Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

Strony : 1 [2] 3

kosdkp
21-03-2013, 17:12
Orientował się ktoś jak jest z cenami Canona we Francji ? Czaję się na 24II i 135L.

Kolekcjoner
21-03-2013, 17:12
Ale jest w unii celnej - cła nie ma.
Ale vat jest.

Raideur
21-03-2013, 17:22
...Ci którzy "muszą" zmienić body na 5DIII z racji AF pewnie nim zarabiali i wtedy już takie świeżutkie nie będzie. A potencjalni nabywcy jak widać poszukują takich z niskim przebiegiem.
Dlaczego ktos musi, w moim przypadku jest dokladnie jak wspomnial B o g d a n zmieniam dla kaprysu, i nie uzywam profesjonalnie, zauwazylem ze w Polsce jak juz ktos kupuje cos z gornej polki to musi to byc do uzytku profesjonalnego?
W krajach bardziej rozwinietych niektorzy kupuja by sobie "popstrykac" w niedzielne popoludnie i potem na dlugo odstawic na polke i nie jest to rzadkoscia, zapewniam cie.

kosdkp
21-03-2013, 17:32
Dlaczego ktos musi, w moim przypadku jest dokladnie jak wspomnial B o g d a n zmieniam dla kaprysu, i nie uzywam profesjonalnie, zauwazylem ze w Polsce jak juz ktos kupuje cos z gornej polki to musi to bys do uzytku profesjonalnego?
W krajach bardziej rozwinietych niektorzy kupuja by sobie "popstrykac" w niedzielne popoludnie i odstawic na polke i nie jest to rzadkoscia , zapewniam cie.
Gadałem ze znajomym (akurat z UK), jego znajoma kopiła sobie 5d3+16-35 II bo lubi pocykać, totalna amatorka. Wcześniej 650d+kit. Lubi, ma kasę, kupuje i cieszy się. Takich przypadków wiele, i w pl (5d2, i nieliche Lki)

zoomi
21-03-2013, 20:37
w krajach mniej rozwiniętych też można kupować dla przyjemności, w życiu nie zarobiłem złotówki na fotografii :)

facestock
23-03-2013, 13:10
Musiałem się specjalnie zarejestrować, żeby w końcu coś tu napisać, od dłuższego czasu jestem obserwatorem CB, ale nigdy nie czułem potrzeby pisania - aż do tego momentu. Także powitać wszystkich.

Od dłuższego czasu robię tak jak ktoś wcześniej napisał, kupuje sprzęt poza granicami naszego kraju. Dla mnie to żaden problem, ponieważ bilety lotnicze są teraz bardzo tanie, najlepsze są okazje typu "last-minut", albo bilety z wcześniejszą rezerwacją - w obie strony. Za dnia się leci, kupuje sprzęt, później trochę wolnego czasu na obiad i zwiedzanie i się wraca z nowym sprzętem i zaoszczędzonym tysiakiem w kieszeni, wszystko można załatwić w 1dzień - 90procent mojego sprzętu tak została zakupiona, w tym często używane rzeczy, jakbym miał kupować 5dm2 to w życiu nie zapłaciłbym 5.000zł za używany sprzęt przez allegro, to raz że nowe w PL są już w okolicach 6.600zł a to dwa że poza granicami pl nowe są już w okolicach 5500-6000zł - polecam robić wycieczki i w perspektywie dłuższego czasu policzyć sobie ile się zaoszczędziło na takich zakupach, jest znacząca różnica..:)

mam znajomego który w ten sposób handluje sprzętem fotograficznym i innymi rzeczami sprowadzanymi za granicy, kupuje taniej, szuka okazji jedzie po klika rzeczy i sprzedaje na aukcjach później takim ludzikom jak my, czasami sprzęt wystawiony na allegro i zakupiony przez kogoś,nawet jeszcze nie leży u niego :)

kurczeblade
26-03-2013, 00:12
CANON 5D MARK II BODY 25000 ZDJĘĆ (3106788301) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-body-25000-zdjec-i3106788301.html) 4.250 zł ładnie poszedł, ładna cena, ładny przebieg, ładnie wygląda :)

marfot
26-03-2013, 18:35
poza granicami pl nowe są już w okolicach 5500-6000zł

Myślę, że tu jest pies pogrzebany. O ile kazdy potrafi z łatwościa znaleźć w Polsce 5DII w cenie 6600 PLN to już nie każdy potrafi znaleźć w EU w cenie ponizej 1500 euro.

kurczeblade
26-03-2013, 22:01
Myślę, że tu jest pies pogrzebany. O ile kazdy potrafi z łatwościa znaleźć w Polsce 5DII w cenie 6600 PLN to już nie każdy potrafi znaleźć w EU w cenie ponizej 1500 euro.

w sumie 1500euro. jest sens?

Nowe :

CANON EOS 5D Mark II - Fotografia (http://lowbuy.pl/p/1576467/17684602/canon-eos-5d-mark-ii--fotografia.html) - 6490zł

Canon Eos 5D Mark II Body NOWY Gwarancja Raty (3119585172) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-gwarancja-raty-i3119585172.html) - 6399zł

CANON EOS 5D II MARK Nowy gwarancja KUP TERAZ! (3131547340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-ii-mark-nowy-gwarancja-kup-teraz-i3131547340.html) - 6299zł

YaneC
26-03-2013, 22:19
Tak obserwuję i czytam Twoje wypowiedzi, kurczeblade i odnoszę wrażenie, że chcesz SKUTECZNIE odwieść od zakupu potencjalnych zainteresowanych 5DMKII.
Zrozum jedno - każdy przedmiot jest tyle wart ile ktoś za niego płaci.
Takie bicie piany przez kilka stron tego wątku i nic z tego nie wynika...

kurczeblade
26-03-2013, 23:58
Tak obserwuję i czytam Twoje wypowiedzi, kurczeblade i odnoszę wrażenie, że chcesz SKUTECZNIE odwieść od zakupu potencjalnych zainteresowanych 5DMKII.

He? To sobie dopisałeś. Temat założyłem bo miałem zamiar kupić to body- używane, ale ceny używanych skutecznie odstraszały mnie (dlatego powstał ten temat) ale już dylemat rozwiązałem zupełnie inaczej, przeniosłem zabawki do Nikona, zostawiając sobie 50D :) więc dlaczego miałbym kogoś odwieść ? Rzucam tylko linkami, gdzie są dobre okazje :) - może ktoś skorzysta, i zapomni o kupowaniu 3letnich używanych gratów, za kolosalne pieniądze :)

horak
27-03-2013, 08:27
Rzucam tylko linkami, gdzie są dobre okazje :) - może ktoś skorzysta, i zapomni o kupowaniu 3letnich używanych gratów, za kolosalne pieniądze :) Nie każdy 3 letni sprzęt to grat. Cukierki też się zdarzają i to czesto, a jak wiadomo to co dobre to się ceni więc nie widzę problemu. Przekro mi ale założyłeś kupić sobie aparat za zbyt niską cenę i jesteś zły na wszystkich sprzedających, że nikt nie chce Ci sprzedać tak tanio. Życze powodzenia u Nikona bo będzie Ci potrzebne jeśli nie zmienisz swojej polityki cenowej.

pawko
27-03-2013, 11:49

ale kolega kurczeblade chyba nie zrobił nic złego zakładając taki właśnie wątek. chciał poznać opinie innych na temat cen używanych aparatów.
sam śledzę ten wątek i odnoszę wrażenie, że ten wątek nie leży wszystkim sprzedającym canony 5d MKII (używki) ....
wątek bardzo pożyteczny i może nie jednemu się przyda podczas podejmowania decyzji o zakupie kilkuletniej używki bez gwarancji z kilku tysięcznym przebiegiem
za 4900 zł czy nowym aparatem za 6299zł .... ;-)
jeszcze tylko dodam : nie, nie handluje nowym sprzętem :-)
pozdrawiam
Paweł

kurczeblade
27-03-2013, 14:48
Nie każdy 3 letni sprzęt to grat. Cukierki też się zdarzają i to czesto, a jak wiadomo to co dobre to się ceni więc nie widzę problemu. Przekro mi ale założyłeś kupić sobie aparat za zbyt niską cenę i jesteś zły na wszystkich sprzedających, że nikt nie chce Ci sprzedać tak tanio. Życze powodzenia u Nikona bo będzie Ci potrzebne jeśli nie zmienisz swojej polityki cenowej.

Chyba sobie żartujesz, albo sam jesteś z tych co chcą sprzedać 5dmk2 i nie możesz się pogodzić z faktem że cena za nowego bardzo spadła i ciężko znaleźć naiwniaka który kupi używane body za niewiele mniej niż nowe teraz w sklepach :)

Przecież pisałem wyraźnie, są perełki w dobrej cenie, nawet wstawiałem linki używanych atrakcyjnych ofert. Jeśli chciałbym kupić to tak bym zrobił, bo znalazło się dużo w odpowiedniej cenie - ale zmieniłem zdanie zakupiłem zupełnie coś innego, poczekałem około 2 miesięcy, odłożyłem, pożyczyłem, trochę nadgodzin w pracy i mam nowy sprzęcior, mam gwarancje, pachnie nowością i zadowolony jestem niesamowicie że jednak powstrzymałem się od kupienia używanego :)

Odnosiłem się do ofert gdzie -NA PRZYKŁAD- ktoś wystawia 3letni aparat z przebiegiem ok. 50-80tyś. za 5.000zł albo i więcej. dla mnie to 1/3 - 1/2 zużytego sprzętu i absurdalne jest płacenie za coś takiego komuś tyle, skoro w sklepie nie dużo drożej. :)

tyle...

Groovebass
02-04-2013, 21:20
Wyczytałem kilka stron wcześniej że można nabyć aparat w Norwegi w dość dobrej cenie, mam osobę która może mi go kupić na miejscu i wysłać paczkę do PL.
Ale teraz pytanie, opodatkowanie przez urząd celny - CŁO i Vat będzie naliczone czy nie?

Canon EOS 5D Mark II Hus (http://www.japanphoto.no/canon-eos-5d-mark-ii-kamerahus)

szambonur
02-04-2013, 21:24
Wyczytałem kilka stron wcześniej że można nabyć aparat w Norwegi w dość dobrej cenie, mam osobę która może mi go kupić na miejscu i wysłać paczkę do PL.
Ale teraz pytanie, opodatkowanie przez urząd celny - CŁO i Vat będzie naliczone czy nie?

Canon EOS 5D Mark II Hus (http://www.japanphoto.no/canon-eos-5d-mark-ii-kamerahus)

Vat powinno się dać odzyskać ale cło raczej trzeba zapłacić...

kurczeblade
03-04-2013, 22:37

a kto powiedział że musisz płacić to cło :) kto będzie wiedział ...

rOOmak
04-04-2013, 02:13
Namawiasz do łamania prawa?

Zasady Forum

Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
;)

Kolekcjoner
04-04-2013, 04:48
Dokładnie, a tego tu bardzo nie lubimy :roll:.

YaneC
04-04-2013, 06:13
A ja myślałem, że kurczeblade w tym wątku powiedział już wszystko...

michalab
04-04-2013, 09:21
Cła dla Norwegii nie ma.
Polecam:
https://www.celina.krakow.uc.gov.pl/kalkulator/
i
System ISZTAR - Informacja Taryfowa (http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/textualsearchresultsm_PL?Goods=fotograficzne&addinfo=NOM&startpos=1&Year=2013&Month=04&Day=04&startpos=1&ctmode=T&ctmarkup=N&sumbitbutton=Wyszukaj)

Groovebass
04-04-2013, 10:11
Cła dla Norwegii nie ma.
Polecam:
https://www.celina.krakow.uc.gov.pl/kalkulator/
i
System ISZTAR - Informacja Taryfowa (http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/textualsearchresultsm_PL?Goods=fotograficzne&addinfo=NOM&startpos=1&Year=2013&Month=04&Day=04&startpos=1&ctmode=T&ctmarkup=N&sumbitbutton=Wyszukaj)

A jak z FV - sklep wystawi i nie będzie żadnego problemu żeby wrzucić w koszty?
Bo znajomy może mi go przywieźć do PL

michalab
04-04-2013, 10:25
Vatu norweskiego raczej nie rozliczysz. Musisz zapłacić polski, ale norweski powinni Ci oddać.

kurczeblade
04-04-2013, 13:12

Takie pytanie, kiedy będziesz miał zamiar coś brać ?:)

Groovebass
04-04-2013, 13:24
Takie pytanie, kiedy będziesz miał zamiar coś brać ?:)

Chyba odpuszczę zakupy w Norwegi bo czas mnie goni...

Może ten, szukam pewnego sprzedawcy bo z allegro były różne historie w przypadku używanych.
Ewentualnie dołożyć 1k i kupić nowy za 6500, ciężka decyzja.
Canon EOS 5D Mark II - Komis - KOMIS - Aparaty cyfrowe - FOTO - BETA (http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex4c956e1b93b88cef3ef783743da01 512&referer=&oper=8&id=1934&kategoria=25&subkat=80)

Morfii
04-04-2013, 13:29
za 6200 trafiają się już 6D... a za 6500zł nowe 6D są ;) cena 5500zł za 5D MK II to już przesada ;)

Grzesiek_PL
04-04-2013, 14:18
za 6200 trafiają się już 6D... a za 6500zł nowe 6D są ;) cena 5500zł za 5D MK II to już przesada ;)
Najniższa cena 6D dziś z ceneo to 7120zł.
Najniższa na allegro cena kup teraz 7159zł

Morfii
04-04-2013, 14:26
Słabo patrzysz ;)

kurczeblade
04-04-2013, 22:49
Canon EOS 5D Mark II - Komis - KOMIS - Aparaty cyfrowe - FOTO - BETA (http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex4c956e1b93b88cef3ef783743da01 512&referer=&oper=8&id=1934&kategoria=25&subkat=80)

5.5tyś ZDECYDOWANIE ZA DROGO!
Aparat wart maksymalnie 5tyś. ale z naciskiem na słowo maksymalnie...

YaneC
04-04-2013, 23:19
kurczeblade, a kim Ty właściwie jesteś, jakimś rzeczoznawcą, ekspertem wyspecjalizowanym w 5D MKII ?

horak
05-04-2013, 07:24
YaneC, postaraj się zrozumieć kolegę kurczeblade :) Gdybyś chciał kupić wymarzone body 5d2 w stanie jak nowym za 4000-4500 zł i za żadne skarby nikt nie chciałby Ci tak tanio go sprzedać to też miałbyś w gardle pewną gorycz. To tak jak dziecko gdy nie może mieć zabawki, której pragnie - długo rozpamiętuje ten fakt zanim o tym zapomni i znajdzie sobie inny obiekt zainteresowań.

jellyeater
05-04-2013, 11:37
YaneC, postaraj się zrozumieć kolegę kurczeblade Gdybyś chciał kupić wymarzone body 5d2 w stanie jak nowym za 4000-4500 zł i za żadne skarby nikt nie chciałby Ci tak tanio go sprzedać to też miałbyś w gardle pewną gorycz. To tak jak dziecko gdy nie może mieć zabawki, której pragnie - długo rozpamiętuje ten fakt zanim o tym zapomni i znajdzie sobie inny obiekt zainteresowań.
Dozbierałbym do 6D. :) Ale kto bogatemu zabroni kupować stare aparaty w cenie prawie nowych. :D

kurczeblade
05-04-2013, 15:04
YaneC, postaraj się zrozumieć kolegę kurczeblade :) Gdybyś chciał kupić wymarzone body 5d2 w stanie jak nowym za 4000-4500 zł i za żadne skarby nikt nie chciałby Ci tak tanio go sprzedać to też miałbyś w gardle pewną gorycz. To tak jak dziecko gdy nie może mieć zabawki, której pragnie - długo rozpamiętuje ten fakt zanim o tym zapomni i znajdzie sobie inny obiekt zainteresowań.

Raczej to jest Twoje twierdzenie. Nie mam takich zamiarów. Wcześniej pisałem że zastanawiam się nad kupnem, a po czasie jednak zdecydowałem się na dużo lepsze body niż 5dmk2 w innym systemie :)

YeneC nie trzeba być rzeczoznawcą, żeby stwierdzić że 5.5tyś. za używanego 5dmk2 jest przesadzoną ceną, kolega pytał czy warto, to mu odpowiedzieliśmy solidnie, są lepsze oferty, za atrakcyjniejszą kwotę. Ale widzę stopce 5dmk2 - to już wiadomo dlaczego tak się zbulwersowałeś, zamierzasz sprzedać swojego uż. za cenę przybliżoną do nowego ?:)

Grzesiek_PL
05-04-2013, 16:22
YaneC, postaraj się zrozumieć kolegę kurczeblade Gdybyś chciał kupić wymarzone body 5d2 w stanie jak nowym za 4000-4500 zł i za żadne skarby nikt nie chciałby Ci tak tanio go sprzedać to też miałbyś w gardle pewną gorycz. To tak jak dziecko gdy nie może mieć zabawki, której pragnie - długo rozpamiętuje ten fakt zanim o tym zapomni i znajdzie sobie inny obiekt zainteresowań.
Tak to wygląda. :mrgreen:

Znam właściciela 5D II, stan jak nówka kilka sesji w studiu przebieg może 5000 zdjęć, miałby sprzedać taki aparat za 4000zł?

Groovebass
05-04-2013, 17:36
Najniższa cena 6D dziś z ceneo to 7120zł.
Najniższa na allegro cena kup teraz 7159zł

Zamówiłem jednak nowego 5II za 6330zł :D

MC_
05-04-2013, 17:38
Twoje pieniadze, Twoja decyzja.

Łopal
05-04-2013, 19:51
Trochę jednak dziwię się dyskusji, szczerze mówiąc. Te aparaty, 6d i mkII są dla trochę innego użytkownika. No chyba, , że pełna klatka przesłania nam budowę, ustawienia, etc....

michael_key
05-04-2013, 20:20
Jak dla mnie za bardzo się nakręcacie z tą ceną 5DII.

Twoje pieniadze, Twoja decyzja.
Dokładnie. Druga wersja 5-tki jest świetnym aparatem biorąc pod uwagę pewne kryteria. To samo można powiedzieć o 6D, więc... body jest tyle jest warte ile w stanie będą dać za nie nabywcy. Rzecz względna.

swishu
05-04-2013, 21:26
Oba body są dobre, tak jak wspomnieliście wcześniej - dla dwóch różnych odbiorców. Choć nie ma się co czarować - używki 5dmk2 są trochę przewartościowane (względnie biorąc pod uwagę parametry body oraz datę wydania na rynek). Nawet jeśli body nie jest mocno zużyte, to i tak straciło już na wartości przez te swoje lata i trzeba się z tym pogodzić, co nie znaczy, że nie da się nim zrobić dobrych zdjęć (dobrych w wybranym zastosowaniu). Mimo wszystko jednak 6D oferuje więcej niż 5dmk2 (iso,af,dr,video..gps i wifi nie liczę - bo bezpośrednio wpływu na jakość obrazka nie mają), 5mk2(niezawodność, gwar. migawki 150k, mocniejsze body). Z początku moich rozważań nad FF patrzyłem z dużym dystansem nad 6D, teraz jest inaczej.

rOOmak
05-04-2013, 23:38
body jest tyle jest warte ile w stanie będą dać za nie nabywcy. Rzecz względna.

Dokładnie. Taka sama jest moja opinia.
Z tego samego powodu pośpieszyłem się ze zmianą na MK3 naciągając swój budżet. Mimo tego że ceny MK3 prędzej czy później opadną to ceny MK2 spadną o wiele szybciej ze względu na nowinki na rynku. 6D rozpoczyna właśnie taki nowy ruch w tym kierunku.

Osobiście nie kupowałbym teraz używki MK2.

Na marginesie to nie mogę się doczekać rozwoju FF bezlusterkowców. Ta sama jakość będzie mogła być o wiele mniejsza i lżejsza... ;)

facestock
05-04-2013, 23:59

Dokładnie! Nie ma sensu pakować się w używane za 5koła, skoro nowe są za niewiele więcej. Lepiej trochę pokombinować, poczekać i mieć fresh. z gwarancją.Obserwuje temat i widzę że najbardziej irytują się osoby,które posiadają ten sprzęt,czyżby nie moc pogodzenia się z realiami ? Trzeba było sprzedawać 5dmk2 w cenie 5koła 5.5koła jak cena nowego trzymała się ponad 7koła - teraz już po ptokach, coraz szybciej w dół leci i raczej już nic tego nie powstrzyma :)

kurczeblade
06-04-2013, 10:35
Oba body są dobre, tak jak wspomnieliście wcześniej - dla dwóch różnych odbiorców. Choć nie ma się co czarować - używki 5dmk2 są trochę przewartościowane (względnie biorąc pod uwagę parametry body oraz datę wydania na rynek). Nawet jeśli body nie jest mocno zużyte, to i tak straciło już na wartości przez te swoje lata i trzeba się z tym pogodzić, co nie znaczy, że nie da się nim zrobić dobrych zdjęć (dobrych w wybranym zastosowaniu). Mimo wszystko jednak 6D oferuje więcej niż 5dmk2 (iso,af,dr,video..gps i wifi nie liczę - bo bezpośrednio wpływu na jakość obrazka nie mają), 5mk2(niezawodność, gwar. migawki 150k, mocniejsze body). Z początku moich rozważań nad FF patrzyłem z dużym dystansem nad 6D, teraz jest inaczej.

Miałem na celowniku to body i w ostateczności też w ten sposób pomyślałem, teraz cieszę się że poczekałem i nie przepłaciłem za używane 5dmk][ :)

Słuchajcie, nie przeciwstawiam się tym którzy wystawiają swoje używane body za niewiele więcej niż jest obecnie nowe w sklepie, jest wolny rynek i możecie sobie wystawić nawet w identycznej cenie - nowego. To wasza sprawa, czy znajdzie się ktoś zainteresowany. Postawiłem ten temat, bo zastanawiałem się nad zakupem używanego, miałem wątpliwości ze względu na małą różnice cen, między nowym a używanym - większość ludzi odpisała że się nie opłaca w takich i w takich cenach kupować używanego, tak zrobiłem i jestem hepi - dostałem odpowiedzi które pomogły dokonać mi innego wyboru :)

Przemek_PC
06-04-2013, 11:00
Ciekaw czy tak samo bedziesz gadal jak za rok zapragniesz sprzedac body :-) Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

krzykik
06-04-2013, 11:27
Ciekaw czy tak samo bedziesz gadal jak za rok zapragniesz sprzedac body :-) Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

dokładnie, jednak nikt do niczego nie jest zmuszany i kupuje to co uważa za słuszne

kurczeblade
06-04-2013, 22:32

Wiele razy sprzedawałem, starałem dostosować się do cen panujących u konkurencji, a jak nie szło to szybko cisnąłem cenę w dół i sprzedane! Nigdy nie twierdziłem, jak tu niektórzy obrażeni, że nie sprzedam nigdy za "tak mało" bo jakieś "100lat" temu kupowałem za tak dużo! :) a najbardziej mnie rozbawiły twierdzenia na temat przyzwoitych ofert, które się pojawiały często - "bo wystawili tak tanio, bo oni mieli z dotacji, wyprzedają cały sprzęt, później będą wystawiać Ci co nie sprzedają z dotacji i znów ceny się ustabilizują i będzie można sprzedać drożej" (za 200zł mnie niż nówka w sklepie) :D

kupisk3
07-04-2013, 17:00
Dziś byłem na Giełdzie Fotograficznej (Klub Stodoła Warszawa ul. Batorego 10).
Ciekawostka !!!
5d mk II nowej lub używanej nie widziałem na żadnym stoisku.

facestock
07-04-2013, 20:38
a ja dziś odebrałem używanego 5dmk2
- 22tyś przebiegu. Bez rys i skaz, z foliami ochronnymi na wyświetlaczach i w dodatku jeszcze zostało mu niecałe 2miesiące sklepowej gwarancji, był wystawiony za 4,500 a wytargowałem ostatecznie za 4,400zł :)

Kto szuka, ten znajdzie... :)

kurczeblade
08-04-2013, 07:46
a ja dziś odebrałem używanego 5dmk2
- 22tyś przebiegu. Bez rys i skaz, z foliami ochronnymi na wyświetlaczach i w dodatku jeszcze zostało mu niecałe 2miesiące sklepowej gwarancji, był wystawiony za 4,500 a wytargowałem ostatecznie za 4,400zł :)

Kto szuka, ten znajdzie... :)

4.5 za używanego, to w sumie już taka popularna cena na allegro ...

YaneC
08-04-2013, 08:00
Myślę, że masz w tym jakąś zasługę :D

Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2

Morfii
08-04-2013, 08:44
wydaje mi się że cena 4500zł taką już zostanie przez dobere kilka lat. puki nie wyjdzie 6D MKII.. a 5D MKIII nie stanieje ;)

Nie oszukujmy się ale 4500zł za 5D MKII z przebiegiem ok. 20tys. jest OK. Mam nadzieję że tak zostanie :)

facestock
08-04-2013, 11:36
wydaje mi się że cena 4500zł taką już zostanie przez dobere kilka lat. puki nie wyjdzie 6D MKII.. a 5D MKIII nie stanieje ;)

Nie oszukujmy się ale 4500zł za 5D MKII z przebiegiem ok. 20tys. jest OK. Mam nadzieję że tak zostanie :)

Raczej zostanie, ale są fenomeny,gdzie z większymi przebiegami wystawiali/ają za 5tyśi i nawet 5,5- ale takie oferty tylko przeskakiwałem, twierdząc że nie ma sensu zwracać na nie uwagi.

Ja mam na tyle szczęście że trafił mi się w cenie standardowej 4.5 uż. ale z krótką gw. sklepową, testowałem dziś aparat i działa solidnie:)

Kolekcjoner
08-04-2013, 23:30
Jeśli Kim nie puści bomby lub nie nastąpi coś równie paskudnego to moim zdaniem jest nieuniknione że 5D mkII będzie taniał. Chwilowo może się to zmienić przez braki w sklepach ale tylko chwilowo. Później tanieć musi, bo tak działa rynek. Nikt nie kupi starej puszki za 5 tyś skoro za niewiele więcej będzie miał świeżuteńkiego 6D.
Ja wiem że z chwilą pokazania następców mkII stał się kultowy (mimo, że po premierze produkował kupę nie do przeżycia, miał dramatycznie przestarzały autofocus, gorsze kolory, właściwie żadnych większych zmian w stosunku do poprzednika itd. /*) ale to nie wpłynie na utrzymanie ceny, bo jest to naturalny proces mitotwórczy na forach :mrgreen:.

/* - Określenia powyższe zaczerpnąłem z pamięci - jeśli coś przekręciłem to proszę o wybaczenie :mrgreen:.

szambonur
08-04-2013, 23:33
Mój to się taki pokorniutki ostatnio zrobił że nawet zaczął ostrzyć w punkt...;)

Kolekcjoner
08-04-2013, 23:40
Może się boi, że go sprzedasz ;)8-).

strideer
08-04-2013, 23:40
Mój to się taki pokorniutki ostatnio zrobił że nawet zaczął ostrzyć w punkt...;)

Dotarł się. Jak silnik albo głośniki. Przecież tak to działa. :-)

szambonur
08-04-2013, 23:43
Może się boi, że go sprzedasz ;)8-).

Za żadne pieniądze jej nie oddam, zżyłem się...
Dlaczego mam pozbywać się czegoś co przynosi mi tyle frajdy, ściąga mnie w środku nocy z łóżka, każe marznąć na mrozie i wietrze, brnąć w śniegu, jeździć po całej okolicy i wypatrywać tego co "światłem" się zwie... Ile jest warta moja "piątka"? dwa lata świetnej zabawy w fotografie i na prawdę guzik mnie to interesuje że ktoś nie dałby za nią więcej niż cztery kilo złotówek bo obudowa jest porysowana, bo matówka zakurzona... dla mnie jest bezcenna... ;)

adampa
09-04-2013, 05:16
Dlaczego mam pozbywać się czegoś co przynosi mi tyle frajdy, ściąga mnie w środku nocy z łóżka, każe marznąć na mrozie i wietrze, brnąć w śniegu, jeździć po całej okolicy i wypatrywać tego co "światłem" się zwie... Ile jest warta moja "piątka"? dwa lata świetnej zabawy w fotografie i na prawdę guzik mnie to interesuje że ktoś nie dałby za nią więcej niż cztery kilo złotówek bo obudowa jest porysowana, bo matówka zakurzona... dla mnie jest bezcenna... ;)
Paweł ty romantyczny jesteś...

rOOmak
09-04-2013, 05:23
Chyba sarkastyczny... ;)

YaneC
09-04-2013, 07:09
ktoś nie dałby za nią więcej niż cztery kilo złotówek bo obudowa jest porysowana... ;)
Jakie cztery kilo złotówek za porysowaną piątkę ?;)
Zapytaj kurczeblade na ile wyceniłby taki sprzęcior... :mrgreen:

Morfii
09-04-2013, 09:15
Tanieć to może byle by robił to do czego jest stworzony a nie leżał i czekał na lepcze czasy ;)

strideer
09-04-2013, 23:23
Tak dla statystyk: mój 5D Mark II, 3 lata, 45,6 tys. klatek, stan wizualny niemal idealny poszedł za 4600 zł.

kurczeblade
10-04-2013, 14:55

Jeszcze trochę i do śmietnika wyrzucisz, jako zużyty i niepotrzebny kawałek plastiku i metalu ... :)

ja się cieszę że mam takie sentymentalne podejście do swojego warsztatu, zdjęć, zrealizowanych sesji, a nie do sprzętu ... :)

Raideur
10-04-2013, 16:01
Jeszcze trochę i do śmietnika wyrzucisz, jako zużyty i niepotrzebny kawałek plastiku i metalu ... :)

ja się cieszę że mam takie sentymentalne podejście do swojego warsztatu, zdjęć, zrealizowanych sesji, a nie do sprzętu ... :)

Taa masz sentyment do zrealizowanych sesji , zrobionych zdjec...ktore jednak zrobiles dzieki "sprzetowi" ktoremu to wszystko jednak zawdzieczasz .

W Polsce teraz musza byc wspaniali politycy dzieki ktorym, przecietny Kowalski moze sobie kupic lustrzanke z gornej polki poklikac kilkanascie tysiecy ( nie kilkadziesiat) zdjec, i odsprzedac za symboliczna zlotowke za rok czy dwa bo wyszedl lepszy model, prawdziwe eldorado.

Bolek02
10-04-2013, 17:22
Taa masz sentyment do zrealizowanych sesji , zrobionych zdjec...ktore jednak zrobiles dzieki "sprzetowi" ktoremu to wszystko jednak zawdzieczasz .

W Polsce teraz musza byc wspaniali politycy dzieki ktorym, przecietny Kowalski moze sobie kupic lustrzanke z gornej polki poklikac kilkanascie tysiecy ( nie kilkadziesiat) zdjec, i odsprzedac za symboliczna zlotowke za rok czy dwa bo wyszedl lepszy model, prawdziwe eldorado.

Sprzedaż używanego sprzętu nie jest w tym kraju obowiązkowa. Zawsze możesz sobie zachować starszy model kupując nowy. Tak robili ludzie w minionej epoce, kiedy wszystko trzeba było zdobywać a nie kupować.

Raideur
10-04-2013, 18:25
Bolek02 Ktos tu wspominal ze w eldorado (Polsce) osprzedaz jest obowiazkowa?
W dodatku nie kazdy chce miec muzeum w domu :mrgreen:

jaś
10-04-2013, 18:46

Wątpliwe mocno, wystarczy że się pokaże golec 6D bez WiFi i GPSa to cena pójdzie na dół, a kiedyś się pokaże bo nie da się go wiecznie kisić.

jac+
10-04-2013, 19:53
Wątpliwe mocno, wystarczy że się pokaże golec 6D bez WiFi i GPSa to cena pójdzie na dół, a kiedyś się pokaże bo nie da się go wiecznie kisić.

Wątpię, czy pokaże się na rynku polskim. Na europejskim z resztą również.

ketras
10-04-2013, 22:42
Wątpię, czy pokaże się na rynku polskim. Na europejskim z resztą również.

Bo jakich pobudek ekonomicznych miałby Canon wypuszczać korpus oferujący jakość 6D bez dla niektórych zbędnych pierdółek o powiedzmy 1500 zł mniej? By zaniechać sprzedaży 6D :-D

rOOmak
11-04-2013, 00:24
Nie wiadomo gdzie ich zaprowadzi marketing... W zależności co wymyśli konkurencja. Szczególnie, że marketing jest najbardziej nastawiony na amatorski rynek.

PrzemoWLKP
11-04-2013, 00:50
Przy ilu tysiakach zazwyczaj padają migawki w tej puszce? Nie pytam tu o rekord ale taka średnia może ktoś zna?

Kolekcjoner
11-04-2013, 00:53
A jakie to ma znaczenie?

rOOmak
11-04-2013, 13:44
Tutaj są statystyki http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos5dmkii.htm

kurczeblade
24-04-2013, 10:35
Tutaj są statystyki canon eos 5dmkii | Camera Shutter Life Database (http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos5dmkii.htm)

Ciekawe ile w tych statystykach prawdy :)

ghiio
24-04-2013, 10:47
Skrajne wyniki mozna odrzucic pewnie :)

--- Kolejny post ---

kurczeblade
24-04-2013, 10:58

--- Kolejny post ---

Szczególnie takie, gdzie niektórym bateria pada i przez dramatyzm na forach internetowych wpadają w histerie i wpisują że migawka poszła :)

facestock
26-04-2013, 23:31
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/04/3f37bbaf3c11ec0881f18dedf48fb15b_original.jpg?1366 977450)

To już wiemy,dlaczego druga piątka poszła tak w dół z cenami ... :) Jak tu sprzedać dobrze taki używany aparat, skoro niektórzy używają go jako popielniczek itp:) 5dmk2 dziadkuje coraz mocniej :) ale dobrze że mamy już next-geny :)

facestock
25-05-2013, 12:29
Odnawiam temat, z racji przykrej sytuacji która mi się prytrafiła z używanym zakupionym "w prawie idealnym stanie" 5d : http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-67/5d-mark-ii-brak-reakcji-84341/index3.html#post1163860 jednak się napaliłem na używanego canonka i bach, niespodzianka APARAT UMARŁ, ledwo po zakupie! :(

YaneC
25-05-2013, 12:33
jednak się napaliłem na używanego canonka i bach, niespodzianka APARAT UMARŁ, ledwo po zakupie! :(
No muszę Ci powiedzieć, że ja też się napaliłem na używany 5D2 i o dziwo... nadal działa.
Oby tak zostało jak najdłużej...

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

facestock
25-05-2013, 12:40
[QUOTE=YaneC;1163873]No muszę Ci powiedzieć, że ja też się napaliłem na używany 5D2 i o dziwo... nadal działa.

Ja zawszę myślałem że będę nietykalny, kupując używany sprzęt w większości kierowałem się że to mało prawdopodobne i nigdy coś takiego się mi nie przytrafi, chyba duma i pewność siebie przerosła mnie, ledwo po kupieniu padła główna płyta, sprzedawca umywa ręce. a byłem blisko dopłacenia kilku stówek do nowego, ale zachłanność podpowiedziała mi że zostawię sobie te kila stówek i uzbieram do jakiegoś szkła, teraz muszę zapłacić więcej niż kilka stówek za naprawę body, i chodzić ze świadomością że to grat.

szambonur
25-05-2013, 12:43
[QUOTE=YaneC;1163873]No muszę Ci powiedzieć, że ja też się napaliłem na używany 5D2 i o dziwo... nadal działa.

Ja zawszę myślałem że będę nietykalny, kupując używany sprzęt w większości kierowałem się że to mało prawdopodobne i nigdy coś takiego się mi nie przytrafi, chyba duma i pewność siebie przerosła mnie, ledwo po kupieniu padła główna płyta, sprzedawca umywa ręce. a byłem blisko dopłacenia kilku stówek do nowego, ale zachłanność podpowiedziała mi że zostawię sobie te kila stówek i uzbieram do jakiegoś szkła, teraz muszę zapłacić więcej niż kilka stówek za naprawę body, i chodzić ze świadomością że to grat.

Panikujesz..., masz nowiutką płytę główną...

facestock
25-05-2013, 12:47
[QUOTE=facestock;1163874]

Panikujesz..., masz nowiutką płytę główną...

... i prawie 1300zł w plecy! do tego patrzę teraz na to niedziałające body i mam ochotę rozbić go o głowę sprzedającego, albo wyrzucić przez okno. Super, jak tu nie panikować, w każdym razie człowiek na błędach się uczy i od teraz cokolwiek używanego, to z częściową gwarancją. A jak mała różnica między nowym a używanym, jak w przypadku 5d2 to dłuższe odkładanie i kupienie nowego.

Bolek02
25-05-2013, 13:17
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/04/3f37bbaf3c11ec0881f18dedf48fb15b_original.jpg?1366 977450

To już wiemy,dlaczego druga piątka poszła tak w dół z cenami ... :) Jak tu sprzedać dobrze taki używany aparat, skoro niektórzy używają go jako popielniczek itp:) 5dmk2 dziadkuje coraz mocniej :) ale dobrze że mamy już next-geny :)

Taka funkcja body jak na tym foto to tylko jak go utopisz :)
Jeśli chodzi o 5DII to jeszcze mu dalekoooooooooo do dziadkowania.

--- Kolejny post ---

[QUOTE=szambonur;1163875]

... i prawie 1300zł w plecy! do tego patrzę teraz na to niedziałające body i mam ochotę rozbić go o głowę sprzedającego, albo wyrzucić przez okno. Super, jak tu nie panikować, w każdym razie człowiek na błędach się uczy i od teraz cokolwiek używanego, to z częściową gwarancją. A jak mała różnica między nowym a używanym, jak w przypadku 5d2 to dłuższe odkładanie i kupienie nowego.

To niestety stara prawda jak świat, że lepiej kupić nowe rzeczy niż używane, ale nie przesadzajmy. W końcu naprawili Ci ten aparat, a jak nie możesz na niego patrzeć to go sprzedaj i już.

facestock
25-05-2013, 13:23
Każdy tu wypowiada się ze swoimi mądrościami. Zobaczymy jak Was dopadnie taka loteria, czy nie będziecie panikować .

... jak kupicie używany sprzęt za kilkanaście tysięcy i bez gwarancji padnie Wam kilka dni po kupnie , na dziadowskim allegro.

Wydaje się że mam prawo panikować, po tym co się stało.
Ktoś tu wcześniej pisał że nie warto ryzykować, kupując w takiej zawyżonej cenie kilkuletni aparat, skoro nowy o niewiele droższy - odbierałem to satyrycznie, ale dopiero teraz sobie uświadomiłem że miał świętą racje!

będę raczej popierał ten post, w stu procentach, odradzał kupna używanych w takich cenach, uświadamiał jakie ryzyko z tym się wiążę. Śmieszna sprawa, kupujesz używany sprzęt na allegro " sprzedawca sobie zastrzega że brak wad technicznych, prawie w idealnym stanie " a po tygodniu wręcz można powiedzieć nieużywania sypie się, coś co jest drowie w naprawie, uświadamiasz o tym sprzedawce, i zrywa z Tobą całkowity kontakt. Po co tyle nerwów?!

Gdybym to jeszcze kupił w okazyjnej cenie, ale zapłaciłem 4.599zł + wysyłka bo chciałem mieć więcej pewności i w lepszym stanie niż te po 4.000 ...

morał z tego taki, nigdy już się w ciula nie dam zrobić, ostatni raz kupiłem używany aparat i oczywiście na moich przykrych doświadczeniach, proponuje komuś dobrze przemyśleć przed kupnem używanego. Czy warto ryzykować... czy warto poczekać i odłożyć.

szambonur
25-05-2013, 13:29
Każdy tu wypowiada się ze swoimi mądrościami. Zobaczymy jak Was dopadnie taka loteria, czy nie będziecie panikować .

... jak kupicie używany sprzęt za kilkanaście tysięcy i bez gwarancji padnie Wam kilka dni po kupnie , na dziadowskim allegro.

Wydaje się że mam prawo panikować. Ktoś tu wcześniej pisał że nie warto ryzykować, kupując w takiej zawyżonej cenie, i wg. mnie w zupełności miał dużo w tym racji.

Ja świadomie, dobrowolnie i z własnej nieprzymuszonej woli kupuje elektronikę (dotyczy także obiektywów) wyłącznie nową na gwarancji producenta, przepłacam ale śpię spokojnie, dodatkowo to co cenniejsze ubezpieczam żeby po gwarancji nie jęczeć jaki to straszny los mnie dopadł...

facestock
25-05-2013, 13:40
Ja świadomie, dobrowolnie i z własnej nieprzymuszonej woli kupuje elektronikę (dotyczy także obiektywów) wyłącznie nową na gwarancji producenta, przepłacam ale śpię spokojnie, dodatkowo to co cenniejsze ubezpieczam żeby po gwarancji nie jęczeć jaki to straszny los mnie dopadł...

od teraz wprowadzam w życie tą samą zasadę!

becekpl
25-05-2013, 14:12

a co ma do tego allegro? weź się chłopie w garść a nie chlipiesz publicznie
trudno stało się i tak się wyrobiłeś w cenie nowego ,wiec de fakto nic nie straciłeś
nowe tez się potrafi zepsuć ,jest tu taki watek o 5dmk3
generalnie straszna" baba" z ciebie ;)

adam1717
25-05-2013, 20:02
Mi się udało dorwać używkę za 4500 brutto ! czyli wychodzi troszkę ponad 3,6 netto:) Przebieg 116tyś ale canon daje gwarancje na 150tyś wiec migawkę się nie martwię, a o innych usterkach wolę nie myśleć....;]

YaneC
25-05-2013, 20:32
Mi się udało dorwać używkę za 4500 brutto ! czyli wychodzi troszkę ponad 3,6 netto:) Przebieg 116tyś ale canon daje gwarancje na 150tyś wiec migawkę się nie martwię, a o innych usterkach wolę nie myśleć....;]

No to ja miałem farta (?) za 4600,- z przebiegiem 10 200 klatek...

facestock
27-05-2013, 12:15
Wróciłem z serwisu. Mam już 5tkę wymieniłem płytę główną, zapłaciłem 1300zł . Okazało się że spust migawki również do wymiany 350zł ( wcześniej miałem wrażenie że kiepsko reaguje na wciskanie, oczywiście pomyślałem że 5dmk2 tak ma) , zepsute gniazdo PC również wyszło w praniu - na szczęście Pan się zlitował i naprawił za free. Podobno aparat nieźle zasyfiony od zewnątrz, został przeczyszczony też za free :) Wyszło też na jaw że aparat był rozkręcany już wcześniej i grzebano w nim!

Powiedziałem serwisantowi o całej sytuacji, stwierdził żebym się nie dziwił, bo to normalne ze sprzętem elektronicznym który ma kilka lat. Że to codzienność, u niego że przychodzą ludzie z lustrzankami zakupionymi u kogoś używanymi i płaczą :)

Generalnie wyszło to tak:
aparat kupiłem używany w "prawie idealnym stanie" na allegro za 4.599zł + 50 zł kurier
wymiana płyty na nową 1300zł
wymiana spustu migawki na nowy 350zł

Wyszło na to że zapłaciłem za tego grata 6300zł tyle ile bym zapłacił za nowy, z gwarancją.
a teraz mam prawie 4letni aparat, który okazał się zasyfiony, po awariach - a podobno był w idealnym stanie! Tak wyglądał.

Dodzwoniłem się do wcześniejszego właściciela, opowiedziałem całą sytuację, nic mi w sumie na to, bo wciąż trzymał się wersji że aparat był idealnie utrzymywany i używał go typowo amatorsko bez awarii, nie był otwierany i w ogóle z nieba spadł. Przy serwisowaniu okazało się że był otwierany i było w nim grzebane!

Jaki z tego morał !

Nigdy więcej używanego sprzętu, w takich przegiętych cenach! Chyba że się okazyjnie coś trafi !

Merde
27-05-2013, 13:24
Jaki z tego morał !
Nigdy więcej używanego sprzętu, w takich przegiętych cenach! Chyba że się okazyjnie coś trafi !

Jaki z tego morał?
Polak przed szkodą i po szkodzie... :mrgreen:

horak
27-05-2013, 13:53
Wróciłem z serwisu. Mam już 5tkę wymieniłem płytę główną, zapłaciłem 1300zł . Okazało się że spust migawki również do wymiany 350zł ( wcześniej miałem wrażenie że kiepsko reaguje na wciskanie, oczywiście pomyślałem że 5dmk2 tak ma) , zepsute gniazdo PC również wyszło w praniu - na szczęście Pan się zlitował i naprawił za free. Podobno aparat nieźle zasyfiony od zewnątrz, został przeczyszczony też za free :) Wyszło też na jaw że aparat był rozkręcany już wcześniej i grzebano w nim!

Powiedziałem serwisantowi o całej sytuacji, stwierdził żebym się nie dziwił, bo to normalne ze sprzętem elektronicznym który ma kilka lat. Że to codzienność, u niego że przychodzą ludzie z lustrzankami zakupionymi u kogoś używanymi i płaczą :)

Generalnie wyszło to tak:
aparat kupiłem używany w "prawie idealnym stanie" na allegro za 4.599zł + 50 zł kurier
wymiana płyty na nową 1300zł
wymiana spustu migawki na nowy 350zł

Wyszło na to że zapłaciłem za tego grata 6300zł tyle ile bym zapłacił za nowy, z gwarancją.
a teraz mam prawie 4letni aparat, który okazał się zasyfiony, po awariach - a podobno był w idealnym stanie! Tak wyglądał.

Dodzwoniłem się do wcześniejszego właściciela, opowiedziałem całą sytuację, nic mi w sumie na to, bo wciąż trzymał się wersji że aparat był idealnie utrzymywany i używał go typowo amatorsko bez awarii, nie był otwierany i w ogóle z nieba spadł. Przy serwisowaniu okazało się że był otwierany i było w nim grzebane!

Jaki z tego morał !

Jaki miał przebieg ten bubel gdy go kupowałeś ?

becekpl
27-05-2013, 14:44
!i po to allegro ma system wystawiania komentarzy
wystaw mu negatyw i opisz sytuacje

no comment

adam1717
28-05-2013, 22:36
No to ja miałem farta (?) za 4600,- z przebiegiem 10 200 klatek...

Może i miałeś ale mi zależało na FV:) Wcześniej już na allegro "kupiłem" 2sztuki.... pierwszy udało mi sie za 3600zł ale jak to na allegro sprzedawca niby czekał tydzień na kuriera... po codziennym wydzwanianiu czy wysłał powiedział że TAK i ze jutro powinnem mieć aparat... za dwa dni dzwonie i mówię ze kuriera u mnie nie było a on mi mówi ze nie wysłał bo coś tam coś tam i mi nie wyśle.... brak słów.....

Drugiego "kupiłem" za 3400zł.. po pierwszej akcji postanowiłem ze pojadę i odbiorę osobiście. Dzwonie do gościa i wszystko elegancko.. Chwilkę przed wyjazdem jeszcze zadzwoniłem czy mu pasuje - oczywiście nie ma problemu. Jestem pod wskazanym adresem... dzwonie nie odbiera... drugi.. trzeci telefon nic... wychodzi jego jak sie okazało matka i mówi ze ona nic nie wie o aparacie. Dzwoni do niego a on do niej "ja nic nie sprzedawałem"................ już później nawet od mamusi nie odbierał:) Sądze że aparat był kradziony i się po prostu przestraszył... dobrze że to tak wyszło bo po co miałbym sobie robić problemy.. tylko po jakiego zrobiłem tyle kilometrów na darmo.....?

Jak się wam podobają moje przygody z zakupem 5d?:D Całe szczęscie do trzech razy sztuka:P

kurczeblade
29-05-2013, 13:37
Dziwicie się, kupujecie sprzęt elektroniczny który ma po kilka lat :)
Teraz często nowe się psują, ale na nowe ma się gwarancje i można nawet prosić o zwrot pieniążków jeśli kupi się wybrakowany aparat. Kupowanie używanego sprzętu jest na własną odpowiedzialność i trzeba być świadomym, że coś może być kradzione, może być po masakrycznych usterkach których sprzedawca nie ujawni. Może się popsuć po zakupie i nikt nie zwróci za naprawę, która przekracza czasami kupno nowego aparatu:)

Ja teraz jakbym kupował coś używanego, to tylko jakąś okazje(nie za wygórowaną cenę) ale odłożyłbym na jakiś czas zapoznawczego używania te 1000zł/1500zł żeby móc w razie czego mieć za co naprawić sprzęt, coby nie zostać z gołą d..pą :) ale jest sens, skoro w tej cenie prawie nowe są ? :)

W każdym razie, Panom u góry współczuje przygód ...

ps: a gdzieś słyszałem że podobno 5dmk2 są niezniszczalne :D

ketras
29-05-2013, 21:00
Moja pierwsza zakupiona 5'tka ale classic też była "igłą" . Po dotarciu okazało się, że pstryczek od włączania aparatu już miał jakiejś luzy i nie stykała elektronika. Po problemach z bólem sprzedawca przyjął sprzęt z powrotem. Po długiej selekcji i przeglądaniu ofert trafiłem na sztukę która miała przebieg zbliżony do tego co zapewniał sprzedawca. Zgodził się na odesłanie sprzętu do serwisu na sprawdzenie, co mnie przekonało do zakupu :)

facestock
31-05-2013, 11:34
Wiem że marudzę, ale wszystko naprawiłem, koszt naprawy wyniósł mnie, około 1800zł później zrealizowałem spacer i sesje z dziewczyną, działał ok - prawie zapomniałem że kupiłem używany aparat za 4600zł + 1800zł naprawa, prawie to mało powiedziane, bo dziś na porannym spacerze zaskoczyła mnie kolejna niespodzianka, jakiś ERROR 30 na wyświetlaczu :(

marito
31-05-2013, 13:41
Wg canonrumors forum to błąd z migawką "Err 30: Shutter malfunction
Unlike Error 20, this one does point to some sort of problem with the shutter… it could be either a mechanical problem, or some sort of electronic communication error." Kolego albo masz wyjątkowego pecha albo kupiłeś niezłą bombę...

ketras
31-05-2013, 16:02
Jedno i drugie, jaki był przebieg tego aparatu? Potwierdzony? Współczuję ! :oops:

Kolekcjoner
31-05-2013, 18:35
Współczuję bardzo ale to może być objaw padania migawki.

Tom77
31-05-2013, 19:26
Współczuję bardzo ale to może być objaw padania migawki.

Jaki był przebieg aparatu ? Wyglada na jakiś dorżnięty egzemplarz

Bolek02
31-05-2013, 19:41
facestock nikt nie kazał Tobie kupować na aukcjach sprzęty niewiadomego pochodzenia. Ja kupiłem sporo obiektywów używanych w swojej karierze ( głównie na tym forum ) i nigdy się nie zawiodłem.
Puszki za to kupuję tylko nowe i czasem na aukcjach, ale za to z pełną gwarancją producenta. Twój błąd wynika z tego, że kupiłeś w sposób nieprzemyślany i tyle. Teraz to już za późno żeby się mazać - idź i rób zdjęcia.

ketras
31-05-2013, 20:24
facestock nikt nie kazał Tobie kupować na aukcjach sprzęty niewiadomego pochodzenia. Ja kupiłem sporo obiektywów używanych w swojej karierze ( głównie na tym forum ) i nigdy się nie zawiodłem.
Puszki za to kupuję tylko nowe i czasem na aukcjach, ale za to z pełną gwarancją producenta. Twój błąd wynika z tego, że kupiłeś w sposób nieprzemyślany i tyle. Teraz to już za późno żeby się mazać - idź i rób zdjęcia.

Jedni mają pecha inni nie, fakt zakup szkieł z forum jest ciut pewniejsze, że chociaż obiektyw nie mydli :p . Ja tam facetowi współczuje i nie życzę nikomu nawet wrogom przytrafienia się takiego felernego sprzętu.

marito
31-05-2013, 21:35
Teraz nie ma się co wymądrzać i tyle. Udało Ci się ciesz się, koledze facestock nie wyszedł ten zakup a takie uwagi jak powyższe w niczym nie pomagają. Obiektyw też możesz kupić dobity, nie ma reguły. Też całkiem niedawno kupowałem (z sukcesem) używane 5D i zmuszony zostałem kupić na allegro od zupełnie nieznanego gościa bo szanowni koledzy z forum wyjeżdżali z takimi cenami jakby to był "biały kruk" a nie aparat juz kilkuletni. Tak więc nie ma reguły. Koledze facestock mimo wszystko życzę końca problemów choć ja na Twoim miejscu nie mogłbym już patrzeć na tą puszkę.

Matsil
01-06-2013, 22:12
Uczciwi sprzedawcy (jak np. ja ;)) zawsze przed sprzedażą oddają sprzęt do czyszczenia matrycy i odczytania ilości klatek. Załączałem zawsze ten dokument kupującemu. Warto o to zapytać, przy 5D2 operacja kosztuje niewiele ponad 100pln na Żytniej, więc jeżeli ktoś nie ma nic do ukrycia chętnie się na to zgodzi. I druga sprawa, takiego sprzętu nie kupuje się w ciemno bez macania. Nawet jak to jest kilkadziesiąt czy kilkaset km warto podjechać i oszczędzić sobie rozczarowania, nerwów i strat kasowych.
I jak pisze ketras, mniejsze ryzyko zakupu bubla jest na forum, oczywiście nie od gościa zarejestrowanego wczoraj :).

crazy
01-06-2013, 22:22
dokladnie tak jak piszesz. mi udalo sie dorwac classica z pewnego zrodla gdzie sprzedajacy wyslal do serwisu w celu sprawdzenia przebiegu. dostalem maila zdjecia widzialem kontakt wzorowy.

MC_
01-06-2013, 22:22
Fajnie. Czyli wedlug Ciebie nie jestem uczciwym sprzedawca. Dzieki!

ketras
02-06-2013, 10:25

tzn co masz na myśli?

MC_
02-06-2013, 10:26
Ze nie jestem uczciwy skoro sprzedalem aparat bez wysylki na Zytnia itp.

Matsil
02-06-2013, 13:46
Nie ma za co ;).
Jeżeli opisujesz prawdę, to jesteś, ale skąd ma to wiedzieć kupujący? Dlatego w sumie niewiele to kosztuje a nowy właściciel ma pewność, że jest OK, dodatkowo dostaje czystą matrycę.

facestock
02-06-2013, 13:59

Jaki to jest wg. Ciebie przemyślany sposób zakupu używanego sprzętu? Przecież pisałem czarno na białym że zakupiłem sprzęt, który według sprzedawcy był nieskazitelny, osobiście odbierałem i świadomie czytałem każdy szczegół aukcji, aparat był sprzedawany jako w idealnym stanie. Ciesz się że masz super, mega szczęście ( ale do czasu ) i nie trafiło Ci się nic takiego, super, jestem pod wrażeniem, chyba to to jakiś siódmy zmysł. Gratulacje:) Teraz już wiem że gwarancja, jest dużo warta.

Co do obiektywów to kupowałem mase szkieł przez aukcje i nic złego nie mogę powiedzieć, kupiłem aparat sprawny, używany, zepsuł się u mnie - albo miałem pecha, i przyszedł na niego czas, akurat u mnie, albo właściciel sprzedając idealnie ukrył wadę, wiedząc że po sprzedaży pójdzie w piach, nie potrzebnie się tak uniosłeś z tym nieprzemyślanym wyborem, bo również Tobie może się coś takiego przytrafić i każdej osobie która kupuje używany sprzęt!

Finał tego taki, sprzedałem aparat jako uszkodzony, niestety po tych przejściach nie mogłem się patrzyć na tą piątkę, być ze świadomością że się znów zepsuje coś w nim i polecę kilka stów, nie będę pisał ile pieniążków na nim straciłem, bo zaraz jakiś forumowy mędrzec znów napiszę że się żalę i płaczę. Cieszę się że pozbyłem się 5dmk2 żałuje że kupiłem używany. Mam nauczkę, nigdy więcej sprzętu elektronicznego używanego bez gwarancji, chyba że to będzie Mp3 za 200zł, ale nie aparat kilkuletni za kilka tysięcy zł. W zamian nabyłem na raty świeżutką 6d pachnącą nowością z gwarancją i mogłem tak od razu !

jacek_73
02-06-2013, 14:05
... kupiłem aparat sprawny, używany, zepsuł się u mnie - albo miałem pecha, i przyszedł na niego czas, akurat u mnie, albo właściciel sprzedając idealnie ukrył wadę,...

Pech jest wkalkulowany, ale mnie bardziej interesuje druga opcja. Jak wg. ciebie nieuczciwy sprzedawca ukrył error 30 :?:

mnocon
02-06-2013, 14:15
wspolczuje, ja tez kupielem kilka sztuk obiektywow, kilka sprzedalem (odpukac) jak narazie wszystko bylo ok, ale masz racje jak raz Cie cos zawiedzie to pozniej caly czas chodzi to po glowie i zastanawiasz co bedzie nastepne - mialem tak z kamera ;)

Kolekcjoner
02-06-2013, 14:18
Pech jest wkalkulowany, ale mnie bardziej interesuje druga opcja. Jak wg. ciebie nieuczciwy sprzedawca ukrył error 30 :?:

Bardzo prosto. Ten błąd się wyświetla stopniowo. Początkowo nasilenie jest niezbyt częste - przynajmniej u mojego kolegi tak było. Co ciekawe zaczął wyskakiwać jak używał sigmy - początkowo myślał nawet, że to związane ze szkłem. Później się okazało niestety że tysiączka nie jego :(.

marito
02-06-2013, 18:01
W zamian nabyłem na raty świeżutką 6d pachnącą nowością z gwarancją i mogłem tak od razu ! Super, gratulacje i oby pech Cie opuścił:) Znalazłeś jakieś ciekawe raty na ten aparat?

Tom77
02-06-2013, 18:54
Jaki to jest wg. Ciebie przemyślany sposób zakupu używanego sprzętu? Przecież pisałem czarno na białym że zakupiłem sprzęt, który według sprzedawcy był nieskazitelny, osobiście odbierałem i świadomie czytałem każdy szczegół aukcji, aparat był sprzedawany jako w idealnym stanie.

Ja lubię nowe, więc przepłacam, świadomie przepłacam. Kupiłem 400D za 2300, sprzedałem za 1000. Tyle się płaci za nowe i za gwarancję. Kupiłem 60d za 3400 a teraz jakbym sprzedawał to dostałbym ze 2200. Gdyby używane się nie psuło to nikt by nowego nie kupował.

Hom_er
02-06-2013, 19:18
Kupowanie używanego sprzętu to ryzyko i tyle - prawda stara jak świat.
Podobnie jak to, że 1 dzień po gwarancji kupowany nowy (choć już dwuletni) sprzęt może się zepsuć - no i wtedy ... wiadomo.

Ciekawe, że jak jednemu nie uda się zrobić interesu życia - tanio kupić świetny sprzęt - to potem cały świat musi z nim płakać.
Choć oczywiście nieuczciwych sprzedawców trzeba piętnować, a nawet sądzić się z nimi!
Szkoda tylko, że Ci którym udało się kupić dobry, używany sprzęt nie chwalą się tak bardzo na forum. Ciekawe jak wypadłyby statystyki?

Tak, czy inaczej każdy ma swój rozum i odwieczny dylemat: drogi-nowy-pewny, tańszy-niepewny.
I wiadomo obie wersje będą miały swoich zwolenników i przeciwników.

Ja jak będę sprzedawał swoje graty, to z pewnością nie puszczę ich za "drobne", zbyt je szanowałem i nie eksploatowałem. I myślę, że sporo jest sprzedawców uczciwych i warto od nich brać sprzęt. Aczkolwiek wiadomo, nawet szanowane graty mogą w każdej chwili się zepsuć - patrz 1 zdanie.

A tak przy okazji: ludzie kupują używane samochody za dziesiątki/setki tysięcy i jakoś żyją ;)

Żwirek
30-06-2013, 11:11
Swoją droga, na uwagę zasługuje fakt jak bardzo podrożały nówki 5d mk2, teraz nowa 5-tka to koszt około 7 300 zł :/ (około 1 000 zł więcej niż 2/3 mc'e temu)

MC_
30-06-2013, 11:15
Zastanawiam sie kto je kupi.

Żwirek
30-06-2013, 11:55
Zastanawiam sie kto je kupi.

Jeśli do sierpnia nic się nie zmieni to ja będę zmuszony.

MMM
30-06-2013, 11:56
Jeśli do sierpnia nic się nie zmieni to ja będę zmuszony.
Dolar i euro drożeją więc lepiej do sierpnia nie czekaj :-)

Żwirek
30-06-2013, 12:13
Dolar i euro drożeją więc lepiej do sierpnia nie czekaj :-)

fakt, cenna uwaga. Dzięki.

MC_
30-06-2013, 12:27
Dlaczego? Za mniejsze pieniadze mozesz kupic lepszy aparat.

strideer
30-06-2013, 12:30
Dlaczego? Za mniejsze pieniadze mozesz kupic lepszy aparat.

Właśnie. 6D lepsze i już chyba tańsze :-)

Żwirek
30-06-2013, 14:05
Właśnie. 6D lepsze i już chyba tańsze :-)

Ale dlaczego lepsze ? :)

EDIT: chociaz cofam pytanie, bo zaraz z tematu się zrobi znowu milion stron o porownaniu 5d do 6d :)

strideer
30-06-2013, 14:06
Ale dlaczego lepsze ? :)

O tym już było w osobnym wątku. Jak przeżyjesz to, że nie ma migawki 1/8000-1/4000 i góra jest plastikowa a nie metalowa, to masz lepszy aparat we wszystkich pozostałych aspektach.

koraf
30-06-2013, 15:33
O tym już było w osobnym wątku. Jak przeżyjesz to, że nie ma migawki 1/8000-1/4000 i góra jest plastikowa a nie metalowa, to masz lepszy aparat we wszystkich pozostałych aspektach.
Mocne stwierdzenie ;), wg testów na Optyczne.Pl, 6d to lepszy aparat od 5d III poza: AF, rozdzielczością, jakością zdjęć RAW, pomiarem światła, i jeszcze parę innych w tym uszczelnienia. Wg cytowanego portalu 6d przeważa w głębi tonalnej :).

strideer
30-06-2013, 15:34
Mocne stwierdzenie ;), wg testów na Optyczne.Pl, 6d to lepszy aparat od 5d III poza: AF, rozdzielczością, jakością zdjęć RAW, pomiarem światła, i jeszcze parę innych w tym uszczelnienia. Wg cytowanego portalu 6d przeważa w głębi tonalnej :).

A kto mówi o Mark 3?

koraf
30-06-2013, 15:52
A kto mówi o Mark 3? OK :D, 6d vs 5dII zgoda.

Kolekcjoner
30-06-2013, 19:55

Według wróżki Malwiny lepszy jest 5Dc - równie wiarygodne źródło ;).

kurczeblade
01-07-2013, 21:41
Bo nie napalać się... Mój znajomy ostatnio wylicytował za 3900zł 5dmk2 używanego około 50tyś klapnięć, w igła stanie :-)

Olać zawyżone ceny "kup teraz" próbować licytować, a jak idzie za dużo to zostawić w spokoju :-)

tomfoot
16-07-2013, 18:53
ile byście zapłacili za body 5d mark II 3-letnie, ale z przebiegiem ok. 18.000 klapnięć kupowanym od amatora, w stanie idealnym (body nie amator)?

Żwirek
16-07-2013, 20:57
ile byście zapłacili za body 5d mark II 3-letnie, ale z przebiegiem ok. 18.000 klapnięć kupowanym od amatora, w stanie idealnym (body nie amator)?

Faktycznie chcesz się dowiedzeić ile MY byśmy zapłacili, czy raczej moze chodzi CI o to jakie aktualnie są ceny takich body...

tomfoot
16-07-2013, 21:01
Pytam jaka cena jest Waszym zdaniem uczciwa ...

zoomi
16-07-2013, 21:11
jeśli to komplet w pudełku bez rys to z 5kzł

Mikol
17-07-2013, 21:23
co najmniej :twisted:

kolega zoomi chyba raczy żartować?

MC_
17-07-2013, 21:30
Raczej co najwyżej. Tak powinien napisać.

ketras
17-07-2013, 21:33
co najmniej :twisted:

kolega zoomi chyba raczy żartować?

Proponuje 5999 zł bo wygląda jak nówka :P powagi trochę , sprzęt pogwarancyjny, zero pewności że nie służył do nagrywania filmów ha :-D , u nas w Polsce mentalność jakaś, że sprzęt 3 letni góra 20% na wartości może spaść :-p . Notabene "za wielką wodą" tam używki stoją 50% ceny wyjściowej. Już były przypadki gdzie ktoś wykładał 4500 zł za 5dmii i włożył w naprawę 1500 zł :P , proponuję przeglądać allegro ceny 4000-4600 zł standard.

facestock
17-07-2013, 22:20
jak Ci proponują więcej niż 5000 to max. Jak więcej to się zastanów nad 6d

Jak bierzesz uż. to zastaw sobie w zapasie jakieś 1000-1500zł na serwis w razie czego.

swishu
17-07-2013, 22:36
uważam, że ceny na allegro za 5dmk2 w dobrym stanie po prostu zwariowały! Allegrowicze chcą po 5 tys za wystrzelane body po 80 tys klatek :) Z przebiegiem 40-50 tys. to poniżej 5 tys raczej nie schodzi.. Crazy :)

strideer
17-07-2013, 22:41
W końcu kultowy aparat ten 5D Mark II, w końcu, po tylu latach został doceniony. :-) Szczęśliwie 6D wypluwa z siebie lepszy obrazek, ale ludzi ciągle boli plastik na górze i powolna migawka.

crazy
17-07-2013, 23:12
W końcu kultowy aparat ten 5D Mark II, w końcu, po tylu latach został doceniony. :-) Szczęśliwie 6D wypluwa z siebie lepszy obrazek, ale ludzi ciągle boli plastik na górze i powolna migawka.

Jakby ten plastik przeszkadzal w robieniu zdjec :D

strideer
17-07-2013, 23:17
Jakby ten plastik przeszkadzal w robieniu zdjec :D

Mentalnie przeszkadza na 120%. Tak jak niektórym brak silnika w obiektywach :-p

darkon
18-07-2013, 14:29
uważam, że ceny na allegro za 5dmk2 w dobrym stanie po prostu zwariowały! Allegrowicze chcą po 5 tys za wystrzelane body po 80 tys klatek :) Z przebiegiem 40-50 tys. to poniżej 5 tys raczej nie schodzi.. Crazy :)
Niektórym się wydaje, że to jak w latach 80 kupił samochód pojeździł i sprzedał drożej niż kupił:D

proponuję przeglądać allegro ceny 4000-4600 zł standard.
I to są raczej realne ceny za używany sprzęt w bardzo dobrym stanie technicznym, który ma już od dłuższego czasu swojego następcę.

crazy
18-07-2013, 16:05
Mentalnie przeszkadza na 120%. Tak jak niektórym brak silnika w obiektywach :-p

A to też racja :D

--- Kolejny post ---

A co do cen, fo faktycznie są one trochę z marsa nie powiem. Przed chwila widziałem oferte za 4999 z gripem o przebiegu 188 tyś ! Kolejna oferta "ciekawa" za 5599 w dodatku licytacja. Pogrzało ludzi inaczej tego nie moge określić.

swishu
18-07-2013, 18:01
Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
proponuję przeglądać allegro ceny 4000-4600 zł standard.
I to są raczej realne ceny za używany sprzęt w bardzo dobrym stanie technicznym, który ma już od dłuższego czasu swojego następcę.

agree 100%

A co do cen, fo faktycznie są one trochę z marsa nie powiem. Przed chwila widziałem oferte za 4999 z gripem o przebiegu 188 tyś ! Kolejna oferta "ciekawa" za 5599 w dodatku licytacja. Pogrzało ludzi inaczej tego nie moge określić.

też to widziałem - moi drodzy, to są dopiero prawdziwe happy hours :D

strideer
18-07-2013, 18:08

Na tym polega kultowość serii 5D. Z pierwszym aparatem był przecież podobny cyrk, strasznie długo trzymał wysokie ceny na rynku wtórnym po wejściu Mark II. Bo przecież obrazek był lepszy :-)

ketras
18-07-2013, 18:21
Często body mają nakręcone 80 tyś przebiegu ale 2-3 migawki .... prosisz sprzedawcę o podanie nr fabrycznych czy przekazanie dowodu zakupu to dziwnym trafem "zaginęło przy przeprowadzce" . Uczciwy sprzedawca pozwoli obejrzeć sprzęt, wysłać do serwisu na potwierdzenie przebiegu i stanu (koszt pokrywa potencjalny kupujący) i wtedy ustalasz REALNĄ cenę za korpus na przykład używany 4 letni z przebiegiem 120k+, z rysami. Jednak jak jest podaż jest popyt... Ceny nowych ff zamiast iść w dół idą w górę. Dlatego używki trzymają cenę , choć mi tam to nie przeszkadza póki co. Kto chce kupić używkę za 5500 zł, jego portfel jego pieniądze. Prawda jest taka, że kto pomyśli racjonalnie dołoży 1000zł choćby w ratach na 5dmII/6D z 2 letnią gwarancją.

darkon
19-07-2013, 08:59
Na tym polega kultowość serii 5D. Z pierwszym aparatem był przecież podobny cyrk, strasznie długo trzymał wysokie ceny na rynku wtórnym po wejściu Mark II. Bo przecież obrazek był lepszy :-)
Według mnie tą kultowość nakręcają cwaniaki, którzy po wyeksploatowaniu puszki przy odsprzedaży chcą jak najmniej stracić. Dużą winę za taki stan rzeczy ponoszą też fora, między innymi nasze, na których każda nowość jest krytykowana zanim jeszcze zobaczy światło dzienne, tak było z 6D, tak jest z 70D i tak będzie z następnymi nowościami. 5D mkII w dalszym ciągu robi wspaniałe zdjęcia, ale to już zabytek technologiczny i ma godnych następców dla profesjonalistów 5D mkIII i dla amatorów 6D, a swoją kultowość niech zachowa dla muzealników :D

strideer
19-07-2013, 09:08
E tam to 6D dla amatorów, całkiem konkretne zdjęcia tym można zrobić :-D

fro
19-07-2013, 17:02
Według mnie tą kultowość nakręcają cwaniaki, którzy po wyeksploatowaniu puszki przy odsprzedaży chcą jak najmniej stracić. Dużą winę za taki stan rzeczy ponoszą też fora, między innymi nasze, na których każda nowość jest krytykowana zanim jeszcze zobaczy światło dzienne, tak było z 6D, tak jest z 70D i tak będzie z następnymi nowościami. 5D mkII w dalszym ciągu robi wspaniałe zdjęcia, ale to już zabytek technologiczny i ma godnych następców dla profesjonalistów 5D mkIII i dla amatorów 6D, a swoją kultowość niech zachowa dla muzealników :D

Z tym zabytkiem to pojechałeś po całości. Mam 5dmk3, mialem mk2 i owszem nowszy jest lepszy ale pisanie o mk2 że to zabytek do muzeum to... bzdura. Zarzucasz innym "cwaniakom" że piszą o kultowości mk2, ale sam przeginasz w drugą stronę pisząc ze to zabytek technologiczny. Znasz to: Prędzej źdźbło w oku bliźniego .... i tak dalej....

kurczeblade
20-07-2013, 21:33
Fakt ceny podskoczyły do góry :-) ale co z tego jak mało kto będzie zainteresowany ... chwile utrzymają się takie ceny, ale później pójdą na łeb :D

jaś
21-07-2013, 10:31
Ceny wynikają z parcia (wytwarzanego np. przez forum) na FF czyli mały obrazek :), zauważyłem że nawet ci którzy wypisują hasła w stylu "lepszy korpus nie zrobi lepszych zdjęć bo zdjęcia robi fotograf, a nie aparat" też kupują 5DII czy 5DIII, ciekawe jak to sobie tłumaczą :). Moim skromnym zdaniem znakomita większość użytkowników lustrzanek nie potrzebuje 5DII, powiem więcej jak oglądam pokazywane zdjęcia to widzę że nawet znakomita większość posiadających 5DII ich nie potrzebuje, ale jeśli ktoś ma kaprys, pasję, fundusze na jej realizację to czemu nie, ale są to słabo ulokowane fundusze - lepiej pojechać na wycieczkę, ale może podbudowa ego rekompensuje wydatek. Odrębnym problemem jest to że cropy canona są pełne kompromisów, obcięte z możliwości do oporu, z matrycą trzeciej młodości i ucieczka w stronę też obcinanego do oporu, pełnego kompromisów "full frame" canona wydaje się jakąś opcją. Ja na ten przykład chętnie kupiłbym kolejnego cropa bo takowy do mojego fotografowania w zupełności wystarcza, wolałbym raczej wymienić jeszcze jeden obiektyw, lub dokupić jakąś optykę, ale chciałbym żeby ten crop posiadał porównywalną z konkurencją nowoczesną matrycę, 100% kadru w wizjerze i jeszcze parę drobiazgów na poziomie softwarowym - gdyby miał to wszystko nie zastanawiałbym się czy potrzebuję pełnej klatki (i czy ta pełna klatka ma być canonem bo konkurencja wydaje się produkować bardziej przemyślane z mniejszą ilością kompromisów korpusy).

robertskc7
21-07-2013, 11:41
Ktoś pisał kilka postów wcześniej, że zalegają na półkach sklepowych a cena używek będzie bardzo spadać. Tym czasem w sklepach brak lub kosztują pow. 8K a na allegro 2 szt w absurdalnie wysokich cenach :( Żałuję, że nie kupiłem za śmieszną kasę drugiego body na wiosnę.

Żwirek
21-07-2013, 12:19
Fakt ceny podskoczyły do góry :-) ale co z tego jak mało kto będzie zainteresowany ... chwile utrzymają się takie ceny, ale później pójdą na łeb :D

Szczerze wątpie :/ Również żałuje, ze nie kupiłem nowego 5d II za 6 300. Terazo takiej cenie mozna pomarzyc...

rostek andrzej
21-07-2013, 14:08
Ja obstawiałbym że za rok niezamęczone używki będą max po 4 - 4,5 tys. Zwłaszcza że wtedy nowy 6d będzie pewnie kosztował 6 tys, no i pojawią się plotki o następcach i znów zacznie się czekanie na św Graala :mrgreen:

jellyeater
21-07-2013, 14:37
Cropy masakrują obiektywy... Po co kupować dobre szkło do cropa?

Lucky Luck
21-07-2013, 17:20
Cropy masakrują obiektywy... Po co kupować dobre szkło do cropa?

Po co w ogóle kupowć do cropa jakiekolwiek szkło ? Cropem nie da się robić zdjęć. :)

jaś
21-07-2013, 17:40
no patrz, to właśnie to miałem na myśli, a mówili że fotograf... znowu kłamali, (czornyj miał taką przypowiastkę o tancerzu ale nie nadaje się do powtarzania przed 22:00).

moim zdaniem za dobrze utrzymany amatorsko używany 5DII można dać (jak się ktoś napalił jak szczerbaty na orzechy) ze cztery dychy, za "ślubny" znacznie mniej.

kurczeblade
22-07-2013, 07:04
Szczerze wątpie :/ Również żałuje, ze nie kupiłem nowego 5d II za 6 300. Terazo takiej cenie mozna pomarzyc...

Przecież za praktycznie taką cenę masz 6D a szóstka bez wątpienia jest lepszym aparatem niż 5dmk2

Bez zmartwień, przypomnijcie sobie sytuacje z 5dmk1 jak wyszła mk2 było podobnie, a teraz 5dmk1 można body kupić za niecałe 2tyś :-)
Poczekajcie teraz do zimy :)

aha ... po 5dclassic był tylko 5dmk2
a teraz po 5dmk2 jest większy wybór, 6d i 5dmk3
do tego też często brany jest pod uwagę Nikon d600 / d800 teraz jest większy wybór niż kiedyś. A dodatkowo zapowiadają znów nowe body. Z resztą niech zacznie się pojawiać używany 6D i częściej mk3 :-) Teraz chcą wszyscy wyprzedać swoje staruszki za zawyżoną cenę bo wiedzą że niedługo będzie trzeba wystawiać za dużo mniej :)

tomfoot
22-07-2013, 09:37
Przecież za praktycznie taką cenę masz 6D a szóstka bez wątpienia jest lepszym aparatem niż 5dmk2

wątpię
co najwyżej jest nowszym aparatem, ale z tańszej linii produktowej (sprzedawanym znacznie drożej niż jest wart)

MC_
22-07-2013, 09:40
Ma lepszą matrycę i lepszy AF. To jego najważniejsze zalety. Jak dla mnie jest to wystarczające.

robertskc7
22-07-2013, 10:16
Jak ktoś ma 5dmkII i pracuje/chce pracować na dwa body to nie wiem czy 6d do kompletu to dobry pomysł.

strideer
22-07-2013, 10:20
Jak ktoś ma 5dmkII i pracuje/chce pracować na dwa body to nie wiem czy 6d do kompletu to dobry pomysł.

Dobry dobry. To doskonały przyczynek, żeby zamienić starego Mark II na drugiego nowego 6D :-)

kurczeblade
22-07-2013, 15:29

Bo pewnie jeśli jest zawodowym fotografem, mając trochę inne body, już nie zrobi zdjęć, bo sobie palca w oko wsadzi, nogi się poskręcają i zaliczy glebę z tego natłoku nieogarnięcia ustawień w praktycznie podobnych aparatach - normalnie czarna magia :-)

hah ludzie, chyba biorąc do ręki body, widzicie jaki macie aparat, domyślam się że robiąc zdjęcia macie włączone myślenie na ON nie na OFF :-) Generalnie gdy Canon Wam w następnym body coś zmieni, to pewnie niektórzy tu przestaną w ogóle robić zdjęcia, bo nie będą potrafili na nowej ergonomii pracować :-)

6D zdecydowanie lepszym sprzętem niż 5dmk2 i jeśli miałbym kupić za taką cenę 5dmk2 dla tylko joystika (który nie jest używalny, przez kiepskie boczne punktu ) to już strzelanie sobie w piętę :-)

robertskc7
22-07-2013, 17:06
A nie pomyślałeś, że ktoś kto pracuje na dwa body nie chce mieć różnych zdjęć po post procesie ? Jesli myślisz, że z 5dII i 6d da się obrobić identycznie zdjęcia to od razu Ci mówię, że nie (chociażby kwestia szumów czy WB). Jeśli myślisz, że chodzi o joystick czy przyciski to sorry ale myślimy o dwóch różnych sprawach jeśli chodzi o fotografię.

FOTO-PAN
22-07-2013, 18:28
NEW Canon EOS 6D 20.2MP Digital SLR Camera Body In UK + 3 Year Warranty Included | eBay (http://www.ebay.pl/itm/NEW-Canon-EOS-6D-20-2MP-Digital-SLR-Camera-Body-In-UK-3-Year-Warranty-Included-/130922270130?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item1e7b934db2#ht_1489wt_1139)

6d poniżej 6k

Kolekcjoner
22-07-2013, 18:48
wątpię
co najwyżej jest nowszym aparatem, ale z tańszej linii produktowej (sprzedawanym znacznie drożej niż jest wart)

To go nie kupuj - nie ma problemu ;). Jak rozumiem Canon powinien jeszcze dopłacać za to że ktoś łaskawie weźmie ze sklepu ich sprzęt :lol:.

tomfoot
22-07-2013, 20:07
To go nie kupuj - nie ma problemu ;). Jak rozumiem Canon powinien jeszcze dopłacać za to że ktoś łaskawie weźmie ze sklepu ich sprzęt :lol:.

Nie kupię. Kupię pewnie mk3. W też wysokiej cenie, ale adekwatnej do jakości (czyli 9,5 - 10 kPLN).
I nie oczekuję, że firma Canon Ltd. czy inne o.o. będzie dopłacać do swoich produktów. Natomiast cena powyżej 7 kPLN jest kompletnie z czapki (pomijam ile z tego kroją pośrednicy). realna cena za 6d to 1.500 USD w bardziej cywilizowanych krajach, czyli po polskich obciążeniach celnych i fiskalnych rzeczywista cena za 6d powinna być na poziomie MAX 5500 PLN.

jaś
22-07-2013, 20:37
NEW Canon EOS 6D 20.2MP Digital SLR Camera Body In UK + 3 Year Warranty Included | eBay (http://www.ebay.pl/itm/NEW-Canon-EOS-6D-20-2MP-Digital-SLR-Camera-Body-In-UK-3-Year-Warranty-Included-/130922270130?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item1e7b934db2#ht_1489wt_1139)

6d poniżej 6k

Wybaczcie laickie pytanie, czy poza transportem się do zakupu w UK coś dopłaca? jak naliczany jest VAT w przypadku takiego zakupu?

michael_key
22-07-2013, 20:42
Przypominam, że temat dotyczy wartości 5D mark II.

FOTO-PAN
22-07-2013, 22:31
Wybaczcie laickie pytanie, czy poza transportem się do zakupu w UK coś dopłaca? jak naliczany jest VAT w przypadku takiego zakupu?

chyba zakupy w ue wolne od Vat

jaś
22-07-2013, 23:22
chyba zakupy w ue wolne od Vat

czyli tłumacząc na nasze - angol w angolskim sklepie nalicza mi (czyli osobie zupełnie prywatnej) vat wg. swoich angolskich stawek (bo w brak vatu to chyba nie uwierzę) - czyli płacę ile napisane, a nasze wspaniałomyślne państwo łaskawie nie dolicza nic od siebie? :) prawie nie do uwierzenia.

ketras
23-07-2013, 01:30
Do tego dochodzi jaki rodzaj gwarancji jest, na wyłączność UK czy na całą Europę, bo już różnie może być z darmową kalibracją.

jaś
23-07-2013, 07:58
Do tego dochodzi jaki rodzaj gwarancji jest, na wyłączność UK czy na całą Europę, bo już różnie może być z darmową kalibracją.

Przy tej różnicy cen - 5500 tam , a 6900 w promocji :) w naszym pięknym kraju to ja nie mam pytań.

Dennis
23-07-2013, 11:58
Do wiosny używki 5d2 w idealnym stanie z przebiegiem do 25k chodziły nawet po 1100-1200€,
teraz ceny jakoś dziwnie podskoczyły. Sam sprzedałem dwa tygodnie temu swoją za 1400€, a miałem 3 kupców.
Mając jednak już kupować używane 5d2, często bez gwary za 1400€ dołożyłbym te 200 i kupiłbym nówkę 6D za 1600€. :)

MC_
23-07-2013, 12:04
To proste. 5D2 staje się już kultowy.

forts
23-07-2013, 21:01
Więcej jak 4k to raczej się nie opłaca. Na licznik patrzeć ale też na jego stan bo licznik podobno można sobie zresetować na własne życzenie w autoryzowanym serwisie

kurczeblade
23-07-2013, 21:40
A nie pomyślałeś, że ktoś kto pracuje na dwa body nie chce mieć różnych zdjęć po post procesie ? Jesli myślisz, że z 5dII i 6d da się obrobić identycznie zdjęcia to od razu Ci mówię, że nie (chociażby kwestia szumów czy WB). Jeśli myślisz, że chodzi o joystick czy przyciski to sorry ale myślimy o dwóch różnych sprawach jeśli chodzi o fotografię.

Czyli mam Cie rozumieć, że jeśli masz 5dmk2 to żeby robić zdjęcia na dwa body, musisz mieć dwa takie same? Bo przepaść podczas robienia zdjęć w miejscu o tym samym świetle jest ogroooomnie duża na 5dmk2 iso 800 jest inne zupełnie niż iso 800 na 6d ?:D

Albo nie można zrobić czegoś takiego że do 5dmk2 podpinasz jasne szkło i nadrabiasz światłem w obiektywie, a do 6d coś ciemniejszego i nadrabisz ISO;em ?:D ahhh tak BW w RAWach no faktycznie to ciężka sprawa jak się troszkę różni i trzeba suwaczkami pokombinować. Ale jak ktoś siedzi pół godziny przy monitorze porównując jedno zdjęcie do drugiego przez lupe i na cropach 100procent :)

To powiedź mi jedno, jakim cudem ludzi mając 5dmk2 dokupują sobie 5dmk3 robią na dwa aparaty i nie narzekają ... A JEST RÓŻNICA : (chociażby kwestia szumów czy WB) między tymi aparatami :-)

Powiedź mi jakim JA CUDEM robię reportaże ślubne , mając NIKONA i CANONA APSC i FF dopinam sobie odpowiednie szkła, robię zdjęcia i nie widzę jakiegoś problemu, ludzie są zadowoleni. (nie robię tylko ślubów) :D

może nie mam tego problemu, bo skupiam się na robieniu zdjęć, a mniej skupiam się na sprzęcie? dlatego może nie potrafię zrozumieć Twojego myślenia i nie przeszkadza mi różnica w body, nawet jak to są dwa różne systemy?!:)

A teraz najważniejsze i w temat, skoro takie drogie 5dmk2 to można go sprzedać za tą kultowość w zawyżonej cenie, dopłacić niewiele i zakupić np. drugie 6d (jak się ma już jedno) :) Tylko trzeba pamiętać, jak się chcę żeby były w post-procesje takie same zdjęcia z 2tych samych body, to trzeba dokupić dwa takie same szkła , żeby robiąc na dwa body, nie było różnicy w kontrastach, ostrości, dystorsji , i wielu wielu innych bajerach :D

5dmk2 Kultowe czy nie kultowe , to nie zmienia faktu że używki są w kosmicznej cenie, a 6D faktycznie dużo lepszym aparatem jest! :)

axk
23-07-2013, 23:11
...bo licznik podobno można sobie zresetować na własne życzenie w autoryzowanym serwisie

Bzdura jakaś. Gdyby tak było to rynek używanych lustrzanek Canon-a bardzo szybko poszedł by śladem rynku używanych samochodów. Zresetować możesz licznik związany z numeracją plików na karcie.

Kolekcjoner
24-07-2013, 00:14
Czyli mam Cie rozumieć, że jeśli masz 5dmk2 to żeby robić zdjęcia na dwa body, musisz mieć dwa takie same? Bo przepaść podczas robienia zdjęć w miejscu o tym samym świetle jest ogroooomnie duża na 5dmk2 iso 800 jest inne zupełnie niż iso 800 na 6d ?:D

Albo nie można zrobić czegoś takiego że do 5dmk2 podpinasz jasne szkło i nadrabiasz światłem w obiektywie, a do 6d coś ciemniejszego i nadrabisz ISO;em ?:D ahhh tak BW w RAWach no faktycznie to ciężka sprawa jak się troszkę różni i trzeba suwaczkami pokombinować. Ale jak ktoś siedzi pół godziny przy monitorze porównując jedno zdjęcie do drugiego przez lupe i na cropach 100procent :)

To powiedź mi jedno, jakim cudem ludzi mając 5dmk2 dokupują sobie 5dmk3 robią na dwa aparaty i nie narzekają ... A JEST RÓŻNICA : (chociażby kwestia szumów czy WB) między tymi aparatami :-)

Powiedź mi jakim JA CUDEM robię reportaże ślubne , mając NIKONA i CANONA APSC i FF dopinam sobie odpowiednie szkła, robię zdjęcia i nie widzę jakiegoś problemu, ludzie są zadowoleni. (nie robię tylko ślubów) :D

może nie mam tego problemu, bo skupiam się na robieniu zdjęć, a mniej skupiam się na sprzęcie? dlatego może nie potrafię zrozumieć Twojego myślenia i nie przeszkadza mi różnica w body, nawet jak to są dwa różne systemy?!:)
Może być też tak że zwyczajnie różnic w kolorystyce nie zauważasz ;). I nie napinaj się tak, bo z praktycznego punktu widzenia dwa identyczne body są bardzo optymalnym rozwiązaniem 8-).

.... bo licznik podobno można sobie zresetować na własne życzenie w autoryzowanym serwisie
A masz na to jakieś rzetelne wsparcie?

af-p
24-07-2013, 07:16
oczywiście że są różnice w kolorystyce zdjęć z 5dmk3 i 5dmk2. Pracuję na tych dwóch aparatach i przy takich samych ustawieniach dostaję z tego samego miejsca rózniące się całkiem sporo zdjęcia. Ale oczywiście różnice znikają po "przeciągnięciu" rawów przez LR-a...

jacek_73
24-07-2013, 11:22
I nie napinaj się tak, bo z praktycznego punktu widzenia dwa identyczne body są bardzo optymalnym rozwiązaniem 8-).

Jest to słuszna teza, jednak najciekawsze jest to, że mając 5Dm2 optymalnym rozwiązaniem nie jest dokupienie drugiego 5Dm2 tylko 6D/5Dm3.

BTW: u części użytkowników 5Dm2 obserwuję "syndrom Chudego" - ich zabawka nie jest już najnowsza i strasznie przez to cierpią.

kurczeblade
24-07-2013, 15:33
Jest to słuszna teza, jednak najciekawsze jest to, że mając 5Dm2 optymalnym rozwiązaniem nie jest dokupienie drugiego 5Dm2 tylko 6D/5Dm3.

BTW: u części użytkowników 5Dm2 obserwuję "syndrom Chudego" - ich zabawka nie jest już najnowsza i strasznie przez to cierpią.

DO "BTW"
dlatego wystawiają w takiej zawyżonej cenie, żeby mniej później dokładać do 6d - na którego narzekali że jest gorszy od 5dmk2 bo ma 1/4000 i brak kawałka metalowej obudowy pod plastikiem :D :confused:

a jak ktoś chcę taniej to proszę, obecnie na allegro jest taniej :

Canon EOS 5D mark II mk2 Body + GRIP ORYGINALNY:
AKTUALNY PRZEBIEG: 235 000 zdjęć za 4500zł :-)

i jeszcze taniej:

Canon EOS 5D mark II mk2 Body + GRIP ORYGINALNY
289 000 zdjęć za 4000zł

brać i nie marudzić - tanioszka :)

kurczeblade
27-07-2013, 22:02
Canon 5D mk2 (3411321271) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mk2-i3411321271.html)

4500zł przebieg prawie 9000tyś - dobra cena :)

jacek_73
27-07-2013, 22:06
Canon 5D mk2 (3411321271) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mk2-i3411321271.html)

4500zł przebieg prawie 9000tyś - dobra cena :)

Jak za 5Dm2 z wbudowaną lampą błyskową to cena rewelacyjna :D

p0m
28-07-2013, 03:21
róbcie większy szum wokół cen 5dII, a jego ceny z pewnością zmaleją8-)

dziadowskibicz
28-07-2013, 07:10
Jak za 5Dm2 z wbudowaną lampą błyskową to cena rewelacyjna
Może źle zaznaczył....;)
Ma 100% pozytywnych komentarzy, 10 lat na allegro...
Zawsze jest ryzyko kupienia złomka, coś kosztem czegoś, albo nówka za 7000 - jesli jeszcze sa po tyle.

NEW Canon EOS 6D 20.2MP Digital SLR Camera Body In UK + 3 Year Warranty Included | eBay
:shock:Dobra cena, tylko trzeba mieć gotówkę, podejrzewam że dlatego jak było w media markt 50 rat 0 % to 5dmk2 im się szybko wysprzedały

jaś
28-07-2013, 11:13
róbcie większy szum wokół cen 5dII, a jego ceny z pewnością zmaleją8-)

ceny rosną, popyt na złom i parcie na "bycie fotografem" je napędza a nie szum

YaneC
28-07-2013, 11:45
Znacie takie powiedzenie: "nie pamięta wół jak cielęciem był" ?

Sami używane kupowaliście, licytowaliscie niejednokrotnie chore sumy a teraz pianę toczycie na to co się dzieje bo nie możecie pogodzić się z faktem, że przeplaciliscie ?

Ot filozofia niektórych...

Aż dziw bierze, że tym "zlomem" jak ostatnio okreslacie 5D2 zawodowo robiliscie zlecenia! Toć ten złom się nie nadaje w ogóle do robienia zdjęć !
A tu jeszcze takie ceny....:eek:

Wytalkowane z GT-I9100

jacek_73
28-07-2013, 11:51
...Toć ten złom się nie nadaje w ogóle do robienia zdjęć.

Wytalkowane z GT-I9100

Złom się może i nadaje, ale chodzi bardziej o pozycję na rynku i status społeczny. Każdy chce awansować z photoglampera na potocottona, a to przynajmniej 5Dm3 lub 1Dsm3 trzeba mieć. I piszę to jak najbardziej poważnie...niestety.

Wywałkowane z lapcioka

kurczeblade
28-07-2013, 12:44
ceny rosną, popyt na złom i parcie na "bycie fotografem" je napędza a nie szum

Ceny rosną - to fakt. Nikt nie powiedział że popyt rośnie :-)
Wystarczy na bieżąco obserwować aukcje/allegro, łatwo zauważyć jak niektóre aukcje pokazują się po kilka razy, i z każdą kolejną ktoś wystawia o kilka grosiw mniej :-) a w ostateczności ludzie zamawiają te po 4000/4500zł - które od czasu do czasu pokazują się :)

ale to samo było teraz z moim używanym 50D z początku wystawiłem go za 2000zł zero zainteresowania, później znów za 2000 i znów za dwa. później za 1800 i dalej brak zainteresowania, później za 1500zł , później za 1300zł kilka razy, tygodnie mijały, i wystawiłem za 1200zł i dopiero było zainteresowanie, ale zrezygnowałem ze sprzedaży i zostawiłem sobie puchę, ma 90tyś przebiegu i jest w dobrym stanie :) szkoda mi sprzedać za marne grosze, choć wiem że z każdym dniem spada jej wartość i niedługo pewnie pozbędę się za niecałe 1000zł :)

chyba że 70D będzie mało rewolucyjne i drogie, wtedy wystawie za 2.500zł :D bo 50D zrobi się jeszcze bardziej kultowe :D

jaś
28-07-2013, 13:48
Ceny rosną - to fakt. Nikt nie powiedział że popyt rośnie :-)
Wystarczy na bieżąco obserwować aukcje/allegro, łatwo zauważyć jak niektóre aukcje pokazują się po kilka razy, i z każdą kolejną ktoś wystawia o kilka grosiw mniej :-) a w ostateczności ludzie zamawiają te po 4000/4500zł - które od czasu do czasu pokazują się :)

ale to samo było teraz z moim używanym 50D z początku wystawiłem go za 2000zł zero zainteresowania, później znów za 2000 i znów za dwa. później za 1800 i dalej brak zainteresowania, później za 1500zł , później za 1300zł kilka razy, tygodnie mijały, i wystawiłem za 1200zł i dopiero było zainteresowanie, ale zrezygnowałem ze sprzedaży i zostawiłem sobie puchę, ma 90tyś przebiegu i jest w dobrym stanie :) szkoda mi sprzedać za marne grosze, choć wiem że z każdym dniem spada jej wartość i niedługo pewnie pozbędę się za niecałe 1000zł :)

chyba że 70D będzie mało rewolucyjne i drogie, wtedy wystawie za 2.500zł :D bo 50D zrobi się jeszcze bardziej kultowe :D

No cóż każdy kalkuluje jak umie, ja korpusy kupuję nowe i używam do końca (to pewnie błąd bo należy sprzedawać po roku i kupować nowy), mam małe parcie na zmianę, chyba ze producent pokaże coś co uważam za przydatne (ale na pewno nie będzie to możliwość natychmiastowej publikacji na mordoksiążce). Nie mnie oceniać za ile ludzie kupują albo sprzedają sprzęt, ale nie dziwię się specjalnie nikłemu zainteresowaniu zakupem sprzętu ze sporym przebiegiem, dodatkowo nigdy nie wiadomo co się z takim sprzętem działo jak intensywnie i w jakich warunkach był używany, w cywilizowanym świecie takie rzeczy (jak są w miarę nowe) idą za pół ceny, moim skromnym zdaniem trudno oczekiwać że sprzęt po kilku latach użytkowania pójdzie za 80% ceny zakupu - widziałem już kilkuletnie 5D sprzedawane za cenę podobną do ceny zakupu :), a jak się weźmie pod uwagę podatek VAT to może nawet drożej :) ale to chyba jedyny rzeczywiście kultowy korpus. Czasy kiedy samochód zyskiwał na wartości po wyjeździe z salonu minęły bezpowrotnie choć nadal tkwią głęboko w naszych głowach.

jeśli chodzi o 70D to kibicuję temu korpusowi i chcę się mylić - bo intuicja mi podpowiada ze będzie mało rewolucyjnie i drogo :).

p0m
28-07-2013, 17:00
jaś - szum wokół cen 5dII i każdego innego sprzętu jest uwarunkowany popytem na ten sprzęt. nie narzekają Ci, którzy nie chcą kupić danego sprzętu, lecz Ci, którzy by kupili, gdyby ceny byłyby mniejsze. prawie 50str. wątku narzekania na wysokie ceny na największym forum dotyczącym sprzętu canona, jest informacją dla sprzedających, że całkiem dużo osób chce kupić 5dII... więc ceny ida w górę, "może ktoś kupi"...

jaś
28-07-2013, 17:12
jaś - szum wokół cen 5dII i każdego innego sprzętu jest uwarunkowany popytem na ten sprzęt. nie narzekają Ci, którzy nie chcą kupić danego sprzętu, lecz Ci, którzy by kupili, gdyby ceny byłyby mniejsze. prawie 50str. wątku narzekania na wysokie ceny na największym forum dotyczącym sprzętu canona, jest informacją dla sprzedających, że całkiem dużo osób chce kupić 5dII... więc ceny ida w górę, "może ktoś kupi"...

na pocieszenie dodam że minie lato będzie taniej, trzeba się spieszyć :) ze sprzedażą bo lato szybko mija

Adam71
28-07-2013, 18:15
Jakiś czas temu (koniec zeszłego roku) były wysokie ceny na 50D. Teraz mocno spadły. Jak tylko wkrótce zrobi się wtórny rynek na 6D i Nikonowskie D600 to ceny polecą na łeb i szyję a 5D MK I będą po 1000 zł. Powiedzmy że pewnie po Nowym Roku . Body zawsze mocno traci - bo wchodzi nowsze i tańsze. A ja bym nie kupił kilkuletniego 5D MK II za więcej niż 3000 zł . Bo za 2x więcej mamy nowe 6D czy D600. Nie dajmy się zwariować.

YaneC
28-07-2013, 18:46
A ja bym nie kupił kilkuletniego 5D MK II za więcej niż 3000 zł
Spokojnie, spokojnie...
Nikt zdroworozsadkowy nie sprzeda po "takik piniondzach", zostawi sobie na backup...:D

Wytalkowane z GT-I9100

Raideur
28-07-2013, 18:48
Jakiś czas temu (koniec zeszłego roku) były wysokie ceny na 50D. Teraz mocno spadły. Jak tylko wkrótce zrobi się wtórny rynek na 6D i Nikonowskie D600 to ceny polecą na łeb i szyję a 5D MK I będą po 1000 zł. Powiedzmy że pewnie po Nowym Roku . Body zawsze mocno traci - bo wchodzi nowsze i tańsze. A ja bym nie kupił kilkuletniego 5D MK II za więcej niż 3000 zł . Bo za 2x więcej mamy nowe 6D czy D600. Nie dajmy się zwariować.
Taa nie dajmy sie zwariowac masz racje, po nowym roku to beda jeszcze doplacac tym co zechca przyjac kilkuletnie body 5D MKII ;)
Tylko kto zechce takiego "starocia" skoro juz za kilka lub kilkanascie tysiecy moze sobie kupic nowy na gwarancji?!

Adam71
28-07-2013, 19:20
Jak widać płaczą Ci co mają to body . Ale prawo rynku jest nieubłagane. A po co amatorowi 2 body ?
I uważam że 50 % ceny nowego to wystarczy . I nie wiem po co te złośliwości bo każdy liczyć umie i widać w jakiej cenie jest 6D i D600.
Co innego MK III - to inna liga (jak D800) ale MK II to w obecnych czasach nic nadzwyczajnego. Tylko ludzi mami magiczna FF ...

Fotopstryczek
28-07-2013, 20:16
A ja bym nie kupił kilkuletniego 5D MK II za więcej niż 3000 zł .
Zostaje Ci tylko 5D I, nawet taniej będzie :mrgreen:
Przyznać rację mogę co do zajechanych egzemplarzy, które mają przebieg po 200-300tys, nigdy nie wiadomo co w takim padnie.
Mój 5D II ma ponad rok i przebieg niecałe 6000 klatek (nie planuje sprzedawać), pewnie chciałbyś takiego kupić za 3000zł. Jeśli jednak znajdziesz taką ofertę pisz PW, chętnie kupię sobie drugi :D

Co innego MK III - to inna liga (jak D800) ale MK II to w obecnych czasach nic nadzwyczajnego.
5D III to też nic nadzwyczajnego w obecnych czasach ;)

crazy
28-07-2013, 21:15
Kupilem Classica z przebiegiem 11 tys ja nowka za 2900,-

facestock
28-07-2013, 22:21
a teraz coś od siebie :
Kupiłem 5dmkii na allegro ( facet opisywał idealny stan ) faktycznie wyglądał na idealny, tak idealny że po kilkukrotnym zrobieniu zdjęcia poszła płyta główna w aparacie, dodatkowo spust migawki - musiałem dorzucić 1500zł za naprawę.

Mało tego, musiałem zrobić zlecenie, szybko zakupiłem drugie body (ponieważ 1body w serwisie, stwierdziłem że będę miał zapas) trochę za więcej niż poprzednie, a za 5000zł - idealny stan, około 30tyś. przebiegu.

Teraz chciałem sprzedać to dobre body, w takiej samej cenie to co nabyłem ( które nie było serwisowane ) wystawiałem za 5000zł aż 3razy na allegro, później wystawiałem 2razy na allegro za 4800zł i powiem Wam że totalnie nie było zainteresowania potencjalnych kupców, oprócz masy pytań o negocjacje ceny do 4000zł i czasami 4500zł :)

Myślałem że kupie na szybko, zrobię zlecenie i sprzedam i kasa mi się zwróci, dozbieram troszkę i zakupię 5dmk3 a tutaj zostałem z 2aparatami które jak wystawiam za taką cenę jaką niedawno kupiłem, to ludzie mnie jadą mailami że oszalałem z ceną :-) no cóż, teraz jestem świadomy że dużo straciłem na tym body, i pewnie jak teraz nie sprzedam za rozsądną cenę to na zimę dopiero na nich stracę :)

Fotopstryczek
28-07-2013, 23:25
Ludzie zawsze będą chcieli taniej ;) to tak jak z golfami z Niemiec. Zostało czekać aż będą handlarze aparatowi, którzy będą sprowadzać uszkodzone piątki, składać w całość i sprzedawać jako prawie nówki :D
Ostatnio wystawiałem na portalu aukcyjnym YN-560 II za 170zł, pierwsze pytanie to przebieg lampy, a drugie czy sprzedam za 80-120zł i oczywiście wysyłka gratis :mrgreen:

facestock
28-07-2013, 23:52
no nie zdziwię się jak ktoś zacznie kupować na ebay'u po 1100/1200dolarów i tu zacznie sprzedawać po 6tyś - dopisując na aukcji że to prywatnie amatorsko używany sprzęt i jest pierwszym właścicielem :)

z resztą co to za problem kupić na ebayu za 1200dolarów tam tego pełno jest, wychodzi około 4.000zł na pl :)

MC_
29-07-2013, 07:41
Moim zdaniem żądanie ceny np. 6000 za używane 5d2, bez gwarancji to albo kiepski żart albo happening. I piszę to jako były posiadacz tego aparatu, a obecny 6D.

kurczeblade
29-07-2013, 18:59
no nie zdziwię się jak ktoś zacznie kupować na ebay'u po 1100/1200dolarów i tu zacznie sprzedawać po 6tyś - dopisując na aukcji że to prywatnie amatorsko używany sprzęt i jest pierwszym właścicielem :)

z resztą co to za problem kupić na ebayu za 1200dolarów tam tego pełno jest, wychodzi około 4.000zł na pl :)

za 1200 dolarów na ebay'u to można w bardzo dobrym stanie kupić i z oryginalnym gripem jeszcze :-)

mruk16
29-07-2013, 19:16
bez sensu wątek myślę, że admin powinien go zamknąć nic nie wnosi, cena jaką trzeba zapłacić reguluje popyt i podaż na rynku. Jeśli komuś się nie podoba, że sprzęt x kosztuje za dużo to może nie kupować proste!

catman69
29-07-2013, 20:52
Niestety, prawa rynku sa, jakie sa i ciezko cokolwiek z tym zrobic.

Po pierwsze, na nowym sprzecie traci sie przy odsprzedazy jeszcze wiecej niz na uzywanym. Po drugie, uzywany sprzet ma bardzo zroznicowane ceny, a ostatecznie i tak jest wart tyle, ile ktos zdecyduje sie za niego zaplacic.

Jezeli popyt jest duzy, a podaz mala to ceny uzywanego sprzetu ida w gore. Jezeli odwrotnie, to w dol. Nie ma w tym zadnej filozofii.

Prawda jest tez taka, ze kazdy chce kupic jak najtaniej, a sprzedac jak najdrozej, a co za tym idzie nikt nie sprzeda niczego za polowe ceny rynkowej.

Ja osobiscie wole kupic sprzet nowy albo uzywany w idealnym stanie i kryterium jak najnizszej ceny nie jest dla mnie wyznacznikiem.

Kolekcjoner
29-07-2013, 23:09
bez sensu wątek myślę, że admin powinien go zamknąć nic nie wnosi, cena jaką trzeba zapłacić reguluje popyt i podaż na rynku. Jeśli komuś się nie podoba, że sprzęt x kosztuje za dużo to może nie kupować proste!

Ja bym zalecał więcej zrozumienia i cierpliwości. Forum ma to do siebie że czasem ludzie lubią się podroczyć - jeśli Ci to nie odpowiada trudno ale prosiłbym żebyś następnym razem powstrzymał się od ogłaszania tego publicznie - bo to dopiero nic nie wnosi 8-).

facestock
30-07-2013, 05:15

Jaki masz problem że ludzie dyskutują o cenach, polecają gdzie taniej kupić itp?!

aaaaa! Pewnie to jeden z tych co już któryś raz wystawił swoją uż. 5m2 na allegro za 5800/6000zł i dalej nie ma zainteresowania - stwierdza że to przez canon-board nie chcę się sprzedać :D

jacek_73
30-07-2013, 08:58
aaaaa! Pewnie to jeden z tych co już któryś raz wystawił swoją uż. 5m2 na allegro za 5800/6000zł i dalej nie ma zainteresowania - stwierdza że to przez canon-board nie chcę się sprzedać :D

Rzucanie tego typu oskarżeń jest mało eleganckie :) Jak mawiał mój starszy kolega - dajcie się człowiekowi wypowiedzieć. Zresztą rację napisał - ceny reguluje popyt i podaż na rynku. Tylko sytuacja wygląda tak, że sprzedający się uparli wystawiać sprzęt za 6tys, a kupujący uparli się nie dawać więcej niż 4,5. Kto pierwszy poczuje ciśnienie w rozporku i ustąpi???

af-p
30-07-2013, 09:29
racja, tutaj prawie każdy chciałby kupic prawie nowy aparat za pół ceny, bardzo ciekawi mnie za ile, ci narzekający na wygórowane ceny używek sami pozbywają sie dotychczas używanych sprzętów...

MC_
30-07-2013, 10:06
A niektórzy sprzedający chcieliby za używany, bez gwarancji kilkaset PLN mniej niż za lepszy 6D.

tomfoot
30-07-2013, 12:23
jakże człowiekiem występnym i złym oraz pozbawionym zasad i kręgosłupa moralnego trzeba byc, by za zakupiony przez siebie 2-3 lata temu za 8-9 tys zł aparat i przestrzeliwszy nim kilkanaście tysięcy klatek, dbając o niego z namaszczeniem, teraz ośmielać się żądać za niego zapłaty w wysokości 6000 zł !!! przecież to niedopuszczalne, czy regulator rynku nie mógłby wprowadzić jakichś stawek urzędowych niczym Putin na wódkę! czy nie możemy w dzisiejszym handlu używanymi aparatami oprzeć się o idee nad którymi towarzysze z komitetu centralnego pracowali latami zaszczepiając nam je od szczenięcia? odrzućmy te ohydne prawa popytu i podaży, odrzućmy zgniły wolny rynek! niech sprzedający nie dyktują nam za ile chcą sprzedać swój dobytek! rewolucja bracia i siostry, tylko rewolucja!

ja jednak pozostanę przy swoim. Otóż uważam, że za swój i za swoje pieniądze kupiony aparat oczekiwac mogę ceny jakiejkolwiek chcę, obojetnie czy z gwarancją czy bez. Mogę za swój 5d mark II oczekiwać 6000 zł, mogę 10000 zł i mogę 1000 zł. Mogę też wyrzucić go do smietnika (a raczej oddać do punktu zbierającego zużytą elektronikę) i wara od moich praw komukolwiek. To kupujący (a nie komentujący) ma prawo decydować czy podana przeze mnie cena jest dobra czy nie.

Tym zaś piszącym bzdury oceniające, że ktoś chce za dużo za to co chce sprzedać, polecam zastanowić się nad tworzonym odniesieniem do aktualnych cen nowego sprzętu. I pomyśleć, czy uczciwym jest to, że za aparat canon
6d w US płacić trzeba 1500 USD, a w o wiele bogatszej przecież Polsce ponad 2000 USD. I tam skierować swoje nieutulone żale i pretensje (tam, czyli do struktu tworzących cła i podatki oraz do dyktującego cenę importera).

Mnie naprawdę nie obchodzi to ile kto ma w portfelu i za ile co chce sprzedać. Ale to, że za nowy 5d mark III miałem w Polsce zapłacić 12000 zł, podczas gdy wystarczyło wsiąć do samochodu, przejechac się prywatną rzetelnie wykonaną autostradą do kraju, który przecież przegrał wojnę i zapłacić 9000 zł, to mnie ........ I na tym polecam się skupić, a nie na liczeniu tego kto za ile sprzedaje używany sprzęt.

MC_
30-07-2013, 12:59
Jako że poniekąd nawiązujesz do mnie, pozwolę sobie podjąć z Tobą polemikę (pozbawioną inwektyw itp.).
Uważam, że cena wskazana m.in. przez Ciebie w ogłoszeniu jest co najmniej przesadzona. Ja również kilka lat temu kupiłem 5d2, za podobne do Ciebie pieniądze. I na początku tego roku z niewielką dopłatą zamieniłem na 6d. Nic na to nie poradzimy, że sprzęt elektroniczny szybko się starzeje i nawet dbanie o niego temu nie jest w stanie zapobiec (tak, mój miał 16 tys. zdjęć na liczniku i żadnych śladów użytkowania). Obiektywnie patrząc jest to aparat gorszy niż 6D, no i oczywiście bez gwarancji (a zapewne zdajesz sobie sprawę jak wysokie mogą być koszty napraw).
Szczerze mówiąc to niewiele mnie interesuje ile sprzęt kosztuje w USA czy na Sri Lance. Mieszkam w Polsce i tutaj sprzęt kupuję (oraz ewentualnie sprzedaję). Jeśli ktoś ma taką wolę, może kupić poza granicami kraju, nikt mu tego nie broni przecież. Zapłaci się cło, podatek i będzie wszystko w jak najlepszym porządku.

Pozdrawiam.

Kolekcjoner
30-07-2013, 13:04
Szczerze mówiąc to niewiele mnie interesuje ile sprzęt kosztuje w USA czy na Sri Lance. Mieszkam w Polsce i tutaj sprzęt kupuję (oraz ewentualnie sprzedaję). Jeśli ktoś ma taką wolę, może kupić poza granicami kraju, nikt mu tego nie broni przecież. Zapłaci się cło, podatek i będzie wszystko w jak najlepszym porządku.

Pozdrawiam.

No ale chyba nie zabronisz komuś sprzedawać jego sprzęt za kwotę jaka mu się podoba 8-).

MC_
30-07-2013, 13:06
Oczywiście. Ale jeżeli oferta jest upubliczniona, to także nie widzę nic złego w komentowaniu oferty, zwłaszcza w aspekcie ceny.

Kolekcjoner
30-07-2013, 13:13
No to odetchnąłem z ulgą, bo niektórzy piszą tu tak kategorycznie jakby rzeczywiście tęsknili za regulacją cen 8-).

MC_
30-07-2013, 13:16
Broń Boże. Ja raczej podchodzę do kolegi sprzedającego życzliwie, bo chyba chce aparat sprzedać, a nie sprzedawać. Trudno mi również zrozumieć motywy jakie kierują ludźmi żądającymi takich kwot za sprzęt, ale to tylko z czystej, ludzkiej ciekawości.
Jeśli kolega chce, to może nawet dać certyfikat, że go używał i cenę podnieść do 15.000 PLN. ;)

tomfoot
30-07-2013, 13:26
Jako że poniekąd nawiązujesz do mnie, pozwolę sobie podjąć z Tobą polemikę (pozbawioną inwektyw itp.).
Uważam, że cena wskazana m.in. przez Ciebie w ogłoszeniu jest co najmniej przesadzona. Ja również kilka lat temu kupiłem 5d2, za podobne do Ciebie pieniądze. I na początku tego roku z niewielką dopłatą zamieniłem na 6d. Nic na to nie poradzimy, że sprzęt elektroniczny szybko się starzeje i nawet dbanie o niego temu nie jest w stanie zapobiec (tak, mój miał 16 tys. zdjęć na liczniku i żadnych śladów użytkowania). Obiektywnie patrząc jest to aparat gorszy niż 6D, no i oczywiście bez gwarancji (a zapewne zdajesz sobie sprawę jak wysokie mogą być koszty napraw).

Pozdrawiam.

za ewentualne sformułowania odebrane jako inwektywy przepraszam

a wracając do meritum: Jeśli ktoś ma taką wolę, może wystawić aparat za cenę jaka mu odpowiada, nikt mu tego nie broni przecież?

nie wiem czy cena 6000 za body 5d mark II to cena wysoka, niska, czy dobra. O tym zdecyduje osoba, która kupi lub nie. Ja uważam, że tyle ten aparat jest wart. Rynek moje oczekiwania zweryfikuje. W polemikę dotyczącą 6d i 5d nie będę dalej wchodził, bo 6d nie kupiłem i nie używam, a także nie miejsce na tą polemikę tutaj. Prywatnie sprzedając mkII nawet nie rozważałem zakupu 6d, bo zmienić chcę na coś lepszego w moim mniemaniu, czyli mkIII.
Natomiast nie widzę tez potrzeby komentowania decyzji osób, które za taką czy inną cenę chcą swój sprzęt sprzedać. Równie dobrze można by wiele komentarzy formułować wobec osób, które za niską cenę chcą okreslony sprzęt kupowac. Tyle, że takie komentarze równie nie byłyby na miejscu.

MC_
30-07-2013, 13:29
Cóż, wszystko jest ocenne - czy jest na miejscu czy nie. Ja mam inne zdanie, ale jeśli Tobie to nie pasuje, to obiecuję się powstrzymać od dalszych dywagacji na temat ceny.

Kolekcjoner zrobił swoje, więc dodam tylko, że chciałem wyłącznie zapobiec dalszej eskalacji konfliktu, bo w postach usuniętych robiło się mało przyjemnie.
Reasumując - powodzenia :)

tomfoot
30-07-2013, 13:36
dzięki, cieszę się że trzymasz za mnie kciuki :lol:

nieprzyjemnie zrobiło się wyłacznie z powodu nieudolnej próby wmieszania w dyskusję poezji, przez osoby którym do poetów daleko i na tym temat zakończmy

catman69
30-07-2013, 18:20
Nalezaloby dodac, ze Polska to kraj, w ktorym ludzie probuja odzyskac co sie da z poniesionych wczesniej wydatkow - sytuacja ekonomiczno-gospodarcza w kraju skutecznie utrudnia ludziom rozstawanie sie ze sprzetem, kupowanym z reguly za ciezko zarobione pieniadze. Ciezko tez Polakom kupowac co dwa lata nowy sprzet, dokladajac do niego drugie tyle. Na Zachodzie wyglada to z reguly nieco inaczej, choc nawet tam nie widac tendencji do sprzedawania "za pol ceny". To oczywiscie nie dotyczy samochodow zza zachodniej granicy, gdyz wiadomo, ze kazdy Niemiec pozbywa sie kiedys swietnego auta aby nie blokowac sobie miejsca przed domem ;)
Kazdy normalny czlowiek szanuje swoje pieniadze i maja do sprzedania uzywany przedmiot, uzaleznia jego wartosc od wielu czynnikow, takich jak np. ich stan, stopien zuzycia, srednia cena rynkowa, itp.
Uwazam poza tym, ze za sprzet uzywany amatorsko, sporadycznie, w dobrych warunkach i z niewielkim przebiegiem warto dac znacznie wiecej, niz za sprzet pracujacy w rekach zawodowcow, ktorego jedynym priorytetem bylo zarabianie na siebie i wlasciciela. Zwlaszcza gdy wlasciciel dodatkowo odliczyl sobie VAT, a probuje uzyskac na rynku wtornym cene w okolicach wartosci netto, jaka zaplacil za nowy.

pan.kolega
31-07-2013, 06:01
Tym zaś piszącym bzdury oceniające, że ktoś chce za dużo za to co chce sprzedać, polecam zastanowić się nad tworzonym odniesieniem do aktualnych cen nowego sprzętu. I pomyśleć, czy uczciwym jest to, że za aparat canon
6d w US płacić trzeba 1500 USD, a w o wiele bogatszej przecież Polsce ponad 2000 USD. I tam skierować swoje nieutulone żale i pretensje (tam, czyli do struktu tworzących cła i podatki oraz do dyktującego cenę importera).

W ogólności masz rację, ale z tym $1500 to trochę przesada, bo za tyle samego body to nawet w Ameryce nie ma. Na tyle można wycenic korpus w kicie, jeżeli się odliczy cenę obiektywu (ja kupiłem kit, bo akurat chciałem mieć 24-105mm).
Owszem, są sklepy które reklamują bardzo fajne ceny, ale bez solidnego kija bym do nich nie podchodził.

facestock
06-08-2013, 12:46
Na allegro zaczynają się już pojawiać używane 6D od czasu do czasu, w cenie mniejszej niż używane 5dmk2. Myślę że cierpliwość to bardzo dobra cecha, i może się opłacić. W tym przypadku cierpliwość jest wskazana. Lepiej poczekać, dobrze się zastanowić niż później żałować że się przepłaciło. Albo nie kupiło czegoś lepszego, w minimalnie różniącej się cenie.

Tutaj mamy fajną okazje, 6D w idealnym stanie używana, za 5.000zł
http://allegro.pl/canon-6d-body-okazja-i3450656571.html

axk
06-08-2013, 16:57
Tutaj mamy fajną okazje, 6D w idealnym stanie używana, za 5.000zł
!!! Canon 6D - Body - Okazja !!! (3450656571) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-6d-body-okazja-i3450656571.html)

Te 5000 zł to cena minimalna a nie końcowa.

facestock
06-08-2013, 17:15
Te 5000 zł to cena minimalna a nie końcowa.

"Cena wywoławcza od 4999.00 PLN bez ceny minimalnej - czyli za ile wylicytujesz"

Od kilku dni jest ten aparat i nikt nie zalicytował. Nawet jak trochę pójdzie w górę to się opłaca.

Kolekcjoner
06-08-2013, 17:55
Nawet jak trochę pójdzie w górę to się opłaca.

A skąd wiesz że "się opłaca"?

facestock
06-08-2013, 20:07

Bardziej się opłaca zużytego przez lata 5dmk2 za 5800zł ?:) czy bardziej się opłaca kupić prawie nowego 6d za 5000 może jak ktoś zalicytuje to 5500zł ? Sam sobie odpowiedź na to pytanie :)

axk
06-08-2013, 21:01
"Cena wywoławcza od 4999.00 PLN bez ceny minimalnej...

Przecież ta kwota właśnie to cena minimalna.

...prawie nowego 6d...

Ale nie wiesz czy jest "prawie nowy". Właściciel nie jest w stanie podać prawdziwego przebiegu, a to że "dobrze wygląda" wizualnie wcale nie musi świadczyć o niskim przebiegu.

YaneC
06-08-2013, 21:35

Bo już miał taką okazję, z której skorzystał i nie chce być sam :D

Wytalkowane z GT-I9100

facestock
06-08-2013, 22:06
Przecież ta kwota właśnie to cena minimalna.

Ale nie wiesz czy jest "prawie nowy". Właściciel nie jest w stanie podać prawdziwego przebiegu, a to że "dobrze wygląda" wizualnie wcale nie musi świadczyć o niskim przebiegu.

Chyba nie nie rozumiesz:
Canon 5dmk2 Data premiery 2008-09-17 na allegro mogą być około 5letnie aparaty.
Canon 6D Data premiery 2012-09-17 Aparat ma nie więcej niż rok. Także jeszcze jest gwarancja, w tym przypadku jest właśnie i do tego jak bykiem strzelił jest napisane że aparat ma około 16tyś zdjęć. Poza za tym 6D jest lepszym aparatem technicznie niż teraz 5dmk2, druga sprawa wcześniej pisałem że obserwuje trochę 6tki bo niedługo zamierzam kupić, i widziałem już trochę używanych w dużo mniejszej cenie niż teraz używane 5dmk2 - a link wstawiłem dla tych którym za drogie jest obecnie kupowanie używanego 5dmk2- w dużo mniejszej cenie mają okazje kupić lepszy, mniej zajechany aparat niż obecnie oferty na allegro 5dmk2.

Tak to jest cena minimalna 4.999zł za ten aparat. Czyli jak klikniesz teraz licytuj, aukcja się zakończy to masz aparat za 4999zł - chyba że ktoś podbije, ale i tak warto spróbować skoro teraz zajechane 5dmk2 to koszt 5800zł/6000zł...

Kolekcjoner
07-08-2013, 00:34
Bardziej się opłaca zużytego przez lata 5dmk2 za 5800zł ?:) czy bardziej się opłaca kupić prawie nowego 6d za 5000 może jak ktoś zalicytuje to 5500zł ? Sam sobie odpowiedź na to pytanie :)
A skąd wiesz że "prawie nowy", może to jakiś wytyrany w studio grat z trzecią migawką albo sprzęt, który ma wyświeconą matrycę bo był używany w filmówce.
To bardzo ryzykowne coś polecać skoro się o tym nic nie wie.

jellyeater
07-08-2013, 07:36
Ja w ogóle jakoś nie widzę sensu w kupowaniu aparatu za 9k PLN i zrobieniu nim przez 3 lata 16 k klatek... Faktycznie szkoda sprzedawać... Jak znajdziesz kupca to się pochwal. :)

Faktycznie przy cenie 7k za 6D to cena 4,5 góra za 5d mk II wydaje się być sensowna. Na górce kupiłeś. :) Jak kupowałem Mk I za 3,5k to właśnie Mk II były po te około 9k. Gdyby ktoś chciał za mk I 8k to pewnie bym kupił nową II. A najpewniej nie kupiłbym nic. Bo pewnie też nie zrobiłem nim więcej niż 20 k klatek. :)

becekpl
07-08-2013, 09:38
pacz pan , a ja myślałem ze aparat służy do robienia zdjęć, atu się okazuje ze trzeba focic non stop żeby to miało jakiś sens...
to ja jako fotoamator nie mogę mieć 5mk3??? Leo why????
a jakie szkła jako fotoamator mogę posiadać??? mam sprzedać elki??
nie rozpędzajmy się tak panowie w osądach...

axk
07-08-2013, 09:40
Canon 6D Data premiery 2012-09-17 Aparat ma nie więcej niż rok.

Przez rok także można dosyć mocno wyeksploatować korpus, nawet tak że z zewnątrz będzie wyglądał jak nowy.

...jak bykiem strzelił jest napisane że aparat ma około 16tyś zdjęć.

Ale "jak bykiem strzelił" właściciel napisał także iż przebieg jest orientacyjny ponieważ nie jest w stanie go zweryfikować. Wątpliwości rozwiał by "pomiar serwisowy".

Tak to jest cena minimalna 4.999zł za ten aparat.

Cieszę się że w końcu to zrozumiałeś.

MC_
07-08-2013, 09:58
Oczywiście zdjęć można zrobić mało, ale za to wiele godzin używać 6D do nagrywania video.

hekselman
07-08-2013, 10:18
Oczywiście zdjęć można zrobić mało, ale za to wiele godzin używać 6D do nagrywania video.
Taa... i po tym aparacie nic nie widać...
Znaczy: kupił do profesjonalnego filmowania (bo rozumiem że omawiany jest ten aspekt); "jechał" rok zawodowo i aparat wygląda jak nowy?
I napewno zaraz "dupnie"?
..uff...

kurczeblade
07-08-2013, 10:24
Przez rok także można dosyć mocno wyeksploatować korpus, nawet tak że z zewnątrz będzie wyglądał jak nowy

To samo dotyczy się kupna używanych, dużo starszych 5dmk2 w magicznie kolosalnej cenie- I JEST WIĘKSZE PRAWDOPODOBIEŃSTWO.

Cytaty ofert z allegro:
-Cena minimalna 4400zł
AKTUALNY PRZEBIEG: 289 000 zdjęć

-Cena kup teraz 5500 zł Canon EOS 5d mark II.
Aparat przygotowany do sprzedaży. Pomimo iż poprzednia migawka była sprawna, wymieniłem ją na nową w serwisie . W związku z tym aparat ma NOWĄ migawkę z przebiegiem 4806 zdjęć.

- Cena kup teraz 4899 zł
Aparat zakupiony w polskim sklepie 24 08 2010r. Przebieg migawki 170 tys.
Pomimo, że ma 3 lata to wygląda jak by miał 3 miesiące.
To nie jakiś obskrzybany grat.

-Cena kup teraz 4999zł
posiada drobne otarcia oraz ryski, natomiast stan mechaniczny bardzo dobry. Obecny przebieg to 188624

Większość tych aparatów, posiada ryski, albo wielkie otarcia, większość to 3-4letnie body z ogromnym nabitym przebiegiem, znajdują się też aparaty z drugą migawką- i ludzie piszą że migawkę wymieniają od tak "dla przyjemności" aparaty zużyte, jak starej dzi ki kolana za kolosalną cenę. PS: RÓWNIEŻ DOBRZE KTOŚ MÓGŁ KRĘCIĆ MASE FILMÓW TYMI PIĄTKAMI. a te które są po prawie 6000zł też mogą być ładne z zewnątrz a w środku "zgnite jajo" więc Twoja definicja nie ma najmniejszego sensu.

a teraz Cie zaskoczę, jeszcze bardziej :)

Allegrowicz który wystawił tą aukcje: !!! Canon 6D - Body - Okazja !!! (3450656571) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-6d-body-okazja-i3450656571.html) ma 100 % pozytywne komentarze, 152 komentarze ( czyli nie jest to konto widmo itp )

Tam jest numer telefonu, pod którym można porozmawiać o stanie faktycznym body i tak właśnie zrobiłem: uzyskałem informacje od allegrowicza że aparat można śmiało przetestować i nawet wybrać się do serwisu na przegląd, głównym powodem przesiadki o której mówił, to chęć zakupienia 5dmk3

W każdym razie... Dla mnie to jest okazja, dla kogoś to może być podstęp i jeśli woli to może kupić używanego 3lata 5dmk2 z przebiegiem 180tyś za dużo drożej niż teraz wystawiona szóstka :-) POLECAM CZY NIE - NIKOGO NIE ZMUSZAM DO TEGO ZAKUPU !

Poza tym tak jak mówiłem, było już kilka aukcji 6stek w bardzo dobrym stanie, od zaufanych allegrowiczów w podobnej cenie.

Na wiosnę zamierzam zakupić 6D i mam nadzieje że znów się pokaże się kilka egzemplarzy używanych które będę mógł chapnąć :-) a jak nie to będzie nowy ze sklepu ;-)

MC_
07-08-2013, 10:25
Nie piszę, że tak jest na 100%, ale nieraz widziałem aparat z przebiegiem 100-200 tysięcy wyglądający prawie jak nowy. Używany tylko w studio itp.
Ale to nie mój interes. Ja już swojego 6D od prawie pół roku mam.

kurczeblade
07-08-2013, 10:26
Taa... i po tym aparacie nic nie widać...
Znaczy: kupił do profesjonalnego filmowania (bo rozumiem że omawiany jest ten aspekt); "jechał" rok zawodowo i aparat wygląda jak nowy?
I napewno zaraz "dupnie"?
..uff...

Tak samo może byc z używanymi 5dmk2 - o których jest "temat"
ps: coś mi się wydaje że macie tam swoje aukcje z piątkami :D :)

koniu
07-08-2013, 10:58
Ale 100-200 tysięcy to nie jest jeszcze astronomiczna liczba, rzekłbym nawet, że akceptowalna.

Kolekcjoner
07-08-2013, 11:05
Tak samo może byc z używanymi 5dmk2 - o których jest "temat"
ps: coś mi się wydaje że macie tam swoje aukcje z piątkami :D :)

Coś mi się zdaje że wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
Po prostu racjonalnie i chłodno patrząc polecanie kupowania czegoś o czym się nie bladego pojęcia jest nadzwyczaj ryzykowne. Aukcji są tysiące i każdy sam musi sprawdzić czy warto czy nie, a nie na zasadzie że tu ktoś wkleja i poleca w ciemno .............
....... no chyba że to jego sprzęt ale tedy to już są stosowne kary administracyjne :mrgreen:.

jellyeater
07-08-2013, 12:00
pacz pan , a ja myślałem ze aparat służy do robienia zdjęć, atu się okazuje ze trzeba focic non stop żeby to miało jakiś sens...
to ja jako fotoamator nie mogę mieć 5mk3??? Leo why????
Możesz. Ale potem nie płacz, że za 3 lata nikt nie będzie chciał zapłacić 6k PLN mimo iż ma przebieg 15k. :) Możesz mieć mi 1Dx. Możesz mieć i kilka 1Dx. :) Canon 6D wyciął niezły numer chcącym sprzedać 5D mk II.

kurczeblade
07-08-2013, 16:23
Coś mi się zdaje że wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
Po prostu racjonalnie i chłodno patrząc polecanie kupowania czegoś o czym się nie bladego pojęcia jest nadzwyczaj ryzykowne. Aukcji są tysiące i każdy sam musi sprawdzić czy warto czy nie, a nie na zasadzie że tu ktoś wkleja i poleca w ciemno .............
....... no chyba że to jego sprzęt ale tedy to już są stosowne kary administracyjne :mrgreen:.

Kupując coś używanego, zawsze jest ryzyko, nie ma znaczenia czy sprzęt mało używany, czy dużo - nigdy nie ma pewności czy prawda jest wiarygodna po stronie sprzedającego- fakt taki że każdy chcę sprzedać swój sprzęt za jak najdrożej i zawsze będzie przedstawiał go w świetle superlatywów:-)

Canon 6D wyciął niezły numer chcącym sprzedać 5D mk II.

Nie tylko 6D, duża część osób, która miała przejść z APS-C na FF zastanawia się czy nie zostać i to dzięki nowością takim jak Sigma 18-35 i na dniach Canon 70D - bo jednak APS-C nie umiera tak jak mu wróżono :-)

Np. taki Nikon D7100 - wystarczy wejść na forum Nikona i poczytać ile osób miało kupić FF a jednak zostali w apsc i zakupili nikona 7100
Swoją drogą taka sigma 18-35 1.8 to świetny zestaw z n7100- oby nasz canon się popisał 70D

mirokez
07-08-2013, 17:54
Temat podobny jak na forum nikona. Kupic uzywane d700 czy nowe d600. Widze ze z canonem jest podobnie :D

swishu
07-08-2013, 18:14
dokładnie :D - niezawodność i lepsze wykonanie 5dmk2/d700, nowocześniejsze matryca = lepsze parametry obrazu 6d/d600 :) (oraz kilka innych rzeczy jak np. AF - choć kamień milowy to nie jest). All-in-one 5dmk3/d800 :D Sprytna kategoryzacja rynku :)

pan.kolega
07-08-2013, 18:46
dokładnie :D - niezawodność i lepsze wykonanie 5dmk2/d700, nowocześniejsze matryca = lepsze parametry obrazu 6d/d600 :) (oraz kilka innych rzeczy jak np. AF - choć kamień milowy to nie jest). All-in-one 5dmk3/d800 :D Sprytna kategoryzacja rynku :)

To 6d jest zawodniejsze od 5d2? Już się na nim zawiodłeś? Coś na poparcie?

A ta kategoryzacja to chyba praktyka tak stara jak najstarszy zawód świata czyli sales(wo)man więc Ameryki nie odkryłeś.

swishu
07-08-2013, 18:57
tak po prawdzie ciężko mówić o zawodności/niezawodności 6d bo to jeszcze zbyt krótki okres czasu na rynku.. (dużo osób robi zdjęcia nieprzerwanie od 2008 roku właśnie 5dmk2 z przebiegiem często ponad 150k i to wg. mnie świadczy o niezawodności + gwar. migawki ). 6d nie jest sprzętem w pełni pro (ma jednak dużo znamion pro - np. matryca) , jest dla mocnych entuzjastów fotografii jak to nazywa canon, więc siłą rzeczy nie może oferować tego co seria 5D. Nie oznacza to jednak, że 6d nie będzie robił równie profesjonalnych zdjęć co 5dmk3 (praca matrycy niemal bliźniacza, procek ten sam, iso nawet trochę lepsze w 6d).. Tak samo jak 6d statystycznie może nie zagwarantować takiego samego współczynnika niezawodności co 5dmk2/5dmk3.. A zawsze się może znaleźć ktoś taki, co powie 5D to nie pro, bo dopiero od 1D się zaczyna, gdzie aparat robi 200-300 tys i więcej bez awarii. Ot tyle rozważań nad 5mk2/mk3/6d. Koniec.

A ta kategoryzacja to chyba praktyka tak stara jak najstarszy zawód świata czyli sales(wo)man więc Ameryki nie odkryłeś.
Masz rację, powstrzymam się następnym razem.

kurczeblade
07-08-2013, 22:37
To 6d jest zawodniejsze od 5d2? Już się na nim zawiodłeś? Coś na poparcie?

Znów pewnie ktoś napisał taką głupotę, komu używane 3-4letnie 5dmk2 nie chcę się sprzedać na allegro za którymś wystawieniem aukcji na allegro , ponieważ około pół roczne używane 6D jest o tysiąc mniej :D a nowe 6d jest o 500-1000zł więcej :D

Czy Panowie nie mogą się pogodzić z kompleksem, że jednak 6D jest dużo lepsze niż 5dmk2 ? dlatego takie dziwne porównania i zawyżanie cen używanych 5dmk2 ?:D

swishu
07-08-2013, 22:45
kurczeblade - w tym momencie ciężko powiedzieć czy głupotę, wiem jednak na pewno, że gdybym miał kupić 3-4 letnie 5dmk2 za 5,5 k (dopłata na zasadzie kultu 5d) to wolę trochę dopłacić i kupić nowe 6d, bo na prawdę argument typu 1/8000 migawka to słabo jak na utrzymanie 5dmk2 na wygranej pozycji, w całej reszcie 6d jest na plus. Sama ergonomia to już kwestia indywidualna :)