Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problem z A75

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie problem z A75

Jakiś czas temu kupiłam kartę CF512 MB Kingstona i od tej pory aparat zaczął się dziwnie zachowywać. Kiedy używam tej karty, aparat dosyc często wariuje - ale nie zawsze. Jak np.chcę przełączyć tryb zdjęć na tryb przeglądania (czy na odwrót), wtedy się nie da. muszę parę razy przestawić suwak, aby w końcu załapało. Co gorsza, coraz częściej, kiedy chcę zrobić zdjęcie,to aparat w ogóle nie reaguje (czasem słychać, że się ustawia, ale nie chce złapać ostrości i w ogóle nie chce zrobić zdjęcia, nie słychać też żadnych dźwięków-tych które sama sobie ustawiłam -słyszanych przy ustawianiu ostrości i robieniu zdjęcia) i załapuje dopiero za którymś tam razem-robi zdj. Aparat też czasem się zawiesza lub wyłącza.I w ogóle strasznie wolno chodzi na tej karcie.
    Do tej pory używałam CF128 MB Kingstona i Karty 32 MB Canona, a nawet karty 32 MB Viking i nie było żadnych problemów. Teraz nie kojarzę, żeby z tymi kartami też tak szwankował.

Czy to jest wina karty (jakaś trefna), czy już aparat zaczyna szwankować?
    z góry dziękuję
    pzdr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zrób test - włóź ją do czytnika CF, nagraj ją do oporu, zobacz jak szybko się na nią nagrywa i odczytuje. Jeśli tutaj nie będzie kłopotów to będziesz się zastanawiać dalej. Jeśli jednak odczyt/zapis będzie niepoprawny a czytnik sprawny to karta będzie do oddania.

Możesz obserwacje porównać stosując dwie swoje dotychczasowe karty.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niestety nie mam czytnika, więc muszę wymyślić coś innego.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Potestuj jakis czas z inna karta jak bedzie ok to ta do wymiany. I jezeli tego nie robiles to sformatuj ja w aparacie.

Coś już napisał Awatar babatunde
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Moj jeszcze obecny A75 nie ma problemu z taka karta. Nie dzieja sie takie rzczy, o ktorych piszesz. Moze sporobuj sformatowac karte w aparacie. A takze pobaw sie inna karta. Jesli ja sformatuje, na innych kartach będzie ok, a na tej dalej bedzie cos nie tak to karta raczej do wymiany. Nie pamietam, ale cos bylo z A75 i kartami 256 Kingstona i Kingston je wymienal.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

formatowałam tą karte (w aparacie) wiele razy, z resztą jak wszystkie. poobserwuję jeszcze zachowanie aparatu i kart, i ewentualnie wtedy pójdę do sklepu ją zareklamować.

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Jesli tylko ta karta dziala zle to tylko ona moze miec wplyw na prace aparatu.
    Nie wiem jak to jest w aparatach, ale w sprzecie korzystajacym z tego typu pamieci, to jest to podstawowy problem. Zepsuta karta - zle pracujacy procesor. I wszystko sie blokuje... Dlatego ze pamiec ma bezposredni dostep do procesora.
    Jesli jednak aparat, na innej karcie, bedzie dzialal tez z zastrzerzeniami to znaczy ze cos sie dzieje w samym aparacie. Moze wgranie frimware cos by pomoglo...

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez babatunde
    Dlatego ze pamiec ma bezposredni dostep do procesora.
    Po pierwsze nie pamiec do procesora a procesor do pamieci, po drugie to "bezposrednio" oznacza piec...szesc roznych poziomow aplikacji.

Zachowanie opisane powyzej nie wyglada na blad karty.

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Tez mi sie tak wydaje, ale zawsze warto sprawdzic karte najpierw.
    A pozniej martwic sie o aparat... Jesli to on to raczej nie oplaca sie naprawiac...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sprawdzałam, i sprawdzałam , no i okazuje się, że parat ewidentnie od początku świruje na karcie 512 MB. ale niestety okazało się też , że od niedawna zaczął też świrować na innych kartach. czyli wygląda na to, żę aparat się popsuł od tej karty 512 MB.
    i co mi pozostaje? wymienić kartę 512 MB i na razie męczyć się z tym aparatem, póki całkiem nie padnie.a potem kupic sobie nowy, bo tego nie opłaca się naprawiać?

Uprawnienia umieszczania postów