyzyjne matowanie laserem.

piast9
08-03-2006, 01:09
Ach tak... Czyli należy się niestety spodziewać około 2x mniejszego przesunięcia obrazów na klinie... No ale moim zdaniem mniejszy element ostrzący będzie zaletą. Taki, jaki widać na obrazkach z matówki standardowej jest dobry do ff ;) Matowanie lepsze to też plus, teraz widzę skąd wyższa cena.

A na marginesie, ciekawe jak sprawa wyglądała w Canonach serii Txx. T90 na przykład ma spota i matówkę z klinem. Wydaje się, że to też z obiektywami bez automatycznej przesłony (były takie FD?) sprawia kłopoty... Ma tu ktoś jakiegoś Txx?

kaplasak
08-03-2006, 02:38
A na marginesie, ciekawe jak sprawa wyglądała w Canonach serii Txx. T90 na przykład ma spota i matówkę z klinem. Wydaje się, że to też z obiektywami bez automatycznej przesłony (były takie FD?) sprawia kłopoty... Ma tu ktoś jakiegoś Txx?

Ma :) Ale klopotow nie ma zadnych... :)

dentharg
08-03-2006, 10:19
Na taka dobra matowke typ 3 do 350D do 300 pln sie pisze.

Vitez
08-03-2006, 18:32

Podobne choc odrobine mniej "wypasione" rozwiazanie z USA podawalem ci juz - Katzeyeoptics (http://www.keoptics.com/) .
Opcja z rastrem, klinem , rozjasnieniem i liniami podzialu (czyli bez punktow AF) kosztuje 205$ + wysylka ( 9, 20 lub 45 $) = minimum 680zl.
DLatego spokojnie - jestes konkurencyjny co najmniej o polowe :) . Ja i 300zl + wysylka moge dac za ta opcje.

Andee
08-03-2006, 18:46
Mam niestety przykra wiadomosc. Dostawa matowek dla osob ktore zamowily je w tym tygodniu przesunie sie o okolo 1 dzien z powodu awarii obrabiarki. Czekam na sewis ktory ma pojawic sie u mnie jutro. Mam nadzieje ze nikt nie poczuje sie zawiedziony.

Przepraszam za problemy

piast9
08-03-2006, 21:09
Ma :) Ale klopotow nie ma zadnych... :)
I jak tam wygląda sprawa ciemnienia klinów przy przymykaniu przesłony?

kaplasak
08-03-2006, 23:23
I jak tam wygląda sprawa ciemnienia klinów przy przymykaniu przesłony?

przyslona jest automatyczna wiec tutaj zadnego problemu z ostrzeniem nie ma, natomiast po recznym domknieciu przyslony mikropryzmaty ciemnieja juz od f/5,6.

wkosnik
08-03-2006, 23:40
Zamówiłem, otrzymałem ("matówka Endee" typI). Nie będę sam wymieniał. Pojechałem na Żytnią 15. Pełna kultura uprzejmy pan serwisant w 5 minut zmienił matówki za darmo!!! Szczęśliwy biorę się za robienie fotek testowych i...zdjęcia są nieostre(ostośc przesunięta w głąb kadru). Wysyłam wiadomośc do Andee:
Jest problem. Po założeni Pana matówki manualne ostrzenie
przekłamuje - ostrośc w głębi kadru. W złączeniu przesyłam zdjęcia
testowe wykonane kilkoma obiektywami w MF i AF. Proszę o podanie
domniemanej przyczyny usterki i sposobu jej wyeliminowania. Otrzymuję szybką odpowiedż:
Obejzalem przed chwila zdjecia ktore Pan przeslal. Prosze mi napisac jaka
jest rozmiar tej tablicy testowej, czy cyfry oznaczaja centymetry? Drugie
pytanie, w zwiazku z tym ze zdjecia sa zorientowane horyzontalnie, a nie
gora-dol, czy dobrze widze ze prawa strona testu jest skierowana ku
obiektywowi? I ostatnie 3 pytanie, w jakiej odleglosci od aparatu znajdowala
sie tablica testowa, czy kat pomiedzy tablica testowa a osia obiektywu
wynosil 45 stopni?

Jestem dostepny pod numerem gadu-gadu: ......., lub numerem telefonu
.......... Ten problem jest do rozwiazania, jezeli nie che Pan narazic sie
na koszty dzwoniac do mnie to prosze przeslac swoj numer tel. lub puscic mi
sygnal, oddzwonie.
Aha, nie napisalem nic o przyczynie usterki. Przyczyna sa bledy montazowe
aparatow Canon,shim czyli mosiezna podkladka pod matowka ma za zadanie je
redukowac, Canon wsadze do swoich aparatow serii 300, 350 i 20D od 1 do 3
shimow o roznych grubosciach aby zniwelowac roznice w montazu aparatu.
Niestety ta korekta dla manual focus nie jest dokladna bo producent wychodzi
z zalozenia ze aparat posiada AF i matowka nie ma sluzyc ostrzeniu, lecz
przedstawieniu wmiare dokladnego odwzorowania obrazu.
Postaramy sie to skorygowac.
Po telefonicznej konsultacji z Andee wziełem się do roboty.Oto wynik moja wiadomośc do Andee:
Wszystko OK ,ostrzy idealnie. Matówka była zle założona ( przez mechanika z Żytniej !!!). Rozebrałem, wyjełem shim, złożyłem ostośc przeszła przed punkt o podobną wartośc co z shimem ( za punkt).Pokombinowałem z dorabianiem podkładek do momentu aż grubośc dorobionej zrównała się z grubością shima - próba ostrości eureka ostrośc OK. Wyrzuciłem wszystkie w pocie czoła wykonane podkładki, złożyłem wszystko co fabryka dała. Ostatnia próba jest OK.W sumie przez swoje asekuranctwo narobiłem sobie roboty.Ale z drugiej strony jakich mają tam mechaników.
Przytoczyłem tę przydługą historję jako formę podziękowania za pomoc jaką udzielił mi Andee w rozwiązaniu problemu.Czekam na jasną matówkę.
z canonierskim pozdrowienim!!! wkosnik

Zielony
09-03-2006, 01:13
Heh, może ów mechanik jest po gastronomiku a pracuje, bo jego wujec jest prezesem :-D
Czyli nic nowego :mrgreen:
BTW, świetnie, że wsio działa jak należy. Sam zastanawiam się nad zakupnem.
Może wersja namber 3. Ale najpierw musi się ukazać ;) :-D

toni
09-03-2006, 02:33
nie wiem jak u was ale w mojej 350d precyzja wykonania podkładki, matówki i miejsca instalacji w "puszce" jest iscie kowalska....
blaszka przesówa się o około 0,3mm w prawo i w lewo....
aparat niby ostrzy dobrze ale punkty AF sa rozmyte , nie wiem byc moze cos zepsułem ????
może ktos cos podpowie pozdrawiam

tadek
09-03-2006, 08:57
to w takim razie u mnie jest jakos dziwnie
punktow af (czerwonych kropek) wcale nie widac i jak przestawie na af to nie wiem na co ostrze (chyba ze cos duzegoto wiadomo, mniej wiecej w srodku) a ostrzy naprawde dobrze i na af i na manualu
i tu pytanie do andee'go - rozebrac i zlozyc to jeszcze raz, moze za pierwszym razem tak mi sie rece trzesly ze cos zle zrobilem, ale z drogiej strony ostrzy dobrze tylko tych czerwonych kropek nie widac, andee co robic?!?!?!?!

Andee
09-03-2006, 09:04
nie wiem jak u was ale w mojej 350d precyzja wykonania podkładki, matówki i miejsca instalacji w "puszce" jest iscie kowalska....
blaszka przesówa się o około 0,3mm w prawo i w lewo....
aparat niby ostrzy dobrze ale punkty AF sa rozmyte , nie wiem byc moze cos zepsułem ????
może ktos cos podpowie pozdrawiam

Przepraszam czy piszesz o matowce zakupionej u mnie, czy tez o standardowej siedzacej w Canonie? Pytam bo troche mnie zdziwil ten post, ze wzgledu na fakt ze staram sie wykonywac matowki z precyzja mimimum 0,1mm lub wieksza i nie wykonuje podkladek, bo moje matowki pasuja do standardowych shimow Canona...

Co wiecej, matowki wykonane sa w ten sposob ze redukuja juz istniejace luzy do mozliwego minimum...

Andee
09-03-2006, 09:06
punktow af (czerwonych kropek) wcale nie widac i jak przestawie na af to nie wiem na co ostrze (chyba ze cos duzegoto wiadomo, mniej wiecej w srodku) a ostrzy naprawde dobrze i na af i na manualu
i tu pytanie do andee'go - rozebrac i zlozyc to jeszcze raz, moze za pierwszym razem tak mi sie rece trzesly ze cos zle zrobilem, ale z drogiej strony ostrzy dobrze tylko tych czerwonych kropek nie widac, andee co robic?!?!?!?!

Masz Tadku matowke standardowa i na niej nie widac punktow AF, sadze ze kolega Toni ktorego postem sie sugerujesz pisze o matowce Canona a nie o mojej.

Pozdrawiam

kiku1
09-03-2006, 13:49
Andee czy jest jakis orientacyjny termin kiedy wyjdzie ver.3 twojej matówki?
z tego co czytam właśnie taka najbardziej by tarfiała w potrzeby ludzi na forum no i nie kryje że w moje również:-D

Andee
09-03-2006, 14:41
Tak jak pisalem nie jestem w stanie okreslic konkretnego terminu na dzien dzisiejszy. W tej wchwili eksperymentuje z roznymi typami punktow AF i sposobami ich nanoszenia. Kiedy bede gotowy podam informacje na forum.

Andee
09-03-2006, 18:40
Jeszcze jedna fotka, tym razem wersja 350D juz nie prototyp:

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/350d.jpg)

Od dzisiaj przyjmuje zamowienia na przyszly tydzien, chetnych ktorzy wstrzymali sie z zamowieniem zapraszam ponownie...

kiku1
09-03-2006, 20:15
czekam na ver.3

Rogeros
09-03-2006, 22:40
Przesledzilem watek ale nie znalazlem konkretnej informacji czy jest juz
matowka do 20D? Chcialbym tez uslyszec jak wyglada sprawa przeklamania
pomiaru swiatla? Kiedys sam przerobilem sobie matowke z Zenita 122
i wsadzilem ja do 10D dramat, swiatloierz mi zwariowal i to o dobre pare EV.
W 300D problem byl zdecydowanie bardziej marginalny niz w 10D. Ciekaw
jestem jak sie ma rzecz z koprusem 20D

Roger

Andee
09-03-2006, 23:32
Narazie matowki do 20D sa niedostepne...

toni
10-03-2006, 08:31
pisałem oczywiscie o matówce standardowej do 350d canona...a generalnie o całym aparacie.....
mam 17-40, 24-70, (24-105) ,(70-200), 100-400 wszystkie szkła canon
350d albo z tą optyka albo ff albo fb na AF (24-105 i 70-200 jest znosnie), testowałem z juz 3 egz. 5d i szkła są ok ,,, a jak teraz jest problem z matówką AF zle działa , MF nie do opanowania..katastrofa
pozdrawiam

Andee
10-03-2006, 09:35
Wyjezdzam na weekend wiec bede dostepny dzisiaj do 15.00, potem dopiero w poniedzialek. Zamowienia mozna skladac, beda realizowane w przyszlym tygodniu w kolejnosci zgloszen.

Zapraszam i pozdrawiam

tadek
10-03-2006, 11:40
Tak punkty ostrosci widac na matowce. Zaskocze Cie, w centrum matowki tez jest potwierdzenie ostrosci...

Masz Tadku matowke standardowa i na niej nie widac punktow AF
Pozdrawiam

to jak to walsciwie andee jest z tym punktem potwierdzenia ostrosci(czerwone kropki) mam je widziec czy nie - bo nie widze

Andee
10-03-2006, 11:58
Nie, tak jak pisalem zreszta juz powyzej. Kolega pisal o oryginalnej matowce do Canona. Punkty AF beda dostepne w matowce Typ 3 i kiedy bedzie dostepna bedziesz mogl dokonac wymiany matowki.

Andee
10-03-2006, 15:25
WAZNE INFO!!!

Problem wyswietlania punktow w 20D jest rozwiazany! Potrzebuje jednak osoby ktora zdecyduje sie na wspolprace i przesle mi aparat do pobrania pomiarow matowki. Oferuje tej osobie darmowy montaz matowki oraz kalibracje jej ukladu optycznego.

Czekam na zgloszenia, wiecej konkretow po weekendzie

Gdyby to kogos interesowalo to od przyszlego tygodnia dostepne sa matowki do Olympusow E-1 i E-500...

mcgregor99
11-03-2006, 11:15

Dopiero jak zajarzyłem tak naprawdę i do końca jakie to dobrodziejstwo to "przypaliłem" sie na to jak łysy na grzebień.... :) Piszę sie bardzo chętnie na taki typ Twojego "Dziecka"...Myśle ,że kontakt i konkrety to już nie na forum....

kaplasak
11-03-2006, 14:02
Dopiero jak zajarzyłem tak naprawdę i do końca jakie to dobrodziejstwo to "przypaliłem" sie na to jak łysy na grzebień.... :) Piszę sie bardzo chętnie na taki typ Twojego "Dziecka"...Myśle ,że kontakt i konkrety to już nie na forum....

A czemu konkrety nie na forum? Przeciez jest wielu zainteresowanych tego rodzaju matowka.

Vitez
11-03-2006, 18:03
A czemu konkrety nie na forum? Przeciez jest wielu zainteresowanych tego rodzaju matowka.

Konkrety w stylu adresy i terminy wysylki to juz indywidualna sprawa zamawiajacy-Andee :roll: .

kocotgrz
11-03-2006, 18:13
czytając między słowami, chodziło raczej o przybliżoną konkretną datę narodzin matówki z potwierdzeniem AF, a nie adres czy $$ za matówkę :-)

ale ciekawe, kiedy to nastąpi, tzn. narodziny matówki z AF,
a tak z innej beczki ciekawe jak łapie się ostrość bez tych punktów ?
na środek ? ciekawe mi czasem zdarza się przełączyć punk pomiaru, niechcący
ale jak widzę punkt to robię korektę,
a na matówce bez potwierdzenia, Panowie może ktoś coś napisze, kilka fotek pewnie strzeliliście, jak wam idzie ?

mcgregor99
12-03-2006, 00:24
Konkrety w stylu adresy i terminy wysylki to juz indywidualna sprawa zamawiajacy-Andee :roll: .

Dokładnie tak. Napisałem Maila a konkretnymi propozycjami do Andee...Mieszkam na tyle niedaleko ze mogę być u Andee'go osobiście jeśli nie widzi przeciwwskazań i dlatego chcę się dogadac co do konkretnych rozwiazań -to miało znaczyć moje określenie "konkrety nie na forum..."
... Nie rozumiem węszenia jakiegoś "spisku" ze strony coniektórych osób...:?: :confused:
np...
kocotgrz
(...)czytając między słowami, chodziło raczej o przybliżoną konkretną datę narodzin matówki z potwierdzeniem AF, a nie adres czy $$ za matówkę(...)

To śmieszne...Ze niby wywalczę sobie najlepsza matówkę... ? :-D I będę robić później najostrzejsze fotki... ? 8-)
Andee naprawdę wymyśliłeś coś superinteresującego...Powstają już teorie spiskowe-to jakiś przełom w życiu Ludzkości ... :lol:

kocotgrz
12-03-2006, 08:43
przepraszam, ale nie chodziło mi o teorie spiskowe a razczej była to uwaga do : "Napisał Vitez: Konkrety w stylu adresy i terminy wysylki to " ...

a nie tworzenie jakiegoś spisku :-), przecież wszystko, o matówce z potwierdzeniem AF napisanu już w tym wątku, bynajmniej jak dla mnie, i na hasło że już jest też byłbym chętny. A to że chcesz wpaść na kawę do Andee, szczerze mnie nie obchodzi i nie doszukuję się teorii spiskowej :-)

Poprostu wiem że zrobienie takiej matówki nie jest proste i Andee musi troszkę nad nią popracować, i naciskanie grupy, czy pytania o nią nic nie dadzą. Może to przyszpieszy prace nad nią, w co wierzę bo chętnych troszkę jest. A to czy będzie lepsza czy gorsza to zależy już od Andee bo wiem że
że jak będzie dobra i na tele będzie się też ładnie ostrzyło to chętni będą.

pozdrawiam i przepraszam jeśli ktoś pomyślał że szukam spisu :-)

Egorz
12-03-2006, 16:48

Obecnie używam standardowej matówki z KatzEye do 350D, przydałoby się coś jaśniejszego :) - czyli jak najbardziej tak.

tadek
12-03-2006, 18:24
ale ciekawe, kiedy to nastąpi, tzn. narodziny matówki z AF,
a tak z innej beczki ciekawe jak łapie się ostrość bez tych punktów ?
na środek ? ciekawe mi czasem zdarza się przełączyć punk pomiaru, niechcący
ale jak widzę punkt to robię korektę,
a na matówce bez potwierdzenia, Panowie może ktoś coś napisze, kilka fotek pewnie strzeliliście, jak wam idzie ?
narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajka
te punkty af naprawde sa potrzebne, linie podzialu tez by sie przydaly
jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii

piast9
12-03-2006, 19:04
narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajka
Środkowy czujnik AF masz na środku klina. Co za trudność?

tadek
13-03-2006, 00:44
no jakos dla mnie to nie ostrzy w srodku klina

piast9
13-03-2006, 00:54
no jakos dla mnie to nie ostrzy w srodku klina
Hm... Czyżby klin nie był na środku jak należy? Albo może czujnik.

Ja stwierdziłem, że w moim egzemplarzu czujnik jest nieco "poniżej" kropki na matówce, około połowy wielkości tego prostokąta w koło kropki. Jeśli to drugie, to kropki na matówce w niczym nie pomogą.

KuchateK
13-03-2006, 03:36
Czujniki sa nie tylko znacznie wieksze od kropek ale i prostokatow. Dokladnie dlugosc to tak ze 3x boku prostokata na matowce... Dluzszy bok prostokata wskazuje orientacje czujnika (pionowy badz poziomy). Tak. Srodkowy jest krzyzowy (kwadrat).

Zreszta jeden obraz wart tysiac slow ;)

1074

Dlatego czesto wydaje sie ze czujnik jest nie tam gdzie znacznik. Automatyka majac w obrebie dlugosci czujnika kilka elementow kontrastowych wcale nie musi sie zdecydowac na ten na srodku.

A jesli komus czujnik nie uklada sie zgodnie ze znacznikiem na matowce to jest to w zasadzie tylko i wylacznie wina zlego ulozenia matowki. Ma ona na tyle duzy luz po bokach ze moze sie nieco przesunac.

mcgregor99
13-03-2006, 19:10
jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii

Andee pisał,że po zmianie matówki wskazane jest wykonanie kalibracji układu optycznego ...Czy wykonywałeś cos takiego i jeśli "tak" to jak to przebiega ...? Czy jest dużym problemem zrobić to samemu ?

Andee
13-03-2006, 19:39
Kalibracja ukladu optycznego matowki nie jest wymagana w kazdym przypadku, z moich statystyk wynika ze jest to okolo 1 na 10 aparatow a nawet rzadziej. Do tej pory tylko 2 osoby musialy kalibrowac uklad matowki z moja pomoca przez internet lub telefon. Obie kalibracje przebiegly poprawnie i matowki ostrza na odcinku grubosci zyletki ;).

Pozdrawiam

P.S. Projektujac matowki przechodze za kazdym razem przez faze obliczen usredniajacych bledy fabryczne aparatow, stad znikomy odsetek matowek ktore nie ostrza idealnie. Nawet jezeli matowka nie ostrzy idealnie to uproszczona procedura kalibracji w ktorej zawsze z checia pomagam jest na tyle skuteczna i banalna ze efekt koncowy jest w 100% zadowalajacy.

Andee
14-03-2006, 23:17
Mala ciekawostka, matowka dla Konica Minolta D7D

źródło (http://www.andee.nwz.pl/matowki/d7d.jpg)

Andee
17-03-2006, 14:13
Przykra informacja...

Narazie zablokowalem wszelkie zamowienia :(

Problem lezy po stronie dostawcy komponentow. Aktualnie wykonuje ostatnia partie zamowien, ktora bede realizowal w tym tygodniu i na poczatku nastepnego.

Istnieje zupelnie zasadne zagrozenie ze bedzie to ostatnia partia matowek jakie wypuszcze na rynek. Sprawa przykra tym bardziej ze wina nie lezy po mojej stronie, poprostu dostawca dal d...

Czekam na dostawe komponentow juz 2.5 tygodnia, istnieje nikla szansa ze jednak cos drgnie i bede mogl kontynuowac produkcje. Jak bedzie naprawde Bog raczy wiedziec...

Jezeli cos sie zmieni dam znac na forum.

Pozdrawiam

kami74
17-03-2006, 14:15
a to jedyny dostawca komponentów na rynku ?

VANT
17-03-2006, 14:38
no to niefajna sprawa..........

KuchateK
17-03-2006, 15:44
Zmien dostawce.

Andee
17-03-2006, 17:13
Zmien dostawce.

Gdyby to bylo takie proste to nie bylo by problemu. Wszystko wskazuje na to ze jednak otrzymam jeszcze jedna ostatnia partie towaru. Tak jak pisalem wstrzymuje wszelkie zamowienia do momentu kiedy bede pewien ze bede mogl je zrealizowac. Poza tym musze przemyslec temat...

tadek
17-03-2006, 17:15
czyli nici z punktow af

piast9
17-03-2006, 19:56
Cholera, czyżby dostawca wyczuł rynek?

kami74
17-03-2006, 23:16
I za pare miesiecy pojawi sie nowa cudowna firma oferujaca matówki do 350D po jedyne 400 PLN :evil:

tadek
17-03-2006, 23:43
czyli nici z punktow af

i nici z jasniejszych klinów

Trolu
19-03-2006, 18:20
Niedawno otrzymalem matówke standard od Andee'ego do mojego 350D i moge podzielić się kilkoma spostrzeżeniami:

1) Instalacja matówki nie jest bardzo skomplikowana, udalo mi sie nic nie zepsuć, ale zalecam robic to w warunkach bezwzglednej czystosci lub miec przygotowaną gruche do dmuchania na wszystko, inaczej beda paprochy ;)

2) Jakośc wykonania matówki stoi jak na manufakture na wysokim poziomie, jasność zadawalająca i rzeczywiscie pozwala ona na wygodne ostrzenie manualne do jasnośći f/5,6 - potem już klin jest za ciemny.

3) U mnie w wersji standard przy AF ostrosc w srodkowym punkcie potwierdzana jest miganiem klina :) oraz dolnej ramki wizjera (prawdopodobnie swiatlo odbite od klina pada na ramke)

A teraz troche mniej superlatyw:

4) Klin niestety jest poziomo, powinien wg mnie być pod katem 45 stopni aby mozna bylo z powodzeniem ostrzyc na poziomych krawedziach.

5) Nie wiem jak u innych, ale u mnie wystapil bardzo powazny problem z pomiarem swiatla. Przy calkowicie otwartej dziurce, jezeli jest ona mniejsza nic f/4 jest wszystko ok. niestety przy obiektywach od 5,6 i ciasniejszych niz to przyslonach pomiar swiatla wariuje i mi wszystko mocno przeswietla. Im ciasniejsza przyslona tym przeswietlenie wieksze. Jestem pewien ze to ma zwiazek z matówką, poniewaz po wymianie matówki na oryginalną wszystko wrocilo do normy. Jest to wg mnie dosc powazny problem :/ Jezeli ktos ma podobnie to prosze o potwierdzenie.

Pozdrawiam :)

piast9
19-03-2006, 18:46
Jestem pewien ze to ma zwiazek z matówką
Pewnie że z matówką. Sam opisałeś swoje spostrzeżenie, że kliny ciemnieją.

Maciej
19-03-2006, 19:01
Mam podobny problem (poruszyłem go w osobnym wątku - może niepotrzebnie).
Nie zauważyłem jeszcze zależności pomiaru od przysłony ale generalnie po zalożeniu matówki zdjęcia są prześwietlone. Dopiero korekcja do -2EV pomogła i zdjęcia są OK - tyle tylko że nie ma już miejsca na. ew. dalszą korekcję w razie potrzeby.
Będę dalej testował.

eddie9
19-03-2006, 21:58
Niestety, potwierdzam spostrzeżenia Macieja i Trola; przy przesłonach powyżej 5,6 są problemy z pomiarem światła i zdjęcia wychodzą prześwietlone.
Przebadane na 300D.

Pozdrawiam

tadek
19-03-2006, 23:52
to jestem zaskoczony i nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje
to ze klin ciemnieje to normalne ale pomiar swiatla ??
Andee jak to jest z tym pomiarem swiatla i matowkami, ma to jedno z drugim cos wspolnego czy nie??
wg mnie nie ma-a jak jest naprawde???
czyzby znowu bylo innaczej niz w analogach-coraz czesciej dochodze do wniosku ze fotografiia cyfrowa nijak ma sie do fotografii analogowej

kociu
20-03-2006, 01:46
A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
Tak ja to widze...

Trolu
20-03-2006, 02:34
Pewnie że z matówką. Sam opisałeś swoje spostrzeżenie, że kliny ciemnieją.

Tak, ale moje zdziwienie bierze się ze starych nawyków przy aparatach analogowych, gdzie zmiana matówki i jej zaciemnienie nie wplywaly na pomiar światła, a czesto i gesto mialy klin i mikroraster, które dokladnie tak samo ciemniały przy ciasnych przysłonach.

A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
Tak ja to widze...

Doszedlem do tego samego wniosku. Najwidoczniej czujniki są za matówką. Potwierdza to fakt, ze bez matówki (jakiejkolwiek) zdjecia są niedoswietlone. Tak więc jak dla mnie: big minus... i to w sumie nie dla Andee'ego, tylko dla Canona. Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie ;) :shock:

pazurek
20-03-2006, 02:53
źródło (http://www.foto-net.pl/obrazki/uklopt.jpg)
http://www.foto-net.pl/poradnik/poradnik4.html

Zielony promien jest od matrycowego pomiaru swiatla, jak widac przechodzi przez matowke.

Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie

Mysle ze zdawal sobie z tego sprawe, bo te problemy sa znane od czasow katz eye optics (http://www.katzeyeoptics.com/page--FAQs--faq.html#3).

Whenver one introduces a prism into the light path of the camera, there is always the possibility the camera's light meter will be affected to some degree. We have done our best to summarize the effects on the page for each camera model, but if you need clarification or more information, please feel free to contact us.

Czy przypadkiem aparaty w ktorych producent przewidzial mozliwosc wymiany matowki nie rozpoznaja jej jakos i automatycznie nie wprowadzaja POPRAWKI dla swiatlomierza?

Andee
20-03-2006, 08:06
Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...

Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...

tadek
20-03-2006, 12:52
Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...

Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...

bzdura andee, bzdura
chodzilo o ciemniejace kliny a nie o pomiar swiatla
jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje

Andee
20-03-2006, 13:27
bzdura andee, bzdura
jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje

To ja moze Cie przytocze bo jak widze niepamietasz co pisales...

paczka przyszla, zalozylem, dziala
a teraz czekam na wersje 3

po pierwszych pobieznych testach stwierdzam ze jest ok
ostrosc w punkt, nie zdazaja sie takie wpadki z ostroscia jak wczesniej

Niewiem o co Ci chodzi Tadek, masz ta matowke od ponad 2 tygodni, zadnych zastrzezen nie zglaszales ani prywatnie ani na forum, teraz nagle sie obudziles i piszesz ze wypisuje bzdury?

Z tego co widze masz male doswiadczenie z fotografia i nie wiesz zbyt wiele o prawach rzadzacych optyka. Nie kazdemu mozna dogodzic, ale do tej pory nikt nie zglaszal tego typu problemow, zwlaszcza ze jak BYK w temacie stoi o co chodzi...

Jezeli w Twoim analogu matowka (a raczej klin) nie ciemniala powyzej f5.6 to znaczy ze miales matowke niestandardowa, przeznaczona do obiektywow tele. Jak jednak mam nadzieje zdazyles zauwazyc nie korzystasz juz z lustrzanki analogowej i uzywasz zamiennika ulatwiajacego w lustrzance z AF ostrzenie manualne. W razie problemow radze najpierw doczytac temat do konca a pozniej zglaszac problemy...

Nie chce w tym temacie zadnych klotni, jezeli cos nie pasuje prosze zglaszac problemy na priv, nigdy nie odmawiam pomocy czy konsultacji...

P.S. Czy wogole Tadeuszu uzywasz tej matowki z obiektywami stricte manualnymi?

tadek
20-03-2006, 15:33
nie andee nie uzywam jej z manualami, swojego zooma przestawilem na mf- doswiadczenie mam bardzo duze a twoje cytaty moich wypowiedzi odnosza sie do ostrosci i tyko ostrosci
potwierdzam ostrzenie z twoja matowka to bajka, przypomina mi sie A-1
ale nigdzie nie bylo o problemach z pomiarem swiatla i to mi sie nie podoba
ale uscislijmy jezeli bede uzywal obiektywow o otworze wzglednym ciemniejszym niz 5,6 to co wtedy, bo moze ja do konca nie rozumiem tematu
z powyzszych postow wywnioskowalem ze matowka jednak bierze udzial w procesie pomiaru swiatla (innaczej niz w analogu) i jezeli kliny ciemnieja to fota bedzie przeswietlona
i teraz pytanie: co sie dzieje przy obiektywach 2-2,8-4-5,6 jaki to ma wplyw na naswietlenie, bo jezeli jak piszesz twoja matowka ma chodzic do 5,6 to rozumiem ze jej wplyw na foty przy obiektywach o otworze 5,6beda znikome
czy tak???

piast9
20-03-2006, 15:41
bzdura andee, bzdura
To przecież sprawy powiązane.

Nie może być więcej niż 5,6 W CZASIE POMIARU EKSPOZYCJI. Zdjęcia można robić i z mniejszymi otworami. Niespełnienie tego warunku narzuca konieczność myślenia przy ustalaniu ekspozycji.

Andee tego nie ukrywał. BTW, każdy kto wie, jak działa aparat, powinien zdawać sobie z tego sprawę.

Andee
20-03-2006, 15:49
Dziekuje piast9 za wytlumaczenie tematu, mam nadzieje ze to pomoze Tadeuszowi...

Reasumujac, pomiar do f5.6 jest niezaburzony w sposob ktory wplywal by znaczaco na ekspozycje. Powyzej f5.6 trzeba stosowac korekte do ktorej nalezy dojsc doswiadczalnie i jest to sprawa normalna nawet w lustrzankach analogowych jezeli zastosujemy matowke inna niz standardowo zamontowana w aparacie.

Lustrzanki profesjonalne maja mozliwosc wprowadzenia "na stale" korekty EV w zaleznosci od matowki jaka zakladamy. Nic jednak nie dzieje sie samo, ta korekte trzeba wprowadzic recznie.

Pozdrawiam

tadek
20-03-2006, 15:54
to ze pomiar swiatla odbywa sie przez matowke to nie bylo ( do dzis) przynajmniej dla mnie takie oczywiste, az zajzalem sobie do starej minolty i tam pod lustrem na dole jest kilka czujnikow-wlasnie pomiar swiatla i af
a z tego co pamietam odnosnie tego watku to nie bylo nic na temat pomiaru bylo tylko ze kliny ciemnieja powyzej 5,6 i wtedy ostrzenie robi sie mniej wygodne
o tym ze pomiar jest przed ekspozycja i obiektywy af same sie przymykaja do roboczej przeslony w trakcie robienia samego zdjecia wiem
do samej matowki nie mam nic moze sie powtarzam ale uwazam ze ostrzenie to bajka i jezeli BĘDĄ matowki z punktami af ( ale cos mi sie wydaje ze centralny nie wchodzi w gre) i liniami to sobie sprawie
i jeszcze raz przejze posta od poczatku bo wydaje mi sie o problemach z pomiarem andee nic nie wspominal, bylo tylko ze powyzej 5,6 kliny sa za ciemne do ostrzenia a to ze pomiar swiatla odbywa sie za matowka to nie bylo dla mnie i uwazam ze dla wiekszosci tez, takie oczywiste

Trolu
20-03-2006, 16:17
To przecież sprawy powiązane.

Nie może być więcej niż 5,6 W CZASIE POMIARU EKSPOZYCJI. Zdjęcia można robić i z mniejszymi otworami. Niespełnienie tego warunku narzuca konieczność myślenia przy ustalaniu ekspozycji.

Andee tego nie ukrywał. BTW, każdy kto wie, jak działa aparat, powinien zdawać sobie z tego sprawę.

Przykro mi ale stanowczo sie nie zgodze. Pomiar na standardowej matówce działa poprawnie nawet gdy przeslona jest 22 i tak powinien dzialac. A co do "każdy kto wie..." to jest opninia troche egocentryczna bo ja np mam duze pojecie o fotografii, optyce, czujnikach, polprzewodnikach itp... i wyobraz sobie ze do tej pory bylem przekonany ze pomiar odbywa sie przed matówką, ew za lustrem. Wiec nie jest to takie oczywiste.

Co do tego czy Andee ukrywał czy nie ukrywał nie bede sie klocil, ale wiem jedno: przeczytalem caly topic od poczatku do konca i nie bylo wzmianki o tym ze pomiar jest zaklocany przez to ze klin i raster ciemnieją, a pośrednie interpretacje nic nie tłumaczą. Ja osobiscie jestem z tego powodu rozczarowany i dla mnie w tej chwili matówka calkowicie traci zastosowanie. :cry: A mialo byc tak pieknie :/ Faktem jest tez ze moglem sie o to zapytac zanim zamówiłem matówke, ale z postów innych uzytkownikow wynikalo ze wszystko jest ok, stad moje zaniedbanie :/

Reasumujac, pomiar do f5.6 jest niezaburzony w sposob ktory wplywal by znaczaco na ekspozycje. Powyzej f5.6 trzeba stosowac korekte do ktorej nalezy dojsc doswiadczalnie i jest to sprawa normalna nawet w lustrzankach analogowych jezeli zastosujemy matowke inna niz standardowo zamontowana w aparacie.

Wszystko pieknie, tylko czemu nie napisales tego wczesniej? Jawnie, prosto i zrozumiale. Nie w sposoby ktore moznaby interpetowac różnorako jak np "komfortowo pracuje sie do f/5,6" - to tylko przyklad bo to nie Twoje slowa, ale jednak wyraznej informacji o pomiarze swiatla nie bylo.

kaplasak
20-03-2006, 16:41
Trolu, Tadek -> Czy Wy czasem nie przesadzacie? Dla mnie prostą sprawą jest to że przed zakupem części do aparatu i to części która wg Canona jest nie wymienialna sprawdzam, pytam, drążę temat i rozwiewam swoje ewentualne wątpliwości. Dlatego nie rozumiem dlaczego teraz "najeżdżacie" na Andee'go bo wg mnie Wasze problemy wynikają tylko i wyłącznie z Waszego niedbalstwa i dziwnego pędu do nowinek...

tadek
20-03-2006, 17:57
ja na andeego nie najezdzam
w dalszym ciagu zapisuje sie na jasniejsza matowke z pumktami af i liniami podzialu tylko wolalbym z oczywistych wzgledow znac wszystkie za i przeciw przed
i dla zaiteresowanych kupnem mojej matowki-nie sprzedaje tak dlugo, jak dlugo andee nie zrobi wer. 2, 3, 4

piast9
20-03-2006, 18:00
Przykro mi ale stanowczo sie nie zgodze. Pomiar na standardowej matówce działa poprawnie nawet gdy przeslona jest 22 i tak powinien dzialac.
Na standardowej działa. Na matówce z klinami zawsze będzie problem ich ciemnienia przy pewnej wielkości dziury. Wyżej nerek nie podskoczysz. Jakoś na zupełne niedziałanie AF przy odpowiednio ciemnym obiektywie się nie obruszasz.

Co do tego czy Andee ukrywał czy nie ukrywał nie bede sie klocil, ale wiem jedno: przeczytalem caly topic od poczatku do konca i nie bylo wzmianki o tym ze pomiar jest zaklocany przez to ze klin i raster ciemnieją, a pośrednie interpretacje nic nie tłumaczą.
Przecież dyskutowałem z Andee na temat tego, od którego momentu ciemnieją kliny w tej własnie matówce, bo chciałem wiedzieć, czy jest lepiej niż w zenkowej. No i Andee pytał o chętnych na matówkę działającą do 11.

Andee
20-03-2006, 18:02
Przykro mi ale stanowczo sie nie zgodze. Pomiar na standardowej matówce działa poprawnie nawet gdy przeslona jest 22 i tak powinien dzialac. A co do "każdy kto wie..." to jest opninia troche egocentryczna bo ja np mam duze pojecie o fotografii, optyce, czujnikach, polprzewodnikach itp... i wyobraz sobie ze do tej pory bylem przekonany ze pomiar odbywa sie przed matówką, ew za lustrem. Wiec nie jest to takie oczywiste.

Co do tego czy Andee ukrywał czy nie ukrywał nie bede sie klocil, ale wiem jedno: przeczytalem caly topic od poczatku do konca i nie bylo wzmianki o tym ze pomiar jest zaklocany przez to ze klin i raster ciemnieją, a pośrednie interpretacje nic nie tłumaczą. Ja osobiscie jestem z tego powodu rozczarowany i dla mnie w tej chwili matówka calkowicie traci zastosowanie. :cry: A mialo byc tak pieknie :/ Faktem jest tez ze moglem sie o to zapytac zanim zamówiłem matówke, ale z postów innych uzytkownikow wynikalo ze wszystko jest ok, stad moje zaniedbanie :/

Wszystko pieknie, tylko czemu nie napisales tego wczesniej? Jawnie, prosto i zrozumiale. Nie w sposoby ktore moznaby interpetowac różnorako jak np "komfortowo pracuje sie do f/5,6" - to tylko przyklad bo to nie Twoje slowa, ale jednak wyraznej informacji o pomiarze swiatla nie bylo.

TROLU, powiem wprost kiedy zamawiales matowke nie byles pewien czy bedzie dobra do Twoich zastosowan. Zapytales mnie wiec prywatnie czy matowka ktora produkuje sprosta zadaniom ktore przed nia stawiasz. Odpowiedzialem na wszystkie Twoje pytania najlepiej jak moglem, co wiecej prosilem Cie o rozsadek i zastanowienie czy aby ta matowka napewno bedzie Ci odpowiadala, ba zasugerowalem nawet ze to moze nie byc to czego szukasz bo opowiedziales mi o swoich perypetiach z inna matowka. Wyszlo na to ze jednak moja matowka bedzie Tobie odpowiadala. Nawet po otrzymaniu matowki twierdziles ze jest super, ze wszystko OK i ze to to czego szukales. Czegos tu wiec nie rozumie. Najpierw mowisz prywatnie ze wszystko OK a teraz na forum rzucasz we mnie kamieniami i zarzucasz zatajenie faktow...

Jezeli zawinilem to przepraszam ale nie poczuwam sie do winy bo to o czym piszesz wynikalo jasno z moich wypowiedzi, wszysto dziala poprawnie do f5.6. Powyzej mozna korygowac...

Trolu
20-03-2006, 19:14
Jezu jacy wszyscy wrażliwi... i adwokat sie jeden nawet znalazł. Udeż w stół a nożyce się odezwą. No cóż... ja nikogo nie atakuje, to raz. Poprostu wiem, że gdybym ja zrobił taką manufakture i wiedziałbym dobrze jakie są jej wady, ponadto miał zamiar to sprzedawać szerszemu gronu, to pierwsze co, napisałbym o wszystkich możliwych niewygodach, niedociągnieciach i brakach jakich bylbym świadom. Moje posty nie są zadnym atakiem, tylko wyrazem lekkiego rozczarowania, a ponadto informacja i ostrzezeniem dla innych potencjalnych nabywców tych matówek. Nigdzie nikogo nie obrazam ani nic nie insynuuje, napisalem tylko fakty. Także adwokatom dziękuje bardzo za niesłuszną krytyke, a jezeli chodzi o Andee'go to jest to tylko i wylacznie kwestia jego zasad jakimi sie kieruje i sumienia. Skoro nie ma wyrzutów, nie ma sprawy, ale mam prawo do wyrażenia swoich zastrzeżeń, tak?

Poza tym Andee: troche pokazowy post to był i mial malo wspólnego z prawdą, reszta na privie.

Z mojej strony EOT.

Jac
20-03-2006, 19:17
Chlopaki chyba sie o to nie poklucicie! bo nie ma o co tym bardziej ze matowka byla dobra i dzialala dobrze wszystkim ktorzy ja kupili i dopiero jak sie okazalo ze sa przeklamania w ekspozycji to nagle matowka jest "be"... zastanowcie sie chwile poza tym polecam tryb M to naprawde nie gryzie, staram sie z niecgo jak najczesciej korzystac i wraz z histogramem jest to swietne narzedzie... tak wiec nie narzekac tylko do zdjec :-)

Andee
20-03-2006, 19:32
Chcialbym sprostowac, osoba ktora pisala do mnie podpisujac sie nickiem Troll to inna osoba niz TROLU pisacy na tym forum. Najmocniej przepraszam za pomylke, wzialem 2 rozne osoby za jedna, ze wzgledu na uzywanego NICKA...

Tak wiec to co napisalem w odpowiedzi na posty TROLA nie tyczy sie jego osoby, o swoich problemach a raczej pozytywnych spostrzezeniach na temat mojej matowki informowala mnie na maila inna osoba podpisujaca sie nickiem Troll nie TROLU, moja pomylka...

Wiec przepraszam

Trolu
20-03-2006, 19:58
zastanowcie sie chwile poza tym polecam tryb M to naprawde nie gryzie, staram sie z niecgo jak najczesciej korzystac i wraz z histogramem jest to swietne narzedzie... tak wiec nie narzekac tylko do zdjec :-)

No ja sie zastanowilem i powiedzialem: dla mnie matówka nie ma już zastowowania wlasnie przez to ze ekspozycja siada. Miala mi ulatwic zycie z ob. manualnymi ale nie kosztem poprawnego pomiaru. Poza tym tez korzystam z trybu M i nic mi to nie daje, bo pomiar jak zle wskazuje tak zle wskazuje i nie bardzo rozumiem jak by mi to moglo rozwiazac moj problem. Rodzaj pomiaru swiatla (czesciowy, CW, matrycowy) tez tutaj nie ma znaczenia. Histogram pojawia sie w 350D dopiero po zrobieniu zdjecia, co tez wymaga kilku strzałów zanim sie osiagie spodziewany wynik.

Na prosbe Andeego i w celu wyjaśnienia: Matówka jest bardzo dobra, ostrzy w punkt. Polecam ją kazdemu kto robi duzo manualnymi obiektywami i zwykle nie domyka bardziej niz f/5,6. Moje niezadowolenie nie oznacza ze to jest nieudany produkt i tak naprawde gdyby nie sposob w jaki Canon rozwiazal pomiar swiatla to byla by swietna rzecz nawet dla mnie. Niestety z powodu moich przyzwyczajen, stylu fotografowania i wygodnictwa nie moge sobie pozwolic na taką matówke w 350D i to jest mój jedyny powód, dlaczego nie bede z niej korzystał. Pokój :)

Andee
20-03-2006, 20:05
Mam nadzieje ze wszystko a przynajmniej wiele zostalo wyjasnione :)

Pozdrawiam

Lutek
21-03-2006, 09:26
To ja sie juz gubie... powiedzcie mi ... czy bedzie matówka taka co nie ciemnieje?

Pozdr

Czarek
21-03-2006, 10:40
Ja mam pytanie o pomiar z obiektywami EF Canona. Tu pomiar następuje chyba przy pełnej dziurze i nie powinno być problemów. Chyba, że się mylę. I jak jest z pomiarem światła ETTL przy użyciu lampy oczywiście z obiektywami EF. Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami. Generalnie czy matówka zakłóca pracę z obiektywami EF. Pozdrawiam.

piast9
21-03-2006, 10:56
To ja sie juz gubie... powiedzcie mi ... czy bedzie matówka taka co nie ciemnieje?
Ciemnieje tylko klin i trochę mikroraster.

Matówki z klinem, który w ogóle nie ciemnieje nie da się zrobić. Można co najwyżej zmienić zakres przesłon, przy których klin nie ciemnieje, niestety, jak sądzę, poświęcając nieco precyzję ostrzenia bo połówki będą mniej rozsunięte.

W sumie wszystko to jest to dokładnie tak samo jak z czujnikami AF, które w lustrzankach działają na bardzo podobnej zasadzie jak klin optyczny.
artykulik na temat (http://www.fotosite.pl/index.php?title=Zasada_dzia%C5%82ania_lupy_nastawc zej_i_AF_w_SLR)

pazurek
21-03-2006, 12:30
Moze by tak zrobic matowke bez klina a tylko z mikrorastrem, taka jaka byla np. w zenitach? Tez sie dalo ustawiac ostrosc na tym a nie bylo az takiego problemu z ciemnieniem.

Czarek: tak, nie powinno byc problemow, chociaz pewno na f5.6 przeklamanie jest wieksze niz na f2.8...

Trolu
22-03-2006, 16:30
Ja mam pytanie o pomiar z obiektywami EF Canona. Tu pomiar następuje chyba przy pełnej dziurze i nie powinno być problemów. Chyba, że się mylę.

Nie mylisz sie, dopóki obiektyw EF jest dostatecznie jasny (jaśniejszy niż 5,6). Przy ciemniejszych trzeba bedzie wprowadzic korekte ekspozycji.

I jak jest z pomiarem światła ETTL przy użyciu lampy oczywiście z obiektywami EF.

Zasada ta sama jak wyżej.

Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami. Generalnie czy matówka zakłóca pracę z obiektywami EF. Pozdrawiam.

Moje doświadczenie pokazuje, że matówka Andeego generalnie nie zakłóca :) AF działa jak zwykle, pomiar matrycowy jest poprawny gdy biektyw ma jasność do 5,6, a CW i częściowy lub spot do jasności 4,0 - tak wynikało z moich obserwacji na 350D.

Czarek
22-03-2006, 17:14
Dziękuję za odpowiedź. Powiało trochę optymizmem. Najważniejsze, że matówka Andeego nie wpływa znacząco na pracę z obiektywamy AF. Z manualnych M42 mam zamiar używać jasnych szkiełek głownie do portretu nie wychodząc raczej poza f 5,6 a wrazie konieczności myślę, że poradzi korekcja ekspozycji. Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z pracą na tej matówce. Pozdrawiam.

Andee
22-03-2006, 18:43
Mam juz matowke dzialajaca do f12 w pomieszczeniach i do f16 na zewnatrz (choc moze byc lepiej gdyz jest juz szarowka a matowke testowalem przed chwila z Zeissem 2.8/200), wlasnie ja ukonczylem. Nie mialem czasu wczesniej nad nia popracowac z powodu realizowania zamowien.

Matowka posiada tylko jasny klin oraz soczewke Fresnela na calej powierzchni, ktora odpowiada za wlasciwa dystrybucje swiatla. Wiecej na ten temat po testach przy dobrym swietle.

Pozdrawiam

tadek
22-03-2006, 19:10
andee a punkty, linie i cena jaka?

piast9
22-03-2006, 19:51
Wiecej na ten temat po testach przy dobrym swietle.
Zrób, proszę, testy precyzji ostrzenia. Myślę, że to da jasne przesłanki do podjęcia decyzji dla wahających się między tańszą a droższą wersją.

Np. porównując rozsunięcie połówek obrazu na obu wersjach matówek, w kontrolowanych warunkach (statyw, obiekt). Np. zeszyt w kratkę w określonej odległości i porównanie przy jakiej odległości na obiektywie połówki się rozsuną o równe 1 czy 2 kratki.

BTW, jak tam dostawca? Przestał bruździć?

Andee
22-03-2006, 19:57
Dostawca bez zmian :(... Na szczescie te jasniejsze matowki pochodza z innego zrodla, niestety tu tez jest problem bo zrodlo nie jest pewne...

Testy zrobie jutro mam nadzieje. O cenach porozmawiamy kiedy bede po testach, nie beda one jednak odbiegaly od tych o ktorych mowilem wczesniej.

Punkty AF w 20d dzialaja... na inne modele przyjdzie czas.

tadek
22-03-2006, 22:04
Punkty AF w 20d dzialaja... na inne modele przyjdzie czas.

fajnie

tadek
27-03-2006, 20:53
co tak ucichlo w temacie matówek
ja dalej czekam na te lepsza wer z punktami do 350 d
kto jeszcze ???

Nowok
27-03-2006, 21:02
Ja czekam na matówke do 300D :-)

kubafon
28-03-2006, 11:09
ja też na to co tadek :)

Maku70
29-03-2006, 07:52
ja również czekam z utęsknieniem na to co Tadek ;)

scooter
29-03-2006, 13:43
i ja też na to co Tadek ;)

zOOn
29-03-2006, 20:41
Nastepny!
Tez sie pisze na to, co TADEK :-)

thx

Andee
30-03-2006, 07:36
Czekam na dostawe wiec narazie cisza w temacie...

Testy jasnej matowki musza poczekac, brak czasu nie pozwala mi na przeprowadzenie dokladnego testu a nie chce publikowac jakichs zdawkowych testow zeby nie bylo nieporozumien.

Mam jeszcze jedna matowke standardowa do 350D, moze jest jakis chetny?

Pozdrawiam

Maku70
30-03-2006, 11:21
Andee, a czy przewidujesz jakieś zapisy, na matówkę do 350D z pełnym "wypasem" ?? Bo jeśli tak to jestem w 1 piątce ;)

Andee
30-03-2006, 23:54
Nie, nie przewiduje zadnych zapisow...

Andee
06-04-2006, 13:31
Dostepna jest mala partia matowek jasnych, tych drozszych zrobionych wedlug nowego projektu w wersji dla 350D, pozostale wersje bez zmian. Zaczynam przyjmowanie zamowien, jezeli ktos jest zdecydowany to zapraszam.

piast9
06-04-2006, 14:00
Ja zaczekam na porównanie precyzji ostrzenia.

kocotgrz
06-04-2006, 19:16
tak, dla ścisłości nowa matówka "... posiada tylko jasny klin oraz soczewke Fresnela" nie ma nadal punktów AF jedynie jest jaśniejsza, Andee ?
czy coś pominąłem ? może ktoś już kupił i podzieli się uwagami
bo testy chyba jeszcze nie gotowe,

Andee
06-04-2006, 20:08
Tak to sie zgadza, z tym ze w wersjii dla 20D dzialaja punkty AF...

Jezeli ktos sie wybiera na targi do Lodzi to w sobote (8.04.2006) z tego co wiem odbedzie sie prezentacja Olympusa E-330 wlasnie z ta moja matowka zamowiona przez Olympus Polska, mozna wiec bedzie zobaczyc ja w akcji, prezentacje bedzie prowadzil Pan Radoslaw Przybyl.

Prezentacja bedzie dotyczyla zastosowania nietypowych akcesoriow ze sprzetem Olympusa...

Pozdrawiam

gietrzy
06-04-2006, 20:11
prezentacje bedzie prowadzil Pan Jaroslaw Przybyl.
Strzelam w ciemno. Jarosław to Grabek a Przybył to Radek ;-)

Andee
06-04-2006, 20:15
Fakt ;), poprawiam :)

Andee
21-04-2006, 12:27
Jezeli sa chetni na matowki to zapraszam, dostepne sa obie wersje to znaczy standard i deluxe (jasna).

Nie chce namawiac na zakup, ale jezeli ktos ma ochote ale sie waha to radzil bym sie spieszyc. Wersja standard juz nie bedzie dostepna, w tej chwili wyprzedaje ostatnia dostawe.

Wersja deluxe (jasna) bedzie dostepna w takiej cenie jedynie przez jakis czas. Czekam teraz na dostawe komponentow jeszcze w starej cenie, nastepna dostawa bedzie juz w nowej wyzszej cenie, jakiej nie mam pojecia...

W zwiazku z tym ze wyjezdzam za granice ale termin wyjazdu przesunal mi sie niespodziewanie o kilka dni, bede przyjmowal zamowienia jeszcze przez caly nastepny tydzien do piatku.

standard - 150zl

deluxe - 280zl

Zapraszam

kocotgrz
21-04-2006, 13:45
ale ta jaśniejsza nadal nie wyświetla punktów AF ?
czy coś się może ruszyło po cichu ?
Może ktoś już zamówił ? i opisze jak się pracuje ?

Andee
21-04-2006, 13:54
Zapraszam do tematu na forum M42, jeden z uzytkownikow opisal prace z jasna matowke, wczesniej posiadal on matowke standard:

http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=783&postdays=0&postorder=asc&start=30

Nie jest tego zbyt wiele, ale zawsze mozna zadac dodatkowe pytania i zapewne uzyska sie odpowiedzi.

Matowka jasniejsza wyswietla punkty AF narazie tylko w wersji dla 20D ktora juz mozna zamawiac...

kocotgrz
21-04-2006, 14:22
to może wkleję, uwagę szczęśliwego nabywcy:
"Posiadam od wczoraj wersję jasną matówki do 350D i... jest SUPER....Ostrzy idealnie !Jasnośc rzeczywiście poprawiona w stosunku do poprzedniej wersji a ciemniejące kliny odeszły w niepamięć... Życie stało sie prostsze.... "

ja osobiście poczekam na matówkę z potwierdzeniem punktów AF

ale zastanawia mnie informacja:
"Cena wersji "deluxe" ze tak powiem to 280zl. Z powodu roznych problemow zwiazanych z wymiana matowek doszedlem do wniosku ze bede je wymieniac jedynie w grupach cenowych, czyli dla przykladu jasna "deluxe" jedynie na jasna "deluxe" na przyklad z liniami podzialu, lub punktami AF w momencie kiedy wypuszcze taka wersje..."

czy dobrze zrozumiałem ? gdybym kupił wcześniej zwykłą matówkę,
ale zgłaszałbym chęć zakupu tej jaśniejszej lub z potwierdzeniem punktów AF
[gdyby była] to teraz nie miałbym szansa na wymianę ? Śledzę wątek od pewnego czasu i była informacja że taka wymiana będzie możliwa bez problemów. Nie piszę w swoim imieniu, czy kogoś konkretnego. Zastanawiałem się czy nie wziąść tej std. i ewentualnie nie wymienić na jaśniejszą z AF i za dopłatą oczywiście. Ale stwiedziłem że poczekam i zobaczę jak rozwinie się projekt.

ale niektórzy kupili tą zwykłą z zamiarem przejścia na jaśniejszą
lub z AF gdy będzie dostępna i czy teraz będą mogli ją wymienić ?

Andee
21-04-2006, 20:31
Oj to jakas pomylka... Nigdzie i nigdy nie wspominalem ze bedzie mozna wymienic jedna wersje matowki na inna. Oczywiscie chcac byc fair w stosunku do zamawiajacych mowilem o mozliwosci ewentualnej zamiany danego typu matowki na wersje z liniami podzialu lub tez punktami AF w momencie kiedy beda dostepne.

Bardzo bym chcial tak robic i z poczatku o tym myslalem ale napewno nie pisalem o tym na forum. Nie mam mozliwosci przerobowych i marketingowych duzej firmy, towar tez nie jest dostepny na zawolanie. Gdyby nagle wiekszej ilosci osob zachcialo sie wymiany poszedl bym za przeproszeniem z torbami...

tadek
22-04-2006, 14:35
na tym forum nie wiem czy nie mowiles ale w korespondencji z toba bylem o tym zapewniany
wciaz czekam na jasna matowke przynajmniej z punktami af
i teraz mam szukac sobie kupca na standard sam???

Andee
22-04-2006, 19:43
Ale w czym problem? Jest Allegro, jest dzial "SPRZEDAM" na forum, tym i innych... Jezeli kupujesz samochod w salonie zadasz od sprzedawcy zapewnienia o pozniejszej mozliwosci wymiany na nowszy model? Panowie nie badzmy dziecmi... Staram sie jak moge pomoc kazdemu klientowi ale nie zadajcie odemnie zbyt wiele, mam zbankrutowac? :)

Tadku kiedy kupowales swoja matowke o wersji jasnej nawet ja nie myslalem, moze konsultowales sie z kims innym?

JSK
23-04-2006, 08:04
Ja dalej nie łapę, po kiego grzyba wam te matówki. Po to tylko, żeby kupować stare badziewie M42 za kilka zł? Chyba nie.
Ale kupować aparat z AF i automatyką ekspozycji i to wszystko odstawiać na bok, po to aby mieć wątpliwą przyjemność ostrzenia ręcznego i korygowania nieprzewidywalnego pomiaru światł? Paranoja jakaś!

tadek
23-04-2006, 08:47
nie to nie tak
kup zaluz a zobaczysz roznice

Kubak82
23-04-2006, 10:20
Po to tylko, żeby kupować stare badziewie M42 za kilka zł?
Ale kupować aparat z AF i automatyką ekspozycji i to wszystko odstawiać na bok, po to aby mieć wątpliwą przyjemność ostrzenia ręcznego i korygowania nieprzewidywalnego pomiaru światł? Paranoja jakaś!

badziewne :shock: ??no wiesz, polemizowałbym :roll: ..te "badziewne" obiektywy nie raz sa lepsze optycznie od czesci obecnie produkowanych szkieł..

poza tym jesli uwazasz ze kazdy moze lekka reka wydac 10k na szkło ze wszystkimi bajerami to proponuje sie obudzic i wlaczyc "wiadomosci" a szybko zrozumiesz, ze tak nie jest..

co do ostatniej czesci - ludzie jeszcze nie tak dawno swietne zdjecie robili bez AF czy automatycznej ekspozycji..i jesli umieja sie bez niej obejsc i teraz to tylko + dla nich a jesli ktos nie potrafi to juz jego problem.. nikt Ci nie kaze uzywac m42 ale zastanow sie czasem zanim cos napiszesz :roll: ..

JSK
23-04-2006, 20:27
Właśnie z zastanowienia się nad tematem wynikła moja wypowiedź.
Bo to wygląda tak: ktoś kupuje najnowsze BMW, od razu montuje instalację gazową (aby taniej) i wywala komputer (aby manualniej). Czy to jest logiczne?
Na moim onanistycznie wypasionym sprzęcie, jak potrzeba, da się włączyć tryb manualny. I umiem z niego korzystać. Jak trzeba. A trzeba bardzo sporadycznie. Jedynie co mogę zrozumieć, to obecne ceny szkieł. Mam kilka M42 z dawniejszych czasów. Ale czy one są lepsze od dzisiaj produkowanych? A przecież kupowałem je kiedyś za równowartość miesięcznego zarobku. Więc dla mnie koszt pozyskania jest taki sam.
I jeszcze jedno. Ta matówka to niezły wynalazek. Ale dość dużo zastrzeżeń w tym wątku przeczytałem, a i cena nie jest taka mała. Więc, zgodnie z zasadą zachowania energii, jak się zaoszczędzi na szkle, to trzeba wydać na kilka wersji matówek. Bilans wydatków musi grać! I niezależnie od waszych opinii uważam, że cała ta zabawa to cofanie się.

tadek
23-04-2006, 20:37
to wyjasnij dlaczego koles do trabanta za 300zl wklada radio za 800zl

to troche nie tak jak mowisz
wiesz ze po tych wszystkich bf i ff taka matowka to potwierdzenie ostrosci
jezeli pstrykam cos statycznego to z checia przelaczam na manuala i ostrze na kliny jak mi sie spieszy to sobie d.... nie zawracam i i ustawiam auto focus

minek
23-04-2006, 20:38
Na moim onanistycznie wypasionym sprzęcie, jak potrzeba, da się włączyć tryb manualny. I umiem z niego korzystać. Jak trzeba. A trzeba bardzo sporadycznie. Jedynie co mogę zrozumieć, to obecne ceny szkieł.
(...)
I niezależnie od waszych opinii uważam, że cała ta zabawa to cofanie się.

Mi by się bardzo przydała, niestety na razie nie mogę kupić. Po pierwsze - to co robię cyfrą to zazwyczaj komercja, ze statywu i tu mam dużo czasu.
Po drugie - bardziej by mi się przydała do analoga, bo analogiem robię dla siebie. Przydalo by mi się już wielokrotnie w takiej sytułacji: ustawiam ostrość AF, potem wpada mi do głowy, że muszę się cofnąć o krok, albo obiekt się o ten krok przesunie, albo trochę zmienię ogniskową. Zmuszony jestem wtedy do ponownego klikania żeby AF sobie poszukał. Mając klin, szybciutko nastawię to ręcznie, bo przecież mam tam wolną rękę na obiektywie. Z gładką matówką nie mam pewności przy manualnym ostrzeniu. A klina już kiedyś używałem.

Kubak82
23-04-2006, 20:55
Bo to wygląda tak: ktoś kupuje najnowsze BMW, od razu montuje instalację gazową (aby taniej) i wywala komputer (aby manualniej). Czy to jest logiczne?

mowisz o zmianach na stałe, obiektyw zas mozna zmienic w kazdej chwili..troche to wiec nieadekwatne..

Ale czy one są lepsze od dzisiaj produkowanych? A przecież kupowałem je kiedyś za równowartość miesięcznego zarobku. Więc dla mnie koszt pozyskania jest taki sam.

jedna sa inne nie - ale zawsze mozna tych lepszych poszukac..wiem jakie kiedys byly ceny tych szkiel ale ludzie kupujacy je dzic placa 1/10 ceny obecnych "cudów techniki" albo od dawna je maja wiec znow nijak sie to ma do rzeczywistosci..

I jeszcze jedno. Ta matówka to niezły wynalazek. Ale dość dużo zastrzeżeń w tym wątku przeczytałem, a i cena nie jest taka mała. Więc, zgodnie z zasadą zachowania energii, jak się zaoszczędzi na szkle, to trzeba wydać na kilka wersji matówek. Bilans wydatków musi grać! I niezależnie od waszych opinii uważam, że cała ta zabawa to cofanie się.

matówki nie mam - ostrze na standardowej i nie mam z tym problemu..ale jesli kts nawet wyda te 300 zl na matówke i bedzie mial mozliwosc lepszego korzystania z kilku naprawde dobrych optycznie obiektywów to czemu nie??czy teraz tylko wypasione "elki" robia dobre zdjecia??

a cofaniem sie byloby moim zdaniem pozostanie przy jednym, najczesciej kit'owym szkle a nie probowanie swoich sił z innymi, czasem nie najnowszej daty ale za to dobrymi szklami..

JSK
24-04-2006, 07:04
to wyjasnij dlaczego koles do trabanta za 300zl wklada radio za 800zl

Tym mnie załatwiłeś:wink:

mcgregor99
24-04-2006, 17:44
To ja jestem cytowanym kilkanaście postów wcześniej "szczęśliwcem" z forum stock-photo... ;)
...Nie stanowiłoby dla mojego budżetu tragedii zakupienie obiektywów po 2-3tys pln.... po 5tys też jest to do przyjęcia....ale jeśli miałbym wyłożyć na obiektyw 20tys...to zaczynam mieć opory natury "moralnej" :grin: Czy nie lepiej za tą kasę kupić ukochanej żonie kilkuletni zapas 'wacików' ? :confused:
Opory są stąd iż moje pstrykanie jest czysto amatorskie tzw. zapaleniec ze sprzętem w ręku w każdej wolnej chwili...Nie pstrykam na zamówienie,nie dla pieniędzy,nie dla prezentowania i pochwał...Po prostu uwieczniam Czas i Świat...Dla siebie.Ale chcę by miało to jak najfajniejszą jakość,może nie zawsze zgodną z zasadami czy poprawną ekspozycyjnie(bom amator jak mówiłem...) itp. ale taką żeby np.żona widząc się na fotkach chciała się oglądać a nie przerzucała szybko na kolejne...żeby babcia cieszyła się z wyraźnych zdjęć wnuka...żeby znajomi szczerze zachwycali się pięknem Dolomitów...
I tu właśnie pojawia sie pomysł na obiektywy M42...Solidne -metal,szkło(optyka świetnej jakości) kupione jak np.HELIOS 40-2 1,5/85 za 600pln...Jakość może nie jak Canona za wiele tysięcy (a moze czasem lepsza, kto wie-to naprawdę sporne nawet wśród fachowców)....Dla mnie w każdym bądź razie bardzo dobra ,niejednokrotnie chwalona i wypraktykowana przez dziesiatki osób wcześniej...
Zabawa w manualne ostrzenie jest przyjemna jeśli to nie komercyjna robota na czas(wesele,sport,szybka sesja bo studio drogie...)Ale nie jest to proste z matówkami jakie są montowane standardowo w obecnych aparatach,które jak dla mnie są zbyt ciemne...
Ale teraz od kiedy mam nową matówkę 'deluxe' wreszcie skończyło się ostrzenie "na czuja" i trafianie ,że "może jest ostre w tym położeniu..." .Dla osób z wadą wzroku czesto jest to lekkim problemem. Naprawdę cała ta zabawa przybrała jeszcze piękniejszych barw...A to iż nie ma punktów AF wcale nie przeszkadza mi w pracy z obiektywami AF bo w 99% ostrzę zawsze na jeden środkowy punkt...Więc tu się to sprawdza normalnie...
To jest tylko i wyłącznie moje podejście do tej sprawy i namawianie nikogo nie jest moim celem,ale lekko mnie irytuje doszukiwanie się jakichś podtekstów,dorabianie teorii itd...
Andee miał pomysł - ja miałem potrzebę(choć początkowo nawet nie wiedziałem o istnieniu 'lekarstwa') - obie strony są zadowolone ze swojego istnienia ;) i komu to moze przeszkadzać(teorie o wątpliwej przyjemności ,o cofaniu się,o braku logiki) ....?

johan
11-05-2006, 07:11
Coś temat ucichł. Zamówił ktoś jeszcze wersję deluxe?
Warto było? Jakie wrażenia z użytkowania?

Andee
11-05-2006, 07:31
Wersje "deluxe" posiada juz minimum kilkanascie osob, coz z tego skoro nie chca sie ujawnic :). Kazdy ma prawo do prywatnosci i nikomu niemozna narzucic wypowiadania sie na ten temat na forum, moze poprostu niemaja na to ochoty lub brak im czasu...

RafalK
11-05-2006, 07:54
No na przykład ja mam i jestem zadowolony. Miało być jaśniej - i jest, miał być mikroraster - i jest, miały być kliny - i są. Doceni to zwłaszcza ten, kto miał do czynienia z analogami z ery sprzed AF. Punkty AF mi są nie potrzebne bo zawsze ostrzę na środkowy /też przyzwyczajenie z czasów dawnych/. Potwierdzenie ostrości i tak mam kropką na dole. Wygodny MF i jasna matówka przydaje się nie tylko ze szkłami manualnymi, ale również, gdy dzikie jazdy AF w tanich DSLRach przynoszą więcej szkody niż pożytku.

piast9
11-05-2006, 10:52
Czy ktoś z Wrocławia ma tę super matówkę w 350D? Jeśli tak to chętnie bym się umówił na porównanie deluxe ze standardową.

Andee
11-05-2006, 12:50
Czy ktoś z Wrocławia ma tę super matówkę w 350D? Jeśli tak to chętnie bym się umówił na porównanie deluxe ze standardową.

O ile sobie przypominam we Wroclawiu maja je przynajmniej 2 osoby...

Vitez
11-05-2006, 13:39
Coś temat ucichł. Zamówił ktoś jeszcze wersję deluxe?
Warto było? Jakie wrażenia z użytkowania?

Ja zamowilem i czekam na odstawe. Potrzebna mi glownie by posiadac linie podzialu ale i manualne obiektywy czasem podepne (np 35, 50tke czy 135 czy cos do pierscieni makro).