Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z kopiowaniem zdjęć z SanDisk Extreme IV.

Chtiej
21-01-2013, 03:14
Mam następujący problem:
Po zrobieniu 189 zdjęć (RAW) Canonem 5d mark I + karta SanDisk Extreme IV aparat nadal wykonywał zdjęcia lecz ich nie zapisywał na kartę.
Po restarcie aparatu na wyświetlaczu pojawił się komunikat Err 02 i aparat się zawiesił. Po wyłączeniu i wyciągnięciu karty próbowałem zgrać do komputera zdjęcia za pomocą czytnika.
W rezultacie skopiowało się 170 zdjęć zaś przy próbie skopiowania zdjęć nr 163-182 wyswietlił się komunikat:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/36867958533414590591.jpg)

Nie pomogły próby zgrania zdjęć:
- przy użyciu innego czytnika
- na innym komputerze
- skanowanie karty chkdsk, Digital Image Recovery, itp (wszystkie użyte programy zawieszały się przy około 53% postępu)
- przekładka karty do innego body powoduje zawieszenie

Dodam, że na innej karcie aparat zapisuje zdjęcia bez żadnego problemu (można je przeglądać, kopiować, itp). Dziwnym jest, że zdjęcia, których nie da się skopiować można oglądać na wyświetlaczu aparatu, a na komputerze za pośrednictwem czytnika już nie. Nie mam jak podłączyć 5d na Windows 7, ponieważ po włożeniu wtyczki USB do portu automatycznie pojawia się komunikat o braku/nieprawidłowym sterowniku i aparat zostaje odłączony ("nie widać" go w Menedzerze Urządzeń, jak również w innych miejscach jak Mój Komputer, itp.)

Czy ktoś ma jakieś pomysły/sugestie - jak rozwiązać powyższy problem tj. zgranie pozostałych 19 zdjęć z karty?

szuwary
21-01-2013, 10:36
Jeśli nie masz w pobliżu kogoś*z Linuksem, ściągnij sobie jakąś*wersję*Live (od uruchomienia z CD/DVD/pendrive). Np. jakieś*Ubuntu.

Pierwsza rzecz, to spróbuj podłączyć*aparat przez USB i sprawdź czy uda się*skopiować*pliki gPhoto (można z użyciem GUI, ale z linii komend lepiej widać).
Otwórz terminal i tak:

# gphoto2 --auto-detect

(u mnie pokazuje)

Model Port
----------------------------------------------------------
Canon EOS 40D usb:

Potem możesz sprawdzić jakie pliki są widoczne:
# gphoto2 --list-files

Kopiowanie na komputer wszystkich plików:
# gphoto2 --get-all-files

Jak chcesz tylko konkretne pliki to przykładowo:
$ gphoto2 --get-file 101-130

(numerki plików będą w wyniku tej komendy z "--list-files")

Naprawiałem kilka razy uszkodzone systemy plików i na Linuksie idzie to znacznie łatwiej. W sytuacjach gdy Windows "klękał" i odmawiał współpracy, Linux po prostu wyrzucał błędy i pokazywał co się dzieje.
Do tego proponuję*jednak podłączać kartę włożoną do czytnika a nie aparat bezpośrednio przez USB.

Przygotuj się, że w najgorszym wypadku, jeśli system plików nie da się*naprawić, trzeba będzie sformatować kartę. Tak niestety może się*zdarzyć.

Chtiej
21-01-2013, 19:36
Znalazłem znajomego z Linuksem i przeprowadziliśmy proponowaną operację lecz niestety rezultaty były podobne do poprzednich tj. system się zawieszał i mimo kilku prób nie udało się skopiować zdjęć.
Próbowałem jeszcze programem Unstoppable Copier i odziwo program skopiował wszystko z karty ale na nic się to nie zdało bo zdjęcia otwierają się całe czarne (przypuszczam, że same pliki są uszkodzone i gdyby to nie były RAWy tylko JPGi to dałoby się je przynajmniej częściowo odczytać).
szuwary Dzięki za odpowiedź i dobre chęci.

airhead
21-01-2013, 20:15
przede wszystkim nie używać za nowych kart pamięci do starej piątki :(

greg7878
22-01-2013, 11:07
przede wszystkim nie używać za nowych kart pamięci do starej piątki :(

oraz wystrzegać się podróbek !

szuwary
22-01-2013, 12:07
Znalazłem znajomego z Linuksem i przeprowadziliśmy proponowaną operację lecz niestety rezultaty były podobne do poprzednich tj. system się zawieszał i mimo kilku prób nie udało się skopiować zdjęć.
Próbowałem jeszcze programem Unstoppable Copier i odziwo program skopiował wszystko z karty ale na nic się to nie zdało bo zdjęcia otwierają się całe czarne (przypuszczam, że same pliki są uszkodzone i gdyby to nie były RAWy tylko JPGi to dałoby się je przynajmniej częściowo odczytać).
szuwary Dzięki za odpowiedź i dobre chęci.

Nie ma sprawy. Szkoda, że nie pomogłem. A w ogóle to właśnie jest ciekawe, czy uszkodzone są a) same pliki, b) cały filesystem na karcie, c) fizycznie / elektrycznie padła karta.