Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1dmk2n exif

nniwi
19-12-2012, 09:08
witam
posiadam 1dmk2n, chciałbym zmienić nazwe autora zdjęć w exif. aparat podłączam do komputera kablem usb i ieee 1394 lecz w żaden sposób nie łączy się z EOS Utility, sprawdzałem na xp,win7,win8, sprawdziłem wszystkie porty usb, czy istnieje inna możliwość zmiany?
pozdrawiam

barret
19-12-2012, 12:52
z tego co pamiętam można to również ustawić za pomocą oprogramowania dołączonego do aparatu (oryginalnego Canon)

nniwi
19-12-2012, 13:30
zainstalowałem wszystko z orginalnej płyty i dalej nic, aparat komputer widzi gdzyz moge przeglądać zdjecia na karcie ale program nie działa\

Merde
19-12-2012, 20:54
AFAIK to działa tylko przez FrajerŁajer.
Najczęstsze problemy powoduje wadliwy kabel (ze dwa razy tu na forum widziałem wymianę kabla jako skuteczne rozwiązanie takiego problemu.

janmar
19-12-2012, 21:16
O ile sobie przypominam jest tak że:
Pierwsza czynność po zakupieniu aparatu Canon to: NIE PODŁĄCZAĆ do compa bez zgrania płyty firmowej z EOS UTILITY.
Jeśli tego nie zachowamy to obsługę przechwytuje windows ustawia w panelu sterowania bodajże i jest kłopot.EOS UTILITY nie działa.Computer widzi aparat ale nie przez firmowe oprogramowanie lecz windowsaJest trochę problemów z cofnięciem tego błędu.Szczegółów w tej chwili nie pamiętam.Przeczytaj READ ME Canon EOS UTILITY.Tam to musi być.
Ponadto należy ustawić w menu aparatu połączenie z PC,
Zajrzyj do instrukcji oprogramowania aparatu tam masz opisane

janmar
19-12-2012, 21:44
w instrukcji masz napisane "nigdy nie podłączaj aparatu do computera przed zainstalowaniem oprogramowania.
Oprogramowanie zainstaluje sie ale bedzie działało nieprawidłowo."

Spróbuj odinstalować Oprogramowanie aparatu,wywal z windowsa aparat.Zainstaluj prawidłowo.Pod koniec instalacji comp.zawoła o podłaczenie i właczenie aparatu,Ściągnie sterownik.Oprogramowanie powinno być zgodne z windowsem którego używasz.

Kabel USB wymagany oryginalny ,dostarczony z aparatem. [może to niekonieczne ,ale też moze byc przyczyna kłopotów.]

W instrukcji oprogramowania jest szereg testów na sprawdzenie działania EOS UTILITY i prawidłowosci instalacji ,ale to duuzo pisania.
a instrukcję miałem w rekach ostatni raz chyba w 1996 i pewnie jej za Chiny nie odkopię.
Tyle że to jednakowo akurat dla wszystkich EOSów cyfrowych IMHO.

artd4
19-12-2012, 23:13
Spróbuj odinstalować Oprogramowanie aparatu,wywal z windowsa aparat.Zainstaluj prawidłowo.Pod koniec instalacji comp.zawoła o podłaczenie i właczenie aparatu,Ściągnie sterownik.Oprogramowanie powinno być zgodne z windowsem którego używasz.
.

Mnie najpierw działało normalnie,a potem przestało
Odinstalowałem program.
Ale bardzo proszę czy możesz opisać w miare dokładnie jak wywalić z windowsa(XP) aparat
Tak by było wszystko "dziewicze"

fotokor1
19-12-2012, 23:29
nie chcę siać bredni ale ja po zakupie nowego aparatu usunęłąm z kompa wszysto co miało w nazwie canon i następnie postąpiłam jak opisał janmar i u mnie zadziałało - wstawiłam w aparacie moje dane

artd4
20-12-2012, 00:33
nie chcę siać bredni ale ja po zakupie nowego aparatu usunęłąm z kompa wszysto co miało w nazwie canon i następnie postąpiłam jak opisał janmar i u mnie zadziałało - wstawiłam w aparacie moje dane
A możesz to opisać dokładnie
Tak jak sześciolatkowi...
Może być tu (chyba więcej osób by chciało) albo na priv jeżeli wolisz

nniwi
20-12-2012, 07:59
w menedżer urządzeń pokazuje brak sterownika Canon Canon EOS-1D Mark II N IEEE 1394 SBP2 Device, nie mogę go nigdzie znaleźć

janmar
20-12-2012, 15:22
w menedżer urządzeń pokazuje brak sterownika Canon Canon EOS-1D Mark II N IEEE 1394 SBP2 Device, nie mogę go nigdzie znaleźć

No już nie wiem jak pisać.....:idea:pisałem wyżej:

Spróbuj odinstalować Oprogramowanie aparatu,wywal z windowsa aparat.Zainstaluj prawidłowo.Pod koniec instalacji comp.zawoła o podłaczenie i właczenie aparatu,Ściągnie sterownik.

Sterownik nie zostanie zainstalowany jesli wpierwe podłaczysz aparat nawet tylko raz ,a potem zgrasz oprogramowanie.
Sterownik jest ściągany i instalowany przy prawidłowym zgodnym z instrukcja [opisałem wyżej,przeczytaj po prostu] wgraniu oprogramowania.
Wszystko jest w instrukcji dołaczonej do aparatu.Instrukcji oprogramowania

Ale bardzo proszę czy możesz opisać w miare dokładnie jak wywalić z windowsa(XP) aparat
...... programista ze mnie żaden :-) ale:

Otwórz panel sterowania,znajdż "Skanery i aparaty" jesli w spisie masz swój aparat na liście to go usuń.

[Zastrzegam się tak bo czasem jest coś jeszcze w rejestrach i wtedy "reg edit" i pousuwać ale naprawdę nie chciałbym niekompetentnie doradzić i sobie pogrzebiesz w rejestrach]