Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Sigma 85 Wadliwy AF ?:) Co o tym myślicie?

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Sigma 85 Wadliwy AF ?:) Co o tym myślicie?

Zrobiłem dzisiaj małego testa na AF Sigmie. w sumie tablic nie miałem, ale wykorzystałem bateryjki, wszystko było robione ze statywu.

Po zabawie z mikroregulacją, kopara mi opadła: Wykonałem kilka zdjęć z różnymi ustawieniami mikroregulacji w C50D i zobaczcie co się dzieje, i mam wrażenie że przy -20dopiero jest poprawnie ustawiona ostrość.

W linku jest 5zdjęć z różnymi ustawieniami mikroregulacji:
    http://img6.imageshack.us/img6/7055/beznazwy1mj.jpg
    1zdjęcie od góry 0
    2zdjęcie -5
    3zdjęcie -10
    4zdjęcie - 15
    5zdjęcie - 20

Ciągle miałem wrażenie że dobrze ostrzy, zrobiłem już kilka sesji tym obiektywem, ale generalnie domykałem go do 2.2 bo nigdy nie potrzebowałem aż 1.4 - zdjęcia bateryjek były robione na 1.4 widać ogromną różnice, chyba że to nie jest test prawidłowo wykonany. Odnoszę delikatne wrażenie że z wada nie jest stała, w zależności od odległości inna.... Robiąc zdjęcia z bliska, mam wrażenie że trzeba ustawić na -20 ale jak jest obiekt dalej, ostrząc przy tej regulacji jest nieostry obiekt i znów muszę powrócić na mikroregulacje 0zerową . Nie do końca to sprawdziłem bo mi zabrakło światła dziennego...

Co myślicie o tym, wysyłać do serwisu ?(jest jeszcze gwarancja) Zamierzam też wymienić puszkę na coś z FF - także nie wiem czy jest sens, wysyłać teraz obiektyw z 50d?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Sigma 85 Wadliwy AF ?:) Co o tym myślicie?

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Zrobiłem dzisiaj małego testa na AF Sigmie. w sumie tablic nie miałem, ale wykorzystałem bateryjki, wszystko było robione ze statywu.
    Dalej nie trzeba czytać Typowy test OKD nie mający wielkiego przełożenia na rzeczywistość.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Dalej nie trzeba czytać Typowy test OKD nie mający wielkiego przełożenia na rzeczywistość.

OKD?

Tylko przy każdym ustawieniu, robiłem po 10zdjęć i było zawsze tak samo ... :>

Ostrość była ustawiona na bateryjkę PANASONIC a dokładniej na drugą literkę A
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 26-02-2013 o 19:27

Uzależniony

Taki test nie ma najmniejszego sensu. Jeśli chcesz kalibrować to ostrz na coś płaskiego i kontrastowego, tak żeby AF nie miał opcji pomylić się i zaostrzyć na coś obok (punkty AF są większe niż w wizjerze).
    Weź pod uwagę też odległość (kalibruj do najczęściej używanej).

Pełne uzależnienie

OKD?
    O kant zaDka?

Miasto
    Wrocław

o kant du..y może nie bo coś duża różnica

Jutro postaram się zmotać tablice...

Uzależniony

Jeśli zdjęcia na sesji masz trafione, to po co robić testy? Ja bym się cieszył i nie marnował czasu i migawki tylko zrobił kolejną sesję.
    Na sesji zwykle panują trudniejsze warunki niż podczas testowania/kalibracji AF'a w odpowiednim świetle.

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Jeśli zdjęcia na sesji masz trafione, to po co robić testy? Ja bym się cieszył i nie marnował czasu i migawki tylko zrobił kolejną sesję.
    Na sesji zwykle panują trudniejsze warunki niż podczas testowania/kalibracji AF'a w odpowiednim świetle.

Za dużo czytania forum CB, dzisiaj fociłem tym obiektywem w plenerze i przeszło mi, jest dobrze

Uprawnienia umieszczania postów