Zobacz pełną wersję : Zamiana C 50 1.4 na co?
Witam, posiadam Canona 50 mm 1.4 szkiełko całkiem całkiem, jednakże widzę iż na cropie w mieszkaniu zwłaszcza przy chęci pstryknięcia dziecka, czy nagrania filmu jest takie ciut za długie.
Stąd się zastanawiam czy go nie sprzedać i zakupić czegoś węższego koło 30 mm nie tracąc na świetle.
Zastanawiam się nad :
1. Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM
2. Wkradł się Canon EF 28mm F1.8 ale ciemniejszy jest..
3. Generalnie nie wiem..
Stąd pytanie do was czy w cenie około 1200 zł znajdzie się jeszcze jakieś szkło portretowe warte zakupu?CZy jednak sigma bezapelacyjnie?
Nie wiem jak autofokusem tej sigmy w połączeniu z 60D, bo ponoć jest ciut ostrzejsza. Generalnie, w większości zastosowań styka 17:50 Tamron 2.8VC jednak i on jest za ciemny czasem..
Stąd się zastanawiam czy najpierw zakupić jakąś jasną portretówkę 30-35 mm czy długą 85 mm 1.8 zachwalaną Canona a później 30'tkę.
Wszystkie szkła są stricte pod cropa czyż nie?
Bo przesiadka na FF przy dzisiejszych cenach to połowa sukcesu a gdzie skompletowanie jeszcze szkieł..
canonfun
31-01-2013, 18:39
Jeśli 50mm jest za długie to 30mm powinno spełnić Twoje oczekiwania - 30mm f/1.4 to ciekawe szkło jednak przed zakupem podepnij pod swoje body aby kupić ostry egzemplarz. ( Z sigmami różnie bywa)
Miałem pożyczoną od znajomego sigmę 30/1.4 na 40D.
Ogólnie bardzo pozytywne wrażenia, tylko nie bardzo rozumiem nazywanie tego szkła portretowym.
Stricte pod cropa z ww jest tylko sigma reszta to szkła do FF i cropa.
Jeśli nie planujesz przesiadki na FF to sigma powinna cię ucieszyć.
poszukiwacz2006
31-01-2013, 19:21
Z tą sigmą to uważaj, trzeba trafić na dobrą sztukę. Poza tym na dniach wychodzi druga wersja tego szkła, oznaczona symbolem A (nowa linia sigmy), z af-em podobnym do tego w 35-tce, więc nie powinno być źle. Canon 28 1.8 niezły wybór, na cropie to standard, więc do dzieciaka się nada. Całkiem akceptowalny od pełnej dziury, od 2,2-2,5 naprawdę ostry. Ewentualnie Canon 35 2.0 - wielu go ma i chwali. Pozdrawiam
Witam ponownie, sęk w tym iż sprzęt kupuje używany ponieważ nie działam zarobkowo. Zbyt ubogi chociażby asortyment. Stąd kupno szkła na allegro w razie w równałoby się kalibracją na żytniej a to znów koszty (tylko jakie?)
Wiem, że 50'tka lub 85 to pod portret, jednakże w pomieszczeniu ciężko dobry wykonać. Zbyt ciasno stąd zastanawiam się nad jakimś szkłem szerszym.
wojtass72
31-01-2013, 19:44
Na temat sigmy krążą różne opinie - z reguły piszą je ludzie którzy nigdy ich nie mieli. Ja mam dwie 24-70 f. 2,8 oraz tą 30 mm 1,4.
Obie trafiają, bez FF i BF, obie kupione na allegro - jestem zadowolony. Pracowały z 350d i teraz z 40 d.
Tej 30 mm prawie nie odpinam - jak dla mnie jest rewelacyjna. Też miałem taki problem jak Ty - z tym że 50mm sobie zostawiłem i nie żałuję.
Pozdrawiam
ja też jestem zadowolony generalnie z tego Canona 50 mm , jednakże bieganie przy ścianach za dzieckiem to ciężka sprawa :) A flashem nie będę katować ..
Masz 50'tkę 1.4? czy 1.8 Wojtass72?
Miałem Sigmę 30 f1.4, teraz mam Canona 28 f1.8, zmieniłem ze względu na generowany obrazek. Ten z Sigmy jakoś mi nie podchodził, z Canona ten sam kadr wyglądał dla mnie bardziej akceptowalnie, takie moje wewnętrzne odczycie. Co do af to wg mnie są porównywalne, jednakowo celne, ale ten z Canona szybciej ostrzy w słabym świetle.
Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
dziadowskibicz
31-01-2013, 21:52
Testowałem dwie sigmy 50 1.4 i 30 1.4 nówki w sklepie - słabe światło, na 550d, a 50 1.4 na 5dmk3, obie mydliły od pełnej dziury , na 550d bardziej niż na 5dmk3, ale obraz był nie wyraźny, nie wiem czy te szkła były wadliwe :?: ale obydwa :???:, dla porównania zapiąłem C50 1.8, na 550d trochę miękko, ale na FF....rewelacja
No i tu zaczynają się schody ... sigma musi być przymknięta do f2 , canon 28 do f2,2 . jeszcze w miarę to idzie na bokehu. Jednakże celność i szybkość autofocusa już mnie bardziej martwi, gdzie do szybkich akcji w słabym świetle byłoby to podstawą..
Panowie do portretu na zewnątrz 85mm 1.8 pod cropa bezapelacyjnie najlepszym wyborem?
To zależy od egzemplarza, miałem sigmę f1,4 30mm i na canonie 40D była żyleta, tyle że AF niepowtarzalny, dwa razy na regulacji w sigmie, w koncu sie poddali i oddali kasę. Ale obrazek miodzio na 1,4, nie wiem jaki jest z C28, wiec nie mam odniesienia.
Zamiast zmienić 50mm, dokup Canona 5d mark I i będziesz "szeroko". ;)
Panowie do portretu na zewnątrz 85mm 1.8 pod cropa bezapelacyjnie najlepszym wyborem?
Za te pieniądze na pewno. Można jeszcze rozważyć 100/2.0 tylko że to już wąsko na cropie.
Ogólnie 85/1.8 to świetne szkło czy na cropie czy na FF.
jacek_63
31-01-2013, 22:52
Na temat sigmy krążą różne opinie - z reguły piszą je ludzie którzy nigdy ich nie mieli. Ja mam dwie 24-70 f. 2,8 oraz tą 30 mm 1,4.
Obie trafiają, bez FF i BF, obie kupione na allegro - jestem zadowolony. Pracowały z 350d i teraz z 40 d. ...
Potwierdzam to krążenie i tych autorów, co to prawdopodobnie szkieł nawet nie dotknęli.
Profi nie jestem, kasą nie śmierdzę więc mam same Sigmy (5 szt). Wolałem nówki z tym znaczkiem niż używki C, więc trzy kupowałem nowe i nie miałem / nie mam żadnych kłopotów z AF'em. Potem zaryzykowałem i wziąłem używkę 30/1,4 z Allegro. I też jestem happy. Wczoraj w Sigma ProC. przytuliłem nówkę 24-70/2,8 - skusiły mnie raty. I mój 50D na razie nie protestuje.
Ale zaznaczam - profi nie jestem.
Zamiast zmienić 50mm, dokup Canona 5d mark I i będziesz "szeroko". ;)
Kupno puszki za 3k jest bardzo opłacalne w tym momencie ...:shock: :shock: wolałbym sprzedać 60D i dołożyc do 5DMII , tryb wideo i wizjer to są dwie rzeczy z którymi ciężko mi się rozstać :P
Jeszcze coś takiego wyłowiłem ...
Sigma 28mm F1.8 DG MACRO Aspherical EX i już kompletnie nie wiem jaki wybrac :D
Zdajesz sobię sprawe, że 28mm to szkło szerokokątne a nie portretowe? Nawet na apcs przy 'wycięciu' przez matryce środka obrazu to dalej będzie 28mm - a im bliżej boków kadru tym większe zniekształcenie. Kup obiektyw i porównaj z 50mm, zobaczysz czy rzeczywiście chcesz tej zmiany, bo może okazać się, że oba są potrzebne.
Sigma 28mm nie należy do udanych szkieł, starsza konstrukcja i mydełko, a cena spora. Najlepszym wyborem dla Ciebie, pod apsc jest sigma 30mm, ja bym jednak zaczekał aż wprowadzą nową wersję lub kupił po wprowadzeniu używkę starszej/spadnie jej cena. Oczywiście, przed zakupem test AF!
michael_key
01-02-2013, 21:37
Nie miałem styczności z Sigmą, ale ja bym wziął ketras Canona 28mm 1.8
Bardzo przyzwoite szkiełko. Fotografowałem nim w połączeniu z 50D.
Witam, no to generalnie wychodzi :
1. Sigma 30 1.4
2. Canon 28 1.8
Ceny podobne, w każdym szkle przy złej odległości będą zniekształcenia, jednakże zachowując tą odległość rzędu 2m min, raczej nie będzie problemu z tym co nie?
Mówi się, że 50 mm to szkło typowo portretowe tylko na FF czy APS-C?
kupno 5Dm1 opcja miła ale brak video, wiek odstrasza heh :P
Mówi się, że 50 mm to szkło typowo portretowe tylko na FF czy APS-C?
Jak dla mnie to jest to szkło bardziej portretowe na APS-C niż na FF. Jednakże zależy to od osobistych preferencji... portretowe jest 24mm, 50mm, 85mm, 135 mm i 200mm (zależy jaki portret robisz ;))
Jak dla mnie to jest to szkło bardziej portretowe na APS-C niż na FF. Jednakże zależy to od osobistych preferencji... portretowe jest 24mm, 50mm, 85mm, 135 mm i 200mm (zależy jaki portret robisz ;))
Mi najbardziej odpowiadają portrety z 24L i 135L ;).