Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : AF w 1D mk3 a 1Ds mk2

liquidsound
23-10-2012, 18:20
Pytanie do praktyków: jaka jest różnica w działaniu tych dwóch body? Pytam o ciężkie warunki czyli sala weselna :D Chodzi mi oczywiście o układ AF.

kosdkp
23-10-2012, 21:22
No nie zaczęły się "dylematy". Zmień tytuł, :mrgreen:

tumidajski
23-10-2012, 21:27
pomiedzy 1ds mk2 a mk3 - tak z 60% jest szybszy.

liquidsound
24-10-2012, 00:27
No nie zaczęły się "dylematy". Zmień tytuł, :mrgreen:
Hehe no już mnie korci :D

pytam o sale weselną bo 5D na centralnym sobie nawet radzi, ale mega brakuje bocznych. Jak sobie radzi 1ka?

Tumidajski, ja pytam o 1D mk 3 a nie 1Ds mk 3...

paweu1114
27-10-2012, 17:55
Co prawda nie mam żadnego z tych aparatów, ale siedziałem trochę w temacie. 1d mk3 to puszka typowo dla fotoreportera. AF jest bardzo szybki i skuteczny. 1ds mk2 to aparat pełnoklatkowy, więc będzie u niego trochę gorzej. Jedynie w trybie Al-servo aparaty z pewnej serii miały problemy z celnością AF. Ale w kościele ten tryb się nie przyda. Teraz pozostaje pytanie, czego potrzebujesz do zdjęć ślubnych. Pamiętaj że 1d mk3 ma 10 megapikseli. Nie bez powodu na ślubach często są i były używane 5d mk2 ze względu na jakość obrazu i dużą liczbę megapikseli... Jedynie AF w 5-tce jest trefny. Ja na Twoim miejscu brałbym 1d mk3 jeśli 10 megapikseli to wystarczający rozmiar.

liquidsound
27-10-2012, 18:35
Kolego, dzięki za fatygę ale teoria jedno a praktyka drugie. 10mpix w zupełności wystarcza. Liczę na opinie kogoś kto trzymał te puszki w łapie i przeleciał nimi parę wesel.

blackninja
28-10-2012, 00:46
No to mamy kolejny tasiemiec Twojego autorstwa... :D

chrislab
28-10-2012, 08:40
mam 1dmk3 i 5dmk3 - AF w 1D w moim personalnym odczuciu zdecydowanie lepszy (szybszy/celniejszy) na wszystkich punktach. O 1Ds nie wiem nic.

michael_key
28-10-2012, 08:45
Mnie jeszcze zastanawia przy okazji tego porównania m.in. wysokie ISO i ogólnie wygląd obrazka FF vs APS-H.

chrislab
28-10-2012, 16:09
Iso uzywalne w 1d to max 400-800, a w 5d nawet na 1000 czy 1250 daje rade (cienie). Obrazek z 5d mk3 bez porownania lepszy

komisarz ryba
28-10-2012, 17:11
mialem oba, aczkolwiek krotko, nie jednoczesnie i nie biegalem z nimi po weselach. w moim odczuciu af porownywalny, w jednym i drugim blyskawica. jesli chodzi o same zdjecia to 1d3 nie zblizal sie nawet do tego co produkowal 1ds2.

liquidsound
29-10-2012, 09:32
Jak cudownie wszyscy udzielili mi odpowiedzi w tym temacie :D każdy nie na temat.

Black ninja, przerwij tasiemca i powiedz co wiesz :P

tumidajski
29-10-2012, 09:46
Tumidajski, ja pytam o 1D mk 3 a nie 1Ds mk 3...
Ale AFy 1Dmk3 i 1Dsmk3 sa takie same. Mozna porownac w np Whitepaper.

liquidsound
29-10-2012, 10:03
Ale AFy 1Dmk3 i 1Dsmk3 sa takie same. Mozna porownac w np Whitepaper.a to rozumiem :)

a jak na sali weselnej? Bo szybkość AF mk2 mi w 100% odpowiada w dzień.

allxages
03-11-2012, 09:45
Na weselu to nie, ale na koncertach uzywalem obydwu. 1d3 zdecydowanie szybszy.

liquidsound
03-11-2012, 11:49
Na weselu to nie, ale na koncertach uzywalem obydwu. 1d3 zdecydowanie szybszy.Dzięki, duża pomoc.

blackninja
04-11-2012, 01:20
Jak cudownie wszyscy udzielili mi odpowiedzi w tym temacie :D każdy nie na temat.

Black ninja, przerwij tasiemca i powiedz co wiesz :P

Ja tam wiem swoje i tyle :D
A tak poważnie...
Miałem okazję parę razy robić zdjęcia 1Dmk3. Czy AF sprawniejszy od 1Dsmk2? Na servo zdecydowanie, na one shot już nie tak bardzo, ale jednak trochę tak (pracowałem obiema puszkami na zmianę w kościele i na weselu). Za to jakość obrazka jednak lepsza z 1Dsmk2. Nie zamieniłbym. Pracujesz 1Ds2 i wiesz co jest wart. Mam jakieś dziwne wrażenie, że matryce Canona (oprócz podnoszenia ISO) jakoś pokracznie się "rozwijają". Ciągle wolę obrazek z 1Ds2 niż z 5d2, mimo, że aparaty dzieli technologiczna przepaść. Ponoć...
Jednak rozstaję się z Ds na rzecz 5dmk3, którą kupię na wiosnę przed sezonem.

liquidsound
06-11-2012, 14:35
A jak 1D3 vs. 5D1? Na sali weselnej?

krzychoo
06-11-2012, 15:19
A jak 1D3 vs. 5D1? Na sali weselnej?
Bez porównania :) 1d3 ma szeroko rozmieszczone 19 ekstra czułych punktów krzyżowych, 5d jeden centralny i to bez szału... Za to matryce w obu aparatach porównywalne :)

Poza tym np 85L dostaje skrzydeł na 1d3 z racji większego zasilania. Pracuje odczuwalnie szybciej.

liquidsound
06-11-2012, 15:48
Krzychoo, nie pytam o cały układ AF tylko o centralny w 5D a 19 krzyżowych 1D3.

krzychoo
06-11-2012, 16:40
AF szybszy i pewniejszy w 1d3. Bezapelacyjnie.

jasiorzaca
06-11-2012, 18:03
AF szybszy i pewniejszy w 1d3. Bezapelacyjnie.

Ja mam trochę inne odczucia. Obu puszek używałem (1d mk III i 1 ds mk II) na ciemnych salach weselnych ze środkowym punktem i obie puszki bardzo długo ustawiają ostrość. W1 Ds celnie ale długo w 1D jest to loteria - 40 % zdjęć mam ostrych. Dodam tylko, że używałem ich ze stałkami. Z zoomami jest dobrze.

Marv84
06-11-2012, 21:31
Ja mam oba 1Ds2 i 1Ds3. 1Ds3 ciut szybszy ale nie ma przepaści miedzy nimi, natomiast jest juz przepaść jeżeli chodzi o porównanie którejkolwiek z tych jedynek do 5d czy 5D2. Miałem obie piątki i raczej nikt kto miał jedynkę i zasmakował tego AF nie wróci do piątki (jeśli chodzi o działanie af). W 5d2 punkty skrajne przy słabym świetle to loteria w 1ds2 lub 1ds3 są one 100% używalne. 1ds2 głównie używam z 85L i jest to rewelacyjny zestaw którego praktycznie nigdy nie rozdzielam, 1ds3 natomiast pracuje z 24L i 35L.

solti
06-11-2012, 21:43
Ja mam oba 1Ds2 i 1Ds3.
Tylko autor wątku pyta o porównanie 1D3 kontra 1Ds2. Nie interesuje go porównanie z Ds3;)

blackninja
07-11-2012, 00:53
Tylko autor wątku pyta o porównanie 1D3 kontra 1Ds2. Nie interesuje go porównanie z Ds3;)

Jednak Marv84 sporo istotnych informacji przekazał. Jakoś radykalnie seria D od serii Ds chyba się nie różni.

Marv84
07-11-2012, 21:42
Mój bład. Sorry, po pracy człowiek zmęczony...

liquidsound
07-11-2012, 23:36
Reasumując oprócz Krzycha nikt mi nie odpowiedział na pytanie czy na ciemnej sali 1D3 będzie wyraźnie szybszy od 5D :D

jasiorzaca
08-11-2012, 12:48
Reasumując oprócz Krzycha nikt mi nie odpowiedział na pytanie czy na ciemnej sali 1D3 będzie wyraźnie szybszy od 5D :D

reasumując ja już pisałem :) Mam 1d3 i stare 5D - używając ze stałkami na centralnym punkcie 5d jest szybsze i pewniejsze. Ale tylko w przypadku ciemniejszych sal weselnych. Nie wiem czemu tak jest. 1D3 specjalnie kupiłem na weselne sale - że będzie szybko i precyzyjnie. Dla mnie jest zupełnie odwrotnie :) Mogę komuś sprzedać 1D3 :P bo mnie krotko mówiąc rozczarował. Z zoomami takiego problemu nie ma. Oczywiście gdzie jest jaśniej AF śmiga rewelacyjnie.

liquidsound
08-11-2012, 16:50
No właśnie kurdebele... a z 24-70L jak śmiga (sala weselna)? Jeszcze pytanko o które konkretnie stałki Ci chodzi?

chrislab
08-11-2012, 17:32
1Dmk3 w ciemnej sali będzie zdecydowanie szybszy od 5D mk2, czy nawet mk3 - potwierdzone organoleptycznie.

liquidsound
13-11-2012, 17:07
Kurde... co osoba to sprzeczne opinie. Kurde jak do tematu podejść?

Merde
13-11-2012, 18:38
Kurde... co osoba to sprzeczne opinie. Kurde jak do tematu podejść?

Najlepiej organoleptycznie, kurde.

liquidsound
14-11-2012, 09:27
Kto pożyczy 1D3 na testy, kurde :D

jagular
16-11-2012, 01:37
Sprawa porównań jest skomplikowana.
Miałem 2 korpusy 1D III, różniły się trochę między sobą. Do tego skuteczność zależała od obiektywu - były sytuacje, kiedy AF w 1D3 nie trafiał w większości przypadków (pod słońce, 85/1.8), ale były też sytuacje, kiedy nietrafiona fota (chociaż to też trzeba by było sprecyzować :E) z 1D3 była rzadkością - z 70-200/2.8IS. Miałem też kontakt z 1D Mark II(chybaN).
Jeżeli AF w 1D2=AD w 1Ds2 (podobnie jak w przypadku Mark III), to były sytuacje, kiedy Mark II był pewniejszy, lecz wolniejszy od Mark III, ale była też sytuacja, kiedy odłożono korpus 1D2, bo się w ogóle wyłożył i kwiczał, a 1D3 sobie radził i było ok.

Acha, przykład sytuacji, kiedy 1D3 się wykłada praktycznie zawsze, kwiczy i wku****a użytkownika: coś poruszającego się, małego, na jakimś tle. Aparat ma gigantyczną ochotę ostrzyć ciągle na tło - tak jakby punkty AF były naprawdę duże i "chwytały" kontrast tła.

nex
27-11-2012, 20:49
Acha, przykład sytuacji, kiedy 1D3 się wykłada praktycznie zawsze, kwiczy i wku****a użytkownika: coś poruszającego się, małego, na jakimś tle. Aparat ma gigantyczną ochotę ostrzyć ciągle na tło - tak jakby punkty AF były naprawdę duże i "chwytały" kontrast tła.

Ale bzdura fotografuje głównie ptaki i dokładnie w takiej sytuacji aparat jest jak karabin snajperski, myli się głównie... z mojej winy, także wypowiadanie takich "sentencji" na oko wyglądających jak komentarz do problemu z wadliwą serią tego aparatu jest dalekim minięciem się ze stanem faktycznym :roll:

liquidsound
27-11-2012, 22:16
Kurde, ptaków po ciemku się nie robi, dalej nie wiem co i jak :P

michael_key
27-11-2012, 22:24
Kurde, ptaków po ciemku się nie robi, dalej nie wiem co i jak :P
Sory za dygresję, ale sala weselna to chyba nie grobowiec ?!
Dla mnie (czysto hipotetycznie) 1DIII będzie miało lepiej działający AF, ale nie wiem czy różnica będzie warta mniejszej matrycy ?!

liquidsound
28-11-2012, 01:03
No właśnie sęk w tym, że 95% wypowiedzi na tym forum które odnoszą się do puszek >5D i szkieł L innych niż 35L i 135L (pomijam zumy) to rozważania teoretyków cytujących slogany reklamowe.

Jak uważasz, które body ma szybszy AF w każdych warunkach? 5D czy 1DsII? Z forum się dowiesz, że bez dyskusji 1Ds...jednak tak do końca nie jest. Bo w ciemnościach sobie lepiej radzi 5D. Zanim wydam 5000pln za 1DIII to chciałbym mieć 100% pewność, że tracąc FF zyskam poprawę AF.

A odpowiadając na Twoje pytanie: Tak, czasem sala weselna to grobowiec :)

jagular
29-11-2012, 12:21
Ale bzdura fotografuje głównie ptaki i dokładnie w takiej sytuacji aparat jest jak karabin snajperski, myli się głównie... z mojej winy, także wypowiadanie takich "sentencji" na oko wyglądających jak komentarz do problemu z wadliwą serią tego aparatu jest dalekim minięciem się ze stanem faktycznym :roll:
Kolego, miałem (czas przeszły, pozbyłem się niedawno) dwa korpusy 1D Mark III, więc pozwalam sobie na skwitowanie uśmiechem wszelkich dumnych "bzdur".
Twój aparat działa jak karabin snajperski? Słitaśnie, dobrze dla ciebie, ciesz się i nie pozbywaj, bo to fajna maszyna. Zaprosiłbym do spróbowania użycia moich egzemplarzy, ale że już ich nie mam, jest to niemożliwe.

Gwoli formalności, jeden z nich był aparatem z "dobrej" serii (profilaktycznie wysłany był jednak na sprawdzenie do serwisu, nie, nie do Canon Polska), drugi był z serii "problematycznej". Różniły się między sobą działaniem (ten teoretycznie "gorszy" był tak naprawdę lepszy), ale miały cechę wspólną niepewnego działania w sytuacji, kiedy za tematem było coś kontrastowego (i jednocześnie na tyle blisko, żeby nie uciekało w bokeh). Zrzucam winę na wielkości sensorów AF (w końcu podobno są większe niż "kratki" je reprezentujące w wizjerze, nie?). Rozwiązaniem w takich trudniejszych sytuacjach jest spot AF, który w nowych konstrukcjach, przy zachowaniu dyscypliny ostrzenia, daje fajne rezultaty.

Ale wiem, niezbyt dużo sensu w moim pisaniu jest, bo przecież i tak wiesz lepiej jak działały moje aparaty.

Zaś a propos wypowiedzi innego forumowicza: miałem sytuacje, kiedy AF 5D (classic) ostrzył szybciej, niż jedynkowy.

Persi
29-11-2012, 12:49
Miałem okazję porównać af w trybie śledzenia między 5d mk III i 1dmk IIN i powiem, tak stara jedynka wcale nie jest gorsza od nowego autofocusu 5dmkIII. Bywało, że AF w ciemnym pomieszczeniu w piątce poszukiwał przez co nie mogłem wyzwolić migawki w stosownym momencie. Nowsze nie znaczy całkiem lepsze.

liquidsound
01-12-2012, 19:55
Kurde bele... :D

sebfoto
02-12-2012, 23:47
Kurde bele... :D

Kupiłeś coś już? Mam ten sam dylemat :)

jasiorzaca
03-12-2012, 00:21
No właśnie sęk w tym, że 95% wypowiedzi na tym forum które odnoszą się do puszek >5D i szkieł L innych niż 35L i 135L (pomijam zumy) to rozważania teoretyków cytujących slogany reklamowe.

Jak uważasz, które body ma szybszy AF w każdych warunkach? 5D czy 1DsII? Z forum się dowiesz, że bez dyskusji 1Ds...jednak tak do końca nie jest. Bo w ciemnościach sobie lepiej radzi 5D. Zanim wydam 5000pln za 1DIII to chciałbym mieć 100% pewność, że tracąc FF zyskam poprawę AF.

A odpowiadając na Twoje pytanie: Tak, czasem sala weselna to grobowiec :)

Pisałem już wcześniej - na salach weselnych używam 5d1 z 24 f/1.4 oraz 50 f/1.4 80 % zdjęć jest dobrze trafionych. AF dziala szybko i poprawnie. 1DIII te same obiektywy, ok 40 % zdjęć dobrze trafionych, AF działa szybko. Ze stałkami z 1D III jest źle, bardzo źle. Z zoomami o świetle f/2.8 celność jedynki jaki i piątki prawie 100%. Ja z jedynek się już wyleczyłem :)

sfw
03-12-2012, 09:32
Pisałem już wcześniej - na salach weselnych używam 5d1 z 24 f/1.4 oraz 50 f/1.4 80 % zdjęć jest dobrze trafionych. AF dziala szybko i poprawnie. 1DIII te same obiektywy, ok 40 % zdjęć dobrze trafionych, AF działa szybko. Ze stałkami z 1D III jest źle, bardzo źle. Z zoomami o świetle f/2.8 celność jedynki jaki i piątki prawie 100%. Ja z jedynek się już wyleczyłem :)

Sorry, ale brzmi jakbyś nie zadał sobie trudu nauczenia się obsługi MKIII. Ten model po prostu, jeśli chodzi o AF, nie działa out of the box. Trzeba się sporo napocić żeby umieć obsługiwać AF tej jedynki a co za tym idzie uzyskiwać odpowiednie rezultaty. No offence of coz. W MKIV jest już zdecydowanie łatwiej od razu robić ostre fotki.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

jasiorzaca
03-12-2012, 10:47
Sorry, ale brzmi jakbyś nie zadał sobie trudu nauczenia się obsługi MKIII. Ten model po prostu, jeśli chodzi o AF, nie działa out of the box. Trzeba się sporo napocić żeby umieć obsługiwać AF tej jedynki a co za tym idzie uzyskiwać odpowiednie rezultaty. No offence of coz. W MKIV jest już zdecydowanie łatwiej od razu robić ostre fotki.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Uczyłem się kilka miesięcy:) ale mi po prostu współpraca z tą puchą na stałkach w trudniejszych warunkach oświetleniowych nie wychodziła.

nex
05-12-2012, 23:40
Kolego, miałem (czas przeszły, pozbyłem się niedawno) dwa korpusy 1D Mark III, więc pozwalam sobie na skwitowanie uśmiechem wszelkich dumnych "bzdur".
Twój aparat działa jak karabin snajperski? Słitaśnie, dobrze dla ciebie, ciesz się i nie pozbywaj, bo to fajna maszyna. Zaprosiłbym do spróbowania użycia moich egzemplarzy, ale że już ich nie mam, jest to niemożliwe.

Gwoli formalności, jeden z nich był aparatem z "dobrej" serii (profilaktycznie wysłany był jednak na sprawdzenie do serwisu, nie, nie do Canon Polska), drugi był z serii "problematycznej". Różniły się między sobą działaniem (ten teoretycznie "gorszy" był tak naprawdę lepszy), ale miały cechę wspólną niepewnego działania w sytuacji, kiedy za tematem było coś kontrastowego (i jednocześnie na tyle blisko, żeby nie uciekało w bokeh). Zrzucam winę na wielkości sensorów AF (w końcu podobno są większe niż "kratki" je reprezentujące w wizjerze, nie?). Rozwiązaniem w takich trudniejszych sytuacjach jest spot AF, który w nowych konstrukcjach, przy zachowaniu dyscypliny ostrzenia, daje fajne rezultaty.

Ale wiem, niezbyt dużo sensu w moim pisaniu jest, bo przecież i tak wiesz lepiej jak działały moje aparaty.

Zaś a propos wypowiedzi innego forumowicza: miałem sytuacje, kiedy AF 5D (classic) ostrzył szybciej, niż jedynkowy.

Z tym aparatem sądząc po wypowiedziach użytkowników jest bardzo różnie, ja mam aparat poza wadliwą serią, af do bardzo szybkich obiektów w ruchu poezja, zaminiłem 7d na 1dmkIII właśnie ze względu na min szybkość af... user-y piszą każdy co innego..., dwóch moich kumpli ma te body i wrażenia podobne do moich przy różnym, fotograficznym doświadczeniu. Prawdopodobnie canon wypuścił najbardziej "nierówną" jedynkę albo... sam nie wiem ;-)

jagular
08-12-2012, 03:55
Wiesz...czym innym jest szybkość AF, czym innym jest jego skuteczność. Miałem 1D3 dosyć długo, od czasów pierwszych firmware, które (tak mi się wydaje, nie mam na to tabelek i wykresów) były szybsze, niż obecne. Oczywiście, nie ma co przesadzać - ten korpus jest w stanie ostrzyć skuteczniej niż wiele innych aparatów, jest jednak zauważalnie (czyt. moje egzemplarze były/są w rękach nowych nabywców) gorszy w skuteczności od nowych generacji (5D3 jako przykład), a czasami mógł przegrać nawet z takim staruszkiem, jak 5D classic.
Obecnie 1D3 kosztuje grosze, więc jest atrakcyjną ofertą dla ludzi, których nie zadowalają zabawki APS-C i chcą czegoś lepszego i jednocześnie nie mogą sobie pozwolić na np. 1D4, czy 1DX/5D3 (zakładając że takie cechy, jak większa matryca 1DX i 5D3, czy średniawe 'właściwości' reporterskie 5D3 nie przeszkadzają i jest sens te aparaty wprowadzać w ogóle do rozważań).

Persi
08-12-2012, 04:14
czyli 1d mk II N górą jeśli chodzi o cenę i celność af

liquidsound
09-12-2012, 11:14
Kupiłeś coś już? Mam ten sam dylemat :)Kurde no jeszcze się nie zdecydowałem. Dopiero w styczniu ma studniówki więc się nie spieszy.

Czyli, że co? Lepiej 1D IIN? :D

liquidsound
11-12-2012, 00:20
Dylemat się skończył, kupiłem 1D mk3 :)

dulak
11-12-2012, 00:29
No to czekamy na porównania :)

liquidsound
11-12-2012, 00:37
Nie omieszkam :)

w styczniu mam studniówkę to wezmę oba body :)

teraz muszę tylko się jednego pozbyć, po testach zdecyduję którego.