Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Strony : 1 [2] 3 4

MastaMarek
16-01-2013, 22:14
--- Kolejny post ---

MastaMarek - fajne zdjęcie, gdzieś je już widziałem - na Twojej stronie?
Fajne światło - na twarzy pana człowieka mężczyzny masz 100% zastane, czy była pomoc? ;)
To zdjecie juz mialem na jeden z moich stron albo blogow, tak wiec, calkiem spore szanse, ze je juz widziales ;)
Szczerze to nie pamietam juz co robilem z tym zdjeciem ^_^ ale jak na ISO6400, kolory, szumy i DR jest jak najbardziej akceptowalny ;)

iso 6400 z 5dmk2 się nadaje i to spokojnie, nie tylko do internetu ale i na odbitki...
+1 :]

A jak jest z 3200 w mkII? czy jest akceptowalne na monitor , internet oraz na odbitki?
ISO3200 jest bardzo dobre w MK2. 6400 jest ok i da sie uzyc. Wszystko powyzej juz niestety mocno traci sie DR i sa szumy :(

crazy
16-01-2013, 22:53
Rany boskie jakie macie problemy. Gadacie tak, że doła można dostać. Ja na swoim 5D jesli juz mocno potrzebuję to użyje 1600 i jakoś szum mi nie przeszkadza. No ale ...

Czacha
16-01-2013, 22:54
A jak jest z 3200 w mkII? czy jest akceptowalne na monitor , internet oraz na odbitki?

3200 jest bez zarzutu, ale od tego progu moim zdaniem zaczynaja sie schody. Jak wspomnialem ja staram sie nie przekraczac 4000 bo potem ciezko cos z tego wyciagnac. Koledzy majacy 5D2 beda zaciekle bronili swojej puchy ;)

olek.tbg
16-01-2013, 23:06
Każdemu odpowiada co innego ;)
Ja fotografię uprawiam amatorsko, nie zawsze jakość na wysokich ISO z 5DmkII mnie zadowala, ogólnie jednak nie narzekam.

Nie sądzę, że broniłbym 5DmkII tylko dlatego, że nie mam mkIII... ;)

MC_
16-01-2013, 23:12
Koledzy majacy 5D2 beda zaciekle bronili swojej puchy ;)
Równie dobrze można napisać, że niektórzy na siłę uzasadniają zakup nowej ;-)

MastaMarek
16-01-2013, 23:15
za duzo gdybania :D pokazmy oryginalne pliki z ISO6400 i bedziemy mogli porownac czy cos sie nadaje czy nie :] Jestem przekonany ze 5D2 nie podda sie tak latwo aby nazwac go bezuzytecznym na tym ISO ;]

Czacha
16-01-2013, 23:17
Każdemu odpowiada co innego ;)
Ja fotografię uprawiam amatorsko, nie zawsze jakość na wysokich ISO z 5DmkII mnie zadowala, ogólnie jednak nie narzekam.

Nie sądzę, że broniłbym 5DmkII tylko dlatego, że nie mam mkIII... ;)

Wcale nie bronisz - napisales ze nie zawsze zadowala ;)

--- Kolejny post ---

Równie dobrze można napisać, że niektórzy na siłę uzasadniają zakup nowej ;-)

Uzasadnieniem zakupu 6D jest znacznie lepsza jakosc zdjec na wysokim ISO. Tam gdzie 5D2 sie konczy, 6D trzyma swietny poziom. Ale faktycznie, jesli sie tego nie widzi to nie warto przeplacac - kasa sie przyda na okuliste ;)

PS. Nie mam 6D, mam 5D2 - uwazam ze ten pierwszy jest lepszym wyborem.

crazy
16-01-2013, 23:22
Czacha - czy ISO to jedyny argument przy fotografii i wyborze sprzętu ? Dla mnie 6D pomimo tej super jakości odpada

Czacha
16-01-2013, 23:24
Czacha - czy ISO to jedyny argument przy fotografii i wyborze sprzętu ? Dla mnie 6D pomimo tej super jakości odpada

Masz racje, dla Ciebie ;) Zauwaz jednak ze od ilus tam postow dyskusja toczy sie tylko i wylacznie na temat ISO.

Ja na prawde jestem zadowolony ze swojego 5D2 i zrobilem nim mase fajnych zdjec, ale w chiwili obecnej na rynku sa dwa aparaty Canona podobnej/wyzszej/nizszej klasy ktore daja niezaperzeczalnie lepsza jakosc obrazu w kwestii wysokich czulosci i uwazam ze lepiej kupic wlasnie je, zamiast ladowac sie w 5D2.

crazy
16-01-2013, 23:26
Zgadza się ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Ile ludzi tyle opinni. Jeden woli matkę drógi teściową. Ja już dawno wyleczyłem się z szumiących zdjęć.

Czacha
16-01-2013, 23:29
Zgadza się ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Ile ludzi tyle opinni. Jeden woli matkę drógi teściową. Ja już dawno wyleczyłem się z szumiących zdjęć.

To nie kwestia leczenia czy szumofobii, bo zdjec pixel po pixelu od dawna nie ogladam i chyba jako z nielicznych na CB staralem sie kilka ladnych lat temu tluamczyc czy pixele i ostrosc na 100% to nie wszystko. Tylko tu chodzi o przyjemnosc i wygode pracy, gdy mozesz zarzucic ISO 12800 i nie martwic sie o to, ze nie bedziesz w stanie wyciagnac cieni. Jesli sprobujesz 6D lub 5D3 to zrozumiesz o czym mowie ;)

crazy
16-01-2013, 23:33
Ja to rozumiem pomimo używania poczciwego 5D. Kiedyś ktoś napisał coś takiego "kto chce szuka sposobu a kto nie chce szuka powodu" Znam ograniczenia swojej puszki, potrafię z nimi pracować tyle. W tym roku pojawi się MK III więc zapewne będę w niebo wzięty jakością obrazka, AF i innymi rzeczami jakich nie mam w 5D :)

Czacha
16-01-2013, 23:37
A widzisz, Adam Trzcionka z kolei wciaz uwielbia pierwsze 5D i ma ich kilka stale dokupujac kolejne, zas na 5D3 narzeka ze wzgledu na jak dotad nierozwiazywalny problem z AF ;) Powtorze sie, 5D2 to swietny aparat, ale dzis sa na rynku dwa nowe ktore sa od niego najprosciej piszac lepsze ;)

crazy
16-01-2013, 23:41
Ja też je lubię i uważam, że do takiej pracy jaką wykonuje nadaje się znakomicie i nic mu nie brakuje, mimo złej opinii, że nie można robić nim sportu :D Ja robiłem nim wszystko, fakt nie trafi czasami ale robię kolejne ujęcie. Jakość obrazka nadal bardzo wysoka a że szumi trochę mocniej jak obcene aparaty taki mały minusik :) W wakacje będzie 6 lat jak go używam, poznałem go na tyle dobrze, że jestem w stanie zrobić nim dobry materiał, czasami lepszy jak ludzie mający nowsze puszki :)

MastaMarek
16-01-2013, 23:53
Powtorze sie, 5D2 to swietny aparat, ale dzis sa na rynku dwa nowe ktore sa od niego najprosciej piszac lepsze ;)
Pod wzgledm ISO - tak :] mozna sie zgodzic z tym zdaniem ;)

mirhon
17-01-2013, 00:06
Z tego co wyczytałem w necie w kiepskim świetle AF w 6d będzie lepszy. A jako że głównie jadę na środkowym to coraz bardziej skłaniam się do 6d.

michalab
17-01-2013, 09:45
Już prawie chciałem kupić 6d (obecnie mam starą 5), ale właśnie się zorientowałem, że przesunięty jest multicontroller, a na dodatek też zmieniony kształt (ale to wydaje się mniejszym problemem) więc pytanie do tych co mają 6d, a wcześniej używali puszki z multicontrollerem takim jak w 5D - czy idzie się przestawić, czy już zawsze będzie tego brakować?
Trochę mnie to przeraża, a nie chciałbym dopłacać do 5d mk3, chyba już wolę zostać z 5d mk1.

crazy
17-01-2013, 10:13
Już prawie chciałem kupić 6d (obecnie mam starą 5), ale właśnie się zorientowałem, że przesunięty jest multicontroller, a na dodatek też zmieniony kształt (ale to wydaje się mniejszym problemem) więc pytanie do tych co mają 6d, a wcześniej używali puszki z multicontrollerem takim jak w 5D - czy idzie się przestawić, czy już zawsze będzie tego brakować?
Trochę mnie to przeraża, a nie chciałbym dopłacać do 5d mk3, chyba już wolę zostać z 5d mk1.

Mam tak samo jak Ty, po przeczytaniu specyfikacji 6D wyleczyłem się z niego pomimo dobrego centralnego AF i dużej poprawy jakości. Brak Joya do wybierania AFu, brak guzika WB na puszcze, krótsze czasy migawki 1/4000s obecnie mam 1/8000s, nie możliwość podpięcia lamp studyjnych, synchro dla lamp też dużo krótsze dlatego zdecydowałem o zakupie 5D MK III. Kupujesz aparat na lata nie na rok :)

jac+
17-01-2013, 10:14
chyba już wolę zostać z 5d mk1

Z powyższego wynika, że 5D1 zaspokaja Twoje potrzeby. W tym momencie po kiego czorta wymieniać? Trzymaj o co masz i ciułaj na 6D Mk II, 5D Mk IV itd itd. :)

michalab
17-01-2013, 10:22
brak guzika WB na puszcze, krótsze czasy migawki 1/4000s obecnie mam 1/8000s
To dla mnie nie problem.

nie możliwość podpięcia lamp studyjnych,
Przez wyzwalacze chyba da radę, mam nadzieję, że się nie mylę.

synchro dla lamp też dużo krótsze
Do przełknięcia w pomieszczeniach da radę, a na zewnątrz używam praktycznie tylko systemowych, a tam można się poratować hssem.

--- Kolejny post ---

Z powyższego wynika, że 5D1 zaspokaja Twoje potrzeby. W tym momencie po kiego czorta wymieniać? Trzymaj o co masz i ciułaj na 6D Mk II, 5D Mk IV itd itd. :)
Nie koniecznie, są pewne rzeczy które chciałbym lepsze - chociażby ISO i boczne punkty AF (ale bez joysticka wydają się i tak mało użyteczne). Zdjęcia robię dla przyjemności, zarabiam w inny sposób, więc zakup 5d mk3 nie jest uzasadniony ekonomicznie, choć chciałbym mieć taki aparat.

crazy
17-01-2013, 10:23
No to masz rozwiązanie. Ja wolę mieć większy zakres manewru mimo większej kasy :) Tym bardziej, że teraz to wszystko mam

Bolek02
17-01-2013, 10:59
Nie ma sensu prześcigać się w opiniach, który aparat jest lepszy, bo każdy ma swoje preferencje i będzie chwalić dany model w zależności od własnych potrzeb.
5D miało swoją magię obrazka i pozostanie kultowe, ale jego możliwości są już mocno ograniczone w stosunku do nowych konstrukcji.
Ja po krótkim obcowaniu z najnowszymi puszkami uznałem, że jednak jeszcze jakiś czas pozostanę przy 5DII, bo to IMHO najlepiej wykonana pucha pod wzgledem obudowy i użytych materiałów. Poza tym rozsądniej jest rozwijać szklarnię, niż co chwila zmieniać body.

zoomi
17-01-2013, 11:28
a ja używam w 99,9% zdjęć ISO L albo ISO 100 :) i nie chcę 6D :) nawet za pół ceny :)

jac+
17-01-2013, 14:31
nie chcę 6D nawet za pół ceny

UUU - mocno powiedziane :) . Ja za pół ceny biorę od razu. O przebieg migawki nie spytam, a jeszcze flaszkę okowity dorzucę :) .

a ja używam w 99,9% zdjęć ISO L albo ISO 100

Gratuluję koledze pewności chwytu :) . Pozazdrościć :) .

airhead
17-01-2013, 14:52
a ja używam w 99,9% zdjęć ISO L albo ISO 100 :) i nie chcę 6D :) nawet za pół ceny :)
NIGDY nie używaj iso 50 w 5D! jest jakoś programowo robione i zdjęcia mają dużo mniejszą dynamikę tonalną. nie używaj nigdy, jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć.

kurczeblade
17-01-2013, 16:54
Nie ma sensu prześcigać się w opiniach, który aparat jest lepszy, bo każdy ma swoje preferencje i będzie chwalić dany model w zależności od własnych potrzeb.

Z tym się zgadzam, przepychanki na temat matrycy, iso itp. a wchodzi się w galerie 90% osób i jajo, ciężko po zdjęciach ocenić czy to był crop, czy 5d czy 1dx czy 6d bo zdjęcia(obróbka) słabe jak sik węża... :)

Iso iso iso iso temat ISO z tym 6d - szczerze, niektórym tutaj nawet Iso 2milony użyteczne nic nie pomoże, bez urazy dla niektórych ... :)

jacab1
17-01-2013, 17:21
Z tym się zgadzam, przepychanki na temat matrycy, iso itp. a wchodzi się w galerie 90% osób i jajo, ciężko po zdjęciach ocenić czy to był crop, czy 5d czy 1dx czy 6d bo zdjęcia(obróbka) słabe jak sik węża... :)

Te przepychanki to taka forumowa tradycja :mrgreen: .... dużo teori a bark konkretnych przykładów....
Śledzę ten wątek bo chciałbym rozsądnie wydać te 7tyś cieżko zarobionych plnów...

Czacha
17-01-2013, 17:35

Iso iso iso iso temat ISO z tym 6d - szczerze, niektórym tutaj nawet Iso 2milony użyteczne nic nie pomoże, bez urazy dla niektórych ... :)

A teraz zastanow sie czy to co napisales wnosi cos do tematu, czy tylko napisales to zeby pojudzic z niektorych? Grunt merytorycznosc, co? ;)

dulak
17-01-2013, 23:17
Zanim wrzucę coś od siebie, to rozruszam ponownie wątek zapodając link do portalu będącego autorytetem dla wielu przecież, tam wystarczy wybrać ISO6400 i zamiast Sonego czy desześćsetki wstawić 5DII:

Canon EOS 6D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/11)

Najwyraźniej jestem ślepcem bo ja tam widzę może przewagę, ale na pewno nie nokaut nad 5DII na ISO6400 :)

Pozdrawiam

MastaMarek
17-01-2013, 23:44
wiecej przykladow, mniej gadania ;) niestety mala rozdzielczosc ale postaram sie moze pelny RAW zamiescic gdzies ;)

info powinno byc w EXIFIE ;)

5D2 z ISO6400

https://canon-board.info/imgimported/2013/01/5015112123_a9539b6cd2_o-1.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4154/5015112123_a9539b6cd2_o.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/01/5015111325_e55f253ccf_o-1.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4106/5015111325_e55f253ccf_o.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/01/5015111603_1e36f9b360_o-1.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4145/5015111603_1e36f9b360_o.jpg)

Czacha
17-01-2013, 23:52
Marku, z takimi rozmiarami zdjec to i z nowego iPhone'a dobrze wygladaja w nocy ;) Dziel sie z ludzmi 1:1 bo inaczej co tu oceniac odnosnie mozliwosci matrycy? ;)

grzegorzki
18-01-2013, 05:58
No i cena 6D zbliża się już do 7000 zł.

zoomi
18-01-2013, 09:36
bo wyszło na jaw że migawka nie ma gwarancji przebiegu :mrgreen:

Czacha
18-01-2013, 09:53
Jakie to ma znaczenie, po 2-3 latach i tak trzeba zmieniac ;)

zoomi
18-01-2013, 12:55
nie trzeba :cool: się ma 10k klapów rocznie to nie trzeba :mrgreen:

Czacha
18-01-2013, 13:02
nie trzeba :cool: się ma 10k klapów rocznie to nie trzeba :mrgreen:

Wtedy tez czlowiek nie martwi sie zywotnoscia migawki, bo zanim ona padnie bedzie sie mialo nowy model ;)

airhead
18-01-2013, 13:17
bo wyszło na jaw że migawka nie ma gwarancji przebiegu :mrgreen:
to w końcu nie ma? Canon to jakoś oficjalnie potwierdził? dziwne, bo na początku w informacjach prasowych było 100 tys

pawelo1
18-01-2013, 14:06
to w końcu nie ma? Canon to jakoś oficjalnie potwierdził? dziwne, bo na początku w informacjach prasowych było 100 tys

canon polska nic oficialnie nie potwierdził odnośnie wymiany migawki po gwarancji. Dzwoniłem przed chwilką przypomnieć się, ale nie dostali żadnej odpowiedzi. Mówiłem, że takie rzeczy to się wie już na etapie produkcji i w dniu premiery. Skoro w UK nie jest bezpłatna wymiana migawki po gwarancji to u nas będzie tak samo niestety. 100 tyś klapnięć migawki to jest, ale na gwarancji a dla nas najważniejsza sprawa to po gwarancji. Będę coś oficjalnie wiedział to napewno dam znać. Pozdrówki

zoomi
18-01-2013, 15:10
Wtedy tez czlowiek nie martwi sie zywotnoscia migawki, bo zanim ona padnie bedzie sie mialo nowy model ;)

różnie to bywa, nie wiem czy nie zmienić na 5D mkI 8-)

crazy
18-01-2013, 15:14
a jak jest w 5D MK I, mam ale nie wiem :P

mierkiewiczm
19-01-2013, 19:51
No w 5D MKI jest gwarancja wymiany pierwszej migawki do 100 tyś. klatek bez względu na wiek. Mi padła po 18 tyś. i wymienili za free. Ciekawe co będzie w 6D z wytrzymałością migawki jeśli w 5D była gwarantowana do 100 tyś a wcześniej padała. Czas pokaże.

IsweepI
19-01-2013, 21:02
ehh i znowu wojna który lepszy.....
Ten który robi kawę rano gdy przy -5 C stoję na dworze starając uchwycić złota godzinę. Naprawdę to jest najbardziej istotna funkcja jaką wtedy potrzebuje i nie interesuje mnie czy matryca jest nowsza czy starsza i czy mam 5 czy 6 z przodu korpusu. 5d mk2 robi zdjęcia i będzie robić do czasu jak się popsuje, 6 D także ale sam odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz spał spokojniej mając najnowszy sprzęt czy może nowy obiektyw. Dla mnie 6d nie oferuje niczego na tyle lepszego aby zmieniać 5 d mk 2 na niego. Jest porostu dopracowanym Mk2 czyli takim jakie 5d powinno być od początku i tyle. A jeżeli chodzi o matrycę to naprawdę jak zobaczę to znacząca przewagę to dam znać bo na razie do iso 800 to naprawdę trzeba czepiać się by znaleźć przewagę 6d. Jak potrzeba wyższych iso to kupuj 6d jak nie to zastanów się jakie obiektywy ci potrzebne. Nowy użytkownik systemu powinien skusić się na 6 i być zadowolony.

sebfoto
19-01-2013, 22:54
No w 5D MKI jest gwarancja wymiany pierwszej migawki do 100 tyś. klatek bez względu na wiek. Mi padła po 18 tyś. i wymienili za free. Ciekawe co będzie w 6D z wytrzymałością migawki jeśli w 5D była gwarantowana do 100 tyś a wcześniej padała. Czas pokaże.

przeczytaj to (http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/pytanie-do-csi-czy-6d-posiada-gwarancje-na-bezplatna-wymiane-migawkiz-88344/#post1136985)

Dzię miałem okazję mieć w rękach 6d. Nawet udało mi się zrobić kilka zdjęć :)
Miałem okazję pracować głównie z serią xxd i xd. Zmiana klawiszy w 6d może jest do przeskoczenia, ale najbardziej mnie boli sposób wybierania punktów AF. imho jest tragicznie.
Podpiąłem 85L i muszę stwierdzić że nie warto przesiadać się z 5d ii na 6d. Otrzenie było zdecydowanie pewniejsze na 5d.
6d mnie rozczarował. Pomijam wysokie ISO, bo na tak wysokich czułościach nie będę pracował.

przemo_k
22-01-2013, 13:44
ehh i znowu wojna który lepszy.....
Nowy użytkownik systemu powinien skusić się na 6 i być zadowolony.
czy ja wiem czy powienien...
jako nowy uzytkownuk systemu skusilem sie pare miesiecy temu na 5dmk2 pomimo ze moglme czekac na niby cos lepszego, ja tam uważam ze 5dmk2 jeszcze dlugo bedzie niezla alternatywa w stosunku do innych aparatow, wysokie ISO to nie wszystko, ja czesto robie na ISO 100 a i 50 spokojnie daje rade w sloncu na sniegu :)
nie wszyscy fotografuja w piwnicy przy świeczce :)

kurczeblade
22-01-2013, 23:58
5dmk2 można spokojnie już szarpnąć nowego za 6850zł :)

crazy
23-01-2013, 09:49
to bardzo dobra cena, też wczoraj szukałem. Myślałem o MKIII ale to 4 tyś ekstra ! sam już nie wiem :D

zoomi
23-01-2013, 10:00
kwestia potrzeb :) za te dodatkowe 4k można sobie sprawić inny fajny prezent - np używane 35 1.4L :)

crazy
23-01-2013, 10:05
Myślałem o Sigmie 35/1,4 :)

Kosmo
23-01-2013, 10:30
Dużo dobrego zostało napisane na tej stronie. Kwestia wymiany samego body zależy od potrzeb samego fotografa. Świadomego fotografa. Ja jak bym nie robił ślubów i ptaków nadal pozostał bym przy starym bardzo dobrym 5D. Jednak wiele godzin spędzonych w słabych warunkach oświetleniowych pokazuje słabości poszczególnych body i każda nowa puszka jest jak zbawienie. Daje wycisnąc z fotografii o wiele więcej niż dotychczas. 5D III pozwala przełamac pewną granicę, której I i II nie dały już rady przeskoczyć. Ja osobiście zdecydowałem się na III, bo w końcu będę mógł w pełni wykorzystać piękny obraz pełnej klatki w fotografii ptaków i dalej wyciskać z puszki to co fabryka dała w ślubnej.
Jeśli ktoś nie potrzebuje specyficznych funkcji jakie daje III spokojnie warto rozważyć 6D i np dodatkowe szkło. Tu liczy się obrazek, a ten jest identyczny jak w III więc dopłacać chyba nie ma sensu.

Jak się ma 5D i pracuje do iso800 bez szybkich akcji - nie warto kupować nic nowego
Jak się ma 5D II i wystarcza - nie warto kupować nic nowego
Jak się chce kupić nowe 5D II lub 6D wybrał bym 6D. Jak wystarczy używane to 5D II + szkło

Jak czujesz, że brakuje Ci czegoś w w/w warto rozważyć nowe body. Wybór 6D czy 5D III ? Musisz podumać czy Ci potrzebne i kupić. Nikt raczej takiej decyzji za nikogo nie podejmie.

crazy
23-01-2013, 16:15
Dużo dobrego zostało napisane na tej stronie. Kwestia wymiany samego body zależy od potrzeb samego fotografa. Świadomego fotografa. Ja jak bym nie robił ślubów i ptaków nadal pozostał bym przy starym bardzo dobrym 5D. Jednak wiele godzin spędzonych w słabych warunkach oświetleniowych pokazuje słabości poszczególnych body i każda nowa puszka jest jak zbawienie. Daje wycisnąc z fotografii o wiele więcej niż dotychczas. 5D III pozwala przełamac pewną granicę, której I i II nie dały już rady przeskoczyć. Ja osobiście zdecydowałem się na III, bo w końcu będę mógł w pełni wykorzystać piękny obraz pełnej klatki w fotografii ptaków i dalej wyciskać z puszki to co fabryka dała w ślubnej.
Jeśli ktoś nie potrzebuje specyficznych funkcji jakie daje III spokojnie warto rozważyć 6D i np dodatkowe szkło. Tu liczy się obrazek, a ten jest identyczny jak w III więc dopłacać chyba nie ma sensu.

Jak się ma 5D i pracuje do iso800 bez szybkich akcji - nie warto kupować nic nowego
Jak się chce kupić nowe 5D II lub 6D wybrał bym 6D. Jak wystarczy używane to 5D II + szkło

Jak czujesz, że brakuje Ci czegoś w w/w warto rozważyć nowe body. Wybór 6D czy 5D III ? Musisz podumać czy Ci potrzebne i kupić. Nikt raczej takiej decyzji za nikogo nie podejmie.

Fotografuję Classic'em już prawie 6 lat i nauczyłem się z niego korzystać na tyle , że jego wady mi nie przeszkadzają. Chodzi o odrobine lepszy obrazek i wyższe użyteczne ISO, dlatego pewnie kupię MKII bo 6D dla mnie za mocno wykastrowany a samo ISO to nie wszystko niestety. 5D MKIII kusi wreszcie porządnym AFem, aparat kupuje sie na lata z drugiej strony dopłacić 4 klocki za AF nie uśmiecha mi się powiedziawszy bo ten w 5DMKI/MKII mi odpowiada.

Kosmo
23-01-2013, 19:48
Powiem tylko tyle, że ten AF to ogromny skok w przód. Nasuwa mi się jedno zdanie. Tam gdzie jest tak ciemno i mam problem z ręcznym wyostrzeniem ostrości, AF III-ki ustawia go bezbłędnie.

crazy
23-01-2013, 20:23
Nie neguję tego, że tak nie jest. Miałem go tylko raz w rękach co nie zmienia faktu, że dopłacanie 4 klocki do poprawionego AF to trochę przesada :)

airhead
23-01-2013, 23:34
a jak stara piątka się popsuła? Bo od tego się ten wątek zaczął:-)

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2

crazy
23-01-2013, 23:36
Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj :D

grzegorzki
24-01-2013, 03:00
Nieczytaliśmy natomiast zrobiłem teścik AF w 6D i póki co zarówno 50, jak i 70-300 trafiają 'w punkt' zarówno w nocy na ulicy, jak i przy żarówce 8W. Korzystam tylko z centralnego krzyża; szybko i skutecznie. Obiektywy te nie uchodzą za super ostre, ale teraz chyba je jeszcze zostawię.

lysy1980
24-01-2013, 16:03
I ja stałem przed trudnym wyborem co zrobić.
Miałem Canon 5D MKII i zastanawiałem się co zrobić czy jest sens płacić za canona 5D dość wysoką cenę czy brać 6D.
Wybór padł na tego drugiego z racji pozytywnych opinii w internecie ale na zachodnich stronach i forach.
Za mojego Canon 6D dałem 6500zł z 2 letnią gwarancją gdyż koleś sprowadza je z Niemiec jak Nowart.
Dziwię się niektórym opiniom pisanym i już wiem że połowa z nich to bajki wyssane z plca ludzi którzy nie mieli tego body w rękach.
Najpierw porównam do 5D MKII:
Lepszy AF i to dużo lepszy bardziej precyzyjny i wszystkich punktów da się używać bez większych obaw.
Brak Joystika a co za tym idzie inaczej zmienia się AF( tego najbardziej się bałem) ale okazuje się że w menu można sobie zmienić i działa to bardzo podobnie bo używa się krzyżaka na kółku i po jednym dniu się przyzwyczaiłem.
Korpus ciut mniejszy ale to nie przeszkadza - karty SD sam plus bo są bardzo tanie.
Migawka nie myślę o tym przez 2 lata bo mam gwarancję ale z tym bywa różnie.
Iso bajka 6d miażdży MKII więc nie ma co się rozpisywać.
Wifi Bardzo fajna sprawa działa bardzo szybko i obsługa przez tablet czy telefon jest bardzo przyjemna.
Mnóstwo ficzerów z MKIII jak auto iso które radzi sobie świetnie, silnet mod w migawce itp...
Nie wiem jakim musiał być masochistą żeby chwalić MKII i doradzać wybór właśnie jej jak każdy jeden parametr jest lepszy niż MKII no może po za czasem migawki ale to nie jest jakaś bolączka.
Tak naprawdę wczoraj z moim friendem który ma MKIII zastawialiśmy się który z nich i tak naprawdę 6D to powinien być MKIII bo to dużo bardziej usprawniona 5tka.
A mkIII powinien być inną serią, Canon wiedział co robi że wypuszcza tą puszkę rok czasu po premierze MKIII bo Ci co się napalili to kupili już a CI co poczekali i nie chcieli wydawać kasy prawie tyle co 1Ds to kupią teraz 6tkę.
Co do MKII to bez apelacyjnie jest lepszy ale tylko pod względem AF i 2 slotów na kartę reszta w sumie taka sama :-) I wolał bym 2 6D niż jedną MKIII :-)
Co jak co ale widać że ludzie którzy piszą że 6D jest gorszą puszką nie mając niej wychodzi zawiść że niestety ich parametry nie równają się z nową "amatorską" puszką ;)
Fajne jest to że moje szkła działają lepiej i teraz widzę że trafiają idealnie a kiedyś myślałem że jest ok :-)
Co do bicia piany że powinna być tańsza to nie uważam tak bo dostajemy fajny produkt z mnóstwem bajerów a cena jest niższa niż MKII kiedy wchodziła na rynek...
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.

marfot
24-01-2013, 19:18
Nie wiem jakim musiał być masochistą żeby chwalić MKII i doradzać wybór właśnie jej jak każdy jeden parametr jest lepszy niż MKII no może po za czasem migawki ale to nie jest jakaś bolączka.
...
Co do bicia piany że powinna być tańsza to nie uważam tak bo dostajemy fajny produkt z mnóstwem bajerów a cena jest niższa niż MKII kiedy wchodziła na rynek...

Naczytałem się o 6D, poobrabiałem trochę dostępnych RAW-ów i taka opinia jak powyższa jest mi bardzo bliska.
Nie widzę żadnej przewagi 5DII nad 6D i nie miałbym żadnego dylematu przy zakupie zwłaszcza przy przejściu z APS-C lub 5D.
Nigdy nie ustawiłem ręcznie WB i niezwykle sporadycznie używam bocznych punktów AF zawsze wybierając przednim kółkiem.
Osławiony joystick używam przy podglądzie powiększenia na wyświetlaczu, przy wyborze obszaru ostrości w LV i obsłudze menu.
Jeśli to całe kółko w ogóle jakoś działa to mi to wystarczy.
Wizjer 97% to dla mnie żadna wada bo robię wydruki, które nie mają proporcji 3:2 więc i tak trzeba kadrować przy obróbce.
Czuły środkowy punkt AF, funkcjonalne auto ISO, mniejsze szumy, GPS i WiFi, mniejsze body - to dla mnie oczywiste zalety 6D. Aż mnie korci żeby zmienić moje 5DII...
Na razie śledzę sprawy czy nie ma jakiejś grubej miny eksploatacyjnej. Póki co gratuluję użytkownikom 6D.

rojo
24-01-2013, 20:49
Co do MKII to bez apelacyjnie jest lepszy ale tylko pod względem AF i 2 slotów na kartę reszta w sumie taka sama I wolał bym 2 6D niż jedną MKIII

zakładam że chodziło Ci - co do MKIII a nie MKII :D

dochodzi jeszcze czas migawki, synchro z lampami, migawka na 150k, ilość klatek na sekundę i mimo wszystko ergonomia +jeszcze pewnie kilka gadżetów. 5d3 jest z całą pewnością lepszym aparatem tylko czy te różnice uzasadniają wydanie 4500 więcej. Pewnie dla jednych tak, a dla innych nie, zależy kto do czego używa...

marfot
24-01-2013, 21:08
dochodzi jeszcze czas migawki, synchro z lampami, migawka na 150k, ilość klatek na sekundę i mimo wszystko ergonomia +jeszcze pewnie kilka gadżetów. 5d3 jest z całą pewnością lepszym aparatem tylko czy te różnice uzasadniają wydanie 4500 więcej. Pewnie dla jednych tak, a dla innych nie, zależy kto do czego używa...

W sumie to się cieszę, że podzielono 5DII na dwa nurty: 6D i 5DIII. Jedno body służy do tracenia pieniędzy drugie do zarabiania;). Róznica w cenie musi być ale raczej tylko posiadacze 5DIII mają szansę "wyjść na swoje".

rojo
24-01-2013, 21:29
W sumie to się cieszę, że podzielono 5DII na dwa nurty: 6D i 5DIII. Jedno body służy do tracenia pieniędzy drugie do zarabiania;). Róznica w cenie musi być ale raczej tylko posiadacze 5DIII mają szansę "wyjść na swoje".

Przyznam, że nie rozumiem wypowiedzi

Dennis
24-01-2013, 21:38
Też nie mam pojęcia o co chodzi.

123
24-01-2013, 22:09
marfot
proszę sprecyzuj o co "biega" w ostatniej wypowiedzi...

jacab1
24-01-2013, 22:41
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Generalnie utwierdziłeś mnie w przekonaniu że w przyszłym miesiącu czas zainwestować w 6D :)

Matsil
24-01-2013, 22:43
Nie neguję tego, że tak nie jest. Miałem go tylko raz w rękach co nie zmienia faktu, że dopłacanie 4 klocki do poprawionego AF to trochę przesada :)
Za te 4 klocki dostajesz znacznie więcej. Jedyne w czym 6D minimalnie wygrywa to szumy, wifi czy gpsy to dla mnie zbędne gadżety.
Ja absolutnie nie żałuję, że nie czekałem na 6D.

matlog
24-01-2013, 23:20
Naczytałem się i utwierdziłem w przekonaniu, że czas zmienić 7d na 6d

marfot
24-01-2013, 23:46
marfot
proszę sprecyzuj o co "biega" w ostatniej wypowiedzi...

Chodziło mi o to, że 5DII to zaawansowane body amatorskie i niezbyt zaawansowane profesjonalne. Profesjonaliści marudzili na AF (pewnie słusznie) a amatorzy na cenę.
Aktualna propozycja Canona aby w tej grupie były 2 body FF - 6D i 5DIII z wyraźną dedykacją które dla kogo bardzo mi odpowiada. Okrojone z części ficzerów, mniej trwałe (migawka), mniejsze i tańsze body 6D z bardzo ładnym obrazkiem bardzo pasuje do amatora.
Zaawansowany AF i inne udoskonalenia w 5DIII robią wreszcie z niego poważniejsze narzędzie dla pro. Przy okazji od pro można chcieć większej kasy bo i tak na tym wydatku zarobi (a i kupi bez VAT :)).
Dlatego uważam, że lepiej wybierać między 6D i 5DIII niż kupować "niezdecydowane" 5DII.
Oczywiście wielu amatorów kupi 5DIII ale chyba niewielu pro kupi 6D (mam na myśli ludzi żyjących z fotgrafii na co dzień a nie wspomagajacych sie w zawodzie fotografią czy też dorabiających sobie okazjonalnie).

rojo
25-01-2013, 00:13
Chodziło mi o to, że 5DII to zaawansowane body amatorskie i niezbyt zaawansowane profesjonalne. Profesjonaliści marudzili na AF (pewnie słusznie) a amatorzy na cenę.
Aktualna propozycja Canona aby w tej grupie były 2 body FF - 6D i 5DIII z wyraźną dedykacją które dla kogo bardzo mi odpowiada. Okrojone z części ficzerów, mniej trwałe (migawka), mniejsze i tańsze body 6D z bardzo ładnym obrazkiem bardzo pasuje do amatora.
Zaawansowany AF i inne udoskonalenia w 5DIII robią wreszcie z niego poważniejsze narzędzie dla pro. Przy okazji od pro można chcieć większej kasy bo i tak na tym wydatku zarobi (a i kupi bez VAT :)).
Dlatego uważam, że lepiej wybierać między 6D i 5DIII niż kupować "niezdecydowane" 5DII.
Oczywiście wielu amatorów kupi 5DIII ale chyba niewielu pro kupi 6D (mam na myśli ludzi żyjących z fotgrafii na co dzień a nie wspomagajacych sie w zawodzie fotografią czy też dorabiających sobie okazjonalnie).

Już sam znam osobiście 2 osoby żyjące z fotografii które kupiły 6D i kilka które rozważa poważnie przesiadkę z 5DII, z ff canon ma jeszcze jedno body dla prawdziwych (:) profesjonalistów, za jedyne 24 tysie.

crazy
25-01-2013, 11:28
Za te 4 klocki dostajesz znacznie więcej. Jedyne w czym 6D minimalnie wygrywa to szumy, wifi czy gpsy to dla mnie zbędne gadżety.
Ja absolutnie nie żałuję, że nie czekałem na 6D.

Co masz na myśli pisząc znacznie więcej?

lysy1980
25-01-2013, 18:27

Znacznie więcej to duużo lepszy AF któy ma mnóstwo możliwości i nie ma co ukrywać że to jest mistrzostwo.
Dodatkowy slot na kartę pamięci.
Pewnie ciut lepszą migawkę która wytrzyma całkiem sporo .
Obudowa która jest mocniejsza a nie tak jak w 6D górna część korpusu plastikowa.
No i migawka 1/8000
Porównywałem 6D organoleptycznie z MKIII od mojego przyjaciela i pewnie w codziennym fotografowaniu zarówno ślubów jak i w innych zleceniach 6D spokojnie wystarczy bo działa bardzo porządnie ,a nie ukrywam że ma fajne ficzer w postaci WIFI dzięki któremu fajnie będzie się pracować przy komercyjnych zleceniach.
Nie ma co się oszukiwać że oszczędności gdzieś musiały pójść, ale na szczęście aż tego tak nie widać jak się ma w ręku puszkę :-)
Sam zarabiam tylko z fotografii i nie ukrywam że na dzień dzisiejszy wolę mieć 2 puszki 6D niż jedną 5D MKIII bo mniej więcej taki przelicznik wychodzi :-)
Tak jak mówiłem ta puszka to jakiś dziwny segment i bliżej jak by się nazywała 5D MKIII a 5D MKIII powinno być 6D nowym segmentem bardziej zawodowym przez co by było pomiędzy 5DMKIII a 1DX.
No nie ukrywajmy w dniu premiery 5DMKIII miało bardzo wysoką cenę prawie dwa razy taką co 5DMKII przez co cena była już nie dużo mniejsza do 1ds mark IV i markIII a to są bardzo profi puszki.

crazy
25-01-2013, 20:38
Zapytałem z czystej ciekawości bo o zaletach MKIII wiem. Poza lepszym AFem i slotem na 2 karty w MKIII wszystko pasuje mi w MKII. Chyba trzeba podjechac do jakiegos sklepu i pomacac tego zachwalanego 6D. Nadal jednak nie zmienia to faktu , że 4 tysie to kwota absurdalna w porównaniu do MKII.

MC_
25-01-2013, 21:01
Mnie właśnie dyskusja w tym wątku przekonała do apgrejdu z Mk II do 6D.

marfot
25-01-2013, 22:01
Mnie właśnie dyskusja w tym wątku przekonała do apgrejdu z Mk II do 6D.

Bardzo pochwalam i trochę zazdroszczę. Na mnie spore wrażenie wywierają RAWy i zdjęcia z 6D. Mają w sobie jakieś piękno i nie wiem w czym jest rzecz. Może pierwsze egzemplarze trafiły w odpowiednie ręce...

michael_key
25-01-2013, 22:30
Na mnie spore wrażenie wywierają RAWy i zdjęcia z 6D.
Nie ukrywam, że na mnie również. 6D generuje bardzo dobry obraz.

MC_
25-01-2013, 22:41
Mi jednak bardziej o AF chodzi. Chcialbym kupic Mk III, ale cena zbyt wysoka.

crazy
25-01-2013, 22:46
Oglądam sample na zagranicznym forum z 6D i coraz bardziej mi sie podobają, znalazłem nawet w słoneczny dzień robione na ISO 50 przy 1.2 1/4000s :) Jeden dylemat mniej a ISO bajeczne :)

airhead
25-01-2013, 23:00
ktoś tu napisał, że "używalne" jest iso do ileś tam
chciałbym zabrać głos w dyskusji, że jeżeli jest szansa na ciekawe zdjęcie, to ostatnią rzeczą, nad jaką powinniśmy myśleć jest iso - nie do wiary, ale zdjęcia Capy z lądowania w Normandii (te które przetrwały) były nawet nieostre!!!
oto zdjęcie zrobione na 25k iso: http://mgrochocki.files.wordpress.com/2013/01/img_6583-2013-01-16-mateusz-grochocki.jpg - w aparatach cyfrowych jakość to ostatnia rzecz, o którą trzeba się martwić
wszystko jest w EXIF, ale dla przypomnienia: RAW, Lr4, nieodszumiane (poza tym standardem w Lr), jakość JPG 80%

crazy
25-01-2013, 23:11
kasza jakaś taka duża na tym zdjęciu na innych zdjęciach w sieci i na zagranicznym forum takowej nie ma

airhead
25-01-2013, 23:20
kasza jakaś taka duża na tym zdjęciu na innych zdjęciach w sieci i na zagranicznym forum takowej nie ma

Kasza, nie kasza, ale zdjęcia można robić i wywoływać bez problemu

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2

crazy
25-01-2013, 23:30
to sie zgadza, i tak jest dużo lepiej jak w moim MKI :D Coraz mocniej mordka mi sie uśmiecha w jego kierunku

marfot
25-01-2013, 23:35

Dla miłośników wysokiego ISO:
Canon 6D Raw Sample Images With Comparison To 5D2 And 5D3 - Metro DC PhotographyMetro DC Photography (http://www.metrodcphotography.com/review/canon-6d-raw-sample-images/)

Można powywoływać RAWy i coś tam wtedy pomajstrować z odszumianiem.
Można też wzorem entuzjastów D600 z czarnego forum dowalić +4EV i zobaczyć co wyszło.:mrgreen:

crazy
25-01-2013, 23:41
Dzięki za linka

Matsil
25-01-2013, 23:44
A czego tu nie rozumiesz? Jak napisałem, 5DIII nieznacznie ustępuje 6-ce szumami, poza tym wszystkie inne parametry przemawiają za nim. Dla mnie to dużo, ale każdy wybiera body pod siebie.

MC_
25-01-2013, 23:45
Duza jest tez roznica w cenie.

crazy
25-01-2013, 23:50
Duza jest tez roznica w cenie.

Dokladnie tak :)

lysy1980
26-01-2013, 00:03
Jop obrazek bardzo miły i ostrość tam gdzie zazwyczaj chce :-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/1897/img02200.jpg)

z dzisiaj mojego młodego na spacerze.
Onanizmów w domu nie będę wstawiał bo to bez sensu.
Iso takie akceptowalne to 12800 kolejne to raczej po odszumianiu w PS albo w LR się nadaje.
jak ktoś chce to mogę podesłać jakiś sampel z jakiegoś iso
tu iso 12800 używany boczny dolny punkt

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/743/img0226f.jpg)

MC_
26-01-2013, 00:04
Fajne.
A jak z celnoscia punktow innych niz centralny?

crazy
26-01-2013, 00:10
Też jestem ciekaw :)

lysy1980
26-01-2013, 00:14
no właśnie dolny obrazek to przykład gdzie trafia za pierwszym razem. (dolny lewy punkt wybrany w aparacie)
Nie ma problemu w domu jak testuje wszystkie łapią bardzo fajnie i celnie.
w boju dopiero sprawdzę w weekend.
Ale jestem w szoku :-)

algha
26-01-2013, 00:24
Jop obrazek bardzo miły i ostrość tam gdzie zazwyczaj chce :-)

http://img197.imageshack.us/img197/1897/img02200.jpg

z dzisiaj mojego młodego na spacerze.

Hmm. A mi tu wygląda, że mamy front focus. Ostro jest w połowie prawego rękawa.

lysy1980
26-01-2013, 00:32
Hmm. A mi tu wygląda, że mamy front focus. Ostro jest w połowie prawego rękawa.

raczej bardzo ruchliwe dziecko :-)
Jak masz możliwość fotografowania małych szkrabów to wiesz że nawet przez pół sekundy nie ustoją w miejscu :-)
a przy przesłonie 2.2 głębia jest bardzo płytka :-)
dobra szkoda pisać bez sensu AF zdecydowanie lepszy od MKII i trafiają wszystkie punkty jeśli nie popełnimy błędu albo obiekt się nie poruszy.

algha
26-01-2013, 08:10
raczej bardzo ruchliwe dziecko :-)
Jak masz możliwość fotografowania małych szkrabów to wiesz że nawet przez pół sekundy nie ustoją w miejscu :-)
a przy przesłonie 2.2 głębia jest bardzo płytka :-)
dobra szkoda pisać bez sensu AF zdecydowanie lepszy od MKII i trafiają wszystkie punkty jeśli nie popełnimy błędu albo obiekt się nie poruszy.
A możesz to ruchliwe dziecko spróbować zrobić na servo ? Też mam dzieci :-) ale zdarza mi się robić zdjęcia nawet sporo szybszym obiektom. Wiem, że 6d nie jest do sportu, ale przy spottingu kolega z 5dmk2 miał chyba więcej trafionych niż ja z 7d.

crazy
26-01-2013, 10:10
Wszystko się da. Skoro starym 5D można fotografowac sport to dlaczego nie nowym 6D gdzie rzekomo AF jest szybszy i dokładniejszy :)

Tedi
02-02-2013, 08:46
Ja wybrałem 6d nie żałuję, ale też miałem dylemat. Wcześniej miałem a właściwe jaszesze mam 50d który dawał radę. Po 2tygodniach zabawy wiem że była to dobra decyzja. Wysokie ISO to wielka wygoda.

michael_key
02-02-2013, 09:29
[...[ dobra szkoda pisać bez sensu AF zdecydowanie lepszy od MKII i trafiają wszystkie punkty jeśli nie popełnimy błędu albo obiekt się nie poruszy.
Dokładnie. Widać, że ładnie działa każdy punkt. Nie ma co szukać dziury w całym :wink:

rakuu
02-02-2013, 14:59
A ja mam pytanie do fotografujących sport. Obecnie używam 7d i jedyną jego wadą jest brak FF, robiłem troszkę 5dMkII i nie byłem zadowolony, największym problemem o dziwo nie okazał się ten osławiony już słaby AF ale nieakceptowalny Shutter Lag. Jak wygląda w praktyce sprawa AF, SL i szybkość zdjęć w serii w 6d, którym jestem mocno zainteresowany. Interesują mnie informacje od użytkowników, a nie spekulacje. Głównym miejscem mojej pracy są hale sportowe, ciemne ale oświetlone dosyć równomiernie. Z góry dziękuję za pomoc :)

airhead
02-02-2013, 21:57
A ja mam pytanie do fotografujących sport. Obecnie używam 7d i jedyną jego wadą jest brak FF, robiłem troszkę 5dMkII i nie byłem zadowolony, największym problemem o dziwo nie okazał się ten osławiony już słaby AF ale nieakceptowalny Shutter Lag. Jak wygląda w praktyce sprawa AF, SL i szybkość zdjęć w serii w 6d, którym jestem mocno zainteresowany. Interesują mnie informacje od użytkowników, a nie spekulacje. Głównym miejscem mojej pracy są hale sportowe, ciemne ale oświetlone dosyć równomiernie. Z góry dziękuję za pomoc :)
shutter lag jest dużo mniejszy, zdjęcia w serii lepsze o 50%, AF powinien być lepszy, bo to ciemne hale chyba
poza tym już wszystko to w tym wątku napisałem

mirhon
07-02-2013, 12:57
Nie wiem czy to jest duży OT, ale zaryzykuję...
Mnie zamiast 5d MKII coraz częściej chodzi po głowie pentax k-5IIs (koniecznie wersja z "s").
IMHO z tego co widziałem w necie i sam analizowałem w ściągniętych raw z obu puszek, matryca+brak filtra AA w pentaxie vs canon 5d MKII to pentax wygrywa jak dla mnie w sposób oczywisty.
Mniejsze szumy dla wysokich ISO, wyciąganie szczegółw z cieni to bajka w porównaniu z canonem.
Puszka jest mniejsza, ma wbudowaną lampę, uszczelnienia i b.dobrze przemyślaną ergonomię. Jeśli komuś nie zależy aż na takiej kontroli GO to myślę, że warto rozważyć tego pentaxa (nowego) zamiast używki 5dMKII.
Z canona obecnie brałbym 6d gdyby cena była trochę niższa. Przy rozważanym budżecie ok. 5000 zł wspomniany pentax przynajmniej dla mnie jest poważną alternatywą do rozważenia.

filharmoniusz
07-02-2013, 13:40
A szkła?

mirhon
07-02-2013, 14:01
A szkła?

Za spacer zooma pewnie wziąłbym smc DA 16-45 mm f/4 ED AL lub smc DA 17-70 mm f/4.0 AL [IF] .
Do tego jakieś ze 2 jaśniejsze stałki.
Generalnie w porównaniu do wyboru z Canonem jest gorzej ale IMHO z tego co czytam po forach to nie ma dramatu. Cenna jest możliwość podpięcia czegoś manualnego z pełną kontrolą ostrości i stabilizacją w body.
Na początek myślę, że nawet z kitem dałbym radę (18-135) :-) . Jedyne co mnie tak naprawdę powstrzymuje to posiadane 2 szkła do Canona (C70-200f4 i tamron 28-75) i lampa 550ex, pewnie sprzedałbym to ze sporą stratą.
Ponieważ nie jestem z tych co muszą często zmieniać body... aktualnie jadę na canonie 20d i myślę że z tym pentaxem zostałbym na długo.
Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.

Kolekcjoner
07-02-2013, 14:33
Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.
No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII :).

mirhon
07-02-2013, 14:39
No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII :).

Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.

Kolekcjoner
07-02-2013, 15:04
Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.

Wiem, wiem, jam nieświadomy 8-).

mirhon
07-02-2013, 15:11
Wiem, wiem, jam nieświadomy 8-).

A ja zboczony bo robię praktycznie wyłącznie w RAW a potem to dopieszczam ;-)

Usjwo
07-02-2013, 15:40

Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:

Kolekcjoner
07-02-2013, 15:48
Ja o tym wiem ale i tak jestem pełen podziwu szczególnie wiedząc jaki obrazek wychodzi z 5D mkII 8-). Bardziej niestety martwi mnie to że nic mi nie pomoże lepszość matrycy skoro kadry zostaną te same :(.

Merde
07-02-2013, 16:02

Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.

PoulN
07-02-2013, 19:10
Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:

To prawda:
"Profesjonalista" czyli jak to się utarło ten kto co zarabia na życie aparatem - trzaśnie serię JPG ze ślubu (bo nie każdemu się chce obrabiać taką ilość raw`ów) gdzie odbiorca w 90% przypadków nie analizuje zdjęć pod technicznym czy artystycznym kryterium bo się na tym nie zna, a odbitki (jeśli już są w ogóle) to wielkość albumowa, czy np. fotoreportret via paparazzi odda do gazety w której pracuje zdjęcie nóg tgz. gwiazdy wychodzącej z auta, a agencja prasowa z kolei wydrukuje to zdjęcie w "brukowcowej" jakości znanej wszystkim z kolorowych gazet, gdzie + 6 EV czy ISO 25600 to nic wielkiego.

"Amator - Pasjonat" zazwyczaj nie utrzymuje się wyłącznie ze zrobionych przez siebie zdjęć, jest to jego hobby, któremu poświęca bez reszty każdą wolną chwilę, przykładowo pejzaże czy portrety które popełnia pokazuje w gronie osób, które to podobnie jak on są pasjonatami fotografii, a w przypadku wystawiania na konkursy prace takie są analizują doglębnie pod każdym wręcz względem, często też taka fotografia drukowana jest w dużym formacie po czym spoczywa na ścianie tudzież Autora czy potencjalnego klienta, którym to może być np. jakieś wydawnictwo.

I o ile w pierwszym przypadku forsowanie RAW`a +2-3 czy 4 EV z cienia nie ma aż takiego znaczenia, to już w drugim przypadku ma i to duże i z tego powodu raczej druga grupa nie ryzykuje i naświetla scenę poprawnie lub taszcząc w góry statyw naświetla scenę z użyciem AEB nie myśląc nawet o forsowaniu.

qczman
11-02-2013, 17:26
Nie wprowadzam juz w blad, moje niedopatrzenie :)

rojo
11-02-2013, 17:47
Nikt chyba nie napisal o braku automatycznego czyszczenia znanego z 5D II i innych konstrukcji.

ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?

qczman
11-02-2013, 17:54
ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?

Niedopatrzylem, wszystko jest ;)

rojo
11-02-2013, 18:00
Niedopatrzylem, wszystko jest ;)

jesłi chodzi o 6D to jest i działa bardzo sprawnie, zrobione mam już pona 10k zdjęć w wraunkach klubowo/koncertowych - wiec generalnie wysokopyłowych, bardzo czesto zmieniam szkła, bo dużo robię na stałkach, wczoraj dokładnie przejrzałem matrycę i jest czyściutko...

qczman
11-02-2013, 18:31
jesłi chodzi o 6D to jest i działa bardzo sprawnie, zrobione mam już pona 10k zdjęć w wraunkach klubowo/koncertowych - wiec generalnie wysokopyłowych, bardzo czesto zmieniam szkła, bo dużo robię na stałkach, wczoraj dokładnie przejrzałem matrycę i jest czyściutko...

I o to chodzi, rowniez czesto zmieniam obiektywy :)

P_35mm
21-03-2013, 23:42
Witajcie,

dużo jest pisane odnośnie fotografowania, a jak pomiędzy modelami 5D mark II, a 6D wyglądają różnice w kwestiach filmowania.

Zastosowanie do kręcenia krótkich form, reklam etc.
Mam zamiar stosować szerokie szkła, dynamiczne ujęcia, wykorzystanie światła zastanego, ale też przejścia z ciemnego w jasne itp.

kosdkp
21-03-2013, 23:53
Witajcie,

dużo jest pisane odnośnie fotografowania, a jak pomiędzy modelami 5D mark II, a 6D wyglądają różnice w kwestiach filmowania.

Zastosowanie do kręcenia krótkich form, reklam etc.
Mam zamiar stosować szerokie szkła, dynamiczne ujęcia, wykorzystanie światła zastanego, ale też przejścia z ciemnego w jasne itp.

Wg testów na necie na wysokich iso jest znaczna różnica na plus 6d.Canon 6D vs 5DII - Is the 6D worth the extra cost & why? Comparison Tutorial - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=C5wCSSEi3rs)

Kolekcjoner
22-03-2013, 00:12
Poprawili też (podobno) kwestię płynności ruchu i jakość kodeka.
Piszę "podobno" ze względu na to, że sam nie porównywałem - czytałem jedynie opisy.

Morfii
24-03-2013, 10:56
Miałem przyjemność bawić się tym 6D na targach w Łodzi, a że nikt mnie nie ganiał to spokojnie się nim pobawiłem. 6D było podpięte z 35L i jak dla mnie body zaskoczyło mnie pozytywnie :) Dziwnie lekka konstrukcja (takie wrażenie)... w ręce pasuje i trzyma się pewnie. Ten krzyżak chodził bardzo płynnie (chyba był już lekko wyrobiony...) sterowało się nim b.dobrze i przyzwyczaić można się już po kilku minutach. Jedynie sprawia wrażenie takiego tandetnego, który ma chęć się zaraz rozsypać. AF celował bezbłędnie i szybko. Menu aparatu bardzo czytelne - szybko się po nim można poruszać. Powiem szczerze że mimo negatywnego podejścia do tego body stwierdzam że zaczynam się bardzo zastanawiać czy aby go nie kupić, zamiast 5DMMII. Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?

e-pic
24-03-2013, 11:00
Miałem przyjemność bawić się tym 6D na targach w Łodzi, a że nikt mnie nie ganiał to spokojnie się nim pobawiłem. 6D było podpięte z 35L i jak dla mnie body zaskoczyło mnie pozytywnie :) Dziwnie lekka konstrukcja (takie wrażenie)... w ręce pasuje i trzyma się pewnie. Ten krzyżak chodził bardzo płynnie (chyba był już lekko wyrobiony...) sterowało się nim b.dobrze i przyzwyczaić można się już po kilku minutach. Jedynie sprawia wrażenie takiego tandetnego, który ma chęć się zaraz rozsypać. AF celował bezbłędnie i szybko. Menu aparatu bardzo czytelne - szybko się po nim można poruszać. Powiem szczerze że mimo negatywnego podejścia do tego body stwierdzam że zaczynam się bardzo zastanawiać czy aby go nie kupić, zamiast 5DMMII. Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?

http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/pytanie-do-csi-czy-6d-posiada-gwarancje-na-bezplatna-wymiane-migawkiz-88344/

A wrażenie tandetnego to sprawia 60D a nie 6D ;)

michael_key
24-03-2013, 11:15
AF celował bezbłędnie i szybko.
Jak boczne punkty? Sprawdzałeś? Jeśli tak to sądzisz, że są zauważalnie (znacznie) gorsze w porównaniu choćby do 5DII?

MC_
24-03-2013, 11:16
Gorsze niż w 5d2? Żart jakiś?

Morfii
24-03-2013, 11:18
Dzięki za linka :)

Wszędzie oszczędzają, więc i wykonanie będzie szło w najgorsze ;)

Boczne punkty były jak najbardziej używalne. Nie zauważyłem żadnej różnicy między środkowym a bocznym punktem... To że jest ich mniej nie znaczy że nie wystarczy. Jeśli każde 6D + 35L chodzą tak jak to na targach to kupować i robić fotki. Ja osobiście z młodszych cropowych body korzystałem z bocznych punktów i były bardzo przydatne. W 6D też nie sprawiały żadnego problemu. nie wiem jak w miejscach bardziej ociemnionych ale na czarnym tle tyłu monitorów dawały radę..

PoulN
29-03-2013, 13:11

W zasadzie każde wyciąganie z cieni jest czymś nazwijmy to "niestandardowym" i każdy świadomy fotograf dla uzyskania najlepszych efektów się w to nie bawi, jest to tylko ratunek przed niemocą-koniecznością - podobnie jak niegdyś silne forsowanie błon, czy wtedy ktoś marudził że ziarno duże wyłazi? nie, wręcz przeciwnie nieraz dodawało to klimatu fotografii ale to juz w erze cyfry brzmi jak sci-fi ;)

Dokładnie:!::idea: klient fotografa Pro jak to dumnie się mówi w 90% przypadków w ogóle nie zna się na fotografii, a jakość postzegaja biernie, wystarczy powiedzieć "że jest dobrze" i w to uwierzy, podobnie jak czytelnicy onetu że zdjęcia NG są najlepsze na świecie, ale nad tym dokałdnie rozpisałem się parę klika stron temu...

Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
Na to jest kilka uzasadnienień:
- ekstrema, która do tego bezwzględnie zmusza,
- lenistwo w poprawnym naświetlaniu,
- masochizm, czyli nie ma wymaganej ekstremy, nie ma lenistwa - ale jest RAW ;)

gabrielr24
30-03-2013, 20:38
Witam, jako, że zamierzam nabyć body jak spora ilość kolegów mam dylemat 5D mkII czy 6D. Wybór dla mnie raczej oczywisty czyli 6D. Nie używam z lampą czasów krótszych jak 1/125, korzystam w 99% z punku AF centralnego, nie używam lamp studyjnych. Robię zdjęcia na weselach oraz zacznę z plenerami. Większość zdjęć w RAWach.
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.

Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Delikatnie większe ISO używalne (ważne na weselach w ciemnych salach)
Jakość obrazka wystarcza mi w 101% ta z 5D wersji pierwszej.

Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.

fro
30-03-2013, 23:05
Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku.[...]

[...] Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)

Nie widzisz pewnego dysonansu w swojej wypowiedzi? Dziękujesz teoretykom, ale czysto teoretycznie założyłeś że AF jest nie dwa czy pięć ale 1000 razy lepszy :)

Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.

Tu to już pojechałeś, miałem oba i AF jest co najmniej trochę lepszy w 5D2 niż w 5D wbrew mitom w sieci.

gabrielr24
31-03-2013, 01:11
Używam czasami 5D mkII i nie czuję w żadem sposób różnicy w działaniu AF. Dlatego decyzja w stronę 6D któremu bliżej do mkIII niż do MKII z terorii. Obrazek identyczny jak w mkIII i nawet mniej szumi, AF inna liga mi wystarczy środkowy działający dobrze, klawiszologia to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Gwoździ wbijał aparatem nie będę, dla mnie lżejszy znaczy lepszy.
Co przemawia za 6D to lepszy obrazek(rozpiętość tonalna), mniejsze szumy, lepszy AF, lżejszy co więcej trzeba? To, że guziki w innym miejscu kwestia gustu. Karta SD czy CF? Niestety CF za kilka lat będzie już zabytkiem.
Co przemawia za 5D mkII oprócz obudowy?

PoulN
31-03-2013, 14:12
150tys. gwarantowanej migawki i staż, dla nie których to ważne - Mk2 ma swoje lata, co miało się urodzić już się urodziło, 6D ma pewnie przed sobą jakieś "niespodzianki" wieku dziecięcego.

Oprócz w/w i budowy - obudowy oczwyistością jest że 6D jest lepszym aparatem.

Wybór 5D Mk2 vs. 6D - przypomina mi to trochę dylemat znajomego, który planował zakup Mercedesa, nie mógł sie zdecydować pomiędzy solidną, masywną, wręcz okrzykniętą mianem nowożytnej legendy W140, a nowocześniejszą, zgrabniejszą, ładniejszą ale mniej pancerną W220.
Wybrał drugą opcję bo stwierdził że nie będzie gnał przez pustynie z szejkiem na tylnej kanapie ścigany przez dzeisiątki wrogów - tylko będzie jeździł po normalnych drogach z rodziną ;)

Sunders
31-03-2013, 14:20
6D ma pewnie przed sobą jakieś "niespodzianki" wieku dziecięcego.

Nie kracz, 6 m-cy minęło i o żadnych nie słychać. Przez taki czas już by się chyba ujawniły.

PoulN
31-03-2013, 14:44
No różnie to bywa nieraz "myki" jak wiadomo wyłaziły i wyłażą po pewnym czasie...

sebfoto
31-03-2013, 19:23
Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?

100k i brak bezpłatnej wymiany po gwarancji

airhead
31-03-2013, 20:46
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.

to ja polecam poczytać dokładnie oba wątki o 6D, ten i mój

PoulN
31-03-2013, 21:26
100k i brak bezpłatnej wymiany po gwarancji

Co to znaczy "brak bezpłatnej wymiany"?

Canon od dawnych czasów wymienia migawke w oparciu o jej przebieg nie czas trwania, aparat może mieć i 7lat jak migawka będzie poniżej deklarowanego przebiegu użytkownik nie ponosi kosztów.

dj_zibi
31-03-2013, 23:09
PoulN wymienia tylko w 1dynkach.

sebfoto
31-03-2013, 23:44
Co to znaczy "brak bezpłatnej wymiany"?

Canon od dawnych czasów wymienia migawke w oparciu o jej przebieg nie czas trwania, aparat może mieć i 7lat jak migawka będzie poniżej deklarowanego przebiegu użytkownik nie ponosi kosztów.

Musiałbyś odgrzebać link do filmu, gdzie Pan Robert Woźniak o tym wspomina. Najprościej będzie zadzwonić i napisać do CSI.

--- Kolejny post ---

I o ile wiem w 5d2, 5d3, 7d, xxd

PoulN
01-04-2013, 13:53

Nieprawda
Mój 30D miał 2lata temu wymienianą bezpłatnie migawkę na Żytniej przy przebiegu poniżej 100k, nie musze pisać że był wtedy po gwarancji...

Gdzieś linkowałem ten filmik z Woźniakiem jest tam mowa o tym że canon gwarantuje określony przebieg migawki, z tym że chyba była tam jakas rozbieżność że wprowadzili to od 60D? czy od 6D wprowadzają, nie pamiętam, a praktykują to tak naprawdę już od paru dobrych lat..

drsemen
01-04-2013, 20:47
Nieprawda
Mój 30D miał 2lata temu wymienianą bezpłatnie migawkę na Żytniej przy przebiegu poniżej 100k, nie musze pisać że był wtedy po gwarancji...

Gdzieś linkowałem ten filmik z Woźniakiem jest tam mowa o tym że canon gwarantuje określony przebieg migawki, z tym że chyba była tam jakas rozbieżność że wprowadzili to od 60D? czy od 6D wprowadzają, nie pamiętam, a praktykują to tak naprawdę już od paru dobrych lat..
O ile pamiętam to Woźniaka w tym programie poprawili, że chodzi o body xxD i w górę. I się chyba poprawił, że body 2 i 1 cyfrowe mają ową gwarancję na migawkę.

jaś
01-04-2013, 21:09
Nieprawda

Jak na razie serwis unika wyraźnej i prostej odpowiedzi na to pytanie przynajmniej ja nie byłem w stanie doczytać tego w odpowiednim wątku tylko jakies słowne gierki, uniki zamiast prostych żołnierskich słów (tak nie ewentualnie gwarantowany przebieg).
Film z Woźniakiem tez ogłądałem ale po pierwsze nie załapałem odpowiedzi przedstawiciela producenta na to pytanie, a po drugie skala kompetencji była tak porażająca że wolałbym mieć jakieś minimalnie wiarygodne potwierdzenie (strona producenta, strona autoryzowanego serwisu czy coś na kształt).

poszukiwacz2006
07-04-2013, 23:41
Co wybrać? 5dmkII czy 6d? A może 5dmkIII? Napiszę tak. Zarabiam na zdjęciach, ale używam do tego canona 50d i dwóch czerwonych pasków. Jednak dla potrzeb czysto amatorsko-hobbystycznych chciałem zakupić pełną klatkę, co by mieć jeszcze większą przyjemność ze zdjęć. Od czterech miesięcy zastanawiałem się, który korpus wybrać. Ale wczoraj na kolejnym zleceniu problem rozwiązał się sam. Po raz pierwszy zabrakło mi ISO na moim cropie. Pewnie jako amator dalej bym się zastanawiała co wziąć. Jednak jako "zawodowiec" podjąłem decyzję, że muszę dokupić 6d. Na szybkim af nie za bardzo mi zależy, a wysokie używalne iso w szóstce jest dla mnie niezbędne. Poza tym 4 kilo ( 5dmkIII ) w kieszeni wykorzystam na jakieś ciekawe wakacje. Naprawdę współczuję amatorom, którzy mają dylemat, w jaki sposób wydać ciężko zarobiona gotówkę. "Profesjonalista" ma łatwiej, bo wie, co mu jest do pracy potrzebne :-)
Pozdrawiam

szambonur
08-04-2013, 01:18
Zawodowiec a profesjonalista rzadko chodzą w parze...:)

Morfii
25-04-2013, 08:39
http://www.youtube.com/watch?v=XSwU1dNESOc

piotek
27-04-2013, 14:57
Witam,
Ostatnio prawie kupiłem 5d mark II, jednak poczytałem o 6d i sam nie wiem.
Aparat ma służyć do pracy weselnej oraz na wakacje. Posiadam 2 fajne obiektywy do pracy wraz z 1d mark iii jednak on w pracy weselno-pomieszczeniowej ustępuję Nikonom ( nie do tego został stworzony). Jednak chce wykorzystać potencjał szkieł więc zacząłem się zastanawiać nad którymś z tych aparatów.
Ma to być aparat który w razie czego nagra na glidecamie jakiś teledysk opcjonalnie całe wesele ( zabezpieczenie dla Kamery ).
Plusem przemawiającym za 5d mk II. ( dane wyczytane)
150 tyś zamiast 100 w 6d -> bądź co bądź 50 tyś więcej.
Oraz bardziej odporne body.
Minusem może być wiek aparatu.
Oraz AF o którym w każdym wątku o 5d mk II głośno.

Co do 6d to jednak nowa konstrukcja- Wi- Fi oraz GPS to jak dla mnie bajery z których raczej nie będę korzystał.

Cena podobna:
Nowy 6D = 6400 zł
Nowy 5d mk II= 6190 zł

Od premiery 6d już trochę czasu minęło wiec może znalazłby się ktoś kto może miał te dwa aparaty i może powiedzieć coś więcej. I definitywnie polecić jeden.
Co do 5d mk II to filmy przez niego zrobione widziałem i muszę przyznać że obraz jest porównywalny a może nawet lepszy jak w mojej kamerze XF105.
Natomiast filmy z 6d tylko z tego co na youtubie można znaleźć.
Na koniec mam jeszcze pytanie. Orientuje się może ktoś jak wygląda żywotność aparatu podczas kręcenia filmów. Czy szybko aparat dostaje w kość?

szambonur
27-04-2013, 18:54
Witam,
...
Od premiery 6d już trochę czasu minęło wiec może znalazłby się ktoś kto może miał te dwa aparaty i może powiedzieć coś więcej. I definitywnie polecić jeden.
Co do 5d mk II to filmy przez niego zrobione widziałem i muszę przyznać że obraz jest porównywalny a może nawet lepszy jak w mojej kamerze XF105.
Natomiast filmy z 6d tylko z tego co na youtubie można znaleźć.
Na koniec mam jeszcze pytanie. Orientuje się może ktoś jak wygląda żywotność aparatu podczas kręcenia filmów. Czy szybko aparat dostaje w kość?

Czytając poprzednie posty wywnioskowałem z obserwacji użytkowników, iż jakość obrazka oraz sprawność AF jest lepsza niż w 5DmkII... poświeć kilka chwil na zapoznanie się z treścią tego tematu i spróbuj sam wyciągnąć wnioski... Ja na chwilę obecną bym się nie zastanawiał. Skoro nie stać mnie na 5DmkIII to wybór jest prosty - 6D

Qbańczyk
27-04-2013, 19:07
Cena podobna:
Nowy 6D = 6400 zł
Nowy 5d mk II= 6190 zł

Gdzie Ty znalazłeś 6D za 6400 zł ? Cena netto czy brutto ?

Morfii
27-04-2013, 20:35
Czytając poprzednie posty wywnioskowałem z obserwacji użytkowników, iż jakość obrazka oraz sprawność AF jest lepsza niż w 5DmkII... poświeć kilka chwil na zapoznanie się z treścią tego tematu i spróbuj sam wyciągnąć wnioski... Ja na chwilę obecną bym się nie zastanawiał. Skoro nie stać mnie na 5DmkIII to wybór jest prosty - 6D

Polecanie analizy tego tematu to trochę jak żart... 80% wątków to jakaś kpina... pokazane foty i opinie osób które chyba mieli ten aparat jako pierwszy w życiu w rękach... sory ale tak to wygląda na chwilę obecną...

Qbańczyk, ceny 6100 z USA, 6500 za 6D bez FV w PL i 6200 5D MKII z fakturą w PL... takie są ceny na allegro i jak nie wierzysz to wejdź i sprawdź a nie się dziw ;)

Też grubo zastanawiam się nad 6D i 5D MKII... powiedziałem sobie że jak trafi się używane 5DMKII do 5tys. to biorę. Ale się nie trafiło i nie ma co kombinować i szukać na siłę. DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR, cicha migawka, lepsze odwzorowanie białego koloru, jakość nagrywania filmów... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady :D
Ja 6D będę miał we wtorek to mogę coś więcej powiedzieć, oprócz tego co zauważyłem testując te body w kilku sklepach. AF chodzi dość przyjemnie tak jak w 7D... czyli szybko i celnie. Fakt jest mało punktów bo tylko 11... ale może i to zaleta ? Ktoś kiedyś mi powiedział że sprzedał 7D bo miał za dużo punktów AF... nie był to amator i to dało mi do zastanowienia. Teraz zaczynam chyba go rozumieć... że nie samo AF się liczy ;)

Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.

szambonur
27-04-2013, 20:37
Morfii zdradź proszę jaki impuls pchną Cię do decyzji o zakupie 6D a nie 5DmkII

szambonur
27-04-2013, 20:53
Morfii zdradź proszę jaki impuls pchną Cię do decyzji o zakupie 6D a nie 5DmkII

widzę że edytowałeś... to może inaczej... skąd o tym wszystkim wiesz "...DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR i cicha migawka... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady..." jestem pewien że po lekturze forum:)

Kolekcjoner
27-04-2013, 20:53
Polecanie analizy tego tematu to trochę jak żart... 80% wątków to jakaś kpina... pokazane foty i opinie osób które chyba mieli ten aparat jako pierwszy w życiu w rękach... sory ale tak to wygląda na chwilę obecną...
.

No to co Ty tu jeszcze robisz skoro to forum takie nieprzydatne, a wypowiedzi forowiczów uważasz za kpinę :roll:?

Morfii
27-04-2013, 20:56
Nie mówię że jest nieprzydatne... jest tylko dużo sprzecznych inf. odnośnie tego modelu...
Należy pamiętać, że nie same opinie się liczą ale jeszcze bardziej trzeba umieć wysnuwać własne wnioski i wybierać to co jest nam potrzebne... tego akurat nauczyłem się na forum i jestem Wam bardzo wdzięczny bo wiem co chcę :)
Dziękuję.

piotek
28-04-2013, 08:13
Gdzie Ty znalazłeś 6D za 6400 zł ? Cena netto czy brutto ?

Brutto:
Obecnie na allegro najtańsza
Canon EOS 6D + SanDisk 32GB Wwa,Kr,Gd,Szcz. (3189043811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-sandisk-32gb-wwa-kr-gd-szcz-i3189043811.html)
Ale jakieś tydzień temu była aukcja nowego 6d za 6399zł Brutto

--- Kolejny post ---

Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.[/QUOTE]

Jeśli o mnie chodzi to odpada taka opcja to bym musiał zainwestować jeszcze w jakieś szkła do Nikona. A do Canona leży w pudełku prawie nieużywany Canon EF 16-35 f/2.8 L II . Dlatego takie rozwiązanie Canonowskie mnie interesuje. I jak kolega powyżej. Co tknęło aby kupić właśnie 6d?
Do mnie 6d przemawia to, że jest to hmmm nowa konstrukcja. I niby lepszy AF- aczkolwiek z tym AF to też jest dużo informacji, ze nie taki on straszny jak go malują w 5d mark II. No i lekki, niepozorny aparacik.
A za 5d mk II. To jednak te 50 tyś cykli więcej i niby lepsza konstrukcja i uszczelnienie. ( 6d nie trzymałem w ręku więc moje informację są z forum).
Jeśli chodzi o wideofilmowanie. To ktoś napisał że 5d MK II nie można zrobić filmu slow motion a na youtubie jest kilka pozycji które pokazują że jednak można.

Kolekcjoner
28-04-2013, 18:02
Nie mówię że jest nieprzydatne... jest tylko dużo sprzecznych inf. odnośnie tego modelu...
Na tym właśnie polega forum, że są tu różne opinie. A Twoje wpisy odbieram tak jakbyś miał skończoną wiedzę na temat tego co jest dla kogo najlepsze. Może czas wcielić w czyn strzeliste akty, które tu wygłaszasz o "wysnuwaniu własnych wniosków" zamiast bluzgać jakie to forum złe i jaką to stratę ktoś poniesie jak sobie przestudiuje wątek na interesujący go temat :roll:.

Morfii
29-04-2013, 14:01
Na tym właśnie polega forum, że są tu różne opinie. A Twoje wpisy odbieram tak jakbyś miał skończoną wiedzę na temat tego co jest dla kogo najlepsze. Może czas wcielić w czyn strzeliste akty, które tu wygłaszasz o "wysnuwaniu własnych wniosków" zamiast bluzgać jakie to forum złe i jaką to stratę ktoś poniesie jak sobie przestudiuje wątek na interesujący go temat :roll:.

Proponuję byś jako moderator dał przykład i przestał zaśmiecać niepotrzebnie ten wątek. Twoje wypowiedzi nic nie wnoiszą do tego tematu...

Kolekcjoner
29-04-2013, 15:00
A ja proponuję żebyś zamiast dziecinnie odbijać piłeczkę wziął sobie do serca to co wyżej napisałem. Forum to nie blog na jedynie słuszne poglądy.

Śmieceniem się nie martw - się posprząta 8-).

michalab
29-04-2013, 15:24
Brutto:
Obecnie na allegro najtańsza
Canon EOS 6D + SanDisk 32GB Wwa,Kr,Gd,Szcz. (3189043811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-sandisk-32gb-wwa-kr-gd-szcz-i3189043811.html)
Ale jakieś tydzień temu była aukcja nowego 6d za 6399zł Brutto
Bez Faktury VAT ... to tak nie do końca brutto.

amroz
06-05-2013, 22:18
Nareszcie miałem okazję przetestować 5dII i 6d jednocześnie na ostatnich imprezach. Jestem już po obróbce więc mogę uczciwie wydać swój werdykt:)
AF - zdecydowanie wygrywa 6d, niesamowita przyjemność jak dla mnie pracować tak celnym body. Czy to założone 35L na 1,6 (niżej dla bezpieczeństwa nie schodzę ) czy 85L na 1,4 wszystko w punkt. Cała zabawa weselna praktycznie w punkt, bez męczarni i ciągłych powtórek. Na bocznych i środkowym, bez znaczenia w tych warunkach w których robiłem. Jak wywalałem zdjęcia przy obróbce to ostrości nie brałem pod uwagę bo było tak dobrze.
ISO - fajnie mieć tak użyteczne wysokie iso jak w 6d ale ja osobiście nie robię na tak dużych wartościach żeby widzieć jakąś wielką korzyść. Zamykam się max na 1600 więc w tych przedziałach nie widzę różnicy.
użytkowanie - wystarczyło mi kilka ruchów w domu jak kupiłem 6d żeby przyzwyczaić się do przesuwania punktów ostrości. Oczywiście że łatwiej byłoby mi przesuwać w 5d II ale w tym body to niestety boczne punkty dla mnie nie istniały.
Co do innych ciekawostek to na baterii zrobione dużo więcej zdjęć na 6d.
85L źle mi leży na 6d i już wiem że będę go miał tylko na 5d II. Mniejsze szkła można zakładać :)
Robiłem z ciekawości RAW + JPEG na 6d, Jpeg-i jakieś rozmydlone wychodzą, nie wiem czy mam coś w body poustawiane, pewnie tak, muszę poszukać i spróbować to odmydlić :)
Balans bieli na automacie zdecydowanie lepszy na 6d, ulga przy późniejszej obróbce.
Podsumowując to 6d zostaje moim głównym body a 5d II jako dodatek dla wygody.
No cóż, produkcja o kilka lat świeższa i po prostu lepsza jak dla mnie.
Mam nadzieję że komuś to się przyda co napisałem :)

Morfii
06-05-2013, 22:42
5D robi więcej zdjęć czy 6D ? bo chyba jest błąd w opisie ;)

Jak masz jakieś fotki przykładowe z 5D i 6D to wrzuć.. :mrgreen:

Ja z opisem się jeszcze wstrzymam... muszę się nacieszyć :D

luciferi
07-05-2013, 02:20
Amroz pytanie: oba korpusy bez gripów? To tak w kwestii porównania komfortu pracy z ciężkimi szklami.

Kosmo
07-05-2013, 10:13
Ja mam bezpośrednie porównanie 5D II vs. 5D III
- III dużo więcej zdjęć na jednej baterii
- AF super. Jakieś 90-95% trafionych zdjęć na sali. Bez znaczenia czy to taniec czy statyki, blisko czy daleko.
Mam problem z wybraniem kadrów do oddania, bo wszystko prawie ostre i ciężko odrzucić. Jak robiłem poprzedni sezon II to spora część kadrów leciała do kosza bo była po prostu nietrafiona.
- Lepsze duże iso niż w II. Sam szum nawet na iso8000 nie jest jakiś straszny. Spada wtedy już kontrast i nasycenie i trzeba ze zdjęciem mocno popracować.

To chyba najważniejsze kwestie. 6D na centralnym jest bardzo podobne do 5D III więc można postawić je na równi w 3pkt o których napisałem.

amroz
07-05-2013, 18:37
5D robi więcej zdjęć czy 6D ? bo chyba jest błąd w opisie ;)

Jak masz jakieś fotki przykładowe z 5D i 6D to wrzuć.. :mrgreen:

Ja z opisem się jeszcze wstrzymam... muszę się nacieszyć :D
na 6d robię dużo więcej zdjęć na jednej baterii niż na 5dII , ale może na to mieć wpływ to że nie przeglądam wciąż zdjęć żeby wywalać te nie ostre z karty.

--- Kolejny post ---

Amroz pytanie: oba korpusy bez gripów? To tak w kwestii porównania komfortu pracy z ciężkimi szklami.
tak, oba bez gripów. do 5dII kiedyś miałem grip ale sprzedałem bo nie pracowało mi się z nim dobrze. Ale faktycznie może 6d z gripem to byłby właśnie strzał w dychę przy współpracy z dużymi szkłami. Nie wiem, i tak raczej nie będę próbował.

--- Kolejny post ---

Ja mam bezpośrednie porównanie 5D II vs. 5D III
- III dużo więcej zdjęć na jednej baterii
- AF super. Jakieś 90-95% trafionych zdjęć na sali. Bez znaczenia czy to taniec czy statyki, blisko czy daleko.
Mam problem z wybraniem kadrów do oddania, bo wszystko prawie ostre i ciężko odrzucić. Jak robiłem poprzedni sezon II to spora część kadrów leciała do kosza bo była po prostu nietrafiona.
- Lepsze duże iso niż w II. Sam szum nawet na iso8000 nie jest jakiś straszny. Spada wtedy już kontrast i nasycenie i trzeba ze zdjęciem mocno popracować.

To chyba najważniejsze kwestie. 6D na centralnym jest bardzo podobne do 5D III więc można postawić je na równi w 3pkt o których napisałem. No i podobne mamy odczucia po tych porównaniach jeśli chodzi o AF i komfort pracy:) Naprawdę na boczne jak na razie nie mogę też narzekać w 6d

jacab1
07-05-2013, 23:01

Mam duży odsetek poruszonych zdjęć pionowych ( lekkie poruszenie widoczne przy powiększeniu 100%) z 6d.... w 5D clasic mam grip i ten problem nie występuje.
Grip do 6d w moim przypadku będzie bardzo dobrym zakupem....

amroz
08-05-2013, 07:21
Mam duży odsetek poruszonych zdjęć pionowych ( lekkie poruszenie widoczne przy powiększeniu 100%) z 6d.... w 5D clasic mam grip i ten problem nie występuje.
Grip do 6d w moim przypadku będzie bardzo dobrym zakupem....
no ja praktycznie to prawie nie robię zdjęć pionowych, oddając klientowi zdjęcia to jest tam może max 5% pionów a więc grip w tej kwestii nie jest mi niezbędny

aciek_l
08-05-2013, 07:44
Aparat z gripem dla mnie jest o wiele wygodniejszy również do zdjęć poziomych. Wszystkie palce prawej dłoni mają gdzie się zmieścić, a lewą dłonią również lepiej się podpiera aparat.

jac+
13-05-2013, 21:50
Pomimo rewelacyjnych opinii na temat 6D dziś zamówiłem 5D mark II. Nowy, sklepowy. Wiele rzeczy mnie nęciło w 6D, jednak koniec końców stanęło na starej piątce. Nie wiem czy zrobiłem źle, czy dobrze. Grunt, że po swojemu.

Sunders
13-05-2013, 22:25
Pomimo rewelacyjnych opinii na temat 6D dziś zamówiłem 5D mark II. Nowy, sklepowy. Wiele rzeczy mnie nęciło w 6D, jednak koniec końców stanęło na starej piątce. Nie wiem czy zrobiłem źle, czy dobrze. Grunt, że po swojemu.

jac+ jakie cechy 5D2 przesądziły o takim twoim wyborze?

jac+
13-05-2013, 22:59
1. Od 2 lat 5D2 był tą zabawką, która była wręcz moim marzeniem. Taki w EOS 3 w wersji cyfrowej (tak to widzę).
2. W pełni magnezowa obudowa. Pomimo, że nie potrzebuję aż takiej trwałości, to po prostu lubię takie duże, masywne puszki.
3. Wyższa ostrość na niskich ISO. Być może w granicach błędu statystycznego, ale zawsze. Wysokie ISO ma dla mnie mniejsze znaczenie.
4. Migawka 1/8000. Jasne stałki mam dopiero dwie, ale to ich dziś coraz częściej używam. Filtr ND, czy PL nie jest moim stałym akcesorium. W tym wypadku wolę 1/8000 + jasne szkło, niż 1/4000 i ciemne szkła. Wiecie o co mi chodzi.
5. Cena. Bez sprowadzania z DE lub USA: 6300zł za całkowicie nowy i sklepowy aparat.
6. I jeszcze jedna rzecz, którą bardziej "czuję" niż "wiem"... Przejrzałem sobie budowę wewnętrzną 5D2 i 6D pod względem sposobu montażu wnętrza i rozmieszczenia taśm i innych "bebechów". 5D2 jest moim zdaniem bardziej przejrzysty w tej kwestii i lepiej rokuje na długą eksploatację. Jednak tak jak pisałem wcześniej: nie znam się na tym. To bardziej odczucie niż wiedza.
7. Jeśli jednak dokonałem złego wyboru to zawsze jest 10 dni na zwrot do sklepu :)

zoomi
13-05-2013, 23:56
dobry wybór :) planujesz grip ? polecam nawet zamiennik, dużo wygodniej
nie wyobrażam sobie 5d2 bez gripa tak naprawdę ;)

jac+
14-05-2013, 00:11
Od czasów analogowego EOSa 5 w każdej kolejnej puszce miałem grip. Ten od 50D montuję dziś dość rzadko. Szczerze mówiąc to nie nosiłem się z zamiarem kupna gripa do 5D2, ale kto wie?
Ciekaw byłem Waszej opinii o moim wyborze w dobie ogólnoświatowej fascynacji "szóstką" :) (nie twierdzę, że niesłusznej fascynacji) .

RHJG
14-05-2013, 00:12
Co do wyboru mam inne zdanie,ale powodzenia.Z gripem ciężki klocek się robi jak ktoś musi czy mu pasuje to OK.

Kolekcjoner
14-05-2013, 00:27
Dla mnie kryteria wyboru kolegi są bardzo przejrzyste 8-).

pan.kolega
14-05-2013, 01:23
Akurat przed zajrzeniem do tego watku w ostatni łykiend obejrzałem kilka filmików na youtube na ten temat bo rozważam nabycie FX. Oceniam te produkcje różnych samozwańczych ekspertów, żonglujacych nonszalancko kilkoma aparatami, jako nieco informatywne ale w sumie mniej przydatne niż opinie na tym forum.

Wyrażajac wszystko w pieniadzach, obecnie nowe Canony FX sa dla mnie subiektywnie warte:

5D Mk ii: $1200 max 1300;
5D Mk iii: $2300 do 2400;
6D : $1600 - 1700 .

Ponieważ tylko ta ostatnia możliwość jest w tej chwili obecna na rynku, postanowiłem nabyć 6d.
Tak się składa, że wszystkie wymieniane braki i minusy 6d sa dla mnie nieistotne, z wyjatkem dwóch:

- brak wbudowanej lampy (ale żaden Canon FX nie ma)
- brak wyraźnego postępu u Canona w DR od 10 lat. Obrazek ładny, ale ja życzę sobie jeszcze jednoklatkowego HDR. Trudno, może w następnej puszce.

Ligo
14-05-2013, 02:51
Maruuuudzisz Panie Kolego ;)
Bierz cokolwiek. Każdy z nich to aparat kompletny. I w końcu 35 to 35, a 135 to 135mm. :)

amroz
14-05-2013, 07:15
Co do wyboru mam inne zdanie,ale powodzenia.Z gripem ciężki klocek się robi jak ktoś musi czy mu pasuje to OK.
no mając teraz te dwa body to też mam inne zdanie:) Na ale jeśli potrzebowałbym 1/8000 to już nie byłoby wyjścia :)

Sunders
14-05-2013, 07:33
Dla mnie kryteria wyboru kolegi są bardzo przejrzyste 8-).

Dla mnie też, z wyjątkiem tego jednego:

Przejrzałem sobie budowę wewnętrzną 5D2 i 6D pod względem sposobu montażu wnętrza i rozmieszczenia taśm i innych "bebechów". 5D2 jest moim zdaniem bardziej przejrzysty w tej kwestii i lepiej rokuje na długą eksploatację. Jednak tak jak pisałem wcześniej: nie znam się na tym. To bardziej odczucie niż wiedza. :shock: :)

KGR
14-05-2013, 08:22

się nie dziwię, sam kupiłem dwie mkII

jac+
14-05-2013, 08:35
Sunders - Przejrzyj w necie materiały z demontażu obu tych puszek. 5D2 ma budowę bardziej modułową. Poszczególne moduły są dobrze odseparowane. W razie ewentualnej awarii podejrzewam, że wymienia się dany moduł, a nie pół aparatu. W okresie gwarancji to może nie ma znaczenia, później - owszem i to duże. 6D idzie za nową modą canona i w środku znajdziesz np czarną plastikową folię do separacji elementów. W starej "piątce" użyto do tego metalowych płytek. Ten aparat kupuję naprawdę na ładnych kilka lat, więc trwałość i koszty ewentualnego serwisowania ma tu naprawdę duże znaczenie.

Sunders
14-05-2013, 09:27
Sunders - Przejrzyj w necie materiały z demontażu obu tych puszek. 5D2 ma budowę bardziej modułową. Poszczególne moduły są dobrze odseparowane. W razie ewentualnej awarii podejrzewam, że wymienia się dany moduł, a nie pół aparatu. W okresie gwarancji to może nie ma znaczenia, później - owszem i to duże. 6D idzie za nową modą canona i w środku znajdziesz np czarną plastikową folię do separacji elementów. W starej "piątce" użyto do tego metalowych płytek.

jac+ O.K. przekonałeś mnie. Wygląda na to, że jakieś 2,5 roku temu dokonałem dobrego wyboru/mam5D2/, chociaż do głowy by mi nie przyszło dokonywać analizy pod takim kątem :shock: Cóż, człowiek całe życie się uczy :? Teraz zacznę poszukiwać w necie materiałów z demontażu 5D3, żeby sprawdzić czy bliżej mu do 6D czy do 5D2 :)

jac+
14-05-2013, 10:46
czy bliżej mu do 6D czy do 5D2

Przypomnij sobie jak canon rozwiązał problem z przenikaniem światła do wnętrza aparatu przez górny wyświetlacz LCD :) . Chociaż nawet z czarną folią samoprzylepną pod wyświetlaczem, 5D3 jest ZACNYM urządzeniem :) .

pan.kolega
14-05-2013, 17:02
Maruuuudzisz Panie Kolego ;)
Bierz cokolwiek. Każdy z nich to aparat kompletny. I w końcu 35 to 35, a 135 to 135mm. :)

A bogać tam marudzę. Piszę, że kupuję jeden z najnowszych wyrobów Canona, chociaż mam już 3 DSLR i niezłego kompakta tej firmy -- znaczy wykazuję konsumencki entuzjazm i umiłowanie sprzętu i firmy a nie marudzę. :p Mimo, że żona moja żadnej różnicy w zdjęciach nigdy nie widziała i teraz też nie zobaczy.:roll:

Niespełna 9 lat temu nabyłem 20d. Dzisiaj Canon daje 6D wprawdzie bez lampy ale za to z GPS za cenę niższa o ok. 20% (inflacja od tego czasu w USA to ponoć 22.5%) . Czyli nie jest aż tak źle, chociaż 20d wtedy był prawie bezkonkurencyjny w swoim przedziale. Faktem jest, jednakowoż, że DR matryc Canona wzrósł w tym czasie bardzo niewiele i dał się wyprzedzić, a to akurat jeden z moich ulubionych parametrów.

Ligo
14-05-2013, 23:16
DR matryc Canona wzrósł w tym czasie bardzo niewiele i dał się wyprzedzić, a to akurat jeden z moich ulubionych parametrów.
Dla mnie też jeden z najważniejszych. Ale nie determinuje decyzji o wyborze. Liczy się ogólny wygląd obrazka. Dlatego dziś fotografuję Canonem, chociaż w czasach analogowych byłem zagorzałym nikoniarzem ;-)
Co do cen 6D, u Rythera i w Primotronixie cena za puszkę jest na poziomie $1350. Ale nie wiem, jak z solidnością u nich. Nigdy tam nic nie brałem.

pan.kolega
15-05-2013, 00:46
Dla mnie też jeden z najważniejszych. Ale nie determinuje decyzji o wyborze. Liczy się ogólny wygląd obrazka. Dlatego dziś fotografuję Canonem, chociaż w czasach analogowych byłem zagorzałym nikoniarzem ;-)
Co do cen 6D, u Rythera i w Primotronixie cena za puszkę jest na poziomie $1350. Ale nie wiem, jak z solidnością u nich. Nigdy tam nic nie brałem.

Takie ceny nie istnieja. Obie firmy to oszuści, omijać szerokim łukiem.

rysib
15-05-2013, 15:40
Mimo, że żona moja żadnej różnicy w zdjęciach nigdy nie widziała i teraz też nie zobaczy.:roll:

To normalne, moja żona także twierdziła, że nie widzi różnicy między zdjęciem z lustra a kompaktu. Ale jak zacząłem na wakacjach robić jej zdjęcia komórką to wnioskowała jednak o portrecik z lustrzanki ;)

jac+
16-05-2013, 17:23
5D2 dziś trafił w moje ręce. Kilka uwag na gorąco... Obudowa jakościowo zbliżona do 50D. Kółka chodzą pewnie, precyzyjnie, ale mam wrażenie, że mniej płynnie (twardsze odczucie kolejnych pozycji kółka). Widok z matówki = multikino lub inny silverscreen :) Wgrany soft 2.1.2. Z podpiętym 17-40L środkowy punkt AF trafia w ciemnej łazience, bez żadnego problemu, czy bezwiednego jeżdżenia soczewkami. Punkty skrajne boczne ostrzą też bez problemu. Dźwięk układu migawka/lustro: KONKRETNY :) Testy trwają i wszystko wskazuje na to, że się zaprzyjaźnimy :) .

jac+
16-05-2013, 21:32
Jeszcze jedno. Kiedyś poruszyłem sprawę tego, że kupując kompletnie nowy aparat potrafi on mieć kilkadziesiąt lub nawet kilkaset strzelonych fotek. Były głosy, że przesadzam, marudzę (może faktycznie :) ), a nawet, że przebieg inny od zerowego mógł powstać podczas testów fabrycznych. Ta ostatnia teza padła przy zakupie mojej "piątki". Otóż po wykonaniu 20 klatek podłączyłem (z nudów) aparat pod EOSINFO. Program pokazał przebieg ... 20 klatek :) . Żadna sztuka wybrana z kilku. Ot zamówiona z neta, ze sklepu - sieciówki elektronicznej, czyli inaczej niż zwykle. To tak w ramach ciekawostki.

Bolek02
16-05-2013, 21:45
To nie jest ciekawostka ani nic dziwnego, tylko norma jeśli nie kupujesz w sieciówce czy innym sklepie, gdzie ludzie macają, pstrykają itp. Ja swoją piątkę kupiłem wprost z magazynu i na liczniku miała "0".

airhead
16-05-2013, 21:46
5D2 dziś trafił w moje ręce. Kilka uwag na gorąco... Obudowa jakościowo zbliżona do 50D. Kółka chodzą pewnie, precyzyjnie, ale mam wrażenie, że mniej płynnie (twardsze odczucie kolejnych pozycji kółka). Widok z matówki = multikino lub inny silverscreen :) Wgrany soft 2.1.2. Z podpiętym 17-40L środkowy punkt AF trafia w ciemnej łazience, bez żadnego problemu, czy bezwiednego jeżdżenia soczewkami. Punkty skrajne boczne ostrzą też bez problemu. Dźwięk układu migawka/lustro: KONKRETNY :) Testy trwają i wszystko wskazuje na to, że się zaprzyjaźnimy :) .
cieszę się z Tobą, ale 6D jest niewiele droższy a... po prostu lepszy
w tym wypadku: lepszy AF w łazience, lepsze skrajne boczne punkty i cichsza migawka

jac+
16-05-2013, 22:19
6D jest niewiele droższy

Oj - co najmniej 750zł różnicy (w PL) to nie jest niewiele (kupiłem za 6299zł)

a... po prostu lepszy

Być może, ale do końca nie byłbym tego pewny. Moim zdaniem jest po prostu INNY. Tak czy inaczej, dla mnie jest WYSTARCZAJĄCY.

w tym wypadku: lepszy AF w łazience, lepsze skrajne boczne punkty i cichsza migawka

Grunt, że w mojej łazience się sprawdza. Mam specjalną łazienkę dedykowaną pod możliwości 5D2 :) . A tak na serio... Od zawsze używam tylko centralnego, a odgłos migawki bardzo mi się podoba. Tak jak pisałem wcześniej: jest "konkretny".

amroz
16-05-2013, 22:36
cieszę się z Tobą, ale 6D jest niewiele droższy a... po prostu lepszy

Amen !

MC_
16-05-2013, 22:37
Polać mu ;-)

Janczewski
16-05-2013, 22:44
Wychylam wraz z Wami, a jak bardzo chcę konkretny odgłos migawki, to przełączam w moim 6D z trybu cichego na normalny i mam konkret :D

crazy
17-05-2013, 08:15
to chyba zapomnieliscie o dzwieku migawki w starej 5D :-D

pan.kolega
18-05-2013, 09:15
Mój 6D ostrzy nawet w swietle telewizora (ustawionego na tryb oszczedny :idea:) a w łazience nosi filtr ND bo go światło razi. 8-)

MC_
18-05-2013, 09:16
Cienias. Ja robiąc zdjęcia nawet dekielka nie zdejmuję. 8-)

Morfii
18-05-2013, 09:21
Cienias. Ja robią zdjęcia nawet dekielka nie zdejmuję. 8-)

Padłem ;) Cena nowego 6D i nowego 5D jest minimalna... chyba że ktoś kupuje na fakturę to fak jest 700zł różnicy.. inaczej jest to ok. 200zł. Więc gdybania sią szybko rozwiewane ;)

PoulN
18-05-2013, 13:23

Pozwole sobie napisać (nie w temacie) że podobne odczucie miałem po przesiadce tyle że z 30D na 5D3, tylne koło w 5tce w porównaniu z 30D chodzi głośniej i nazwijmy to mniej "jednolicie" niż w 30D tzn. raz głośniej, raz ciszej. Nawet w strachu czy wszystko jest w porządku posiadaczy tegoż sprzętu się pytałem czy to norma ;)... wiem, wiem zakrawa to na psychoze - coś w deseń wątku o odciskach palców na ekranie nowego aparatu ;)

Czas płynie nieubłaganie i w zamian za ogrom nowych funkcji i jakości obrazu, jakby jakość "mechaniczą" trochę w dobie kryzysu zaniedbywali?
Jak wątku o CSI: NY i odciskach - to zwykłe narzedzie pracy nie "wychuchane" arcydzieło to podziwiania w gablocie za szybą, więc - ot taka luźna dygresja.

lysy1980
18-05-2013, 18:26
Używam 6D od dłuższego czasu zrobiłem nim już kilka zleceń i musiał bym być masochista albo niewidomym żeby wrócić z powrotem do mkii...6D bije mkii pod każdym względem zaczynając od iso po przez trafność AF nie wspominając już o Wifi...nie widzę żadnej rzeczy która by była lepsza i była by na korzyść mkii. Co do mkiii to jest różnica pod względem segmentowym i są znaczne różnice na korzyść mkiii bez dwóch zdań aczkolwiek nie widzę przeplacania i wolał bym kupić 2 6d niż jedno mkiii. Na korzyść mkiii to na pewno af bardzo dobrze rozwiązany ale nie w 100% idealny pod względem celność przynajmniej w modelu któryją miałem ale nadal lepszy niż w 6d i slot na karty pamięci ale mając 2 korpusy nie martwil bym się tym. No i na pewno szybciej u mnie zarobi na siebie i nie tylko 6d niż mkiii.
Uwielbiam 6d odkąd go kupiłem niczego mi nie brakuje ani nie rozważań na razie zamiany na bić innego bo ma wszystko czego pragnę za bardzo przystępną cenę.

--- Kolejny post ---

Przeciez w6D jest hdr wiec polecam sprawdzić specyfikacje a później pisać *******y ma także nakładanie dwóch klatek na siebie :-)

BigMan
18-05-2013, 19:12
...minimalizm przebija z większości postów - my polacy wszystko sprowadzamy do ceny

lysy1980
18-05-2013, 19:42
Tym bardziej ze roznica paru set zlotych i przy jednym zleceniu sie zwraca:-) ale jak już ktoś zrobił głupotę i kupił mkii to co ma napisać ?bedzie bronił swojego wyboru do samego końca bo co mu pozostało :-)

Lucky Luck
18-05-2013, 20:32
Tym bardziej ze roznica paru set zlotych i przy jednym zleceniu sie zwraca:-) ale jak już ktoś zrobił głupotę i kupił mkii to co ma napisać ?bedzie bronił swojego wyboru do samego końca bo co mu pozostało :-)

Już sam fakt, że tak wielu ma dylemat czy kupić 5dm2 czy 6d chyba o czymś świadczy , jeszcze bardziej daje do myślenia fakt,

że nadal wybierają jeszcze 5d2 . Zmasowanej akcji wymiany 5d2 na 6d też raczej nie ma. Każdy ma swoje kryteria i nie mają

one zazwyczaj nic wspólnego z głupotą :)

jac+
18-05-2013, 20:50
lysy1980 - Tak - jestem najpewniej masochistą, głupcem, a w dodatku dotknęła mnie ślepota skoro wybrałem 5D2. Dlatego nie zauważę, jego ułomności, a nawet gdy zauważę, to tego nie zrozumiem. I tak samo jak głównym kryterium tego wyboru nie była cena, tak samo nie czuję się w obowiązku tłumaczyć się z takiej decyzji i bronić 5D2 do upadłego. Rozumiem, że uwielbiasz swoją "szóstkę", ale Twoje komentarze pod adresem tych, którzy wybrali 5D2 (czyli m. in. moim) są co najmniej niezbyt grzeczne, żebym nie użył bardziej dosadnego określenia.

lysy1980
18-05-2013, 21:51
To napisz mi co przemawia za 5dmkii ? Bo na pewno nie iso , sprawy softowe, af itd... wiec co ma lepsze? Miałem oby dwa wiec mam porównanie i nie jestem teoretykiem jak wielu tu :-) i może tu sporo ludzi nie chwali się ale sporo moich znajomych zmieniło oraz kupiło a nie chwali się tym na cb wiec pisanieże nie widać masowo kupna ani zamian też nie ma sensu bo to tylko sprzedawcy odczują a nie użytkownicy forum. ...

Sunders
18-05-2013, 22:13
musiał bym być masochista albo niewidomym żeby wrócić z powrotem do mkii...6D bije mkii pod każdym względem zaczynając od iso po przez trafność AF nie wspominając już o Wifi...nie widzę żadnej rzeczy która by była lepsza i była by na korzyść mkii.

Używaniem 5D2 czułeś się dręczony i poniżany aż tak, że nie zauważyłeś niczego co byłoby "na jego korzyść" i wszystkich, którzy trwają przy wyborze tej puszki uważasz za ślepych :?: :shock:

Co do mkiii to jest różnica pod względem segmentowym i są znaczne różnice na korzyść mkiii bez dwóch zdań aczkolwiek nie widzę przeplacania i wolał bym kupić 2 6d niż jedno mkiii. Na korzyść mkiii to na pewno af bardzo dobrze rozwiązany ale nie w 100% idealny pod względem celność przynajmniej w modelu któryją miałem ale nadal lepszy niż w 6d i slot na karty pamięci ale mając 2 korpusy nie martwil bym się tym. No i na pewno szybciej u mnie zarobi na siebie i nie tylko 6d niż mkiii.

Czyli kupujący 5D3 to z kolei lekkomyślnie przepłacający aż ponad 4kafle tylko za nie "w 100% idealny" AF i drugie gniazdo kart pamięci, zamiast kupować 2 x 6D :?

Uwielbiam 6d odkąd go kupiłem niczego mi nie brakuje ani nie rozważań na razie zamiany na bić innego bo ma wszystko czego pragnę za bardzo przystępną cenę.

Bezgraniczne uwielbienie dla nowego narzędzia pracy spowodowało, że język Ci się plącze a wszystkich którzy kupują co innego uważasz za głupców ;) Ochłoń i wyluzuj :lol:

--- Kolejny post ---

To napisz mi co przemawia za 5dmkii ?

Parę stron wcześniej jac+ podał w tym wątku swoje powody. ;)

jac+
18-05-2013, 22:13
Pisałem JA, pisali INNI. Poszukaj, poczytaj i OCZYWIŚCIE skrytykuj . Ja mam dość. Praktykiem jestem od 18 lat, a świadomym od powiedzmy 15. Przez tyle lat zdążyłem nauczyć się fotografii i załapać czego mi do tej fotografii potrzeba. I wierz mi nie potrzebuję AŻ 5D2, aby się w tej pasji spełniać. 5D2 jest moim kaprysem. Nie potrzebuję niczego więcej, a 6D mi po prostu nie pasuje, nie podoba się I TYLE. Co oczywiście nie oznacza, że 6D jest złym aparatem i że będę miał polewkę z jego użytkowników. SZACUNEK - przede wszystkim.

Flanel
18-05-2013, 22:31
To napisz mi co przemawia za 5dmkii ?

ERGONOMIA ( guzików )

jac+
18-05-2013, 22:42
Flanel - daj spokój, nie tłumacz. Ile razy można? W dodatku: w jakim celu tłumaczyć? Któryś z kolegów napisał wcześniej, że 5D2, 5D3 i 6D to aparaty skończone. I z tą tezą bym się zgodził. A, że każdy dla trochę innego użytkownika? To dobrze, że mamy wybór! Akurat dla mnie ergonomia 6D nie była jakoś szczególnie odpychająca, zaważyły dużo istotniejsze DLA MNIE sprawy.

lysy1980
18-05-2013, 23:52
ERGONOMIA ( guzików )
I rozumiem ze to by sprawiło ze bys zrezygnował z auto iso , wysokiego iso i wielu innych na rzecz malego jostika do wyboru af ?:-) da sie przyzwyczaić do nowej ergonomi i co sie okazuje nie jest potrzebne az tyle przyciskow z tylu :-)

--- Kolejny post ---

Używaniem 5D2 czułeś się dręczony i poniżany aż tak, że nie zauważyłeś niczego co byłoby "na jego korzyść" i wszystkich, którzy trwają przy wyborze tej puszki uważasz za ślepych :?: :shock:

Wsumie to sie dziwie bo akurat po za migawka 1/8000 i joystikiem do punktów af nie znalazłem plusów w mkii.Aczkolwiek ważniejsze sa dla mnie inne rzeczy które 6d ma zdecydowanie lepsze.

Czyli kupujący 5D3 to z kolei lekkomyślnie przepłacający aż ponad 4kafle tylko za nie "w 100% idealny" AF i drugie gniazdo kart pamięci, zamiast kupować 2 x 6D :?

Tak jak pisalem mkiii to inna klasa aparatow i porownywanie go do tych dwóch nizszych modeli jest w sumie bez sensu.I za kazdym razem pisalem ze jest lepszy pod każdym względem...ale jesli ktos sie zastanwia nad 6d i mkii to raczej nie dorzuci jeszcze raz tyle do mkiii.

Bezgraniczne uwielbienie dla nowego narzędzia pracy spowodowało, że język Ci się plącze a wszystkich którzy kupują co innego uważasz za głupców ;) Ochłoń i wyluzuj :lol:

Co do jezyka to autokorekta w slowniku w tel potrafi zrobic psikusy ale spoko przynajmniej masz jak sie popisać i pokqzac jaki to jestes mądry :-)
--- Kolejny post ---

Parę stron wcześniej jac+ podał w tym wątku swoje powody. ;)

Jak siade do kompa to az poszukam i po prostu dziwię sie bo mialem jedną i druga puszkę dzięki czemu wiem na ktorej sie pracuje lepiej i ktora ma większe możliwości oczywiscie dla mnie :-)

Pozdro :-)

Flanel
19-05-2013, 00:10
Flanel - daj spokój, nie tłumacz. Ile razy można? W dodatku: w jakim celu tłumaczyć?

Bo znam tego jegomościa osobiście i bezwstydnie go podpuszczam :-)

Wysłane z mojego GT-N7105 za pomocą Tapatalk 2

Sunders
19-05-2013, 00:23
I rozumiem ze to by sprawiło ze bys zrezygnował z auto iso , wysokiego iso i wielu innych na rzecz malego jostika do wyboru af ?:-) da sie przyzwyczaić do nowej ergonomi i co sie okazuje nie jest potrzebne az tyle przyciskow z tylu :-)

Nie każdy używa Auto ISO/ja np. nie używam w ogóle/,nie każdy potrzebuje wysokiego ISO/jac+ np. nie potrzebuje/, a wygoda użytkowania to też bardzo istotna dla wielu użytkowników rzecz.

Jak siade do kompa to az poszukam i po prostu dziwię sie bo mialem jedną i druga puszkę dzięki czemu wiem na ktorej sie pracuje lepiej i ktora ma większe możliwości oczywiscie dla mnie :-)

Ja mam nadal 5D2, próbowałem 6D i trochę dziwię się tym, którzy dokonują takiej zamiany jak Ty ale ich nie wyśmiewam. ;)

jac+
19-05-2013, 00:23
bo znam tego jegomościa osobiście i bezwstydnie go podpuszczam :-)

mocne

:)

lysy1980
19-05-2013, 10:40
Flanel juz taki jest ze lubi puszczać smrodek choć sam by postąpił inaczej niz pisze :-)
No i nie dziwie sie ze nie używasz auto iso bo w 5dmkii ono poprostu nie działa i nie da sie go używać :-) a w 6d i mkiii działa wybornie :-)
Tak czy siak mkii po za ergonomia ktora jest lepsza i migawka nie ma nic lepszego w sobie...
Ale jak ktos pracuje w studiu i nie robi reporterki to mu wystarczy.w każdych innych warunkach 6d wypada lepiej.
Jac+ co zdecydowalo o wyborze mkii ? Bo nie dokopalem sie albo nie zauważyłem gydzie to jest napisane.

Sunders
19-05-2013, 11:48
Tylko cztery strony wstecz:

1. Od 2 lat 5D2 był tą zabawką, która była wręcz moim marzeniem. Taki w EOS 3 w wersji cyfrowej (tak to widzę).
2. W pełni magnezowa obudowa. Pomimo, że nie potrzebuję aż takiej trwałości, to po prostu lubię takie duże, masywne puszki.
3. Wyższa ostrość na niskich ISO. Być może w granicach błędu statystycznego, ale zawsze. Wysokie ISO ma dla mnie mniejsze znaczenie.
4. Migawka 1/8000. Jasne stałki mam dopiero dwie, ale to ich dziś coraz częściej używam. Filtr ND, czy PL nie jest moim stałym akcesorium. W tym wypadku wolę 1/8000 + jasne szkło, niż 1/4000 i ciemne szkła. Wiecie o co mi chodzi.
5. Cena. Bez sprowadzania z DE lub USA: 6300zł za całkowicie nowy i sklepowy aparat.
6. I jeszcze jedna rzecz, którą bardziej "czuję" niż "wiem"... Przejrzałem sobie budowę wewnętrzną 5D2 i 6D pod względem sposobu montażu wnętrza i rozmieszczenia taśm i innych "bebechów". 5D2 jest moim zdaniem bardziej przejrzysty w tej kwestii i lepiej rokuje na długą eksploatację. Jednak tak jak pisałem wcześniej: nie znam się na tym. To bardziej odczucie niż wiedza.
7. Jeśli jednak dokonałem złego wyboru to zawsze jest 10 dni na zwrot do sklepu :)
;)

Flanel
19-05-2013, 13:32
Flanel juz taki jest ze lubi puszczać smrodek choć sam by postąpił inaczej niz pisze :-)

Sęk w tym drogi kolego że nigdzie nie napisałem JAK BYM POSTĄPIŁ :p

Fantazja kolegę ponosi ;)

Flanel
19-05-2013, 13:33
Tylko cztery strony wstecz:

;)

Szkoda prądu drogi kolego. Szkoda prądu :D

lysy1980
19-05-2013, 14:45
Znam Cie nie od dziś ;)

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

lysy1980
19-05-2013, 14:47
Ok to jednak czytałem i myślałem że coś więcej było o tym mkii a mi umknelo ;)

grzegorzki
20-05-2013, 05:08
Bo znam tego jegomościa osobiście i bezwstydnie go podpuszczam :-)

czyli przyznajesz się bez bicia że świadomie naruszasz $ 1 i $ 2 zasad niniejszego forum.

Flanel
20-05-2013, 21:53
Nie, bez bicia, nigdy.

Matsil
21-05-2013, 22:17
da sie przyzwyczaić do nowej ergonomi i co sie okazuje nie jest potrzebne az tyle przyciskow z tylu :-)

Wiesz, Iphone ma raptem 4 przyciski i o wiele więcej funkcji niż lustrzanka, pewnie, ze się da przyzwyczaić... ;)

Auto ISO przynajmniej dla mnie nie jest żadnym argumentem. W 90% fotografuję w trybie M a tu ten wynalazek na nic się zdaje. Chcę mieć pełną kontrolę nad naświetlaniem.
Jedyną przewagą 6D nad 5D2 i też po trosze nad 5D3 jest rzeczywiście wyższe używalne ISO, w reszcie przypadków wybieram 5-kę.

lysy1980 jest zakochany w swoim sprzęcie i niektóre argumenty do niego nie docierają, pokazuje to nie tylko w tym wątku.
Jak miałeś nietrafione ujęcia z 5D3, to szczerze gratuluję. Ten aparat można nazwać idiotoodpornym, bo trzeba się nie lada nagimnastykować, żeby AF nie trafił.

Canoniarz1984
21-05-2013, 22:31
6D ma wyższe używalne ISO niż 5D III? Tego wcześniej nie słyszałem ..

MC_
21-05-2013, 23:03
Niewiele, ale jednak tak.

e-pic
21-05-2013, 23:19
Jedyną przewagą 6D nad 5D2 i też po trosze nad 5D3 jest rzeczywiście wyższe używalne ISO, w reszcie przypadków wybieram 5-kę.

:lol:

pan.kolega
21-05-2013, 23:28
Fakt, w zasadzie wszyscy testujacy mówia o nieco lepszej jakości z 6d, może o 1/3 EV? Ale znowu 5d3 ma synchro lampy do 1/200 a 6d tylko do 1/180.... Ile mnie ten ciężki wybór już zdrowia i siwych włosów kosztuje...:confused::evil::confused:
Cwanonie, jak żyć?

Sunders
21-05-2013, 23:30
To jakie ISO wg Was jest jeszcze używalne na 6D a już nieużywalne na 5D3 :confused:

e-pic
21-05-2013, 23:57
To jakie ISO wg Was jest jeszcze używalne na 6D a już nieużywalne na 5D3 :confused:

Z moich porównań wynika, że różnice między szumami na 6D i 5DIII są tak małe, że nie można mówić o sytuacji, kiedy na jednym z tych korpusów da się używać danej wartości ISO a na drugim nie. Wydaje mi się, że można powiedzieć, że w praktyce są one porównywalne. No chyba, że ktoś będzie się doszukiwał na 100% cropie różnic... może coś znajdzie... a może to tylko jego przekonanie, że jeden korpus jest lepszy od drugiego pod tym względem? ;)

lysy1980
22-05-2013, 00:02
Podoba mi sie ze co niektórzy piszą negatywnie na temat 6d, a nie mieli go nawet w rece. Porównują af jak z niego nie korzystali to jest tak jak w temacie sigmy 35mm najpierw pisali ze slaby ze af nie celny inne rzeczy ,a okazalo sie ze jedno z lepszych szkieł w tej ogniskowej.
Zamiast pisac bezsensu wezcie sobie ta puszkę na jeden dzien i wtedy oceniajcie.
Niektórzy pisza ze bez sensu cicha migawka i auto iso ale jak to oceniac kiedy klepia lustrem z 5dmkii w ktorym tego nie ma tak jak auto iso które tam nie działa. Zamiast pisac bez sensu wejscie aparat pouzywajcie i wtedy dajcie madre porównanie. ...

lysy1980
22-05-2013, 00:04
iso jakie uzywam vez odszumiania jest to 12800 i daje rade ....
Tak się zastanawiam czy jestem jakis inny ale ja osobiscie nie ma zleceń na których uderzam body zeby sprawdzić jego wytrzymałość ... trakruje sprzet jako narzedzie pracy i wole miec go w stanie nienagannym wiec to ze 6d ma tylko w 75% magnezowa obudowę mi kompletnie nie robi...a ilu z was uderza mocno puszka ?

Ligo
22-05-2013, 00:06
Ale znowu 5d3 ma synchro lampy do 1/200 a 6d tylko do 1/180
Synchro 1/200s z 5D3 to nie jest jakaś rewelacja. Już dawno temu co przyzwoitsze puszki miały 1/250, a czasem i 1/300s.
Różnica między 1/200 i 1/180s jest moim zdaniem, na tyle mała, że w praktyce można by rzec - pomijalna.

pan.kolega
22-05-2013, 00:53
Synchro 1/200s z 5D3 to nie jest jakaś rewelacja. Już dawno temu co przyzwoitsze puszki miały 1/250, a czasem i 1/300s.
Różnica między 1/200 i 1/180s jest moim zdaniem, na tyle mała, że w praktyce można by rzec - pomijalna.

To właśnie miałem na myśli. Nawet podejrzewam, że Canon to 180 zrobił celowo.

Ligo
22-05-2013, 01:46
Nawet podejrzewam, że Canon to 180 zrobił celowo.
Raczej chyba nie. O ile w 6D przy najkrótszym czasie 1/4000s, synchro na 1/180 jest zrozumiałe i do przyjęcia, o tyle w 5D3 czas synchro jest za długi w stosunku do osiągów migawki i kto wie, może właśnie w tym przypadku sztucznie zaniżony.
Być może w 5D4 osiągnie on swoją optymalną wartość ;)

Usjwo
22-05-2013, 02:21
Patrząc na "brak gwarancji na migawkę" mozna przypuszczać że jest maechanicznie "gorsza" od 5-tek i dlatego kurtyny śmigają wolniej.
Ja jakoś nie moge wyobrazić sobie sytuacji gdzie rożnica w czasie synchro 1/1800 (1/200 - 1/180) może być problemem. Prosiłbym o jakieś przykłady dlaczego jest to taka wazna cecha.

Matsil
22-05-2013, 10:42
Podoba mi sie ze co niektórzy piszą negatywnie na temat 6d, a nie mieli go nawet w rece.
Poczytaj wątek o 6D i wtedy rzucaj takie osądy. Tam większość opisała swoje doświadczenia, bynajmniej nie teoretyczne. Dość długo miałem go okazję nawet nie testować a mieć ;).

Zależy na ile jesteś w stanie to zaakceptować. Dla mnie 5D3 do ISO6400 daje akceptowalny obrazek. W 6D jest lepiej o 1/3 do 2/3 EV. Szum owszem jest, ale inny, taki bardziej nikonowski ;).

6D nie może być lepszy od 5D3, bo canon w ten sposób strzeliłby sobie w kolano. Różnice muszą być widoczne w każdym aspekcie. 6D to bardzo dobre body i świetny ruch canona dla tych, co chcieli tańsze FF. Ale nie piszcie proszę, że nie warto mieć 5D3 czy nawet 5D2!

MC_
22-05-2013, 11:09
Jako były posiadacz Mk2 z całą stanowczością twierdzę, że zamiana na 6D była krokiem w dobrym kierunku.

lysy1980
22-05-2013, 11:30
6D nie może być lepszy od 5D3, bo canon w ten sposób strzeliłby sobie w kolano. Różnice muszą być widoczne w każdym aspekcie. 6D to bardzo dobre body i świetny ruch canona dla tych, co chcieli tańsze FF. Ale nie piszcie proszę, że nie warto mieć 5D3 czy nawet 5D2!

Już nie raz pisano że 5DmkIII że to świetny aparat i tak naprawdę nie można go porównywać z 6D ani 5dMkII gdyż ma dużo więcej przydatnych i lepszych ficzerów i nawet cenowo to inna klasa.
To oczywiste że jeżeli ktoś ma do wydania budżet między 6d a 5dmkii to nie wybierze mkiii gdyż nie dorzuci jeszcze raz tyle do aparatu.
Już rozwodziłem się nie raz i dalej potrzymuje że za mkII za dużo nie przemawia gdyż to że ma migawkę gwarantowaną czy całą obudowę magnezową to nie ułatwi fotografowania bo dalej zostaje słabsze iso ficzery typu auto iso i wifi itp
I to że niby 6D ma słabszą obudowę ale czy naprawdę rzucacie tymi puszkami ? bo co się przegląda giełdę i allegro to każdy sprzedaje idealny stan jedyna ostre sztuki itp

źródło (http://m8.i.pbase.com/g1/13/533813/2/108986478.fO4oTX43.jpg)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/12231817/AK/Foty%20PG/thumbnail.jpg)

akustyk
22-05-2013, 11:49
Już rozwodziłem się nie raz i dalej potrzymuje że za mkII za dużo nie przemawia gdyż to że ma migawkę gwarantowaną czy całą obudowę magnezową to nie ułatwi fotografowania bo dalej zostaje słabsze iso ficzery typu auto iso i wifi itp
jesli uzywasz tych ficzerow to moga miec znaczenie...
znaczenie moze miec np. joystick do wyboru punktow AF, ktorego 6D nie ma. nie zeby to byly modele wymagajace bog wie jakiej reakcji uzytkownika (bo powolnosc ukladu AF zabije wszelkie korzysci), ale to moze byc roznica uzytkowa dla kogos z przyzwyczajeniami.

aczkolwiek podstawowa roznica jest nieodmiennie taka, ze 5D mkII mozna sobie kupic uzywane w swietnym stanie, za zauwazalnie mniejsza kwote niz 6D.

Merde
22-05-2013, 12:29
znaczenie moze miec np. joystick do wyboru punktow AF, ktorego 6D nie ma.

Ma, w formie przypominającej wybierak w Nikonach. Z punktu widzenia ergonomii trudno upierać się że to lepsze rozwiązanie, ale z kolej przy mało użytecznych skrajnych punktach AF w 5D mkII ten dżojstick jest tam potrzebny jak świni siodło ;-)

airhead
22-05-2013, 12:33
Nie wiem, do czyjego posta piszesz odpowiedź, a jeśli do mojego - to tak: można przypuszczać, że migawka w 6D jest mechanicznie słabsza, niż w piątkach, co wynika ze specyfikacji.
Ale z drugiej strony, znając życie, jest też możliwe, że z uwagi na obniżenie kosztów produkcji, montowana jest dokładnie taka sama migawka w seriach 5Dx i 6D, a tylko programowo obniżone są jej parametry w 6D. A to w związku z niższym pozycjonowaniem tego modelu i niższą ceną dla końcowego odbiorcy. Ale to tylko moje gdybanie. Jak jest naprawdę, wie tylko producent i ewentualnie serwisanci.

Co do różnicy pomiędzy czasami synchro - napisałem, że różnica ta jest w praktyce pomijalna i nie jest problemem - patrz post #473 ;)

Dodam jeszcze, że opcję instalowania w 6D migawki wyższej klasy, czyli z piątki, może sugerować właśnie nietypowy czas synchro, czyli 1/180s.
Czas bez problemu do uzyskania przy migawce klasy 1/8000s, podczas, gdy od wieków typowym czasem synchro dla migawki klasy 1/4000s jest czas 1/125s.
6D ma cichszą migawkę

akustyk
22-05-2013, 13:46
Ma, w formie przypominającej wybierak w Nikonach. Z punktu widzenia ergonomii trudno upierać się że to lepsze rozwiązanie, ale z kolej przy mało użytecznych skrajnych punktach AF w 5D mkII ten dżojstick jest tam potrzebny jak świni siodło ;-)

tu bym polemizowal.

regularnie uzywam 5D i 600D, oba w ujeciach statycznych i nie oszukujmy sie - tu i tu AF tylka nie urywa (5D wolny jak smierc, w 600D punkty niedostatecznie precyzyjne).
ale jakbym mial wymieniac najwieksze fizyczne roznice miedzy nimi w uzytkowaniu, to to beda: 1. brak joysticka, 2. malo pojemna bateria, 3. duzy "crop" w celowniku (5D tez nie ma 100%, ale w 600D nie widac kawalu foty po bokach) 4. brak gornego LSD, 5. brak tylnego kolka. w tej kolejnosci!
i to sa obserwacje, ktore mnie samego zdziwily, bo po 8 latach klepania xxD/5D pewne przyzwyczajenia sa bardzo silne. a tu okazalo sie, ze bez tylnego kolka jak najbardziej da sie obejsc i rownie szybko pracowac. a brak joysticka wymusza zmiane przyzwyczajen i sklania do czestego korzystania z automatycznego wyboru pol AF, bo reczny okazuje sie znacznie za czasochlonny...

Usjwo
22-05-2013, 13:53
Co do różnicy pomiędzy czasami synchro - napisałem, że różnica ta jest w praktyce pomijalna i nie jest problemem - patrz post #473 ;)

Pytanie było do tych co uważają za wadę czas synchro 1/180. Pewnie jest jakis przypadek gdzie to jest wazne, skoro tyle ludzi narzeka i z ciekawości chciałbym wiedzieć

jac+
22-05-2013, 14:54
jest też możliwe, że z uwagi na obniżenie kosztów produkcji, montowana jest dokładnie taka sama migawka w seriach 5Dx i 6D

Migawka w 5D2 i w 6D to na pewno inne konstrukcje. Poszukaj w necie.

lysy1980
22-05-2013, 15:57
O ile na braku 1/8000 sam się złapałem i jest to proste do wytłumaczenia, o tyle ciągle nikt mi nie wytłumaczył dlaczego ważna jest ta róznica w synchro. Chcialbym to wiedzieć z ciekawości.
Mnie brak "kołka" przeszkadza bardzo (jak narazie).

Którego kółka? Bo ja u siebie w 6D mam kółko a nie mam joystika ale w kółku jest krzyzak ktory go zastępuje. ...

jac+
22-05-2013, 20:29
Panowie, dajmy spokój. "Plusy dodatnie" i "plusy ujemne" wszystkich wymienionych w tytule tematu aparatów zostały wymienione. Wałkujemy je od 50 stron, wciąż te same. Na podstawie tylu postów, ktoś kto zna swoje priorytety, wybierze właściwie. DOPÓKI JEST WYBÓR. Fanatyczna fascynacja co niektórych na punkcie 6D i wręcz zaczepki w stosunku do myślących inaczej doprowadzają znów do coraz większej zaciekłości. W tym momencie chyba lepiej byłoby zamknąć post. Dla fanów tej, czy innej puszki są przecież wątki dedykowane wprost ich aparatom.

e-pic
22-05-2013, 23:31
Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...

No z ceną to pojechałeś... ;)

Poważnie teraz - tak jak Matsil napisał, tak jak napisali inni, tak jak napisałem ja! 5DIII jest dla Matsila 6D jest dla mnie i Roja a 5DII jest dla Jac+. DLA KAŻDEGO CO INNEGO QFA MAĆ! ehhhh idę spać, dobrej nocy i kolorowych snów (takich z saturacją na +30) :lol:

lysy1980
23-05-2013, 00:09
Ja nie mam, ale Ty masz problem z zauroczeniem się 6D. Jedne argumenty dla Ciebie są dobre a inne już nie, wedle potrzeb.
Nie wiem w czym problem. To samo zobaczysz porównując zdjęcia z 1/4000 i 1/2000 na swoim 6D, chociażby tej głupiej lampki. Myśleć trochę...
Zrób dobrze naświetlone zdjęcie tej lampki a później zmień ekspozycję o 1EV.

Sorry stary ale nie masz pojecia co jest dla mnie dobre :-)... lol

Kolekcjoner
23-05-2013, 02:23
Sorry stary ale nie masz pojecia co jest dla mnie dobre :-)... lol

Widzę że wartość merytoryczna dyskusji rośnie ;).

BTW: ponawiam prośbę administracji:
proszę nie zaśmiecać forum tymi wpisami z czego ktoś coś wysłał!

Morfii
23-05-2013, 07:15
Widzę że wartość merytoryczna dyskusji rośnie ;).

BTW: ponawiam prośbę administracji:
proszę nie zaśmiecać forum tymi wpisami z czego ktoś coś wysłał!

Inf. kto z czego pisał się same podstawiają... można to usunąć ale nie każdy to umie zrobić. ;)

lysy1980
23-05-2013, 09:14
To jest po to zeby po narzekać , mówić skrajne przypadki kiedy i tak byśmy nie uzyli takich ustawień ale za to pokazuja argumenty , racje i ze ich zdanie jest najważniejsze :-)nawet opowiadanie o magbezowych korpusach ze wytrzymały itd a kazdy jakoś sprzedaje aparaty stan idealny bez rysek :-)
zresztą każdy lubi pokazać ze wie najlepiej i Ci co wypowiadają sie o 6d :-) i ja ktory go zachwala porównując do mkii.

Sunders
23-05-2013, 09:37
To jest po to zeby po narzekać , mówić skrajne przypadki kiedy i tak byśmy nie uzyli takich ustawień

Akurat w trzech ostatnich postach nie ma narzekań, tylko podane są sposoby jak sobie poradzić, kiedy "takich ustawień" w swojej puszce się nie ma. Jak widać są tacy co używają i potrzebują czasu 1/8000. Są i tacy, którzy sobie bez tego radzą. Nie ma co generalizować.

opowiadanie o magbezowych korpusach ze wytrzymały itd a kazdy jakoś sprzedaje aparaty stan idealny bez rysek :-)
zresztą każdy lubi pokazać ze wie najlepiej i Ci co wypowiadają sie o 6d :-) i ja ktory go zachwala porównując do mkii.

Czepiłeś się tego magnezu w korpusie jak "pijany płota". Przez ostatnie parę stron wątku nikt poza tobą tej kwestii nie porusza. IMO to chyba jedna z najmniej istotnych różnic.

akustyk
23-05-2013, 10:10
Inf. kto z czego pisał się same podstawiają... można to usunąć ale nie każdy to umie zrobić. ;)

od tego wlasnie bozia dala oczy i po to sa wyszukiwarki internetowe.
nie ma takiego miasta "nie kazdy umie to zrobic", jest: "jestem leniem i mam w d* innych uzytkownikow", "jestem leniem i mam w d* innych uzytkownikow Zdroj" :)

PS. z innej beczki - poniewaz dyskusja zmierza do jalowego przerzucania sie argumentami "bez 1/8000s nie da sie zyc" lub z drugiej strony: "nikomu 1/8000s nie jest potrzebne". to moze po prostu zamiast tego zgodzimy sie, ze jest to cecha aparatu, ktora dla jednych moze miec znaczenie, dla innych zadnego, a uzytkownicy CB sa na tyle dorosli i swiadomi swoich potrzeb, zeby ocenic wage tego parametru samodzielnie...

dyskusje o roznicy miedzy 1/4000s a 1/8000s wywalam do osobnego watku (moze w ten sposob latwiej umrze :D )

Kolekcjoner
23-05-2013, 16:25
... można to usunąć ale nie każdy to umie zrobić. ;)

Śmiało można zapytać tutaj na forum - na pewno znajdą się pomocne dusze 8-).

algha
10-06-2013, 11:19
Witam !
Zakupiłem właśnie 6D. A właściwie zamieniłem z 7D. Jako, że zrobiłem to częściowo pod wpływem forum, to podzielę się pierwszymi odczuciami.
Wrażenia po zrobieniu kilku zdjęć i pomacaniu aparatu przed 2 godziny.

1. Wifi - super sprawa. Spiąłem z tabletem i laptopem. Zdjęcia na szybko zgrałem po wifi. LV, "zdalne" pstrykanie - świetna sprawa. Zastępuję wężyk itp.

2. Szumy - jednak szumi ;-). Ale :
a) bardzo przyjemnie szumi. W odróżnieniu od "chamskiego" szumu 7D (bardzo cyfrowego) szumi fajnie - miękko.
b) w cieniach widać szum na ISO 1600, ale potem wcale się dramatycznie nie pogarsza. Zdjęcia nawet na ISO 12800 są dla oka przyjemne (oczywiście nie na crop 100%)
c) na razie nie próbowałem wyciągać z cieni.

3. AF - centralny punkt BARDZO mi robi. Z 85/1.8 i 50/1.4 trafia w punkt szybko i pewnie. Wydaje mi się, że porównywalnie szybko z 7D (a na pewno pewniej). Boczne - Ci którzy piszą, że jest tak samo jak na centralnym kłamią. Jak trafi to trafi dobrze, ale w odróżnieniu od centralnego potrzebuje porządnego kontrastu. Działa też wolniej. Natomiast, jak AF potwierdzi trafienie, to znaczy że jest trafione.

4. Budowa. Hmm. Fakt, w "odczuciu" nie jest tak pancerny jak 7D. Zwłaszcza klapka od baterii, która po zamknięciu wygląda jakby miała się zaraz otworzyć. No ale ja raczej aparatem gwoździ nie wbijam, więc nie przeszkadza. Szybka od LCD. No tu już przesadzili. Pierwszy raz kupię sobie na LCD osłonkę ze szkła. Plastik w dotyku jest taki jak na starych nawigacjach, więc pewnie będzie się ostro rysował.

5. Ergonomia. Bez dyskusji pogorszyli. Ale po 10 minutach nauczyłem się obsługiwać przyciski "na ślepo". Na razie przeszkadza mi to, że właściwie wszystko jest po prawej oprócz Menu po lewej. Wybór punktu AF ? Kółkiem z przodu. Ten 8-way kontroler jest tak na siłę, że aż boli. Zostawienie joya pewnie nie było by problemem. No ale jest jak jest.

6. GPS - nie używałem.

7. Najważniejsze po co kupiłem - magia pełnej klatki. No wypatruję ;-) Coś tam widzę, ale może zobaczę więcej jak będzie nieco jaśniej niż lampka nocna w domu ;-).

MC_
10-06-2013, 11:33
Fakt, boczne są słabsze niż centralny, ale nie oznacza to że są złe. Nie są aż tak dobre.

Ja z kolei z cieni trochę wyciągałem i jest dużo lepiej niż w 5d2. O bandingu nawet nie wspomnę, bo tutaj go zwyczajnie nie ma.
No i jeszcze jeden aspekt. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że łatwiej jest obrobić z niego zdjęcia (niż w 5D2) - jeśli chodzi o kolory szczególnie.

algha
10-06-2013, 11:44
Fakt, boczne są słabsze niż centralny, ale nie oznacza to że są złe. Nie są aż tak dobre.
Dlatego napisałem, że jak trafią (w sensie AF potwierdzi) to jest ok - trafione. Ale potrzebują kontrastu, aby złapać. Centralny łapie bez problemu na w miarę gładkich kafelkach, boczne dopiero na fudze ;-)

Ja z kolei z cieni trochę wyciągałem i jest dużo lepiej niż w 5d2. O bandingu nawet nie wspomnę, bo tutaj go zwyczajnie nie ma.
No i jeszcze jeden aspekt. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że łatwiej jest obrobić z niego zdjęcia (niż w 5D2) - jeśli chodzi o kolory szczególnie.
A tu się nie wypowiem. Do tej pory byłem "w kropie" ;-)

strideer
10-06-2013, 12:09

To samo wrażenie - tu z kolorami nic nie trzeba praktycznie robić. Nawet automatyczny balans bieli zwykle daje radę, a jeśli nie, to zwykle niezbędna jest niewielka tylko korekta. Nie ma zbyt czerwonej skóry, zbyt mocnego nasycenia w czerwieniach/magencie i innych atrakcji pamiętanych z 5D.

crazy
10-06-2013, 13:20
To samo wrażenie - tu z kolorami nic nie trzeba praktycznie robić. Nawet automatyczny balans bieli zwykle daje radę, a jeśli nie, to zwykle niezbędna jest niewielka tylko korekta. Nie ma zbyt czerwonej skóry, zbyt mocnego nasycenia w czerwieniach/magencie i innych atrakcji pamiętanych z 5D.

Ja fotografuje 5D i jakos nie mam tego o czym piszesz moze dlatego ze poprawnie mam ustawiony aparat i balans bieli