Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 35mm 1.4 L Canona do ASP-C - Jak się sprawuje

maciex
20-02-2013, 12:00
Mam takie pytanko czy wiecie jak się sprawuje właśnie Canonowska 35L w połączeniu z 50d ?

namoamo
20-02-2013, 12:23
Będzie działać.

maciex
20-02-2013, 12:27
Heh. musi !! ;)

Tylko moje pytanie tyczy się tego jak będzie wyglądał obrazek ( przykładowe zdjęcia ) czy ktoś testował i porówna to do FF :)))

janmar
20-02-2013, 12:36
Crop wycina obraz ze środka szkła.Więc powinno być lepiej a nie gorzej.Zło czai się zwykle po kątach.:smile:

maciex
20-02-2013, 12:37
Ja tam lekkie boczne zaczernienia LUUBIĘ :)
Ale tak to jest jak się czegoś w łapie nie ma ... i szuka się informacji .

namoamo
20-02-2013, 12:42
Zdjęć w sieci od groma. Ostre kontrastowe z fajnym rozmyciem i sprawnym af'em, ale na apsc do ff ma się nijak, moim zdaniem. Mi szczęka nie opadła, po podpięciu :)

maciex
20-02-2013, 12:45
Szukałem po pl.pixel-peeper ale tam jakich Chińczyk tylko tym robił na wakacjach .. ;/

RomanS
20-02-2013, 13:03
Ja uzywam go z 7D i nie zaluje zadnej zlotowki, ktora na niego wydalem. Z Twoja 50D powinno byc podobnie. Poszukaj jeszcze raz zdjecia pod adresem, ktory podales z innymi aparatami APS-C, z 7D znalazlem ich tam sporo.

luc_october
20-02-2013, 13:04
Ciężko powiedzieć do czego ta kombinacja miałaby być... street?

maciex
20-02-2013, 13:14
To jest inwestycja przed FF, na razie brakło kaski na Pełną i chce dołączyć to do ASP-c

jellyeater
20-02-2013, 13:25
Nie lepiej i taniej Sigmę? :) Albo poczekać już na 35 mk II?

mk
20-02-2013, 13:27
500px / Search (http://500px.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=50d+35+1.4)

Pozdrawiam!

Merde
20-02-2013, 13:50
500px / Search (http://500px.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=50d+35+1.4)

Uwaga: tylko ostatnie 4 zdjęcia (na drugiej stronie) są z 35/1.4 L!

maciex
20-02-2013, 13:51
Właśnie zapomniałem o 500px >
Dzięki marcinstanczak

tombas
20-02-2013, 13:52
Albo poczekać już na 35 mk II?
a wiesz coś? bo ja tak czekałem koło roku, i 2 lata temu wreszcie kupiłem...:mrgreen:

maciex
20-02-2013, 13:53
Właśnie one są z Rokinon 35 f/1.4

Merde
20-02-2013, 13:57
Właśnie one są z Rokinon 35 f/1.4

Czyli z Samyanga.

Gregolius
20-02-2013, 15:50
tu powinieneś coś znaleźć

Flickr: Canon EF 35mm f/1.4L USM content tagged with 50d (http://www.flickr.com/groups/27449914@N00/pool/tags/50d/)

zaitsev
20-02-2013, 15:50
Crop wycina obraz ze środka szkła.Więc powinno być lepiej a nie gorzej.Zło czai się zwykle po kątach.:smile:
Należy pamiętać, że aby uzyskać taki sam kadr używając cropa i FF, z cropem należy odejść od obiektu - ostrzenie na dalsze odległości wiąże się ze spadkiem "fajności" obrazka. I parę innych rzeczy (m.in. upakowanie pikseli na małych matrycach), więc nie jestem pewien czy taka zaleta w ogóle występuje, a jeśli nawet, to czy warto o niej wspominać. ;)

RomanS
20-02-2013, 16:48
Zamieszczone przez janmar

Crop wycina obraz ze środka szkła.Więc powinno być lepiej a nie gorzej.Zło czai się zwykle po kątach.

Należy pamiętać, że aby uzyskać taki sam kadr używając cropa i FF, z cropem należy odejść od obiektu - ostrzenie na dalsze odległości wiąże się ze spadkiem "fajności" obrazka. I parę innych rzeczy (m.in. upakowanie pikseli na małych matrycach), więc nie jestem pewien czy taka zaleta w ogóle występuje, a jeśli nawet, to czy warto o niej wspominać. ;)

Oczywiscie ze taki fakt wystepuje i nalezy go brac pod uwage. Uwagi na temat relacji APS-C a FF sa ogolnie znane i nie chodzi tu o ""fajności" obrazka", bo ta dla kazdego co innego znaczy.

maciex
20-02-2013, 17:28
Mile widziane dalsze pokazy fotek ;)
Dzięki za pomoc.
A co do tego to prawdopodobnie przekonam się za niedługo ( tak myślę )

--- Kolejny post ---

na flickr, pokazuje on się z lepszej strony EWIDENTNIE !

janmar
20-02-2013, 18:57
Oczywiscie ze taki fakt wystepuje i nalezy go brac pod uwage. Uwagi na temat relacji APS-C a FF sa ogolnie znane i nie chodzi tu o ""fajności" obrazka", bo ta dla kazdego co innego znaczy.

A konkretnie ?

RomanS
20-02-2013, 20:57
A konkretnie ?
Nie rozumie uwagi. Poparlem Panskie stwierdzenie, ze aparat z matryca APS-C, korzysta z lepszej czesci obiektywow. Natomiast "fajnosc obrazka" FF uwazam za stwierdzenie oddajace subiektywne odczucia. Mozna mowic o innym kacie patrzenia, innej perspektywie, innej geometri obrazu nawet o jakiejs plastyce obrazu chociaz tu juz za bardzo nie wiadomo o co chodzi.

janmar
20-02-2013, 21:22
To pytanie a nie uwaga z mojej strony. :smile:
Pytam bo nie mam cropa i ciekawi mnie odbiór szkiełka na tej matrycy.Oczywiście oprócz DT. jest pewien subiektywizm odbioru.Ja mam wrażenie że jestem niezbyt obiektywny w ocenianiu niektórych szkieł.Mimo niezbyt czasem pochlebnych ocen ich parametrów w testach,zdjęcia nimi robione przyklejają je w mojej torbie.

jellyeater
20-02-2013, 21:38
Bo w zdjęciu tak naprawdę rzadko kiedy zależy o to czym jest zrobione. Bardziej kwestia jak. :) Na Bokeh i inne takie patrzą raczej tylko fotografowie. Przeciętny człowiek cieszy się, że główny obiekt się wyróżnia z tła i wie na co ma patrzeć. :) Ważne by było ostre, tam gdzie jest główny temat. W rogi też raczej gapią się ci co się patrzą na bokeh. :)

Z drugiej strony jeżeli szkło może mieć lepsze parametry, to czemu nie. :)

janmar
20-02-2013, 21:47
Na Twojej stronce wiem na co patrzeć.Dobra fotografia.

A szkła? Czasem mam frajdę z kontaktu z fajnym przedmiotem niezależnie od funkcji i przeznaczenia.

BartasPL
20-02-2013, 21:57
Hahaha! Zjadaczu Żelków bardzo to śmieszne i prawdziwe zarazem :)

RomanS
20-02-2013, 22:43
Do mojego 7D C. 35mm/1.4 sie "przykleilo" . :-)

airhead
20-02-2013, 22:44
ja się odważę nie zgodzić z tłumem i delikatnie zasugeruję, że wycinki środka z tego szkła mogą go pozbawić jakiegoś wyrazu czy plastyki, dla którego to szkło często się kupuję
oczywiście świetna ostrość, jasność i AF nie znikną :)

Bodzius
20-02-2013, 23:49
Używam razem z 30D od dłuższego czasu. Mogę wypowiadać się w samych superlatywach. Polecam :)

zaitsev
20-02-2013, 23:57
Natomiast "fajnosc obrazka" FF uwazam za stwierdzenie oddajace subiektywne odczucia. Mozna mowic o innym kacie patrzenia, innej perspektywie, innej geometri obrazu nawet o jakiejs plastyce obrazu chociaz tu juz za bardzo nie wiadomo o co chodzi.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie pisałem o "fajności obrazka FF" tylko o "niefajności/fajności obrazka w związku z ostrzeniem na dalsze/bliższe odległości".

ja się odważę nie zgodzić z tłumem i delikatnie zasugeruję, że wycinki środka z tego szkła mogą go pozbawić jakiegoś wyrazu czy plastyki, dla którego to szkło często się kupuję
To też właśnie sugeruję...

RomanS
21-02-2013, 00:03
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. ....
Dziekuje, moze sie klania ale nie mnie.

jan pawlak
21-02-2013, 08:58
Nie rozumie uwagi. Poparlem Panskie stwierdzenie, ze aparat z matryca APS-C, korzysta z lepszej czesci obiektywow. Natomiast "fajnosc obrazka" FF uwazam za stwierdzenie oddajace subiektywne odczucia. Mozna mowic o innym kacie patrzenia, innej perspektywie, innej geometri obrazu nawet o jakiejs plastyce obrazu chociaz tu juz za bardzo nie wiadomo o co chodzi.

Przy tej samej przesłonie matryca FF oraz APS-C korzysta z tej samej części obiektywu.

jp

zaitsev
21-02-2013, 09:21
Przy tej samej przesłonie matryca FF oraz APS-C korzysta z tej samej części obiektywu.
W centrum tak. Dalej już nie.
http://photographylife.com/wp-content/uploads/2010/11/FX-and-DX-camera.png

jan pawlak
21-02-2013, 11:22
W centrum tak. Dalej już nie.
http://photographylife.com/wp-content/uploads/2010/11/FX-and-DX-camera.png

Rysunki są poglądowe których celem jest pokazanie, że na całym obrazie o przekroju kołowym tworzonym przez cały obiektyw matryca FF zajmuje większy prostokąt niż matryca APS-C.
Prawdą jest że :
- pogarszają się (na ogół) własności obrazu wraz z (z wzrostem promienia) odchodzeniem od środka obrazu
- udział w każdym miejscu obrazu mają wszystkie części optyczne obiektywu.

Jak przykleisz w środku obiektywu (dowolnej soczewce obiektywu) kropkę to nadal będziesz miał na matrycy cały obraz, ciemniejszy ale cały

jp

jellyeater
21-02-2013, 12:30
A szkła? Czasem mam frajdę z kontaktu z fajnym przedmiotem niezależnie od funkcji i przeznaczenia.
Też lubię i doceniam ładnie wykonane przedmioty. I niestety jako do umysłu technicznego, silnie do mnie przemawiają liczby i wykresy. :( Ciężko się z tym walczy.

Na Twojej stronce wiem na co patrzeć.Dobra fotografia.
Zawstydziłem się.

BigMan
21-02-2013, 12:44
Używałem z 40D tego szkła (35L) i moje wrażenie jak i kilku innych użytkowników tego formum jest dość słabe. Kupiłęm to szkła z myślą że docelowo bede działał na FF i tak to sie dzisiaj stało. Na FF szkło jest idealne i mucha nie siada ale na cropie nie jest warte tych pieniędzy.

miczael
21-02-2013, 14:20
Używam tego szła z 50D i muszę powiedzieć tak:
AF poezja 100%/100
Ostrość rewelacja na f1,4 - zrobiłem 90% ślubnych/5%85/1,8 oraz 5% 15-85IS i zoom nożny coś pięknego powrót do czasów analogowych i większej radości z fotografowania (bliższe obcowanie z fotografowanym obiektem) - trochę to trudno opisać ale jak ktoś robi zdjęcia od podstawówki to będzie wiedział o co chodzi....Obiektyw wymaga poruszania się i szukanie ciągle nowych perspektyw co ma zasadniczy wpływ na materiał
Obiektyw pokazał nowe możliwości 50D - rewelacyjny sraw i iso 800/1600 żadnych zastrzeżeń
Sam zamierzam przejść na 6D ale jeszcze poczekam...

Harry
21-02-2013, 14:55
Jeżeli to inwestycja na przyszłość pod ff, to bierz. Mam to szkło od prawie roku. Statystyki w Lightroomie mówą, że przy reportażu wykonuję nim około 70 % zdjęć (mam 5 obiektywów). Ale to z pełną klatką. Pod cropem roi się mniej uniwersalny kąt widzenia. Jakość, obrazu i jakość wykonania rewelacja.

jan pawlak
21-02-2013, 16:05
No nie wiem, dokładnie sprawdź
Canon EF 35mm f/1.4 USM L - Full Format Lab Test Report / Review - Analysis (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/516-canon35f14ff?start=1)

jest to popularna i oceniana jako bardzo dobra strona testowania sprzętu.
Są wyniki dla FF oraz APS-C

jp

poszukiwacz2006
21-02-2013, 16:56
Przyłącze się do dyskusji jako posiadacz 50D oraz alternatywy dla tego szkła, czyli Sigmy 35 1.4. Ze wszystkich szkieł jakie posiadam w stopce jestem zadowolony, celnie, ostro, przy stałkach jasno. Miałem wcześniej c 17-55, c 50 1.4 i 1.8, 28 1.8, też było ostro, celnie ( no może z wyjątkiem 1,4). Tak więc podejrzewam, że gdybym zapiął c 35 1.4 do pięćdziesiątki również byłbym zadowolony, ale... Podpinałem ostatnio moje szkła - tak dla testu i porównania - do pełnej klatki kolegi i... już nie byłem tak zadowolony z cropa. Stałki stały się zupełnie innymi obiektywami, oczywiście na ich korzyść. Dlatego popieram tezę tych, którzy twierdza , że dopiero FF spowoduje zupełnie inny odbiór zdjęć, a nie tylko lepszy obiektyw. Twierdzę, że owszem, trzydziestka piątka będzie na cropie bardzo dobra, ale praktycznie takie same obrazy będzie można uzyskać innymi szkłami ( pomijam bezdyskusyjną kwestię światła). Ale jak to ma być zakup przyszłościowy, pod pełną klatkę, to jak najbardziej. Pozdrawiam

arturs
23-02-2013, 01:31
Używałem z 40D tego szkła (35L) i moje wrażenie jak i kilku innych użytkowników tego formum jest dość słabe. Kupiłęm to szkła z myślą że docelowo bede działał na FF i tak to sie dzisiaj stało. Na FF szkło jest idealne i mucha nie siada ale na cropie nie jest warte tych pieniędzy.

kluczem tej słabości jest tu moim skromnym zdaniem 40d i jego przedobrzony filtr przed matrycą..
35L to moja pierwsza stałka z paskiem, używałem ją jeszcze na 350d gdzie rewelacyjnie się spisywało.. potem miałem 40d gdzie obrazek był w porównaniu z 350tką raczej kiepski.. a potem.. potem janmar w sandomierzu na plenerze pokazał 5d.. i pozamiatane :)
a konkluzja - moim zdaniem crop wyciąga z tego szkła jego najlepsze cechy optyczne jak ostrość ale przez odcięcie brzegów lekko ujmuje mu plastyki/magii czy jak to nazwać..

tryton
23-02-2013, 09:34
A ja właśnie miałem okazję popstrykać nim na 40D i byłem bardzo zadowolony. Ale nie miałem okazji na innych body, więc porównania nie mam.

BigMan
24-02-2013, 17:31
No niestety wszystkie moje Lki poza 35L dawaly przyzwoity obrazek na cropie i nie odstawaly diametralnie w porownaniu do FF. Roznica jest i to oczywiste jednak przy 35L jest zdecydowanie najwieksza, zbyt duza moim zdaniem.

romked
24-02-2013, 18:12
W moim przypadku 35/1,4 L USM bardzo źle współpracował z Canonem 7D. System ustawiania ostrości zawodził bardzo często. Pomyłki były spore i denerwujące. Kiedy musiałem wpinać to szkło do 7D, często wolałem ustawiać ostrość ręcznie. W niczym mi to nie przeszkadzało, gdyż obiekty w 95% były nieruchome.

https://canon-board.info/imgimported/2013/02/IMG_4340_zps08d31799-2.jpg
źródło (http://i1294.photobucket.com/albums/b602/romked/IMG_4340_zps08d31799.jpg)

Matsil
01-03-2013, 11:24
W moim przypadku 35/1,4 L USM bardzo źle współpracował z Canonem 7D. System ustawiania ostrości zawodził bardzo często. Pomyłki były spore i denerwujące. Kiedy musiałem wpinać to szkło do 7D, często wolałem ustawiać ostrość ręcznie. W niczym mi to nie przeszkadzało, gdyż obiekty w 95% były nieruchome.
Dziwne, bo przy FF pod względem AFu to jedno z celniejszych i pewnych szkiełek.
Ja pod 50D podpiąłem ten obiektyw jeden raz i nie zauważyłem większych problemów z AFem, na FF jakość zdjęć wyraźnie lepsza, ale to wynika z matrycy.

Nie lepiej i taniej Sigmę? :) Albo poczekać już na 35 mk II?

a wiesz coś? bo ja tak czekałem koło roku, i 2 lata temu wreszcie kupiłem...:mrgreen:
No właśnie, ktokolwiek coś wie na temat 35LII? Ja też tak czekam i czekam, ale pewnie w końcu kupię starą wersję. Z drugiej strony świetne opinie zbiera sigma i jest wyraźnie tańsza. Pewnie jak się w końcu doczekamy wersji II, jego cena przebije 85LII zgodnie z najnowszą polityką canona :(.

romked
01-03-2013, 13:41
Dziwne, bo przy FF pod względem AFu to jedno z celniejszych i pewnych szkiełek.

7D to APS-C, a nie duża matryca jak w 5D. Po zamocowaniu w 5Dmk2 nie było problemów.

Matsil
01-03-2013, 20:21
7D to APS-C, a nie duża matryca jak w 5D. Po zamocowaniu w 5Dmk2 nie było problemów.
Nie no, wiem o co chodzi i jaką matrycę ma 7D ;).
Chodzi mi tylko o fakt, że skoro na 5DII z tym szkiełkiem nie ma absolutnie żadnych problemów z AFem, to z 7D powinno być tak samo lub lepiej, a tu masz.