Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D i pomiar światła P O M O C Y !!! :)

Ola_A.
07-11-2012, 13:35
No więc mam problem z pomiarem światła w canon'ie 40D. Zauważyłam, że nawet jak robię zdjęcia prawie jedno po drugim są one różnie naświetlone; jedno jest ciemne, drugie przepalone a trzecie w miarę rozsądnie naświetlone. Powiem szczerze, że naprawdę nie wiem jak rozwiązać ten problem. Bardzo bym prosiła o konstruktywne uwagi a nie coś na zasadzie "jak możesz czegoś takiego niewiedzieć skoro masz canon'a, no niestety nie każdy ma na początku swojej przygody z aparatem wiedzę z zakresu zaawansowanego dlatego jest to forum wydaje mi się, żeby tutaj doświadczeni pomogli "laikom" na przykład takim jak ja :) bez zbędnych komentarzy. A ja nadal nie wiem co robię źle. Proszę o pomoc.

Adlatus
07-11-2012, 13:39
Pokaż zdjęcia z tej nierówno naświetlonej serii. Koniecznie z danymi EXIF.

Bangi
07-11-2012, 13:48
A przypadkiem nie masz bracketing-u ekspozycji ustawionego?
Tak mi to wygląda wg Twojego opisu.

MC_
07-11-2012, 13:48
A przypadkiem bracketingu nie masz włączonego?

Ola_A.
07-11-2012, 14:09
Podeślę zdjęcia na pewno jak tylko wrócę z pracy (wieczorem) bo naprawdę nie wiem co mam robić a chętnie z doświadczenia kolegów skorzystam, bo cżłowiek uczy się całe życie :)

MC_
07-11-2012, 14:13
Jak widzę jesteś kobietą - przeczytaj więc instrukcję obsługi. Co innego z facetami, niektórym z nas wielkie ego na to nie pozwala, ale Ty nie powinnaś mieć z tym problemu. ;-)

Kolekcjoner
07-11-2012, 14:34
Bardzo bym prosiła o konstruktywne uwagi a nie coś na zasadzie "jak możesz czegoś takiego niewiedzieć skoro masz canon'a, no niestety nie każdy ma na początku swojej przygody z aparatem wiedzę z zakresu zaawansowanego dlatego jest to forum wydaje mi się, żeby tutaj doświadczeni pomogli "laikom" na przykład takim jak ja :) bez zbędnych komentarzy. A ja nadal nie wiem co robię źle. Proszę o pomoc.

Żeby nie być zmuszonym pisać "tony" zastrzeżeń jakich odpowiedzi sobie nie życzysz - wystarczy zamieścić taki problem w odpowiednim dziale 8-).
Przeniesione.

Ola_A.
08-11-2012, 13:40
Żeby nie być zmuszonym pisać "tony" zastrzeżeń jakich odpowiedzi sobie nie życzysz - wystarczy zamieścić taki problem w odpowiednim dziale 8-).
Przeniesione.
Napisałam tak tylko i wyłącznie dlatego, że kiedyś zapytałam (jako, że jestem laikiem) o zwykłą poradę to potraktowano mnie protekcjonalnie, a prawda jest taka, że przecież forum jest również dla lpoczątkujących po to, żeby uczyli się od bardziej doświadczonych, przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia, bo od kogo ma się uczyć laik skoro nie od bardziej doświadczonych i życzliwych? :)

Kolekcjoner
08-11-2012, 13:45
Forum jest jak najbardziej dla początkujących, uczących się, zadających najbardziej podstawowe pytania - masz całkowitą słuszność - my dbamy tylko o to żeby te pytania i porady były w dobrym miejscu :D. Co zresztą znakomicie ułatwia zadania obu stronom 8-).

Merde
08-11-2012, 13:47
od kogo ma się uczyć laik skoro nie od bardziej doświadczonych i życzliwych? :)

Żeby się czegokolwiek nauczyć, należy odpowiadać na pytania pomocnicze kolegów (pierwsze trzy odpowiedzi w tym wątku).
Ja się wcale nie dziwię że tego typu wątki kończą się złośliwościami, kiedy pytający nie daje sobie pomóc, tylko na końcu tupie nóżką i narzeka jacy to z nas nieuczynne chamy.

MC_
08-11-2012, 13:52
Ja bym jeszcze dodał, że przed założeniem wątku należałoby zapoznać się z instrukcją urządzenia, ewentualnie użyć funkcji "szukaj".