Zobacz pełną wersję : Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami
Witam,
mam może niecodzinne pytanie bo zamierzam stać się szczęśliwym właścicielem puszki Canon 5D Mark III lecz zastanawiam się czy nie będę miał problemu ze szkłami, więc moje pytanie do ludzi którzy użytkują ten aparacik (5D Mark III) czy poniższe szkła będą działaly z tą puszką:
- EF 20 mm f/2.8 USM
- EF 24 mm f/2.8 IS USM
- EF 50 mm f/1.8 II
- EF 85 mm f/1.8 USM
Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Szkła EF Canona a więc i te co wymieniłes są przeznaczone m.in. do tego aparatu.Nie próbuj zakładac tych sygnowanych EF-S.Canona.
Szkła EF Canona a więc i te co wymieniłes są przeznaczone m.in. do tego aparatu.Nie próbuj zakładac tych sygnowanych EF-S.Canona.
A czym grozi takie podpięcie? Wracając do mojego pytania, moja znajoma mi właśnie coś dzisiaj powiedziała, że szkła ze światłem EF 1.8 i EF 2.8 nie będą chodziły z tym body więc trochę się przestraszyłem, że zainwestują w body a później będę skazany na szkła za 6000 wzwyż :( wolę się upewnić aby nie było problemów finansowych i płaczu w domu b to przecież nie 2000 za jakiegoś Cropa.
powiedz znajomej żeby lepiej zajęła się wypiekami świątecznymi :D
powiedz znajomej żeby lepiej zajęła się wypiekami świątecznymi :D
No, może się obawia że będę dla niej konkurencją :) ale chyba nie bo ona w innych klimatach działa a ja chcę tez w innych. Nurtuje mnie tylko informacja od Janmar-a coś się może stać jakbym przez przypadek takie szkło podpiął. Może puszka do wymiany? :(
Stanislaw
21-12-2012, 00:43
Dlaczego niby jasne stałki mają nie działać z 5d MK III? Wszystko będzie ok.
Tak, niestety do wymiany , najlepiej na 5d mark IV, ten działa ze wszystkimi obiektywami.
Dlaczego niby jasne stałki mają nie działać z 5d MK III? Wszystko będzie ok.
One nie są aż tak jasne jak 1.2 ale z lampą chyba dadzą radę wszystko uwiecznić, pomału jestem przekonany, że będzie wszystko OK, ale tak dla pewności wybiorę się do jakiegoś Foto-sklepu :)
--- Kolejny post ---
Tak, niestety do wymiany , najlepiej na 5d mark IV, ten działa ze wszystkimi obiektywami.
Jest już 5D Mark IV? tu chyba jakiś błąd Ci się wkradł.
Znajoma raczej niech w tych sprawach Ci nie doradza.:lol:
Te szkła [EF-S]Mają oznaczenie w nazwie i białą a nie czerwoną kropkę przy bagnecie.EF-S} maja budowę przystosowana do aparatów z mniejszą matrycą i lustrem.Głębiej wchodzą w głąb komory lustra i mogą spowodować uderzenie lustra w koniec obiektywu.Mogą nie muszą uszkodzic aparat.Naprawa dość kosztowna.W dodatku nie pokryją całego kadru lecz jego wycinek,obraz kołowy itp.
Szkła są oznaczone.Mają inny symbol.Mają troszkę inne mocowanie i załozyć je możesz tylko na siłę lub wcale.
Zawsze i w każdym aparacie trzeba używac szkieł do niego dedykowanych.Masz te dane w instrukcji.W instrukcji obiektywu także.
Nigdy nie zakładaj do żadnego aparatu szkieł bez upewnienia się czy możesz.
Do samochodu też nie montujesz przypadkowych części.
szunaj60
21-12-2012, 00:55
Szkła z bagnetem EF-S do Twojej puszki nie są zalecane ze względu na to że możesz uszkodzić lustro a tego serwis nie zrobi na gwarancji.Po prostu nie zakładaj bo szkoda sprzętu.Szkła EF z przysłoną f 1,8 i 2,8 są szkłami jasnymi i pewnie Twoja znajoma ma na nie ochotę,ale nie sprzedawaj ich bo są bardzo dobre pod 5DmkIII
--- Kolejny post ---
I nie tylko pod 5dmkIII
Znajoma raczej niech w tych sprawach Ci nie doradza.:lol:
Te szkła [EF-S]Mają oznaczenie w nazwie i białą a nie czerwoną kropkę przy bagnecie.EF-S} maja budowę przystosowana do aparatów z mniejszą matrycą i lustrem.Głębiej wchodzą w głąb komory lustra i mogą spowodować uderzenie lustra w koniec obiektywu.Mogą nie muszą uszkodzic aparat.Naprawa dość kosztowna.W dodatku nie pokryją całego kadru lecz jego wycinek,obraz kołowy itp.
Szkła są oznaczone.Mają inny symbol.Mają troszkę inne mocowanie i załozyć je możesz tylko na siłę lub wcale.
Zawsze i w każdym aparacie trzeba używac szkieł do niego dedykowanych.Masz te dane w instrukcji.W instrukcji obiektywu także.
Nigdy nie zakładaj do żadnego aparatu szkieł bez upewnienia się czy możesz.
Do samochodu też nie montujesz przypadkowych części.
Super, nie spodziewałem się aż takiego wytłumaczenia, koleżanka zajmuje się fotografią zawodowo więc nie wiem dlaczego nie jest zorientowana co w trawie piszczy, ja tam wolę tez się normalnie upewnić bo aż takiej wiedzy nie mam więc jeszcze raz dziękuję za informacje.
--- Kolejny post ---
Szkła z bagnetem EF-S do Twojej puszki nie są zalecane ze względu na to że możesz uszkodzić lustro a tego serwis nie zrobi na gwarancji.Po prostu nie zakładaj bo szkoda sprzętu.Szkła EF z przysłoną f 1,8 i 2,8 są szkłami jasnymi i pewnie Twoja znajoma ma na nie ochotę,ale nie sprzedawaj ich bo są bardzo dobre pod 5DmkIII
--- Kolejny post ---
I nie tylko pod 5dmkIII
Hmmmm, znajoma ma i pracuje na szkłach 1.2 więc dla niej te szkła z tego co mi powiedziała są za ciemne :) no kobita ma trochę kasy więc też nie szczypie się z jej wydawaniem.
olek.tbg
21-12-2012, 01:08
Aż się zacząłem zastanawiać, czy to aby nie jakaś prowokacja...
5DmarkIII - aparat z matrycą pełnoklatkową. Każdy obiektyw Canona z bagnetem EF będzie z nim współpracował.
Obiektywy z bagnetem EF-S są przeznaczone do lustrzanek Canona z matrycą APS-C, np. 500D, 60D, 7D.
Do aparatów Canona z matrycą APS-C podepniesz i szkła EF,EF-S.
Do aparatów Canona z matrycą pełnoklatkową - EF.
Nie wiem co dokładnie może się uszkodzić,lepiej jednak nie próbować ;)
A co do znajomej to....no właśnie ;)
--- Kolejny post ---
O widzę że zostałem dwukrotnie wyprzedzone ;)
A co do znajomej to aż powtórzę po raz drugi że nic nie powiem :)
I nie tylko pod 5dmkIII
Pewnie 5D Mark II również będą śmigać bo to też FF.
Stanislaw
21-12-2012, 01:25
Hmmmm, znajoma ma i pracuje na szkłach 1.2 więc dla niej te szkła z tego co mi powiedziała są za ciemne :) no kobita ma trochę kasy więc też nie szczypie się z jej wydawaniem.
No biorąc pod uwagę że w canonie są dwa szkła tego typu, to koleżanka nie ma bogatej szklarni ;)
No biorąc pod uwagę że w canonie są dwa szkła tego typu, to koleżanka nie ma bogatej szklarni ;)
No moze nie ma bogatej ilosciowo ale na pewno cenowo ma bogata, nie mowie to o szklach typu 600mm lub 800mm ;)
Jeśli o jasnych szkłach piszesz to warto przypomnieć że :
Pełnych otworów używaj świadomie , z rozmysłem biorąc pod uwagę ich małą a z bliskich odległości mikroskopijna głębię ostrości.
Ich największą zaletą wbrew pozorom nie jest duży otwór ,lecz jakość obrazka,koloru,kontrastu ,bokehu.
Na początek staraj się pracować na przysłonach w granicach 5,6 do 11.Oszczędzi Ci to czasu i nerwów.
Kup jakąś książkę o ekspozycji i podstawach fotografowania lustrzanką.
Zapomnij na jakiś czas o szkłach 600,800mm i nie pisz o nich,nie słuchaj koleżanki .To inna bajka i jeszcze przed Tobą daleko IMHO.
Kupić szkło to jedno,umieć się nim posłużyć to drugie.Obiektywy które masz i aparat który wymieniasz da Ci zajęcie na najbliższy czas.Bądż spokojny o to.
Janusz Body
21-12-2012, 14:06
No moze nie ma bogatej ilosciowo ale na pewno cenowo ma bogata, nie mowie to o szklach typu 600mm lub 800mm ;)
Poradź koleżance żeby dokupiła Canona EF 1200 mm (w ramach wdzięczności za bezcenne rady :mrgreen:) - wtedy będzie "cenowo bogata" i może przestanie doradzać innym. Janmar wszystko dokładnie zapodał. Masz fajne szkła - dokup puszkę, będzie pasować każda z bagnetem EF Canona.
Kolekcjoner
21-12-2012, 16:00
A co do znajomej to aż powtórzę po raz drugi że nic nie powiem :)
I bardo dobrze, bo od teraz będziemy rozdawać kartki za niestosowne uwagi w działach dla początkujących :D.
Poradź koleżance żeby dokupiła Canona EF 1200 mm (w ramach wdzięczności za bezcenne rady :mrgreen:) - wtedy będzie "cenowo bogata" i może przestanie doradzać innym. Janmar wszystko dokładnie zapodał. Masz fajne szkła - dokup puszkę, będzie pasować każda z bagnetem EF Canona.
Ona jakos sobie radzi w tej branzy wiec nie wiem dlacEgo takie rzeczy wygaduje, tym bardziej ze ma 5D M II i teraz jakis czas temu kupila 5D M III ;) no coz moze miala zly dzien :)