PDA

Zobacz pełną wersję : Jak osiągnąć podobny efekt i co dokupić?

Mateusz.
13-11-2012, 18:35
Witam.
Od dłuższego czasu zajmuje się portretami. Niedawno dopiero wpadły większe pieniądze więc pomyślałem aby zaopatrzyć się we wszystko czego mi brakuje. Mam nadzieje że z Waszą pomocą uda mi się wybrać odpowiednie akcesoria.
Mój wzór dobrego portrecisty to Marcin Wuu. Bardzo podobają mi się tego typu portrety. Gdyby ktoś nie kojarzył wstawiam 2 zdjęcia Marcina..
http://pcdn.500px.net/4477841/2dae90432dfd334939cf4dde55c249712ef9abcb/4.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-6rpiEvPSn_Y/UIFlGNNjkVI/AAAAAAAARtY/33Mb-X4mmYE/s1600/Photography_by_Marcin_Wuu.jpg

Oczywiście portrety te są tylko inspiracją nie dokładnym kopiowaniem. Tu zaczynają się schody... Studio zrobiłem w własnym pokoju (dosyć małym). Mam niestety problem z doborem oświetlenia. Wacham się między lampami studyjnymi 2x Quantum R+300 a zwykłymi systemówkami lub YN. Może warto kupić raz a dobrze i wziąć od razu Quantumy? Efekty jakie chce uzyskać to powyższe efekty portretów oraz dobrze oświetlić namiot bezcieniowy 120x120cm przy zdjęciach reklamowych - lampa raczej będzie używana tylko w moim pokojowym studio :)

Mam nadzieje że zbyt nie namieszałem gdyż piszę w biurze gdzie panuje dosyć duże zamieszanie :P

aaa dodam jeszcze że do wszystkiego chce dokupić szare tło kartonowe.
Czekam na waszą pomoc.
Pozdrawiam.

r3b
13-11-2012, 19:00
A nie prosciej zapytac Marcina na KKM o to czego uzywa?? :-) W ta niedziele robil tez warsztaty portretowe, moze bedzie jeszcze jakies robic.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

poszukiwacz2006
13-11-2012, 19:54
Skoro zamierzasz zająć się na poważniej fotografią ( takie odniosłem wrażenie ) to kup raz, a dobrze. Teraz masz małe studio, a za chwilę przeniesiesz się do większego, wtedy lampy studyjne na Q, na E, na B będą jak znalazł. Co jest tanie, to drogie. Pozdrawiam.

Mateusz.
13-11-2012, 20:35
A nie prosciej zapytac Marcina na KKM o to czego uzywa?? :-) W ta niedziele robil tez warsztaty portretowe, moze bedzie jeszcze jakies robic.

Na KMM? Proszę, rozwiń skrót :) Mam po prostu zapytać o świecenie? Nie wiem czy poda mi tak szczegółowe informacje. Do stycznia nie dam rady wybrać się na żadne warsztaty - po styczniu chętnie się wybiorę.

Skoro zamierzasz zająć się na poważniej fotografią ( takie odniosłem wrażenie ) to kup raz, a dobrze. Teraz masz małe studio, a za chwilę przeniesiesz się do większego, wtedy lampy studyjne na Q, na E, na B będą jak znalazł. Co jest tanie, to drogie. Pozdrawiam.

Czyli tak jak myślałem - lepiej od razu brać R+300 niż "pipcyć" się z YN czy systemówkami :) Tylko czy ta lampa nie będzie zbyt mocna? Ja jeszcze nie do końca znam się na oświetleniu dlatego moje pytania mogą wydawać się banalne.
Domyślam się że do osiągnięcia efektów Marcina będę potrzebował na R+300 modyfikatory, tak? Strumienica czy jakiś soft - możecie coś podpowiedzieć?

r3b
13-11-2012, 20:53
Na KMM? Proszę, rozwiń skrót :) Mam po prostu zapytać o świecenie? Nie wiem czy poda mi tak szczegółowe informacje. Do stycznia nie dam rady wybrać się na żadne warsztaty - po styczniu chętnie się wybiorę.

Marcin_WWU. Taki nick ma w Klubie Konicka-Minolta (czyli kkm).

Tutaj masz wątek na forum KKM po ostatnim warsztacie u Marcina Powarsztatowe plepleplepleple - Forum użytkowników systemów Minolta KonicaMinolta SonyAlfa (http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=45660)

Sam kiedyś pisałem do Marcina w sprawie obróbki gdyż również bardzo lubię jego portrety, i poświęcił mi parę chwil na to aby objaśnić parę tematów.

Mateusz.
13-11-2012, 21:09

Tutaj masz wątek na forum KKM po ostatnim warsztacie u Marcina Powarsztatowe plepleplepleple - Forum użytkowników systemów Minolta KonicaMinolta SonyAlfa (http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=45660)

Sam kiedyś pisałem do Marcina w sprawie obróbki gdyż również bardzo lubię jego portrety, i poświęcił mi parę chwil na to aby objaśnić parę tematów.

Ok, wysłałem wiadomość z zapytaniem do Marcina ;) Jeśli jednak gdyby ktoś miał jakieś pomysły/propozycje co do osiągnięcia podobnego efektu chętnie poczytam.
Korzystając z okazji - aby nie tworzyć kolejnego tematu czy ktoś może polecić mi statywy do tła : http://allegro.pl/tlo-kartonowe-savage-w-29-kol-tla-1-36x5-5m-lodz-i2769047250.html
Tło zamówione natomiast nie mam na czym zawiesić :P

piwo
15-11-2012, 01:01
Bardzo podobają mi się jego zdjęcia. Przeczytałem zapodany wątek i zastanawiam się czy ktoś wie skąd u tego fotografa taka wielka niechęć do CB?

Mateusz.
15-11-2012, 15:52

Powiedz jeszcze proszę, bo widziałem że się bardziej znacie w jakim programie Marcin dokonał tej obróbki (z tematu)? Był to PS, czy Lightroom? Pytam z czystej ciekawości :)

r3b
15-11-2012, 19:23
Bardzo podobają mi się jego zdjęcia. Przeczytałem zapodany wątek i zastanawiam się czy ktoś wie skąd u tego fotografa taka wielka niechęć do CB?

No coz... Niektorzy poprostu nie lubia canona... ;-) A tak swoja droga jako osoba ktora przeszla z Sonego na Canona i zna oba fora to duzo bardziej wole KKM od CB... Tam jest zupelnie inny klimat. :-)

Z tego co wiem to Marcin tego tutoriala robil na LR.

savage67
15-11-2012, 20:42
Z tego co wiem to Marcin tego tutoriala robil na LR.

Chyba jednak nie :

W szopie likwiduję wszelkie większe niedoskonałości skóry, ...

tojacc
16-11-2012, 15:33
gdyby pominąć liquify to wszystko o czym pisze Marcin można spokojnie zrobić w LR...

Merde
16-11-2012, 15:57
gdyby pominąć liquify to wszystko o czym pisze Marcin można spokojnie zrobić w LR...

Niby tak, ale przy wielu obróbkach lokalnych Lr muuuuuli...

dinderi
16-11-2012, 15:58
Niby tak, ale przy wielu obróbkach lokalnych Lr muuuuuli...
To zalezy od sprzętu. Mnie nie muli.

marcin wuu
18-11-2012, 19:55
Hejka. Fajnie, że się wam podobają moje fotki, ale -

...Przeczytałem zapodany wątek i zastanawiam się czy ktoś wie skąd u tego fotografa taka wielka niechęć do CB?

wyciągnąłeś zbyt dalekie wnioski. Nie mam nic przeciwko CB (oprócz linkowania reklam do postów), nie znam użytkowników, specyfiki forum i tak dalej. Jest we mnie wielka niechęć do współczesnych aparatów tej firmy, a to nie jest przecież to samo.

Fotografia o której mowa została obrobiona w Lightroomie i Photoshopie. Korekty geometrii wykonuję w szopie bo jest szybciej, a lighroom zaczyna zamulać nawet na bardzo dobrym sprzęcie, gdy ilość użytych pędzli wzrasta do kilkuset, a obrabiane zdjęcie ma 24mpix...

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie świecenia, obróbki itp, to śmiało.

A w ogóle przypomniało mi się że też mam canona, a nawet trzy - A1, QL17 i 28 ;)

Persi
25-11-2012, 23:04
Witam.
Od dłuższego czasu zajmuje się portretami. Niedawno dopiero wpadły większe pieniądze więc pomyślałem aby zaopatrzyć się we wszystko czego mi brakuje. Mam nadzieje że z Waszą pomocą uda mi się wybrać odpowiednie akcesoria.
Mój wzór dobrego portrecisty to Marcin Wuu. Bardzo podobają mi się tego typu portrety. Gdyby ktoś nie kojarzył wstawiam 2 zdjęcia Marcina..
http://pcdn.500px.net/4477841/2dae90432dfd334939cf4dde55c249712ef9abcb/4.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-6rpiEvPSn_Y/UIFlGNNjkVI/AAAAAAAARtY/33Mb-X4mmYE/s1600/Photography_by_Marcin_Wuu.jpg

Oczywiście portrety te są tylko inspiracją nie dokładnym kopiowaniem. Tu zaczynają się schody... Studio zrobiłem w własnym pokoju (dosyć małym). Mam niestety problem z doborem oświetlenia. Wacham się między lampami studyjnymi 2x Quantum R+300 a zwykłymi systemówkami lub YN. Może warto kupić raz a dobrze i wziąć od razu Quantumy? Efekty jakie chce uzyskać to powyższe efekty portretów oraz dobrze oświetlić namiot bezcieniowy 120x120cm przy zdjęciach reklamowych - lampa raczej będzie używana tylko w moim pokojowym studio :)

Mam nadzieje że zbyt nie namieszałem gdyż piszę w biurze gdzie panuje dosyć duże zamieszanie :P

aaa dodam jeszcze że do wszystkiego chce dokupić szare tło kartonowe.
Czekam na waszą pomoc.
Pozdrawiam.

Na tych zdjęciach użyto prawdopodobnie 3 lamp. Jedna to lampa główna oświetlenie górne przednie (lampa lekko z prawej ustawiona), druga lampa na tło z reflektora poza tym lampa ze snootem z góry od tyłu z lewej strony punktowo oświetla włosy. Czy nie tak Marcinie?

Mateusz.
25-11-2012, 23:13
Na tych zdjęciach użyto prawdopodobnie 3 lamp. Jedna to lampa główna oświetlenie górne przednie (lampa lekko z prawej ustawiona), druga lampa na tło z reflektora poza tym lampa ze snootem z góry od tyłu z lewej strony punktowo oświetla włosy. Czy nie tak Marcinie?

Z tego co już zdążyłem się dowiedzieć użyto jednej lampy na wprost z czaszą 19 :)

Persi
26-11-2012, 04:05
co innego widzę na zdjęciu

Mateusz.
26-11-2012, 09:30

Rozmawiałem z autorem zdjęcia więc chyba wie jakie było oświetlenie ;)

dinderi
26-11-2012, 12:52
Widzisz co innego, bo efekt, który osiąga się normalnie 3 lampami, został tu osiagniety fotoszopem. Zdjęcie jest mocno wyfotoszopowane więc ocenianie go na podstawie "oświetlenia" będzie zawsze błedne.

P.S. Taka refleksja.
Oglądanie zdjęć na kiepskich monitorach (taki jest mój laptop) ma czasem tę zaletę, że widać każde nieprzemyślane pociągnięcie pędzla. Można taki obraz zasymulować na dobrym monitorze, odpowiednio podciagając krzywe. Na zdjęciu wtedy dokładnie widać, jak było przyciemniane tło i włosy, oraz jak ingerowano w inne częsci tej fotografii.

Mateusz.
27-11-2012, 00:54
Jeśli chodzi o obróbkę na pierwszej stronie Kolega podał linka gdzie Marcin wszystko dokładnie tłumaczy :)

marcin wuu
27-11-2012, 15:49
Hejka. Sorka Mateuszu, wprowadziłem cię w błąd, ale było późno jak do mnie pisałeś, a zdjęcie robione trzy lata temu :) Jest tam jeszcze kontra z lewej, także tylko mały reflektor. W szopie nic nie było robione poza oczywiście stemplowaniem.
Cała obróbka w Lightroomie się odbyła. Przepraszam też za nieprzemyślanie pociągnięcia pędzla ;)

dinderi
27-11-2012, 18:55
Przepraszam też za nieprzemyślanie pociągnięcia pędzla ;)Nie ma za co. Kazdemu się zdarza. Widac to tylko w określonych warunkach.