Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 40D i pomiar światła P O M O C Y !!! :)

Domyślnie Canon 40D i pomiar światła P O M O C Y !!! :)

No więc mam problem z pomiarem światła w canon'ie 40D. Zauważyłam, że nawet jak robię zdjęcia prawie jedno po drugim są one różnie naświetlone; jedno jest ciemne, drugie przepalone a trzecie w miarę rozsądnie naświetlone. Powiem szczerze, że naprawdę nie wiem jak rozwiązać ten problem. Bardzo bym prosiła o konstruktywne uwagi a nie coś na zasadzie "jak możesz czegoś takiego niewiedzieć skoro masz canon'a, no niestety nie każdy ma na początku swojej przygody z aparatem wiedzę z zakresu zaawansowanego dlatego jest to forum wydaje mi się, żeby tutaj doświadczeni pomogli "laikom" na przykład takim jak ja bez zbędnych komentarzy. A ja nadal nie wiem co robię źle. Proszę o pomoc.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie Odp: Canon 40D i pomiar światła P O M O C Y !!! :)

Pokaż zdjęcia z tej nierówno naświetlonej serii. Koniecznie z danymi EXIF.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A przypadkiem nie masz bracketing-u ekspozycji ustawionego?
    Tak mi to wygląda wg Twojego opisu.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

A przypadkiem bracketingu nie masz włączonego?

Podeślę zdjęcia na pewno jak tylko wrócę z pracy (wieczorem) bo naprawdę nie wiem co mam robić a chętnie z doświadczenia kolegów skorzystam, bo cżłowiek uczy się całe życie

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Jak widzę jesteś kobietą - przeczytaj więc instrukcję obsługi. Co innego z facetami, niektórym z nas wielkie ego na to nie pozwala, ale Ty nie powinnaś mieć z tym problemu. ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Ola_A. Zobacz posta
    Bardzo bym prosiła o konstruktywne uwagi a nie coś na zasadzie "jak możesz czegoś takiego niewiedzieć skoro masz canon'a, no niestety nie każdy ma na początku swojej przygody z aparatem wiedzę z zakresu zaawansowanego dlatego jest to forum wydaje mi się, żeby tutaj doświadczeni pomogli "laikom" na przykład takim jak ja bez zbędnych komentarzy. A ja nadal nie wiem co robię źle. Proszę o pomoc.
    Żeby nie być zmuszonym pisać "tony" zastrzeżeń jakich odpowiedzi sobie nie życzysz - wystarczy zamieścić taki problem w odpowiednim dziale .
    Przeniesione.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Żeby nie być zmuszonym pisać "tony" zastrzeżeń jakich odpowiedzi sobie nie życzysz - wystarczy zamieścić taki problem w odpowiednim dziale .
    Przeniesione.
    Napisałam tak tylko i wyłącznie dlatego, że kiedyś zapytałam (jako, że jestem laikiem) o zwykłą poradę to potraktowano mnie protekcjonalnie, a prawda jest taka, że przecież forum jest również dla lpoczątkujących po to, żeby uczyli się od bardziej doświadczonych, przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia, bo od kogo ma się uczyć laik skoro nie od bardziej doświadczonych i życzliwych?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Forum jest jak najbardziej dla początkujących, uczących się, zadających najbardziej podstawowe pytania - masz całkowitą słuszność - my dbamy tylko o to żeby te pytania i porady były w dobrym miejscu . Co zresztą znakomicie ułatwia zadania obu stronom .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ola_A. Zobacz posta
    od kogo ma się uczyć laik skoro nie od bardziej doświadczonych i życzliwych?
    Żeby się czegokolwiek nauczyć, należy odpowiadać na pytania pomocnicze kolegów (pierwsze trzy odpowiedzi w tym wątku).
    Ja się wcale nie dziwię że tego typu wątki kończą się złośliwościami, kiedy pytający nie daje sobie pomóc, tylko na końcu tupie nóżką i narzeka jacy to z nas nieuczynne chamy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów