Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jakie kroki podjąć, na co się zdecydować ?

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

Domyślnie Jakie kroki podjąć, na co się zdecydować ?

Witam. Mam do Was pytanie, i potrzebuję odpowiedzi takich, jakbyście sami byli w takiej sytuacji.

Zastanawiam się nad kupnem statywu i lampy ( wartość obu rzeczy ok. 1600 zł ), aczkolwiek mogę odłożyć te pieniądze, i za dwa miesiące kupić 100mm 2.8, a statyw i lampę we wrześniu - lub na odwrót. Na co się zdecydować ? Sam już nie wiem, więc pytam.

Odpowiedzi typu "TWOJA FORSA RÓB CO CHCESZ" mnie nie kręcą, więc sobie darujcie. Postawcie się po prostu na moim miejscu, i doradźcie jak ludź ludziowi.

Pozdrówki !

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: Jakie kroki podjąć, na co się zdecydować ?

Co fotografujesz?

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

Przygodę ze swoim aparate zaczalem niedawno. Głownie krajobrazy, makro, zwierzeta, zdarza sie portrety.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Jeśli oprócz wymienionej w sprzęcie 50-tki nie masz nic więcej to sugerowałbym najpierw obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez dajt Zobacz posta
    Odpowiedzi typu "TWOJA FORSA RÓB CO CHCESZ" mnie nie kręcą, więc sobie darujcie. Postawcie się po prostu na moim miejscu, i doradźcie jak ludź ludziowi.
    Tu jest większa qltura niż na innych forach. Nie obrażaj ludzi tu zaglądających.
    Ja też najpierw decydowałbym się na szkło. Pytanie moje jest takie: dlaczego akurat taka stałka, a nie jakiś zoom-szkło? Skoro zaczynasz, skąd przekonanie, że akurat takiego potzrebujesz? A statyw - hmm, na początek możesz qpić taki za wybitne grosze (20pln) tylko po to, by nie kłaść aparatu na ziemi/piasku. A za jakiś czas go zmienisz.

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

@Tommeck, ale na każde forum trafi się jedna taka osoba .
    Strasznie kręci mnie makro, a na 100mm 2.8 już pracowałem, i pracowało mi się dobrze. Co do zooma, ostatnio się dowiedziałem, ze wujaszek chce mnie obdarować 70-300, także zooma mam z głowy, póki co.

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Wydaje mi się, że już wiesz, co chcesz i potrzebujesz tylko potwierdzenia słuszności swojego wyboru :-) Ja również popieram wybór szkła w pierwszej kolejności. Zastanów się tylko może też nad C24-105/4L: masz duży zakres ze stałym światłem, masz stabilizację, masz tryb macro, masz superszybki i celny AF, masz świetną jakość wykonania. Używane szkło mógłbyś upolować nawet poniżej 2ooo ...
    A statywu za 20, czy nawet 50 złotych to bym nie proponował, bo może to później kosztować duużo więcej. Za 200-300 Pln można już za to kupić solidny sprzęt, który się nie załamie pod naciskiem lustra ze szkiełkiem.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

@Arni, czyli Twoim zdaniem lepiej ogladac sie za 24-105, niz za 100mm ?

Co do zooma, ostatnio się dowiedziałem, ze wujaszek chce mnie obdarować 70-300, także zooma mam z głowy, póki co.
    Fajny wujaszek. Też by mi się taki przydał. Z takią ogniskową zrobisz sporo ciekawych fotek, szczególnie na cropie fajnie wyjdzie (chodzi o zoom).
    Co do taniego statywu - napisałem to jako alternatywa chwilowa. Żeby nie porysować sobie sprzętu. Wiadomo, że tanie chinśkie g... nie rozkłada się pod body z tele na maxa, bo że się poskłada samo - to raczej pewne, pytanie tylko za którym razem. A jak chcesz maksimum kasy wydac na szkło, to czasem lepiej dołożyć do szkiełka, a statyw za jakiś czas zmienić. Ale wiadomo, że 200-300PLN to daje komfort pracy. Powodzenia.

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

@Arni, czyli Twoim zdaniem lepiej ogladac sie za 24-105, niz za 100mm ?
    Ja bardzo lubię 24-105, jest bardzo uniwersalny, prawie do wszystkiego. Nie miałem do czynienia z tą 100'tką. Zapewne, jak większość stałek jest dobra, sam jednak musisz ocenić, co Ciebie najbardziej kręci. Mnie robale nie wciągaja, a do innych, bardziej konkretnych zastosowań mam inne szkła. Zaczynałem jednak od dokładnie takiego sprzętu jaki masz, a kolejnym krokiem był właśnie 24-105. Niestety 50/1.8 jest przyzwote, ale dosyć często zawodzi, dodatkowo przy cropie jest trochę za wąskie. Niedawno kupiłem sobie S30/1.4 i to jest faktycznie ciekawe urządzenie, które również mogę Ci śmiało polecić.
    Jakie 70-300 masz dostać ? Tych szkieł jest cała masa, od różnych producentów i różnej jakosci ...
    Ostatnio edytowane przez Arni ; 22-03-2013 o 11:05
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów