Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Lampa zewnętrzna

Domyślnie Lampa zewnętrzna

Witajcie,
    Może jestem trochę ułomny, ale już od godziny szukam jak zmusić do współpracy lampę YN-560 z canonem 400d. W trybie automatycznym (i pochodnych typu portret, krajobraz), lampa wyzwala błysk. Jak włączyć wyzwolenie błysku przy ustawieniu manualnym na aparacie? Przycisk uruchamiający lampę wbudowaną nie ma wpływu na ustawienia zewnętrznej - przynajmniej w moim przypadku. Jest do tego jakaś kombinacja, czy ustawienie w menu?
    W sumie pytanie dziwne i pewnie dla większości oczywiste, ale jednak...
    Pozdrawiam
    Krzysiek

Uzależniony

Domyślnie Odp: Lampa zewnętrzna

Lampa YN-560 jest lampą manualną, nie posiada ETTL, Możesz tylko zmienić moc błysku na lampie.

To wiem, ale chodzi mi o samo wyzwolenie błysku. W trybie automatycznym (ustawienie na pokrętle aparatu) zewnętrzna lampa błyska bez problemu. Za to kiedy przestawię aparat w tryb manulany (M na pokrętle), błysk się nie wyzwala, tak jakby flash był wyłączony. Chodzi mi o to jak go włączyć, aby aparat dawał sygnał lampie kiedy ma błysnąć (nie z jaką siłą i zoom'em.

Uzależniony

Może jest po prostu wyłączona (co nie wpływa na tryby automatyczne) Menu -> Sterowanie lampą -> Lampa błyskowa - Włącz.
    Nie wiem czy tak jest w 400D, nigdy nie miałem go w ręce.

Udało mi się sprawić, aby błysk się wyzwalał.
    Przywróciłem do ustawień fabrycznych Funkcje indywidualne (C.Fn). Co dziwne, ustawienia fabryczne to same zera, a wcześniej sprawdzałem taką kombinację ustawień i nie działało...
    Po prostu aparat zrobił mi psikusa :-?
    Tak, czy inaczej problem rozwiązany.

haha, przywróciłeś ustawienia fabryczne czyli aparat wszystkie zresetował i w trybie manualnym ustawił czas wyzwolenia migawki prawdopodobnie na 1/200 standardowo. Wcześniej po prostu musiałeś mieć wyższą wartość. Lampa błyskowa nie błyska powyżej 1/200 czasem zdarza się 1/250. Ot cała historia. Instrukcje obsługi się czyta, a nie chowa do szuflady

chętnie bym przeczytał, ale aparat kupowalem uzywany i poprzedni wlasciciel nie znalazl instrukcji

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jaffar Zobacz posta
    chętnie bym przeczytał, ale aparat kupowalem uzywany i poprzedni wlasciciel nie znalazl instrukcji
    Jakbys chcial w pdf to daj znac.

Bardzo chętnie skorzystam . Jeżeli mógł byś podesłać, to byłbym wdzięczny: krzysiek.kzl[at]gmail.com

Uprawnienia umieszczania postów