PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat-60D,Nikon D7000,budowa szklarni pod FF w przyszłości.

poli_x
14-02-2013, 23:57
Witam,jest to pierwszy mój post na tym forum.
Ostatni tydzień spędziłem na czytaniu for...Posiadam obecnie Sony Alpha 300,jestem amatorem,lubię od czasu do czasu postrzelać fotki dla własnego hobby,architektura,krajobrazy,portrety,nie tyle makro fotografia co podkreślanie detali,wakacje.
Chcę zmienić system na Canon lub Nikon,problem w tym że jest to cholernie ciężka decyzja :D,moim marzeniem zawsze był 5D Mark II,zdjęcia z tego aparatu zawsze miały dla mnie "magię"
Liczę na waszą pomoc w wyborze,co możecie mi doradzić?
D7000 jest dużo bardziej zaawansowanym aparatem od 60D,lepsza paleta kolorów, i co ważne dla mnie - zdecydowanie wyższy zakres używalnego ISO,magnezowa obudowa czy uszczelnienia nie są dla mnie aż tak ważne ponieważ nie biegam z aparatem w deszcz.
Co więcej, sam D7000 nie leży mi w dłoni tak dobrze jak 60D,problem w tym że w głowie siedzi mi świadomość że D7000 jest aparatem lepszym od 60D.
Poczytałem również opinii na internecie o D7000 i włos na głowie się jeży....problemy z AF,czy olej na matrycy skutecznie odpychają mnie od tego aparatu.
Nie interesuje mnie fotografia sportu czy ptaków w których potrzebny jest mi ultraszybki AF nie sądzę też bym w przyszłości przesiadł się z D7000 na D700 czy D800 więc zmiana szklarni w przyszłości podczas przesiadki na Mark II czy III była by kosztowną, dodatkowo uważam że obrazek z Nikona jest zimniejszy od tego z Canona,osobiście lubię ciepłe zdjęcia z podniesionym kontrastem wydaje mi się że Canon takie daje.
Pytanie więc czy jest sens kupić 60D które jest nieco słabsze i w moim przypadku tańsze (mogę kupić nowe body za 2000zł) i rozpocząć budowę szklarni a w momencie gdy wyjdzie następca 60D czy uzbieram pieniądze na Mark II to wtedy tylko zmiana puszki?
Jeśli jesteście takiego zdania jak ja to jakie obiektywy powinienem brać pod uwagę które później mogę śmiało podpiąć pod FF?
Czy jakość obiektywów jest lepsza w Nikonie czy Canonie? która firma posiada ostrzejsze?
Czy 18-135 "kitowy" jest równie dobry/ostry co Nikonowski 18-105?
Może ktoś przesiadł się z Sony czy Nikona na Canona i może coś dodać od siebie?
Dzięki z góry :D

Ernest_DLRS
16-02-2013, 13:39
Jeżeli od dawna marzyłeś o 5D to uderzaj w Canona. Na początek może zamiast 60D (który nota bene jest już lekko starawy) kup coś tańszego - nie zauważysz różnicy w obrazku w cropowych puszkach - a zainwestuj w dobre szkło.

Dziadek_W
16-02-2013, 17:09
Jeśli Nikon nie leży Ci w dłoni to daj sobie z nim spokój. Aparat musi być dopasowany bo wiecznie będziesz miał poczucie dyskomfortu. Całkiem niedawno miałem ten sam dylemat co Ty i wybrałem Canona 60D. Faktem jest że ma troszkę mniej niż Nikon ale bądźmy szczerzy.. czy będziesz używać na codzień tych dodatkowych parametrów w Nikonie? Wielu ludzi nie mających nawet w łapce 60D krzyczy o brak magnezowego szkieletu. Dla mnie to big lol po prostu. W czym niby ten szkielet ma pomagać? Wszelkie niedostatki rekompensuje odchylany wyświetlacz o fantastycznym wręcz obrazie. Dlatego zamiast 7D wybrałem 60D. Szumienie jest na bardzo niskim poziomie i nawet foty robione przy ISO 6000 sa w pełni akceptowalne. Co do kitowego.. używam kitowego i zamiennie Canonem 17-55 2.8 IS i .. teraz mnie koledzy zjedzą.. różnic w zasadzie większych nie widać. Z tym że mój kit ma już ok 10 lat. Myślę że możesz spróbować focić kitem a jeśli będzie tragedia to zawsze możesz coś dokupić. Pozdrawiam

rojo
16-02-2013, 18:28
sprawdź kita na 2.8, wtedy zauważysz różnicę na pewno :D

michael_key
16-02-2013, 18:32
Ajjj... kolejne dylematy...
Po prostu, kup 50D w dobrym stanie. Różnicę w cenie spokojnie przeznaczysz na szkło.

Dziadek_W
16-02-2013, 19:18
Hehe, największą różnicę pomiędzy tymi obiektywami widać podczas płacenia.. 500,oo zł vs 3850,oo :D

Mike7
16-02-2013, 19:27
Przechodziłem z Pentaxa na Canona, wybrałem 60D, a również zastanawiałem się nad D7000, jedyne co mogę powiedzieć - szkła które chciałem mam tańsze w Canonie, więc wybrałem ten system, to był główny powód, a dodatkowych była masa innych. Zastanawiałem się również nad 7D, ale dla moich potrzeb nie potrzebne mi są dodatkowe funkcjonalności z 7D, a różnicę w cenie przeznaczyłem na lepsze szkła.

m.przybylski
17-02-2013, 22:51
Witam
pierwszy raz na forum, ponieważ do tej pory "siedziałem" w nikonie - akurat niedawno kupiłem D7000 po wielu latach użytkowania D70s który zresztą cały czas jest w użyciu ;)
rozważam właśnie zmianę systemu - D7000 to świetna puszka, niestety zdarzają się problemy z AF - akurat w moim przypadku wystarczyła korekta jednego szkła i wszystko gra, ale licho wie co będzie dalej ;)
Przechodząc do sedna sprawy - obecnie ważne jest dla mnie filmowanie, dlatego nie bardzo mam na co zmienić aparat w stajni nikona nie wydając ponad 7tys. - myślałem o 60d z dobrą optyką - co polecacie do tej puszki - interesuję mnie głównie zakres ogniskowych ~18-50 mm z szybkim AF i właśnie - gdzieś czytałem że 60d też miewa problemy z AF z niektórymi obiektywami, true? mogę wydać max 4800zł z tym, że fajnie jakby coś zostało na jasną stalkę typu 35 lub 50 mm

Arni
18-02-2013, 00:23
Wszystko ma czasami z czymś problem. Jeżeli będziesz długo szukał, z pewnością znajdziesz osoby narzekające na jakimś forum na każdy sprzęt. Osobiście proponuję kolokwialnie: olej takie malkontenckie opinie.
Poczytaj o nowym 650D, który w połączeniu ze szkłami STM wydaje się być prawie idealny do filmowania ...

Rezygnując z Olka też chciałem D7000. Nie było go jednak w sklepach więc czytałem fora, opinie itd. Bardzo czesto napotykałem na opinie o błądzącym AF, chlapaniu olejem i innych przypadłościach godnych Wartburga 30-i lat temu. Kiedy wziąłem jednak w końcu to body do ręki stwierdziłem nie bacząc już na te wszystkie opinie, że go nie chcę, bo mi absolutnie nie leży w dłoni. Jego konkurent w moich przemyśleniach, którym był 60D pasował mi natomiast bardzo dobrze, a wzbogacony o gripa wręcz idealnie wiec go kupiłem i nie żałuję. Filmować nie potrafię, robię to niezbyt czesto więc się nie wypowiadam. Zdjęcia wypluwa bardzo fajne pod warunkiem, że ja czegoś nie przekombinuję. ISO akceptowalne to dla mnie 1600, później zaczynam dopatrywać się wqurzajacych mnie cech obrazków. Szkiełka mam najróżniejsze i z wszystkimi działa dobrze. Jeżeli ktoś nie jest więc mega profesjonalistą, szpanerem, maniakiem lub szumofobem, powinien być z tego sprzętu zadowolony. Pozostali muszą wydać min. 20ooo Pln :-)

Mike7
18-02-2013, 01:03
60D pod względem filmowania jest naprawdę bardzo dobrą opcją, ale takie same filmy da 600D lub 550D, więc po co do filmowania 60D ?! Jeżeli w większości foto - 60D, jeżeli filmy 550D/600D. O 650D się nie wypowiem - nie miałem, nie wiem... :)

m.przybylski
18-02-2013, 10:40
550/600D odpada, ponieważ zależy mi na górnym wyświetlaczu - nabrałem takiego nawyku przez długie lata i jest to dla mnie wygodne. Poza filmowaniem robię trochę zdjęć stockowych, sportowych i podróżniczych. Myślałem o obiektywie 17-85 IS USM + jakaś jasna stałka. W zasadzie nie wychodzę często poza zakres ogniskowych powyżej 70 mm. Pytam o AF ponieważ jest to jedyny powód dla którego zmieniam system, a 60d nie posiada mikro regulacji obiektywu która to JESZCZE mnie ratuje w d7000 ;)

Mike7
18-02-2013, 20:46
17-85 IS USM sobie odpuść, zdecydowanie lepiej kupić 18-55 IS :) Jedyny minus - brak USM, 1mm na początku i 30mm na końcu ;) Zalety - lepszy obrazek (poszukaj w sieci testów) i oczywiście CENA! Od 17-85 lepiej kupić Tamrona 17-50, ale trzeba trafić w sztukę :) Choć i tutaj nie mamy żadnego silnika.

AF w 60D jest naprawdę szybki i sprawny z 35 2.0 oraz 85 1.8 działa rewelacyjnie szybko, z 18-55 troszeczkę wolniej, ale nie ma tragedii, choć do sportu to się nie nada :) Co do mikroregulacji - moja 60-tka nie potrzebowała regulacji ze szkłami jakie posiadam (stałki, zoomy), także z Sigmą 50 1.4, która jest znana z BF/FF, więc ... ;) Chociaż jak to mówią - wszystko zależy od sztuki :)

m.przybylski
19-02-2013, 14:20
dzięki za rady - aczkolwiek trochę jestem zaskoczony tym 18-55, szczególnie że cenowo to sporo mniej $ niż 17-85.. generalnie to czekam jeszcze na premierę 70d ;)

Dziadek_W
22-02-2013, 09:39
Ostatnie ruchy cenowe dotyczące 60D powodują że warto już nad nim pomyśleć nawet mając na uwadze 650D czy 600D. 2654,00 zl za 650D a 2999,00 za 60D to juz niewielka różnica. W sumie największą różnicą miedzy tymi aparatami tkwi w ich gabarytach. 60D jest dużo większy. Tryb filmowy w 60D działa bardzo dobrze z tym że kamerą video to jednak nie jest. Weź obie puszki w łapkę i zadecyduj. A jako obiektyw polecam Tamrona 17-50. Jest bardzo przyzwoitym szkiełkiem.

poli_x
01-03-2013, 22:34
Teraz doszły kolejne dwie opcje... kupno 5D z przebiegiem 5k za 2400 zł....D7100 które będzie dostępne od 21 Marca tu już cena wyższa ale i puszka zacna,ale to wciąż crop...na czym polega ta magia pełnej klatki?Zdjęcie z cropa 35mm wyglada tak samo jak z pełnej klatki 50mm...

Merde
01-03-2013, 22:36
na czym polega ta magia pełnej klatki?Zdjęcie z cropa 35mm wyglada tak samo jak z pełnej klatki 50mm...

Szczęśliwi którzy nie widzą różnicy... Chciałbym tak.

poli_x
01-03-2013, 22:53
Szczęśliwi którzy nie widzą różnicy... Chciałbym tak.
W pewnym sensie widze ja...ogladajac zdjecia na internecie najfajniejsze sa te z 5d i marków,tylko nie wiem jak to wytlumaczyc.
Może jestes w stanie pokazac mi ta roznice na tych samych zdjeciach ktorej ja nie widze?

namoamo
01-03-2013, 22:55
Zdjęcie z cropa 35mm wyglada tak samo jak z pełnej klatki 50mm...
:shock:

airhead
01-03-2013, 23:22
najfajniejsze sa te z 5d i marków,tylko nie wiem jak to wytlumaczyc.bo używają ich najlepsi fotografowie

Kolekcjoner
02-03-2013, 00:13
Może jestes w stanie pokazac mi ta roznice na tych samych zdjeciach ktorej ja nie widze?
Wiesz ale to jest Twój problem i kolega nie musi tu przedstawiać żadnych dowodów. Jeśli jesteś dociekliwy to zapraszam do przeszukania forum. Był sążnisty wątek na ten temat gdzie wszystko zostało szczegółowo omówione. Polecam zanim się tu zacznie kolejny flejm.

poli_x
02-03-2013, 00:39
Wiesz ale to jest Twój problem i kolega nie musi tu przedstawiać żadnych dowodów. Jeśli jesteś dociekliwy to zapraszam do przeszukania forum. Był sążnisty wątek na ten temat gdzie wszystko zostało szczegółowo omówione. Polecam zanim się tu zacznie kolejny flejm.

Źle mnie kolego zrozumiałeś, mi nie chodzi o kolejny flejm byłem tylko ciekawy i nie chodziło o żadną zaczepkę.
Ps. a gdybyś podesłał link do tego tematu to będę wdzięczny,jestem nowy na forum i ciężko mi się odnaleźć.