Zobacz pełną wersję : Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Grzesiek_PL
10-06-2013, 13:42
Nie ma zbyt czerwonej skóry, zbyt mocnego nasycenia w czerwieniach/magencie
W takim razie kup nikona :mrgreen:
strideer
10-06-2013, 13:42
Ja fotografuje 5D i jakos nie mam tego o czym piszesz moze dlatego ze poprawnie mam ustawiony aparat i balans bieli
Oh dziękuję Ci za to cenne pouczenie mnie w sprawach koloru :-)
Bo *******ami sie zajmujecie jak kobitki:cool:
strideer
10-06-2013, 14:57
Bo *******ami sie zajmujecie jak kobitki:cool:
Chłopie, odezwałeś się jak obruszony użytkownik jednego aparatu, któremu użytkownik innego aparatu powiedział (po paru latach użytkowania 5D Mark II), że porównując obie lustrzanki dostrzega taką różnicę. A to naprawdę nic osobistego - i nie jest to taki zupełny drobiazg, jak chcesz sugerować. Z mojego punktu widzenia zmiana jaka przyszła w 6D, o której napisałem (zdaje się "problem" z nasyconymi czerwieniami w 5D zgłaszali jeszcze inni użytkownicy tu na CB), bardzo ułatwia pracę z obrazem, bo nie muszę ciągnąć suwaka tinty i nasycenia, żeby surówka (niezależnie z jakimi parametrami została wykonana) zaczęła nadawać się do dalszej edycji.
Chłopie, odezwałeś się jak obruszony użytkownik jednego aparatu, któremu użytkownik innego aparatu powiedział (po paru latach użytkowania 5D Mark II), że porównując obie lustrzanki dostrzega taką różnicę. A to naprawdę nic osobistego - i nie jest to taki zupełny drobiazg, jak chcesz sugerować. Z mojego punktu widzenia zmiana jaka przyszła w 6D, o której napisałem (zdaje się "problem" z nasyconymi czerwieniami w 5D zgłaszali jeszcze inni użytkownicy tu na CB), bardzo ułatwia pracę z obrazem, bo nie muszę ciągnąć suwaka tinty i nasycenia, żeby surówka (niezależnie z jakimi parametrami została wykonana) zaczęła nadawać się do dalszej edycji.
Chwała Ci za to, jednakże polska mentalność do negowania tego co stare jest nagminna, tutaj także :)
Ciesz się i rób zdjęcia :)
Kolekcjoner
10-06-2013, 15:47
Chwała Ci za to, jednakże polska mentalność do negowania tego co stare jest nagminna, tutaj także :)
Jednego czego nie rozumiem to co ma mentalność do kolorów? Może zwyczajnie nie ma się co obrażać na to, że ktoś przedstawia tu suche fakty - nawet jak nie zgadzają się z naszym oglądem rzeczywistości i nawet jeśli są subiektywne 8-).
Równie dobrze można napisać - polska mentalność do ślepego wychwalania tego, co się posiada...
Nie obrazam sie tym bardziej nikogo nie obrazam ale gadacie tak jakby nie dalo sie w sofcie poprawic wb. Kolejna sprawa wole miec statszy aparat i robic zdjecia jak miec nowy i pisac o nim na forum 24 na dobe:D
strideer
10-06-2013, 16:33
Nie obrazam sie tym bardziej nikogo nie obrazam ale gadacie tak jakby nie dalo sie w sofcie poprawic wb. Kolejna sprawa wole miec statszy aparat i robic zdjecia jak miec nowy i pisac o nim na forum 24 na dobe:D
Oczywiście że się da. Ale nawet po korekcie kolor z 6D wygląda przynajmniej o pół ząbka lepiej od koloru z 5D Mark II - przynajmniej dla mnie. Jak pamiętam że zawsze miałem problem z czerwienią na twarzach na 5D, zwłaszcza na salowych fotach ślubnych (wykładu o użyciu balansu bieli, lampy i innych duperelach mówię Ci od razu możesz mi oszczędzić), to na 6D obrazki wychodzą po prostu gotowe. Więc jest to zaleta.
Byc moze ja tak aptekarsko do sprawy nie podchodze a obrazek z mk2 wg mnie obrabialo sie przyjemnie:)
Kolekcjoner
10-06-2013, 16:48
Kolejna sprawa wole miec statszy aparat i robic zdjecia jak miec nowy i pisac o nim na forum 24 na dobe:D
A kto pisze 24h na dobę tutaj o jakimś aparacie?
Zaczynasz być męczący z tym trollowaniem - i to nie tylko ja to zauważam ale i inni użytkownicy którzy raportują Twoje posty.
To ciekawe. Wypowiadam sie nie piszac bzdur wiec nie wmawiaj mi takich rzeczy. Wiekszych maruderow tu sie czyta. Ale chyba tutaj juz nie wolno wlasnego zdania napisac bo zaraz sie jest branym za trolla. Napisz w regulaminie ze nie wolno sie wypowiadac. Zostana sami admini. Nie ciagnijmy tematu. Pozdrawiam
Powiedzcie czy kolory i obrobka obrazkow z 5d mk3 lub 6d jest znacznie latwiejsza niz z 5d mk1?
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Hmm no nie wiem...zdecydowanie mniej nieostrych fot się wyrzuca,więc zostaje więcej do obrabiania :mrgreen: a poważnie, to dużo lepiej.
Powiedzcie czy kolory i obrobka obrazkow z 5d mk3 lub 6d jest znacznie latwiejsza niz z 5d mk1?
homesicalien
16-06-2013, 13:18
Wszyscy piszą o tej czerwieni, a ja w swoim mark ii za nią tęsknię. Na skórze czasem wychodzi mi paskudny pomarańcz przy rozjaśnianiu jasnych partii obrazu. Zwłaszcza przy oświetleniu sztucznym i w mocnym cieniu w świetle naturalnym.
Byc moze ja tak aptekarsko do sprawy nie podchodze a obrazek z mk2 wg mnie obrabialo sie przyjemnie:)
hehe, ja na przykład już prawię zupełnie nie zaglądam na forum, - ciągle szczęśliwy posiadacz 6D :D
michael_key
16-06-2013, 16:32
Moim zdaniem tak. Mam 5DII, na Zlocie postrzelałem 6D i kolegi 5D... odnoszę wrażenie jakby RAW z pierwszej 5-tki był przepuszczony przez jakiś kolorowy film analogowy. Obecnie, dla mnie to już jest znaczna różnica w obrazie.
6d daje za ciepły kolor w sztucznym oświetleniu jak dla mnie. Zrobiłem korekcję bw w stronę niebieskiego i po wczorajszym weselu widzę że jest ok. W 5dII nie miałem takiego problemu. No ale i tak wole 6d :) Piątka w mojej torbie to teraz tylko dodatek
Napisz w regulaminie ze nie wolno sie wypowiadac. Zostana sami admini. o to to to :D
6d jest tańszy? Amroz 5 naprawdę jest tylko dodatkiem teraz? w czym jej przewaga 6?
o to to to :D
6d jest tańszy? Amroz 5 naprawdę jest tylko dodatkiem teraz? w czym jej przewaga 6?
choćby AF i lepsze wyższe ISO, kurde, zastanawiam się czy nie sprzedać 5dII i nie kupić drugiej 6d, byłaby jedna guzikologia:)
Piątka w mojej torbie to teraz tylko dodatek
Myślę sobie, że niepotrzebnie ją w ogóle dźwigasz. Przecież "tym" się nie da robić zdjęć !
Wytalkowane z GT-I9100
Myślę sobie, że niepotrzebnie ją w ogóle dźwigasz. Przecież "tym" się nie da robić zdjęć !
Wytalkowane z GT-I9100
A ja myślę że zapas zawsze warto dźwigać. A i w przeciwieństwie do ciebie twierdzę że da się tym dobre foty trzasnąć. No ale tak to już z techniką jest że zawsze coś lepszego wymyślą :)
Niestety 5mk2 jest barxziej profi lecz z powodu AF skazany jest na porazke z 6D
michael_key
21-06-2013, 09:00
Po wypróbowaniu 6D powiem to samo co strideer, że daje bardzo fajne kolory. Najfajniejsze jest to że RAW z puszki już wychodzi niemalże idealny (dla mnie). Nie trzeba zbytnio suwakami machać. Pozytywnie zaskoczyło mnie fakt, jak wychodzi skóra w odniesieniu do całej zielonej sceny. Coś pięknego.
A w porownaniu do 5dc kolory jak wygladaja na 6d?
choćby AF i lepsze wyższe ISO, kurde, zastanawiam się czy nie sprzedać 5dII i nie kupić drugiej 6d, byłaby jedna guzikologia:)
Zostaw sobie, jakbyś potrzebował 1/8000 w plenerze przy jasnych szkłach.
W każdym razie, u mnie 6D jest aktualnie jako główne body, 5dII jako backup. Jakość obrazka jest lepsza od 5dII i faktycznie mniej trzeba suwaczkami latać. Jedynie co zauważyłem, to balans bieli AWB nieco czasem odbiega... Ale po to sa RAWy. Do guzikologii można się przyzwyczaić. Jedno co denerwuje, to korekcja błysku w porównaniu z 5dII. Tu prędzej na lampie. AF napewno jest lepszy niż w II, ale też ma wpadki np. z 85/1.8, szczególnie kiedy drugi plan jest jasny np. otwarte wrota kościoła za plecami. 5DII jakby lepiej sobie radziła. Ale to może jakaś przypadkowa anomalia... Po gorącym plenerze zauważyłem, że część górna aparatu z tworzywa lubi łapać paprochy i pyłki, których ot tak nie zdmuchniesz :)
michael_key
21-06-2013, 12:54
A w porownaniu do 5dc kolory jak wygladaja na 6d?
Myślę, że to kwestia odbioru (przyzwyczajenia się) do tego co się posiada.
Jak uważam, że różnica pomiędzy 5DII a 6D jest niewielka. Kolorki i m.in. ISO na plus 6D. Pierwsza 5-tka w moim odczuciu jakby "narzucała" film analogowy na RAWa. Widać to szczególnie na zieleni w RAWach z 5D. Jest ona od razu bardziej kontrastowa.
Z całym szacunkiem dla analogowej fotografii, ale ja jako pokolenie cyfrowe bardziej lubię obraz z "cyfrowego" 5DII, 5DIII, 6D niż "analogowego" 5D 8-)
Przecież ktoś już tu wrzucal rawy porownawcze 5d i 6d można sprawdzić. Obraz z 6d jest bardziej kontrastowy.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zostaw sobie, jakbyś potrzebował 1/8000 w plenerze przy jasnych szkłach.
Jedno co denerwuje, to korekcja błysku w porównaniu z 5dII. Tu prędzej na lampie. :)
No nie często robię w warunkach gdzie potrzebuję 1/8000, no ale jak przyjdzie taki moment to pewnie domknę przysłonę i zrobię mniej zawodowo :lol:
Błyskanie lampą jest trochę za mocne, błędne, mam teraz na stałe -1
Pytanie troche z innej beczki, czy w 6d tez tak łatwo uszkodzić matrycę podczas filmowania jak w 5d II (patrz video) ?
https://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3Yfk
Pytanie troche z innej beczki, czy w 6d tez tak łatwo uszkodzić matrycę podczas filmowania jak w 5d II (patrz video) ?
https://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3Yfk
To dotyczy dowolnej matrycy
6D wygrywa dla mnie nie tylko na papierze ;) Kolory są bardzo dobre, ale to też kwestia użytego obiektywu (jedne dają ładniejsze kolory a inne tylko zwyczajnie ładne ;))
zdjęcia z 6d są bardzo ciepłe w porównaniu z 5d II, a w świetle żarowym idą mocno w pomarańcz.
Jakoś nie zauważyłem. Kolory są wyraźnie lepsze niż w 5D2.
strideer
02-07-2013, 20:42
Jakoś nie zauważyłem. Kolory są wyraźnie lepsze niż w 5D2.
Już tworzymy mit o magicznych, niezwykłych kolorach z 6D, a tymczasem jest po prostu dobrze, prawidłowo, bardziej naturalnie niż z 5D Mark II :-)
E tam mit. Nie twierdzę, że jest idealnie. Jest lepiej.
strideer
02-07-2013, 21:41
Już o tym pisałem. 5D Mark II (i podobnież 50D, będący w środku bardzo podobnym sprzętem) ma tendencję do popychania balansu bieli w magentę oraz dodatkowo ma nieco zbyt mocne (moim zdaniem, ale zdaje się jest parę osób na forum o podobnej opinii) nasycenie w kanale czerwonym, co najpewniej wynika z takiej a nie innej separacji barw ma filtrze RGBG na matrycy. Jedno i drugie można korygować i są to w miarę automatyczne czynności podczas obróbki w ACR/LR. W porównaniu, 6D jest pozbawiony tych mankamentów. Dotychczas po paru sesjach i kilkudziesięciu luźnych pstrykach właściwie jedyne operacje, jakie musiałem wykonywać, to delikatne podbicie kontrastu i ewentualnie wyciąganie cieni (rzędu 10-20 maks.), kolory wychodzą od razu bardzo fajne.
No to z 6D będziesz naprawdę zadowolony :)
Mam 6D od miesiąca. Posiadam 50 D od 4 lat. Wiadomo, przepaść w jakości zdjęć. Przy czym zauważyłem, że na sali gimnastycznej, która jest pomalowana w dziwne odcienie zółtego 6D dawał dziwne kolory, poza tym jakość zdjęć rewelacja. Obudowa niestety lepsza w 50D
grzegorzki
08-07-2013, 16:35
Mam 6D od miesiąca. Posiadam 50 D od 4 lat. Wiadomo, przepaść w jakości zdjęć. Przy czym zauważyłem, że na sali gimnastycznej, która jest pomalowana w dziwne odcienie zółtego 6D dawał dziwne kolory, poza tym jakość zdjęć rewelacja. Obudowa niestety lepsza w 50D
Polecam eksperyment. Oświetlenie długa świetlówka, aparat w Auto WB, tryb seryjny. Sfotografować ścianę w pobliżu świetlówki.
Niestety potwierdzam. Zdjęcia w szkole u córki. Oświetlenie szkolne, kilka klatek jedna po drugiej ... czasem fiolet, czasem nie ...
Ale w tym nie ma nic niezwykłego...
homesicalien
08-07-2013, 19:29
Kiedyś sam odkryłem to przypadkiem z tą ścianą. Byłem przerażony :)
Ale w tym nie ma nic niezwykłego...
Mam wrażenie, że w świetle jarzeniowym awb jest mniej przewidywalny niż w 7d
Aktualnie zastanawiam się również nad zmianą 5DII na 6D lub 5DIII, ale raczej 6D byłby krokiem w tył w paru przypadkach, jak obudowa co na sesjach w terenie jest ważne. Kusi lepszy AF w ciemnościach ale wspomaganie w lampie lub wyzwalaczu AF ratuje sytuację, więc jak ktoś chce poważnie robić foty bez stresu w różnych okolicznościach to moim zdaniem 5DIII, drogi niestety dalej jak nieszczęście ale pewność większa, dwie karty itd
Tutaj znalazłem dość fajnie przedstawione porównanie 5d II Vs 6d:
Porównanie Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark II - 15 powodów dla Canon EOS 6D - VERSUS (http://versus.com/pl/canon-eos-6d-vs-canon-eos-5d-mark-ii)
Natomiast, pytanie do Was jak wypada 6d do 5d II pod kątem kręcenia video ? kręcił ktoś tym i tym ?
w 6d odziwo mora jest troszkę bardziej widoczna niż w 5dmk2. Atutem w 6d jest wybór kodowania : kodowanie wewnątrz- i międzyklatkowe, co przekłada się na odzysk jakości. Pewnie nie jest to przepaść względem 5dmk2 ale jednak. Nagrywanie 60fps (można robić slowmotion). Szybszy procesor = ekipa z magic lantern już pracuję nad wersją dla 6d, więc pewnie nagrywanie raw to kwestia czasu..
w 6d odziwo mora jest troszkę bardziej widoczna niż w 5dmk2. Atutem w 6d jest wybór kodowania : kodowanie wewnątrz- i międzyklatkowe, co przekłada się na odzysk jakości. Pewnie nie jest to przepaść względem 5dmk2 ale jednak. Nagrywanie 60fps (można robić slowmotion). Szybszy procesor = ekipa z magic lantern już pracuję nad wersją dla 6d, więc pewnie nagrywanie raw to kwestia czasu..
Reasumując PLUS dla 6-tki ?
Btw, a czy dobrze wyczytałem ze 5d II posiada już nagrywanie raw ?
luciferi
26-08-2013, 18:52
Maciek Dakowicz na fejsie o przyczynie zmiany mkII na 6D: "wanted a better auto focus, high ISO and quiet shutter"
Widocznie czlowiek sie nie zna i nie czytal C-B.
A ja mam pytanie... Dlaczego obrazek z 5D mk II jest ładniejszy niż z 6D?
Nie wiem. Nie zauważyłem jakoś.
strideer
28-10-2013, 12:56
A ja mam pytanie... Dlaczego obrazek z 5D mk II jest ładniejszy niż z 6D?
W którym miejscu? Mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia (po 3 latach strzelania Mark II i pół roku korzystania z 6D).
W którym miejscu? Mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia (po 3 latach strzelania Mark II i pół roku korzystania z 6D).
Dokładnie, 6D poza znacznie niższymi szumami ma większe DR i to widać. IMO duzo lepiej zachowuje się WB oraz kolorystyka jest lepsza.
Po prostu pooglądałem zdjęcia robione jednym i drugim body i wnioski są takie, że obrazek z 5d mk2 jest ładniejszy:
6D:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1252637&page=386
5D mk2:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1209837&page=498
Oczywiście pomijając po prostu słabe zdjęcia... szczególnie te z linka 6D bo to w większości wybór początkujących :)
strideer
28-10-2013, 15:06
Oczywiście pomijając po prostu słabe zdjęcia... szczególnie te z linka 6D bo to w większości wybór początkujących :)
Świetne porównanie z forum, na którym większość fot jest po grubym processingu.
siekieras
29-10-2013, 10:31
Ja natomiast zmieniłem 5DmkII na 6D jakiś tydzień temu i po pierwszych testach mogę napisać, że był to krok w dobrym kierunku. Do zmiany głównie przekonało mnie coś co niektórym może wydać się dziwne ale właśnie ergonomia. Wiadomo układ guzików inny, wszystko po prawej stronie ale 6D daje jednak nieporównywalne do 5D możliwości konfiguracji przycisków, które można ustawić pod siebie co zdecydowanie ułatwia pracę. Brak joy'a nie jest dla mnie problemem - w piątce praktycznie go nie używałem do wybierania punktu AF bo po co w 5D korzystać z innego niż środkowy :). Co prawda do poruszania się po menu był troszkę bardziej wygodny niż wybierak z 6D. Trzeba jednak przyznać, że same guziki lepiej chodziły w 5D, tam odczuwało się należyty opór a w 6D czasami nie wiadomo czy się guzik wcisnęło a wybierak również chodzi zbyt lekko. Generalnie jednak dużo więcej wg mnie przemawia za 6D. No i druga sprawa bardzo dla mnie istotna to możliwość konfiguracji AutoISO oraz maksymalnego czasu otwarcia migawki - świetne, bardzo użyteczne funkcje których brakowało mi w 5D. Poza tym co napisałem to oczywiście mniejsze szumy na wysokich ISO (6400 można używać bez zastanowienia - powyżej szum zaczyna być widoczny) i lepsze możliwości konfiguracji AF. Trochę ładniejsze kolory w 6D - odczucie subiektywne, no i wi-fi, gps i inne pierdoły, które dla mnie nie były decydujące ale oczywiście nie zaszkodzą i czasem nawet się przydadzą :)
Może moje spostrzeżenia pomogą komuś w podjęciu decyzji.
stoje przed podobnym wyborem wiec dopytam: wysokie ISO czy niskie? bo mnie to drugie tylko obchodzi... ;)
Niskie iso tez dobre, widać większe DR i to znacznie.
strideer też mnie interesują te twoje spostrzeżenia. Czy rzeczywiście 6D pod każdym względem przeważa w praktyce nad 5D2 i dopłata 2-2,5tys. zł do takiej zamiany/używany 5D2 na nowy 6D/ ma istotnie uzasadnienie?
Nie jestem strideer, ale napiszę ponownie, że moim zdaniem ma to istotne uzasadnienie.
5dmkII używałem 2,5 roku około 100tyś zdjęć. 6D mam od marca i uważam ze różnica na wszystkich wartościach ISO jak i w działaniu Af jest znaczna. Dodatkowo kolorystyka jest bardziej naturalna coś jak stare 5D(mniej czerwieni). Według mnie różnica jest na tyle duża ze nie ma powrotu do 5dmkII nawet jako Backup, za szybko człowiek przyzwyczaja się do dobrego.
strideer
29-10-2013, 11:35
strideer też mnie interesują te twoje spostrzeżenia. Czy rzeczywiście 6D pod każdym względem przeważa w praktyce nad 5D2 i dopłata 2-2,5tys. zł do takiej zamiany/używany 5D2 na nowy 6D/ ma istotnie uzasadnienie?
Wg mnie 6D jest lepszym aparatem w każdym aspekcie, chyba że ktoś ma fiksację na metalową górną pokrywę i migawkę 1/8000.
Wg mnie 6D jest lepszym aparatem w każdym aspekcie, chyba że ktoś ma fiksację na metalową górną pokrywę i migawkę 1/8000.
Metalowa pokrywa IMO bez istotnego znaczenia, migawka 1/8000 jakieś znaczenie może mieć, chociaż na ogół można się bez niej obejść.
A co myślisz o obecnej wysokości dopłaty ok. 4tys. zł do 5D3 w stosunku do 6D? :)
strideer
29-10-2013, 12:50
Metalowa pokrywa IMO bez istotnego znaczenia, migawka 1/8000 jakieś znaczenie może mieć, chociaż na ogół można się bez niej obejść.
A co myślisz o obecnej wysokości dopłaty ok. 4tys. zł do 5D3 w stosunku do 6D? :)
Myślę, że lustrzanki się kończą :-)
Ja i tak nie ostrzę automatycznie, więc zbajerzony AF w trójce plus szybkostrzelność niewiele mi są potrzebne. Za cztery tysie można kupić fajne szkło albo gdzieś pojechać z tym sprzętem :-)
Kończą się kończą,...
Lada moment będą (a może już są?) ta topie hipsterowe modne bezlusterkowce o wyglądzie retro obowiązkowowo z jasnym skórzanym etui na pasku, androidem i dostępem do fejzbuka... bleegh!! :|
Dopóki ziemia krąży wokół słońca to nie temat dla mnie.
strideer
29-10-2013, 13:37
Luzik, w latach 80-90-tych też raczej nikt nie przypuszczał, że Hasselki 500 i Mamcie RB/RZ będą 30 lat później używane jedynie przez pasjonatów antyku. A technologia zasuwa coraz szybciej :-)
Myślę, że lustrzanki się kończą :-)
Ja i tak nie ostrzę automatycznie, więc zbajerzony AF w trójce plus szybkostrzelność niewiele mi są potrzebne. Za cztery tysie można kupić fajne szkło albo gdzieś pojechać z tym sprzętem :-)
Skoro tak, to chyba nie ma sensu kupować ani 6D ani 5D3, lepiej pozostać jeszcze trochę z 5D2 :)
Odkopię trochę temat i opowiem jak to było w moim przypadku.
Jeszcze kilka tygodni temu byłem dumnym posiadaczem EOS 60D. Niestety po głowie chodził mi FF. Jak dla mnie 5D mk ii można powiedzieć nie istniał (przez wzgląd na nowa polityke Canon'a względem nowych flashy), więc został 6D i 5D iii.
Długo zastanawiałem się co wybrać, znając plusy i minusy nowych korpusów wybrałem 5D. W 6D kusiło wifi oraz możliwość nabycia nowego szkła, niestety prawdopodobnie za jakiś czas żałowałbym braku dobrego autofocus'a.
Wracając do 6D, nowy wybierak nie jest taki zły, może to tylko moje odczucie - wszak zaczynałem z 450D i 60D gdzie został zapoczątkowany.
Raczej każdy wie ile może wydać i czego będzie potrzebował - ja wybrałem 5'tke ale 6'tka też nie jest taka zła.
Odkopię trochę temat i opowiem jak to było w moim przypadku.
Jeszcze kilka tygodni temu byłem dumnym posiadaczem EOS 60D. Niestety po głowie chodził mi FF. Jak dla mnie 5D mk ii można powiedzieć nie istniał (przez wzgląd na nowa polityke Canon'a względem nowych flashy), więc został 6D i 5D iii.
Długo zastanawiałem się co wybrać, znając plusy i minusy nowych korpusów wybrałem 5D. W 6D kusiło wifi oraz możliwość nabycia nowego szkła, niestety prawdopodobnie za jakiś czas żałowałbym braku dobrego autofocus'a.
Wracając do 6D, nowy wybierak nie jest taki zły, może to tylko moje odczucie - wszak zaczynałem z 450D i 60D gdzie został zapoczątkowany.
Raczej każdy wie ile może wydać i czego będzie potrzebował - ja wybrałem 5'tke ale 6'tka też nie jest taka zła.
Możesz rozwinąć, bo chyba coś umkło mojej uwadze.
Możesz rozwinąć, bo chyba coś umkło mojej uwadze.
ST-E3-RT jest ograniczony jeśli pracuje ze starszą kamerą.
600EX-RT gdy używa radia też posiada te ograniczenia (HSS shooting is not posible, flash sync speed is 1 increment slower, group flash is not posible) - 51 strona manuala.
600EX-RT gdy używa radia też posiada te ograniczenia (HSS shooting is not posible, flash sync speed is 1 increment slower, group flash is not posible) - 51 strona manuala.
Dzięki, zerknąłem do manuala i faktycznie ograniczenia te dotyczą body wyprodukowanych przed 2011.
Od 6 listopada w UK jeden ze sklepow oferuje 6d dodajac 600ex-rt za free.
Jakis to zawsze argument 5d2 vs 6d.
No super! Niedługo jeden ze sklepów w UK do 600ex-rt doda 6d za free...:D
Jakis to zawsze argument 5d2 vs 6d.
Jakiś link?
Jakiś link?
Canon EOS 6D Digital SLR Camera Body Only - Jessops - Digital SLRs (http://www.jessops.com/online.store/categories/Digital%20SLR%20Cameras/products/Canon/EOS%206D%20Digital%20SLR%20Camera%20Body%20Only-87322/Show.html)
Nie wiem jak długo to będzie trwało, niedawno dorzucali bg-e11 do mk3
Canon EOS 6D Digital SLR Camera Body Only - Jessops - Digital SLRs (http://www.jessops.com/online.store/categories/Digital%20SLR%20Cameras/products/Canon/EOS%206D%20Digital%20SLR%20Camera%20Body%20Only-87322/Show.html)
Nie wiem jak długo to będzie trwało, niedawno dorzucali bg-e11 do mk3
Dzięki :)
Wakabayashi
14-11-2013, 19:39
To ja tak z nieco innej beczki : W niektórych ofertach dot. 5dmk2 sprzedawcy podają że body nie służyło do robienia filmów - w takim kontekście jakby to miało być zaletą. Czemu ?
digital.photography
14-11-2013, 19:54
To ja tak z nieco innej beczki : W niektórych ofertach dot. 5dmk2 sprzedawcy podają że body nie służyło do robienia filmów - w takim kontekście jakby to miało być zaletą. Czemu ?
Zaleta miałaby wyglądać w ten sposób, że matryca aparatu "nie dostała po tyłku" przy realizacji materiałów video. Nie ma jednak sposobu na weryfikację czy aparat rzeczywiście nie kręcił filmów. Druga kwestia, nie wiem na ile prawdą jest, że długotrwałe kręcenie filmów w trybie Live View rzeczywiście negatywnie wpływa na matrycę aparatu. Być może głos zabiorą bardziej doświadczeni koledzy z forum.
Był wątek na ten temat (chyba) na videodslr forum, ktoś porównywał dwie puszki 5D2 jedną służącą do zawodowego filmowania z nową i różnic żadnych w obrazowaniu nie było.
Podobno długie filmowanie w 1080p na wyższych czułościach powoduje większe zaśmiecenie obrazu - matryca się nagrzewa (jak się zabardzo nagrzeje aparat ma bezpiecznik - wył. się) ale po przestudzeniu wszystko wraca do normy.
W gronie filmowców faktycznie czasem krąży obiegowa opinia że długotrwałe kręcenie może skrócić żywotność matrycy, ale prędzej chyba odadzą ducha inne podzespoły niż sama matryca, dobrym na to potwierdzeniem jest to że w Pro kamerach mieszczą się również CMOSy i to w ilośći sztuk trzech (każda na jeden kolor) i jakoś te kamery działają długimi latami, wydaje mi się że bardziej od filmowania przetwornik po d.pie dostaje podczas dłuuugich ekspozycji w trybie foto.
Inna sprawa to migawka, która to podczas filmowania jest cały czas otwarta - czyli potencjalnie może mieć to wpływ na jej żywotność ponieważ elektrommagnes nią sterujacy jest cały czas pod napięciem "naciągając" sprężynę migawki nie dopuszczając do zamknięcia kurtyny. Ale to też "domysły" możliwe też że mechanizm przytrzymywania otwartej migawki w trybie video jest inny niż w foto - nie ma na ten temat chyba oficjalnego stanowiska producenta.
tkosiada
17-11-2013, 19:52
a to
http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Canon-EOS-6D-20-2MP-Digital-SLR-Camera-Body-UK-3-Year-Warranty-Included-/130922270130?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item1e7b934db2
Swieta swieta I pojawil sie dylemat. 6d czy 5dmk3. Obecnie jest pare interesujacych ofert w UK. Do 5d mozna dostac 40mm f2.8 albo gripa a do 6d dostajemy statyw karbonowy manfrotto z glowica. Ostatnio pierwszy raz macalem 6d I rozmiar byl o dziwo ok przy moich duzych lapkach. Nadal jednak nie mialem okazji postrzelac 6d I mk3. Czy naprawde warto wladowac dodatkowa kase w lepszy AF? No I te 1/4000s troche mnie zniecheca...
Ponoc w przyszlym roku ma wyjsc nowa 5. Moze warto poczekac...
A potem 6 moze tez warto poczekac? Watpie zeby tak szybko wypuscili kojeny model. Tak czy siak ja robie zdjecia a nie czekam na nowsze modele
strideer
11-12-2013, 22:56
Zapomnij.
Chyba problem rozwiazany. Zadalem sobie pytanie ktory aparat wybral bym jak bym mial go dostac za darmo.
Nie zastanawialem sie... mk3
To chyba tylko perspektywa wydania tylu pieniazkow proboje przekonac mnie ze 6d tez da rade. No I napewno by dal ale czy chce sie meczyc I uzywac na sile srodkowego punktu zeby szklo trafilo? Chyba nie. Jako ze bedzie to dla mnie kon roboczy na kolejne 4-5 lat chyba jednak warto dolozyc.
Jutro jade do sklepu jeszcze raz je pomacac ale to juz chyba bedzie tylko formalnosc I wroce do domu z MK3
Z tym macaniem to uwazaj bo jeszcze z 1dx wrocisz ;)
Jak pomacasz skutecznie, to już na dobre pozbędziesz się wątpliwości :)
Przecież to zupełnie różne klasy sprzętu.
Skoro ten sprzet ma zarabiac i Cie stac, to chyba wybor jest prosty.
Ja jakbym sie zastanawial tak jak Ty co chcialbym dostac za darmo... to z torbami bym poszedl ;)
--- Kolejny post ---
Skoro ten sprzet ma zarabiac i Cie stac, to chyba wybor jest prosty.
Ja jakbym sie zastanawial tak jak Ty co chcialbym dostac za darmo... to z torbami bym poszedl ;)
tylko będzie na starcie kosztowała 13 tysi do 5,5 za 6D. Pewnie bedzie wypasiona i będzie marzeniem lub spełnieniem marzeń każdego z nas (do momentu wyjścia 1Dx mark II). le jej cena zrobi sie w miarę racjonalna w okolicach 2016 roku... :D
Nie nowy 5D4 to nie będzie alternatywą dla tych co się zastanawiają nad 6D...
pan.kolega
12-12-2013, 17:41
Pewnie bedzie wypasiona i będzie marzeniem lub spełnieniem marzeń każdego z nas ..
Mam nadzieję, że nic takiego nie nastapi. Biorac pod uwagę przewagę Canona z tym przestarzałym i kiepskim towarem jaki oferuje obecnie, to by skutkowało natychmiastowym bankructwem sympatycznego Nikona, a przecież tego nikt nie chce.:o
Z tym macaniem to uwazaj bo jeszcze z 1dx wrocisz ;)
Naszczescie w Jessopsie nie maja jedynek. Bylem, pomacalem, zdecydowalem. 6d bylo ok w mojej dloni puki nie zlapalem 5d a potem znow 6d. Poprostu czegos mi brakowalo pod palcami ale to pewnie wina moich sporych dloni. No coz chyba nie jestem stworzony do 6d ;)
Naszczescie w Jessopsie nie maja jedynek. Bylem, pomacalem, zdecydowalem. 6d bylo ok w mojej dloni puki nie zlapalem 5d a potem znow 6d. Poprostu czegos mi brakowalo pod palcami ale to pewnie wina moich sporych dloni. No coz chyba nie jestem stworzony do 6d ;)
No widzisz - jakoś to sobie wytłumaczyłeś, a uzasadnienie zakupu jest najważniejsze :)
Wow, wow I jeszcze raz wow. AF w mk3 mnie powalil. Od wczoraj ostro testowalem 24LII I 35L na 1.4 I praktycznie wszystko w punkt. Z mk2 I mk1 nigdy nie uzywalem szkiel na 1.4 bo zadko kiedy trafialy tam gdzie chcialem no chyba z w dzien na dworze.
Strzelilem wczoraj pare fotek w prawie ciemi, iso6400 1/25 f1.4 I wszystko trafione!
Najgorsze jest to ze zaczolem sie zastanawiac ktora nerke sprzedac zeby kupic jeszcze jedne mk3 :lol:
sprzedaj obie to kupisz 1DX;)
Uważasz, że różnica jest warta znoszenia dializoterapii :confused:
Jak bym bral za sluby po 2-3tys funtow to czemu nie.
Jak bym bral za sluby po 2-3tys funtow to czemu nie.
Tylko po co wtedy handlować nerkami :)
Tigger69
17-12-2013, 08:24
No i Mad_Mac mnie prawie przekonał ;) też stoje przed takim dylematem. Sprzedałem jedną mark II i chciałbym głównie lepszy Af i Iso. Z tym, że ja w 90% używałem tylko centralnego punktu AF.
I tu moje pytanie do osób które testowały oba sprzęty(6D i 5DIII) czy cenralny punkt AF jest faktycznie lepsze w III niż w 6D?
AF w 5DmkIII jest kompletnie bez zarzutu. Jest to w koncu AF z jedynki. Porownujac jego wyczyny do 5DmkI and mkII to jest totalna przepasc. w 6D jest proteza a nie porzadny AF. Tak samo jak poprzednich piatkach, tylko centralny dziala super, reszta to tylko element dekoracyjny matowki:)
AF w 5DmkIII jest kompletnie bez zarzutu. Jest to w koncu AF z jedynki. Porownujac jego wyczyny do 5DmkI and mkII to jest totalna przepasc. w 6D jest proteza a nie porzadny AF. Tak samo jak poprzednich piatkach, tylko centralny dziala super, reszta to tylko element dekoracyjny matowki:)
Nie zgadzam sie, boczne tez dzialaja bardzo dobrze. Jedyne co jest w 6D do bani, to servo i rozmieszczenie bocznych punktow. Dodam, ze poprzedni aparat jakiego uzywalem, to D700 nikona a on mial AF calkiem calkiem...
Boczne tez dzialaja w 5D mkI i II, ale wszyscy wiemy jak :) Ja na poczatku w 2008 jak kupilem 5DmkI myslalem ze cos jest nie tak z moja puszka:)
Boczne tez dzialaja w 5D mkI i II, ale wszyscy wiemy jak :) Ja na poczatku w 2008 jak kupilem 5DmkI myslalem ze cos jest nie tak z moja puszka:)
Nie wiem jak dzialaja w MKI i MKII, ale wiem jak dzialaja w 6D i uwazam, ze sa w zupelnosci uzyteczne. Skad bierzesz swoja wiedze?
Nie wiem jak dzialaja w MKI i MKII, ale wiem jak dzialaja w 6D i uwazam, ze sa w zupelnosci uzyteczne. Skad bierzesz swoja wiedze?
no przeciez ogolnie wiadomo, ze jak korpus nie jest dedykowany do kotleciarstwa, to sie nim nie da robic zdjec...
w szczegolnosci np. reportazu sie nie da robic bez 5D mkIII a juz na pewno 1Ds-a:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.formula1.com/wi/gi/597x478/Cclz/sutton/2013/dpl1324no104.jpg)
zrodlo: http://www.formula1.com/wi/gi/597x478/Cclz/sutton/2013/dpl1324no104.jpg
no nie da, no...
no nie da, no...
Jakby się dało, to ten pan nie miałby takiej miny ;-)
Oczywiscie a juz na bocznych, to nawet w krowe stojaca na polu nie da sie trafic nawet jakby w kratke byla, bo przeciez to liniowe punkty sa i na jednolitym tle ostrosci nie zlapia ;)
https://canon-board.info/imgimported/2013/12/10421815063_bd96b75249_b-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7310/10421815063_bd96b75249_b.jpg)
Jakby się dało, to ten pan nie miałby takiej miny ;-)
i na tych wszystkich (zrobionych starymi 5-tkami) fotach, co nakosily nagrod w reporterskich konkursach tez nic nie bylo ostre, bo sie nie dalo.
albo one wszystkie byly popelnione jeszcze przed premiera mkIII, no bo po tej premierze to juz definitywnie, konkluzywnie, 100% pewnie
i rozstrzygajaco 5D mkI i mkII maja AF nadajacy sie tylko do szachow (i to tych niesymultanicznych!). na pewno. absolutnie...
Stad, ze mam obydwie piatki a 6D testowalem?:)
W 5DmkI uzyteczny jest tylko i wylacznie srodkowy punkt AF. W 5DmkIII wszystkie :)
Stad, ze mam obydwie piatki a 6D testowalem?:)
W 5DmkI uzyteczny jest tylko i wylacznie srodkowy punkt AF. W 5DmkIII wszystkie :)
O MkI I MKII, nie dyskutuje (podkreslam po raz drugi) a 6d testowales? Moze niezbyt dokladnie... ja go nie testuje, tylko uzywam i wiem co pisze, wiec moze nie powielaj zaslyszanych opinii, bo tak sie rodza internetowe legendy. Definitywnie boczne punkty w 6D sa jak najbardziej uzyteczne. To pisalem ja, uzytkownik 6D, wczesniejszy posiadacz nikona D700. :)
liquidsound
17-12-2013, 14:42
no przeciez ogolnie wiadomo, ze jak korpus nie jest dedykowany do kotleciarstwa, to sie nim nie da robic zdjec...
w szczegolnosci np. reportazu sie nie da robic bez 5D mkIII a juz na pewno 1Ds-a:
http://www.formula1.com/wi/gi/597x478/Cclz/sutton/2013/dpl1324no104.jpg
no nie da, no...
Z tego co ja widzę, to tam jest 14L, więc nawet w starej piątce AF da radę przy takiej głębi... :D
Z tego co ja widzę, to tam jest 14L, więc nawet w starej piątce AF da radę przy takiej głębi... :D
no to w koncu jednak daje rade... ?
zeby uprzedzic pytania: to nie ja zaczalem z deklamowaniem co daje rade a co nie bez uprzedniego ustalenia warunkow brzegowych ;) naprawde. takie debaty w 99% przypadkow na tym forum zaczynaja sie od oswiadczen osob uprawiajacych kotletografie... ;)
osobiscie mialem 5D mkI, mam mkII i od weekendu 6D. kazdy z tych korpusow do moich potrzeb mial wystarczajacy AF. dopiero musialem 5D mkII utopic w wodzie (gdzie diabli wiedza co zostalo w pryzmacie) i potem pol roku do czyszczenia nie nosic, zeby AF przestal dzialac tak, zebym zauwazal w tym problem - co jeszcze nie dyskwalifikuje tego korpusu do robienia fot ;)
niewapliwa prawda jest przy tym, ze mialem lepszy AF w 40D. jak i to ze ten w 6D, nawet jesli wolniejszy niz 40D, jest dla mnie dostatecznie szybki i przy tym fenomenalnie sprawny w slabym swietle...
ale ja robie tylko landszafty. hobbystycznie. sie jakos tak zlozylo, ze mozna i taka odmiane fotografii uprawiac, nawet jesli nie przynosi kasy... ;)
ja nie testowałem 6d
mam 5d od kilku dni i miałem 4 lata 40d
AF faktycznie laguje, ale przy zdjęciach statycznych, nawet na bocznych punktach odsetek spudłowanych strzałów nie jest jakiś straszny - iso 1600 i ciemnica w pomieszczeniu
normalnie da się robić ostre zdjęcia
czekam na okazję jak to będzie wyglądało przy dobrym świetle i 70-200, ale na bank nie będzie gorzej
nie popadajmy w paranoje...
liquidsound
17-12-2013, 15:25
Akustyk,
hehe jak dla mnie w 5D classic AF był wystarczający, w 6D jest bardzo dobry bo można używać bocznych.
Dajcie juz spokoj panowie. Ja tez uzywalem bocznych w 5dmkI I mkII ale nie na przyslonach wiekszych niz 1.8 I to I tak byl spory odsetek nietrafionych(mowie o weselu a nie sesji w dzien). Wczoraj robilem dzieciaka fotki na dworze o godzinie 18:00 przys swietle lampek z ozdob swiatecznych. Iso5000 na f1.4 do 1.8. Nie wazne ktory punkt wszystko trafione(uzywam tylko krzyzowych).
Przepychacie sie jak male dzieci I jedni mowia ze nie dzialaj inni ze dzialaja bardzo dobrze.
Ja to podsumuje.
W porownaniu do mki I mkII wyglada to tak.
Wybrazcie sobie ze zamiast punktow bocznych ktore dzialaja, macie punkty takie jak srodkowe. Do tego sa czulsze o 1EV I macie ich 49.
PRZEPASC!
Kurcze, te nowe puszki jak 5DmkIII oraz 6D maja tak wysokie uzywalne ISO ze praktycznie nie ma problemu robic zdjec w polmroku. Maksymalne ISO 3200 w starszych modelach niestety nie daje rady w wielu przypadkach, choc mimo wszystko jest jak najbardziej uzywalne.
W nowych puszkach nawet ISO 16000 wyglada tak dobrze jak ISO 3200 w starszych, szok! Robiac w mniejszych rawach, redukcja szumow jest jeszcze lepsza.
Dajcie juz spokoj panowie. Ja tez uzywalem bocznych w 5dmkI I mkII ale nie na przyslonach wiekszych niz 1.8 I to I tak byl spory odsetek nietrafionych(mowie o weselu a nie sesji w dzien). Wczoraj robilem dzieciaka fotki na dworze o godzinie 18:00 przys swietle lampek z ozdob swiatecznych. Iso5000 na f1.4 do 1.8. Nie wazne ktory punkt wszystko trafione(uzywam tylko krzyzowych).
Przepychacie sie jak male dzieci I jedni mowia ze nie dzialaj inni ze dzialaja bardzo dobrze.
Ja to podsumuje.
W porownaniu do mki I mkII wyglada to tak.
Wybrazcie sobie ze zamiast punktow bocznych ktore dzialaja, macie punkty takie jak srodkowe. Do tego sa czulsze o 1EV I macie ich 49.
PRZEPASC!
To ma byc podsumowanie tego, czy w 6D dzialaja boczne punkty AF? Sorry, ale nie rozumiem...
Tigger69
18-12-2013, 00:03
heheh to może ja powtórzę moje pytanie ;)
" ja w 90% używałem tylko centralnego punktu AF.
I tu moje pytanie do osób które testowały oba sprzęty(6D i 5DIII) czy centralny punkt AF jest faktycznie lepsze w III niż w 6D?"
I chodzi mi tylko i wyłącznie o centralny. Wiadomo, że III ma lepsze boczne niż 6D (bo są to punkty krzyżowe) co nie oznacza, że w 6D są one słabe i nieużyteczne. Ale mi chodzi o centralny. Jest ktoś kto miał okazję to przetestować?
Dzięki za info :)
heheh to może ja powtórzę moje pytanie ;)
" ja w 90% używałem tylko centralnego punktu AF.
I tu moje pytanie do osób które testowały oba sprzęty(6D i 5DIII) czy centralny punkt AF jest faktycznie lepsze w III niż w 6D?"
I chodzi mi tylko i wyłącznie o centralny. Wiadomo, że III ma lepsze boczne niż 6D (bo są to punkty krzyżowe) co nie oznacza, że w 6D są one słabe i nieużyteczne. Ale mi chodzi o centralny. Jest ktoś kto miał okazję to przetestować?
Dzięki za info :)
Tutaj masz od 12:05 omówioną kwestię Autofocusa, a cały film krok po kroku pokazuje porównanie obydwu puszek. Człowiekowi wyszło w teście, że 6D ma lepszą czułość centralnego punktu, zgodnie z resztą ze specyfikacją - w odpowiednio słabym świetle 5D3 nie był już w stanie wyostrzyć na krzyżyk narysowany na tablicy testowej, a 6D jeszcze ostrzył.
http://youtu.be/5eiFBV70Z5E?t=12m5s
Czy występuje duża różnica między tymi dwoma aparatami jeśli chodzi o jakość matrycy i procesor ??
Kolekcjoner
19-12-2013, 15:05
Matryce są inne, procesory te same. W kwestii jakości ciężko się wypowiadać ale doświadczenie pokazuje że jakość tych podzespołów w Canonach jest niezła ;).
Ba wyszedłbym z tezą, że jeżeli nie widać różnicy to poco przepłacać :P
Ba wyszedłbym z tezą, że jeżeli nie widać różnicy to poco przepłacać :P
To jest bardzo dobra teza z jednym zastrzeżeniem. Jeśli ktoś chce się więcej "pobawić" w kręcenie filmów to wtedy górę bierze 5d3.
A tak... po co przepłacać. :)
grzegorzki
23-12-2013, 07:20
http://www.formula1.com/wi/gi/597x478/Cclz/sutton/2013/dpl1324no104.jpg
no nie da, no...
gościu dostał zeza bo założył rybie oczko
gościu dostał zeza bo założył rybie oczko
IMO usiłuje pozbyć się swojego obuwia z kadru :mrgreen:
Pytanie dotyczące karty sd
Canon 6d - jaka maksymalna prędokość kart SD jest obsługiwana przez ten aparat , kupić kartę SD czy micro SD z adapterem . Zdjęcia seryjne , nagrywanie filmów sporadyczne .
maciek12ss
25-12-2013, 22:05
Czy warto kupować 5dII kiedy 6D jest coraz tańsze?? długo nad tym myślałem... 5d II nie da mi lepszego af nie da mi lepszej martyrcy.. a więc kupić go dla guzików, dla lepszego trzymania w rece i dla szpanu ?? chyba nie warto. Swoją droga o jak ktoś ma 5dmII i 6d mała prośba wrzućcie samego szkła. na różnym iso. 1600, 3200 6400 itd. .Bo wszyscy się domyślają różnicy w obrazku a przecież można to pokazać. jak jest niewielka różnica to 1000 w kielni i5d na szyji i do tego na szkło jakieś zostaje.
Fotopstryczek
25-12-2013, 22:40
Moim zdaniem dobry argument za 5D2 to gwarancja na migawkę.
długo nad tym myślałem... 5d II nie da mi lepszego af nie da mi lepszej martyrcy.. a więc kupić go dla guzików, dla lepszego trzymania w rece i dla szpanu ?? chyba nie warto. Swoją droga o jak ktoś ma 5dmII i 6d mała prośba wrzućcie samego szkła. na różnym iso. 1600, 3200 6400 itd. .Bo wszyscy się domyślają różnicy w obrazku a przecież można to pokazać. jak jest niewielka różnica to 1000 w kielni i5d na szyji i do tego na szkło jakieś zostaje.
Postep coraz lepszy szkoda tylko ze nie niesie to za soba lepszych zdjec:p
Moim zdaniem lepiej kupić 6d niż 5d mark II ze względu na lepsze wysokie ISO.
Moim zdaniem dobry argument za 5D2 to gwarancja na migawkę.
6D nie ma gwarancji na migawkę?
maciek12ss
26-12-2013, 02:13
"niby"100000.
"niby"100000.
Dlaczego "niby"?
Jeśli ma na "tylko" to dla mnie akurat ta liczba jest tak abstrakcyjna że nie robi mi różnicy czy to by było 100, czy 150 tysięcy.
Fotopstryczek
26-12-2013, 04:17
Nigdzie w sieci nie znalazłem oficjalnego stanowiska firmy Canon na temat gwarancji na migawkę 6D.
Jeśli coś macie, może mnie oświecić ;)
6D to amatorska puszka i nie ma gwarancji przebiegu niestety :(
6D to amatorska puszka i nie ma gwarancji przebiegu niestety :(
Taka sama amatorska jak 60d i 70d, one też nie mają gwarancji przebiegu?
Nigdzie w sieci nie znalazłem oficjalnego stanowiska firmy Canon na temat gwarancji na migawkę 6D.
Jeśli coś macie, może mnie oświecić ;)
Bo nigdzie takiego nie było - coś, gdzieś, kiedyś, jakiś manager z niewiadomej sieci coś czknął ale co dokładnie to nikt nie wie, któraś minuta filmu prezentacji w bankier.tv, marketingowy bełkot serwisu - a wystarczyło powiedzieć tak lub nie lub że niemcy dostają a my nie, albo powiedzieć "nie wiem", temat nie był tak palący jak kurz w żółtej konkurencji ale był opylany podobnie jak obiektyw gruchą podczas zmieniania na w/w korpusie konkurencji w w/w całkiem fajnym programie.
Udawanie idioty (w sensie nie rozumiem prostego pytania) jest od dawna sprawdzoną techniką rozwiązywania trudnych tematów.
Taka sama amatorska jak 60d i 70d, one też nie mają gwarancji przebiegu?
Jest jakiś namacalny dowód na Twoje słowa ???
IMHO Canon nie deklaruje gwarantowanego przebiegu dla tego modelu.
Jest jakiś namacalny dowód na Twoje słowa ???
IMHO Canon nie deklaruje gwarantowanego przebiegu dla tego modelu.
Nie wiem jaką politykę ma Canon. Po prostu jestem ciekawy czy 60D i 70D też nie mają gwarancji migawki.
Do tej pory byłem przekonany że seria dwucyfrowa ma gwarancję przebiegu. Oczywiście nic to nie zmienia w kontekście 6D. 70D może mieć gwarancję, a 6D nie mieć.
Nigdzie jak dotąd nie zamieszczono oficjalnej informacji o gwarantowanym przebiegu 6D przez Canona.
Wszystko co ludzie gdzieś tam mówią i piszą, to tylko niestety domysły i pobożne życzenia.
"...6D nie ma gwarancji przebiegu migawki..."
czy jest to powód do kupowania starszych puszek 5DmkII ?
Co to jest za pytanie ? Jeżeli szukasz powodu dla którego warto kupić 5DII, to musisz po prostu porównać obydwa. Powody na pewno się znajdą np. konstrukcja, cena ............itp.
Nie określiłeś swoich potrzeb, więc czego oczekujesz ?
miałem 5dII mam 6d, próbuję wrócić do tematu cen używanych 5DII !!
PRUBÓJ dalej ;)
A w kwestii 5dmk2 vs 6d to chyba wszystkie różnice były na forum wymienione już 100 razy i potencjalni kupujący muszą sami zdecydować na czym bardziej im zależy.
PRUBÓJ dalej ;) (dzięki poprawiono)
Sprawa matrycy też była juz wielokrotnie poruszana.
Sprawa matrycy też była juz wielokrotnie poruszana.
A coś z nią nie jest dobrze? i którego?
Wszystko z nią dobrze, tylko zdania są podzielone która lepsza :)
miałem 5dII mam 6d, próbuję wrócić do tematu cen używanych 5DII !!
możesz podać więcej szczegółów ? coś nie tak z 6d? co ci najbardziej przeszkadza w 6d względem 5d? napisz proszę....
pozdrawiam
Paweł
6d podoba mi się i to bardzo, wątek dotyczy cen 5dII a nie gwarancji na matrycę w 6D
6d podoba mi się i to bardzo, wątek dotyczy cen 5dII a nie gwarancji na matrycę w 6D
A o to chodzi - raczej gwarancji na migawkę? rozsądek podpowiada że nie ma gwarancji na migawkę, wszyscy wypowiadający się kluczą i ściemniają nie znalazłem odpowiedzi - "tak jest gwarancja na 100000 klapnięć" lub "nie ma gwarancji na 100000 klapnięć", ciągła ściema - to chyba charakter sprzedaży w naszej gospodarce i totalna niechęć do wypowiedzenia prawdy zawierającej się w prostych słowach - "nie wiem".
FrancisBegbie
30-12-2013, 21:42
Witajcie,
Zastanawiam się nad przejściem na FF i tutaj znowu dylemat. Główne zastosowanie do krajobrazy, architektura i panoramy sferyczne. Potrzebuję więc pikseli, rozdzielczości. Dobrze byłoby, aby puszka była solidna (np. wysunięta na 14 metrowym maszcie, na różnych warunkach wiatr, lekki deszcz, pył). Z jednej strony solidna, wytrzymała konstrukcja z drugiej lekka i możliwie kompaktowa. AF jakoś szczególnie nie jest mi potrzebny, ważna jest też jakość obrazka, plastyka.
Zastanawiam się nad 6d i 5d mark II (na III nie stać mnie). Co byście polecili? kompletny mętlik.. jeszcze do niedawna nie brałem pod uwagę 6d (z uwagi na konstrukcję i piksele). Teraz w sumie można mówić o korzyści z uwagi na iso i rozdzielczość, na rozpiętość tonalną, nowszą konstrukcję itd.
strideer
30-12-2013, 23:28
Witajcie,
Zastanawiam się nad przejściem na FF i tutaj znowu dylemat. Główne zastosowanie do krajobrazy, architektura i panoramy sferyczne. Potrzebuję więc pikseli, rozdzielczości. Dobrze byłoby, aby puszka była solidna (np. wysunięta na 14 metrowym maszcie, na różnych warunkach wiatr, lekki deszcz, pył). Z jednej strony solidna, wytrzymała konstrukcja z drugiej lekka i możliwie kompaktowa. AF jakoś szczególnie nie jest mi potrzebny, ważna jest też jakość obrazka, plastyka.
Zastanawiam się nad 6d i 5d mark II (na III nie stać mnie). Co byście polecili? kompletny mętlik.. jeszcze do niedawna nie brałem pod uwagę 6d (z uwagi na konstrukcję i piksele). Teraz w sumie można mówić o korzyści z uwagi na iso i rozdzielczość, na rozpiętość tonalną, nowszą konstrukcję itd.
Przemyślałeś kwestię obiektywów do tego celu? Do APS-C masz kilka niedrogich fiszek, jakieś w miarę sensowe UWA za w miarę sensowne pieniądze też znajdziesz. Do pełnej klatki dobre szkło do archi to TS-E 17/24 lub Zeiss 15 mm - wszystkie kosztują powyżej 8 tysięcy za nowe. Każdy tańszy szeroki obiektyw (być może poza fiszkami) da Ci mało fajne brzegi, co może być kłopotliwe przy łączeniu serii obrazów w całość. Może uszczelniony i sprawdzony 7D plus jakieś szkło do APS-C byłoby dla Ciebie lepszym (bo tańszym) rozwiązaniem?
FrancisBegbie
31-12-2013, 17:26
Witaj,
Mam aktualnie 7d - i wiem, że zmiana może wyglądać bardzo głupio. Jednak dla mnie obraz jaki daje ta puszka przy szkłach jakie są dostępne jest rozczarowujący tj. ziarno jest olbrzymie, słaby jest też zakres tonalny. Zdjęcia z UWA np. 10-20 sigma, 10-22 canon to wg. mnie trochę słabo.. (właściwie podoba mi się obrazek z canon 17-55 IS jednak szkło tanie nie jest, nie idzie pod FF i jest strasznie nieszczelne no i to jednak nie UWA) zniekształcenia spore w pomieszczeniach zwłaszcza małych, w krajobrazach mało szczegółów. Aparat szybki, ergonomiczny, wytrzymały, dużo bajerów, ale nie wykorzystuję tego (np. af nie jest mi tak potrzebny jaki tutaj dostanę, nie jest mi potrzebna szybkostrzelność - ale przydałaby się zdecydowanie lepsza plastyka, ładniejszy obraz, mniej szumów).
Na obiektywach o dłuższej ogniskowej np. 16-35L - otrzymam zdecydowanie lepsze odwozorowanie szczegółów, mniejsze zniekształcenia, znacznie lepszej jakości szkło(niż UWA do APS-c), które staje się inwestycją w dalszy rozwój.
W panoramie sferycznej i tak jestem zmuszony do korzystania z Sigmy 8mm - lepiej to wychodzi na APS-c, jednak dla siebie używam samyang 14mm i to na FF daje znacznie lepszej jakości obrazek. Z czasem, jak okaże się, że trzeba mi coś więcej to pójdę po canona 15mm (nie 8-15) bo jakość mniej więcej ta sama a cena niższa (jak się otrzyma gdzieś ten egzemplarz) a na ogniskowej 8mm jest już sigma 8mm (mam też właściwie w plecaku samyang 8mm, który również sobie chwalę - a nie potrzebuję w nim automatyki, bo to fisz i do panoram sferycznych jest niepotrzebne).
Faktycznie zastanawia mnie jedynie łączenie kadrów w panoramę płaską - czy to nie przysporzy problemów (boki kadrów).
strideer
31-12-2013, 17:38
Dobra ostrość w rogach i niskie zniekształcenia na 16-35 lub 17-40 Canona? Zapomnij :-) Sugeruję celować od razu w TS-E 17 mm do pełnej klatki, używane można kupić za około 6 tysięcy złotych.
FrancisBegbie
31-12-2013, 19:14
Worek pieniędzy trzeba mieć i tak nie będzie człowiek zadowolony. Nie wiem kompletnie co robić w takim przypadku. Mam czas do 20 stycznia więc jeszcze się zastanowię.
Kwapiszon
31-12-2013, 19:18
To ciekawe. Oglądałem ostatnio zdjęcia z 5D i 16-35L i jakość techniczna obrazka na kolana nie powala. Trudno tu mówić o jakości rogów. Takie rogi za takie pieniądze to walenie w rogi jest.
weź monetę i rzuć
z każdego z tych aparatów będziesz zadowolony
Kwapiszon
31-12-2013, 19:38
weź monetę i rzuć
z każdego z tych aparatów będziesz zadowolony
Obecnie są takie trendy, że ludzie są ogólnie niezadowoleni, co jednak nie zmienia niczego w kwestii wyboru :)
dla mnie jest nieprawdopodobne ile ludzi chce komuś zawierzyć 5-7 k , bo sami nie wiedza czego chcą
ja kupilem 5d i usmiech od 2 lat nie schodzi z mojej twarzy jak oglądam zdjęcia
ale ja nie robię linijek,bateryjek i innych takich *******
FrancisBegbie
31-12-2013, 20:19
Prawdopodobnie będzie to 5d mark II - z uwagi na ekonomię (na czym jednak mi zależy). Do tego wezmę jedno szersze szkło pokroju 16-35 ew. 17-40 (bo światła mi w krajobrazie i architekturze jakoś specjalnie nie trzeba) i może coś takiego jak 24-105 i na pewien okres czasu będę miał spokój. Oczywiście pewnie większość używanych z uwagi na wspomnianą ekonomię.
Zamiast marudzić, trzeba jednak robić zdjęcia (po prostu) :) i tego Wam życzę w nowym roku.
PS: W konsekwencji nie pomogłem sobie w wyborze sprzętu otwierając moją dyskusję;-/
maciek12ss
31-12-2013, 20:45
Witajcie,
wszystkie Twoje potrzeby spełnia 6 do tego wifi przy pracy z masztem ... no ale kasa zostanie przy piątce na jakieś duperele
Do 6d z wifi i maszt, podchodziłbym raczej "nieśmiało"...opcja b. fajna. Zapewnia wiele wygody, ale programik canona(lub nie) eos remote raczej za dużo ustawień nie ma. No i najważniejsza rzecz - po ok minucie rozłącza połączenie a przywrócić je można tylko z body(6d). Kiedyś bawiłem się dslr controllerem i tam przynajmniej było wszystko po kablu. Na 6d takiego połączenia nie testowałem, bo nie jest mi to potrzebne przy moich zdjęciach.
Szczęśliwego Nowego!!!
Ps moja rada dla autora wątku. Samodzielnie potestuj body. Pożycz/wypożycz. Sprawdź ergonomię, jakość zdjęć, współpracę it. W tabelkach i testach to w większości suche dane, które nie zastąpią własnych testów. Niedawno miałem dylemat jaką pełną klatke wybrać. Wybór padł na 6d. Dlaczego? Wygląd(mniejszy, lżejszy - niewiele większy od 650d, który użytkuje Żona). współpraca ze speedlightami, ergonomia(fajniejszy uchwyt). Wyższe, użyteczne iso, Co mi brakuje? Sterowania jak w 5d mk2(przyzwyczajenie jednak robi swoje), brak przycisku WB?!!!(dla mnei to porażka). i chyba tyle.
Wybrałem i problem z zastanawianiem się mam z głowy i robię zdjęcia.
Jeszcze raz pozdrówka. Miłej ZABAWY!
FrancisBegbie
01-01-2014, 12:01
Nad połączeniem WiFi myślałem o wykorzystaniu Aputure Gigtube Wireless II - z tego co miałem okazję zobaczyć, bardzo interesujący sprzęt do pracy z masztem. 6d całkiem ciekawie wygląda, jednak trochę pieniążków więcej kosztuje i zastanawiam się czy jest to tego warte. W tej kwocie może udałoby się kupić 5d mark II + Gigtube Aputure, Z drugiej jednak strony 6d jest nieco lżejsze i mniejsze - na 14 metrowym maszcie to ma znaczenie dla stabilizacji zwłaszcza w trudnym terenie.
Do 20 stycznia podejmę decyzję i się z nią podzielę - wszystko zapewne będzie zależało od oferty. Mieszkam w Bieszczadach tutaj ciężko o wypożyczenie sprzętu i to mnie boli bo chętnie bym to zrobił za wskazówkami kolegi z tego wątku.. Tabelki i testy to nie to samo co obraz i preferencja własna.
Wszystkiego dobrego i ciekawszych kadrów w nowym roku!
pan.kolega
02-01-2014, 00:56
To ciekawe. Oglądałem ostatnio zdjęcia z 5D i 16-35L i jakość techniczna obrazka na kolana nie powala. Trudno tu mówić o jakości rogów. Takie rogi za takie pieniądze to walenie w rogi jest.
Nie daj się walić w rogi, po co Ci tani zum, kup se stałkie 17 mm f/4 TS-E z pięknie wybulwioną przednia soczewką i bez AF a i tak zobaczysz, że rogi są marne w porównaniu z TS-E 24 mm, który jest tańszy. :lol:
Albo nabądź ze trzy Cajsy.
Troche mnie juz nudzi narzekanie na kiepskie rogi w zumach UWA.
Poszukaj lepszego szkła niz te Canony w porównywalnej cenie, wadze, i wygodzie użytkowania, to je natychmiast polubisz. Wiedza to klucz do szcześcia.
Czy ktoś posiada 6D w wersji N (bez GPS i WiFi)? Można kupić go w Polsce, czy pozostaje Zachód?
Czy ktoś posiada 6D w wersji N (bez GPS i WiFi)? Można kupić go w Polsce, czy pozostaje Zachód?
Że tak z ciekawości zapytam, a po co Ci taki?
Chętnie odpowiem - powinien być co najmniej o kilkaset zł tańszy, a ani GPS nie jest mi potrzebny, ani WiFi niezbędne.
Chętnie odpowiem - powinien być co najmniej o kilkaset zł tańszy, a ani GPS nie jest mi potrzebny, ani WiFi niezbędne.
To jak znajdziesz to chętnie się dowiem czy był tańszy... Bo może się okazać że niekoniecznie, a wersja bez GPS jest dedykowana krajom z jakimiś chorymi przepisami zabraniającymi używanie tego.
Kolekcjoner
02-01-2014, 23:24
Bardzo w to wątpię że będzie tańszy.
Jeśli nie byłby wyraźnie tańszy, to oczywiście nie ma tematu jego kupna.
Ale skoro wiadomo, że taka wersja istnieje, to jednak chciałbym choć zobaczyć, ile kosztuje.
Szkoda czasu na szukanie i czekanie, sporo ujęć Ci ucieka. Bierz 6d, to super puszka ;).
Bardzo w to wątpię że będzie tańszy.
A czemu nie miałby być tańszy? dwa czipy po 2$ sztuka i kawałek programu za następne 2$ powinien dać kilkaset złotych różnicy. Ten temat już odpuściłem ale ktoś z forum kupił takiego na ebaju wnoszę że szary import z HK przez anglię co do ceny to się nie chwalił ale myślę że to kilkaset złotych - też bym chętnie kupił bo gpsa pewnie ani razu nie użyję, wifi owszem może być użyteczne ale bez tego da się żyć.
Kojarze, ze jak 6d wszedl do sprzedazy to roznica w cenie wynosila cos kolo 25$;) Szkoda zachodu. A u nas ponoc mozna bylo na zamowienie sciagnac tylko ze bez byl drozszy.
A czemu nie miałby być tańszy? dwa czipy po 2$ sztuka i kawałek programu za następne 2$ powinien dać kilkaset złotych różnicy. Ten temat już odpuściłem ale ktoś z forum kupił takiego na ebaju wnoszę że szary import z HK przez anglię co do ceny to się nie chwalił ale myślę że to kilkaset złotych - też bym chętnie kupił bo gpsa pewnie ani razu nie użyję, wifi owszem może być użyteczne ale bez tego da się żyć.
Tyle że niższa cena to mogła być bardziej zasługa tego że sprowadzany z HK niż tego że bez GPS i WiFi
Kolekcjoner
03-01-2014, 01:28
Tyle że niższa cena to mogła być bardziej zasługa tego że sprowadzany z HK niż tego że bez GPS i WiFi
Dokładnie. Nie mówiąc o tym że wcale bym się nie zdziwił jakby te chipy tam były 8-).
pan.kolega
03-01-2014, 08:35
Pozostaje Wschód. (dostępny w Afganistanie i w Iraku :o)
jellyeater
03-01-2014, 10:24
A czemu nie miałby być tańszy? dwa czipy po 2$ sztuka i kawałek programu za następne 2$ powinien dać kilkaset złotych różnicy.
Program kosztował pewnie XXXXX$. Ale już został napisany i żadna oszczędność. Kosztowałoby ewentualne wyłączenie danych funkcji. Ale niedużo. :)
Ja mam wersje bez GPS (z WiFi), kosztowala taniej niz z GPS. :D
Wersja China Mainland jest bez GPS, wersja HK jest ze wszystkim.
mizantropia
10-01-2014, 03:13
Uszanowanie koledzy,
mój pierwszy post na tym forum, kłaniam się serdecznie, imigrowałem z pentaxa ukochanego, ale wcześniej też 60D.
Zakupiłem właśnie 5DmkII (przebieg: 2000) z EF 50mm 1.4, plecakiem Hama Orlando 170, statywem Velbon C-600, 16GB Sandisk 60MB/s i filtrem ND za 5400pln.
Ważne było dla mnie, że to aparat o sprawdzonej renomie, pancerny, który posłuży mi latami. Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D.
Gołej i eksperymentalnej jakby nie patrzeć pełnej klatce dla mas za 6k brakło argumentów, choć trochę szkoda WiFi.
Właśnie sobie siedzę po ciemku, testuję wysokie ISO i jestem w mocnym szoku, nie marzyłem nawet, że różnica w porównaniu do APS-C będzie aż taka.
Jestem fanem jasnych stałek, więc problem fotografowania powyżej ISO 6400 nie bardzo mnie chyba dotyczy, a to co widzę na surówce na tej czułości na 5D mnie w pełni satysfakcjonuje.
Odszumiacze są coraz lepsze, po za tym piasek też można kreatywnie wykorzystać ;)
W pełnej ciemnicy AF działa, więcej mi nie trzeba.
Pozdrawiam wszystkich i w nowym roku życzę równie wielu refleksji nad własnymi umiejętnościami, co na temat sprzętu :)
Uszanowanie koledzy,
mój pierwszy post na tym forum, kłaniam się serdecznie, imigrowałem z pentaxa ukochanego, ale wcześniej też 60D.
Zakupiłem właśnie 5DmkII (przebieg: 2000) z EF 50mm 1.4, plecakiem Hama Orlando 170, statywem Velbon C-600, 16GB Sandisk 60MB/s i filtrem ND za 5400pln.
Ważne było dla mnie, że to aparat o sprawdzonej renomie, pancerny, który posłuży mi latami. Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D.
Gołej i eksperymentalnej jakby nie patrzeć pełnej klatce dla mas za 6k brakło argumentów, choć trochę szkoda WiFi.
Właśnie sobie siedzę po ciemku, testuję wysokie ISO i jestem w mocnym szoku, nie marzyłem nawet, że różnica w porównaniu do APS-C będzie aż taka.
Jestem fanem jasnych stałek, więc problem fotografowania powyżej ISO 6400 nie bardzo mnie chyba dotyczy, a to co widzę na surówce na tej czułości na 5D mnie w pełni satysfakcjonuje.
Odszumiacze są coraz lepsze, po za tym piasek też można kreatywnie wykorzystać ;)
Pozdrawiam wszystkich i w nowym roku życzę równie wielu refleksji nad własnymi umiejętnościami, co na temat sprzętu :)
Witam kolegę pentaksjanina :) ani ta budżetowa pełna klatka goła ani eksperymentalna. A jak pewnie się zorientowałeś po lekturze to obrazowanie deczko lepsze a AF rowniez. To w kwestii sprostowania. Moja jak się dowiedziała ze jest eksperymentalna to siadla w kącie i zaczęła płakać, dlatego musiałem to napisać ;) pozdrawiam
mizantropia
10-01-2014, 11:38
Ojej, to Canonierzy rozmawiają ze swoimi aparatami? ^^
Powiedz jej w takim razie, że jest nowatorska, poprawi jej się ;)
A że goła, mi chodziło, że samo body za 6tyś + te bajery co mi się udało, to byłoby już 8. Za ten ciut lepszy obrazek, ciut lepsze iso, ciut lepszy AF i WiFi jakoś płacić dwa koła uznałem że nie warto, przynajmniej dla moich potrzeb. :)
Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D
Takiego wspaniałego wrażenia z 6D byś nie odczuł, ale już przy 5DIII wrażenie byłoby więcej niż wspaniałe, bo uchwyt w stosunku do poprzednika o wiele na plus.
Tu w przypadku 6D jest znacznie lepiej, ale jak nie wykorzystujesz, to rzeczywiście dokładanie 3k jest trochę bez sensu.
No tu akurat 5DII orłem nie jest i 6D lepiej sobie radzi a 5DIII wręcz wymiata. W ciemnościach gdzie AF 5DII już odmawiał posługi, 5DIII działa dość szybko na bocznych ;).
Używałem 5DII przez prawie 4 lata, 6D kilka razy. Aktualnie gdybym miał kupić używkę 5DII za 4500pln dołożyłbym do nowego 6D. Ale to moje zdanie.
Gdzieś ktoś kiedyś słyszał, może nawet widział wersje bez wifi i gps:)...
Moze to smieszne sie wydac, ale wybralem 5DII dlatego, ze ta jak w 5D z ktorego sie przesiadalem sa przyciski menu po lewej stronie wyswietlacza a w 6D ich nie ma.
To zdecydowalo a nie to jak sprawdza sie AF czy jakosc obrazka ;) funkcjonalnosc i to jak lezy w rece.
mizantropia
10-01-2014, 22:02
Matsil: Niewykluczam zakupu/dokupienia 5DmkIII w przyszłym roku, zobaczymy co bozia przyniesie i czy na rynku cyfrowego średniego formatu się coś ruszy. Przy 2tyś. przebiegu trudno mówić, że to używka, kupiony w marcu 2013, mogę mieć gwarancje, ale potrzebuje Magic Lantern więc i tak na nic mi ona.
Wiem, że ten aparat sprzedam za 2-3 lata dużo nie tracąc, a czy 6D będzie sprzedawalny za 3 lata i z przebiegiem 80tyś? Nikt tego nie zagwarantuje ;)
Raflos: !!
Myślę że każdą puszkę z przebiegiem w okolicy 100 tys. będzie trudno dobrze sprzedać. Co z tego że jedne mają gwarancję producenta na 100 tys. a inne na 150 tys., skoro za niewiele więcej można kupić używkę od amatora z przebiegiem 20 tys. Przykładowo takie "stare ale jare" 5D wciąż można kupić z niskim przebiegiem.
A propos tematu:
Dla mnie najważniejsze jest wysokie używalne ISO i tu stawiam na 6D. Myślę że w tym przypadku najbardziej opłacalne będzie dołożenie tych 1500zł i zrezygnowanie z zakupu 5DII.
andrew84
03-03-2014, 16:02
gdybym miał kupić używkę 5DII za 4500pln dołożyłbym do nowego 6D. Ale to moje zdanie.
Ja przesiadałem się z 50D i też stwierdziłem, że wolę dołożyć do nowego 6d niż do ewentualnej naprawy używanego 5DII. Opisywane problemy w wątku 5d-mark-ii-brak-reakcji (http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/5d-mark-ii-brak-reakcji-84341/) odstraszyły mnie trochę od zakupu używanej puszki w tej cenie.
Miałem, - przepraszam nadal mam 5d i nigdy nie narzekałem na AF w 5 mkI jeśli coś nie wyszło to była raczej moja wina. Teraz podstawowym body jest 6d i nie chodzi tu tylko o AF ale szumy na 5000 nie wymagają żadnej ingerencji, automatyczny WB radzi sobie świetnie a puszka wypluwa naprawdę piękne obrazki. Fotografowałem z kolegą który ma 5dIII,i nie widzę najmniejszej potrzeby dopłacania (zaznaczam do moich potrzeb - fot.ślubna) do mkIII wolę dokupić fajne szkło.
--- Kolejny post ---
Gdzieś ktoś kiedyś słyszał, może nawet widział wersje bez wifi i gps:)...
niestety też szukałem, raczej jest nie osiągalny.
ja bez gps widzialem, sam taki posiadam :)
Przepraszam że sie tak wstrzelę w temat i pewnie odpowiedź juz gdzies tu była przez te 70 stron. Ale powiedzcie mi po co jest wifi w 6d ? Czy ewentualnie umożliwia to zrzucanie zdjęć bezpośrednio z poziomu aparartu na jakiś serwer czy strone czy może z poziomu komputera pobranie zdjęc z aparatu ?
Pytam bo poważnie rozważam zakup 6d zamiast 5d mark III ze względu na cene tak naprawde. Acz kolwiek mam obawy czy 5d nie będzie mimo wszystko robiło zdjęcia lepszej jakości ( czyt. bez ziarna, wieksza szczegółowość obiektów ).
jellyeater
05-03-2014, 08:36
No to jak 6D jest tańszy to bierz 6D. Najwyżej nie włączysz Wi-Fi.
no to nie takie proste. Miałem 5d potem 5d mark II i jakoś tak przyzwyczaiłem się do jakości tej serii. Czytając forum dalej nie wiem czy na prawde jest sens dopłacać z 2 tys do 5d mark III jeżeli sama jakość zdjęć, praca w jasnym i ciemnym się nie różni a jedynie 5d ma więcej użytecznych punktów AF
Jestem przypadkiem, który zamienił 5dmkII na 6D. Za niewielką (wówczas) dopłatą zyskałem nowy aparat z po prostu - lepszą matrycą - (ISO, subiektywnie oceniany DR). Do tego kilka przydatnych gadżetów jak bardzo fajna i dobrze działająca funkcja Auto ISO i mimo wszystko lepszy (rzadziej mylący się) AF. Decyzji nie żałowałem nawet przez minutę.
Do "kierunkowego wybieraka" można się przyzwyczaić, choć szczytowe osiągnięcie ergonomii to na pewno nie jest, a braku czasu 1/8000 sek raczej nie odczuję. Mniejsza waga to dla mnie akurat zaleta. Innych "wad" w stosunku do 5mkII nie widzę.
Tak całkiem szczerze mówiąc, to jeżeli ktoś wybiera używany 5dmkII zamiast nowego 6d - potrafię zrozumieć tylko argument ceny (czyli że jednak ta różnica zł ma znaczenie). I to jest ok, normalna sprawa.
Jestem przypadkiem, który zamienił 5dmkII na 6D. Za niewielką (wówczas) dopłatą zyskałem nowy aparat z po prostu - lepszą matrycą - (ISO, subiektywnie oceniany DR). Do tego kilka przydatnych gadżetów jak bardzo fajna i dobrze działająca funkcja Auto ISO i mimo wszystko lepszy (rzadziej mylący się) AF. Decyzji nie żałowałem nawet przez minutę.
Do "kierunkowego wybieraka" można się przyzwyczaić, choć szczytowe osiągnięcie ergonomii to na pewno nie jest, a braku czasu 1/8000 sek raczej nie odczuję. Mniejsza waga to dla mnie akurat zaleta. Innych "wad" w stosunku do 5mkII nie widzę.
Tak całkiem szczerze mówiąc, to jeżeli ktoś wybiera używany 5dmkII zamiast nowego 6d - potrafię zrozumieć tylko argument ceny (czyli że jednak ta różnica zł ma znaczenie). I to jest ok, normalna sprawa.
ok ale czy sprawa by się miała tak samo do 5d mk III ? tzn czy za dopłatą mając 6d zmieniłbyś na niego ? czy różnice są żadne i to ten sam aparat jedynie z gorszą ergonomią i ale taka samą jakościa zdjęć ? wiem że szkło jest najwazniejsze no ale...
Jakość zdjęć jest praktycznie taka sama. Różnica to AF oraz ergonomia (przede wszystkim). Ja za te 4 tys. wolę kupić szkło.
Przepraszam że sie tak wstrzelę w temat i pewnie odpowiedź juz gdzies tu była przez te 70 stron. Ale powiedzcie mi po co jest wifi w 6d ? Czy ewentualnie umożliwia to zrzucanie zdjęć bezpośrednio z poziomu aparartu na jakiś serwer czy strone czy może z poziomu komputera pobranie zdjęc z aparatu ?
Pytam bo poważnie rozważam zakup 6d zamiast 5d mark III ze względu na cene tak naprawde. Acz kolwiek mam obawy czy 5d nie będzie mimo wszystko robiło zdjęcia lepszej jakości ( czyt. bez ziarna, wieksza szczegółowość obiektów ).
Wifi przydaje się do bezpośredniego zrzucania zdjęć na komputer (np. w studio) jak również w terenie można używać aplikacji na smartfonie (android,IOS) do sterowania aparatem/przeglądania zdjęć.
Osobiście posiadam 5dmk3 oraz 6d, z doświadczenia mogę powiedzieć, że różnicy w samym obrazku praktycznie nie ma, 6d ze względu na nieco mniejszą matrycę ma nawet nieco mniejsze szumy. 5dmk3 przyjemniejszy w użyciu ze względu na joystick i dedykowane guziki (WB itp.) oraz szerszy zakres AF. Wszędzie gdzie nie muszę zabierać dwóch body biorę 6d a 5dmk3 zostaje w domu. 6d jest mniejszy, lżejszy oraz ma cichsza migawkę, plusem dla mnie jest również możliwość używania matówki precyzyjnej (5dmk3 nie ma wymiennej matówki)a do tego prosty i pewny AF który bdb. sobie radzi w scenach statecznych. Z pewnością różnicę w cenie pomiędzy 6d a 5dmk3 lepiej przeznaczyć na obiektyw. 5dmk2 w porównaniu z 6d to tragedia pod względem AF.
Wifi przydaje się do bezpośredniego zrzucania zdjęć na komputer (np. w studio) jak również w terenie można używać aplikacji na smartfonie (android,IOS) do sterowania aparatem/przeglądania zdjęć.
Osobiście posiadam 5dmk3 oraz 6d, z doświadczenia mogę powiedzieć, że różnicy w samym obrazku praktycznie nie ma, 6d ze względu na nieco mniejszą matrycę ma nawet nieco mniejsze szumy. 5dmk3 przyjemniejszy w użyciu ze względu na joystick i dedykowane guziki (WB itp.) oraz szerszy zakres AF. Wszędzie gdzie nie muszę zabierać dwóch body biorę 6d a 5dmk3 zostaje w domu. 6d jest mniejszy, lżejszy oraz ma cichsza migawkę, plusem dla mnie jest również możliwość używania matówki precyzyjnej (5dmk3 nie ma wymiennej matówki)a do tego prosty i pewny AF który bdb. sobie radzi w scenach statecznych. Z pewnością różnicę w cenie pomiędzy 6d a 5dmk3 lepiej przeznaczyć na obiektyw. 6d nie wymienił bym na 5dmk2 nawet jak by mi dopłacali.
i o takie krótkie, zwięzłe porównanie mi chodziło. Dziekuję bo faktycznie w ceni 5d mk III mam 6d z fajnym szkiełkiem :))
na necie jest wiele porównań i mówią że tańsze jest gorsze ale w tym wypadku chyba bardziej pasuje że droższe jest wygodniejsze a nie lepsze :)
i o takie krótkie, zwięzłe porównanie mi chodziło. Dziekuję bo faktycznie w ceni 5d mk III mam 6d z fajnym szkiełkiem :))
na necie jest wiele porównań i mówią że tańsze jest gorsze ale w tym wypadku chyba bardziej pasuje że droższe jest wygodniejsze a nie lepsze :)
Droższe jest wygodniejsze i solidniej zbudowane, ale zdjęcia robi takie same. Jeśli nie używasz sprzętu w trudnych warunkach, nie rzucasz nim i jesteś w stanie pogodzić się z ograniczoną ergonomią to się nie zastanawiaj, tylko bierz tańsze.
Czy ktos z posiadaczy 6d przesiadlby sie na 5d mk3. Czy odczuwa braki?
a kto by sie nie chciał przesiąść xD
Ja z checia bym sie przesiadl. Brakuje mi dobrego AF. Ale roznice w cenie wole wydac na inne cele, ale bym chcial.
ja bym jednak nie przesiadl sie. przy wyborze korpusu macalem oba i po 5D mkII to na pewno 5D mkIII wydawal sie organoleptycznie lepszy jako korpus do statywowego landszafcenia. ale z przyczyn zdroworozsadkowych (po co wydawac dodatkowy 1000 EUR?) stanelo na 6D. po prawie 3 miesiacach z tym korpusem doszedlem do wniosku, ze to jednak 5D mkII byl za duzy na moja lape a 6D po prostu lezy lepiej w mojej lapie.
jesli chodzi o fiuczery - prawda, AF w 6D tez d* nie urywa, ale do moich potrzeb w zupelnosci wystarcza, AF nie jest dla mnie kluczowa kwestia. a poza tym to 6D ma praktycznie wszystko co mi potrzeba, poza 100% celownikiem.
koniec koncow - nie wymienilbym na 5D mkIII. tysiac eurasow chetniej wydam sobie na jakies 2-3 dlugie weekendy foto. za ta kase moge smignac w jakies gorki, w cztery dni ufocic sie jak maly mis i jeszcze niezle pojesc. do Francji czy Niemiec stad blisko, a na upartego i do Angli moge smignac ;) jak dla mnie duzo lepiej wydane pieniadze na fotografie :)
Mam podobnie, sportu nie focę, używam jednego punktu autofocusa ale jak sprawdzałem pozostałe to o dziwo autofocus też działał - dla mnie jest wystarczający - ogólnie to ja nigdy na af nie narzekałem, mam ustawione af pod kciukiem bo w fotografii jaką robię to jest znacznie bardziej efektywne ustawienie, brak 100% wizjera to duża wada ale jakoś trzeba z tym pogodzić (firma w obcinaniu jest doskonała) - zastanawiam się kiedy zrozumieją że aby kadrować trzeba widzieć kadr, cały kadr - niby proste a takie trudne do zrozumienia. Podoba mi się natomiast auto iso nie używam go cały czas bo często potrzebuję focić na niskim iso, ale przy "normalnym" foceniu z ręki to bardzo udane rozwiązanie. Wielkość jest odpowiednia, mógłby być nawet mniejszy (a ręce mam spore może nawet duże), wynalazków typu grip nie używam.
Wi-fi - krótka historia: podłączyłem zadziałało, próbowałem ponownie nie chciało ruszyć, w plenerze ruszyło (od kopa w 10 sekund) ale soft jest przefilozofowany ja potrzebuję tylko inteligentny wężyk i nic więcej, żadnych transmisji, wyświetlania itp (muszę poszukać jakiegoś softa) dslr controller wypisał żebym przekonfigurował af-a na spust migawki - geniusze wydaje się im że ktoś będzie zmieniał ustawienia bo oni mają taki pogląd na sprawy (u mnie na wsi wójt na takie propozycje odpowiada: pocałujta w .... wójta) - na drugi dzień kupiłem wężyk z kablem (projektant tego gniazda wężyka też nie był geniuszem), temat włączania i wyłączania wi-fi jest przekombinowany (nie będę nazywał projektanta po imieniu ale na to zasługuje) - "na filmy wyłączyć" bo nie działa z filmami - nie sobie sam wyłączy na film a potem włączy to chyba nie jest ponad zdolności programisty po trwającym pół godziny kursie programowania. Ogólnie to na tym wi-fi jeszcze lagi nie położyłem ale byłem blisko.
GPs - nie włączyłem ale nie wykluczam że kiedyś skorzystam.
Ale ogólnie to jestem zadowolony nawet bardzo zadowolony. Różnicę wolałbym wydać na szkło bo za taką kasę można nabyć coś w miarę konkretnego lub wycieczkę w fajne miejsce.
ok ale czy sprawa by się miała tak samo do 5d mk III ? tzn czy za dopłatą mając 6d zmieniłbyś na niego ? czy różnice są żadne i to ten sam aparat jedynie z gorszą ergonomią i ale taka samą jakościa zdjęć ? wiem że szkło jest najwazniejsze no ale...
Ponieważ nie potrzebuję lepszego AF niż ten który mam w 6D - na pewno bym nie zamienił.
W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
jakie pytanie taka odpowiedź :), zapytaj czy zmieniliby cropa na ff dostaniesz podobną, ja ogólnie to uważam że wszystko poniżej 1dx to amatorska popierdułka jest, a prawdziwe zdjęcia wychodzą tylko z jasnych szkieł lajki.
ale to chyba tylko w Polsce roznica cenowa 4000 PLN nie ma zadnego znaczenia. widac bardzo bogaty kraj ;)
normalnie ludzie nie wydaja wiecej niz potrzebuja. przynajmniej w Holandii, ale tu ludzie licza sie z forsa, wiec moze dlatego :)
a tak zupelnie nawiasem mowiac - tak realnie: jakbym chcial, to bym sobie kupic 5D mkIII. biorac pod uwage (srednie tutejsze, ale jednak)
zarobki i to ile czasu rocznie poswiecam na hobby - to to jest kwota, ktora da sie uzasadnic. tylko po jaka cholere mam dokladac 1000 EUR,
jesli 6D w zupelnosci wystarcza? de facto mniejsza waga 6D, centralny punkt ostrzacy w totalnej ciemnosci i obecnosc wifi i zwlaszcza GPS
to dla mnie duze, realne zalety wzgledem 5D mkIII.
Od siebie dorzuce jeszcze mozliwosc wymiany matowek w 6D.
tkosiada
05-03-2014, 23:17
Akustyk masz racje, przy zabawie w widoczki lepszy AF nie jest tak istotny
Ale juz przy zabawie w reporterkę ma to kolosalne znaczenie, właśnie to że wszystkie punkty AF masz krzyżowe i możesz już od razu kadrować, strzał i masz fote
Nie wszyscy używają tylko centralnego, dla mnie może nie istnieć, potrzebuje boczne
Brak funduszy i ciągłe dokonywanie wyborów jak lepiej zainwestować lub z czego zrezygnować doskonale rozumiem, ale wierzcie mi boczne krzyżowe to jest to !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dla mnie wart jest by dopłacić, bo miałem 1D i wiem co to znaczy pewny AF, jeszcze wieksza zabawa
Akustyk masz racje, przy zabawie w widoczki lepszy AF nie jest tak istotny
Ale juz przy zabawie w reporterkę ma to kolosalne znaczenie, właśnie to że wszystkie punkty AF masz krzyżowe i możesz już od razu kadrować, strzał i masz fote
Nie wszyscy używają tylko centralnego, dla mnie może nie istnieć, potrzebuje boczne
zgadzam sie z Toba, ze wszystko nalezy dobierac od potrzeb i funduszy.
ale to nie ja zaczalem przekonywanie, ze kazdy marzy o jakims tam konkretnym korpusie ;)
Brak funduszy i ciągłe dokonywanie wyborów jak lepiej zainwestować lub z czego zrezygnować doskonale rozumiem, ale wierzcie mi boczne krzyżowe to jest to !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dla mnie wart jest by dopłacić, bo miałem 1D i wiem co to znaczy pewny AF, jeszcze wieksza zabawa
ciesze sie ze je masz. mnie boczne krzyzowe totalnie zwisaja i dyndaja. mam chwilowo zabrudzony czujnik AF i mi w 6D nie dziala dolny prawy punkt
(czasem ostrzy, ale czesciej nie). niefortunnie, bo bardzo czesto mam wlasnie tam obiekt, na ktory chce nastawic ostrosc. ale uwierz mi, ze ta niedogodnosc
ma dla tego co i jak foce znikome znaczenie ;)
taki wybor "oszczedny" zrobilem pomiedzy 600D a 60D. i koniec koncow bede to jednak upgrade'owal za kilka miesiecy (aczkolwiek z zupelnie innych powodow
niz te, ktorych sie spodziewalem). wiec rozumiem Twoj przyklad. ale w przypadku 6D, po przyzwyczajeniu sie do braku joysticka przy przesiadce z 5D mkII,
nie mialem najmniejszych zalow, ze to nie jest 5D mkIII. wrecz odwrotnie...
a 6D po prostu lezy lepiej w mojej lapie.
A nie wiem czy próbowałeś z gripem. W mojej ocenie trzyma sie znakomicie, pewnie i wygodnie.
no to postanowione :) teraz tylko poszukam jakiegoś dobrego egzemplarza w dobrej cenie :) czy może używkę ? acz kolwiek takowej nie widziałem na popularnych serwisach
jellyeater
06-03-2014, 09:53
Z 6D to pewnie dużo używek nie ma, a różnica w cenie nie jest jakaś powalające. Lepiej nowe i mieć niewymacane z pełną gwarancją.
A ja mam 5d mk3 i zaczynam sie zastanawiac czy by go na 6d nie wymienic......
Eberloth
06-03-2014, 10:13
A ja mam 5d mk3 i zaczynam sie zastanawiac czy by go na 6d nie wymienic......
Czemu? I czemu nie na 1000D? Wszystkie Twoje obiektywy będą pasowały...:mrgreen:
Czemu? I czemu nie na 1000D? Wszystkie Twoje obiektywy będą pasowały...:mrgreen:
zamiast się śmiac postaraj się zrozumieć. Może po czasie kiedy wyszedł 5d mark III i 6d już wiadomo jakie są miedzy nimi różnice a właściwie brak i do tego możliwość wymiany na nowy aparat + że zostanie gotówka nie są wystarczające ?
Eberloth
06-03-2014, 10:48
Ale ja właśnie spytałem żeby zrozumieć :)
od stycznia mam 6D , a od 3 dni smiga z Sigma 35/1,4 . Powiem tak , jak dla mnie to masakra pod względem obrazka , ostrości .
A mam do czego porównywać przesiadłem sie z 600d 18-55kit + C50/1,8 .
to faktycznie trafione porównanie:mrgreen:
od stycznia mam 6D , a od 3 dni smiga z Sigma 35/1,4 . Powiem tak , jak dla mnie to masakra pod względem obrazka , ostrości .
A mam do czego porównywać przesiadłem sie z 600d 18-55kit + C50/1,8 .
no ja właśnie się zastanawiam nad podobnym szkiełkiem canona 35 mm z światłem 1/4 lub 2. Acz kolwiek pewnie z racji ceny wybiore f/2.0 <-- myślicie że będzie bardzo odstawać od tych droższych?
benicjusz
06-03-2014, 11:49
Acz kolwiek pewnie z racji ceny wybiore f/2.0 <-- myślicie że będzie bardzo odstawać od tych droższych?
Nie wiem jak eLka ale do Sigmy to przepaść.
Eberloth
06-03-2014, 12:14
Nie wiem jak eLka ale do Sigmy to przepaść.
Widzę że masz S35/1.4. Mógłbyś pokazać identyczny kadr ze światłem 1.4 i 2.0? Tło oddalone, żeby można było ocenić bokeh. To mi pozwoli oczyma wyobraźni zobaczyć te przepaść :)
benicjusz
06-03-2014, 12:22
Z przyjemnością, ale myślę że któryś ze ślubniaków mnie wyręczy, gdyż ja pracuje od wschodu do zachodu i jedynie czas mam w weekend, a do tego czasu zasypią Cię samplami inni ;) sam tez takie zrobię.
Zanim mała wojenka zacznie się na dobre, warto byłoby ustalić czy autor pytania miał na myśli starego Canona f2 czy nowego f2 IS :)
benicjusz
06-03-2014, 13:04
a to jakaś różnica w optyce?
a to jakaś różnica w optyce?
W optyce, AFie i cenie. Nie wiedziałeś :D
tak dla odświeżenia tematu dla tych co stoją przed decyzją 6D VS 5DMK III (bo nowego MK II chyba nie dostaniemy)
Jak głupio wydać pieniądze na lustrzankę cyfrową | FotoTok (http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/)
"Odnoszę wrażenie, że ten problem w naszym kraju jest szczególnie widoczny z następujących powodów. Pierwszy z nich to brak podstawowej i rzetelnej edukacji z zakresu fotografii uniemożliwia ocenę czy użytkownikowi jest potrzebne to co sprzęt oferuje."
true, co widać doskonale na naszym/waszym forum
zero wiedzy, zero chęci ale" ja chcem fajnom lustrzankom" co zrobi/zarobi dla mnie fajne foty,zwłaszcza na ślubie
reszta to p******ety
jakbym chcial, to bym sobie kupic 5D mkIII. biorac pod uwage (srednie tutejsze, ale jednak)
zarobki i to ile czasu rocznie poswiecam na hobby - to to jest kwota, ktora da sie uzasadnic. tylko po jaka cholere mam dokladac 1000 EUR,
jesli 6D w zupelnosci wystarcza?
Takie same kryteria można przenieść na dowolny zakup,np:auto(kupujemy wersję premium a nie standard bo ma dodatkowo parę pierdółek i gadgetów nawet nie związanych z bezpieczeństwem jazdy).
Urlop,telewizor czy rozbudowany zestaw audio -zakup tych rzeczy tez jest obciążony ryzykiem,że jest podobny towar ale tańszy.Jest jeszcze coś co się liczy:zadowolenie z korzystania z rzeczy ,która cieszy,spełnia wymagania oraz sprawdza się w użytkowaniu.
Tak samo jak auto,fotel czy laptop.Da się zauważyć ,nie tylko na tym forum,że te 1000 euro to jest bolesna różnica(D6 a 5D3) dla wielu potencjalnych kupców 5D3 w wielu krajach.Cóż ,mnie tez nie stać na Maserati Granturismo ,więc jeżdżę byle czym .
Krzysztof Pastuszka
16-04-2014, 20:01
Mam budzet 15 000 PLN i stwierdziłem, że 6D będzie OK - myślałem zarówno nad 5D Mk2 i Mk3 - bardzo długo się naczytalem różnych testów i sądzę, że 6D do moich celów będzie super :)
Mam budzet 15 000 PLN i stwierdziłem, że 6D będzie OK - myślałem zarówno nad 5D Mk2 i Mk3 - bardzo długo się naczytalem różnych testów i sądzę, że 6D do moich celów będzie super :)
Uwielbiam teksty typu... długo naczytałem się o różnych testach... :p masakra.
"Odnoszę wrażenie, że ten problem w naszym kraju jest szczególnie widoczny z następujących powodów. Pierwszy z nich to brak podstawowej i rzetelnej edukacji z zakresu fotografii uniemożliwia ocenę czy użytkownikowi jest potrzebne to co sprzęt oferuje."
true, co widać doskonale na naszym/waszym forum
zero wiedzy, zero chęci ale" ja chcem fajnom lustrzankom" co zrobi/zarobi dla mnie fajne foty,zwłaszcza na ślubie
reszta to p******ety
Bez kitu, kolega sprzedaje foto, miał klientkę z dotacji (7d, 18-135 bez stm bo tani, 430ex II i jakaś małpka, reszta poszła na pierdy) co pokazywał jej jak uruchomić aparat = JAK WŁĄCZYĆ, i ma takich ludzi na mase..
Wiadomo firma "XXX XXX fotografia ślubna"
Bez kitu, kolega sprzedaje foto, miał klientkę z dotacji (7d, 18-135 bez stm bo tani, 430ex II i jakaś małpka, reszta poszła na pierdy) co pokazywał jej jak uruchomić aparat = JAK WŁĄCZYĆ, i ma takich ludzi na mase..
Wiadomo firma "XXX XXX fotografia ślubna"
:shock:
Ciekawe jaki są efekty takich "pstrykaczy", jedno pewne, robią TANIO.
:)))))))))))) potwierdzam ;)
jak ktoś kupuje aparat dla Wi-Fi, nie interesuje go ergonomia i filozofia obsługi w odniesieniu do guzikologii w mark II i III to wybierze 6D :)
:)))))))))))) potwierdzam ;)
jak ktoś kupuje aparat dla Wi-Fi, nie interesuje go ergonomia i filozofia obsługi w odniesieniu do guzikologii w mark II i III to wybierze 6D :)
Ale was boli uważne czytanie przecież napisał
bardzo długo się naczytalem różnych testów
nie o różnych testach tylko różnych testów
Zastanówcie się co wam przeszkadza, że ktoś czyta testy, gdyby napisał wprost doradźcie co kupić to dostał by opieprz, że mu się nie chce nic samemu poszukać, że już wiele razy było, a jak sam poszukał i podjął samodzielnie decyzję, wybrał to co mu bardziej odpowiada, to też źle.
Ano też mam wrażenie że boli, gdzie nie zajrzeć to hejtuja 6D bo to takie tanie.... nie to co profi piatka...
Miałem 5D mk II krótko.... nie polubiliśmy się, za to 6D jest dla mnie idealna.
Ja miałem długo 5DII i polubiłem go, a zdecydowałem się na 6D jednak dla lepszego obrazka. 5DIII mnie nie kusi, bo mam na co wydać nadmiar pieniędzy - w końcu wakacje wkrótce :)
Eberloth
25-04-2014, 12:18
6D. Trzymać w okładce, nie giąć, nie niszczyć! Dwa lata będzie służyć... :mrgreen:
xxkomarxx
25-04-2014, 12:21
Ja miałem długo 5DII i polubiłem go, a zdecydowałem się na 6D jednak dla lepszego obrazka. 5DIII mnie nie kusi, bo mam na co wydać nadmiar pieniędzy - w końcu wakacje wkrótce :)
Nie pisz mi prosze ze moje 5d2 juz nie jest najlepsze na swiecie i ze coś ma lepszy obrazek:-)
6d to świetny aparat ale ergonomicznie 5d wygrywa dlatego ciulam na mk3 :-)
6D. Trzymać w okładce, nie giąć, nie niszczyć! Dwa lata będzie służyć... :mrgreen:
klasyka.... :mrgreen:
Wzorem ergonomii dla mnie był A900 z gripem.
Nie pisz mi prosze ze moje 5d2 juz nie jest najlepsze na swiecie i ze coś ma lepszy obrazek:-)
no to nie napisze ;)
6d to świetny aparat ale ergonomicznie 5d wygrywa dlatego ciulam na mk3 :-)
to nie jest do konca oczywiste.
w porownaniu pomiedzy 5D mkII a 6D na pewno ten pierwszy wygrywa w momencie, gdy zaczynamy rozmowe o szybkiej zmianie punktow AF lub korekcie kompensacji flesza (obie rzeczy na pewno bardzo wazne w kotletografii).
ale 6D dzieki mniejszej wadze i ogolnym gabarycie (nadal mam oba - w przywyklej do 6D rece korpus 5D mkII jest wielki) jest fajniejszy w podroz czy calodzienny plener w naturze. i jakos tak, przynajmniej w moim przypadku, lepiej lezy... ale to sa kwestie mocno subiektywne i zalezne od przyzwyczajen - jak ktos od lat klepie 1D, to 6D mu w lapie nie bedzie pasowal, chocby skaly sr*ly ;)
xxkomarxx
25-04-2014, 13:20
to nie jest do konca oczywiste.
w porownaniu pomiedzy 5D mkII a 6D na pewno ten pierwszy wygrywa w momencie, gdy zaczynamy rozmowe o szybkiej zmianie punktow AF lub korekcie kompensacji flesza (obie rzeczy na pewno bardzo wazne w kotletografii).
ale 6D dzieki mniejszej wadze i ogolnym gabarycie (nadal mam oba - w przywyklej do 6D rece korpus 5D mkII jest wielki) jest fajniejszy w podroz czy calodzienny plener w naturze. i jakos tak, przynajmniej w moim przypadku, lepiej lezy...
Tu masz racje. Przy zabawie 5d bierzesz 6d i o jaki maly :-) ale potem wracasz do 5d i nagle ale kloc. Ale mi te gabaryty klockowe pasuja. Kwestia gustu.
Używam aparatu w podróży (to 70% jego wykorzystania), reszta to dom, rodzina, żadnych prac zarobkowych. I nie wyobrażam juz sobie pracy na czymś innym niż 5d (obecnie III). Gdy wziąłem do ręki 6d, to wydał się mi jakiś niedorobiony. Tak więc "klockowatość" jest kwestią gustu.
Ciekaw jestem ile osob kupuje gripa do 6d...
Wybierakiem bez zadnych ceregieli wybierasz punkty af jak joyem (po ustawieniu w cf), wiec i na tym polu 6D nie ma sie czego wstydzic.
ja nie kupiłem i nie kupię.
Ja kupiłem, jak do każdego innego mojego body. Nie widzę inaczej pracy, jak tylko z gripem.
ja nie kupiłem i nie kupię.
Ja jak zwykle kupiłem okazyjnie oryginał i jestem mega zadowolony :)
Bez gripa to jednak nie to samo.
--- Kolejny post ---
Ja kupiłem, jak do każdego innego mojego body. Nie widzę inaczej pracy, jak tylko z gripem.
Właśnie - takie są fakty :)
Wybierakiem bez zadnych ceregieli wybierasz punkty af jak joyem (po ustawieniu w cf), wiec i na tym polu 6D nie ma sie czego wstydzic.
teoretycznie tak. ale w realu wybierak mnie sie tak dobrze nie sprawdza jak slynna "lechtaczka" (ktora tez mi nigdy perfekcyjnie nie lezala).
z tym ze ja jestem z gatunku tych, ktorzy wola wolniej ustawiac, ale miec za pierwszym razem dobrze. w odroznieniu od "repeat until tam gdzie trzeba"
jak to w moim wypadku wychodzi kiedy probuje wybierakiem 6D. dlatego w 6D przyzwyczailem sie do guziora AF i krecenia kolkami, chociaz nie powiem,
zebym po 4 miesiacach dosc intensywnego uzytkowania tego korpusu sie do tej metody przyzwyczail na tyle, zeby to robic zawsze i pewnie "na slepo".
joy mnie osobiscie sprawdza sie znacznie lepiej do szybkiej zmiany punktu AF.
osobiscie nie uzywam nigdy gripow, nawet do malego trabanta 600D.
pod 5D mkII i 6D mam L-brackety, ktore IMHO juz dostatecznie zwiekszaja gabaryt tych aparatow.
z tym ze dla jasnosci wspomne, ze dla mnie robienie zdjec zaczyna sie, kiedy aparat stoi na statywie. z reki to jest takie
tam pstrykanie, niegodne uwagi ;)
Prawda jest taka, że 5DII wygrywa dość mocno ergonomią, ale 6D ma taką samą przewagę w obrazku. Niestety to puszki z 2-ch różnych epok. Każdemu według potrzeb.
Apropo gripa, to też używam i zdecydowanie poprawia ergonomię.