PDA

Zobacz pełną wersję : jak robić zdjęcia z lampą

zuber
23-10-2012, 22:27
Tak się zastanawiam, jak fachowo robić zdjęcia z lampą.

Mam 550D + Nissin Di622.

Zauważyłem, że z lampą diametralnie inaczej działają tryby Av, Tv w porównaniu z trybem P:
- w trybie P ekspozycja jest ustawiana typowo pod lampę: czas: 1/60, przysłona na max otwarta
- natomiast w trybach Av, Tv ekspozycja jest ustawiana tak, jakby lampy nie było

Wiem, że mogę też wymusić używanie czasu 1/200 w trybie Av oraz mogę zmienić tryb pomiaru światła TTL przez lampę (matrycowy albo centralnie ważony).

Wiem też, że w przypadku korzystania z lampy Exposure Lock zamienia się na Flash Exposure Lock.

I wydaje mi się, że tryb pomiaru światła przy pracy z lampą nie ma znaczenia - ma znaczenie tylko tryb TTLa dla lampy.

I teraz wiedząc to wszystko chciałbym dobrze robić zdjęcia doświetlając lampą wybrany motyw na zdjęciu: na przykład osoba na pierwszym planie a w tle nocne miasto.

Wydaje mi się, że powinienem używać TTLa w tybie centralnie ważonym i blokować FEL na doświetlanym obiekcie.

Tylko, że wtedy ekspozycja tła jest, że tak powiem w skrócie, "losowa". Przydałoby się takie coś jak Exposure Lock i Flash Exposure Lock na raz - zablokowałbym sobie espozycję na tle i potem moc błysku na obiekcie.

Bo tak, to chyba zostaje tylko tryb manualny, żeby ustawić poprawną ekspozycję na tło i doświetlić resztę lampą.

Myślałem też, żeby światłomierz ustawić na spot i ekspozycję tła brać z innego niż centralny punkt i oddzielnie blokować TTLa dla lampy przy pomocy '*' - tylko przy takim podejściu bardzo ciężko jest poprawnie ustawić ekspozycję tła - bo nie moża zablokować tego co spot zmierzy i każde przekadrowanie powoduje, że trzeba na nowo liczyć korektę (gdy się korzysta z systemu strefowego).

Nie wiem, na ile mają sens moje wynurzenia - może da się to prościej zrobić :)

Bangi
23-10-2012, 22:34
Nie lepiej ekspozycję tła dobrać w trybie M, a doświetlić lampą pierwszy plan w trybie ETTL?
Tak poza tym zakładam, że czytane było http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/eos-dslr-pomiar-swiatla-lampa-tryby-av-tv-p-3785/

zuber
23-10-2012, 22:47
Wiem, że w trybie M da się zrobić wszystko. Ja myślałem o częściowej automatyzacji: czyli chciałbym fotografować w trybie Av i korzystając z sytemu stefowego ustalić sobie ekspozycję tła i potem zablokować moc błysku na interesującym mnie obiekcie.

Ale widze, że na skróty to się jednak nie da :)

tlustyx
23-10-2012, 23:16
...korzystając z sytemu stefowego ustalić sobie ekspozycję tła...
Wg mnie należy to właśnie zrobić w trybie M. Jak chcesz to zrobić w trybie Av?

zuber
23-10-2012, 23:36
No właśnie doszedłem do tego samego wniosku - bez oddzielnej blokady ekspozycji nie da się tego zrobić w Av.

Janusz Body
24-10-2012, 15:07
Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/e-ttl-ii-faq-jak-dziala-nowy-system-i-czego-wymaga-2421/

zuber
24-10-2012, 15:27
Dzięki wszystkim za rady - zgłebiam wiedzę i pstrykam.

Maver
30-10-2012, 11:29
Tak się zastanawiam, jak fachowo robić zdjęcia z lampą.

Mam 550D + Nissin Di622.

Zauważyłem, że z lampą diametralnie inaczej działają tryby Av, Tv w porównaniu z trybem P:
- w trybie P ekspozycja jest ustawiana typowo pod lampę: czas: 1/60, przysłona na max otwarta
- natomiast w trybach Av, Tv ekspozycja jest ustawiana tak, jakby lampy nie było

Bo fotografujac z lampa ustawiona w tryb TTL (czy jakikolwiek inny automatyczny) nie uzywa sie trybow Av albo Tv, TYLKO I WYLACZNIE Manualnych nastaw aparatu, albo juz w skrajnych przypadkach pelnej automatyki.
Dlaczego? Ano dlatego ze kompletnym bezsensem jest wymuszac na aparacie pewne nastawy a potem zmuszac lampe do kolejnego automatycznego ustawiania sily blysku.
Robiac zdjecia z lampa ustaw tryb M na body, ustaw sobie parametry jakie ci pasuja do zdjecia ktore chcesz zrobic (np. 1/200 sek i f/4) a potem zrob zdjecie. Lampa i elektronika w niej za ktora grubo zabuliles zatroszczy sie o to zeby zdjecie bylo dobrze naswietlone.

ps. Jak Ci tlo wyjdzie za ciemne/za jasne to zmien czas naswietlania, scena oswietlona lampa bedzie dalej poprawnie naswietlona bo dla lampy czas naswietlaniania nie ma znaczenia.