PDA

Zobacz pełną wersję : problem z A75

LuMa
16-02-2006, 21:52
Jakiś czas temu kupiłam kartę CF512 MB Kingstona i od tej pory aparat zaczął się dziwnie zachowywać. Kiedy używam tej karty, aparat dosyc często wariuje - ale nie zawsze. Jak np.chcę przełączyć tryb zdjęć na tryb przeglądania (czy na odwrót), wtedy się nie da. muszę parę razy przestawić suwak, aby w końcu załapało. Co gorsza, coraz częściej, kiedy chcę zrobić zdjęcie,to aparat w ogóle nie reaguje (czasem słychać, że się ustawia, ale nie chce złapać ostrości i w ogóle nie chce zrobić zdjęcia, nie słychać też żadnych dźwięków-tych które sama sobie ustawiłam -słyszanych przy ustawianiu ostrości i robieniu zdjęcia) i załapuje dopiero za którymś tam razem-robi zdj. Aparat też czasem się zawiesza lub wyłącza.I w ogóle strasznie wolno chodzi na tej karcie.
Do tej pory używałam CF128 MB Kingstona i Karty 32 MB Canona, a nawet karty 32 MB Viking i nie było żadnych problemów. Teraz nie kojarzę, żeby z tymi kartami też tak szwankował.

Czy to jest wina karty (jakaś trefna), czy już aparat zaczyna szwankować?
z góry dziękuję
pzdr

KMV10
16-02-2006, 21:54
Zrób test - włóź ją do czytnika CF, nagraj ją do oporu, zobacz jak szybko się na nią nagrywa i odczytuje. Jeśli tutaj nie będzie kłopotów to będziesz się zastanawiać dalej. Jeśli jednak odczyt/zapis będzie niepoprawny a czytnik sprawny to karta będzie do oddania.

Możesz obserwacje porównać stosując dwie swoje dotychczasowe karty.

LuMa
17-02-2006, 21:29
niestety nie mam czytnika, więc muszę wymyślić coś innego.

Qbexus
18-02-2006, 14:29
Potestuj jakis czas z inna karta jak bedzie ok to ta do wymiany. I jezeli tego nie robiles to sformatuj ja w aparacie.

babatunde
21-02-2006, 19:48
Moj jeszcze obecny A75 nie ma problemu z taka karta. Nie dzieja sie takie rzczy, o ktorych piszesz. Moze sporobuj sformatowac karte w aparacie. A takze pobaw sie inna karta. Jesli ja sformatuje, na innych kartach będzie ok, a na tej dalej bedzie cos nie tak to karta raczej do wymiany. Nie pamietam, ale cos bylo z A75 i kartami 256 Kingstona i Kingston je wymienal.

LuMa
22-02-2006, 23:17
formatowałam tą karte (w aparacie) wiele razy, z resztą jak wszystkie. poobserwuję jeszcze zachowanie aparatu i kart, i ewentualnie wtedy pójdę do sklepu ją zareklamować.

babatunde
22-02-2006, 23:48
Jesli tylko ta karta dziala zle to tylko ona moze miec wplyw na prace aparatu.
Nie wiem jak to jest w aparatach, ale w sprzecie korzystajacym z tego typu pamieci, to jest to podstawowy problem. Zepsuta karta - zle pracujacy procesor. I wszystko sie blokuje... Dlatego ze pamiec ma bezposredni dostep do procesora.
Jesli jednak aparat, na innej karcie, bedzie dzialal tez z zastrzerzeniami to znaczy ze cos sie dzieje w samym aparacie. Moze wgranie frimware cos by pomoglo...

RadiB
23-02-2006, 20:35
Dlatego ze pamiec ma bezposredni dostep do procesora.

Po pierwsze nie pamiec do procesora a procesor do pamieci, po drugie to "bezposrednio" oznacza piec...szesc roznych poziomow aplikacji.

Zachowanie opisane powyzej nie wyglada na blad karty.

babatunde
23-02-2006, 20:54
Tez mi sie tak wydaje, ale zawsze warto sprawdzic karte najpierw.
A pozniej martwic sie o aparat... Jesli to on to raczej nie oplaca sie naprawiac...

LuMa
09-03-2006, 19:43
sprawdzałam, i sprawdzałam , no i okazuje się, że parat ewidentnie od początku świruje na karcie 512 MB. ale niestety okazało się też , że od niedawna zaczął też świrować na innych kartach. czyli wygląda na to, żę aparat się popsuł od tej karty 512 MB.
i co mi pozostaje? wymienić kartę 512 MB i na razie męczyć się z tym aparatem, póki całkiem nie padnie.a potem kupic sobie nowy, bo tego nie opłaca się naprawiać?