Zobacz pełną wersję : Canon S100 + światło żarowe, problem po akcji serwisowej
Witam, jako szcześliwie objęty akcją serwisową obejmująca felerne egzemplarze Canona Powershot S100 posiadające specyficzny numer seryjny mam w swoim aparacie wymieniony obiektyw ( a przy okazji wgrane firmware mające w zamyśle naprawiać to robi się na video przy świetle żarowym). Nie używam trybów auto i fotografuję w rawach, mam na stałe ustawione WB dzienne. Po 3 miesiącach była konieczność wyręczyć się "lajkonikiem" i ustawić mu tryb AUTO. Okazało się że aparat w świetle żarowym (lub AWB) produkuje obrazki jak poniżej.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img109/5202/image00001cx.jpg)
Po szczegółowym dochodzeniu ustaliłem ze rzecz dzieje się głównie na przysłonach niższych niż 4 wyłącznie w świetle żarowym, te spostrzeżenia wysłałem wraz z aparatem i kopią informacji o poprzednim serwisowaniu aparatu na Żytnią. Dzisiaj otrzymałem kosztorys opiewający na blisko 1200 zł i uwzględniający wymianę obiektywu.
W informacji o poprzednim serwisowaniu mam napisane: naprawiono w ramach gwarancji.
Moje pytania:
1.Czy nowe części montowane w aparacie podlegają gwarancji, jeśli tak to na jakich zasadach ?
2.Czy istnieje techniczna możliwość przywrócenia poprzedniej wersji firmware, tej która była przed aktualizacją o której przeprowadzeniu zadecydował serwis ?
Wszystko zależy co było robione i co obecnie jest uszkodzone.
Nie znając sprawy i czynności jaki były przeprowadzone nie będę się wypowiadał na ten temat.
PowerShot S100-nota serwisowa producenta (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_Compact/Powershot_S_series/PowerShot_S100.aspx?faqtcmuri=tcm:125-942824)
29.08.12
Akcesoria : oryginały dokumentów
Ponowna Napr : Produkt sprawdzony na wszelkie zgłaszane usterki
Sprawdzenie funkcji
Pełne ustawienie
IR FPC disconnecrion type 2
Aktualizacja firmware (oprogramowania)
Części zamienne OPTICAL ASS'Y, BLK
Naprawiono w ramach gwarancji
To powyższe figuruje w dokumentacji przysłanej do mnie wraz z aparatem z Giessen, skoro jest nowy obiektyw chciałbym wiedzieć czy żadanie teraz zapłaty za ponowną jego wymianę na nowy to norma czy wyjątek, nie wiem jak dalekowzroczna okaże się moja decyzja o finansowaniu tej wymiany. Czy kolejna ewentualna wymiana to będzie po prostu mój pech... ?
Co do firmware to domyślam że ja nie mogę cofnąć aktualizacji firmware , interesowało mnie czy jest w stanie zrobić to serwis.
Tutaj chciałem uzyskać odpowiedź tylko na najprostsze pytania.
Wszystko zależy co było robione i co obecnie jest uszkodzone.
Nie znając sprawy i czynności jaki były przeprowadzone nie będę się wypowiadał na ten temat.
Tylko, że tantal zadał 2 proste pytania, na które można odpowiedzieć bez zaglądania do aparatu...
Tylko, że tantal zadał 2 proste pytania, na które można odpowiedzieć bez zaglądania do aparatu...
Nie wiem jakie szczegóły sa potrzebne żeby organ medialny CSI mógł napisać że akcja serwisowa jest przeprowadzana jednorazowo Czyli jeśli stwierdzono owe IR FPC disconnecrion type 2 w obiektywie Canona S100 to podlegał on bezpłatnej wymianie. Natomiast jeśli świeżo zamontowany obiektyw jest dupnięty pod innym względem albo nowe firmware przyniosło więcej problemów niż efektu to niestety w aparacie po gwarancji pozostaje to już problemem finansowym klienta..
Może idea podforum trochę się przeżyła i warto by dopuścić inne serwisy do głosu, jest tyle innych nicków do obsadzenia a artykuł sponsorowany przeobraziłby się w wymianę informacji. Bo jeśli uważnie wsłuchać się w głos ludu (serwisowego) to nikt nie jest w stanie tego naprawić, trzeba wymieniać a zakup obiektywu przez serwis niezależny trafia na tajemnicze problemy. Tylko czemu mam płacić CSI za kolejny obiektyw skoro w aparacie jest obiektyw świeżo zamontowany przez serwis Canona ?
Pytanie o techniczną możliwość cofnięcia aktualizacji firmware jest przecież bardzo ogólnej natury, więc mam nadzieję że doczekam się odpowiedzi.
Cud się nie wydarzył- zrezygnowałem z naprawy słysząc że technik CSI zakwalifikował do odpłatnej wymiany obiektyw świeżo zamontowany przez Canona w Giessen w ramach akcji serwisowej.
Chwilowo mam tylko jeden wniosek dla potencjalnych właścicieli S100: ustawić WB na światło żarowe, przysłonę na 2.0 , ISO 80 (aby czas był wyraźnie poniżej 1/50 s- pal licho poruszenie) i pstryknąć kilka fotek dla spokojności.
Aktualnym posiadaczom S100 powyższą zabawę odradzam :twisted:
Powyższy problem często daje się ominąć przez ustawienie WB ze wzorca, dziwnie się składa że to samo doradzano na forach dla zmniejszenia uciążliwości "flickering video". 1/25s to połowa 50Hz używanego w Europie, tak się składa że mój problem ze spapranymi zdjęciami dotyczy głownie tych poniżej 1/50s.
Kolejna teoria spiskowa.
pan.kolega
23-12-2012, 07:09
Chwilowo mam tylko jeden wniosek dla potencjalnych właścicieli S100: ustawić WB na światło żarowe, przysłonę na 2.0 , ISO 80 (aby czas był wyraźnie poniżej 1/50 s- pal licho poruszenie) i pstryknąć kilka fotek dla spokojności.
Aktualnym posiadaczom S100 powyższą zabawę odradzam :twisted:
Jako obecny posiadacz dwóch S100 bez trwogi wykonałem każdym zdjęcia w swietle żarowym (halogen) przy WB nastawionym na wolfram i przy czasach poniżej i znaczniej ponizej 1/50s.
Wszystko w porządku, neutralny WB, żadnych problemów.8-) Co prawda to późne numery seryjne, już ponoć po awariach.
(Mam powazniejszy dylemat: czarny i srebrny: który dać dziecku a który sobie zostawić?)
Jako obecny posiadacz dwóch S100 bez trwogi wykonałem każdym zdjęcia w swietle żarowym (halogen) przy WB nastawionym na wolfram i przy czasach poniżej i znaczniej ponizej 1/50s.
Wszystko w porządku, neutralny WB, żadnych problemów.8-) Co prawda to późne numery seryjne, już ponoć po awariach.
(Mam powazniejszy dylemat: czarny i srebrny: który dać dziecku a który sobie zostawić?)
I oby takie problemy nas dręczyły :), rozumiem że aktualna gwarancja , a firmware w tych nowszych egzemplarzach jest już zaktualizowane do 1.0.1.0 ?
pan.kolega
25-12-2012, 12:20
Tak, firmware jest w obu fabrycznie zaktualizowane. Nowe, więc na gwarancji.
Ciekawe jak obiektyw może spowodowac taki problem jak powyżej.
Kładę pod choinkę czarny.
Mój też jest czarny. Miałem nadzieję że aktualizacja firmware coś pomoże. Figa z makiem, uwala każde zdjęcie w żarowym świetle. Kaszana bo nie ma możliwości wołania rawów w aparacie jak np. w Fujikach czy Pentaxie. Poza tym odpadają zabawy z wszystkimi trybami które ustawiają automatycznie format wyjściowy jako jpg. Czyli rawy i komp. Nie zawsze konieczne więc upierdliwe. Stąd połowiczne podziękowania dla Canona za jego wymianę wadliwych obiektywów które następnie należy ponownie wymienić- tym razem odpłatnie.