PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 85 Wadliwy AF ?:) Co o tym myślicie?

kurczeblade
26-02-2013, 19:14
Zrobiłem dzisiaj małego testa na AF Sigmie. w sumie tablic nie miałem, ale wykorzystałem bateryjki, wszystko było robione ze statywu.

Po zabawie z mikroregulacją, kopara mi opadła: Wykonałem kilka zdjęć z różnymi ustawieniami mikroregulacji w C50D i zobaczcie co się dzieje, i mam wrażenie że przy -20dopiero jest poprawnie ustawiona ostrość.

W linku jest 5zdjęć z różnymi ustawieniami mikroregulacji:
http://img6.imageshack.us/img6/7055/beznazwy1mj.jpg
1zdjęcie od góry 0
2zdjęcie -5
3zdjęcie -10
4zdjęcie - 15
5zdjęcie - 20

Ciągle miałem wrażenie że dobrze ostrzy, zrobiłem już kilka sesji tym obiektywem, ale generalnie domykałem go do 2.2 bo nigdy nie potrzebowałem aż 1.4 - zdjęcia bateryjek były robione na 1.4 widać ogromną różnice, chyba że to nie jest test prawidłowo wykonany. Odnoszę delikatne wrażenie że z wada nie jest stała, w zależności od odległości inna.... Robiąc zdjęcia z bliska, mam wrażenie że trzeba ustawić na -20 ale jak jest obiekt dalej, ostrząc przy tej regulacji jest nieostry obiekt i znów muszę powrócić na mikroregulacje 0zerową . Nie do końca to sprawdziłem bo mi zabrakło światła dziennego...

Co myślicie o tym, wysyłać do serwisu ?(jest jeszcze gwarancja) Zamierzam też wymienić puszkę na coś z FF - także nie wiem czy jest sens, wysyłać teraz obiektyw z 50d?

Cichy
26-02-2013, 19:22
Zrobiłem dzisiaj małego testa na AF Sigmie. w sumie tablic nie miałem, ale wykorzystałem bateryjki, wszystko było robione ze statywu.

Dalej nie trzeba czytać :) Typowy test OKD nie mający wielkiego przełożenia na rzeczywistość.

kurczeblade
26-02-2013, 19:25
Dalej nie trzeba czytać :) Typowy test OKD nie mający wielkiego przełożenia na rzeczywistość.

OKD? :)

Tylko przy każdym ustawieniu, robiłem po 10zdjęć i było zawsze tak samo ... :>

Ostrość była ustawiona na bateryjkę PANASONIC a dokładniej na drugą literkę A :)

Grzesiek_PL
26-02-2013, 20:04
Taki test nie ma najmniejszego sensu. Jeśli chcesz kalibrować to ostrz na coś płaskiego i kontrastowego, tak żeby AF nie miał opcji pomylić się i zaostrzyć na coś obok (punkty AF są większe niż w wizjerze).
Weź pod uwagę też odległość (kalibruj do najczęściej używanej).

jellyeater
26-02-2013, 21:11
OKD?
O kant zaDka? :)

kurczeblade
26-02-2013, 23:41
o kant du..y może nie bo coś duża różnica :)

Jutro postaram się zmotać tablice... :)

Grzesiek_PL
27-02-2013, 00:59
Jeśli zdjęcia na sesji masz trafione, to po co robić testy? Ja bym się cieszył i nie marnował czasu i migawki tylko zrobił kolejną sesję.
Na sesji zwykle panują trudniejsze warunki niż podczas testowania/kalibracji AF'a w odpowiednim świetle.

kurczeblade
27-02-2013, 14:23
Jeśli zdjęcia na sesji masz trafione, to po co robić testy? Ja bym się cieszył i nie marnował czasu i migawki tylko zrobił kolejną sesję.
Na sesji zwykle panują trudniejsze warunki niż podczas testowania/kalibracji AF'a w odpowiednim świetle.

Za dużo czytania forum CB, dzisiaj fociłem tym obiektywem w plenerze i przeszło mi, jest dobrze :)