Zobacz pełną wersję : Nikon i pełna klatka
Ostatnio czytając pewne forum o fotografi cyfrowej natknąłem się na pewną informację nie wiem czy to prawda czy nie, a mianowicie, że podobno bagnet nikona nijak się ma do pełnej klatki nie wiem dokładnie o co chodzi ale chyba o to, że otwór bagnetu jest za mały i coś tam jeszcze, że zablisko jest matryca. W przeciwieństwie do klisz fotograficznych światło ma matryce musi padać niemalże prostopadle bo inaczej powstają jakies problemu. Wydaje mi się, że jest w tym trochę prawdy bo dlaczego nikon do tej pory niezaprezentował lustrzanki z FF. Co o tym sądzicie?? bo ja byłem bardzo zdziwiony jak to przeczytałem. Pozdrawiam.
kodak robil lustrzanki FF z bagnetem nikona (14n), tak wiec deklaracja nikona, ze nie bedzie robil FF wynika z braku matrycy. swoja droga taka deklaracja oznacza raczej: nie umiemy zrobic CMOSa FF, a sony nie chce nam go sprzedac :(
Topic wprost idealny na forum Canona...
KuchateK
12-02-2006, 19:31
Kodak (z tego co pisza na forach) nie mial na matrycy paru rzeczy (np. filtra antyaliasingowego, soczewek) ktore pozwolily uniknac problemu z mala dziura (telecentrycznoscia).
Pewnie prawda jest po obu stronach.
Ostatnio czytając pewne forum o fotografi cyfrowej natknąłem się na pewną informację czyżby Canon Bard :rolleyes:
Radzę poszukać w wyszukiwarce "bagnet nikona" - była kiedyś na ten temat goraca dyskusja i generalnie wszystko wskazywało, że jest dokładnie tak - nie są w stanie wrzucić do swojej konstrukcji FF matrycy.
TIP: wątek nazywa się: Jak Full Frame wpływa na bokeh..
Thom Hogan kiedys wyjasnial, ze mocowanie Nikona nie jest problemem.
nie moge teraz znalezc, ale jak ktos jest ciekawy to mozna przewertowac jego odpowiedzi na forum dpreview:
http://www.dpreview.com/forums/postersprofile.asp?poster=hgivifivhm&page=1
a to dosc dobre zrodlo informacji
Jurek Plieth
12-02-2006, 22:38
Thom Hogan kiedys wyjasnial, ze mocowanie Nikona nie jest problemem...
Gdyby mocowanie nie było problemem, to nie zmieniano by gwintu z M39 na M42, a następnie z M42 na bagnet P/K. Wprawdzie tam chodziło bardziej o światło niż o telecentryczność, ale technicznie problem jest zbliżony.
Gdyby mocowanie nie było problemem, to nie zmieniano by gwintu z M39 na M42, a następnie z M42 na bagnet P/K. Wprawdzie tam chodziło bardziej o światło niż o telecentryczność, ale technicznie problem jest zbliżony.
ogolnie tak, masz racje.
ale w konkretnym przypadku Nikona o ktorym mowilem, podobno jest mozliwe zrobienie puszki cyfrowej FF.
Jurek Plieth
12-02-2006, 23:15
ale w konkretnym przypadku Nikona o ktorym mowilem, podobno jest mozliwe zrobienie puszki cyfrowej FF.
Jest, bo Kodak tego dokonał. Jednak ta kodakowska matryca jest ponoć płaska niczym błona filmowa :shock:
Jest, bo Kodak tego dokonał. Jednak ta kodakowska matryca jest ponoć płaska niczym błona filmowa :shock:
To znaczy? Przecież matryca musi być płaska. Poza tym, przecież bagnet Nikona jest taki sam w SLR i DSLR, więc dlaczego ma uniemożliwiać skonstruowanie matrycy FF, skoro sprawdza sie w filmie 35mm?
Odnoszę ostatnio wrażenie, że trwa tu jakaś nagonka na Nikona....
więc dlaczego ma uniemożliwiać skonstruowanie matrycy FF, skoro sprawdza sie w filmie 35mm?
bo to zupelnie co innego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Telecentryczno%C5%9B%C4%87
Telecentryczność to przecież własność obiektywu, a nie bagnetu. Bagnet powinien zapewnić widoczność elementu światłoczułego (filmu, matrycy...) na wprost układu (średnica bagnetu musi być większa niż przekątna matrycy) - a przecież bagnet Nikona to zapewnia.
Telecentryczność to przecież własność obiektywu, a nie bagnetu. Bagnet powinien zapewnić widoczność elementu światłoczułego (filmu, matrycy...) na wprost układu (średnica bagnetu musi być większa niż przekątna matrycy) - a przecież bagnet Nikona to zapewnia.
zgadza sie, ale wg mojego rozumienia optyki wieksza tylnia soczewka pozwala latwiej i dokladniej poprowadzic promienie opuszczajace obiektyw prostopadle do plaszczyzny matrycy. a na odpowiednio duza soczewke musi byc miejsce. w bagnet Nikona jest, przynajmniej teoretycznie wezszy, wiec w gorszej sytuacji.
stad podejrzenie, ze efekty takie jak winietowanie, spadek ostrosci, aberracje sa potencjalnie wieksze i wyraznie trudniejsze staje sie uzyskanie dobrego obrazu na matrycy FF...
poszperaj na forum dpreview. tam tego typu zagadnienia, jesli mnie pamiec nie myli, byly poruszane
feder, rozpoczynasz tę samą dyskusje, którą mamy już na forum za sobą. Proponuję ci poszukanie wspomnianego przez mnie wyżej wątku i dokładnę lekture - wszystko stanie się jasne.