Zobacz pełną wersję : 1dmk2n exif
witam
posiadam 1dmk2n, chciałbym zmienić nazwe autora zdjęć w exif. aparat podłączam do komputera kablem usb i ieee 1394 lecz w żaden sposób nie łączy się z EOS Utility, sprawdzałem na xp,win7,win8, sprawdziłem wszystkie porty usb, czy istnieje inna możliwość zmiany?
pozdrawiam
z tego co pamiętam można to również ustawić za pomocą oprogramowania dołączonego do aparatu (oryginalnego Canon)
zainstalowałem wszystko z orginalnej płyty i dalej nic, aparat komputer widzi gdzyz moge przeglądać zdjecia na karcie ale program nie działa\
AFAIK to działa tylko przez FrajerŁajer.
Najczęstsze problemy powoduje wadliwy kabel (ze dwa razy tu na forum widziałem wymianę kabla jako skuteczne rozwiązanie takiego problemu.
O ile sobie przypominam jest tak że:
Pierwsza czynność po zakupieniu aparatu Canon to: NIE PODŁĄCZAĆ do compa bez zgrania płyty firmowej z EOS UTILITY.
Jeśli tego nie zachowamy to obsługę przechwytuje windows ustawia w panelu sterowania bodajże i jest kłopot.EOS UTILITY nie działa.Computer widzi aparat ale nie przez firmowe oprogramowanie lecz windowsaJest trochę problemów z cofnięciem tego błędu.Szczegółów w tej chwili nie pamiętam.Przeczytaj READ ME Canon EOS UTILITY.Tam to musi być.
Ponadto należy ustawić w menu aparatu połączenie z PC,
Zajrzyj do instrukcji oprogramowania aparatu tam masz opisane
w instrukcji masz napisane "nigdy nie podłączaj aparatu do computera przed zainstalowaniem oprogramowania.
Oprogramowanie zainstaluje sie ale bedzie działało nieprawidłowo."
Spróbuj odinstalować Oprogramowanie aparatu,wywal z windowsa aparat.Zainstaluj prawidłowo.Pod koniec instalacji comp.zawoła o podłaczenie i właczenie aparatu,Ściągnie sterownik.Oprogramowanie powinno być zgodne z windowsem którego używasz.
Kabel USB wymagany oryginalny ,dostarczony z aparatem. [może to niekonieczne ,ale też moze byc przyczyna kłopotów.]
W instrukcji oprogramowania jest szereg testów na sprawdzenie działania EOS UTILITY i prawidłowosci instalacji ,ale to duuzo pisania.
a instrukcję miałem w rekach ostatni raz chyba w 1996 i pewnie jej za Chiny nie odkopię.
Tyle że to jednakowo akurat dla wszystkich EOSów cyfrowych IMHO.
Spróbuj odinstalować Oprogramowanie aparatu,wywal z windowsa aparat.Zainstaluj prawidłowo.Pod koniec instalacji comp.zawoła o podłaczenie i właczenie aparatu,Ściągnie sterownik.Oprogramowanie powinno być zgodne z windowsem którego używasz.
.
Mnie najpierw działało normalnie,a potem przestało
Odinstalowałem program.
Ale bardzo proszę czy możesz opisać w miare dokładnie jak wywalić z windowsa(XP) aparat
Tak by było wszystko "dziewicze"
fotokor1
19-12-2012, 23:29
nie chcę siać bredni ale ja po zakupie nowego aparatu usunęłąm z kompa wszysto co miało w nazwie canon i następnie postąpiłam jak opisał janmar i u mnie zadziałało - wstawiłam w aparacie moje dane
nie chcę siać bredni ale ja po zakupie nowego aparatu usunęłąm z kompa wszysto co miało w nazwie canon i następnie postąpiłam jak opisał janmar i u mnie zadziałało - wstawiłam w aparacie moje dane
A możesz to opisać dokładnie
Tak jak sześciolatkowi...
Może być tu (chyba więcej osób by chciało) albo na priv jeżeli wolisz
w menedżer urządzeń pokazuje brak sterownika Canon Canon EOS-1D Mark II N IEEE 1394 SBP2 Device, nie mogę go nigdzie znaleźć
w menedżer urządzeń pokazuje brak sterownika Canon Canon EOS-1D Mark II N IEEE 1394 SBP2 Device, nie mogę go nigdzie znaleźć
No już nie wiem jak pisać.....:idea:pisałem wyżej:
Spróbuj odinstalować Oprogramowanie aparatu,wywal z windowsa aparat.Zainstaluj prawidłowo.Pod koniec instalacji comp.zawoła o podłaczenie i właczenie aparatu,Ściągnie sterownik.
Sterownik nie zostanie zainstalowany jesli wpierwe podłaczysz aparat nawet tylko raz ,a potem zgrasz oprogramowanie.
Sterownik jest ściągany i instalowany przy prawidłowym zgodnym z instrukcja [opisałem wyżej,przeczytaj po prostu] wgraniu oprogramowania.
Wszystko jest w instrukcji dołaczonej do aparatu.Instrukcji oprogramowania
Ale bardzo proszę czy możesz opisać w miare dokładnie jak wywalić z windowsa(XP) aparat
...... programista ze mnie żaden :-) ale:
Otwórz panel sterowania,znajdż "Skanery i aparaty" jesli w spisie masz swój aparat na liście to go usuń.
[Zastrzegam się tak bo czasem jest coś jeszcze w rejestrach i wtedy "reg edit" i pousuwać ale naprawdę nie chciałbym niekompetentnie doradzić i sobie pogrzebiesz w rejestrach]