Zobacz pełną wersję : Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...
Andee
Czy do Olympusa E-1 też robisz te matowki?
Standard/deluxe i po ile?
Do E-1 tylko deluxe, cena standardowa...
Do E-1 tylko deluxe, cena standardowa...
standard - 150zl
deluxe - 280zl
:twisted:
to z czym jest ta lepsza do 350
punkty i linie ???
bo ze jasniejsza to wiem tzn nie ciemniejaca
to z czym jest ta lepsza do 350
punkty i linie ???
bo ze jasniejsza to wiem tzn nie ciemniejaca
powiem tak żeby ci zobrazować przy jasnych kadrach w mikropryzmatach widzisz kontury normalnie żyletka. przy ciemnych kadrach matówka deluxe jest na moje oko dwukrotnie jaśniejsza. 2 dni temu miałem okazję porównać obie i siebie standart i kolegi deluxe różnica jest naprawdę widoczna
jeśli używasz potwierdzenia ostrości [w obiekt. AF] w centralnym punkcie to na tej matówce widac to ponizej kadru pojawia się taka czerwona poświata [mozna sie przyzwyczaić]
a jak dobrze pamiętam to andee pisał że matówka deluxe z liniami podziału kosztuje 320zeta
dla tych co są przyzwyczajeni do mikropryzmatów z zenita o osi połączenia przechylonej o 45st to Andee ma pryzmaty połaczone linią poziomą [horyzontalnie] - mam nadzieję że poprawnie się wysłowiłem
....ale jeśli miałbym wyłożyć na obiektyw 20tys...to zaczynam mieć opory natury "moralnej" :grin: Czy nie lepiej za tą kasę kupić ukochanej żonie kilkuletni zapas 'wacików' ?
To by były gigawaciki :P
powiem tak żeby ci zobrazować przy jasnych kadrach w mikropryzmatach widzisz kontury normalnie żyletka. przy ciemnych kadrach matówka deluxe jest na moje oko dwukrotnie jaśniejsza. 2 dni temu miałem okazję porównać obie i siebie standart i kolegi deluxe różnica jest naprawdę widoczna
jeśli używasz potwierdzenia ostrości [w obiekt. AF] w centralnym punkcie to na tej matówce widac to ponizej kadru pojawia się taka czerwona poświata [mozna sie przyzwyczaić]
a jak dobrze pamiętam to andee pisał że matówka deluxe z liniami podziału kosztuje 320zeta
dla tych co są przyzwyczajeni do mikropryzmatów z zenita o osi połączenia przechylonej o 45st to Andee ma pryzmaty połaczone linią poziomą [horyzontalnie] - mam nadzieję że poprawnie się wysłowiłem
pytam co ma wersja de lux do 350d oprocz tego ze jest jasniejsza
co ma ponad to ze jest jasniejsza???
pytam co ma wersja de lux do 350d oprocz tego ze jest jasniejsza
co ma ponad to ze jest jasniejsza???
ale to pytanie do andee'go - bo chyba tylko on wie co do czego co ma i co w jakiej cenie.
Matowka deluxe posiada mikroraster na calej powierzchni, wiec mozna ostrzyc cala powierzchnia matowki a nie tylko klinem i pierscieniem mikropryzmatow jak w wersji standard. Poza tym ma plaska soczewke Fresnela (tez na calej powierzchni), dla lepszej dystrybucji swiatla...
Na razie zaznaczam się na wątku - rozważam zaawansowaną z liniami dla 20D, oraz z liniami i z kilnem do 5D :)
oraz z liniami i z kilnem do 5D :)
Uwazam ze do 5D nie ma sensu - ma tak duzy i jasny wizjer ze bezproblemowo powinno sie ostrzyc manualnie. A linie sa w matowce architektonicznej - bosssska w 5D 8)
Wykonywalem juz matowke do 5D, szczesliwy posiadacz jest zadowolony. Niestety wykonanie takiej matowki jest kosztowne, nie bede wnikal w niuanse ale ten proces jest naprawde kosztowny i trudny ze wzgledu na jej wymiary.
Niestety nawet w 5D ostrzenie manualne jest trudne, osoba ktora zamowila u mnie matowke korzystala z "precise focussing screen" (wersja specjalna do makro itp) dla 5D, miala tez matowke architektoniczna.
Ech... a ja nadal nie iwem jak bezpiecznie wyjąć matówkę z 33v. Gdybym wiedział, to bym zamówił podobną (dużą i drogą pewnie jak do 5D znaczy) (-:
Moze bedzie ktos zainteresowany?
Mam do sprzedania matowke Ee-S Super Precision Matte adaptowana z Canona 5D do Canona 350D (nie jest to standardowa matowka 5D).
Jak opisuje producent jest to matowka do precyzyjnego manualnego ostrzenia, dedykowana do fotografii makro oraz teleobiektywow. Matowke wykonalem dla siebie ale ze najprawdopodobniej bede zmienial body zmuszony jestem ja sprzedac.
Niewatpliwymi zaletami tej matowki sa genialne wrecz odwzorowanie bokehu niespotykane w innych matowkach, oraz pole widzenia niezaklocone zadnymi dodatkowymi elementami bo sama matowka jest gola, nie posiada klina, pol AF i mikropryzmatow. Wspaniale jest widoczna glebia ostrosci. Przy uzyciu przyslon ponizej f2.8 matowka daje obraz ciemniejszy od standardowej ale o wysoko podniesionym kontrascie, co jest zamierzeniem producenta i jest dodatkowa zaleta. Powyzej przyslony f2.8 jasnosc jest standardowa ale kontrast pozostaje na poziomie duzo wyzszym niz standard.
Polecam szczegolnie fanom fotografii makro! Pojedyncza produkcja, wiecej ich napewno nie zrobie, przynajmniej nie do 350d...
Cena 280zl
Uwazam ze do 5D nie ma sensu - ma tak duzy i jasny wizjer ze bezproblemowo powinno sie ostrzyc manualnie. A linie sa w matowce architektonicznej - bosssska w 5D 8)
o mam pytanie w takim razie, bo widze ze masz te matowke. Powiedz mi czym ona sie rozni od standardu poza tym, ze ma linie pionowe i poziome? Jak sie z nia pracuje?
Wyczytalem rowniez, ze jest trzecia wersja matowki, ktora ponoc jest nieco ciemniejsza ale ulatwia za to ostrzenie manualne? Czyzby jakis mikroraster?
Orientujesz sie moze ?
EDIT
OK Andee rozwial juz moje watpliwosci. Matowka bez punktow pomiaru ostrosci to nie dla mnie zabawka niestety. Gdyby nie to kupilbym ja.
Roger
Na co się przesiadasz ??
Jewszcze nie wiem, sie zobaczy...
zmieniasz system czy puchę ??
Raczej puszke...
UWAGA! WAZNE INFO!!!
Jak to sie pisalo za dawnych czasow...???
W trosce o dobro i zadowolenie klienta oraz ciagle podwyzszanie renomy firmy, wszystkie zakupione od dnia dzisiejszego matowki beda przed wyslaniem do klienta czyszczone ultradzwiekowo. ;)
Pozdrawiam
o mam pytanie w takim razie, bo widze ze masz te matowke.
Ja mam 20D i matowke od Andeego z liniami podzialu ORAZ punktami ostrosci 8) .
Oskarkowy ma 5D i architektoniczna matowke - u niego widzialem i sie zainteresowalem, czego rezultatem jest poprzedzajace zdanie. Mozesz jego podpytac o jeszcze wiecej szczegolow.
Ja mam 20D i matowke od Andeego z liniami podzialu ORAZ punktami ostrosci 8) .
AFAIK 20D ma punkty na dodatkowej szybce a nie na matówce.
To prawda piast9, Vitez chcial chyba tylko stwierdzic ze poprostu one dzialaja z moja matowka poprawnie...
To prawda piast9, Vitez chcial chyba tylko stwierdzic ze poprostu one dzialaja z moja matowka poprawnie...
Ano... niedokladnie sie wyrazilem.. Zamiast "ORAZ" - powinienem sie rozpisac ze po prostu punkty AF w 20D dzialaja bez problemu i koniecznosci stosowania jakichs specjalnych, poprawionych matowek.
Mam male info...
Jezeli ktos ma ochote na matowke przed wakacjami to zapraszam. Na poczatku lipca wyjezdzam i nie bede zamawial kolejnej partii komponentow bo niestety nie stac mnie na ich magazynowanie a raczej utopienie gotowki w towarze. Zamowienia bede przyjmowac jeszcze przez maksymalnie 2 tygodnie wiec bardzo prosze jezeli ktos jest zdecydowany o stosowna informacje.
Od polowy lipca, najprawdopodobniej do poczatku wrzesnia lub jeszcze troche dluzej zamowienia i ich realizacja beda wstrzymane.
Pozdrawiam i zapraszam
Mam pytanie dotyczące wesji deluxe. Obecnie posiadam standardową. Oprócz pewnej uciążliwości związanej z ciemnieniem jest jeszcze pewna sprawa - podgląd GO.
Standardowa matówka od Andee'go ma w środku klin, potem pierścień mikropryzmatów, potem jeszcze jeden matowy pierścień i na reszcie powierzchni jeszcze inną fakturę.
Przy rozostrzeniu kliny wiadomo, rozjeżdżają się, na mikropryzmatach widać kaszanę, na bokach matówki też dziwnie to wygląda. Ocena rozmycia czy GO jest możliwa praktycznie tylko na tym pierścieniu na zewnątrz mikropryzmatów.
Jak to jest w matówce deluxe?
Witam
Jestem juz po wakacjach i zapraszam do skladania zamowien :).
Moje zapasy materialow sa na wyczerpaniu a niestety kolejnych dostaw moze nie byc. Jezeli ktos jest zdecydowany na zakup to prosze o kontakt.
Pozdrawiam
P.S. Piast9 podglad GO na matowce deluxe jest duzo lepszy i wyrazniejszy bo nie posiada ona mikropryzmatow lecz mikroraster, dodatkowo jest jasniejsza...
Andee przypomnij jakie rodzaje matówek i w jakich cenach są aktualnie dostępne.
Oto typy i ceny:
Standard (ostrzy do f5.6, klin, mikropryzmaty) - 170zl
Deluxe (ostrzy praktycznie w pelnym zakresie
przyslon, klin, Fresnel, mikroraster) - 300zl
Deluxe z liniami (to co powyzej + zloty podzial na matowce) - 340zl
Ceny poszly troche do gory w zwiazku z brakiem dostepnosci materialow, niestety zapowiada sie na to ze to bedzie stala tendencja...
Pozdrawiam
A jest mozliwosc standard z liniami? Siostra do 350D by potrzebowala...
Tak, oczywiscie jest mozliwosc. Musiala by tylko troszke poczekac na realizacje zamowienia, z powodu koniecznosci przerobienia projektu bo standardu z liniami jeszcze nie robilem. Ale to zaden problem, kwestia 2 dni na przerobke projektu i potem standardowe odczekanie w kolejce 2-3 dni.
Cześć Andee.
A czy robisz też do 5D - np Deluxe z liniami? Jeżeli tak to ile się czeka i jaka jest cena?
Tak, wykonalem pojedyncza sztuke dla 5D. Niestety ze wzgledu na rozmiary tej matowki jest to trudny orzech do zgryzienia i wymaga zastosowania innych technik niz standardowe matowki. Deluxe z liniami do 5D wyceniam na okolo 550zl. Okres oczekiwania jest tez dluzszy niz na matowke standardowa okolo 2 tygodni...
pomyślę i dam znać
pozdrawiam
witam,
przeczytalem cały topic, ale nie znalazłem info, czy dostępna jest matówka deluxe z liniami dla 30d... jesli tak - w jakiej cenie? 340 zł?
dzieki
--
hoot
jest dostepna, to ta sama co do 20d... 360zl
bromba102
16-09-2006, 00:15
Używam obiektywu MTO 11CA o świetle f10 z Canonem 20D. Ustawienie ostrości na standardowej matówce to trochę lotteria. Czytałem o problemach powyżej f5.6. Wersja deluxe ma działać poprawnie do f11. Andee czy możesz potwierdzić, że nie będę miał problemów z MTO przy wersji deluxe?
bromba, napisz (bądź wpisz do profilu) skąd jesteś, to może znajdzie się jakiś posiadacz tej matówki w okolicy i będziesz mógł zobić test. Po samym świetle na 100% powiedzieć się nie da ale są duże szanse, że będzie ok. Mój jupiterek np. daje radę i przy f/16. Klin ciemnieje ale widać jeszcze.
Andee...czy to koniec matówek ?
Andee...czy to koniec matówek ?
Witam, też właśnie, Andee - można będzie jeszcze zakupić u Ciebie takową? (350D).
Pozdrawiam.
Skallarus
07-11-2006, 17:32
przeczytalem caly watek i podoba mi sie ten pomysl z matowka- napewno kupie deluxe ale niestety w grudniu dopiero.:( ale kupie :)
przeczytalem caly watek i podoba mi sie ten pomysl z matowka- napewno kupie deluxe ale niestety w grudniu dopiero.:( ale kupie :)
Spokojnie - nie wiadomo czy wogóle jeszcze będą :mrgreen:
Bo póki co, Andee milczy :evil:
cześć, jestem nowy i chciałbym się przywitać na wstępie. Po przeczytaniu fascynującej lektury jaką był ten wątek mam pytanie o dostępność matówki "deluxe" Czy można jeszcze liczyć na jakiś egzemplarz?
Witam wszystkich.
Jestem właśnie po zamówieniu matówki do 350D (szkoda, że tylko wersji standard). Będę czekał na przesyłkę a potem... trza będzie kupić jakieś manualne szkieło M42 i pofocić.
Pozdrawiam
Ja również właśnie zamówiłem :-) szkoda tylko że trzeba przedpłacać :-( Wersja MAX chyba nie weszła do produkcji ;-)
Andee nie produkuje juz matowek
Pozdr.
T.
Tak dla sprostowania, Andee nie produkuje juz matowek do 400d...
Matowki deluxe tez nie sa juz dostepne ale moze kiedys beda...
Poza tym matowki sa produkowane a zamowienia przyjmowane...
Jak dlugo bedzie trwal taki stan rzeczy, sadze ze do wyczerpania zapasow - czyli maksimum do 2 miesiecy, potem Bog raczy wiedziec...
ms714033
10-02-2007, 23:15
... Andee nie produkuje juz matowek do 400d...
Why??? :sad:
A ja nie wiem czy wogóle jeszcze coś produkuje - kasę wysłałem dwa tygodnie temu i CISZA :-( nie dostałem wogóle potwierdzenia że otrzymał, nie mówiąc już o wysyłce...
A ja nie wiem czy wogóle jeszcze coś produkuje - kasę wysłałem dwa tygodnie temu i CISZA :-( nie dostałem wogóle potwierdzenia że otrzymał, nie mówiąc już o wysyłce...
Pisałem ostatnio do Andee'ego i potwierdził moją wpłatę i powiedział, żebym czekał... więc czekam:rolleyes: .
ps. Chłop jest pewnie zabiegany. Jak nie jesteś pewien to napisz do Niego i zapytaj sie o przelew.
Czy ktoś z was zamówił może matówkę do amerykańskiego odpowiednika 350d, czyli rebela xt? swoja zamówiłem właśnie do 350d gdyż gdyż byłem przekonany, że to w zasadzie te same aparaty. Niestety wystąpiły pewne problemy z przesunięciem punktu ostrości i nie wiem, czy nie wynikają one z delikatnych różnic w wymiarych matówek tych 2 modeli(a może jednego tylko z różnymi znaczkami ;) ). Bardzo proszę o podzielenie się informacją gdyż na pewno pozwoli to na lepsze zdiagnozowanie przyczyny usterki. dzięki
Niestety wystąpiły pewne problemy z przesunięciem punktu ostrości i nie wiem, czy nie wynikają one z delikatnych różnic w wymiarych matówek tych 2 modeli(a może jednego tylko z różnymi znaczkami ;) ).
Moim zdaniem wynika to tylko z tolerancji w fabryce. Fabrycznie montowane matówki maja podkładki o różnej grubości dobierane w zależności od tego, jak wyszło gniazdo matówki.
problem konsultowałem już wcześniej z andeem i grubością podkładki (tj. zwiększająć ją) można wyeliminować BF, który najczęściej pojawia się przy instalacji tej matówki. U mnie wystąpił jednak FF więc matówka jest prawdopodobnie za gruba. Dlatego postanowiłem zapytać na forum, czy ktoś nie używa takiej matówki do rebela xt. Jeśli tak to bardzo proszę o ujawnienie się :) Trochę wyjaśni to sprawę
Gdy ja miałem FF ( 350 D ) Andee polecił mi wyjąć płytkę dystansową, tak też zrobiłem mam teraz BF, należałoby pewnie użyć coś o grubości pośredniej w stosunku do płytki dystansowej, nie mam pojęcia co by to mogło by być, zresztą dużo zabawy aby " wyregulować" idealnie, ta zabawa rodzi niebepieczeństwo zabrudzenia komory aparatu paprochami, bo ciężko mieć w domu sterylne warunki
Ja również za poradą Andee wyregulowałem sobie matówkę dystansami z tasmy dwustronnie przylepnej. Nie ma z tym żadnego problemu - po kilku próbach dochodzi się do perfekcji. Strachu z zabrudzeniem nie miałem bo czasem podczas wymiany obiektywów w plenerze bardziej mi się brudzi lustro (i czasem matryca) niż podczas wymiany matówki w domu.
Naprawdę nie ma czego się obawiać - to tyle z moich dośwadczeń.
wlasnie znalazłem stronę gdzie z modifikuja matówki z 1D do piatki
(sprzedaja po 130 USD)
http://haodascreen.com/Canon5D.aspx
Pytanie do uzytkowników, jak taka matówka sprawdza się w manualnym ostrzeniu na jedynkach?
Moze ktoś zna jakieś miejsce gdzie można by zamówić taką modyfikację u nas w Polsce?
Ostatecznie, jak sie nie uda tutaj to może są chętni do wspólnego zamówienia kilku sztuk? ...
Pisałem ostatnio do Andee'ego i potwierdził moją wpłatę i powiedział, żebym czekał... więc czekam:rolleyes: .
ps. Chłop jest pewnie zabiegany. Jak nie jesteś pewien to napisz do Niego i zapytaj sie o przelew.
...minęły już TRZY tygodnie, a po Andee'm ślady zaginęły:sad:. Kasa dawno wysłana, wielokrotnie wysyłane do Andee'go maile bez odpowiedzi, a o matówce ani widu ani słychu.
...minęły już TRZY tygodnie, a po Andee'm ślady zaginęły:sad:. Kasa dawno wysłana, wielokrotnie wysyłane do Andee'go maile bez odpowiedzi, a o matówce ani widu ani słychu.
nic sie nie boj, odezwie sie
Wydaje mi sie, ze czasem lepiej wydac wiecej kasy i miec cos wiecej (niz oferuje pojawiajacy sie i znikajacy oraz majacy problem z zamowieniami): http://www.katzeyeoptics.com/item--Katz-Eye-Focusing-Screen-for-the-Canon-400D-Rebel-XTi--prod_400D.html
Dzięki wielki, co prawda stronka nie jest wypasiona, ale mam nadzieję że są solidniejsi...
p.s. dam Andee'mu jeszcze tydzień ;-)
Witam
Chcialbym przeprosic za brak odpowiedzi oraz ze matowka nie dotarla na czas. Mialem awarie komputera, stracilem 2 dyski twarde, zasilacz, plyte glowna i karte grafiki. Nie bylem przygotowany finansowo na taki wydatek stad dopiero teraz odpowiedz w tym temacie. Wraz z dyskiem stracilem rowniez dane osob zamawiajacych. Poprosze wiec Olgierda o przeslanie tych danych ponownie, Twoja matowka jest wykonana i jezeli dane adresowe do mnie dotra zostanie wyslana w poniedzialek.
Dziekuje tez Kreonowi ktory zna mnie zapewnie nie od dzisiaj i zna tez moja uczciwosc chociaz nic u mnie nie zamawial i slowa nawet wirtualnego nie zamienil, za darmowa opinie na moj temat i moich matowek... Zapewne tyle samo wie o matowkach KatzEye, ktore posiadaja parametry gorsze od moich matowek...
P.S. Olgierd, nawet pomijajac awarie komputera mam 4 dniowy poslizg w realizacji Twojego zamowienia. Bardzo prosze pamietac o terminach ktore ustalamy, i miec na uwadze ze jezeli pieniadze wysylamy w piatek to docieraja one zwykle w poniedzialek...
Pozdrawiam
Ufff ;-)
Lepiej późno niż zaPóźno - jeszcze nie zamówiłem tej matówki ze stanów :-) Bardzo zaniepokoił mnie ten kompletny brak odzewu - mam ostatnio złe doświadczenia z prenumeratą pism fotograficznych więc pomyślałem że wirus się rozprzestszania :-) ;-) Teraz najwięcej focę manualnym obiektywem i zaczęło mnie bardzo pilić... Czekam z nadzieją :roll: p.s. dzięki Tadek za podtrzymywanie na duchu
Jezeli ktos jest zainteresowany to w przyszlym tygodniu bede mial material na wykonanie kilku matowek "deluxe". Bede mogl rowniez wykonac matowki do 400D, poza tym oczywiscie 350D, 20D, 30D. Szczegoly prosze ustalac ze mna na maila:
mgzk [at] complex [dot] com [dot] pl
Na chwile obecna niestety nie...
Albo inaczej, jezeli znajdzie sie 4-5 chetnych to mozemy o tym rozmawiac.
a czy sa jeszcze dostepne matowki z klinem i rstrem do 300D??
Może znajdzie się 4 chętnych na deluxa do 5d. Ja jestem zainteresowany.
A co to są matówki i do czego słuzą? :-)
A co to są matówki i do czego słuzą? :-)
Nie troluj;-)
właśnie widziałem matówke na allegro, made in andee. czy wyście poszaleli?! 320 zł???????
Coś taki zdziwiony. To ja ją sprzedaję i za tyle kupiłem. Sprzedaję za mniej oczywiście.
właśnie widziałem matówke na allegro, made in andee. czy wyście poszaleli?! 320 zł???????
http://canon-board.info/showpost.php?p=205269&postcount=278
O masz. To mogę cenę też teraz w górę dźwignąć ;-)
ale żeby aż tyle? i to za robioną? ja swoją zrobiłem w około godzinę ze starej jaką miałem z canona AE 1 program, jak pokazałem efekt koledze to też zamówił taką ale do 300d, ja mam 350d. kształt ogólny zrobiłem na szlifierce jedynie zwężenia po bokach na frezarce. powiedziałem kumplowi by kupił jakąś matówke z zepsutego zenita to mu zrobie,powinno pasować. a ile taka może kosztować; 10zł?
ale żeby aż tyle? i to za robioną?
1. Nie miales jej w reku a sa robione i "robione" .
2. Mamy wolny rynek, wiec o co ci chodzi - sa tacy co zrobia sami, sa tacy co kupia za 100zl, a sa i tacy co za 600-700zl z katzeyeoptics kupia bo "firma robi a nie ktos w garazu" . Nie wiem co ci do tego kto ile spiewa za dany produkt - nikt cie nie zmusza do kupna akurat tej matowki.
Może to ta moja :twisted:
Zapłaciłem chyba grubo ponad miesiąc temu i wszystko co dostałem to potwierdzenie wysłania listu priorytetowego :-?
To moja. Kupiłem ją prawie rok temu ;-)
To moja. Kupiłem ją prawie rok temu ;-)
Ufffffffff :mrgreen:
szu(cze)kam dalej :cry:
Zapłaciłem chyba grubo ponad miesiąc temu i wszystko co dostałem to potwierdzenie wysłania listu priorytetowego :-?
Chyba poczta miala slabszy miesiac bo ja wtopilem cos ok 300zl w dwa przedmioty z Allegro kupione cos ponad miesiac temu (wplata z gory do sprawdzonych sprzedawcow - sklepow internetowych) i przesylki nie dotarly, obecnie reklamacje poszly i oswiadczenia podpisuje...
A co ciekawe wszystkie przesylki pobraniowe (6 albo i wiecej) z tego samego okresu dotarly, choc z malymi opoznieniami. To daje mi podejrzenie ze ktos sobie przywlaszcza przesylki niepobraniowe :? .
Z tego co sie jakiś czas temu dowiadywałem to przesyłki ubezpieczone ( nawet na kwotę 50 PLN) nie giną wcale. Przesyłki pobraniowe też nie giną. Chyba jest jakiś inny system ewidencji tych przesyłek. z tego co mi powiedziano na poczcie to przesyłki najczęściej giną w sortowniach, gdzie jest duży przemiał.
Ale to chyba też nie reguła, kiedyś kupowałem jakąś metalową redukcję i przesyłka do mnie przyszła z adnotacją uszkodzona, czy otwarta. I była zafoliowana w specjalnej torbie, redukcja dotarła.
Mnie to tylko nauczylo ze przy przesylkach za > 150zl brac kuriera (koszt ok 15zl, zalezy od wagi) zamiast sie potem 3 miesiace wozic z reklamacjami, zwrotem pieniedzy (albo i nie) itp. U kuriera tez gina podobno (mi jeszcze nie zginela), ale jakos rzadziej i sprawniej reklamacje dzialaja (tez podobno - wyczytane opinie).
Mnie to tylko nauczylo ze przy przesylkach za > 150zl brac kuriera (koszt ok 15zl, zalezy od wagi) zamiast sie potem 3 miesiace wozic z reklamacjami, zwrotem pieniedzy (albo i nie) itp. U kuriera tez gina podobno (mi jeszcze nie zginela), ale jakos rzadziej i sprawniej reklamacje dzialaja (tez podobno - wyczytane opinie).
no żebyś się nie przejechał na kurierach......u nas w firmie rozwalili fabrycznie zapakowaną plazmę za 12tys zł i skończyło się w sondzie bo tak ściemniali........
no żebyś się nie przejechał na kurierach
Przeciez napisalem ze u kurierow tez gina podobno :p .
......u nas w firmie rozwalili fabrycznie zapakowaną plazmę za 12tys zł i skończyło się w sondzie bo tak ściemniali........
A co sondowaliscie? Rozwalona plazme?
Przeciez napisalem ze u kurierow tez gina podobno :p .
A co sondowaliscie? Rozwalona plazme?
sondowaliśmy uszkodzenie bo chcieli się wywinąć że to nie ich wina......
no i skończyło się w sądzie......8-)
Może to ta moja :twisted:
Olgierd opisz prosze problem dokladnie i to jak zostales potraktowany przez poczte, bo to co napisales jest niejasne i stawia mnie w niezrecznej sytuacji.
P.S. Sprawa jest wyjasniona, matowka odnalazla sie na poczcie...
Olgierd opisz prosze problem dokladnie i to jak zostales potraktowany przez poczte, bo to co napisales jest niejasne i stawia mnie w niezrecznej sytuacji.
P.S. Sprawa jest wyjasniona, matowka odnalazla sie na poczcie...
Tak, potwierdzam że u mnie trwa "włoski strajk listonoszy" - kiedyś nie chciało im sie dostarczać przesyłek - wrzucali tylko awizo do skrzynek. W tym roku jednak nie chce im się nawet dostarczać awizo - okazało się że matówka przeleżała 3 tygodnie na poczcie i odesłali ją. W międzyczasie ja byłem kilkakrotnie i pokazywałem dowód nadania od Andee, ale panie w okienku uśmiechając się twierdziły że taka przesyłka do nich napewno nie trafiła - odesłali mnie najpierw na pocztę której podlegają listonosze następnie do okrędowej (nadal bez śladu), a na koniec do centralnej w Warszawie. Cały czas twierdzono że takiej przesyłki nie było. Traf chciał że to samo zrobili z obiektywami, które sprowadziłem ze stanów. Wtedy jednak przed odesłaniem pani kierownik poczty odnalazła mój numer domowy i zadzwoniła pytając się dlaczego nie odbieram paczki (być może dlatego że miałek dopłacić kilka stówek :twisted: ). Jak już ją dorwałem to poprosiłem żeby sprawdziła list od Andee i... znalazła go w Busku. Sorki Andee za zamieszanie, ale rozumiesz że byłem trochę wku...
lukaszad
27-03-2007, 19:25
Witam forumoiczów,
czy ktoś liczył koszty zabawy w manualne ostrzenie (obiektyw MF + matówka +m42 przejściówka) do 350d ala np obiektyw tamrona 17-55 F2.8 (1200zl) Czy skóra jest warta wyprawki?
Ja staję przed takim właśnie dylematem. W co zainwestować?
Jakie stare obiektywy powalają jakością i ostrością i w jakiej cenie. Czy ktoś mnie może przekonać. Sprawa tej matówki po przeczytaniu wszystkich postów robi wrażenie. Pozdr.
Lukaszad
czy ktoś liczył koszty zabawy w manualne ostrzenie (obiektyw MF + matówka +m42 przejściówka) do 350d ala np obiektyw tamrona 17-55 F2.8 (1200zl) Czy skóra jest warta wyprawki?
W przypadku JEDNEGO obiektywu i to ogolnego zastosowania, tzw standard zooma do turystyczno-domowo-rodzinnych zdjec - nie warto.
W przypadku gdy masz/mozesz miec dostep do kilku-kilkunastu dobrych szkiel to zauwaz ze nie musisz do kazdego z nich dokupowac matowki i przjesciowki z adapterem.
Jakie stare obiektywy powalają jakością i ostrością i w jakiej cenie.
http://forum.stock-photo.pl/
Czy ktoś mnie może przekonać.
Nikt cie nie bedzie przekonywac. Mozesz co najwyzej otrzymac rozne opinie od roznych osob ale decyzje musisz podjac sam... bo to twoje pieniadze i twoje zdjecia. Gdyby ktos cie przekonywal to bralby potem odpowiedzialnosc za twoje wydatki i jakosc zdjec - nie znam takich odwaznych ;)
Dostałem dzisiaj matówkę - biorę się za rozkręcanie puchy :-) Okazało się również że PITy zostały tak samo potraktowane
Oglaszam swiateczno-wiosenna promocje :)
Od dzisiaj na haslo "Canon Board" - matowki "deluxe", czyli superjasne, z klinem i mikrorastrem, dzialajace w calym zakresie przyslon uzytecznych oferuje w starej cenie:
Dla Canonow 300D, 350D,400D,20D,30D - 360zl/szt - wraz z kosztami przesylki priorytetowej
Zapraszam, promocja trwa tylko do konca przyszlego tygodnia.
Pozdrawiam
P.S. Na pytania zainteresowanych czekam pod numerem gadu-gadu: 4488234
hrabia_vader
10-04-2007, 19:10
Dla Canonow 300D, 350D,400D,20D,30D - 360zl/szt - wraz z kosztami przesylki priorytetowej
Dziś na p.r.f.c pojawił się post informujący o firmie Virtual Village (http://www.virtualvillage.com/), która ma również w swojej ofercie różne matówki (m.in. do EOS 20D/30D (http://www.virtualvillage.com/Items/005106-016?)). Czy ktoś posiada takową? A szczytem radochy dla mnie byłoby, gdyby ktoś potrafił powiedzieć jak tamte matówki mają się do tych od Andy'ego. Nie spodziewam się cudu, ale $33 dolce to nie trzy i pół stówki. Nawet z przesyłką i ewentualnym cłem.
Od dzisiaj na haslo "Canon Board" - matowki "deluxe", czyli superjasne, z klinem i mikrorastrem, dzialajace w calym zakresie przyslon uzytecznych oferuje w starej cenie:
Zapraszam, promocja trwa tylko do konca przyszlego tygodnia.
Pozdrawiam
Promocja oczywiście dotyczy także zamówień oczekujących na realizację?
Witam
W zwiazku z tym ze zostalo mi jeszcze troche materialu z wiosennej promocji, ponawiam oferte:
360zl za matowki deluxe (superjasne) z klinem i mikrorastrem w wersjach 300D, 350D,400D,20D,30D.
Zapraszam i serdecznie pozdrawiam
P.S. Oferta jest ograniczona, o szczegoly i konkretne ustalenia prosze pytac na PW...
mikolas679
06-02-2008, 17:41
Chcialbym zapytac czy z matowka "Deluxe" pomiar swiatla przez canon300d nie jest juz zabuzony ?
a u mnie na 30D ta matówka fałszuje wskazania światłomierza od 1 do ok 2,5 EV :-(
a co ma matówka do światłomierza?
Swiatłomiarka ttl mierzy światło na matówce, na czymś musi :)
Bagnet007
16-02-2008, 15:02
Swiatłomiarka ttl mierzy światło na matówce, na czymś musi :)
To prawda, na czymś musi choć nie zawsze musi to być matówka :-)
Najgenialniejsze rozwiązanie wg. mnie jest w OM-4 (tak tak, kryptoreklama :] ). Światłomierz jest tam, gdzie dziś AF w aparatach (podwójne lustro). Gdyby dziś coś takiego było produkowane, nie było by problemów z przekłamaniami pomiarów.
A moja matówka do 5D nijak nie chce się wpasować w body :-(
Krzyciech
17-02-2008, 12:19
Chcialbym zapytac czy z matowka "Deluxe" pomiar swiatla przez canon300d nie jest juz zabuzony ?
U mnie oszukuje nawet o 2EV, ale mam wersje amerykańską - Digital Rebel. Może ma to wpływ ? :sad:
U mnie oszukuje nawet o 2EV, ale mam wersje amerykańską - Digital Rebel. Może ma to wpływ ? :sad:
to i tak nieźle bo generalnie przemnaża sie wskazania polskiego światłomierza przez kurs dolara :-D
nie ma :lol:
Krzyciech
20-02-2008, 00:56
nie ma :lol:
Zbierasz posty do kolekcji ? Jeżeli masz jakieś informacje to może się podzielisz swoją wiedzą.
Jeżeli masz jakieś informacje to może się podzielisz swoją wiedzą.
eos 400d, digital rebel xti oraz kiss x digital (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d) to jeden i ten sam aparat.
odpowiednio zostaly tak nazwane na rynek eu, usa, i jp.
TommyTheCat
20-02-2008, 02:25
mialem 300D i matowka przeklamuje, ale praca z M42 to bajka :)
Krzyciech
21-02-2008, 22:35
eos 400d, digital rebel xti oraz kiss x digital (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d) to jeden i ten sam aparat.
odpowiednio zostaly tak nazwane na rynek eu, usa, i jp.
To lubię konkretnie i na temat.
Oczywiście wiem o tym, lecz spotkałem się z informacjami - nawet gdzieś i na tym forum - że jednak nie jest to 100% kompatybilność. Wystarczy, że te aparaty czy ich elementy powstają w rożnych fabrykach i to już może powodować drobne różnice w wykonaniu. Tak przecież jest z samochodami.
lecz spotkałem się z informacjami - nawet gdzieś i na tym forum - że jednak nie jest to 100% kompatybilność.
http://canon-board.info/showthread.php?t=26420 nic z tego nie wynika.
jedyne roznice jakie przychodza do glowy to rozne wtyczki sieciowe od ladowarki ;)
Krzyciech
22-02-2008, 16:57
http://canon-board.info/showthread.php?t=26420 nic z tego nie wynika.
jedyne roznice jakie przychodza do glowy to rozne wtyczki sieciowe od ladowarki ;)
Z tego wynika, że sprawa raczej nie do rozstrzygnięcia. Niby nic nie widać ale gwarancji identyczności też nie ma. Chyba tylko na Żytniej wiedzą ale pewnie to tajemnica służbowa. ;)
Canomiszka
17-11-2008, 21:49
ŚWIATŁOMIERZ A MATÓWKA
Z moich info wynika że światłomierz w Eosach czyta światło z matówki, po to właśnie jest nastawa np. w 40D w indywidualnych do zmiany matówki.
A więc światłomierz czyta to, co się odbija (a jest tego sporo) od matówki, mniej światła odbija się od EF-S niż od standardowej (bo więcej leci do oka, dlatego jaśniejsza). Jak mamy pomiar ważony albo selektywny to pół biedy, ale czy ktoś testował pomiar punktowy na nowych matówkach z klinem. Pomiar powinien być czytany ze środka kadru, czyli z klina, światło przecież leci przez klin bez żadnych zakłóceń, matówka nie jest rozświetlana w tym miejscu. Muszą się więc pojawić zafałszowania. Pytanie czy systematyczne i dające się skorygować (ale tyle tych korekcji przy M42)...
Ma ktoś wiarygodne testy?
Dla sprawdzenia zmierzyć sobie światło bez obiektywu i zasłonić czarnym kartonikiem matówkę (najlepiej na jakiejś kiepskiej lustrzance anie na cacuszku, jeszcze jakiś paproszek....).
Witam
Poszukuje kontaktu z osoba z Miechowa bodajze, ktora kilka miesiecy temu zamowila u mnie matowke do aparatu Canon 5D z nietypowymi liniami podzialu kadru...
Sprawa pilna, kontakt: admin@mpgkbusko.pl
Jak wygląda dostępność do 20D? standardu i jaśniejszej ? mam dodatkowo stałe m42 tele i przy konwerterze 2x jest cimno nieco :) więc chyba jaśniejsza będzie bardziej pożądana?
Dostępność i cena bieżąca... jeśli temat dla 20d jeszcze aktualny.
juz dawno temu Andee napisal (http://canon-board.info/showpost.php?p=143673&postcount=118)
Dla rozjasnienia sprawy, moje matowki napewno nie sa przeznaczone do wspolpracy z obiektywami z natury ciemnymi mam tu na mysli tanie telezoomy. Nie bede ukrywac ze optymalne przyslony to przyslony do f5.6 dla obiektywow manualnych. Przy obiektywach AF nie jest to duzym problemem, tu odgrywa role najwyzsza osiagalna przyslona gdyz wartosci ponizsze sa uruchamiane w momencie wyzwolenia matowki, a ten moment trwa ulamek sekundy i nie wplywa na pomiar czy zaciemnienie matowki.
jak i troche wczesniej (http://canon-board.info/showpost.php?p=143660&postcount=116)
Moge wprowadzic do obrotu matowki dzialajace sprawnie do przyslony f16, a moze nawet wyzej f22. Niestety nie sadze aby znalezli sie chetni, chocby ze wzgledu na koszty takiej matowki...
tak, ale o ile doczytałem sprawa dotyczy optymalnych przesłon do 5,6 dla matówki w wersji standard... potem była mowa (nie chce mi się przekopywać przez posty) o dostępności też jaśniejszych na zamówienie... wersji deluxe bodajże? Dobrze kojażę?
w którymś poście: "- Deluxe (ostrzy praktycznie w pelnym zakresie przyslon, klin, Fresnel, mikroraster) - 300zl"
nie chce mi się przekopywać przez posty
no to ja za Ciebie juz nie bede ale masz racje
http://canon-board.info/showpost.php?p=302876&postcount=339
masz tez w tym poscie nr gg do Andee na wypadek jakby na forum nie zajrzal ale moze nie bedzie Ci sie chcialo pisac...
dziwna tonacja wypowiedzi. Tak, gg mam, adresy mailowe tez mam, przeszukując posty w tym wątku spisałem wszystkie informacje.
Zadałem pytanie via forum - na pewno ktoś jeszcze będzie zainteresowany aktualnymi informacjami o matówkach andeego. w końcu mamy koniec roku 2008, a ceny podobnie jak oferta i dostępność tejże, mogły się zmienić nieco od czasu ostatnich aktualizacji.
blum - nie chwytaj za słówka, tym bardziej że sam przyznałeś miałem rację. Na marginesie ciekawe te ślubne kadry.
a to przepraszam, zle zrozumialem, niepotrzebnie ocenilem... cisnienie dzisiaj niskie, zarwalem kilka ostatnich nocy i spie dzis caly dzien troche wyrywkowo ;-)
snil, kurcze - od dziecka chwytalem za slowka :>
na marginesie dziekuje chyba :)
Odświeżam temat, który uległ zamrożeniu na przeszło dwa lata.
Jako, że stałem się posiadaczem cudownego manualnego szkiełka, które widnieje w moim podpisie, interesuje mnie wymiana matówki do 550D.
Czy ktokolwiek coś wie na ten temat ?
Z czego robione są matówki...plastyk czy szkło ?
Jeśli z plastyku, to zastanawiam się czy nie próbować dopasować, jakiejś porządnej np. z Pentaxa.
Chętnie posłucham wszelkich propozycji i uwag.
MacGyver
17-02-2011, 16:14
Andee: http://www.canon-board.info/member.php?u=2865
Ostatnio Aktywny: 29-10-2010
Myślę że jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć od Andee'ego powinieneś napisać PW a najlepiej e-mail :-)
Andee: http://www.canon-board.info/member.php?u=2865
Ostatnio Aktywny: 29-10-2010
Myślę że jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć od Andee'ego powinieneś napisać PW a najlepiej e-mail :-)
Obawiam się, że od niego nic się nie dowiem, ponieważ jak zauważyłeś aktywny był dość dawno. Na jego stronie www, także nic nie ma.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przeczytałem uważnie cały wątek i przyszło mi do głowy, że on prawdopodobnie nie produkował tych matówek, ale kupował gdzieś gotowe i dostosowywał do konkretnego modelu.