Zobacz pełną wersję : Zestaw makro
Witam. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Jupitera 85 f/2. Posiadam również C 17-85 f/4-5,6 i chciałem połączyć ze sobą te dwa obiektywy, by spróbować zrobić makro. Co o tym sądzicie? Czy ten pomysł wypali z tymi obiektywami?
Pierścień odwrotnego mocowania obiektywów 49-67mm FreePower APOM-FP-49N67 - Odwrotne Mocowania - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2257_Pierscien-odwrotnego-mocowania-obiektywow-49-67mm-FreePower.html)
Lepiej kup sobie to
Pierścień pośredni Canon do makro FreePower APPP-FP-LEXC - Pierścienie Pośrednie - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2484_Pierscien-posredni-Canon-do-makro-FreePower.html)
i zastosuj z obiektywem 85 mm.
Możesz uzyskać powiększenie bliskie 1:1.
Rozważę pewnie taką opcję, ale jestem bardzo ciekawe co bym uzyskał po połączeniu ze sobą tych dwóch obiektywów.
...ale jestem bardzo ciekawe co bym uzyskał po połączeniu ze sobą tych dwóch obiektywów.
Przyłóż jeden do drugiego i zobaczysz ;) Jeśli pierścienie pośrednie to IMHO tylko z przeniesieniem automatyki.
Przyłóż jeden do drugiego i zobaczysz ;) Jeśli pierścienie pośrednie to IMHO tylko z przeniesieniem automatyki.
Pierścienie z przeniesieniem automatyki do m42? Lekko bez sensu.
Inna sprawa, czy lepiej pierścienie EF bez auto, czy m42.
Pierścienie z przeniesieniem automatyki do m42? Lekko bez sensu.
Inna sprawa, czy lepiej pierścienie EF bez auto, czy m42.
Pierścienie EF z przeniesieniem automatyki do obiektywu C 17-85 f/4-5,6. nie do m42 to chyba logiczne ;)
Średnica Canona wynosi 67mm, a Jupitera 49. Przyłożyłem je do siebie i obawiam się, że będzie to niewypał ze względu na winietowanie :(
Pierścienie EF z przeniesieniem automatyki do obiektywu C 17-85 f/4-5,6. nie do m42 to chyba logiczne ;)
Tylko nie jestem pewien, czy ten obiektyw się nadaje do używania z pierścieniami.
Pamiętam, że 18-135 Canona w ogóle nie ostrzy z pierścieniem pośrednim (46 mm). Płaszczyzna ostrości wypadała wewnątrz obiektywu.
Obawiam się, że tu może być podobnie.
Tylko nie jestem pewien, czy ten obiektyw się nadaje do używania z pierścieniami.
Pamiętam, że 18-135 Canona w ogóle nie ostrzy z pierścieniem pośrednim (46 mm). Płaszczyzna ostrości wypadała wewnątrz obiektywu.
Obawiam się, że tu może być podobnie.
Po to w komplecie jest kilka pierścieni różnej szerokości, można założyć węższy i będzie dobrze.
Co do pierścieni na M42 to może być bardzo dobry pomysł (nawet lepszy i tańszy niż EF) nie doczytałem dokładnie, a zasugerowałem się linkiem podanym przez Leon007 w którym są pierścienie EF bez automatyki, a to IMHO "porażka".
Po prostu wziąłem linkę z tego samego sklepu co Steeler, ale po przeczytaniu opisu widzę, że mają jakąś dziwną konstrukcję.
Osobisie szukałbym pierścieni m42 - bo proste i tanie; lub właśnie z przeniesieniem automatyki - bo można zastosowac do wszystkich obiektywów, ale są droższe.
Po prostu wziąłem linkę z tego samego sklepu co Steeler, ale po przeczytaniu opisu widzę, że mają jakąś dziwną konstrukcję.
Osobisie szukałbym pierścieni m42 - bo proste i tanie; lub właśnie z przeniesieniem automatyki - bo można zastosowac do wszystkich obiektywów, ale są droższe.
Mam pierścienie z przeniesieniem automatyki, ale nie wiem czy to nie jest zbędny wydatek. Wszystko i tak robię w manualu.
Ja też, ale akurat ostrość wolę nastawiać przy otwartej przysłonie.
Pierścienie m42 mają sens przy stosowaniu obiektywów z mocowaniem m42, jak ów Jupiter.
Jaką skalę mógłbym uzyskać?
W przypadku pierścieni pośrednich skalę odwzorowania obliczasz dzieląc długość wstawionych pierścieni przez ogniskową. Komplet pierścieni m42 ma całkowitą długość 49 mm = 7+14+28, czyli dla Twojego jupitera wychodzi 49:85 = 0,6, przy nastawieniu na ∞.
Dodatkowo nastawiając na odległość minimalną uzyskasz jeszcze 12-15 mm (tak myślę) - o tyle mniej-więcej wysunie się obiektyw od położenia ∞, sprawdź to, bo tak sobie gdybam. Czyli powinieneś uzyskać maksymalnie około 0,75=(49+15):85.
Ale na początek Twojej przygody z makro nie ścigałbym większych skal.
Pierścienie z bagnetem EF i automatyką są trochę dłuższe, mój komplet ma 65 mm = 13+21+31.
W przypadku soczewki dodatkowej (drugi obiektyw jest taką bardzo dobrą soczewką) skalę oblicza się na podstawie obu ogniskowych i odległości między obiektywami, dość skomplikowane i lepiej sprawdzać to empirycznie.
Dosyyyć dawno mnie tu nie było. Postanowiłem, że sprawdzę i pierścienie i odwrotne mocowanie. Koszta są niewielkie, a spróbować zawsze tego chciałem ;) Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Efektami pewnie się pochwalę.