Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jak osiągnąć podobny efekt i co dokupić?

Domyślnie Jak osiągnąć podobny efekt i co dokupić?

Witam.
    Od dłuższego czasu zajmuje się portretami. Niedawno dopiero wpadły większe pieniądze więc pomyślałem aby zaopatrzyć się we wszystko czego mi brakuje. Mam nadzieje że z Waszą pomocą uda mi się wybrać odpowiednie akcesoria.
    Mój wzór dobrego portrecisty to Marcin Wuu. Bardzo podobają mi się tego typu portrety. Gdyby ktoś nie kojarzył wstawiam 2 zdjęcia Marcina..
    http://pcdn.500px.net/4477841/2dae90...2ef9abcb/4.jpg
    http://2.bp.blogspot.com/-6rpiEvPSn_...Marcin_Wuu.jpg

Oczywiście portrety te są tylko inspiracją nie dokładnym kopiowaniem. Tu zaczynają się schody... Studio zrobiłem w własnym pokoju (dosyć małym). Mam niestety problem z doborem oświetlenia. Wacham się między lampami studyjnymi 2x Quantum R+300 a zwykłymi systemówkami lub YN. Może warto kupić raz a dobrze i wziąć od razu Quantumy? Efekty jakie chce uzyskać to powyższe efekty portretów oraz dobrze oświetlić namiot bezcieniowy 120x120cm przy zdjęciach reklamowych - lampa raczej będzie używana tylko w moim pokojowym studio

Mam nadzieje że zbyt nie namieszałem gdyż piszę w biurze gdzie panuje dosyć duże zamieszanie :P

aaa dodam jeszcze że do wszystkiego chce dokupić szare tło kartonowe.
    Czekam na waszą pomoc.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Mateusz. ; 13-11-2012 o 18:54

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie Odp: Jak osiągnąć podobny efekt i co dokupić?

A nie prosciej zapytac Marcina na KKM o to czego uzywa?? :-) W ta niedziele robil tez warsztaty portretowe, moze bedzie jeszcze jakies robic.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Skoro zamierzasz zająć się na poważniej fotografią ( takie odniosłem wrażenie ) to kup raz, a dobrze. Teraz masz małe studio, a za chwilę przeniesiesz się do większego, wtedy lampy studyjne na Q, na E, na B będą jak znalazł. Co jest tanie, to drogie. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    A nie prosciej zapytac Marcina na KKM o to czego uzywa?? :-) W ta niedziele robil tez warsztaty portretowe, moze bedzie jeszcze jakies robic.

Na KMM? Proszę, rozwiń skrót Mam po prostu zapytać o świecenie? Nie wiem czy poda mi tak szczegółowe informacje. Do stycznia nie dam rady wybrać się na żadne warsztaty - po styczniu chętnie się wybiorę.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Skoro zamierzasz zająć się na poważniej fotografią ( takie odniosłem wrażenie ) to kup raz, a dobrze. Teraz masz małe studio, a za chwilę przeniesiesz się do większego, wtedy lampy studyjne na Q, na E, na B będą jak znalazł. Co jest tanie, to drogie. Pozdrawiam.
    Czyli tak jak myślałem - lepiej od razu brać R+300 niż "pipcyć" się z YN czy systemówkami Tylko czy ta lampa nie będzie zbyt mocna? Ja jeszcze nie do końca znam się na oświetleniu dlatego moje pytania mogą wydawać się banalne.
    Domyślam się że do osiągnięcia efektów Marcina będę potrzebował na R+300 modyfikatory, tak? Strumienica czy jakiś soft - możecie coś podpowiedzieć?

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Na KMM? Proszę, rozwiń skrót Mam po prostu zapytać o świecenie? Nie wiem czy poda mi tak szczegółowe informacje. Do stycznia nie dam rady wybrać się na żadne warsztaty - po styczniu chętnie się wybiorę.
    Marcin_WWU. Taki nick ma w Klubie Konicka-Minolta (czyli kkm).

Tutaj masz wątek na forum KKM po ostatnim warsztacie u Marcina Powarsztatowe plepleplepleple - Forum użytkowników systemów Minolta KonicaMinolta SonyAlfa

Sam kiedyś pisałem do Marcina w sprawie obróbki gdyż również bardzo lubię jego portrety, i poświęcił mi parę chwil na to aby objaśnić parę tematów.

Tutaj masz wątek na forum KKM po ostatnim warsztacie u Marcina Powarsztatowe plepleplepleple - Forum użytkowników systemów Minolta KonicaMinolta SonyAlfa

Sam kiedyś pisałem do Marcina w sprawie obróbki gdyż również bardzo lubię jego portrety, i poświęcił mi parę chwil na to aby objaśnić parę tematów.
    Ok, wysłałem wiadomość z zapytaniem do Marcina Jeśli jednak gdyby ktoś miał jakieś pomysły/propozycje co do osiągnięcia podobnego efektu chętnie poczytam.
    Korzystając z okazji - aby nie tworzyć kolejnego tematu czy ktoś może polecić mi statywy do tła : http://allegro.pl/tlo-kartonowe-sava...769047250.html
    Tło zamówione natomiast nie mam na czym zawiesić :P
    Ostatnio edytowane przez Mateusz. ; 13-11-2012 o 21:11

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Bardzo podobają mi się jego zdjęcia. Przeczytałem zapodany wątek i zastanawiam się czy ktoś wie skąd u tego fotografa taka wielka niechęć do CB?

Powiedz jeszcze proszę, bo widziałem że się bardziej znacie w jakim programie Marcin dokonał tej obróbki (z tematu)? Był to PS, czy Lightroom? Pytam z czystej ciekawości

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Cytat Zamieszczone przez piwo Zobacz posta
    Bardzo podobają mi się jego zdjęcia. Przeczytałem zapodany wątek i zastanawiam się czy ktoś wie skąd u tego fotografa taka wielka niechęć do CB?
    No coz... Niektorzy poprostu nie lubia canona... ;-) A tak swoja droga jako osoba ktora przeszla z Sonego na Canona i zna oba fora to duzo bardziej wole KKM od CB... Tam jest zupelnie inny klimat. :-)

Z tego co wiem to Marcin tego tutoriala robil na LR.

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Z tego co wiem to Marcin tego tutoriala robil na LR.
    Chyba jednak nie :
    W szopie likwiduję wszelkie większe niedoskonałości skóry, ...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów