Zobacz pełną wersję : Jakie kroki podjąć, na co się zdecydować ?
Witam. Mam do Was pytanie, i potrzebuję odpowiedzi takich, jakbyście sami byli w takiej sytuacji.
Zastanawiam się nad kupnem statywu i lampy ( wartość obu rzeczy ok. 1600 zł ), aczkolwiek mogę odłożyć te pieniądze, i za dwa miesiące kupić 100mm 2.8, a statyw i lampę we wrześniu - lub na odwrót. Na co się zdecydować ? Sam już nie wiem, więc pytam.
Odpowiedzi typu "TWOJA FORSA RÓB CO CHCESZ" mnie nie kręcą, więc sobie darujcie. Postawcie się po prostu na moim miejscu, i doradźcie jak ludź ludziowi.
Pozdrówki !
michael_key
21-03-2013, 14:30
Co fotografujesz?
Przygodę ze swoim aparate zaczalem niedawno. Głownie krajobrazy, makro, zwierzeta, zdarza sie portrety.
michael_key
21-03-2013, 15:03
Jeśli oprócz wymienionej w sprzęcie 50-tki nie masz nic więcej to sugerowałbym najpierw obiektyw.
Odpowiedzi typu "TWOJA FORSA RÓB CO CHCESZ" mnie nie kręcą, więc sobie darujcie. Postawcie się po prostu na moim miejscu, i doradźcie jak ludź ludziowi.
Tu jest większa qltura niż na innych forach. Nie obrażaj ludzi tu zaglądających. :)
Ja też najpierw decydowałbym się na szkło. Pytanie moje jest takie: dlaczego akurat taka stałka, a nie jakiś zoom-szkło? Skoro zaczynasz, skąd przekonanie, że akurat takiego potzrebujesz? A statyw - hmm, na początek możesz qpić taki za wybitne grosze (20pln) tylko po to, by nie kłaść aparatu na ziemi/piasku. A za jakiś czas go zmienisz.
@Tommeck, ale na każde forum trafi się jedna taka osoba :p.
Strasznie kręci mnie makro, a na 100mm 2.8 już pracowałem, i pracowało mi się dobrze. Co do zooma, ostatnio się dowiedziałem, ze wujaszek chce mnie obdarować 70-300, także zooma mam z głowy, póki co.
Wydaje mi się, że już wiesz, co chcesz i potrzebujesz tylko potwierdzenia słuszności swojego wyboru :-) Ja również popieram wybór szkła w pierwszej kolejności. Zastanów się tylko może też nad C24-105/4L: masz duży zakres ze stałym światłem, masz stabilizację, masz tryb macro, masz superszybki i celny AF, masz świetną jakość wykonania. Używane szkło mógłbyś upolować nawet poniżej 2ooo ...
A statywu za 20, czy nawet 50 złotych to bym nie proponował, bo może to później kosztować duużo więcej. Za 200-300 Pln można już za to kupić solidny sprzęt, który się nie załamie pod naciskiem lustra ze szkiełkiem.
@Arni, czyli Twoim zdaniem lepiej ogladac sie za 24-105, niz za 100mm ?
Co do zooma, ostatnio się dowiedziałem, ze wujaszek chce mnie obdarować 70-300, także zooma mam z głowy, póki co.
Fajny wujaszek. Też by mi się taki przydał. Z takią ogniskową zrobisz sporo ciekawych fotek, szczególnie na cropie fajnie wyjdzie (chodzi o zoom).
Co do taniego statywu - napisałem to jako alternatywa chwilowa. Żeby nie porysować sobie sprzętu. Wiadomo, że tanie chinśkie g... nie rozkłada się pod body z tele na maxa, bo że się poskłada samo - to raczej pewne, pytanie tylko za którym razem. ;) A jak chcesz maksimum kasy wydac na szkło, to czasem lepiej dołożyć do szkiełka, a statyw za jakiś czas zmienić. Ale wiadomo, że 200-300PLN to daje komfort pracy. :) Powodzenia.
@Arni, czyli Twoim zdaniem lepiej ogladac sie za 24-105, niz za 100mm ?
Ja bardzo lubię 24-105, jest bardzo uniwersalny, prawie do wszystkiego. Nie miałem do czynienia z tą 100'tką. Zapewne, jak większość stałek jest dobra, sam jednak musisz ocenić, co Ciebie najbardziej kręci. Mnie robale nie wciągaja, a do innych, bardziej konkretnych zastosowań mam inne szkła. Zaczynałem jednak od dokładnie takiego sprzętu jaki masz, a kolejnym krokiem był właśnie 24-105. Niestety 50/1.8 jest przyzwote, ale dosyć często zawodzi, dodatkowo przy cropie jest trochę za wąskie. Niedawno kupiłem sobie S30/1.4 i to jest faktycznie ciekawe urządzenie, które również mogę Ci śmiało polecić.
Jakie 70-300 masz dostać ? Tych szkieł jest cała masa, od różnych producentów i różnej jakosci ...
Jeśli chcesz na poważnie bawić się pełzaniem za robalami to jednak 100. Żaden zoom z trybem makro nie da Ci takiej jakości. A póki brak funduszy na lampę to zrób dyfuzor na wbudowaną. Jeśli jednak makro traktujesz jako miły dodatek to może faktycznie uniwersalny 24-105 + pierścienie lub Raynox?
@Arni, mowie o canonie 70-300 ze światłem chyba f/4-5.6 , o ile się nie mylę. Powiem Ci, ze mnie zainteresowałeś tym 24-105. Jeżeli starczy mi funduszy, na co mam nadzieje, to może na setkę, i 24-105 sobie pozwolę.
@Ponury, dyfuzor na wbudowana, szukałem kiedyś jak to zrobić, lecz nie mogłem znaleźć - słaby szukajek ze mnie. Z pierścieniami nie miałem nigdy do czynienia, więc nie wiem jak to się "je".
michael_key
22-03-2013, 18:14
[...] dyfuzor na wbudowana, szukałem kiedyś jak to zrobić, lecz nie mogłem znaleźć - słaby szukajek ze mnie.
dyfuzor na lampę wbudowaną site:www.canon-board.info (http://www.google.pl/search?num=100&q=dyfuzor+na+lamp%C4%99+wbudowan%C4%85++site%3Awww .canon-board.info&tbs=&tbo=1) - Szukaj w Google