Zobacz pełną wersję : Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Kurczeblade, a masz 6d?
--- Kolejny post ---
Kurczeblade, a masz 6d?
Tudziez Swishu?
No więc tak (wracając do tematu tego wątku) - po 12 dniach od zamieszczenia ogłoszenia sprzedałem 5d mkII (ze stycznia 2010, z przebiegiem ok. 18 tys klatek, w stanie wizualnym i mechanicznym idealnym - czytaj: zadbany sprzęt). Mogę teraz potwierdzić (w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji), że cena której oczekiwałem, czyli 6000 zł za ten aparat okazała się realną ceną do osiągnięcia, czyli rynek pozytywnie zweryfikował moje oczekiwanie (w tym miejscu dziękuję koledze MC, który chyba jednak naprawdę trzymał kciuki :) ). I dla jasności - nie było problemu z osiągnięciem tego poziomu cenowego i nie był to tylko jeden zdesperowany zainteresowany.
Oczywiście również drogą mailową otrzymywałem komentarze wskazujące na mój idiotyzm i niebywałą - delikatnie mówiąc - śmiałość w oczekiwaniu tej wysokiej zapłaty. Zdarzyły się i obelgi :) kierowane z maila fotslub coś tam :) z Bydgoszczy (nota bene ten fotoslub na swoim koncie allegro zajmował się głównie handlem materiałami spawalniczymi ...). Życzę temu panu wielu udanych kolejnych ślubów w bydgoszczy (zresztą wiele agresji chyba w tym mieście, sądząc po wierszokletach z tego forum :) Nic to, zbaczam z tematu.
Ponieważ w czasie sprzedaży często przeglądałem ten wątek, to zapytałem też kupującego dlaczego nie wybrał 6d (w podobnej cenie). Odpowiedział to samo, co ja chyba wczesniej napisałem - że, owszem rozważał, ale mając do wyboru zakup nowiutkiego fiata czy skody oraz trzy letniego w bardzo dobrym stanie SAMOCHODU (bez określania marki) także wybrałby ów SAMOCHÓD, a nie jego uboższą wersję. Nie krytykuję tu tych, którzy wybrali 6d, bo wiele czynników zazwyczaj wpływa na wybór konkretnego sprzętu (obojętnie czy to aparat czy ów samochód). Natomiast w odróżnieniu od wielu aktywnie wypowiadajacych się w tym wątku miałem 6d w ręku dłużej niż 5 minut i jestem przekonany - bardzo subiektywnie, że nie jest to lepszy aparat od 5d markII. Sama transakcja sprzedaży piątki zaś przekonała mnie, że w realnym świecie (a nie w wątku na forum) tak myślących jest więcej. Ja za 6d nie zapłaciłbym więcej niż 4,5-max 5 tysięcy złotych (za nowe) i tu jest moim zdaniem większy problem niz w cenach używanego 5d mkII. Bo to producent i dalsi pośrednicy w tej chwili zarabiają kokosy na tych, którzy (nadal piszę subiektywnie) kupują 6d w wysokiej cenie.
Cóż, każdy ma swoje pieniądze i każdy wydaje je dowolne. A dla utrzymania pokoju na forum w podsumowaniu mogę napisac, że de facto nieważne czy 5d czy 6d. To i tak w końcu lepiej niż np. Nikon :)
No widzisz. Teraz już chyba wierzysz, że moje życzenia były szczere? ;)
nawet przez chwilę nie wątpiłem :)
rostek andrzej
08-08-2013, 19:35
18 tys przebiegu i cena 6 tys, to nie jest znów jakaś straszna kwota, choć ja przymierzam się akurat do 6d i jak wszyscy kupujący bardzo bym się ucieszył gdyby jego cena oscylowała koło 5 tys. No ale jest jak jest, więc jak trafi się gdzieś to i za 6 tysi też kupię.
Właśnie pokazał się na giełdzie, 5d ii w świetnym stanie, 150 tys przebiegu za jedyne 5900.
To wszyscy :Dtrzymamy kciuki żeby się sprzedał
ja przymierzam się akurat do 6d i jak wszyscy kupujący bardzo bym się ucieszył gdyby jego cena oscylowała koło 5 tys. No ale jest jak jest, więc jak trafi się gdzieś to i za 6 tysi też kupię.
"Canon EOS 6D body for $1499 (compare at $1999) including shipping with the continental United States."
do nas też do dojdzie (lub dopłynie) pytanie tylko kiedy (oczywiście chodzi mi o zachowanie proporcji spadku ceny o 25%)
strideer
08-08-2013, 19:55
Ponieważ w czasie sprzedaży często przeglądałem ten wątek, to zapytałem też kupującego dlaczego nie wybrał 6d (w podobnej cenie). Odpowiedział to samo, co ja chyba wczesniej napisałem - że, owszem rozważał, ale mając do wyboru zakup nowiutkiego fiata czy skody oraz trzy letniego w bardzo dobrym stanie SAMOCHODU (bez określania marki) także wybrałby ów SAMOCHÓD, a nie jego uboższą wersję. Nie krytykuję tu tych, którzy wybrali 6d, bo wiele czynników zazwyczaj wpływa na wybór konkretnego sprzętu (obojętnie czy to aparat czy ów samochód). Natomiast w odróżnieniu od wielu aktywnie wypowiadajacych się w tym wątku miałem 6d w ręku dłużej niż 5 minut i jestem przekonany - bardzo subiektywnie, że nie jest to lepszy aparat od 5d markII. Sama transakcja sprzedaży piątki zaś przekonała mnie, że w realnym świecie (a nie w wątku na forum) tak myślących jest więcej. Ja za 6d nie zapłaciłbym więcej niż 4,5-max 5 tysięcy złotych (za nowe) i tu jest moim zdaniem większy problem niz w cenach używanego 5d mkII. Bo to producent i dalsi pośrednicy w tej chwili zarabiają kokosy na tych, którzy (nadal piszę subiektywnie) kupują 6d w wysokiej cenie.
Zabawne, bo z obserwacji większość sprzedających 5D Mark II (włączając obok podpisanego) wybrała na zamianę 6D, nie 5D Mark III - właśnie dlatego, że aparat ten robi lepsze zdjęcia od Mark II i nie kosztuje przy tym tak niepotrzebnie dużo co Mark III. Kumam, że mocniejsza obudowa, szybsza migawka są spoko, ale realnie patrząc wpływ na zdjęcia to ma zerowy, a za różnicę w cenie można kupić sobie fajne szkiełko lub pojechać gdzieś i przywieźć fajne foty. Pracuję 6D od kwietnia i dzisiaj nie wróciłbym za żadne skarby do Mark II i najprawdopodobniej miałbym niewielką chęć pracować Mark III z racji tego, że jest to korpus zauważalnie większy i cięższy - a więc mniej wygodny. Muszę też dodać, że jestem zdziwiony, że udało się puścić Mark II nawet z tak niewielkim przebiegiem za te 6 tysi. Ale gratuluję, skoro był popyt za tyle to należało za tyle sprzedać.
facestock
08-08-2013, 21:23
No więc tak (wracając do tematu tego wątku) - po 12 dniach od zamieszczenia ogłoszenia sprzedałem 5d mkII (ze stycznia 2010, z przebiegiem ok. 18 tys klatek, w stanie wizualnym i mechanicznym idealnym - czytaj: zadbany sprzęt). Mogę teraz potwierdzić (w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji), że cena której oczekiwałem, czyli 6000 zł za ten aparat okazała się realną ceną do osiągnięcia, czyli rynek pozytywnie zweryfikował moje oczekiwanie (w tym miejscu dziękuję koledze MC, który chyba jednak naprawdę trzymał kciuki :) ). I dla jasności - nie było problemu z osiągnięciem tego poziomu cenowego i nie był to tylko jeden zdesperowany zainteresowany.
Oczywiście również drogą mailową otrzymywałem komentarze wskazujące na mój idiotyzm i niebywałą - delikatnie mówiąc - śmiałość w oczekiwaniu tej wysokiej zapłaty. Zdarzyły się i obelgi :) kierowane z maila fotslub coś tam :) z Bydgoszczy (nota bene ten fotoslub na swoim koncie allegro zajmował się głównie handlem materiałami spawalniczymi ...). Życzę temu panu wielu udanych kolejnych ślubów w bydgoszczy (zresztą wiele agresji chyba w tym mieście, sądząc po wierszokletach z tego forum :) Nic to, zbaczam z tematu.
Cóż, każdy ma swoje pieniądze i każdy wydaje je dowolne. A dla utrzymania pokoju na forum w podsumowaniu mogę napisac, że de facto nieważne czy 5d czy 6d. To i tak w końcu lepiej niż np. Nikon :)
Sraty taty...
Przeglądam od wielu dni aukcje 6D i 5dmk2 używanych, z tym że te drugie od kilku nawet tygodni, wstawiam do obserwowanych ( mam takie zadanie domowe* ) i od momentu kiedy ceny drastycznie wzrosły, nie widziałem żeby ani jedna aukcja w takiej cenie poszła. W tym najprawdopodobniej Twoja : OKAZJA!!! CANON EOS 5D MARK II (3430341475) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/okazja-canon-eos-5d-mark-ii-i3430341475.html) która zakończyła się bez zainteresowania ( tak też miałem w obserwowanych ) ale pewnie sprzedałeś poza allegro i pewnie napiszesz że magiczną różdżką machnąłeś i z nieba spadł wybawca który to stwierdził że 5dmk2 jest lepszy od 6D i nawet od 5dmk3 i nawet 1dx;a - jak ja lubię takie bajki czytać :)
a pewnie za dwa dni zobaczy się podobną aukcje z tym aparatem, marna prowokacja.
Sraty taty...
Przeglądam od wielu dni aukcje 6D i 5dmk2 używanych, z tym że te drugie od kilku nawet tygodni, wstawiam do obserwowanych ( mam takie zadanie domowe* ) i od momentu kiedy ceny drastycznie wzrosły, nie widziałem żeby ani jedna aukcja w takiej cenie poszła. W tym najprawdopodobniej Twoja : OKAZJA!!! CANON EOS 5D MARK II (3430341475) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/okazja-canon-eos-5d-mark-ii-i3430341475.html) która zakończyła się bez zainteresowania ( tak też miałem w obserwowanych ) ale pewnie sprzedałeś poza allegro i pewnie napiszesz że magiczną różdżką machnąłeś i z nieba spadł wybawca który to stwierdził że 5dmk2 jest lepszy od 6D i nawet od 5dmk3 i nawet 1dx;a - jak ja lubię takie bajki czytać :)
a pewnie za dwa dni zobaczy się podobną aukcje z tym aparatem, marna prowokacja.
Również cię serdecznie pozdrawiam krynico mądrości ludowych. Cieszę się, że przeczytałeś już bajki które lubisz. Teraz paciorek i spać.
I nie poświęcaj tyle czasu na przeglądanie aukcji bo w głowie się od tego może pomieszać. Jeżeli zarzucasz komuś bezpodstawnie kłamstwo, to najpewniej sam jesteś kłamcą i oszustem.
A z drugiej strony po prostu nie śmieć na forum, bo już dosyć tu bez znaczenia postów zamieściłeś.
pan.kolega
08-08-2013, 21:46
"Canon EOS 6D body for $1499 (compare at $1999) including shipping with the continental United States."
do nas też do dojdzie (lub dopłynie) pytanie tylko kiedy (oczywiście chodzi mi o zachowanie proporcji spadku ceny o 25%)
Jeden listing na ebay a ile niezdrowego poniecenia w całym internecie. Ale już go nie ma.
"This listing was ended by the seller because the item is no longer available."
--- Kolejny post ---
Całkiem sensowny plan, sprzedać używane 5d za PLN6000 i kupić nowe 6d za $1500, nie mam zastrzeżeń.
Dawno mnie nie było na CB i powiem Wam, że szczerze się zdziwiłem, że ten wątek jest nie tylko przez kogokolwiek kontynuowany, ale, że trwa tu aż tak zażarta dyskusja. Widzicie w tym jakikolwiek pożytek? Wartość używanych 5DII i tak określi rynek (np. allegro), a nie opinie i sugestie na temat ceny zawarte w tym wątku.
No cóż, mogę potwierdzić, że sprzedać 5d MK II na Allegro jest stosunkowo łatwo. Mimo mnóstwa mejli z propozycjami zakupu poza aukcją za cene 4400 - 4700 zł ponieważ tyle jest on wart w czyimś mniemaniu, tak samo sporo wiadomości typowo szyderczych, obraźliwych etc.
udało mi się sprzedać sztukę za 5600 zł z przebiegiem w zaokrągleniu 33 tyś. Zatem są osoby które widzą czego chcą, i nikt nie będzie im wciskał kitu że MK II to przestarzały szajs (jak wielu na tym forum a konkretnie w tym wątku). Mogę iść też o zakład że co najmniej kilka z tych mejli które otrzymałem pochodzi od osób udzielających się w tym wątku, bądź też śledzących go.
Pozdrawiam serdecznie
Kolekcjoner
09-08-2013, 00:41
Również cię serdecznie pozdrawiam krynico mądrości ludowych. Cieszę się, że przeczytałeś już bajki które lubisz. Teraz paciorek i spać.
I nie poświęcaj tyle czasu na przeglądanie aukcji bo w głowie się od tego może pomieszać. Jeżeli zarzucasz komuś bezpodstawnie kłamstwo, to najpewniej sam jesteś kłamcą i oszustem.
A z drugiej strony po prostu nie śmieć na forum, bo już dosyć tu bez znaczenia postów zamieściłeś.
Eeee.... no ale bardzo proszę bez epitetów i wycieczek osobistych.
jellyeater
09-08-2013, 07:27
Czyli kto nie płaci nie koneser. :) Koneserzy wolą stare wino.
kurczeblade
09-08-2013, 08:37
Śmieszna sprawa wychodzi :) Ci co wystawiają 5dmk2 określają 6d gorszym technicznie aparatem od piątki i do tego twierdzą że lepszym rozwiązaniam jest kupić w podobnej cenie używane 5dmk2 niż nowe 6d - wyskakują z porownaniami tych aparatów do jakiś samochodów, gdzie kupujący generalnie kupuje ten aparat właśnie z powodu porównania auta starego do nowego itp. Co za bzdura, totalnie bezsensu argumeny lepszosci 5dm2 nad 6d :) i do tego teraz sciemnianie że się sprzedało, a się nie sprzedało...
Dziwi mnie jedno,dlaczego posiadacze 5dmk2 jadą te szóstki, skoro później po sprzedaży swojego kultowego 5dmk2 kupują przeważnie 6d?
jednak przeważnie kupują 5 d mk III...
Śmieszna sprawa wychodzi :) Ci co wystawiają 5dmk2 określają 6d gorszym technicznie aparatem od piątki i do tego twierdzą że lepszym rozwiązaniam jest kupić w podobnej cenie używane 5dmk2 niż nowe 6d - wyskakują z porownaniami tych aparatów do jakiś samochodów, gdzie kupujący generalnie kupuje ten aparat właśnie z powodu porównania auta starego do nowego itp. Co za bzdura, totalnie bezsensu argumeny lepszosci 5dm2 nad 6d :) i do tego teraz sciemnianie że się sprzedało, a się nie sprzedało...
Dziwi mnie jedno,dlaczego posiadacze 5dmk2 jadą te szóstki, skoro później po sprzedaży swojego kultowego 5dmk2 kupują przeważnie 6d?
abstrahując od problemu wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia, insynuuje kolega, że tomfoot i sadaman kłamią?
to chyba do pralni...
jasiorzaca
09-08-2013, 10:27
Ja też rozważam zakup 5d II i interesuje mnie raczej w dobrym stanie. I jak popatrzę na propozycje cenowe (5.800-6.200) to po prostu wolę dołożyć niecały 1000 zł i kupić sobie 6d z Lightroom'em 5. Niech się cenią :)
Swoją drogą to jaki przełom nastąpił, że ktoś musi się pozbywać 5d na rzecz 6d. Przemyślcie koledzy swoje słowa. Owszem gdy ktoś ma chęć zmienić powiedzmy 20d czy 30d która się wysłużyła to może rozważać takie porównania, ale w tym przypadku trzeba szukać jakiejś konkretniejszej alternatywy niż 6d.
[QUOTE=kurczeblade;1176591]... i do tego teraz sciemnianie że się sprzedało, a się nie sprzedało... [QUOTE]
Cóż, nie zamierzam niczego udowadniać - po prostu się sprzedał CANON EOS 5D MARK II + AKU + CF + MATÓWKA TYCHY (3425427786) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-aku-cf-matowka-tychy-i3425427786.html)
[QUOTE=kurczeblade;1176591] Dziwi mnie jedno,dlaczego posiadacze 5dmk2 jadą te szóstki, skoro później po sprzedaży swojego kultowego 5dmk2 kupują przeważnie 6d? [QUOTE]
Chyba nie piszesz o mnie mimo że 6-ke kupiłem?
kurczeblade
09-08-2013, 11:45
[QUOTE=kurczeblade;1176591]... i do tego teraz sciemnianie że się sprzedało, a się nie sprzedało... [QUOTE]
Cóż, nie zamierzam niczego udowadniać - po prostu się sprzedał CANON EOS 5D MARK II + AKU + CF + MATÓWKA TYCHY (3425427786) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-aku-cf-matowka-tychy-i3425427786.html)
[QUOTE=kurczeblade;1176591] Dziwi mnie jedno,dlaczego posiadacze 5dmk2 jadą te szóstki, skoro później po sprzedaży swojego kultowego 5dmk2 kupują przeważnie 6d? [QUOTE]
Chyba nie piszesz o mnie mimo że 6-ke kupiłem?
samych dodatków tam dałeś na około 1000/1200zł :-) zatem nic dziwnego.
ps. nie zwracałem się do Ciebie z tą 6tką, ale są tu tacy :-)
to obecnie najbardziej żałosny wątek na CB
ludzie, ogarnijcie się
to obecnie najbardziej żałosny wątek na CB
szkoda ze administracja jeszcze na to nie wpadla
Kolekcjoner
09-08-2013, 12:23
szkoda ze administracja jeszcze na to nie wpadla
Szkoda że zamiast napisać coś konstruktywnego powiększasz tu śmietnik.
Administracja nie odpowiada za jakość merytoryczną wątków. Jedyne co można by zrobić to to zamknąć - ale po co skoro ludzie chcą tu pisać.
Szkoda że zamiast napisać coś konstruktywnego powiększasz tu śmietnik.
.
za śmietnik przepraszam, ale pozwolę sobie zauważyć ze temat jest w złym dziale;
nie ma tu nic dla początkującego natomiast takie dzialy ; Co? gdzie? za ile? (http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/)
czy Hydepark Cafe (http://www.canon-board.info/hydepark-cafe-64/) lepiej oddadzą ducha tego tematu
po prostu mój i nie tylko mój post był delikatna sugestia ze temat gdzie ludzie zaczynają po sobie jeździć niekoniecznie musi trwać wiecznie
kurczeblade
09-08-2013, 12:40
Zastanawiam się dlaczego niektórzy tutaj wpadają w furie widząc ten temat?
Nakazują usunąć, albo przenieść temat w którym naprawdę nic złego się nie dzieje. Chyba to jest normalne że ludzie dyskutują na temat cen, co to jakiś temat zakazany, temat tabu, żeby go administracja musiała usunąć ?
temat jest ok, tylko poziom dyskusji żenujący
maciek12ss
09-08-2013, 13:02
A ja powiem prost i po chłopsku. Każdy swoje g.... chwali. Czy to chodzi o elektronike czy o samochody czy sprzet agd. Taki świat. Dziadek będzie chwalił starego mercedesa bez klimy, elektryki i z 75ps pod maską bo to auto nie do zajechania i oszczędne i w ogóle mercedes. A ktoś inny kupi skodę z klimą bajerami na alusach itd. I też będzie chwalił. Zadko ktoś krytykuje swój sprzęt, bo jak by np wszyscy posiadacze 5d mkII pisali i mówili o nim wszędzie że to badziew to sprzedawał by się za 3000 a nie za 5000 czy 6000 jak nie którzy tu wyceniają. Taka mała autoreklama dowartościowanie samego siebie i swojego sprzętu. Ale zawsze znajdzie się coś lepszego i czasami w podobnej cenie lub niższej ale nie dla każdego. Bo każdy ma swój rozum i wie za co ile może i chce zapłacić. Ja np wolał bym te 6d. Zaznaczam że nie trzymałem żadnego w ręku. Czytam i czytam widze jakie mają różnice techniczne. I dla mnie wyższe używalne iso, lepszy af to dużo więcej niż magnezowa obudowa u góry . Bo magnezową obudową nie zrobie zdjęć. A już w ciemności jak braknie światła to iso używalne np 6400 i więcej jak co nie którzy twierdzą i nie zaprzeczam pozwoli mi na wykonanie popranego zdjęcia bez lampy i jaśniejszego szkła za które trzeba dopłacić . I już cena 5d rośnie do zdjęć w gorszych warunkach. Obsługa ?? guzikologia ?? kurcze ja w 600d nauczyłem się wszystkiego w miesiąc i nie narzekam że coś jest nie wygodne. Migawka 1/8000 czy 1/4000 ??? Wolę domknąć szkło mieć delikatnie większą GO ( raz od święta) niż kupić dziadka bez gwarancji po to że by wszyscy widzieli na obudowie napis BARDZO z resztą PRO 5D MARK II . Długo czytałem ten wątek i udusił bym się jak nie wyraził swojego mało znaczącego amatorskiego zdania.
Zabawne, bo z obserwacji większość sprzedających 5D Mark II (włączając obok podpisanego) wybrała na zamianę 6D, nie 5D Mark III - właśnie dlatego, że aparat ten robi lepsze zdjęcia od Mark II i nie kosztuje przy tym tak niepotrzebnie dużo co Mark III. Kumam, że mocniejsza obudowa, szybsza migawka są spoko, ale realnie patrząc wpływ na zdjęcia to ma zerowy, a za różnicę w cenie można kupić sobie fajne szkiełko lub pojechać gdzieś i przywieźć fajne foty
Dla mnie bzdura, bo delikatnie wyższe używalne ISO nie czyni zdjęć lepszymi. Druga sprawa zdjęcia robi ten gośc po drugiej stronie wizjera a nie sam aparat. Długo namawiałem swoją 5-kę do zrobienia dobrej foty, ale jakoś się nie zgodziła ;).
Pracuję 6D od kwietnia i dzisiaj nie wróciłbym za żadne skarby do Mark II i najprawdopodobniej miałbym niewielką chęć pracować Mark III z racji tego, że jest to korpus zauważalnie większy i cięższy - a więc mniej wygodny. Muszę też dodać, że jestem zdziwiony, że udało się puścić Mark II nawet z tak niewielkim przebiegiem za te 6 tysi. Ale gratuluję, skoro był popyt za tyle to należało za tyle sprzedać.
Dla mnie uchwyt Marka III jest o wiele lepszy od Marka II i o niebo lepszy od 6D, który jest wyraźnie mniejszy. Mam raczej małe dłonie, żeby ktoś sobie nie wyobraził, że jestem gorylem. To też kwestia subiektywna więc nie powinna podlegać ogólnej ocenie. Dla mnie 5DIII jest zdecydowanie najlepszym aparatem z poruszanej 3-ki i nie ma co dyskutować w temacie. Jak ktoś nie widzi różnic, widać nie bardzo potrafi puszki wykorzystać i rzeczywiście lepiej kupić 6D. 6D to świetna puszka i porówwnujac ją do 5DII jest wyraźnie lepsza. Jedyna "niedogodność" to wspomniana wielkosć i klawiszologia, ale trudno o tym mówić bo po kilku dniach można się przyzwyczaić. Problemu może nastręczać sytuacja gdy posiada się 2 body - 6D i 5DIII, bo obsługa się różni i trochę to denerwuje. 5DII to nadal dobra puszka warta uwagi, ale niestety ustępuje wyraźnie 6D i jeżeli ktoś ceni sobie jakość zdjęć a nie klawiszologię i uchwyt, to powinien wybrać 6-kę. Ale to moje zdanie, każdy musi zdecydować sam.
Używka 5DII za cenę 6k pln jest dla mnie pomyłką, realna cena wartea zapłacenia za dobry egzemplarz to ok. 4k.
jellyeater
09-08-2013, 13:38
Myślę, że z tych 3 to najlepszy jest 1Dx. :)
A tak bardziej serio: mówimy tu raczej o sprzęcie do amatorskiego wykorzystania. Więc nie wiem czy jest tu problem z niekompatybilną guzikologią. :) Raczej dana osoba będzie miała tylko jeden aparat. Nie wiem czy zawodowcy kupują jeszcze używane mk II. Im raczej zależy na niezawodności... Więc nowy jest pewniejszy...
strideer
09-08-2013, 13:46
Dla mnie bzdura, bo delikatnie wyższe używalne ISO nie czyni zdjęć lepszymi. Druga sprawa zdjęcia robi ten gośc po drugiej stronie wizjera a nie sam aparat. Długo namawiałem swoją 5-kę do zrobienia dobrej foty, ale jakoś się nie zgodziła ;).
Pierdu pierdu. Zdefiniujmy sobie najpierw pojęcie lepsze zdjęcie - gadamy o sprzęcie, więc lepsze w sensie technicznym, a nie artystycznym. Ok? Używalne ISO, w moim rozumieniu dobrej jakości, w Marku II kończyło się na 3200. W 6D jak już pisałem robiłem zdjęcia na 12800 ISO i w sumie dalej zbieram szczenę z podłogi patrząc jak wyszły. Oczywiście możemy sobie włączyć do dyskusji tak bez znaczenia argumenty, że ten gość po drugiej stronie wizjera powinien sobie najpierw ustawić światło i pstrykać foty na 100 ISO i wtedy porównywać, ale to jakby się mija z celem. 6D względem 5D Mark II daje o wiele większe możliwości w pracy na wysokich czułościach. Spróbuj dowieść, że jest inaczej, jeśli się z tym nie zgadzasz.
Dla mnie 5DIII jest zdecydowanie najlepszym aparatem z poruszanej 3-ki i nie ma co dyskutować w temacie. Jak ktoś nie widzi różnic, widać nie bardzo potrafi puszki wykorzystać i rzeczywiście lepiej kupić 6D.
Pierdu pierdu ^2. Nie można dyskutować, bo co? Mam dla Ciebie zadanie: przekonaj mnie, że 5D Mark III będzie dla mnie lepszym wyborem niż 6D. Kwestię ergonomii i wszelkich niuansów subiektywnych sobie dla ułatwienia pominiemy.
Strideer zwracam honor. Żle zinterpretowałem Twój wpis - zrozumiałem, że 6D robi lepsze zdjęcia od 5DIII. To, że jest lepszy od 5DII nie podlega żadnej dyskusji. Ale chyba zdążyłeś sie o tym zorientowac po moim wpisie ;). Przepraszam.
Co do używalnego ISO to nie jest takie proste, bo jeden dopuszcza 6400 a inny zaakceptuje 25600. Nie ulega jednak wątpliwości, że 6D ma o ok. 2EV poprawione ISO i to widac na pierwszy rzut oka. Pod tym względem wypada nawet trochę lepiej od 5DIII.
Co do akurat Twojego wyboru 6D zamiast 5DIII absolutnie nie zamierzam Cię przekonywać, bo to Twój wybór i chyba wiesz lepiej czego potrzebujesz. Tak jak Ty mnie nie przekonasz do 6D ;).
strideer
09-08-2013, 14:12
Co do akurat Twojego wyboru 6D zamiast 5DIII absolutnie nie zamierzam Cię przekonywać, bo to Twój wybór i chyba wiesz lepiej czego potrzebujesz. Tak jak Ty mnie nie przekonasz do 6D ;).
"Jak ktoś nie widzi różnic, widać nie bardzo potrafi puszki wykorzystać i rzeczywiście lepiej kupić 6D."
No serio, jak stawiasz takie tezy, to je teraz obroń :-)
najwieksza roznica to AF w zasadzie. reszta to dodatkowe ficzery + kwestia przyciskow , uszczelnien i dwoch kart pamieci.
potrzebujesz takiego AF to 5DmkIII, nie potrzebujesz to 6D. end of story
kurczeblade
09-08-2013, 16:29
a co w zasadzie jesli mowa o 5dmk2?
pan.kolega
09-08-2013, 17:22
Jeden listing na ebay a ile niezdrowego poniecenia w całym internecie. Ale już go nie ma.
"This listing was ended by the seller because the item is no longer available."
--- Kolejny post ---
Całkiem sensowny plan, sprzedać używane 5d za PLN6000 i kupić nowe 6d za $1500, nie mam zastrzeżeń.
Ha, nawet nie zauważyłem, że od tej firmy (ebay seller bigvalueinc) sam kupiłem kita do M tydzień temu.8-) Za mniej niż $150. Oczywiście bez gwarancji, z zestawów kitowych (kitów zestawowych?). Jest to poważna firma, nie oszust, powinni tylko jaśniej to deklarować. Ale przynajmniej cena uczciwa, bo niektórzy próbuja sprzedawać taki towar po normalnych cenach. Wtedy zwracam.
Czyli, oczywiście, jeśli brak gwarancji nie stanowi problemu ( a jest jakaś szansa, że Canon się poczuje mimo wszystko, przynajmniej w USA) to rzeczywiście można nabyć 6d za $1500 --czyli tak jak napisałem, bardzo sensowny biznes plan.
Natomiast pisanie emaili obraźliwych z powodu wysokiej ceny na aukcji to już poniżej wszelkich zasad przyzwoitości. Chyba wystawię moje 20d za $10000, żeby kogoś przyprawić o apopleksję.:mad:
cohontes
09-08-2013, 18:45
Gdyby tak jeszcze parę osób wystawiło za tyle 20D, to po pewnym czasie powstałby urban legend, że to jest tyle warte :lol: bo allegro tak wycenia.
kurczeblade
09-08-2013, 18:48
1500 dolarów czyli 4700zł nowe 6d ?:)
rostek andrzej
09-08-2013, 19:26
Do tego pewnie dojdzie standardowo: cło, vat i skończy się dobry interes
Towarzystwo, nie ma się co szarpać. Wątek dobrze, że istnieje bo pewnie google i tak prędzej czy później sprowadzi tutaj właśnie osoby z takim dylematem (do wydania 5-6 tys na ff z canona). Punktów widzenia jest tutaj przedstawionych bardzo wiele. Kto jak je zinterpretuje, zaważy na decyzji zakupu. Fakty są jednoznaczne - 6d jest nowszą konstrukcja technologicznie i w pewnych warunkach daję lepszy warsztat fotografowi. W innych zaś różnicę będą raczej niedostrzegalne. To czy ktoś kupi konstrukcje z 2008 czy 2012 to czasem kwestia upodobań - np. typu : "zawsze chciałem mieć 5D, nie stać mnie na mk3 więc biorę mk2" :) Inni podejdą do tego jeszcze bardziej 'po swojemu' :). Ceny 5dmk2 będą powoli spadać, to jest nieuniknione. Sam osobiście znam fotografa, który przeskoczył z 5dmk2 na 5dmk3 tak po prostu bez większego zastanawia się - po prostu potrzebował nowe body (jeszcze wtedy nie było 6d), niedawno z nim rozmawiałem to mówił, że pracował też na pożyczonym 6d i gdyby teraz miał kupować, to w jego zastosowaniach 6d byłoby wystarczające. Obraz tak samo świetny! Wszystko zależy od potrzeb. W jego przypadku dodatkowe atuty 5dmk3 (czyli superowy af, 1/8000 i kilka innych studyjnych ficzerów) nie były tak istotne, dla innych znowu będą.. Przyznam, że początkowo też szalałem za 5dmk2 i chciałem kupić, ale po doczytaniu testów, przeczytaniu wielu opinii, trzymania body w dłoni i zrobieniu trochę zdjęć - uważam po prostu, że zdjęcia z 6d są trochę lepsze :) a w pewnych trudniejszych warunkach - lepsze,a co najważniejsze - powstają w nich poprawne zdjęcia, co w 5dmk2 nie zawsze jest możliwe. Niestety nie posiadam na własność ani 6d ani 5dmk3, ale z obiema konstrukcjami miałem do czynienia namacalnie.
facestock
09-08-2013, 21:29
Do tego pewnie dojdzie standardowo: cło, vat i skończy się dobry interes
Cło ? jeśli to w UE to przecież nie płacisz takich rzeczy. A poza Unią Europejską poza tym łatwa sprawa do obejścia, wystarczy poprosić sprzedawce, żeby na paczkę nakleił "paczka podarunkowa" :-) Kilka krotnie robiłem zakupy na Ebay;u i .... zawsze się udawało, nawet z USA :)
Towarzystwo, nie ma się co szarpać. Wątek dobrze, że istnieje bo pewnie google i tak prędzej czy później sprowadzi tutaj właśnie osoby z takim dylematem (do wydania 5-6 tys na ff z canona). Punktów widzenia jest tutaj przedstawionych bardzo wiele. Kto jak je zinterpretuje, zaważy na decyzji zakupu. Fakty są jednoznaczne - 6d jest nowszą konstrukcja technologicznie i w pewnych warunkach daję lepszy warsztat fotografowi. W innych zaś różnicę będą raczej niedostrzegalne. To czy ktoś kupi konstrukcje z 2008 czy 2012 to czasem kwestia upodobań - np. typu : "zawsze chciałem mieć 5D, nie stać mnie na mk3 więc biorę mk2" :) Inni podejdą do tego jeszcze bardziej 'po swojemu' :). Ceny 5dmk2 będą powoli spadać, to jest nieuniknione. Sam osobiście znam fotografa, który przeskoczył z 5dmk2 na 5dmk3 tak po prostu bez większego zastanawia się - po prostu potrzebował nowe body (jeszcze wtedy nie było 6d), niedawno z nim rozmawiałem to mówił, że pracował też na pożyczonym 6d i gdyby teraz miał kupować, to w jego zastosowaniach 6d byłoby wystarczające. Obraz tak samo świetny! Wszystko zależy od potrzeb. W jego przypadku dodatkowe atuty 5dmk3 (czyli superowy af, 1/8000 i kilka innych studyjnych ficzerów) nie były tak istotne, dla innych znowu będą.. Przyznam, że początkowo też szalałem za 5dmk2 i chciałem kupić, ale po doczytaniu testów, przeczytaniu wielu opinii, trzymania body w dłoni i zrobieniu trochę zdjęć - uważam po prostu, że zdjęcia z 6d są trochę lepsze :) a w pewnych trudniejszych warunkach - lepsze,a co najważniejsze - powstają w nich poprawne zdjęcia, co w 5dmk2 nie zawsze jest możliwe. Niestety nie posiadam na własność ani 6d ani 5dmk3, ale z obiema konstrukcjami miałem do czynienia namacalnie.
Faktycznie szybko spadnie 5dmk2 - dlatego wszyscy chcą jak najszybciej wyprzedać swoje używane piątki mark dwa "za dobrą cenę " , bo dobrze wiedzą że niedługo będzie trzeba wystawić za bezcen .. :) a temat jest dobry i w dobrym miejscu, bo najczęściej takie dylematy mają początkujący, i w konsekwencji ten temat może ich nakierować na odpowiedni wybór - a w tym przypadku dużą przewagę ma 6D technicznie i ekonomicznie, bo wiadomo że 5dm2 szybko spadnie na cenie, z każdym dniem się robi coraz starsze, dzisiaj kupujesz za 6tyś, jutro sprzedajesz za niecałe 3tysiące. Kupując używane, chcąc sprzedać później sprzedajesz jako kolejny właściciel. Dlatego zgubne myślenie jest, że jeśli kupi się używane to się zaoszczędzi .... :)
"Jak ktoś nie widzi różnic, widać nie bardzo potrafi puszki wykorzystać i rzeczywiście lepiej kupić 6D."
No serio, jak stawiasz takie tezy, to je teraz obroń :-)
Ale co tu bronić? Jak nie widzisz różnic, to i tak żadna dyskusja nie ma sensu...
Dla mnie ogromne znaczenie ma AF, który działa rewelacyjnie nawet w ciemnościach, także na rajdach mam o wiele mniej nietrafionych ujęć niż z 5DII.
strideer
09-08-2013, 21:44
Ale co tu bronić? Jak nie widzisz różnic, to i tak żadna dyskusja nie ma sensu...
Dla mnie ogromne znaczenie ma AF, który działa rewelacyjnie nawet w ciemnościach, także na rajdach mam o wiele mniej nietrafionych ujęć niż z 5DII.
Piję do Twojej kulawej logiki: nie widzę różnic więc nie bardzo potrafię puszkę wykorzystać (więc kupiłem sobie 6D). Może tak: widzę różnice, ale nie widzę sensu za nie dopłacać, bo obrazka za parę tysięcy więcej lepszego mieć nie będę. Ostrzenie dla mnie ma oczywiście wielkie znaczenie, ale nie miałem problemu żeby ustawić manualną 135-tkę w niemal kompletnie ciemnym pomieszczeniu, utrzymać czas typu 1/160 i mieć udane zdjęcie na wysokiej czułości matrycy. Więc proszę - przekonaj mnie w czym Mark III zrobiłby mi lepiej względem 6D i koniecznie rozwiń ten fragment, że nie umiałbym puszki (tej czy innej) wykorzystać. Naprawdę ciekawi mnie Twoja argumentacja.
rostek andrzej
09-08-2013, 21:53
Cło ? jeśli to w UE to przecież nie płacisz takich rzeczy. A poza Unią Europejską poza tym łatwa sprawa do obejścia, wystarczy poprosić sprzedawce, żeby na paczkę nakleił "paczka podarunkowa" :-) Kilka krotnie robiłem zakupy na Ebay;u i .... zawsze się udawało, nawet z USA :)
Fajnie. Tylko że mowa była o cenie 1500 US i sprowadzeniu ze Stanów. Jeśli Tobie się udawało kupować tam bez vat-u i cła, to miałeś po prostu fart. Ja jednak wolę znać końcową cenę gdy coś kupuję niż liczyć na to, czy się uda czy też nie.
Piję do Twojej kulawej logiki: nie widzę różnic więc nie bardzo potrafię puszkę wykorzystać (więc kupiłem sobie 6D). Może tak: widzę różnice, ale nie widzę sensu za nie dopłacać, bo obrazka za parę tysięcy więcej lepszego mieć nie będę. Ostrzenie dla mnie ma oczywiście wielkie znaczenie, ale nie miałem problemu żeby ustawić manualną 135-tkę w niemal kompletnie ciemnym pomieszczeniu, utrzymać czas typu 1/160 i mieć udane zdjęcie na wysokiej czułości matrycy. Więc proszę - przekonaj mnie w czym Mark III zrobiłby mi lepiej względem 6D i koniecznie rozwiń ten fragment, że nie umiałbym puszki (tej czy innej) wykorzystać. Naprawdę ciekawi mnie Twoja argumentacja.
Twoja argumentacja ma sens. Jeżeli różnice widzisz, ale w Twoim przypadku nie mają znaczenia, to co tu rozwijać? Jesteś świadomy wyboru, szczęśliwy, pozostało trochę kasy w kieszeni, jak dla mnie wystarczy. Gdyby wszyscy z taką świadomością wybierali nie byłoby dyskusji a moją logikę można by nazwać kulejącą, ale jak poczytasz ten wątek od początku, to już takie oczywiste nie jest.
Ja zmieniłem 5DII na 5DIII jeszcze jak nie było 6D głównie z uwagi na AF, który w Mark III jest wprost rewelacyjny. 6D miałem kilka razy w ręku i jego AF w porównaniu z Mark II nie zmienił się wiele - dla mnie jest to samo. Oczywiście jakość obrazka skoczyła bardzo, ale Mark III tu 6-ce nie ustępuje. Gdybym teraz wymieniał Marka II znając już 6D z pełną świadomością kupiłbym Marka III. Ciemne pomieszczenie, szybko poruszające się postacie, jasne szkła często na pełnej dziurze - AF trafia bez problemu. Spróbuj kiedyś 6-ką porobić w tym stylu zdjęcia - życzę sukcesu...
Sprzęt trzeba dobrać pod siebie, nie przekonuję nikogo co jest dla niego lepsze, ale nie rozumiem też argumentacji na własne potrzeby uogólnianej do większości.
strideer
09-08-2013, 22:13
Nie porobię szóstką nic w Twoim klimacie, bo nie mam żadnego szkła z autofokusem, żeby mieć w ogóle możliwość :-D Niemniej pozostanę przy zdaniu, że rzucanie takich dyrdymałów, jakie były w Twojej wypowiedzi (że jak ktoś nie widzi różnicy to powinien się schować, bo nie umie robić zdjęć) jest mało fajne po prostu.
Niemniej pozostanę przy zdaniu, że rzucanie takich dyrdymałów, jakie były w Twojej wypowiedzi (że jak ktoś nie widzi różnicy to powinien się schować, bo nie umie robić zdjęć) jest mało fajne po prostu.
Widać w ogóle nie zrozumiałeś treści. Nie napisałem tego żeby kogokolwiek obrażać czy zarzucać nieznajomość sprzętu. Tu chodzi chociażby o takiego gościa jak Ty, jeżeli nie widzisz różnicy, albo ją widzisz, ale nie ma ona znaczenia, to po co przepłacać.
I nigdzie nie napisałem, że "niech się schowa" czy że "nie umie robić zdjęć" - widać nadinterpretujesz treść (to nie jest fajne) i zostały urażone Twoje wysoko postawione duma i ego. Szkoda, bo nie taki miałem cel a równie dobrze mogę stwierdzić, że zasadność takiego pisania jest większym dyrdymałem.
Zresztą nie równaj się z innymi jak nie korzystasz z AFa, to dość specyficzne i znaczna większość robi zdjęcia inaczej - dopuść czasem taką myśl... fotografia to nie tylko studio, statyka i papieros. Chcesz porównywać 5DIII do 6D kompletnie nie korzystając z funkcji Marka III za którą jest najbardziej chwalony. Czy to nie jest dyrdymał?
A każdy może mieć swoje zdanie, więc tak zostawmy, bo do niczego nie dojdziemy.
Kolekcjoner
09-08-2013, 23:25
za śmietnik przepraszam, ale pozwolę sobie zauważyć ze temat jest w złym dziale;
nie ma tu nic dla początkującego natomiast takie dzialy ; Co? gdzie? za ile? (http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/)
czy Hydepark Cafe (http://www.canon-board.info/hydepark-cafe-64/) lepiej oddadzą ducha tego tematu
po prostu mój i nie tylko mój post był delikatna sugestia ze temat gdzie ludzie zaczynają po sobie jeździć niekoniecznie musi trwać wiecznie
Słusznie do "co gdzie za ile" lepiej pasuje - przeniesiemy 8-).
A poza Unią Europejską poza tym łatwa sprawa do obejścia,
Czyli zwyczajnie oszukania urzędu skarbowego i celnego - wyjaśniam - na tym forum takich praktyk nie pochwalamy.
strideer
09-08-2013, 23:27
Nie korzystam z obiektywów z silnikiem, natomiast nieustannie korzystam z potwierdzenia ostrości w korpusie. Deklarowany na papierze zakres czułości 6D od bodaj -3 EV jest największy ze wszystkich lustrzanek (i większy niż w Marku III) i to faktycznie czuć w praktyce. Fakt, nie mam dobiegaczki, ale po mojemu realnie wykorzystujących tę funkcję fotografów sportowych i ptasich jest raczej mniej niż więcej (jakkolwiek oni na pewno doceniają właściwości Marka III), natomiast to jak tryb One Shot działa w EOS-ach ma znaczenie właśnie dla większości. W 6D działa bez zarzutu.
A co do reszty wypowiedzi - to nie duma, tylko wieloletnie doświadczenie redaktorskie, które nakazywało mi prostować sformułowania podobne do postawionych przez Ciebie, przyczyniające się do powstawania mitów sprzętowych. Jest pewnie setka powodów dla których nie warto wybierać droższego aparatu mając 6D z jego możliwościami, dlatego logikę jaką przedstawiłeś wytknąłem jako zbyt rozdętą.
Kolekcjoner
09-08-2013, 23:33
Panowie ale może to "prostowanie mitów" kontynuujcie na PW, bo to się ma nijak do tematu wątka.
strideer
09-08-2013, 23:36
Do tematu wątku to tu się już niewiele ma :-D Cały temat nadaje się do Hyde Parku.
Cały temat nadaje się do Hyde Parku.
IMHO temat nadaje się do zamknięcia, a nie do Hyde Parku. Dyskusja poszła w kierunku kłótni 5DII/6d/5DIII, a to już przerabialiśmy w dedykowanym do tego odrębnym wątku. Niech każdy kupuje i używa tego co mu pasuje. Nie róbmy z tego wojny religijnej. Tyle już tego było na CB.
kurczeblade
11-08-2013, 21:18
IMHO temat nadaje się do zamknięcia, a nie do Hyde Parku. Dyskusja poszła w kierunku kłótni 5DII/6d/5DIII, a to już przerabialiśmy w dedykowanym do tego odrębnym wątku. Niech każdy kupuje i używa tego co mu pasuje. Nie róbmy z tego wojny religijnej. Tyle już tego było na CB.
Bez przesady. Zamknijcie całe forum, specjalnie dla jaśnie paniczów którzy sobie tak postanowili.
Gdyby tak administracja myślała, to dawno przestałoby to być forum, usunąć temat bo się Tobie dany wątek nie podoba. Pomyślałeś o innych? może chcą dyskutować w tym temacie! Cóż masz za problem, jeśli temat się nie podoba to out i po sprawie, nikt nie zmusza Cie do przeglądania czegoś co akurat Cie nie interesuje.
Błysnąłeś kulturą wypowiedzi, znajomością języków obcych, a co najważniejsze nabiłeś posta nr 308. W dwóch słowach: MISSION ACCOMPLISHED! Toteż brawa i wyrazy uznania! Jednak kolejnym razem pomyśl, czy "jaśnie państwo" nie ma choć trochę racji.
Kolekcjoner
12-08-2013, 22:58
IMHO temat nadaje się do zamknięcia, a nie do Hyde Parku.
Absolutnie niczego nie będziemy tu zamykać bo komuś się temat nie podoba. To byłaby dopiero paranoja.
Gdyby tak administracja myślała, to dawno przestałoby to być forum, usunąć temat bo się Tobie dany wątek nie podoba
Otóż to. Tak nie myślimy - wręcz odwrotnie - ostatnimi czasy zamykamy bardzo nieliczne wątki. Natomiast jak będzie się odbywało nadal takie śmiecenie jak tutaj to posty zostaną usunięte a autorzy stosownie nagrodzeni 8-).
Kolekcjoner
15-08-2013, 20:13
Osoby próbujące nadal robić tu śmietnik proszone są o przeczytanie powyższego postu (#555) - szczególnie ostatnie zdanie polecam 8-).
Wracając do rdzennego tematu wątku, to ile teraz waszym zdaniem warto zapłacić za nowy egz. 5D mark II od TIP-a ???
założyciel wątku próbuje dać odpowiedź:
http://www.canon-board.info/kupie-16/kupie-5dmk2-w-normalnej-cenie-92045/#post1177592
:)
rostek andrzej
15-08-2013, 21:47
:lol::lol::lol:
No to teraz ceny używek już na pewno poszybują w dół. Wątek z pewnością pomoże w zakupach.
kurczeblade
16-08-2013, 21:46
http://www.canon-board.info/kupie-16/kupie-5dmk2-w-normalnej-cenie-92045/#post1177592
psss...
Gdybym miał zapłacić za używkę 5DII 5k pln, zdecydowanie dołożyłbym i kupił nowe 6D, ale to moje zdanie...