PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa zewnętrzna

jaffar
09-11-2012, 22:15
Witajcie,
Może jestem trochę ułomny, ale już od godziny szukam jak zmusić do współpracy lampę YN-560 z canonem 400d. W trybie automatycznym (i pochodnych typu portret, krajobraz), lampa wyzwala błysk. Jak włączyć wyzwolenie błysku przy ustawieniu manualnym na aparacie? Przycisk uruchamiający lampę wbudowaną nie ma wpływu na ustawienia zewnętrznej - przynajmniej w moim przypadku. Jest do tego jakaś kombinacja, czy ustawienie w menu?
W sumie pytanie dziwne i pewnie dla większości oczywiste, ale jednak...
Pozdrawiam
Krzysiek

Grzesiek_PL
09-11-2012, 23:47
Lampa YN-560 jest lampą manualną, nie posiada ETTL, Możesz tylko zmienić moc błysku na lampie.

jaffar
10-11-2012, 00:22
To wiem, ale chodzi mi o samo wyzwolenie błysku. W trybie automatycznym (ustawienie na pokrętle aparatu) zewnętrzna lampa błyska bez problemu. Za to kiedy przestawię aparat w tryb manulany (M na pokrętle), błysk się nie wyzwala, tak jakby flash był wyłączony. Chodzi mi o to jak go włączyć, aby aparat dawał sygnał lampie kiedy ma błysnąć (nie z jaką siłą i zoom'em.

Grzesiek_PL
10-11-2012, 01:06
Może jest po prostu wyłączona (co nie wpływa na tryby automatyczne) Menu -> Sterowanie lampą -> Lampa błyskowa - Włącz.
Nie wiem czy tak jest w 400D, nigdy nie miałem go w ręce.

jaffar
10-11-2012, 01:07
Udało mi się sprawić, aby błysk się wyzwalał.
Przywróciłem do ustawień fabrycznych Funkcje indywidualne (C.Fn). Co dziwne, ustawienia fabryczne to same zera, a wcześniej sprawdzałem taką kombinację ustawień i nie działało...
Po prostu aparat zrobił mi psikusa :-?
Tak, czy inaczej problem rozwiązany.

four35
10-11-2012, 15:08
haha, przywróciłeś ustawienia fabryczne czyli aparat wszystkie zresetował i w trybie manualnym ustawił czas wyzwolenia migawki prawdopodobnie na 1/200 standardowo. Wcześniej po prostu musiałeś mieć wyższą wartość. Lampa błyskowa nie błyska powyżej 1/200 czasem zdarza się 1/250. ;) Ot cała historia. Instrukcje obsługi się czyta, a nie chowa do szuflady;)

jaffar
11-11-2012, 14:23
chętnie bym przeczytał, ale aparat kupowalem uzywany i poprzedni wlasciciel nie znalazl instrukcji

Usjwo
11-11-2012, 14:37
chętnie bym przeczytał, ale aparat kupowalem uzywany i poprzedni wlasciciel nie znalazl instrukcji

Jakbys chcial w pdf to daj znac.

jaffar
12-11-2012, 12:17
Bardzo chętnie skorzystam ;). Jeżeli mógł byś podesłać, to byłbym wdzięczny: krzysiek.kzl[at]gmail.com